5.5.2023   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 160/1


KOMISSION TIEDONANTO

tiettyjen keskittymien yksinkertaistetusta käsittelystä yrityskeskittymien valvonnasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 139/2004 nojalla

(2023/C 160/01)

I.   JOHDANTO

1.

Komission kokemus neuvoston asetuksen (EY) N:o 139/2004 (1) soveltamisesta on osoittanut, että tietyt keskittymäluokat eivät yleensä todennäköisesti aiheuta kilpailuongelmia. Tässä tiedonannossa vahvistetaan edellytykset, joiden täyttyessä komissio tarkastelee tiettyjä keskittymiä yksinkertaistetulla tavalla. Siinä annetaan myös ohjeistusta yksinkertaistetusta menettelystä, josta säädetään yrityskeskittymien valvonnasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 139/2004 täytäntöönpanosta 20 päivänä toukokuuta 2023 annetun komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2023/914 (2) (”täytäntöönpanoasetus”) liitteessä II. Tämä tiedonanto korvaa vuonna 2013 annetun tiedonannon (3) ja sitä sovelletaan täytäntöönpanoasetuksen voimaantulopäivästä lähtien.

2.

Komissio tarkastelee keskittymiä, jotka täyttävät tämän tiedonannon 5 kappaleessa esitetyt edellytykset, yksinkertaistetun menettelyn mukaisesti edellyttäen, että tapaukseen ei sovellu mikään tämän tiedonannon II.C kohdassa esitetyistä takeista tai poissulkemisista (4). Näiden keskittymien osalta komissio tekee 25 työpäivän kuluessa ilmoituksen tekopäivästä sulautuma-asetuksen 6 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaisesti lyhytmuotoisen päätöksen keskittymän toteamisesta sisämarkkinoille soveltuvaksi (5). Lisäksi komissio voi tietyissä olosuhteissa käyttää tämän tiedonannon 8 ja 9 kappaleessa esitettyä joustolauseketta tarkastellakseen yksinkertaistetussa menettelyssä tiettyjä keskittymiä, jotka eivät täytä tämän tiedonannon 5 kappaleessa esitettyjä edellytyksiä, jos tapaukseen ei sovellu mikään II.C kohdassa esitetyistä takeista tai poissulkemisista (6). Komissio voi kuitenkin sulautuma-asetuksen nojalla käynnistää ehdotettua keskittymää koskevan tutkinnan tai tehdä täysimittaisen päätöksen tai molemmat, vaikka ehdotus kuuluisikin tässä tiedonannossa mainittuihin luokkiin, varsinkin jos tapaukseen soveltuu jokin tämän tiedonannon II.C kohdassa esitetyistä takeista tai poissulkemisista.

3.

Tietyt tavanomaisen menettelyn mukaisesti tarkastellut keskittymät voivat johtaa horisontaalisiin päällekkäisyyksiin (7) tai vertikaalisiin suhteisiin (8), jotka täyttävät tämän tiedonannon 5 kappaleessa olevassa d alakohdassa esitetyt edellytykset. Jos mikään tämän tiedonannon II.C kohdassa esitetyistä takeista tai poissulkemisista ei sovellu kyseiseen tapaukseen, näitä horisontaalisia päällekkäisyyksiä tai vertikaalisia suhteita arvioidaan sujuvoitetulla tavalla (eli samalla tavalla kuin lyhytmuotoisessa päätöksessä) komission tavanomaisessa menettelyssä tekemässä lopullisessa päätöksessä. Lisäksi komissio voi tietyissä olosuhteissa käyttää tämän tiedonannon 8 kappaleessa esitettyä joustolauseketta arvioidakseen sujuvoitetusti tavanomaista menettelyä noudattaen tiettyjä horisontaalisia päällekkäisyyksiä tai vertikaalisia suhteita edellyttäen, että tapaukseen ei sovellu mikään tämän tiedonannon II.C kohdassa esitetyistä takeista tai poissulkemisista.

4.

Seuraavissa jaksoissa II–IV esitetyn menettelyn avulla komissio pyrkii keskittämään ja tehostamaan EU:n yrityskeskittymien valvontaa.

II.   YKSINKERTAISTETTUUN MENETTELYYN SOVELTUVAT KESKITTYMÄT

A.   Menettelyyn mahdollisesti soveltuvat keskittymät

5.

Komissio soveltaa periaatteessa (9) yksinkertaistettua menettelyä seuraaviin keskittymäluokkiin (10).

(a)

Vähintään kaksi yritystä hankkii yhteisen määräysvallan yhteisyrityksessä edellyttäen, että yhteisyrityksellä ei ole olemassa olevaa liikevaihtoa tai odotettavissa olevaa liikevaihtoa Euroopan talousalueella (ETA-alueella) (11) ja kyseiset yritykset eivät ole ilmoitusajankohtana kaavailleet siirtävänsä omaisuuseriä ETA-alueella yhteisyritykselle (12).

(b)

Vähintään kaksi yritystä hankkii yhteisen määräysvallan yhteisyrityksessä edellyttäen, että yhteisyrityksen toiminta ETA-alueella on vain vähäistä. Tällä tarkoitetaan keskittymiä, jotka täyttävät kaikki seuraavat edellytykset:

i)

yhteisyrityksen olemassa oleva vuotuinen liikevaihto ja siirrettyjen toimintojen liikevaihto (13) sekä odotettavissa oleva vuotuinen liikevaihto ETA-alueella on alle 100 miljoonaa euroa; (14)

ii)

yhteisyritykselle ETA-alueella siirrettäviksi ilmoitusajankohtana kaavailtujen (15) omaisuuserien kokonaisarvo on alle 100 miljoonaa euroa (16).

(c)

Vähintään kaksi yritystä sulautuu tai vähintään yksi yritys hankkii yksinomaisen tai yhteisen määräysvallan toisessa yrityksessä edellyttäen, että mikään keskittymän osapuolista ei harjoita liiketoimintaa samoilla tuote- ja maantieteellisillä markkinoilla (17) eikä merkityksellisillä tuotemarkkinoilla, jotka edeltävät tai seuraavat tarjontaketjussa tuotemarkkinoita, joilla jokin toinen keskittymän osapuolista toimii (18).

