Bryssel 28.4.2023

COM(2023) 217 final

2023/0124(COD)

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

pesuaineista ja pinta-aktiivisista aineista, asetuksen (EU) 2019/1020 muuttamisesta ja asetuksen (EY) N:o 648/2004 kumoamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

{SEC(2023) 170 final} - {SWD(2023) 113 final} - {SWD(2023) 114 final} - {SWD(2023) 115 final}


PERUSTELUT

1.EHDOTUKSEN TAUSTA

Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Pesuaineet ovat tärkeä osa arkeamme. Ne parantavat terveyttä ja hygieniaa lähes kaikissa ihmisen toimissa niin kotitalouksissa kuin kouluissa tai vaikkapa kuntosaleilla, toimistoissa, sairaaloissa, hotelleissa ja ravintoloissa. Pesuaineet ovat kuitenkin kemikaaleja, joiden luontaiset ominaisuudet voivat aiheuttaa riskejä ihmisten terveydelle ja ympäristölle. Pesuaineista 31. maaliskuuta 2004 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 648/2004, 1 jäljempänä ’pesuaineasetus’, vahvistetaan säännöt, joiden mukaisia pesuaineiden on oltava, jotta ne voidaan saattaa EU:n markkinoille ja jotta ne voivat liikkua vapaasti EU:n markkinoilla. Näillä säännöillä varmistetaan, että pesuaineet ovat turvallisia käyttää (merkintä- ja muut tietovaatimukset) ja että pesuaineet ja pinta-aktiiviset aineet 2 ovat ympäristötehokkuudeltaan korkeatasoisia (biohajoavuutta koskevat vaatimukset ja fosforin raja-arvot).

Pesuaineasetuksesta vuonna 2019 tehdyssä arvioinnissa 3 havaittiin useita heikkouksia, joita on ilmennyt sen jälkeen, kun säädös annettiin vuonna 2004. Merkittävimmän kemikaalilainsäädännön (lukuun ottamatta REACH-asetusta) toimivuustarkastuksessa 4 tuotiin esiin kemikaaleja koskevan EU:n sääntelykehyksen monimutkaisuus. Monimutkaisuuden katsottiin johtuvan siitä, että kehys muodostuu suuresta määrästä toisiinsa kytköksissä olevista tuote- ja alakohtaisista säädöksistä. Nykyistä käytäntöä eli sitä, että tuotteiden käyttäjille annetaan tietoja täyteen ahdetuissa tuotemerkinnöissä, voitaisiin toimivuustarkastuksen mukaan selvästi yksinkertaistaa ottaen huomioon, että tuotetietojen välittämisessä ei nykyisin riittävästi hyödynnetä innovatiivisia välineitä.

Toukokuussa 2021 hyväksytyssä päivitetyssä teollisuusstrategiassa 5 puolestaan korostetaan tarvetta nopeuttaa EU:n teollisuuden vihreää ja digitaalista siirtymää muun muassa johdonmukaisen ja vakaan sääntelykehyksen avulla.

Komissio hahmotteli 16. maaliskuuta 2023 antamassaan tiedonannossa EU:n pitkän aikavälin kilpailukyky vuoden 2030 6 jälkeen keinoja, joiden avulla EU voi hyödyntää vahvuuksiaan ja saavuttaa enemmän kuin vain kuroa umpeen kasvu- ja innovaatiokuilua. Kilpailukyvyn edistämiseksi komissio ehdottaa keskittymistä yhdeksään toisiaan vahvistavaan tekijään. Niihin kuuluvat toimivat sisämarkkinat ja digitalisaatio, jota tuettaisiin ottamalla digitaalisia välineitä laajasti käyttöön talouden eri osa-alueilla.

Lisäksi komission vuoden 2022 työohjelmassa 7 mainitaan pesuaineasetuksen tarkistaminen REFIT-aloitteena.

Jotta otettaisiin huomioon asetuksesta tehdyssä arvioinnissa 8 ja kemikaalilainsäädännön toimivuustarkastuksessa 9 havaitut puutteet, joita ruodittiin perusteellisesti pesuaineasetuksen tarkistamista koskevassa vaikutustenarviointiraportissa, 10 tällä ehdotuksella pyritään saattamaan ajan tasalle pesuaineita koskevat säännöt, tehostamaan täytäntöönpanon valvontaa niin, että unionin markkinoille tulee enemmän vaatimustenmukaisia pesuaineita ja pinta-aktiivisia aineita, ja puuttumaan seuraaviin ongelmiin:

1)Pesuaineasetuksessa ei oteta huomioon markkinoiden uutta kehitystä. Sitten asetuksen antamisen vuonna 2004 on kehitetty innovatiivisia tuotteita ja kestäviä uusia käytäntöjä, joita nykyiset säännöt eivät kata (mikrobipuhdistusaineet) tai joiden tapauksessa ei ole selvää, millä tavoin ne kuuluisivat nykyisten sääntöjen piiriin jos lainkaan (täyttömyynti).

