24.5.2023   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 182/5


Erään viinialan nimityksen tuote-eritelmän vakiomuutoksen hyväksymistä koskevan tiedonannon julkaiseminen (komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/3)

(2023/C 182/04)

Tämä tiedonanto julkaistaan annetun komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/33 17 artiklan 5 kohdan mukaisesti (1).

VAKIOMUUTOKSEN HYVÄKSYNNÄN TIEDOKSI ANTAMINEN

”Coteaux de Narbonne”

PGI-FR-A1202-AM01

Tiedonannon päivämäärä: 24.2.2023

HYVÄKSYTYN MUUTOKSEN KUVAUS JA PERUSTELUT

1.   Välittömässä läheisyydessä sijaitseva alue

Suojatun maantieteellisen merkinnän ”Coteaux de Narbonne” tuote-eritelmän I luvun 4.2 kohtaa ”Välittömässä läheisyydessä sijaitseva alue” on muutettu. Luettelosta on poistettu kunta Cuxac d’Aude, koska se kuuluu maantieteelliseen alueeseen.

Tämä muodollinen muutos on viety yhtenäisen asiakirjan kohtaan ”Lisäedellytykset – välittömässä läheisyydessä sijaitseva alue”.

2.   Viiniköynnöslajikkeet

Suojatun maantieteellisen merkinnän ”Coteaux de Narbonne” tuote-eritelmän I luvun 5 kohtaa ”Viiniköynnöslajikkeet” on muutettu.

Maantieteellisellä merkinnällä ”Coteaux de Narbonne” suojattujen viinien tuotannossa käytettävien lajikkeiden luetteloon lisätään seuraavat lajikkeet:

Lisätään 13 viiniköynnöksen taudeille vastustuskykyistä viiniköynnöslajiketta:

Artaban N, Cabernet blanc B, Cabernet cortis N, Floréal B, Monarch N, Muscaris B, Prior N, Saphira B, Soreli B, Souvignier gris Rs, Sauvignac B, Vidoc N ja Voltis B.

Lisätään 12 ilmastonmuutokseen sopeutuvaista viiniköynnöslajiketta:

Agiorgitiko N, Assyrtyko B, Calabrese N, Carricante B, Fiano B, Montepulciano N, Moschofilero Rs, Primitivo N, Roditis Rs, Touriga nacional N, Verdejo B ja Xinomavro N.

Nämä lajikkeet kestävät kuivuutta ja sienitauteja. Niiden ansiosta viininviljelyssä voidaan käyttää vähemmän kasvinsuojeluaineita, ja lajikkeet vastaavat myös maantieteellisellä merkinnällä suojattujen viinien tuotannossa käytettyjä lajikkeita niin fysiologisten kuin viininvalmistukseen liittyvien ominaisuuksiensa osalta. Ne eivät muuta maantieteellisellä merkinnällä suojattujen viinien ominaisuuksia.

Luettelosta poistetaan kahdeksan lajiketta, joita ei käytetä maantieteellisellä merkinnällä suojattujen viinien tuotannossa:

Altesse B, Chasselas B, Chasselas Rs, Danlas B, Gamay de Chaudenay N, Ganson N, Mondeuse N ja Ribol N.

Nämä muutokset on viety yhtenäisen asiakirjan kohtaan ”Viinirypälelajikkeet”.

3.   Valvontaviranomainen

Suojatun maantieteellisen merkinnän ”Coteaux de Narbonne” tuote-eritelmän III lukua on muutettu, jotta voidaan yksinkertaistaa valvontaviranomaista koskevaa kohtaa ja tarkentaa, että tuote-eritelmän noudattamista valvotaan hyväksytyn valvontasuunnitelman mukaisesti. Noudattamista valvoo INAO:n valtuuttama kolmas osapuoli, mikä antaa takeet pätevyydestä, puolueettomuudesta ja riippumattomuudesta.

Tämä yksinkertaistaminen ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

1.   Nimi/nimet

Coteaux de Narbonne

2.   Maantieteellisen merkinnän tyyppi

SMM – suojattu maantieteellinen merkintä

3.   Rypäletuotteiden luokat

1.

Viini

4.   Viinin tai viinien kuvaus

LYHYT KIRJALLINEN KUVAUS

Suojattu maantieteellinen merkintä ”Coteaux de Narbonne” on varattu hiilihapottomille puna-, rosee- ja valkoviineille.