(d)

Vähintään kaksi yritystä sulautuu tai vähintään yksi yritys hankkii yksinomaisen tai yhteisen määräysvallan toisessa yrityksessä ja 5 kappaleessa olevan d alakohdan i ja ii alakohdan edellytykset täyttyvät kaikkien mahdollisten markkinamäärittelyjen osalta: (19)

i)

kaikkien samoilla tuote- ja maantieteellisillä markkinoilla liiketoimintaa harjoittavien keskittymän osapuolten (horisontaalinen päällekkäisyys) yhteenlaskettu markkinaosuus (20) täyttää ainakin toisen seuraavista edellytyksistä: (21)

aa)

se on alle 20 prosenttia;

bb)

se on alle 50 prosenttia ja keskittymän tuloksena syntyvä Herfindahl-Hirschman-indeksin (HHI-indeksin) lisäys (delta) kyseisillä markkinoilla on alle 150; (22)

ii)

kaikkien niiden keskittymän osapuolten yksittäiset ja yhteenlasketut markkinaosuudet, jotka harjoittavat liiketoimintaa tuotemarkkinoilla, jotka edeltävät tai seuraavat keskittymän jonkin toisen osapuolen tuotemarkkinoita tarjontaketjussa (vertikaalinen suhde) (23), täyttävät vähintään yhden seuraavista edellytyksistä: (24)

aa)

ne ovat edeltävillä ja seuraavilla markkinoilla alle 30 prosenttia;

bb)

ne ovat edeltävillä markkinoilla alle 30 prosenttia ja seuraavilla markkinoilla toimivien keskittymän osapuolten osuus tuotantopanosten ostoista (25) edeltävillä markkinoilla on alle 30 prosenttia;

cc)

ne ovat alle 50 prosenttia sekä edeltävillä että seuraavilla markkinoilla, keskittymän tuloksena syntyvä HHI-indeksin lisäys (delta) on alle 150 sekä edeltävillä että seuraavilla markkinoilla ja markkinaosuudella laskettuna pienempi yritys on sama edeltävillä ja seuraavilla markkinoilla (26).

(e)

Osapuoli hankkii yksinomaisen määräysvallan yrityksessä, jossa sillä jo on yhteinen määräysvalta.

6.

Keskittymä voi kuitenkin täyttää useamman kuin yhden tässä tiedonannossa kuvatun luokan edellytykset. Näin ollen ilmoituksen tekijät voivat tehdä ilmoituksen keskittymästä useamman kuin yhden luokan perusteella (27).

7.

Sovellettaessa 5 kappaleessa olevaa c ja d alakohtaa, kun kyseessä on yhteisen määräysvallan hankkiminen ja jos yhteisyritys ei toimi samoilla tuotemarkkinoilla kuin yhteisen määräysvallan hankkivat yritykset, suhteita, jotka ovat olemassa ainoastaan yhteisen määräysvallan hankkivien yritysten välillä, ei pidetä tässä tiedonannossa tarkoitettuina horisontaalisina päällekkäisyyksinä tai vertikaalisina suhteina (28). Jos yhteisyritys ja yhteisen määräysvallan hankkivat yritykset kuitenkin toimivat samoilla maantieteellisillä ja tuotemarkkinoilla, yhteenlasketuissa markkinaosuuksissa olisi otettava huomioon kaikkien kyseisillä markkinoilla toimivien kyseisten yritysten toiminta. Jos keskittymä ei aiheuta lisäystä ja horisontaaliset päällekkäisyydet ja vertikaaliset suhteet ovat jo olemassa, tällaisia jo olemassa olevia päällekkäisyyksiä ja suhteita ei oteta huomioon 5 kappaleessa olevaa c ja d alakohtaa sovellettaessa.

B.   Joustolauseke siirtymisestä tavanomaisesta yksinkertaistettuun menettelyyn

8.

Komissio voi ilmoituksen tekijöiden pyynnöstä tarkastella yksinkertaistetussa menettelyssä tiettyjä keskittymiä, jotka eivät kuulu mihinkään 5 kappaleessa esitetyistä luokista. Näin voidaan tehdä, jos vähintään kaksi yritystä sulautuu tai vähintään yksi yritys hankkii yksinomaisen tai yhteisen määräysvallan toisessa yrityksessä ja 8 kappaleessa olevan a ja b alakohdan edellytykset täyttyvät kaikkien mahdollisten markkinamäärittelyjen osalta: (29)

(a)

kaikkien horisontaaliseen päällekkäisyyteen osallisina olevien keskittymän osapuolten yhteenlaskettu markkinaosuus on alle 25 prosenttia;

(b)

kaikkien vertikaalisessa suhteessa olevien keskittymän osapuolten yksittäiset ja yhteenlasketut markkinaosuudet täyttävät vähintään toisen seuraavista edellytyksistä: (30)

i)

ne ovat edeltävillä ja seuraavilla markkinoilla alle 35 prosenttia;

ii)

ne ovat yksillä markkinoilla alle 50 prosenttia ja kaikkien vertikaalisessa suhteessa olevien keskittymän osapuolten yksittäiset ja yhteenlasketut markkinaosuudet kaikilla muilla vertikaalisessa suhteessa olevilla markkinoilla ovat alle 10 prosenttia.

9.

Komissio voi ilmoituksen tekijöiden pyynnöstä tarkastella yksinkertaistetussa menettelyssä tiettyjä keskittymiä, jotka eivät kuulu mihinkään 5 kappaleessa esitetyistä luokista. Näin voidaan tehdä, jos vähintään kaksi yritystä hankkii yhteisen määräysvallan yhteisyrityksessä ja edellyttäen (31), että

(a)

yhteisyrityksen vuotuinen olemassa oleva liikevaihto ja siirrettyjen toimintojen liikevaihto (32) ETA-alueella on alle 150 miljoonaa euroa (33) ja

(b)

yhteisyritykselle ETA-alueella siirrettäviksi ilmoitusajankohtana kaavailtujen omaisuuserien kokonaisarvo (34) on alle 150 miljoonaa euroa (35).

10.

Edellä olevassa 8 ja 9 kappaleessa mainittuja luokkia tulkitaan toisiinsa nähden vaihtoehtoisesti, ei kumulatiivisesti. Selvyyden vuoksi todetaan, että tarkastelussa 8 kappale voidaan yhdistää 5 kappaleessa olevaan d alakohtaan. Näin ollen ilmoituksen tekijät voivat pyytää joustolausekkeen soveltamista tiettyihin markkinoihin edellyttäen, että 8 kappaleessa esitetyt edellytykset täyttyvät ja niihin sovelletaan yksinkertaistettua menettelyä, jos kaikki muut markkinat täyttävät 5 kappaleessa olevassa d alakohdassa esitetyt edellytykset.

C.   Takeet ja poissulkemiset

11.

Seuraavassa on joitakin esimerkkejä keskittymätyypeistä, jotka voidaan sulkea yksinkertaistetun menettelyn ulkopuolelle.

12.

