21.4.2023   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 138/17


Nimen rekisteröintihakemuksen julkaiseminen maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdan nojalla

(2023/C 138/08)

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 (1) 51 artiklassa tarkoitetulla tavalla kolmen kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

”Cerdo de Teruel”

EU-nro: PGI-ES-2633 – 16.9.2020

SAN ( ) SMM (X)

1.   [SAN:n tai SMM:n] nimi tai nimet

”Cerdo de Teruel”

2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa

Espanja

3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus

3.1.   Tuotetyyppi

Luokka 1.1 Tuore liha (ja muut eläimenosat)

3.2.   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta

Suojattua maantieteellistä merkintää ”Cerdo de Teruel” käytetään sianlihasta, joka täyttää seuraavat vaatimukset:

vaaleanpunaista marmoroitunutta lihaa (lihaskudoksen sisällä on rasvaa);

miedonmakuista, mehevää ja suutuntumaltaan mureaa.

Tätä sianlihaa voidaan tarjota ruhonosina, myymäläpaloina tai fileinä.

Cerdo de Teruel -sianlihaa saadaan, kun kinkut ja lavat on irrotettu sianruhosta (kinkusta voidaan valmistaa Jamón de Teruel -kinkkua ja lavasta Paleta de Teruel -kinkkua, ja näiden suojatulla alkuperänimityksellä varustettujen tuotteiden ruhoa koskevat vaatimukset ovat samat kuin tämän SMM-tuotteen).

Lihan on oltava peräisin sioista, joiden genotyyppi on seuraava: emälinjana Landrace (”vakiotyyppi”) tai Large White – tai näiden kahden risteytys – ja isälinjana Duroc.

Ruhojen on täytettävä teurastuksen jälkeen seuraavat vaatimukset:

lämminpaino vähintään 86 kg;

nahanalaisen rasvan paksuus mitattuna lantioalueelta kinkun pään korkeudelta 16–45 mm.

3.3.   Rehu (vain eläinperäiset tuotteet) ja raaka-aineet (vain jalostetut tuotteet)

Sikojen ruokavalio koostuu pääasiassa viljoista, joita on tietty prosenttiosuus niiden rehun raaka-aineista: vähintään 50 prosentin täytyy olla viljoja, joista mahdollisimman suuren osan on oltava peräisin rajatulta maantieteelliseltä alueelta.

Jos sikoja, joista tätä suojatulla maantieteellisellä merkinnällä varustettua lihaa saadaan, ruokitaan rehuseoksella, seoksen valmistajan on sijaittava samalla maantieteellisellä alueella tai jossakin seuraavista naapurimaakunnista: Zaragoza, Guadalajara, Cuenca, Valencia, Castellón tai Tarragona.

Tämä rehunvalmistajien sijaintia koskeva maantieteellinen rajoitus on välttämätön, koska sianruhoja, joista saadaan tätä SMM-lihaa, käytetään myös suojatulla alkuperänimityksellä varustettujen Jamón de Teruel- / Paleta de Teruel -kinkkujen valmistukseen. Tämän tuotantovaiheen vaatimukset ovat samat kummallekin laatumerkille, koska ruhonosia, joita suojattu maantieteellinen merkintä ei kata – kinkkuja ja lapoja –, voidaan käyttää SAN-kinkkujen ”Jamón de Teruel” (kinkut) ja ”Paleta de Teruel” (lavat) valmistukseen. SAN-kinkkujen ”Jamón de Teruel” / ”Paleta de Teruel” alkutuotannolle asetetut vaatimukset on siksi toistettu Cerdo de Teruel -SMM-sianlihan tuote-eritelmässä.

3.4.   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella

Seuraavat tuotantovaiheet toteutetaan yksilöidyllä maantieteellisellä alueella:

sikojen tuotanto: kasvatus ja lihotus;

teurastus:

ruhon leikkaus kinkkujen ja lapojen irrottamiseksi.

3.5.   Tuotteen, johon rekisteröity nimi viittaa, viipalointia, raastamista ja pakkaamista koskevat erityiset säännöt

Tuote voidaan leikata, fileoida, pakata ja merkitä lihankäsittelylaitoksissa, jotka on rekisteröity hallintoelimessä ja jotka sijaitsevat maantieteellisellä alueella, tai maantieteellisen alueen ulkopuolisissa laitoksissa sertifioitujen toimijoiden kanssa tehtyjen yhteistyösopimusten perusteella hallintoelimeltä etukäteen saadulla luvalla.