2)Pesuaineiden osalta ei ole määritelty tehokkaita tiedonantovaatimuksia. Pesuaineasetuksen ja luokitusta, merkintöjä ja pakkaamista koskevan asetuksen 11 (CLP-asetus) keskinäiset päällekkäisyydet johtavat usein siihen, että sama aine voidaan mainita pakkausmerkinnöissä kaksi tai kolmekin kertaa ja joskus jopa eri nimillä. Toinen päällekkäisyys liittyy kiireellisiin terveydenhuollon vastatoimiin, jotka koskevat CLP-asetuksen mukaisesti vaarallisiksi luokiteltuja pesuaineita (tiedot on pesuaineasetuksen mukaan mainittava ainesosaluettelossa ja CLP-asetuksen mukaan pidettävä myrkytystietokeskusten saatavilla).

Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

Ehdotuksella varmistetaan, että pesuaineita koskevat unionin säännöt täydentävät edelleen niitä yleisiä säännöksiä, jotka koskevat unionin markkinoille saatettavia kemikaaleja, myös pesuaineita. Näitä säännöksiä on erityisesti CLP-asetuksessa ja REACH-asetuksessa. 12 Kuten voimassa olevassa pesuaineasetuksessa myös tämän asetusehdotuksen säännöksissä käsitellään erityisesti pesuaineita koskevia kysymyksiä.

Tämä ehdotus on yhdenmukainen oletusarvoista digitalisaatiota koskevien painopisteiden ja kehityssuuntausten kanssa. Tässä mainittakoon uuden lainsäädäntökehyksen arvioinnissa 13 esitetyt päätelmät tuotetietojen digitalisoinnista. Ehdotuksessa tukeudutaan tuotepassiin, jota komissio ehdottaa ehdotuksessaan kestävien tuotteiden ekologista suunnittelua koskevaksi asetukseksi, 14 ja varmistetaan näin yhdenmukaisuus ja synergiaedut, kunhan pesuaineet ja pinta-aktiiviset aineet on otettu kyseisen asetuksen soveltamisalaan.

Tässä ehdotuksessa otetaan huomioon myös pakkauksia ja pakkausjätteitä koskeva asetusehdotus, 15 jonka tavoitteena on vähentää markkinoille saatettavien pakkausten määrää niiden koon ja painon osalta ja estää pakkausjätteen syntyminen erityisesti minimoimalla pakkaukset (pakkauksia käytetään ainoastaan niin paljon kuin on ehdottoman välttämätöntä). Minimointivaatimus vähentää kuluttajille suunnattujen tietojen tilaa merkinnöissä ja kannustaa valmistajia tutkimaan digitaalisen tuoteselosteen tarjoamia mahdollisuuksia. Pakkauksia ja pakkausjätteitä koskevassa ehdotuksessa edellytetään lisäksi, että täyttöpakkauksiin tuotteita myyvät yritykset antavat tietyt tiedot loppukäyttäjille ja varmistavat, että täyttöasemat ovat asetuksen vaatimusten mukaisia. Tämä ehdotus on yhdenmukainen myös digitaalisen vuosikymmenen digitaalisista oikeuksista ja periaatteista annetun eurooppalaisen julistuksen 16 kanssa. 

Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

Ehdotuksella muodostetaan johdonmukainen ja vakaa sääntelykehys, joka tukee EU:n teollisuuden vihreää ja digitaalista siirtymää, joka oli yhtenä teemana sekä vuonna 2021 päivitetyssä teollisuusstrategiassa 17 että vastikään hyväksytyssä vihreän kehityksen teollisuussuunnitelmassa nettonollan aikakaudelle. 18 Se on johdonmukainen myös EU:n politiikan ja sääntelyn yleisemmän kehityksen kanssa, mitä tulee kestävyyttä edistävän kemikaalistrategian 19 mukaiseen tulevaan ja meneillään olevaan sääntelytyöhön. Ehdotetut uudet mikrobipuhdistusaineita koskevat säännöt ovat johdonmukaisia EU-ympäristömerkistä annetussa asetuksessa 20 säädetyn vapaaehtoisen järjestelmän kanssa. Uudet digitaalisia merkintöjä koskevat säännöt ovat puolestaan yhdenmukaisia suhteessa kemikaalien merkintöjen digitalisointiin, jota tarkastellaan erityisesti CLP-asetuksen ja lannoitevalmisteasetuksen 21 tarkistamisen yhteydessä. Ehdotuksessa otetaan huomioon pesuaineasetuksen hyväksymisen jälkeen tapahtunut biosidivalmisteita koskevien unionin sääntöjen kehitys ja täydennetään näitä sääntöjä.