Yksi tai useampi tässä jaksossa mainituista olosuhteista voi riittää komissiolle perusteeksi ilmoittaa ilmoituksen tekijöille, että yksinkertaistettu menettely ei sovellu tietylle 5 kappaleen piiriin kuuluvalle keskittymälle. Jos yksi tai useampi tässä jaksossa kuvatuista olosuhteista vallitsee, 8 ja 9 kappaleen joustolauseketta ei yleensä sovelleta. Tällaisissa tapauksissa komissio voi siirtyä tavanomaiseen menettelyyn.

C.1   Yhteisyritykset, joiden toiminta ETA-alueella on vähäistä (5 kappaleessa oleva b alakohta ja 9 kappale)

13.

Edellä 5 kappaleessa olevan b alakohdan tai 9 kappaleen piiriin kuuluvien keskittymien osalta tavanomaista menettelyä voidaan pitää asianmukaisena, jos keskittymän osapuolten välillä on horisontaalisia päällekkäisyyksiä tai vertikaalisia suhteita, joiden perusteella ei voida sulkea pois sitä mahdollisuutta, että keskittymän soveltuvuudesta sisämarkkinoille on vakavia epäilyjä, tai jos vallitsee jokin II.C kohdassa kuvatuista erityisistä olosuhteista (36). Lisäksi komissio voi pitää asianmukaisena toteuttaa tavanomaisen sulautumamenettelyn mukainen täysimittainen arviointi tietyistä yhteisyrityksistä, joiden liikevaihto on ilmoitusajankohtana alle 5 kappaleessa olevan b alakohdan i alakohdassa tai 9 kappaleessa esitetyn kynnysarvon, mutta joiden liikevaihdon voidaan olettaa merkittävästi ylittävän nämä kynnysarvot ETA-alueella kolmen seuraavan vuoden aikana.

C.2   Vaikeudet merkityksellisten markkinoiden määrittelyssä

14.

Arvioidessaan, pitäisikö 5, 8 tai 9 kappaleen piiriin kuuluva keskittymä kuitenkin käsitellä tavanomaisessa menettelyssä, komissio varmistaa, että kaikki merkitykselliset olosuhteet todetaan riittävän selkeästi. Koska markkinamääritelmät ovat todennäköisesti avainasemassa arvioinnissa, ilmoituksen tekijöiden olisi toimitettava tietoja kaikista mahdollisista vaihtoehtoisista markkinamäärittelyistä, yleensä ilmoituksen tekoa edeltävän vaiheen aikana (37). Ilmoituksen tekijöiden vastuulla on i) kuvata kaikki vaihtoehtoiset merkitykselliset maantieteelliset ja tuotemarkkinat, joihin ilmoitetulla keskittymällä voi olla vaikutusta, ja ii) toimittaa kaikki kyseisten markkinoiden määrittelyä koskeva data ja informaatio (38). Lopullisen päätöksen markkinoiden määrittelystä tekee komissio, joka perustaa päätöksensä tapausta koskevien tosiseikkojen analyysiin. Komissio ei käytä yksinkertaistettua menettelyä, jos merkityksellisten markkinoiden määrittely tai keskittymän osapuolten markkinaosuuksien määrittäminen on vaikeaa. Vastaavasti jos keskittymään liittyy yleisesti kiinnostavia uudenlaisia oikeudellisia kysymyksiä, komissio voi pidättäytyä tekemästä lyhytmuotoista päätöstä ja siirtyä tavanomaiseen menettelyyn.

C.3   Määräysvallattomat omistusosuudet

15.

Yhdellä keskittymän osapuolella voi olla merkittäviä määräysvallattomia omistusosuuksia yrityksissä markkinoilla, joilla toinen keskittymän osapuoli toimii. Kohdeyrityksen hankkijalla voi esimerkiksi olla määräysvallaton omistusosuus yrityksessä, joka toimii samoilla markkinoilla kuin kohdeyritys tai kohdeyrityksen markkinoihin nähden tarjontaketjun edeltävillä tai seuraavilla markkinoilla. Jos näillä yrityksillä on erittäin merkittävä markkinaosuus, keskittymää ei tietyissä olosuhteissa voida käsitellä yksinkertaistetussa menettelyssä, vaikka keskittymän osapuolten yhteenlasketut markkinaosuudet alittaisivat 5 kappaleessa esitetyt kynnysarvot. Näin voisi olla myös silloin, jos yhdellä tai useammalla keskittymän osapuolen kilpailijalla on merkittäviä määräysvallattomia omistusosuuksia keskittymän jostakin muusta osapuolesta.

C.4   Muut kilpailukyvyn kannalta arvokkaat omaisuuserät

16.

Tietyntyyppiset keskittymät voivat lisätä keskittymän osapuolten markkinavoimaa, vaikka ne eivät toimisikaan samoilla markkinoilla. Näin voi olla, kun yhdistetään teknologisia, taloudellisia tai muita resursseja tai kilpailukyvyn kannalta arvokkaita omaisuuseriä, kuten raaka-aineita, immateriaalioikeuksia (esimerkiksi patentteja, taitotietoa, malleja ja tuotemerkkejä), infrastruktuuria, merkittäviä käyttäjäkuntia tai kaupallisesti arvokkaita datavarantoja. Tällaiset keskittymät eivät välttämättä sovellu yksinkertaistettuun menettelyyn.

C.5   Läheisesti toisiinsa liittyvät naapurimarkkinat

17.

Keskittymät, joissa vähintään kaksi keskittymän osapuolta toimii läheisesti toisiinsa liittyvillä naapurimarkkinoilla (39), eivät nekään välttämättä sovellu yksinkertaistettuun menettelyyn. Näin voi olla erityisesti silloin, kun yhdellä tai useammalla keskittymän osapuolista on yksinään tai yhdessä vähintään 30 prosentin markkinaosuus tuotemarkkinoilla, joilla keskittymän osapuolten välillä ei ole horisontaalista päällekkäisyyttä tai vertikaalista suhdetta, mutta jotka ovat naapurimarkkinoita markkinoille, joilla keskittymän toinen osapuoli toimii (40). Naapurimarkkinat olisi määritettävä tämän tiedonannon 14 kappaleen mukaisesti.

C.6   Horisontaalisten ja ei-horisontaalisten sulautumien arviointia koskevissa komission suuntaviivoissa kuvatut olosuhteet ja muut erityisolosuhteet

18.

