EUROOPAN KOMISSIO
Bryssel 2.9.2024
COM(2024) 383 final
2024/0211(NLE)
Ehdotus
NEUVOSTON PÄÄTÖS
kansainvälisessä sokerineuvostossa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta vuoden 1992 kansainvälisen sokerisopimuksen voimassaolon jatkamiseen
PERUSTELUT
1.Ehdotuksen kohde
Tämä ehdotus koskee päätöstä kansainvälisessä sokerineuvostossa unionin puolesta otettavasta kannasta suunniteltuun päätökseen vuonna 1992 tehdyn kansainvälisen sokerisopimuksen voimassaolon jatkamisesta 31. joulukuuta 2026 asti.
2.Ehdotuksen tausta
2.1.Vuoden 1992 kansainvälinen sokerisopimus
Vuonna 1992 tehdyn kansainvälisen sokerisopimuksen, jäljempänä ’sopimus’, tarkoituksena on tiivistää kansainvälistä yhteistyötä sokeriin suoraan tai välillisesti liittyvissä asioissa maailmassa ja toimia sokerista käytävien hallitustenvälisten neuvottelujen foorumina, jotta parannettaisiin maailman sokeritaloutta, helpotettaisiin kauppaa keräämällä ja jakamalla tietoa maailman sokerimarkkinoista ja muista makeutusaineista ja edistettäisiin sokerin lisääntynyttä kysyntää erityisesti muuta kuin sen perinteistä käyttöä varten. Sopimus tuli voimaan 1. tammikuuta 1993.
Euroopan unioni on sopimuksen osapuoli.
2.2.Kansainvälinen sokerineuvosto
Kansainvälinen sokerineuvosto (ISC) on elin, joka vastaa kaikkien niiden tehtävien hoitamisesta, jotka ovat tarpeen sopimuksen määräysten soveltamiseksi. Se hyväksyy säännöt ja määräykset, myös kansainvälisen sokerineuvoston ja sen komiteoiden työjärjestyksen sekä kansainvälisen sokerijärjestön (ISO) varainhoito- ja henkilöstösäännöt. ISC pitää hallussaan tarvittavat asiakirjat ja julkaisee vuosikertomuksen sekä muita tarpeellisina pitämiään tietoja.
Sopimuksen jäsenillä on yhteensä 2 000 ääntä. Jokaisella sopimuksen jäsenellä on tietty äänimäärä, jota tarkistetaan vuosittain sopimuksessa ennakolta määrättyjen perusteiden mukaisesti. Kansainvälinen sokerineuvosto tekee kaikki päätöksensä periaatteessa yksimielisesti, jollei sopimuksessa toisin määrätä. Jollei yksimielisyyttä saavuteta, päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä, jollei sopimuksessa vaadita määräenemmistöä.
2.3.Kansainvälisen sokerineuvoston suunniteltu säädös
Kansainvälisen sokerineuvoston on määrä tehdä 29. marraskuuta 2024 pidettävässä 65. istunnossaan päätös sopimuksen voimassaolon jatkamisesta, jäljempänä ’suunniteltu säädös’.
Sopimus oli aluksi voimassa kolme vuotta eli 31. joulukuuta 1995 asti, ja sen jälkeen sopimuksen voimassaoloa on jatkettu säännöllisin väliajoin kahden vuoden jaksoilla sen 45 artiklan mukaisesti. Viimeksi sopimuksen voimassaoloa jatkettiin marraskuussa 2021, ja sopimus on nyt voimassa 31. joulukuuta 2024 saakka.
Kun kansainvälisen sokerijärjestön jäsenten kesken oli käyty neuvotteluja, ISC ehdotti 59. istunnossaan sopimukseen muutoksia. Muutokset liittyvät hallinnollisen talousarvion hyväksymistä ja jäsenten maksuosuuksia koskevaan sopimuksen 25 artiklaan, sopimuksen 1 artiklassa vahvistettuihin tavoitteisiin, sopimuksen 32, 33 ja 34 artiklan mukaisiin kansainvälisen sokerijärjestön toiminnan painopisteisiin sekä 23 artiklassa vahvistettuihin toimeenpanevan johtajan nimityssääntöihin. EU äänesti marraskuussa 2021 neuvoston päätöksen 2021/1851 mukaisesti sopimuksen muuttamisen puolesta.