2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

Oikeusperusta

Ehdotuksella on sama oikeusperusta kuin voimassa olevalla pesuaineasetuksella eli Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 114 artikla.

Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

Pesuaineasetuksesta tehdyssä arvioinnissa todettiin, että pesuaineiden asettamista saataville ja markkinoille saattamista koskevista yhdenmukaistamissäännöistä on selvästi ollut hyötyä. Pesuaineasetuksen avulla on pystytty luomaan tasapuoliset toimintaedellytykset pesuaineiden valmistajille, helpotettu yritysten käymää rajat ylittävää kauppaa ja saatu aikaan myönteisiä tuloksia ihmisten terveydelle ja ympäristölle.

Arviointiin liittyneiden kuulemisten aikana sidosryhmät olivat lisäksi laajalti yhtä mieltä siitä, että asetuksessa käsitellyt kysymykset edellyttävät edelleen EU:n tason toimia. Tämä johtuu siitä, että pesuaineasetuksessa käsiteltävillä seikoilla on EU:n laajuista vaikutusta sekä ihmisten terveyden että ympäristön suojeluun. Sama koskee sellaisia ongelmia, joilla ei ole erityisiä kansallisia tai alueellisia ominaispiirteitä vaan jotka koskevat pikemminkin koko EU:ta (esim. täyttömyynti, mikrobipuhdistusaineet sekä se, että kuluttajat eivät täysin ymmärrä kemikaalien merkintöjä tai ole tietoisia niistä). Näitä kysymyksiä on käsiteltävä EU:n tasolla, jotta voidaan varmistaa sisämarkkinoiden moitteeton toiminta sekä ihmisten terveyden ja ympäristön suojelun yhtäläinen taso kaikkialla EU:ssa.

EU:n tason sääntelytoimien ansiosta sääntely-ympäristö mahdollistaisi innovoinnin uudentyyppisiin tuotteisiin, uusiin markkinointitekniikoihin ja uusiin merkintäteknologioihin kaikkialla sisämarkkinoilla. Sen avulla voitaisiin myös tarjota ihmisten terveyden ja ympäristön suojelulle sama taso koko EU:ssa. Ehdotuksella saatettaisiin lainsäädäntö ajan tasalle sisällyttämällä asetuksen piiriin innovatiivisia tuotteita ja kestäviä uusia käytäntöjä. Lisäksi kevennettäisiin pesuainevalmistajille sääntelystä aiheutuvaa taakkaa yksinkertaistamalla (tietoihin liittyviä) vaatimuksia ja tuotaisiin lainsäädäntö digitaaliaikaan ottamalla käyttöön digitaaliset tuoteselosteet. Tällaisilla sääntelytoimilla i) sujuvoitettaisiin sisämarkkinoiden kehittämistä, ii) tarjottaisiin alalle oikeusvarmuutta ja tasapuoliset toimintaedellytykset ja iii) optimoitaisiin ihmisten terveyden ja ympäristön suojelu.

Suhteellisuusperiaate

Ehdotuksella korvattaisiin voimassa oleva EU:n asetus. Sen tavoitteena on karsia sääntelyyn liittyvää päällekkäisyyttä niin paljon kuin mahdollista ja keventää näin sääntelytaakkaa vaarantamatta nykyistä terveyden ja ympäristön suojelun tasoa. Vastaavia vaikutuksia on myös täyttömyynnin helpottamisella ja digitaalisten tuoteselosteiden lakiin perustuvalla hyväksynnällä. Mikrobipuhdistusaineita koskevat uudet toimenpiteet perustuvat tuoreimpaan tieteelliseen tietoon tuotteiden vaikutuksista näillä kehittyvillä markkinoilla.

Ottamalla käyttöön vaatimustenmukaisuustietoja sisältävä tuotepassi voidaan tehokkaasti vähentää vaatimustenvastaisten pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden määrää unionin markkinoilla. Tämä koskee myös verkossa tapahtuvaa kauppaa. Asetuksella varmistetaan, että tullille esitettävä pesuaine tai pinta-aktiivinen aine luovutetaan vapaaseen liikkeeseen ja saatetaan unionin markkinoille vain siinä tapauksessa, että sille on laadittu tuotepassi. Näin sekä markkinavalvonta- että tulliviranomaiset saavat merkittävää tehokkuusetua ilman että toimialalle aiheutuisi kohtuuttomia kustannuksia. Tuotepassiin sovelletaan samoja teknisiä vaatimuksia kuin kestävien tuotteiden ekologista suunnittelua koskevassa ehdotuksessa ehdotettuun tuotepassiin. Näin vältetään päällekkäisyyttä teollisuuden digitalisointipyrkimyksissä ja varmistetaan tuotepassin yhteentoimivuus unionin muun lainsäädännön nojalla luotujen tuotepassien kanssa.