Komissio soveltaa yksinkertaistettua menettelyä epätodennäköisemmin, jos vallitsee jokin horisontaalisten ja ei-horisontaalisten sulautumien arviointia koskevissa komission suuntaviivoissa (41) ja/tai tässä kohdassa kuvatuista erityisolosuhteista. Tällaisia olosuhteita ovat muun muassa seuraavat:

(a)

markkinat ovat jo keskittyneet (erityisesti jos keskittymän osapuolten lisäksi alle kolmella kilpailijalla on huomioitava läsnäolo markkinoilla) (42);

(b)

tämän tiedonannon 5 tai 8 kappaleessa esitetyt markkinaosuuden kynnysarvot ylittyvät kapasiteetilla tai tuotannolla mitattuna markkinoilla, joilla nämä mittarit voivat olla tärkeitä (43);

(c)

yksi keskittymän osapuolista on tullut markkinoille vasta hiljattain (44);

(d)

päällekkäisyydet syntyvät markkinoille, joilla tuotteet ovat hyvin eriytettyjä (45);

(e)

ehdotettu keskittymä poistaisi merkittävän todellisen tai potentiaalisen kilpailuvoiman (46);

(f)

ehdotettu keskittymä yhdistäisi kaksi merkittävää innovaattoria (47);

(g)

ehdotettuun keskittymään osallistuu yritys, jolla on kehitysputkessaan lupaavia tuotteita (48);

(h)

keskittymä poistaisi potentiaalista kilpailua (49);

(i)

on viitteitä siitä, että ehdotettu keskittymä antaisi keskittymän osapuolille mahdollisuuden estää kilpailijoitaan laajentumasta, haitata kilpailijoiden mahdollisuuksia saada toimituksia tai hyödyntää tiettyjä markkinoita tai lisätä markkinoille pääsyn esteitä (50);

(j)

sulautuman tuloksena syntyvä yritys saisi integroitumalla käyttöönsä kaupallisesti arkaluonteisia tietoja kilpailijoidensa toiminnasta edeltävillä tai seuraavilla markkinoilla (51);

(k)

keskittymän osapuolet toimivat arvoketjun eri tasoille kuuluvilla markkinoilla, olematta vertikaalisessa suhteessa ja yksittäiset tai yhdistetyt markkinaosuudet ovat vähintään 30 prosenttia ainakin yhdellä näistä markkinoista.

19.

Komissio voi siirtyä tavanomaiseen menettelyyn, jos esiin nousee sulautuma-asetuksen 2 artiklan 4 kohdassa tarkoitettu yhteensovittamisepäily (52).

C.7   Vaihto yhteisestä yksinomaiseen määräysvaltaan

20.

Komission tähän mennessä saama kokemus on osoittanut, että muutos yhteisestä määräysvallasta yksinomaiseen määräysvaltaan saattaa poikkeuksellisesti vaatia lähempää tutkimusta, täysimittaista päätöstä tai molempia. Erityisiä kilpailuongelmia voi aiheutua tilanteessa, jossa aiempi yhteisyritys sulautetaan jäljellä olevan ainoan määräysvaltaa käyttävän osakkaan konserniin tai verkostoon, jolloin määräysvaltaa käyttävien muiden osakkaiden mahdollisesti erilaisten kannustinten rajoittavat vaikutukset poistuvat ja aiempi yhteisyritys valitsee vähemmän kilpailullisen markkinastrategian. Esimerkiksi tilanteessa, jossa yrityksillä A ja B on yhteinen määräysvalta yhteisyrityksessä C, keskittymä, jossa A hankkii yksinomaisen määräysvallan C:ssä, voi aiheuttaa kilpailuongelmia, jos i) C on A:n suora kilpailija, ii) C:llä ja A:lla on yhdessä huomattava markkina-asema ja iii) C menettää keskittymän vuoksi osan aiempaa riippumattomuuttaan (53). Tapauksissa, joissa tällaiset skenaariot edellyttävät lähempää tarkastelua, komissio voi siirtyä tavanomaiseen menettelyyn (54).

21.

Komissio voi siirtyä tavanomaiseen menettelyyn myös, jos komissio tai jäsenvaltioiden toimivaltaiset viranomaiset eivät ole tarkastelleet aiempaa yhteisen määräysvallan hankintaa kyseisestä yhteisyrityksestä.

C.8   Jäsenvaltioiden tai kolmansien osapuolten esiin tuomat perustellut kilpailuongelmat

22.

Komissio siirtyy tavanomaiseen menettelyyn, jos jäsenvaltio tai Euroopan vapaakauppaliittoon kuuluva valtio ilmaisee perustellun kilpailuun liittyvän huolensa ilmoitetusta keskittymästä 15 työpäivän kuluessa siitä, kun se on saanut jäljennöksen ilmoituksesta, tai jos kolmas osapuoli ilmaisee perustellun huolensa huomautusten esittämiselle annetussa määräajassa.

C.9   Siirtopyynnöt

23.

Yksinkertaistettua menettelyä ei voida käyttää, jos jäsenvaltio pyytää ilmoitetun keskittymän siirtämistä kyseisen jäsenvaltion viranomaisten käsiteltäväksi sulautuma-asetuksen 9 artiklan nojalla tai jos komissio hyväksyy yhden tai useamman jäsenvaltion pyynnön siirtää ilmoitettu keskittymä komission käsiteltäväksi sulautuma-asetuksen 22 artiklan nojalla.

C.10   Käsittelypaikan siirtäminen ilmoitusta edeltävässä vaiheessa ilmoituksen tekijöiden pyynnöstä

24.

Jollei tämän tiedonannon II.C kohdassa esitetyistä takeista ja poikkeuksista muuta johdu, komissio voi soveltaa yksinkertaistettua menettelyä keskittymiin, jos:

(a)

komissio päättää sulautuma-asetuksen 4 artiklan 4 kohdan mukaisen perustellun lausunnon saatuaan olla siirtämättä asiaa jäsenvaltion käsiteltäväksi;

(b)

sulautuma-asetuksen 4 artiklan 5 kohdan mukaisen perustellun lausunnon esittämisen jälkeen asia siirretään komission käsiteltäväksi.

III.   MENETTELYSÄÄNNÖT

A.   Keskittymät, jotka voidaan ilmoittaa suoraan ilman ilmoitusta edeltävää yhteydenpitoa

25.

Sulautuma-asetuksen mukaan ilmoituksen tekijöillä on oikeus ilmoittaa keskittymästä milloin tahansa, kunhan ilmoitus on täydellinen. Mahdollisuus ilmoitusta edeltävään yhteydenpitoon on vapaaehtoisuuteen perustuva palvelu, jonka komissio tarjoaa ilmoituksen tekijöille keskittymän virallisen käsittelyn valmistelemiseksi. Ilmoitusta edeltävä yhteydenpito voi olla erittäin hyödyllistä sekä ilmoituksen tekijöille että komissiolle päätettäessä ilmoituksessa annettavien tietojen tarkasta määrästä. Useimmissa tapauksissa ilmoitusta edeltävä yhteydenpito vähentää vaadittavien tietojen määrää tuntuvasti.