Jäsenten piti suunnitelman mukaan tallentaa hyväksymiskirjansa 30. huhtikuuta 2024 mennessä. Sopimuksen muutokset tulevat voimaan 1. tammikuuta 2025, jos hyväksymiskirjan tallentaneilla jäsenillä on vähintään kaksi kolmasosaa äänistä. Kansainvälinen sokerineuvosto päätti kesäkuussa 2024 pidetyssä 64. istunnossaan pidentää 30. kesäkuuta 2026 saakka ajanjaksoa, jonka kuluessa jäsenet voivat tallentaa hyväksymiskirjansa, ja muutetun sopimuksen voimaantuloa lykättiin 1. tammikuuta 2027 saakka. Sen vuoksi nykyisen sopimuksen voimassaoloa olisi pidennettävä kahdella vuodella 31. joulukuuta 2026 saakka. EU:n maksuosuus kansainvälisen sokerijärjestön vuosien 2025 ja 2026 talousarvioon lasketaan siis sopimuksen 25 artiklan mukaisella nykykaavalla.
Suunnitellun säädöksen tarkoituksena on mahdollistaa kansainvälisen sokerijärjestön työn jatkuminen kahdella vuodella.
3.Unionin puolesta otettava kanta
Unioni on päätöksellä 92/580/ETY tehnyt vuoden 1992 kansainvälisen sokerisopimuksen, joka tuli voimaan 1 päivänä tammikuuta 1993 kolmen vuoden ajaksi eli 31 päivään joulukuuta 1995. Sopimuksen voimassaoloa on sittemmin jatkettu säännöllisin väliajoin kahdella vuodella, ja se on voimassa 31 päivään joulukuuta 2024.
Unioni on aina ollut kansainvälisen sokerineuvoston aktiivinen jäsen, ja sopimuksen jatkaminen on unionin edun mukaista. Unioni on merkittävä sokerin tuottaja ja tärkeä sokerialan kauppakumppani monille kansainvälisen sokerijärjestön jäsenille.
EU on yksi sopimuksen jäsenistä. Talousarviomenettelyissä (ks. sopimuksen 25 artikla), esimerkiksi vahvistettaessa jäsenten vuotuiset maksuosuudet, unionilla on 501 ääntä (ääniä yhteensä 2 000) vuonna 2024. Yhden äänen painoarvo vuoden 2024 hallinnollisessa talousarviossa on 780 Englannin puntaa, joten unionin maksuosuus vuonna 2024 on 390 780 Englannin puntaa. Näitä lukuja tarkistetaan vuosittain.
Virallinen päätös sopimuksen voimassaolon jatkamisesta 31. joulukuuta 2026 saakka on määrä tehdä kansainvälisen sokerineuvoston 65. istunnossa 29. marraskuuta 2024 Lontoossa.
Tällä ehdotuksella komissio pyytää neuvostolta valtuutusta äänestää unionin nimissä kansainvälisessä sokerineuvostossa sen puolesta, että sopimuksen voimassaoloa jatketaan 31. joulukuuta 2026 saakka.
4.Oikeusperusta
4.1.Menettelyllinen oikeusperusta
4.1.1.Periaatteet
Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen, jäljempänä ’SEUT-sopimus’, 218 artiklan 9 kohdassa määrätään päätöksistä ”sopimuksella perustetussa elimessä unionin puolesta esitettävien kantojen vahvistamisesta, silloin kun tämän elimen on annettava säädöksiä, joilla on oikeusvaikutuksia, lukuun ottamatta säädöksiä, joilla täydennetään tai muutetaan sopimuksen institutionaalisia rakenteita”.
Ilmaisu ”säädökset, joilla on oikeusvaikutuksia”, kattaa myös säädökset, joilla on oikeusvaikutuksia kyseiseen elimeen sovellettavan kansainvälisen oikeuden nojalla. Lisäksi se kattaa välineet, joilla ei ole sitovaa vaikutusta kansainvälisen oikeuden nojalla, mutta jotka ”voivat vaikuttaa ratkaisevasti sen säännöstön sisältöön, jonka unionin lainsäätäjä antaa”.
4.1.2.Soveltaminen käsiteltävänä olevassa asiassa
Kansainvälinen sokerineuvosto on perustettu sopimuksen 3 ja 8 artiklalla, ja sitä voidaan pyytää tekemään tiettyjä päätöksiä.
