Bryssel 10.11.2023

COM(2023) 701 final

2023/0395(NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

energiayhteisön ministerineuvostossa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta (Wien, Itävalta, 14 päivänä joulukuuta 2023)


PERUSTELUT

1.Ehdotuksen kohde

Tämä ehdotus koskee päätöstä energiayhteisön ministerineuvostossa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta useisiin säädöksiin, jotka kyseisen elimen on määrä hyväksyä 14. joulukuuta 2023. Ennen tätä kokousta energiayhteisön pysyvä korkean tason ryhmä kokoontuu 13. joulukuuta 2023 keskustellakseen ministerineuvostossa hyväksyttävistä asioista ja ottaakseen ne esityslistalle. Ehdotuksessa annetaan tiedoksi myös näiden kahden elimen esityslistalle otetut asiat, jotka eivät kuulu SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan soveltamisalaan.

2.Ehdotuksen tausta  

2.1.Energiayhteisön perustamissopimus

Energiayhteisön perustamissopimuksen 1 , jäljempänä ’energiayhteisösopimus’ tai ’sopimus’, tavoitteena on luoda vakaat sääntely- ja markkinapuitteet ja yhtenäinen sääntelyalue verkkoenergiakauppaa varten panemalla täytäntöön EU:n energialainsäädännön sovitut osat EU:n ulkopuolisissa sopimusvaltioissa. Energiayhteisösopimus tuli voimaan 1. heinäkuuta 2006. Euroopan unioni on sen osapuoli 2 . Sopimuksessa yhdeksästä EU:n ulkopuolisesta sopimusvaltiosta käytetään ilmaisua ”sopimuspuolet”.

2.2.Ministerineuvosto ja energiayhteisön pysyvä korkean tason ryhmä

Ministerineuvosto varmistaa energiayhteisösopimuksessa asetettujen tavoitteiden saavuttamisen. Se koostuu yhdestä kunkin sopimuspuolen edustajasta ja kahdesta Euroopan unionin edustajasta. Energiayhteisösopimuksen 47 artiklan mukaan se antaa yleisiä poliittisia suuntaviivoja, toteuttaa toimenpiteitä (päätöksiä tai suosituksia) ja hyväksyy menettelyasiakirjoja. Kullakin osapuolella on yksi ääni, ja ministerineuvosto soveltaa erilaisia äänestyssääntöjä eri tilanteissa. EU on yksi sopimuksen kymmenestä osapuolesta, ja sillä on, tapauksen mukaan, yksi ääni aihealueesta riippuen. Energiayhteisösopimuksen 78 artiklan mukaan ministerineuvosto voi toimia vain, jos kaksi kolmasosaa osapuolista on edustettuna. Äänestämästä pidättymistä ei lasketa annettuihin ääniin.

Jäljempänä 2.3 jakson 1 kohdassa (energiayhteisösopimuksen 97 artikla) ja 2.3 jakson 2 kohdassa (energiayhteisösopimuksen 100 artiklan i ja iii alakohta) lueteltuihin suunniteltuihin säädöksiin sovelletaan kaikkien osapuolten yksimielistä äänestystä.

Kahden kolmasosan enemmistöä annetuista äänistä, mukaan lukien Euroopan unionin puoltava ääni, sovelletaan suunniteltuihin säädöksiin, jotka luetellaan 2.3 jakson 3 kohdassa (energiayhteisösopimuksen 66, 83 ja 87 artikla).

Yksinkertaista ääntenenemmistöä sovelletaan 2.3 jakson 4 kohdassa lueteltuun suunniteltuun säädökseen (energiayhteisösopimuksen 91 artiklan 1 kohdan a alakohta). Jäljempänä 2.4 jaksossa luetellun suunnitellun säädöksen osalta ministerineuvosto hyväksyy päätöksen annettujen äänten yksinkertaisella enemmistöllä (energiayhteisösopimuksen 81 artikla) tai konsensuksella.

Pysyvä korkean tason ryhmä on ministerineuvoston apuelin. Pysyvä korkean tason ryhmä valmistelee energiayhteisösopimuksen 53 artiklan a alakohdan mukaisesti ministerineuvoston työtä, myös sen esityslistaa ja säädöksiä, jotka ministerineuvoston on määrä hyväksyä. Ryhmä koostuu yhdestä kunkin sopimuspuolen edustajasta ja kahdesta Euroopan unionin edustajasta. EU:lla on yksi ääni. Energiayhteisösopimuksen 78 artiklan mukaan pysyvä korkean tason ryhmä voi toimia vain, jos kaksi kolmasosaa osapuolista on edustettuna. Äänestämästä pidättymistä ei lasketa annettuihin ääniin.

2.3.Suunnitellut ministerineuvoston säädökset

Tämä ehdotus SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla hyväksyttäväksi päätökseksi koskee unionin puolesta esitettävää kantaa seuraaviin neuvoston päätösehdotuksen liitteessä 1 esitettäviin suunniteltuihin ministerineuvoston säädöksiin:

(1)päätös 2023/.../MC-EnC energiayhteisön perustamissopimuksen voimassaoloajan jatkamisesta annetun päätöksen 2023/.../MC-EnC muuttamisesta energiayhteisösopimuksen 97 artiklan nojalla.