3.6.   Tuotteen, johon rekisteröity nimi viittaa, merkitsemistä koskevat erityiset säännöt

Suojatulla maantieteellisellä merkinnällä varustettua Cerdo de Teruel -sianlihaa saa myydä ruhonosina, myymäläpaloina ja fileinä.

Kaikkiin rekisteröidyn toimijan toimittamiin ruhoihin – ilman kinkkuja ja lapoja – on merkittävä kummallekin puolelle SMM-tuotteen oma leima, jossa on SMM:n oma logo ja ilmaisu Indicación Geográfica Protegida Cerdo de Teruel (suojattu maantieteellinen merkintä ”Cerdo de Teruel”) tai IGP Cerdo de Teruel (SMM ”Cerdo de Teruel”).

Paloja ja fileitä voivat toimittaa vain valtuutetut toimijat (eli ne, joilla on lupa käyttää SMM-merkintöjä) vain sen jälkeen, kun ne on merkitty numeroidulla sertifiointietiketillä, jossa on vähintään SMM-tuotteen oma logo ja sanat Indicación Geográfica Protegida (suojattu maantieteellinen merkintä) ja ”Cerdo de Teruel”. Tämä etiketti on kiinnitettävä suoraan ruhonosiin ja liitettävä myymäläpalojen ja fileiden pakkauksiin.

4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus

Maantieteellinen alue, jolla siat on tuotettu (välikasvatus ja loppukasvatus) ja teurastettu ja jolla ruhoista on irrotettu kinkut ja lavat, on Teruelin maakunta.

5.   Yhteys maantieteelliseen alueeseen

Tämän maantieteellisen alueen rekisteröinti perustuu tuotteen saamaan maineeseen.

Asiakirjaviittaukset Cerdo de Teruel -sianlihaan ulottuvat kauas taaksepäin, koska Teruelin maakunnan historiaan liittyvät vahvasti sikojen kasvatus ja sianlihatuotteet paikallisten ihmisten tulonlähteenä.

Eri asiakirjoissa korostetaan sikojen ja siankasvatuksen merkitystä maakunnassa. Sikojen kasvatusta ja maksuja koskevat säännöt vahvistettiin Alfonso II:n vuonna 1177 myöntämässä Teruelin kuninkaallisessa erioikeuskirjassa [Castañé, J., 1991: El Fuero de Teruel. Edición Crítica con introducción y traducción (Teruelin kuninkaallinen erioikeuskirja. Kriittinen laitos, joka sisältää johdannon ja käännöksen)].

Luonnontieteilijä, juristi ja historioitsija Jordán de Asso kirjoitti teoksessaan Historia de la Economía Política de Aragón (Aragonian poliittisen talouden historia) (1978) näin: ”Albarracínin alueella kasvatettuja sikoja arvostetaan erityisen paljon, koska niiden liha on niin herkullista.”

Tämä perinteinen paikallinen yhteys karjankasvatukseen johti suojatun alkuperäisnimityksen ”Jamón de Teruel” rekisteröimiseen vuonna 1984, mikä edesauttoi sitä, että aiempaa tietämystä hyödyntävä sikojen tuotanto Teruelissa vakiintui ajan mittaan. Sillä pyrittiin palkitsemaan asiaan sitoutuneita viljelijöiden heidän ponnisteluistaan sellaisten tuotantojärjestelmien säilyttämiseksi, joista tuote sai myöhemmin nimensä. Se aloitettiin suolalla säilyviksi saaduilla lihavalmisteilla (”Jamón de Teruel” ja ”Paleta de Teruel”), ja nyt ollaan siirtymässä muihin ruhosta saataviin lihatuotteisiin.

Sikojenkasvatustoiminnan vakiintuminen ja se, että toimintaa valvoo sertifiointielin, ovat vaikuttaneet suoraan sianruhoihin. Se, että ruhot ovat peräisin geneettisesti valikoiduista sioista, joiden ruokavalio on viljapohjainen ja lihotusaika tietyn pituinen (jotta ruhonpainoksi saadaan vähintään 86 kg), on tuonut tuoreelle lihalle maineen suuren lisäarvon tuotteena. Tämä johtuu erityisesti inhimillisistä tekijöistä: rodusta, ruokavaliosta ja kasvatuksesta.