Kokonaisalkoholi-, happo- ja rikkidioksidipitoisuudet sekä haihtuvien happojen pitoisuus (vähimmäis- tai enimmäismäärä) ovat EU:n sääntelyn mukaiset.

Rypäleiden hyvät edellytykset kypsyä ja lajikkeiden sopeutua alueeseen ovat tekijöitä, joiden ansiosta voidaan tuottaa vahvasti välimerellisiä viinejä.

Punaviinit ovat yleensä melko voimakkaan värisiä ja maultaan vahvoja ja lämpimiä, ja niissä on hedelmäisiä aromeja ja tanniinisia rakenteita, jotka vaihtelevat käytetyn viininvalmistustekniikan mukaan.

Rosee- ja valkoviinit ovat hienostuneita ja elegantteja, täyteläisiä ja hedelmäisiä. Ne valmistetaan yleensä nautittaviksi nuorina.

Yleiset analyyttiset ominaisuudet

Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

 

Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

11

Vähimmäishappopitoisuus

 

Enimmäishappopitoisuus (milliekvivalenttia/litra)

 

Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (milligrammaa/litra)

 

5.   Viininvalmistusmenetelmät

5.1.   Erityiset viininvalmistusmenetelmät

Viininvalmistusmenetelmien on oltava unionin tasolla sekä maaseutua ja kalastusta koskevassa Ranskan laissa (Code rural et de la pêche maritime) asetettujen velvoitteiden mukaisia.

5.2.   Enimmäistuotos

100 hehtolitraa hehtaaria kohti

6.   Rajattu maantieteellinen alue

Maantieteellisellä merkinnällä ”Coteaux de Narbonne” suojattujen viinien rypäleet korjataan ja viinit valmistetaan seuraavien Hérault’n departementin kuntien alueella:

Armissan, Coursan, Cuxac-d’Aude, Fleury-d’Aude, Narbonne (lukuun ottamatta maarekisterialueita KW, KX, KY, KZ, LM, LN, G 6 ja G 7), Marcorignan, Moussan, Ouveillan, Salles-d’Aude, Sallèles d’Aude ja Vinassan.