26.

Komission yksinkertaistetusta menettelystä saaman kokemuksen perusteella tietyt (tämän tiedonannon 5 kappaleessa lueteltuihin luokkiin kuuluvat ja) yksinkertaistettuun menettelyyn soveltuvat keskittymätyypit voidaan käsitellä sulautuma-asetuksen 10 artiklan 1 kohdassa säädettyä 25 työpäivää lyhyemmässä ajassa. Tämä johtuu siitä, että tällaiset keskittymät edellyttävät yleensä vähemmän tutkintaa. Esimerkiksi 5 kappaleessa olevan a tai c alakohdan piiriin kuuluvia keskittymiä voidaan tarkastella tässä kappaleessa kuvatun erityisen yksinkertaisen menettelyn mukaisesti. Erityisen yksinkertaisessa menettelyssä keskittymästä on ilmoitettava täyttämällä yksinkertaistetun CO-lomakkeen (55) asiaankuuluvat kohdat (erityisesti 7 jakso, jossa ilmoitetaan yksinkertaistetun käsittelyn tyyppi). Ilmoituksen tekeviä osapuolia pyydetään tällöin ilmoittamaan keskittymästä suoraan ilman ilmoitusta edeltävää yhteydenpitoa.

B.   Ilmoitusta edeltävä yhteydenpito keskittymissä, jotka aiheuttavat horisontaalisia päällekkäisyyksiä tai ei-horisontaalisia suhteita

27.

Ilmoituksen tekijöitä kannustetaan vahvasti ilmoitusta edeltävään yhteydenpitoon tapauksissa, joissa syntyy horisontaalisia päällekkäisyyksiä tai ei-horisontaalisia suhteita keskittymän osapuolten toimintojen (kehitysputkessa olevat tuotteet mukaan luettuina) välillä. Tämä koskee myös tapauksia, jotka kuuluvat tämän tiedonannon 5, 8 tai 9 kappaleen piiriin edellyttäen, että keskittymän osapuolten toiminnoissa on horisontaalisia päällekkäisyyksiä, ne liittyvät vertikaalisesti toisiinsa tai ne sijoittuvat läheisesti toisiinsa liittyville naapurimarkkinoille. Ilmoitusta edeltävään yhteydenpitoon kannustetaan vahvasti esimerkiksi kun kyseessä on 5 kappaleessa olevan b alakohdan piiriin kuuluva keskittymä, joka luo horisontaalisia päällekkäisyyksiä tai ei-horisontaalisia suhteita osapuolten toimintojen välillä. Tällainen ilmoitusta edeltävä yhteydenpito olisi erityisen tärkeää, jos 5 kappaleessa olevassa d alakohdassa esitetyt edellytykset eivät täyty yksillä tai useammilla markkinoilla.

28.

Tapauksissa, joissa sulautuman osapuolten toimintojen välillä syntyy horisontaalisia päällekkäisyyksiä tai ei-horisontaalisia suhteita, ilmoitusta edeltävä yhteydenpito olisi aloitettava vähintään kaksi viikkoa ennen suunniteltua ilmoitusajankohtaa.

C.   Käsittelijäryhmän osoittamista koskeva pyyntö

29.

Ennen kuin ne toimittavat yksinkertaistetussa menettelyssä virallisen ilmoituksen, ilmoituksen tekijöiden on esitettävä käsittelijäryhmän osoittamista koskeva pyyntö. Pyynnössä on ilmoitettava keskittymän tyyppi, tämän tiedonannon kappale, jonka piiriin keskittymä kuuluu, ja suunniteltu ilmoittamisajankohta. Edellä 27 kappaleessa mainituissa tapauksissa, joissa ilmoituksen tekijät ilmoittavat keskittymästä suoraan ilman ilmoitusta edeltävää yhteydenpitoa tai hyvin vähäisellä sellaisella, käsittelijäryhmän osoittamispyyntö on toimitettava vähintään viikkoa ennen suunniteltua ilmoittamispäivämäärää.

D.   Lyhytmuotoinen päätös

30.

Jos komissio katsoo, että keskittymä täyttää yksinkertaistetun menettelyn perusteet (ks. 5, 8 ja 9 kappale), se tekee asiassa tavallisesti lyhytmuotoisen päätöksen. Tämä koskee myös tapauksia, joista ei aiheudu kilpailuongelmia ja joista komissiolle on tehty ilmoitus CO-lomakkeella (56). Tällöin keskittymä julistetaan sisämarkkinoille soveltuvaksi sulautuma-asetuksen 10 artiklan 1 ja 6 kohdan mukaisesti 25 työpäivän kuluessa ilmoituksesta. Komissio pyrkii tekemään lyhytmuotoisen päätöksen mahdollisimman pian sen jälkeen kun 15 työpäivän määräaika, jonka kuluessa jäsenvaltiot voivat pyytää ilmoitetun keskittymän käsittelyn siirtämistä itselleen sulautuma-asetuksen 9 artiklan nojalla, on päättynyt. Komissiolla on kuitenkin 25 työpäivän määräajan kuluessa mahdollisuus siirtyä tavanomaiseen menettelyyn ja aloittaa tutkimukset ja/tai tehdä täysimittainen päätös, jos se pitää tätä sopivampana toimenpiteenä. Tällaisissa tapauksissa komissio voi myös pitää ilmoitusta täytäntöönpanoasetuksen 5 artiklan 2 kohdan nojalla olennaisesti epätäydellisenä, jos se ei ole saanut CO-lomaketta.

E.   Lyhytmuotoisen päätöksen julkaiseminen

31.

Komissio ilmoittaa lyhytmuotoisen päätöksen tekemisestä Euroopan unionin virallisessa lehdessä, kuten keskittymän hyväksymistä koskevien täysimittaisten päätöstenkin tapauksessa. Lyhytmuotoisen päätöksen julkinen versio julkaistaan kilpailupääosaston verkkosivuilla. Lyhytmuotoinen päätös sisältää i) ilmoitusajankohtana Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistut ilmoitetun keskittymän tiedot (keskittymän osapuolten nimet ja alkuperämaat, keskittymän luonne ja kyseiset taloudelliset toiminnot) ja lausuman keskittymän toteamisesta sisämarkkinoille soveltuvaksi, koska se kuuluu yhteen tai useampaan tässä tiedonannossa kuvattuun luokkaan, niin, että kyseinen luokka tai luokat on nimenomaisesti mainittu.