(2)päätös 2023/.../MC-EnC energiayhteisön perustamissopimuksen 2 artiklan 2 kohdan muuttamisesta.

(3)menettelyasiakirja 2023/.../MC-EnC energiayhteisön kaasufoorumin kotipaikasta.

(4)energiayhteisösopimuksen 91 artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaiset päätökset, joilla todetaan sopimuksen rikkominen seuraavissa asioissa:

(a)päätös 2023/../MC-EnC Pohjois-Makedonian tasavallan energiayhteisösopimuksen noudattamatta jättämisestä asiassa ECS‑7/21;

(b)päätös 2023/…/MC-EnC Kosovon* 3 energiayhteisösopimuksen noudattamatta jättämisestä asiassa ECS‑8/21;

(c)päätös 2023/../MC-EnC Bosnia ja Hertsegovinan energiayhteisösopimuksen noudattamatta jättämisestä asiassa ECS‑9/21;

(d)päätös 2023/../MC-EnC Bosnia ja Hertsegovinan energiayhteisösopimuksen noudattamatta jättämisestä asiassa ECS‑10/23;

(e)päätös 2023/…/MC-EnC Kosovon* energiayhteisösopimuksen noudattamatta jättämisestä asiassa ECS‑11/23;

(f)päätös 2023/../MC-EnC Moldovan tasavallan energiayhteisösopimuksen noudattamatta jättämisestä asiassa ECS‑12/23;

(g)päätös 2023/.../MC-EnC Montenegron energiayhteisösopimuksen noudattamatta jättämisestä asiassa ECS-15/21.

2.4.Muut esityslistalla olevat asiat

Täydellisyyden vuoksi todettakoon, että 2.3 jaksossa esitettyjen suunniteltujen säädösten lisäksi ministerineuvoston esityslistalla on kohta, jossa ainoastaan sopimuspuolet äänestävät energiayhteisösopimuksen 80 artiklan mukaisesti seuraavasta säädöksestä:

(a)päätös 2023/6183/MC-EnC energiayhteisön perustamissopimuksen liitteen I muuttamisesta energiayhteisön mukauttamiseksi Euroopan laajuisten energiainfrastruktuurien suuntaviivoista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen (EU) 2022/869 ja sen hyväksymiseksi energiayhteisössä. 

Lisäksi ministerineuvosto aikoo

(b)hyväksyä energiayhteisön sihteeristön sille energiayhteisösopimuksen 67 artiklan mukaisesti toimittaman vuosikertomuksen energiayhteisön toiminnasta.

Komissio aikoo puoltaa näiden kohtien hyväksymistä.

3.Unionin puolesta otettava kanta

3.1. Päätös 2023/.../MC-EnC energiayhteisön perustamissopimuksen voimassaolon jatkamisesta

Sopimus allekirjoitettiin 25. lokakuuta 2005, ja se tuli voimaan 1. heinäkuuta 2006 alkuun kymmeneksi vuodeksi. Ministerineuvosto jatkoi jo sen voimassaoloa kymmenellä vuodella (vuoteen 2026 saakka) vuonna 2013.

Ministerineuvosto ehdottaa, että sopimuksen voimassaoloaikaa jatketaan energiayhteisösopimuksen 97 artiklan nojalla taas kymmenellä vuodella (vuoteen 2036 saakka).

Energiayhteisö tarjoaa edelleen tehokkaat puitteet energia-alan alueelliselle yhteistyölle ja edistää edelleen energiamarkkinoiden yhdentymistä Euroopan unionin ja sopimuspuolten välillä. Tällaisen integroitumisen oikeudellista kehystä on viime aikoina vahvistettu erityisesti hyväksymällä sähköalan integrointipaketti sekä hiilestä irtautumista koskeva etenemissuunnitelma ja puhdasta energiaa koskeva paketti. Sopimuspuolten tämän kehyksen puitteissa tekemät sitoumukset edellyttävät pitkää täytäntöönpanokautta, joka ulottuu huomattavasti vuotta 2026 pidemmälle. 

Ministerineuvostossa unionin puolesta otettavana kantana olisi sen vuoksi oltava energiayhteisön perustamissopimuksen voimassaolon jatkamista koskevan päätösehdotuksen hyväksyminen.

3.2.Päätös 2023/.../MC-EnC energiayhteisön perustamissopimuksen 2 artiklan 2 kohdan muuttamisesta

Euroopan laajuisten energiainfrastruktuurien suuntaviivoista 17. huhtikuuta 2013 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 347/2013 4 mukautettiin energiayhteisöön ja hyväksyttiin siinä 16. lokakuuta 2015 tehdyllä ministerineuvoston päätöksellä 2015/09/MC-EnC. Euroopan unioni hyväksyi 30. toukokuuta 2022 Euroopan laajuisten energiainfrastruktuurien suuntaviivoista ja asetuksen (EU) N:o 347/2013 kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2022/869 5 , jossa tunnustetaan uusiutuvan ja vähähiilisen vedyn odotettu kasvava rooli, myös infrastruktuurin osalta. Lisäksi siinä tunnustetaan tarve kehittää hiilidioksidi-infrastruktuuria, jotta voidaan vähentää kyseisen kaasun jäljellä olevia mutta väistämättömiä päästöjä järkevien vaihtoehtojen puuttuessa.