7.   Viininvalmistuksessa käytettävät rypälelajikkeet

Agiorgitiko N

Alicante Henri Bouschet N

Alphonse Lavallée N

Alvarinho – Albariño

Aramon N

Aranel B

Arinarnoa N

Arriloba B

Artaban N

Assyrtiko B

Aubun N – Murescola

Bourboulenc B – Doucillon blanc

Cabernet blanc B

Cabernet cortis N

Cabernet franc N

Cabernet-Sauvignon N

Calabrese N

Caladoc N

Cardinal Rg

Carignan N

Carignan blanc B

Carmenère N

Carricante

Chardonnay B

Chasan B

Chenanson N

Chenin B

Cinsaut N – Cinsault

Clairette B

Clairette rose Rs

Colombard B

Cot N – Malbec

Egiodola N

Fer N – Fer Servadou, Braucol, Mansois, Pinenc

Fiano

Floreal B

Gamay N

Gewürztraminer Rs

Gramon N

Grenache N

Grenache blanc B

Grenache gris G

Gros Manseng B

Jurançon noir N – Dame noire

Listan B – Palomino

Lledoner pelut N

Macabeu B – Macabeo

Marsanne B

Marselan N

Mauzac B

Mauzac rose Rs

Merlot N

Monarch N

Monerac N

Montepulciano

Morrastel N – Minustellu, Graciano

Moschofilero Rs

Mourvèdre N – Monastrell

Muscaris B

Muscat d’Alexandrie B – Muscat, Moscato

Muscat de Hambourg N – Muscat, Moscato

Muscat à petits grains blancs B – Muscat, Moscato

Muscat à petits grains rouges B – Muscat, Moscato

Nielluccio N – Nielluciu

Négrette N

Parrellada B

Petit Manseng B

Petit Verdot N

Pinot blanc B

Pinot gris G

Pinot noir N

Piquepoul blanc B

Piquepoul noir N

Portan N

Primitivo N – Zinfandel

Prior N

Ribol N

Riesling B

Roditis Rs

Roussanne B

Saphira B

Sauvignac

Sauvignon B – Sauvignon blanc

Sauvignon gris G – Fié gris

Sémillon B

Soreli B

Souvignier gris Rs

Sylvaner B

Syrah N – Shiraz

Tannat N

Tempranillo N

Terret blanc B

Terret gris G

Terret noir N

Tourbat B

Touriga nacional N

Ugni blanc B

Verdejo B

Verdelho B

Vermentino B – Rolle

Vidoc N

Villard blanc B

Viognier B

Voltis B

Xinomavro N

8.   Yhteyden/yhteyksien kuvaus

8.1.   Maantieteellisen alueen ja tuotteen erityisyys

Suojatun maantieteellisen merkinnän ”Coteaux de Narbonne” tuotantoalue sijaitsee Narbonnen kaupungin ympärillä Auden departementissa Languedoc-Roussillonissa Etelä-Ranskassa.

Viininviljelyalue on levittäytynyt Narbonnen alueen loivasti kumpuileville viinikukkuloille. Viinitarhat, jotka harvoin ulottuvat 100 metrin korkeuteen, sijaitsevat useimmiten kalkkikivipitoisessa maassa sekä Aude-joen entisellä suistoalueella, jonka maaperä on paksumpi ja edistää lajikevalikoiman monipuolisuutta.

Viljelyalue hyötyy ankarasta Välimeren ilmastosta, joka soveltuu erityisen hyvin viiniköynnösten viljelyyn. Kesät ovat kuumia ja kuivia sekä talvet leutoja, kun taas keväisin ja syksyisin on sateista. Vuotuinen sademäärä on keskimäärin alle 500 mm.

Alue on erittäin tuulinen, sillä yhtäältä siellä puhaltavat länsituulet, joiden ansiosta rypäleet pysyvät terveinä, mutta toisaalta myös tavalliset merituulet, jotka kesäöisin tuovat alueelle kosteaa ja raikasta ilmaa, mikä myös edistää rypäleiden kypsymistä.

Narbonnen historiassa tapahtui ensimmäinen suuri muutos 2 000 vuotta sitten, kun kaupungista tuli Gallian pääkaupunki Rooman valtakunnassa. Kaupungista kehittyi Via Aquitania- ja Via Domitia -väylien myötä tieliikenteen sekä merkittävän sataman myötä meriliikenteen solmukohta, minkä ansiosta alueen viineistä voitiin kehittää vientituotteita koko Eurooppaan.

Alueen vaiheikkaasta historiasta huolimatta viininviljelyn kehittämistä aina vain jatkettiin, mikä 1800- ja 1900-luvuilla johti viininviljelyn muuttumiseen monokulttuuriksi. Sen ansiosta alueen talous kasvoi huomattavan nopeasti. Juuri Narbonnen tasangot olivat yksi ensimmäisistä Languedocin alueista, joille viiniköynnöksiä saatiin viinikirvaepidemian jälkeen istutettua uudelleen.

Viininviljelijät saivat 25. tammikuuta 1982 annetulla asetuksella yksityiskohtaisen tuote-eritelmän myötä mahdollisuuden tuottaa kuluttajien kysyntää vastaavia viinejä. Sittemmin suojattua maantieteellistä merkintää ”Coteaux de Narbonne” on laajennettu koskemaan kuutta kuntaa Narbonnen ja Välimeren välissä, mikä on lisännyt tuotantoalueen sisäistä yhtenäisyyttä ja edistänyt alueen taloutta.

Nykyisin tuotanto on yhdeksän kunnan alueella noin 10 000 hehtolitraa ja koostuu pääasiassa punaisista sekoiteviineistä, vaikka rosee- ja valkoviinienkin kysyntä on kasvanut tasaisesti.

Viiniköynnöslajikkeita, joita perinteisesti on istutettu Välimeren alueelle ja suojatulle maantieteelliselle alueelle jo varhaisista ajoista lähtien, on täydennetty alueen ulkopuolisilla lyhyemmän kasvukauden lajikkeilla, kuten punaviineissä Cabernet Sauvignonilla ja Merlot’lla sekä valkoviineissä Chardonnaylla ja Sauvignonilla.

Viininvalmistusmenetelmät on pystytty kehittämään huippuunsa hyödyntämällä suojatun maantieteellisen merkinnän alueella toimivaa tutkimuskeskusta, Institut National de la Recherche Agronomique de Pech Rouge.