Näistä tekijöistä ensimmäinen on genetiikkaa: risteytysprosessi takaa, että Cerdo de Teruel -sioissa on aina 50 prosenttia Duroc-rotua (isälinja) ja 50 prosenttia Large White- tai Landrace-rotua tai näiden kahden risteytystä (emälinja) ja että nämä rodut ilmoitetulla tavalla risteytettynä tuottavat tuoretta lihaa, jossa on runsaasti marmoroitunutta lihaskudoksen sisäistä rasvaa (Garitano, I. et al., 2013).

Toinen tekijä on päätös perustaa sikojen ruokavalio viljoihin (vähintään 50 % viljoja) koko kasvatusajan – ei vain niinä aikoina vuodessa, jolloin tiettyjä raaka-aineita on saatavilla –, mikä suosii asteittaisempaa kasvua. Esimerkiksi sikojen ruokkiminen pelkästään rakeistetulla ohralla loppukasvatusvaiheessa voi lisätä lihaskudoksen sisäisen rasvan rasvahappopitoisuutta. Lisäksi tutkimukset ovat viitanneet siihen (Daza, A. et al., 2010b) ja osoittaneet sen (Daza, A. et al., 2012 ja Garitano, I. et al., 2012), että tämä ruokavalio vaikuttaa myös tiettyihin lihan laatuun liittyviin tekijöihin, kuten väriin ja vedensitomiskykyyn.

Kolmas tekijä on sikojen kasvatustapa. Sikojen elopaino on teurastusvaiheessa 110–140 kg, mikä on enemmän kuin kaupallinen standardi, joka on 85–100 kg. Näin varmistetaan, että lämminpaino täyttää tälle SMM-tuotteelle vahvistetut vaatimukset ja liha on marmoroitunutta, eli siinä on lihaskudoksen sisäistä rasvaa. Tämän lisäksi se, että teurastamot ja tilat sijaitsevat lähellä toisiaan, vähentää kuljetusaikoja ja siten myös sikojen stressiä ennen teurastusta. Tämä puolestaan edistää Cerdo de Teruel -sianlihalle ominaisen, vaaleanpunaisesta punaiseen vaihtelevan värin muodostumista, mikä erottaa sen selvästi muusta, rasvattomammasta ja vaaleammasta sianlihasta.

Näihin kolmeen tekijään liittyvän tietämyksen jatkuva hyödyntäminen on mahdollistanut sen tyyppisen lihan tuottamisen, jolle haetaan suojaa, kuten 3.2 kohdassa on kuvattu: lihalle, jolle on ominaista tietty väri ja marmorointi.

Viranomaiset tukevat Cerdo de Teruel -merkinnän hyväksymistä. Teruelin maakuntavaltuusto rahoitti vuosina 2004–2010 tutkimusta, jonka kohteena oli sellaisten sikojen tuotantojärjestelmien parantaminen ja optimoiminen, joiden liha on varustettu tällä suojatulla maantieteellisellä merkinnällä. Tutkimus perustui kumppanuussopimukseen, jonka olivat allekirjoittaneet myös Teruelin elintarviketeollisuusyhdistys ja suojatun alkuperänimityksen ”Jamón de Teruel / Paleta de Teruel” sääntelyneuvosto.

Muissa hankkeissa tutkitaan eri tekijöiden, kuten kastraation, ruokinnan ja genetiikan, vaikutuksia ruhon ominaisuuksiin. Näiden tutkimushankkeiden päätelmien mukaan tuoreen lihan valmistukseen sopivat sekä leikot että nuoret emakot (Latorre et al., 2009a), viljapohjainen ruokavalio vaikuttaa ruhon rasvaan (Daza, A. et al., 2010b) ja Duroc-rodun käytöllä isälinjana on myönteinen vaikutus tuotantotuloksiin, koska se lisää hieman ruhon rasvakerrosta (Garitano, I. et al., 2013).