Energiayhteisösopimuksen 100 artiklan i ja iii alakohdan nojalla ja asetukseen (EU) 2022/869 mukautumiseksi energiayhteisössä ja siinä hyväksymiseksi energiayhteisösopimuksen 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu ”verkkoenergia” olisi laajennettava kattamaan vety- ja hiilidioksidialat.

Ministerineuvostossa unionin puolesta otettavana kantana olisi sen vuoksi oltava energiayhteisösopimuksen soveltamisalan laajentamista koskevan päätösehdotuksen hyväksyminen.

3.3.Menettelyasiakirja 2023/.../MC-EnC energiayhteisön kaasufoorumin kotipaikasta

Kaasufoorumin kotipaikasta 17. lokakuuta 2007 annetun menettelyasiakirjan 2007/03/2/PHLG/EnC mukaan kaasufoorumi kokoontuu Sloveniassa ja perustetaan yhteistyössä Slovenian toimivaltaisten viranomaisten kanssa.

Ministerineuvosto tunnusti 15. joulukuuta 2022 Ukrainan merkityksen Euroopan energiavarmuuden kannalta sekä sen kaasumarkkinoiden ja -järjestelmien, myös hiilettömien kaasujen ja vedyn, yhdentymisen tiivistämisen Euroopan unioniin.

Slovenian viranomaiset ilmaisivat solidaarisuutensa Ukrainaa kohtaan ja tarjoutuivat luopumaan kaasufoorumin sijaintipaikkana olemisesta vuodesta 2023 alkaen.

Ehdotetun menettelyasiakirjan mukaan energiayhteisön sihteeristö arvioi yhteistyössä puheenjohtaja- ja varapuheenjohtajavaltion kanssa hyvissä ajoin ennen kaasufoorumin suunniteltua kokouspäivää edellytykset kaasufoorumin kokousten aloittamiselle Ukrainassa. Kaasufoorumi järjestetään Itävallan Wienissä, kunnes olosuhteet sallivat sen järjestämisen Ukrainassa.

Ministerineuvostossa unionin puolesta otettavana kantana olisi sen vuoksi oltava energiayhteisön kaasufoorumin kotipaikkaa koskevan menettelyasiakirjan hyväksyminen.

3.4.Energiayhteisösopimuksen 91 artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaiset päätökset, joilla todetaan sopimuksen rikkominen seuraavissa asioissa:

Energiayhteisösopimuksen 91 artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaan ministerineuvosto voi yksinkertaisella enemmistöllä todeta, että osapuoli on rikkonut sopimuksen II osastoon liittyviä velvoitteitaan, jotka koskevat energiayhteisön elinten hyväksymän säädöksen saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä ja/tai täytäntöönpanoa. Riitojenratkaisumenettelyt on vahvistettu sopimuksessa tarkoitettua riitojenratkaisua koskevan työjärjestyksen 6 III osaston 1 luvussa ja IV osaston 1 luvussa.

(1)Tapaukset, jotka koskevat direktiivin 2001/80/EY mukaisten velvoitteiden rikkomista:

Ministerineuvoston hyväksyttäväksi toimitetaan neljä päätöstä, jotka liittyvät direktiivin 2001/80/EY täytäntöönpanoon kolmen sopimuspuolen osalta:

(a)päätös 2023/../MC-EnC Pohjois-Makedonian tasavallan energiayhteisösopimuksen noudattamatta jättämisestä asiassa ECS‑7/21;

(b)päätös 2023/…/MC-EnC Kosovon* energiayhteisösopimuksen noudattamatta jättämisestä asiassa ECS‑8/21;

(c)päätös 2023/../MC-EnC Bosnia ja Hertsegovinan energiayhteisösopimuksen noudattamatta jättämisestä asiassa ECS‑9/21; ja

(d)päätös 2023/.../MC-EnC Montenegron energiayhteisösopimuksen noudattamatta jättämisestä asiassa ECS-15/21.

Kolmen ensimmäisen tapauksen osalta ministerineuvosto hyväksyi 24. lokakuuta 2013 päätöksen 2013/05/MC-EnC tiettyjen suurista polttolaitoksista ilmaan joutuvien epäpuhtauspäästöjen rajoittamisesta annetun direktiivin 2001/80/EY (’direktiivi 2001/80/EY’) täytäntöönpanosta. Päätöksessä 2013/05/MC-EnC annettiin sopimuspuolille mahdollisuus määritellä ja panna täytäntöön kansallinen päästöjenvähentämissuunnitelma direktiivin 2001/80/EY soveltamisalaan kuuluvien pilaavien aineiden (rikkidioksidi, typen oksidit ja pöly) vuotuisten kokonaispäästöjen vähentämisen välineenä. Päätös tuli voimaan energiayhteisössä 1. tammikuuta 2018.