8.2.   Syy-seuraussuhde maantieteellisen alueen erityisluonteen ja tuotteen erityisluonteen välillä

Maantieteellisen sijainnin sekä viiniköynnöksille suotuisan maaperän ja ilmaston myötä Narbonne on koko historiansa aikana ollut Välimeren ja Atlantin välisenä solmukohtana tärkeä viinintuotannon ja viinikaupan kaupunki.

Viininviljelijät Coteaux de Narbonnen alueella ovat viiniköynnöksille suotuisan ilmaston ansiosta onnistuneet säilyttämään viininviljelyidentiteettinsä ja -perinteensä.

Viljelytoiminnan jatkuvuus alueella on osoitus siitä, että viljelijät ovat sukupolvesta toiseen onnistuneet hyödyntämään vakiintuneita viininviljelykäytänteitä ja luoneet näin vahvat siteet tuotteisiinsa.

Coteaux de Narbonne -viinien pitkälle menneisyyteen ulottuva maine perustuu Välimeren ja Atlantin rannikoiden väliseen kaupankäyntiin.

”Coteaux de Narbonne” (SMM) on kokonaisvaltaisesti hyötynyt asemastaan ja sijainnistaan sekä siitä, että viininviljelijät ovat onnistuneesti ottaneet käyttöön uusia lajikkeita ja uutta teknologiaa viinin pitkää historiaa samalla kunnioittaen.

Viljelijät ovat onnistuneet sopeuttamaan Välimeren köynnöslajikkeita viinikukkuloille ja Atlantin puoleisen rannikon ja pohjoisten alueiden lajikkeita tasankojen viinitarhoihin.

Matkailun voimakas kasvu on lisännyt myös alueen viinialan tuotteiden, kuten Coteaux de Narbonne -viinien, tunnettuutta, josta erityisesti voidaan kiittää viininmaistelua tarjoavia viinikellareita ja lukuisia viiniaiheisia tapahtumia.

Elämä viiniköynnösten ja viinin parissa on näin ollen edelleen alueen kaupallisen toiminnan ydintä ja vaikuttaa merkittävästi alueen kehitykseen. Viiniköynnöksillä on etenkin kesäisin merkittävä rooli alueella.

9.   Olennaiset lisäedellytykset (pakkaaminen, merkinnät, muut vaatimukset)

Oikeudellinen kehys

Kansallinen lainsäädäntö

Lisäedellytyksen tyyppi

Merkintöihin liittyvät täydentävät määräykset

Edellytyksen kuvaus

Suojatun maantieteellisen merkinnän ”Coteaux de Narbonne” yhteyteen voidaan liittää seuraavat tiedot:

 

yhden tai useamman viiniköynnöslajikkeen nimi

 

merkinnät ”primeur” tai ”nouveau” (uuden sadon viini).

Euroopan unionin SMM-tunnus on merkittävä etiketteihin, kun ilmaisu ”indication géographique protégée” (suojattu maantieteellinen merkintä) korvataan perinteisellä merkinnällä ”Vin de pays”.

Välittömässä läheisyydessä sijaitseva alue

Oikeudellinen kehys

Kansallinen lainsäädäntö

Lisäedellytyksen tyyppi

Tuotantoa rajatulla maantieteellisellä alueella koskeva poikkeus

Edellytyksen kuvaus

Välittömässä läheisyydessä sijaitseva alue koostuu suojatun maantieteellisen merkinnän ”Coteaux de Narbonne” saaneiden viinien viiniyttämistä ja valmistusta koskevan poikkeuksen mukaisesti seuraavista kunnista:

Auden departementti: Argeliers, Bages, Bizanet, Gruissan, Mirepeisset, Montredon des Corbières, Névian, Peyriac-de-Mer, Port la Nouvelle, Raissac d’Aude, Saint André de Roquelongue, Saint Marcel d’Aude, Saint Nazaire d’Aude ja Sigean.

Hérault’n departementti: Capestang, Cruzy, Lespignan, Montels, Nissan les Ensérunes, Quarante ja Vendres.

Linkki tuote-eritelmään

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-3f08707f-bc60-4bab-b4f4-759e5ed9b81b


(1)  EUVL L 9, 11.1.2019, s. 2.