Cerdo de Teruel -sianlihan historia ja merkitys markkinoille ovat myös innoittaneet tekemään tämän sianlihan erityisominaisuuksia koskevaa tutkimusta: Zaragozan yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta tutkii sellaisten sikojen tiettyjen ruhonosien [selkä ja sisäfilee sekä ruhonosat, jotka tunnetaan Espanjassa nimellä secreto (olkanivelen takana) ja presa (lavan sisällä)] fyysisiä ja kemiallisia ominaisuuksia, joilla on tämän suojatun maantieteellisen merkinnän saamiseen vaadittavat ominaisuudet (Physicochemical characteristics of muscles from pigs intended for dry-cured ham from Teruel (Spain), Calvo et al., 2011). Tohtori Virginia Resconin tutkimuksessa tuodaan esiin tietyllä tavalla kasvatetuista ja ruokituista sioista saatavan Cerdo de Teruel -sianlihan ravintoarvo (raportoitu Portal Veterinario -verkkosivustolla vuonna 2011 otsikolla Teruel-sianlihan ravintoarvo).

Lisäksi kotieläintuotantoteknologian yksikkö (osa Aragonian elintarviketutkimus- ja teknologiakeskusta eli CITAa, joka on sen espanjankielinen lyhenne) julkaisi vuonna 2015 tulokset tutkimushankkeestaan Effect of diet, packaging and exposure time on visual appraisal and intention to purchase ”Cerdo de Teruel” PGI pork (Panea, B. et al., 2015). Tutkimuksen johtopäätöksistä merkille pantava on havainto siitä, että vertailuryhmä – Cerdo de Teruel -sianliha, joka oli peräisin tämän alkuperänimityksen mukaisesti ruokituista sioista – sijoittui paremmin kuin muut ryhmät, joiden eläimille annettiin erityyppisiä rehuja.

CITAn tutkijat toteuttivat vuonna 2016 Teruelin investointirahaston puitteissa hankkeen nimeltä Health management, production and marketing alternatives for ”Cerdo de Teruel” pork: a proposal for sustainability (Panea, B. et al., 2016).

Sen jälkeen tehtiin jatkotutkimus, johon CITA osallistui ja joka esiteltiin Euroopan aluekehitysrahaston yhteisrahoittamille hankkeille: Healthy sausages made from pork from Teruel: Reduced content of saturated fat and salt (Panea, B. et al., 2019).

”Cerdo de Teruel” on ollut esillä myös aivan toisentyyppisessä julkaisutoiminnassa, jolla on suuri yleisö ja joka on laajalti tunnettua: kirjallisuudessa. Hyvä esimerkki tästä on romaanin Animales urbanos (Urbaanit eläimet) (Leiz, K. 2018) luku, jonka otsikko on Del cerdo de Teruel y del amor (”Cerdo de Teruel” ja rakkaus).

Cerdo de Teruel -sianlihan mainetta todistavat perinteen ja sitä tukevien tieteellisten ja muiden julkaisujen lisäksi sen tunnettuus markkinoilla. ”Cerdo de Teruel” on tuottajien ja myyjien käyttämä nimi, jolla viitataan tähän erittäin kysyttyyn sianlihaan. Nimeä käytetään yleisesti toreilla, hypermarketeissa ja lihakaupoissa ympäri Espanjaa.

Cerdo de Teruel -sianlihasta valmistetut ateriat ovat myös vakiona ravintoloiden ruokalistoilla koko maassa.

Lisäksi arvostetuilla digitaalisilla alustoilla on ruokaohjeita, joissa käytetään Cerdo de Teruel -sianlihaa. Esimerkkinä on El Gran Libro de la Cocina Aragonesa -keittokirjan (Suuri aragonialainen keittokirja) (Aneto Publicaciones, SL, 2011) ohje Cerdo de Teruel -porsaan sisäfilee luumujen ja pinjansiementen kera, joka on julkaistu myös Aragonian alueen internetalustan ruoka- ja juomaosassa. Lisäksi keittiömestarit ovat jakaneet esimerkiksi seuraavat ruokaohjeet: Cerdo de Teruel -secreto munakoison ja valkosuklaakastikkeen kera (aragonialaisella ruokien markkinointisivustolla nimeltä Comparte el Secreto. Aragón, alimentos nobles (Jaetaan salaisuus: Aragón, maineikkaat ruoat) ja Altamirasin inspiroimat Cerdo de Teruel -possun posket (”Altamirasin inspiroimat” viittaa 1700-luvulla eläneeseen kerjäläismunkkiin ja kokkiin Juan Altamirasiin] (Heraldo-sanomalehden ruoka- ja juomaosasto).