Energiayhteisön sihteeristö lähetti 16. maaliskuuta 2021 Pohjois-Makedonian tasavallalle, Kosovolle* sekä Bosnia ja Hertsegovinalle riitojenratkaisua koskevan työjärjestyksen 12 artiklan 2 kohdan mukaisesti menettelyn aloittamista koskevat kirjeet puuttuakseen kansallisessa päästöjenvähentämissuunnitelmassa raportointivuosille 2018 ja 2019 vahvistettujen päästörajojen järjestelmälliseen ja jatkuvaan noudattamatta jättämiseen sekä tehokkaiden ja varoittavien seuraamusten soveltamatta jättämiseen vaatimusten noudattamisen varmistamiseksi tulevina vuosina.

Energiayhteisön sihteeristö toimitti 21. helmikuuta 2022 Pohjois-Makedonian tasavallalle, Kosovolle* sekä Bosnia ja Hertsegovinalle perustellut lausunnot, joissa se totesi, ettei viimeksi mainittu ollut noudattanut energiayhteisösopimuksen 12 ja 16 artiklaa yhdessä direktiivin 2001/80/EY 4 artiklan 3 kohdan, 4 artiklan 6 kohdan ja 16 artiklan kanssa. Nämä sopimuspuolet eivät olleet noudattaneet kansallisissa päästöjenvähentämissuunnitelmissa raportointivuosille 2018 ja 2019 asetettuja päästörajoja (rikkidioksidille ja pölylle niiden suurten polttolaitosten osalta).

Tästä syystä energiayhteisön sihteeristö toimitti 13. heinäkuuta 2023 ministerineuvostolle perustellut pyynnöt Pohjois-Makedonian tasavaltaa vastaan asiassa ECS-7/21, Kosovoa* vastaan asiassa ECS-8/21 sekä Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan asiassa ECS-9/21.

Neljännen tapauksen osalta ministerineuvosto hyväksyi 24. lokakuuta 2013 päätöksen 2013/06/MC-EnC teollisuuden päästöistä annetun direktiivin 2010/75/EU III luvun, liitteen V ja 72 artiklan 3 kohdan 4 alakohdan täytäntöönpanosta (’päätös 2013/06/MC-EnC’).

Ministerineuvosto hyväksyi 14. lokakuuta 2016 päätöksen 2016/19/MC-EnC luvan antamisesta vapauttaa luetteloituja laitoksia direktiivissä 2001/80/EY vahvistetuista päästöjen raja-arvoista, jolla täydennetään mainitun direktiivin 4 artiklan 4 kohdassa säädettyjä vähentämissuunnitelman ulkopuolelle jättämisen sääntöjä. Vähentämissuunnitelman ulkopuolelle jättämiseen sisältyy ajallisesti rajoitettu vaihtoehto direktiivin säännösten noudattamiseen. Montenegrossa sijaitseva TPP Pljevlja, joka on ainoa kyseisessä sopimuspuolessa toimiva suuri polttolaitos, sisällytettiin päätöksellä 2016/19/MC-EnC laadittuun luetteloon.

Energiayhteisön sihteeristö lähetti Montenegrolle 20. huhtikuuta 2021 menettelyn aloittamista koskevan kirjeen, jossa todettiin alustavasti, ettei Montenegro ollut noudattanut direktiivin säännöksiä, jotka koskevat määräaikaispoikkeusta, jonka mukaan 4 artiklan 4 kohdan soveltamisalaan kuuluva laitos voi jatkaa toimintaansa vain, jos se ei ole käytössä yli 20 000 käyttötuntia 1. tammikuuta 2018 jälkeen. Päätöksen 2013/06/MC-EnC säännösten perusteella laitos voisi myös jatkaa toimintaansa, jos se noudattaa teollisuuden päästöistä annetun direktiivin tiukempia päästönormeja. Energiayhteisön sihteeristö väittää, ettei mikään näistä kriteereistä täyttynyt TPP Pljevljan tapauksessa. Sen jälkeen, kun vähentämissuunnitelman ulkopuolelle jättämisaika päättyi raportointivuodella 2020, TPP Pljevlja ei ollut lopettanut toimintaansa taikka jatkanut toimintaansa uuteen laitokseen direktiivin 2010/75/EU mukaan sovellettavilla päästörajoilla.

Energiayhteisön sihteeristön mukaan Montenegro ei ole noudattanut energiayhteisösopimuksen 12 ja 16 artiklaa yhdessä direktiivin 2001/80/EY 4 artiklan 4 kohdan kanssa. Tämän vuoksi energiayhteisön sihteeristö toimitti 9. helmikuuta 2023 perustellun lausunnon Montenegroa vastaan, koska se ei ollut Pljevljan osalta noudattanut määräaikaispoikkeuksia koskevia velvoitteita. Lisäksi energiayhteisön sihteeristö esitti 13. heinäkuuta 2023 ministerineuvostolle perustellun pyynnön asiassa ECS-15/21 tämän rikkomisen jatkuessa.

Energiayhteisön neuvoa-antava komitea ei ole vielä antanut lausuntoaan yhdestäkään edellä mainituista neljästä tapauksesta.