F.   Tämän tiedonannon 5 kappaleessa olevan d alakohdan tai 8 kappaleen piiriin kuuluvat markkinat tavanomaisessa menettelyssä tehdyissä päätöksissä

32.

Tietyt tavanomaisen menettelyn mukaisesti tarkastellut keskittymät voivat johtaa horisontaalisiin päällekkäisyyksiin tai vertikaalisiin suhteisiin, jotka täyttävät tämän tiedonannon 5 kappaleessa olevassa d alakohdassa esitetyt edellytykset. Tietyt tavanomaisen menettelyn mukaisesti tarkastellut keskittymät voivat myös johtaa horisontaalisiin päällekkäisyyksiin tai vertikaalisiin suhteisiin, jotka täyttävät tämän tiedonannon 8 kappaleessa esitetyt edellytykset. Näissä tapauksissa lopullinen päätös ei sisällä yksityiskohtaista arviota tällaisista horisontaalisista päällekkäisyyksistä tai vertikaalisista suhteista. Tältä osin lopullisessa päätöksessä todetaan, että tietyt horisontaaliset päällekkäisyydet tai vertikaaliset suhteet kuuluvat yhteen tai useampaan tässä tiedonannossa kuvatuista luokista ja soveltuva luokka tai soveltuvat luokat yksilöidään selkeästi.

33.

Komissio voi päättää liittää päätökseensä yksityiskohtaisen arvioinnin 32 kappaleessa tarkoitetuista horisontaalisista päällekkäisyyksistä tai vertikaalisista suhteista, jos tapaus kuuluu jonkin tämän tiedonannon II.C kohdassa esitetyn takeen ja poissulkemisen piiriin.

IV.   LIITÄNNÄISRAJOITUKSET

34.

Yksinkertaistettu menettely ei sovellu keskittymille, joiden suhteen kyseiset yritykset pyytävät nimenomaisesti arvioimaan keskittymän toteuttamiseen suoraan liittyviä ja sen kannalta välttämättömiä kilpailunrajoituksia.

(1)  Neuvoston asetus (EY) N:o 139/2004, annettu 20 päivänä tammikuuta 2004, yrityskeskittymien valvonnasta (”sulautuma-asetus”) (EUVL L 24, 29.1.2004, s. 1), https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/ALL/?uri=celex%3A32004R0139.

(2)  EUVL L, 119, 5.5.2023, s. 22.

(3)  Komission tiedonanto yksinkertaistetusta menettelystä tiettyjen keskittymien käsittelemiseksi neuvoston asetuksen (EY) N:o 139/2004 mukaisesti (EUVL C 366, 14.12.2013, s. 5), https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/ALL/?uri=CELEX%3A52013XC1214%2802%29.

(4)  Ks. tämän tiedonannon II.C kohta.

(5)  Ilmoitusvaatimukset esitetään täytäntöönpanoasetuksen liitteissä I ja II.

(6)  Ks. tämän tiedonannon II.C kohta.

(7)  Keskittymä aiheuttaa horisontaalisia päällekkäisyyksiä, kun keskittymän osapuolet harjoittavat liiketoimintaa samoilla merkityksellisillä tuote- ja maantieteellisillä markkinoilla, ottaen huomioon myös kehitysputkessa olevat tuotteet. Kehitysputkessa oleviin tuotteisiin liittyviä horisontaalisia päällekkäisyyksiä ovat päällekkäisyydet kehitysputkessa olevien tuotteiden välillä sekä jo markkinoitujen tuotteiden ja kehitysputkessa olevien tuotteiden välillä. Kehitysputkessa olevat tuotteet ovat tuotteita, jotka todennäköisesti tuodaan markkinoille lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä. Kehitysputkessa olevilla tuotteilla viitataan myös palveluihin.

(8)  Keskittymä luo vertikaalisen suhteen, kun yksi tai useampi keskittymän osapuoli harjoittaa liiketoimintaa tuotemarkkinoilla, jotka edeltävät tai seuraavat tuotemarkkinoita, joilla jokin toinen keskittymän osapuoli toimii, ottaen huomioon myös kehitysputkessa olevat tuotteet. Kehitysputkessa oleviin tuotteisiin liittyviä vertikaalisia suhteita ovat suhteet kehitysputkessa olevien tuotteiden välillä sekä jo markkinoitujen tuotteiden ja kehitysputkessa olevien tuotteiden välillä.

(9)  Edellyttäen, että tapaukseen ei sovellu mikään tämän tiedonannon II.C kohdassa esitetyistä takeista tai poissulkemisista.

(10)  Jos keskittymä täyttää kaikki 5 kappaleessa olevassa a, b, c, d tai e alakohdassa mainitun luokan edellytykset, se soveltuu periaatteessa yksinkertaistettuun menettelyyn. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että liiketoimeen sovellettaisiin automaattisesti yksinkertaistettua menettelyä, jos se kuuluu johonkin näistä luokista. Liiketoimi voi esimerkiksi kuulua 5 kappaleessa olevan b alakohdan piiriin, mutta se voi samalla johtaa horisontaalisiin päällekkäisyyksiin, jotka ylittävät 5 kappaleessa olevassa d alakohdassa esitetyt kynnysarvot. Tällaisessa tapauksessa komissio voi siirtyä tavanomaiseen sulautumamenettelyyn, varsinkin jos jokin II.C kohdassa tarkoitetuista edellytyksistä täyttyy.

(11)  ”Olemassa olevalla liikevaihdolla” tarkoitetaan yhteisyrityksen liikevaihtoa ilmoituksen tekoajankohtana. Yhteisyrityksen liikevaihto voidaan laskea emoyhtiöiden tai itse yhteisyrityksen viimeisimmistä tarkistetuista tilinpäätöksistä, riippuen siitä, onko yhteisyritykseen yhdistetystä omaisuudesta saatavilla erilliset tilit. ”Odotettavissa olevalla liikevaihdolla” tarkoitetaan ilmoituksen jälkeisten kolmen vuoden aikana odotettavissa olevaa liikevaihtoa.

(12)  Kaikki omaisuuserät, jotka on ilmoitusajankohtana tosiasiallisesti siirretty tai joita ilmoitusajankohtana kaavaillaan siirrettäviksi yhteisyritykselle, on otettava huomioon riippumatta siitä, milloin omaisuuserä tosiasiallisesti siirretään yhteisyritykselle.