Suunniteltu säädös, jonka tekemiseen kansainvälisellä sokerineuvostolla on valtuudet sopimuksen 45 artiklan 2 kohdan nojalla, jatkaa sopimuksen voimassaoloa, ja sopimus on unionia sitova kansainvälinen sopimus. Suunnitellulla säädöksellä on siis oikeusvaikutuksia.
Suunnitellulla säädöksellä ei täydennetä eikä muuteta sopimuksen institutionaalisia rakenteita.
Tämän vuoksi ehdotetun päätöksen menettelyllinen oikeusperusta on SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohta.
4.2.Aineellinen oikeusperusta
4.2.1.Periaatteet
SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla annettavan päätöksen aineellinen oikeusperusta määräytyy ensisijaisesti sen suunnitellun säädöksen tavoitteen ja sisällön perusteella, jota unionin puolesta otettava kanta koskee. Jos suunnitellulla säädöksellä on kaksi tavoitetta tai siihen sisältyy kaksi osatekijää ja jos näistä tavoitteista tai osatekijöistä toinen on mahdollista määritellä pääasialliseksi tavoitteeksi tai osatekijäksi, johon nähden toinen tavoite tai osatekijä on liitännäinen, SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla hyväksyttävällä päätöksellä on oltava vain yksi aineellinen oikeusperusta, eli se, jota pääasiallinen tai ensisijainen tavoite tai osatekijä edellyttää.
4.2.2.Soveltaminen käsiteltävänä olevassa asiassa
Suunnitellun säädöksen pääasiallinen tarkoitus ja sisältö liittyvät yhteiseen kauppapolitiikkaan (maataloustuotteiden kauppaan).
Sen vuoksi ehdotetun päätöksen aineellinen oikeusperusta on SEUT-sopimuksen 207 artikla.
4.3.Päätelmät
Ehdotetun päätöksen oikeusperustana tulisi olla SEUT-sopimuksen 207 artikla yhdessä SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan kanssa.
5.Suunnitellun päätöksen julkaiseminen
Koska kansainvälisen sokerineuvoston päätöksellä muutetaan sopimusta, on aiheellista julkaista säädös Euroopan unionin virallisessa lehdessä sen jälkeen kun se on hyväksytty.
2024/0211 (NLE)
Ehdotus
NEUVOSTON PÄÄTÖS
kansainvälisessä sokerineuvostossa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta vuoden 1992 kansainvälisen sokerisopimuksen voimassaolon jatkamiseen
EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka
ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 207 artiklan yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa,
ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,
sekä katsoo seuraavaa:
(1)Unioni teki neuvoston päätöksellä 92/580/ETY vuoden 1992 kansainvälisen sokerisopimuksen, jäljempänä ’sopimus’, joka tuli voimaan 1 päivänä tammikuuta 1993. Sopimus tehtiin kolmeksi vuodeksi eli 31 päivään joulukuuta 1995 asti.
(2)Kansainvälinen sokerineuvosto (ISC) on sopimuksen 3 ja 8 artiklan mukaan perustettu tekemään tiettyjä päätöksiä. Sopimuksen 45 artiklan 2 kohdan nojalla kansainvälinen sokerineuvosto voi jatkaa yleissopimuksen voimassaoloa enintään kahdella vuodella kerrallaan. Sopimuksen voimassaoloa on sen tekemisen jälkeen pidennetty säännöllisin väliajoin kahdella vuodella. Viimeksi sopimuksen voimassaoloa jatkettiin ISC:n päätöksellä marraskuussa 2023, ja sopimus on nyt voimassa 31 päivään joulukuuta 2024.
(3)Vuonna 2021 kansainvälinen sokerineuvosto päätti sopimuksen ja erityisesti sen 1, 23, 25, 32, 33 ja 34 artiklan muuttamisesta. Sopimuksen muutosten oli alun perin määrä tulla voimaan 1 päivänä tammikuuta 2024. Kansainvälinen sokerineuvosto päätti 62. istunnossaan pidentää 30 päivään huhtikuuta 2024 ajanjaksoa, jonka kuluessa jäsenet voivat tallentaa muutoksia koskevan hyväksymiskirjansa, ja muutetun sopimuksen voimaantuloa lykättiin 1 päivään tammikuuta 2025. Kansainvälisen sokerineuvoston 64. istunnossa muutoksia koskevan hyväksymiskirjan viimeistä tallentamispäivää siirrettiin edelleen 30 päivään kesäkuuta 2026 ja sopimuksen voimaantuloa 1 päivään tammikuuta 2027. Sen vuoksi nykymuotoisen sopimuksen voimassaoloaikaa on tarpeen pidentää.