Ministerineuvostossa unionin puolesta otettavana kantana olisi oltava päätösluonnosten hyväksyminen edellyttäen, että energiayhteisön neuvoa-antava komitea antaa hyvissä ajoin eli ennen ministerineuvoston kokousta energiayhteisön sihteeristön havaintoja puoltavan lausunnon.

(2)Direktiivin 2004/35/EY mukaisten velvoitteiden rikkomista koskevat tapaukset

Ministerineuvoston hyväksyttäväksi toimitetaan kolme päätöstä, jotka liittyvät direktiivin 2004/35/EY täytäntöönpanoon kolmen sopimuspuolen osalta:

(a)päätös 2023/../MC-EnC Bosnia ja Hertsegovinan energiayhteisösopimuksen noudattamatta jättämisestä asiassa ECS‑10/23;

(b)päätös 2023/…/MC-EnC Kosovon* energiayhteisösopimuksen noudattamatta jättämisestä asiassa ECS‑11/23; ja

(c)päätös 2023/../MC-EnC Moldovan tasavallan energiayhteisösopimuksen noudattamatta jättämisestä asiassa ECS‑12/23.

Euroopan unioni antoi huhtikuussa 2004 direktiivin 2004/35/EY ympäristövastuusta ympäristövahinkojen ehkäisemisen ja korjaamisen osalta (’direktiivi 2004/35/EY’), joka mukautettiin energiayhteisöön ja hyväksyttiin energiayhteisössä 14. lokakuuta 2016 tehdyllä ministerineuvoston päätöksellä 2016/14/MC-EnC. Tämän päätöksen mukaan sopimuspuolilla oli velvollisuus saattaa direktiivi 2004/35/EY osaksi kansallista lainsäädäntöä ja panna se täytäntöön sekä ilmoittaa siitä energiayhteisön sihteeristölle 1. päivään tammikuuta 2021 mennessä.

Energiayhteisön sihteeristön esittämien tosiseikkojen perusteella Bosnia ja Hertsegovina, Kosovo* ja Moldovan tasavalta eivät ole antaneet eivätkä soveltaneet direktiivin 2004/35/EY noudattamisen edellyttämiä lakeja, asetuksia ja hallinnollisia määräyksiä eikä myöskään energiayhteisösopimuksen 6, 12 ja 89 artiklaa eikä ministerineuvoston päätöksen 2016/14/MC-EnC 3 artiklan 1 ja 2 kohtaa.

Energiayhteisön sihteeristö toimitti 13. heinäkuuta 2023 ministerineuvostolle ilman alustavaa menettelyä perustellun pyynnön Bosnia ja Hertsegovinaa, Kosovoa* ja Moldovan tasavaltaa vastaan menettelyasiakirjan 2015/04/MC-EnC 11 artiklan 3 kohdan mukaisesti.

Energiayhteisön neuvoa-antava komitea ei ole vielä antanut lausuntoaan.

Ministerineuvostossa unionin puolesta otettavana kantana olisi oltava päätösluonnosten hyväksyminen edellyttäen, että energiayhteisön neuvoa-antava komitea antaa hyvissä ajoin eli ennen ministerineuvoston kokousta energiayhteisön sihteeristön havaintoja puoltavan lausunnon.

4.Oikeusperusta

4.1.Menettelyllinen oikeusperusta

4.1.1.Periaatteet

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 218 artiklan 9 kohdassa määrätään, että ”neuvosto tekee komission tai unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ehdotuksesta päätöksen sopimuksen soveltamisen keskeyttämisestä ja sopimuksella perustetussa elimessä unionin puolesta esitettävien kantojen vahvistamisesta, kun tämän elimen on annettava säädöksiä, joilla on oikeusvaikutuksia, lukuun ottamatta säädöksiä, joilla täydennetään tai muutetaan sopimuksen institutionaalisia rakenteita

Ilmaisu ”säädökset, joilla on oikeusvaikutuksia” kattaa myös säädökset, joilla on oikeusvaikutuksia kyseiseen elimeen sovellettavan kansainvälisen oikeuden nojalla. Se kattaa myös välineet, joilla ei ole sitovaa vaikutusta kansainvälisen oikeuden nojalla, mutta jotka ”voivat vaikuttaa ratkaisevasti sen säännöstön sisältöön, jonka unionin lainsäätäjä antaa” 7 .

4.1.2.Soveltaminen käsillä olevassa asiassa

Ministerineuvosto on sopimuksella eli energiayhteisösopimuksella perustettu elin.

Säädökset, jotka ministerineuvoston on määrä antaa, ovat säädöksiä, joilla on oikeusvaikutuksia. Suunnitellut säädökset ovat sitovia kansainvälisen oikeuden nojalla energiayhteisösopimuksen 76 artiklan mukaisesti, jonka mukaan päätös sitoo oikeudellisesti niitä, joille se on osoitettu.

Suunnitelluilla säädöksillä ei täydennetä eikä muuteta sopimuksen institutionaalisia rakenteita.

Sen vuoksi ehdotetun päätöksen menettelyllinen oikeusperusta on SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohta.