(13)  Tämä kattaa monenlaisia tilanteita. Esimerkiksi:

jos kyse on kohdeyrityksen yhteishankinnasta, huomioon otettava liikevaihto on kohdeyrityksen (eli yhteisyrityksen) liikevaihto;

jos perustetaan yhteisyritys, jolle emoyhtiöt siirtävät toimintaansa, huomioon otettava liikevaihto on siirrettyjen toimintojen liikevaihto;

jos olemassa olevaan yhteisyritykseen tulee uusi määräysvaltaa käyttävä osapuoli, on otettava huomioon yhteisyrityksen liikevaihto ja uuden emoyhtiön (mahdollisesti) siirtämien toimintojen liikevaihto.

(14)  Ks. alaviite 11, jossa annetaan ohjeistusta yhteisyritysten liikevaihdon laskemisesta ja käsitteistä ”olemassa oleva” ja ”odotettavissa oleva” liikevaihto.

(15)  Ks. alaviite 12.

(16)  Yhteisyrityksen omaisuuden kokonaisarvo voidaan laskea kunkin emoyhtiön viimeisen laaditun ja hyväksytyn tilinpäätöksen perusteella. Ilmaisulla ”omaisuus” tarkoitetaan i) kaikkea aineellista ja aineetonta käyttöomaisuutta, joka on luovutettu yhteisyritykselle (esimerkkejä aineellisesta käyttöomaisuudesta ovat tuotantolaitokset, tukkumyynti- tai vähittäismyyntiverkostot sekä kauppatavaravarastot; esimerkkejä aineettomasta käyttöomaisuudesta ovat immateriaalioikeudet, goodwill, tuotekehitysputket tai t&k-ohjelmat) ja ii) kaikkea rahoitusta, mukaan lukien käteisvarat ja luotot, jotka joku emoyhtiöistä on suostunut myöntämään tai mitkä tahansa yhteisyrityksen velvoitteet, jotka jokin emoyhtiöistä on suostunut takaamaan.

(17)  Ks. komission tiedonanto merkityksellisten markkinoiden määritelmästä yhteisön kilpailuoikeuden kannalta (EYVL C 372, 9.12.1997, s. 5), https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/ALL/?uri=celex%3A31997Y1209%2801%29. Tämän tiedonannon viittauksilla yritysten toimintaan markkinoilla tarkoitetaan toimintaa ETA-alueeseen kuuluvilla markkinoilla tai markkinoilla, jotka sisältävät ETA-alueen mutta voivat olla myös sitä laajemmat.

(18)  Ks. komission suuntaviivat ei-horisontaalisten sulautumien arvioinnista yrityskeskittymien valvonnasta annetun neuvoston asetuksen nojalla (”ei-horisontaalisia sulautumia koskevat suuntaviivat”) (EUVL C 265, 18.10.2008, s. 6), alaviite 4, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A52008XC1018%2803%29. Tässä tiedonannossa vertikaalinen suhde edellyttää yleensä, että tuotantopanosta käytetään suoraan tarjontaketjun seuraavan vaiheen yrityksen omassa tuotannossa (eli se on integroitu tuotteeseen tai sitä tarvitaan ehdottomasti tarjontaketjun seuraavan vaiheen tuotteen tuotantoon) tai että tuotantoketjun seuraavan vaiheen yritys (esim. jakelija) jälleenmyy tuotantopanoksen. Tähän eivät kuulu etäiset yhteydet tai yhteydet eri aloille tarjottaviin palveluihin, kuten sähkön toimittamiseen tai jätteenkeräyspalveluihin.

(19)  Horisontaalisten päällekkäisyyksien ja vertikaalisten suhteiden kynnysarvoja sovelletaan kaikkiin mahdollisiin vaihtoehtoisiin tuote- ja maantieteellisten markkinoiden määrittelyihin, joita voidaan joutua ottamaan huomioon. Ilmoituksessa esitettyjen markkinamäärittelyjen on oltava riittävän tarkat sen toteamiseksi, että kynnysarvoja ei ylitetä, ja siinä on esitettävä kaikki mahdolliset vaihtoehtoiset markkinamäärittelyt, joita voidaan joutua ottamaan huomioon (kansallisia markkinoita pienemmät maantieteelliset markkinat mukaan luettuina).

(20)  Ks. alaviite 17.

(21)  Selvyyden vuoksi todetaan, että jos jotkin liiketoimeen mahdollisesti liittyvistä markkinoista täyttävät 5 kappaleessa olevan d alakohdan i alakohdan aa alakohdan edellytykset ja toiset 5 kappaleessa olevan d alakohdan i alakohdan bb alakohdan edellytykset, liiketoimen katsotaan täyttävän 5 kappaleessa olevan d alakohdan i alakohdassa esitetyt edellytykset.

(22)  HHI-indeksi saadaan laskemalla yhteen kaikkien markkinoilla toimivien yritysten erillisten markkinaosuuksien neliöt. Ks. komission suuntaviivat horisontaalisten sulautumien arvioinnista yrityskeskittymien valvonnasta annetun neuvoston asetuksen nojalla (”horisontaalisia sulautumia koskevat suuntaviivat”) (EUVL C 31, 5.2.2004, s. 5), 16 kappale, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/ALL/?uri=celex%3A52004XC0205%2802%29. Keskittymästä aiheutuvan HHI:n lisäyksen (delta) laskemiseksi riittää kuitenkin, että keskittymän osapuolten markkinaosuuksien summan neliöstä (toisin sanoen sulautuman tuloksena syntyvän yrityksen markkinaosuuden neliöstä keskittymän jälkeen) vähennetään osapuolten erillisten markkinaosuuksien neliöiden summa (koska kaikkien muiden markkinoilla toimivien kilpailijoiden markkinaosuudet säilyvät ennallaan eivätkä näin ollen vaikuta yhtälön tulokseen).

(23)  Ks. alaviitteet 17 ja 18.

(24)  Selvyyden vuoksi todetaan, että jos jotkin liiketoimeen mahdollisesti liittyvistä markkinoista täyttävät 5 kappaleessa olevan d alakohdan ii alakohdan aa alakohdan edellytykset ja toiset 5 kappaleessa olevan d alakohdan ii alakohdan bb ja/tai cc alakohdan edellytykset, liiketoimen katsotaan täyttävän 5 kappaleessa olevan d alakohdan ii alakohdassa esitetyt edellytykset.

(25)  Yrityksen osuus ostoista lasketaan jakamalla i) yrityksen tarjontaketjun edeltäviltä markkinoilta ostamien tuotteiden volyymi tai arvo ii) tarjontaketjun edeltävien markkinoiden kokonaiskoolla (volyymissa tai arvossa mitattuna).