(4)ISC:n on määrä päättää 29 päivänä marraskuuta 2024 pidettävässä 65. istunnossaan sopimuksen, sellaisena kuin se on nykyisessä sanamuodossaan, voimassaolon jatkamisesta 31 päivään joulukuuta 2026.
(5)On aiheellista määrittää kansainvälisen sokerineuvoston 65. istunnossa unionin puolesta otettava kanta, koska sopimuksen voimassaolon jatkaminen on unionin edun mukaista,
ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:
1 artikla
Kansainvälisen sokerineuvoston 65. istunnossa unionin puolesta otettava kanta on äänestää sen puolesta, että vuoden 1992 kansainvälisen sokerisopimuksen voimassaoloa jatketaan kahdella vuodella 1 päivästä tammikuuta 2025 31 päivään joulukuuta 2026.
2 artikla
Tämä päätös on osoitettu komissiolle.
Tehty Brysselissä
Neuvoston puolesta
Puheenjohtaja
SÄÄDÖSEHDOTUKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS
RAHOITUSSELVITYS
|
Financial St/10/
PS/nd/5186210
|
|
6.22.2024.1
|
|
PÄIVÄMÄÄRÄ: 25.6.2024
|
1.
|
BUDJETTIKOHTA:
14 20 03 06 Kansainväliset organisaatiot ja sopimukset
|
MÄÄRÄRAHAT:
DB2025 5 277 000 euroa
|
2.
|
OTSIKKO:
Ehdotus neuvoston päätökseksi kansainvälisessä sokerineuvostossa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta vuoden 1992 kansainvälisen sokerisopimuksen voimassaolon jatkamiseen
|
3.
|
OIKEUSPERUSTA: Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 207 artikla yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa
|
4.
|
TARKOITUS:
Voimassa olevan kansainvälisen sokerisopimuksen voimassaolon jatkaminen kahdella vuodella (1.1.2025–31.12.2026).
|
5.
|
VAIKUTUKSET TALOUSARVIOON
|
12 KUUKAUDEN JAKSO
(miljoonaa euroa)
|
KULUVA VARAINHOITOVUOSI
2024
(miljoonaa euroa)
|
SEURAAVA VARAINHOITOVUOSI
2025
(miljoonaa euroa)
|
5.0
|
MENOT
–
EU:N TALOUSARVIOSTA
(TUET/INTERVENTIOT)
–
KANSALLISISTA TALOUSARVIOISTA
–
MUUT
|
|
|
0,61
|
5.1
|
TULOT
–
EU:N OMAT VARAT
(MAKSUT/TULLIT)
–
KANSALLISISTA TALOUSARVIOISTA
|
|
|
|
|
|
2024 (miljoonaa euroa)
|
|
|
5.0.1
|
ARVIOIDUT MENOT
|
0,55
|
|
|
5.1.1
|
ARVIOIDUT TULOT
|
|
|
|
5.2
|
LASKENTAMENETELMÄ: Laskutapa perustuu EU:n vuosittain vaihtelevan äänimäärän (501) sekä ääntä kohden Englannin puntina suoritettavaa maksua koskevaan arvioon (780).
|
6.0
|
MAHDOLLISUUS RAHOITUKSEEN TOTEUTETTAVANA OLEVAN TALOUSARVION KYSEISEEN LUKUUN OTETUISTA MÄÄRÄRAHOISTA
|
KYLLÄ
|
6.1
|
MAHDOLLISUUS RAHOITUKSEEN TOTEUTETTAVANA OLEVAN TALOUSARVION LUKUJEN VÄLISILLÄ SIIRROILLA
|
–
|
6.2
|
LISÄTALOUSARVION TARVE
|
–
|
6.3
|
MYÖHEMPIIN TALOUSARVIOIHIN OTETTAVAT MÄÄRÄRAHAT
|
KYLLÄ
|
HUOMAUTUKSIA:
Maksettavaksi tuleva määrä saattaa vaihdella EU:n saaman lopullisen äänimäärän, ääntä kohden suoritettavan maksun (GBP) sekä valuuttakurssin (EUR/GBP) mukaan.
|