4.2.Aineellinen oikeusperusta

4.2.1.Periaatteet

SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla annettavan päätöksen aineellinen oikeusperusta määräytyy ensisijaisesti sen suunnitellun säädöksen tavoitteen ja sisällön perusteella, jota unionin puolesta esitettävä kanta koskee. Jos suunnitellulla säädöksellä on kaksi tavoitetta tai siihen sisältyy kaksi osatekijää ja jos näistä tavoitteista tai osatekijöistä toinen on mahdollista määritellä sellaiseksi pääasialliseksi tavoitteeksi tai osatekijäksi, johon nähden toinen tavoite tai osatekijä on liitännäinen, SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla hyväksyttävällä päätöksellä on oltava vain yksi aineellinen oikeusperusta eli se, jota pääasiallinen tai ensisijainen tavoite tai osatekijä edellyttää.

4.2.2.Soveltaminen käsillä olevassa asiassa

Suunniteltujen säädösten pääasiallinen tarkoitus ja sisältö liittyvät energiaan. Sen vuoksi ehdotetun päätöksen aineellinen oikeusperusta on SEUT-sopimuksen 194 artiklan 1 kohta.

4.3.Päätelmät

Ehdotetun päätöksen oikeusperustana tulisi olla SEUT-sopimuksen 194 artiklan 1 kohta yhdessä SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan kanssa.

2023/0395 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

energiayhteisön ministerineuvostossa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta (Wien, Itävalta, 14 päivänä joulukuuta 2023)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 194 artiklan 1 kohdan yhdessä 218 artiklan 9 kohdan kanssa,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)Unioni teki energiayhteisön perustamissopimuksen, jäljempänä ’energiayhteisösopimus’, 29 päivänä toukokuuta 2006 tehdyllä neuvoston päätöksellä 2006/500/EY 8 , ja se tuli voimaan 1 päivänä heinäkuuta 2006.

(2)Energiayhteisösopimuksen 47 ja 76 artiklan mukaan ministerineuvosto voi hyväksyä toimenpiteitä, jotka ovat muodoltaan päätöksiä tai suosituksia.

(3)Ministerineuvoston on määrä hyväksyä 14 päivänä joulukuuta 2023 pidettävässä 21. istunnossaan useita tämän päätöksen liitteessä lueteltuja säädöksiä, jotka kuuluvat SEUT 218 artiklan 9 kohdan soveltamisalaan ja joista unionin edustajat äänestävät.

(4)Suunniteltujen säädösten tarkoituksena on helpottaa energiayhteisösopimuksen tavoitteiden saavuttamista.

(5)On tarpeellista vahvistaa ministerineuvostossa unionin puolesta otettava kanta, koska suunnitelluilla säädöksillä on oikeusvaikutuksia suhteessa unioniin,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

1.Itävallan Wienissä 14 päivänä joulukuuta 2023 pidettävässä ministerineuvoston 21. kokouksessa unionin puolesta otettava kanta SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan soveltamisalaan kuuluviin kysymyksiin esitetään tämän päätöksen liitteessä.

2.Komissio voi energiayhteisön sopimuspuolten ennen ministerineuvoston kokousta tai kokouksen aikana esittämien huomautusten perusteella sopia tämän päätöksen liitteessä esitettyihin säädöksiin tehtävistä vähäisistä muutoksista ilman erillistä neuvoston päätöstä.

2 artikla

Tämä päätös on osoitettu komissiolle.

Tehty Brysselissä

   Neuvoston puolesta

   Puheenjohtaja

(1)    EUVL L 198, 20.7.2006, s. 18.
(2)    EUVL L 198, 20.7.2006, s. 15.
(3)    Kosovo* – Tämä nimitys ei vaikuta asemaa koskeviin kantoihin, ja se on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244 (1999) ja Kansainvälisen tuomioistuimen Kosovon itsenäisyysjulistuksesta antaman lausunnon mukainen.
(4)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 347/2013, annettu 17 päivänä huhtikuuta 2013, Euroopan laajuisten energiainfrastruktuurien suuntaviivoista ja päätöksen N:o 1364/2006/EY kumoamisesta sekä asetusten (EY) N:o 713/2009, (EY) N:o 714/2009 ja (EY) N:o 715/2009 muuttamisesta (EUVL L 115, 25.4.2013, s. 39).
(5)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2022/869, annettu 30 päivänä toukokuuta 2022, Euroopan laajuisten energiainfrastruktuurien suuntaviivoista, asetusten (EY) N:o 715/2009, (EU) 2019/942 ja (EU) 2019/943 ja direktiivien 2009/73/EY ja (EU) 2019/944 muuttamisesta ja asetuksen (EU) N:o 347/2013 kumoamisesta (EUVL L 152, 3.6.2022, s. 45).
(6)    Sopimuksessa tarkoitettua riitojenratkaisua koskevasta työjärjestyksestä annettu menettelyasiakirja 2008/01/MC-EnC, sellaisena kuin se on muutettuna sopimuksessa tarkoitettua riitojenratkaisua koskevasta työjärjestyksestä 27. kesäkuuta 2008 annetun menettelyasiakirjan 2008/01/MC-EnC muuttamisesta 16. lokakuuta 2015 annetulla menettelyasiakirjalla 2015/04/MC-EnC.
(7)    Unionin tuomioistuimen tuomio, 7. lokakuuta 2014, Saksa v. neuvosto, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, 61–64 kohta.
(8)    EUVL L 198, 20.7.2006, s. 15.