(26)  Tällä luokalla pyritään kattamaan jo olemassa olevan vertikaalisen integraation pienet lisäykset. Esimerkiksi sekä edeltävillä että seuraavilla markkinoilla 45 prosentin markkinaosuudella toimiva yritys A hankkii yrityksen B, joka toimii edeltävillä ja seuraavilla markkinoilla 0,5 prosentin markkinaosuudella. Tämä luokka ei kata tilanteita, joissa pääosa vertikaalisesta integraatiosta on tulosta kyseisestä liiketoimesta, vaikka yhteenlasketut markkinaosuudet olisivatkin alle 50 prosenttia ja HHI-indeksin lisäys alle 150. Tämä luokka ei kata esimerkiksi seuraavaa tilannetta: Edeltävillä markkinoilla 45 prosentin markkinaosuudella ja seuraavilla markkinoilla 0,5 prosentin markkinaosuudella toimiva yritys A hankkii yrityksen B, joka toimii edeltävillä markkinoilla 0,5 prosentin markkinaosuudella ja seuraavilla markkinoilla 45 prosentin markkinaosuudella.

(27)  Jos keskittymä kuuluu useampaan kuin yhteen yksinkertaistettuun menettelyyn soveltuvaan luokkaan, ilmoituksen tekijöiden olisi nimenomaisesti mainittava tämä ilmoituslomakkeessa.

(28)  Nämä päällekkäisyydet tai suhteet voivat kuitenkin johtaa sulautuma-asetuksen 2 artiklan 4 kohdassa tarkoitettuun yhteensovittamiseen, ja ne voidaan käsitellä tämän tiedonannon 19 kappaleen mukaisesti.

(29)  Ks. alaviite 17.

(30)  Selvyyden vuoksi todetaan, että jos jotkin liiketoimeen mahdollisesti liittyvistä markkinoista täyttävät 8 kappaleessa olevan b alakohdan i alakohdan edellytykset ja toiset 8 kappaleessa olevan b alakohdan ii alakohdan edellytykset, liiketoimen katsotaan täyttävän 8 kappaleessa olevassa b alakohdassa esitetyt edellytykset.

(31)  Keskittymään, joka täyttää kaikki jonkin 8 tai 9 kappaleessa kuvatun luokan edellytykset, voidaan periaatteessa soveltaa joustolauseketta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että liiketoimeen sovellettaisiin automaattisesti yksinkertaistettua menettelyä, jos se kuuluu johonkin näistä luokista. Liiketoimi voi esimerkiksi kuulua 9 kappaleen piiriin, mutta myös johtaa horisontaalisiin päällekkäisyyksiin, jotka ylittävät 5 kappaleessa olevassa d alakohdassa tai 8 kappaleessa esitetyt kynnysarvot. Tällaisessa tapauksessa komissio ei voi suostua tapauksen tarkasteluun yksinkertaistetussa menettelyssä.

(32)  Ks. alaviite 13.

(33)  Ks. alaviite 11, jossa annetaan ohjeistusta yhteisyritysten liikevaihdon laskemisesta ja käsitteestä ”olemassa oleva” liikevaihto.

(34)  Ks. alaviite 12.

(35)  Ks. alaviite 16.

(36)  Edellä 5 kappaleessa olevassa b alakohdassa tai 9 kappaleessa tarkoitetuissa tapauksissa, joissa keskittymän osapuolten toimintojen suhteen syntyy horisontaalisia päällekkäisyyksiä tai vertikaalisia suhteita, ilmoituksen tekijöiden on toimitettava kaikki kyseisten markkinoiden määrittelyä koskeva data ja informaatio.

(37)  Ks. 28 kappale.

(38)  Kuten kaikkien muidenkin ilmoitusten tapauksessa, komissio voi sulautuma-asetuksen 6 artiklan 3 kohdan a alakohdan nojalla kumota lyhytmuotoisen päätöksen, jos se perustuu virheellisiin tietoihin, joista jokin keskittymään osallistuvista yrityksistä on vastuussa.

(39)  Tuotemarkkinat ovat toisiinsa läheisesti liittyviä naapurimarkkinoita, kun niiden tuotteet täydentävät toisiaan tai kuuluvat tuotevalikoimaan, jonka tuotteita sama asiakasryhmä yleensä ostaa samaan käyttötarkoitukseen.

(40)  Ks. ei-horisontaalisia sulautumia koskevien suuntaviivojen 25 kappale ja V jakso.

(41)  Ks. horisontaalisia sulautumia koskevat suuntaviivat ja ei-horisontaalisia sulautumia koskevat suuntaviivat.

(42)  Ks. horisontaalisia sulautumia koskevien suuntaviivojen 17 kappale ja ei-horisontaalisia sulautumia koskevien suuntaviivojen 36 kappale. Markkinaläsnäoloa voidaan pitää huomioitavana, jos kilpailijan markkinaosuus on vähintään 5 prosenttia.

(43)  Ks. komission päätös 19. syyskuuta 2019 asiassa M.8674, BASF/Solvay’s Polyamide Business, 475 kappale.

(44)  Ks. horisontaalisia sulautumia koskevien suuntaviivojen 37 kappale.

(45)  Ks. horisontaalisia sulautumia koskevien suuntaviivojen 28 kappale.

(46)  Ks. horisontaalisia sulautumia koskevien suuntaviivojen 37 kappale ja ei-horisontaalisia sulautumia koskevien suuntaviivojen 7 kappale ja 26 kappaleessa oleva c alakohta.

(47)  Ks. horisontaalisia sulautumia koskevien suuntaviivojen 38 kappale ja ei-horisontaalisia sulautumia koskevien suuntaviivojen 26 kappaleessa oleva a alakohta.

(48)  Ks. horisontaalisia sulautumia koskevien suuntaviivojen 38 kappale ja ei-horisontaalisia sulautumia koskevien suuntaviivojen 26 kappaleessa oleva a alakohta.

(49)  Ks. horisontaalisia sulautumia koskevien suuntaviivojen 58 kappale.

(50)  Ks. horisontaalisia sulautumia koskevien suuntaviivojen 36 kappale ja ei-horisontaalisia sulautumia koskevien suuntaviivojen 29, 49 ja 75 kappale.

(51)  Ks. horisontaalisia sulautumia koskevien suuntaviivojen 78 kappale.

(52)  Ks. horisontaalisia sulautumia koskevien suuntaviivojen 39 kappale ja seuraavat ja ei-horisontaalisia sulautumia koskevien suuntaviivojen 26 kappale.

(53)  Komission päätös 17. joulukuuta 2008 asiassa M.5141, KLM/Martinair, 14–22 kappale.

(54)  Komission päätös 18. syyskuuta 2002 asiassa M.2908, Deutsche Post/DHL (II).

(55)  Ks. täytäntöönpanoasetuksen liite II.

(56)  Ks. täytäntöönpanoasetuksen liite I.