Cerdo de Teruel -lihan erottautuminen muista on näkynyt myös mediassa:

Alkuperänimityksen ”Jamón de Teruel” saaneen sianlihan valmistukseen käytettyjen sikojen laadukkaan ruokavalion ansiosta saatiin erinomaisen kinkun lisäksi huippulaatuista tuoretta lihaa, joka on väriltään tumman vaaleanpunaista, maultaan hienostunutta ja koostumukseltaan erityisen mureaa ja mehevää (2011, Indisa; 2014, A la carta para dos (Pöytä kahdelle à la carte);

Teruel-sianlihan laatu, tuotanto ja markkinointi [2016, ”Aragón hoy” (Aragonia tänään)].

Cerdo de Teruel -sianlihaa on sen erinomaisen maineen ansiosta tuotu vuosien mittaan esiin monissa tapahtumissa.

”Cerdo de Teruel” on ollut keskeisessä roolissa vuodesta 2006 lähtien järjestetyssä Teruel Gusto Mudéjar (Mudejarin maut) -kokkikilpailussa, jonka tärkein osa on ”Mudejarin makuisten” ruokien valmistukseen keskittyvä kansallinen kilpailu. Kun tämä kulinarismitapahtuma järjestettiin kuudennen kerran, ammattikokit ja gastronomian nousevat tähdet haastettiin tulkitsemaan uudelleen ruokaohjetta Cella-perunoilla täytetty ”Cerdo de Teruel” Périgordin mustien tryffelien kera (Tuber melanosporum).

Vuonna 2012 järjestettiin ensimmäisen kerran Jornada Gastronómica de Cerdo de Teruel, Cerdo de Teruel -festivaalit, joihin osallistui yli 40 yritystä Teruelin maakunnasta. Tapahtuman mottona oli Uusi näkökulma sianlihaan. Muita tapoja nauttia matkasta ja enemmänkin….

”Cerdo de Teruel” oli vuonna 2020 mukana kansainvälisillä ”Madrid Fusión” -messuilla laatujärjestelmänä: Cerdo de Teruel -sianliha Madrid Fusiónin ruoka- ja juomamessuilla (La Comarca -sanomalehti).

Kaikki tämä – ja erityisesti halu suojata tuote vahvojen paikallisten yhdistysten avulla – johti siihen, että tuottajat perustivat Cerdo de Teruel -sianlihan tuottajien yhdistyksen. Sen tavoitteena on suojella tuotteen mainetta, varmistaa, että kuluttajat saavat asianmukaista tietoa, ja hallinnoida Cerdo de Teruel -sianlihan tuotantoa.

Cerdo de Teruel -sianlihan tuotannon merkitys paikallisalueelle, viranomaisten sitoutuminen kasvatusperinteiden ja -käytäntöjen suojaamiseen, tutkijoiden tekemä tuotetta koskeva tutkimus, tuottajien omistautuminen laadukkaiden tuotteiden valmistamiselle ja tuotteen kaupallinen maine tarkoittavat, että Cerdo de Teruel -sianlihaa voidaan markkinoida suuren lisäarvon lihana, mikä puolustaa tuottajien etuja turvaamalla heidän tuotteidensa saaman tunnustuksen.

Tällainen tunnustuksen antaminen suojattavalle nimelle ”Cerdo de Teruel” mahdollistaa nimen markkinamaineen turvaamisen, säilyttää tämän sianlihan erityisominaisuudet varmistavat tuotantokriteerit, auttaa kuluttajia tunnistamaan tuotteen helposti ja takaa valvonnan.

Eritelmän julkaisutiedot

https://www.aragon.es/-/indicacion-geografica-protegida-cerdo-teruel

[otsikolla Propuesta del Documento Único y del Pliego de condiciones (yhtenäisen asiakirjan ja tuote-eritelmän luonnos) ja sitten Fecha: Junio de 2022 (päiväys: joulukuu 2022)].


(1)  EUVL L 343, 14.12.2012, s. 1.