Bryssel 10.11.2023

COM(2023) 701 final

LIITE

asiakirjaan

Ehdotus neuvoston päätökseksi

energiayhteisön ministerineuvostossa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta (Wien, Itävalta, 14 päivänä joulukuuta 2023)


LIITE

PÄÄTÖS 01/.../MC-EnC ENERGIAYHTEISÖN PERUSTAMISSOPIMUKSEN VOIMASSAOLON JATKAMISESTA

Euroopan unionin puolesta otettava kanta on hyväksyä luonnos ministerineuvoston päätökseksi energiayhteisön perustamissopimuksen voimassaolon jatkamisesta kymmenellä vuodella tämän liitteen lisäyksen 1 mukaisesti.

PÄÄTÖS 2023/.../MC-EnC ENERGIAYHTEISÖN PERUSTAMISSOPIMUKSEN 2 ARTIKLAN 2 KOHDAN MUUTTAMISESTA

Euroopan unionin puolesta otettava kanta on hyväksyä 20 päivänä syyskuuta 2023 annetun komission päätöksen mukainen luonnos ehdotuksesta ministerineuvoston päätökseksi energiayhteisön ministerineuvoston päätökseksi energiayhteisön perustamissopimuksen 2 artiklan 2 kohdan muuttamisesta sekä energiayhteisön ministerineuvoston päätös energiayhteisön perustamissopimuksen liitteen I muuttamisesta Euroopan laajuisten energiainfrastruktuurien suuntaviivoista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2022/869 liitteeseen I mukautumiseksi ja sen hyväksymiseksi energiayhteisössä [C(2023)6183 final].  

MENETTELYASIAKIRJA 2023/.../MC-EnC ENERGIAYHTEISÖN KAASUFOORUMIN KOTIPAIKASTA

Euroopan unionin puolesta otettava kanta on hyväksyä luonnos ministerineuvoston menettelyasiakirjaksi energiayhteisön kaasufoorumin kotipaikasta tämän liitteen lisäyksen 2 mukaisesti.

ENERGIAYHTEISÖN PERUSTAMISSOPIMUKSEN 91 ARTIKLAN 1 KOHDAN A ALAKOHDAN MUKAISET PÄÄTÖKSET MAINITUN SOPIMUKSEN RIKKOMISEN TOTEAMISESTA SEURAAVISSA TAPAUKSISSA:

Euroopan unionin puolesta esitettävä kanta on hyväksyä seuraavat energiayhteisösopimuksen 91 artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaiset ministerineuvoston päätösluonnokset edellyttäen, että energiayhteisön neuvoa-antava komitea antaa hyvissä ajoin energiayhteisön sihteeristön päätelmiä puoltavan lausunnon, jossa todetaan energiayhteisösopimuksen rikkominen:

(a)päätös 2023/.../MC-EnC Pohjois-Makedonian tasavallan energiayhteisösopimuksen noudattamatta jättämisestä asiassa ECS‑7/21;

(b)päätös 2023/…/MC-EnC Kosovon* 1  energiayhteisösopimuksen noudattamatta jättämisestä asiassa ECS‑8/21;

(c)päätös 2023/../MC-EnC Bosnia ja Hertsegovinan energiayhteisösopimuksen noudattamatta jättämisestä asiassa ECS‑9/21;

(d)päätös 2023/.../MC-EnC Montenegron energiayhteisösopimuksen noudattamatta jättämisestä asiassa ECS-15/21;

(e)päätös 2023/../MC-EnC Bosnia ja Hertsegovinan energiayhteisösopimuksen noudattamatta jättämisestä asiassa ECS‑10/23;

(f)päätös 2023/…/MC-EnC Kosovon* energiayhteisösopimuksen noudattamatta jättämisestä asiassa ECS‑11/23;

(g)päätös 2023/../MC-EnC Moldovan tasavallan energiayhteisösopimuksen noudattamatta jättämisestä asiassa ECS‑12/23.

LIITTEEN LISÄYS 1

ENERGIAYHTEISÖN MINISTERINEUVOSTON PÄÄTÖS 01/2023/MC-EnC energiayhteisön perustamissopimuksen voimassaolon jatkamisesta

ENERGIAYHTEISÖN MINISTERINEUVOSTO, joka

ottaa huomioon energiayhteisön perustamissopimuksen (’perustamissopimus’) ja erityisesti sen 97 artiklan,

katsoo, että perustamissopimus allekirjoitettiin 25 päivänä lokakuuta 2005, ja se tuli voimaan 1 päivänä heinäkuuta 2006;

katsoo, että perustamissopimuksen 97 artiklan mukaan sen alkuperäinen voimassaoloaika oli 10 vuotta ja sen voimassaolon jatkamiseksi tarvitaan ministerineuvoston päätös;

katsoo, että perustamissopimuksen voimassaoloa jatkettiin jo 24 päivänä lokakuuta 2013 kymmenellä vuodella ministerineuvoston päätöksellä 1/2013/MC-Enc;

katsoo, että energiayhteisö tarjoaa edelleen tehokkaat puitteet energia-alan alueelliselle yhteistyölle, joka parantui merkittävästi, kun ministerineuvosto hyväksyi joulukuussa 2022 sähköalan integrointipaketin;

katsoo, että energiayhteisö on erityisesti hiilestä irtautumista koskevan etenemissuunnitelman ja puhtaan energian säädöspaketin hyväksymisen myötä kehittynyt vankaksi kehykseksi, jolla edistetään ja tuetaan sopimuspuolten energiakäännettä ja ilmastotoimia;

katsoo, että energiayhteisön osapuolten tekemät sitoumukset ulottuvat huomattavasti vuotta 2026 pidemmälle;

HYVÄKSYY TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Energiayhteisön perustamissopimuksen voimassaolon jatkaminen

Perustamissopimuksen voimassaoloa jatketaan kymmenellä vuodella 30 päivään kesäkuuta 2036 saakka.

2 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan, kun se tehdään.

Tehty....                            Ministerineuvoston puolesta

Puheenjohtaja

LIITTEEN LISÄYS 2

MENETTELYASIAKIRJA 2023/.../MC-EnC ENERGIAYHTEISÖN KAASUFOORUMIN KOTIPAIKASTA

Energiayhteisön ministerineuvosto, joka

ottaa huomioon energiayhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 66, 82 ja 87 artiklan,

ottaa huomioon 29 päivänä kesäkuuta 2007 annetut energiayhteisön ministerineuvoston päätelmät, joissa todettiin, että energiayhteisön kaasufoorumi kokoontuu Mariborissa Sloveniassa, ja kehotettiin pysyvää korkean tason ryhmää hyväksymään menettelyasiakirja, jossa vahvistetaan sen organisaatiota koskevat käytännön järjestelyt,

kaasufoorumin kotipaikasta 17 päivänä lokakuuta 2007 annetun menettelyasiakirjan 2007/03/2/PHLG-EnC 1 artiklan mukaan energiayhteisön sihteeristön oli määrä tehdä foorumin järjestämiseksi yhteistyötä Slovenian toimivaltaisten viranomaisten kanssa puheenjohtaja- ja varapuheenjohtajavaltiota kuullen,

katsoo, että ministerineuvosto teki 15 päivänä joulukuuta 2022 päätelmän, jonka mukaan on suotavaa, että energiayhteisön kaasufoorumi kokoontuu Ukrainassa vuodesta 2023 alkaen tai heti, kun olosuhteet sen sallivat, kun otetaan huomioon Ukrainan merkitys Euroopan energiavarmuuden kannalta ja erityisesti sen kaasumarkkinoiden ja -järjestelmien yhdentymisen jatkuminen, myös vähähiilisten kaasujen ja vedyn osalta. Ministerineuvosto pyysi sihteeristöä ja Euroopan komissiota toteuttamaan tätä varten tarvittavat järjestelyt,

ottaa huomioon Slovenian viranomaisten solidaarisuuden ilmaisun Ukrainaa kohtaan ja niiden tarjouksen luovuttaa kaasufoorumin sijainti Ukrainan eduksi,

toteaa, että kaasufoorumi alkaa kokoontua Ukrainassa heti, kun olosuhteet sen sallivat, ja että siihen asti se kokoontuu Wienissä,

energiayhteisön sihteeristön ehdotuksesta,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN MENETTELYASIAKIRJAN:

1 ARTIKLA

(1)Energiayhteisön kaasufoorumi järjestetään Ukrainassa heti, kun olosuhteet sen sallivat. Energiayhteisön sihteeristö arvioi olosuhteet yhteistyössä puheenjohtaja- ja varapuheenjohtajavaltion kanssa hyvissä ajoin ennen kaasufoorumin suunniteltua kokouspäivää.

(2)Kaasufoorumi järjestetään Itävallan Wienissä, kunnes olosuhteet sallivat sen järjestämisen Ukrainassa.

2 ARTIKLA

Energiayhteisön sihteeristö toteuttaa kaasufoorumin käytännön perustamisen edellyttämät toimet yhteistyössä asianomaisten Ukrainan viranomaisten kanssa puheenjohtaja- ja varapuheenjohtajavaltiota kuullen.

3 ARTIKLA

Isäntä varmistaa, että kaikkien sopimuspuolten edustajat voivat osallistua kokouksiin.

4 ARTIKLA

Tämä menettelyasiakirja tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

Tehty Wienissä XXX

Ministerineuvoston puolesta

-----------

Puheenjohtajavaltio

(1)    Kosovo* Tämä nimitys ei vaikuta asemaa koskeviin kantoihin, ja se on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244 (1999) ja Kansainvälisen tuomioistuimen Kosovon itsenäisyysjulistuksesta antaman lausunnon mukainen.