3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

Jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset

Pesuaineasetuksesta tehdyssä arvioinnissa todettiin, että asetus on toiminut hyvin ja yleisesti ottaen tehokkaasti suhteessa tavoitteisiinsa eli sen varmistamiseen, että pesuaineet ja pinta-aktiiviset aineet pääsevät liikkumaan vapaasti sisämarkkinoilla ja että ihmisten terveyden ja ympäristön suoja on korkeatasoinen. Arvioinnissa havaittiin kuitenkin myös joitakin heikkouksia ja parantamista vaativia seikkoja, joita on ilmennyt asetuksen käytännön soveltamisessa sen jälkeen, kun se annettiin vuonna 2004. Esiin tuli erityisesti eräitä päällekkäisyyksiä pesuaineasetuksen ja muiden EU:n kemikaalilainsäädännön (erityisesti CLP-asetuksen, biosidivalmisteasetuksen ja REACH-asetuksen) välillä. Tämä johtaa usein tilanteeseen, jossa pesuaineisiin sovelletaan samaan aikaan useita merkintävaatimuksia. Ne aiheuttavat tarpeetonta rasitusta alan yrityksille. Lisäksi syntyy vaara, että kuluttajille ei pystytä tehokkaasti antamaan tietoja aineiden turvallisuudesta ja käytöstä, kun tuotemerkinnät ovat liian runsaita ja sisältävät epäselvää ja toisteista tekstiä. Arvioinnissa todettiin lisäksi, että tuotetietojen välittämisessä ei nykyisin riittävästi hyödynnetä innovatiivisia digitaalisia välineitä.

Merkittävimmän kemikaalilainsäädännön (lukuun ottamatta REACH-asetusta) toimivuustarkastuksessa tuotiin esiin kemikaaleja koskevan EU:n sääntelykehyksen monimutkaisuus. Monimutkaisuuden katsottiin johtuvan siitä, että samoihin tuotteisiin sovelletaan useita toisiinsa kytköksissä olevia säädöksiä. Samoin kuin pesuaineasetuksesta tehdyssä arvioinnissa myös kemikaalilainsäädännön toimivuustarkastuksessa todettiin, että vaara- ja turvallisuustietojen antamista kuluttajille voidaan yksinkertaistaa ja että innovatiivisten digitaalisten välineiden käyttö tällaisten tietojen välittämisessä ei tällä hetkellä ole niin tasokasta kuin mihin voitaisiin päästä.

Tällä ehdotuksella pyritään vastaamaan pesuaineasetuksesta tehdyssä arvioinnissa ja kemikaalilainsäädännön toimivuustarkastuksessa esiin tulleisiin kysymyksiin.

Sidosryhmien kuuleminen

Tämän ehdotuksen valmistelemiseksi komissio toteutti useita kuulemistoimia kerätäkseen eri sidosryhmiltä näyttöä ja näkemyksiä nykyiseen lainsäädäntöön liittyvistä ongelmista ja mahdollisista ratkaisuista. Toimiin kuului 25. toukokuuta 2022 päättynyt 12-viikkoinen julkinen kuuleminen, 12. toukokuuta 2022 pidetty sidosryhmäseminaari, jäsenvaltioiden edustajien kanssa käydyt keskustelut pesuaineita käsittelevässä työryhmässä, sidosryhmähaastattelut (sisältöä määrittävät ja kohdennetut) sekä komission alustavaan vaikutustenarviointiin liittyvän palautteen kerääminen. Kohderyhmiin kuului kansallisia viranomaisia, toimialajärjestöjä, yrityksiä, kuluttajajärjestöjä sekä kansalaisyhteiskunnan ja tiedeyhteisön edustajia.

Kuulemisissa vahvistui sidosryhmien (toimiala, viranomaiset ja kansalaisyhteiskunta) laaja tuki sille, että osa tuotetiedoista voitaisiin esittää digitaalisesti ja että vaarattomina pidettävien pesuaineiden tapauksessa käytettäisiin edelleen ainesosaluetteloa. Merkintävaatimusten yksinkertaistamista koskevista alavaihtoehdoista toimiala piti hieman parempana alavaihtoehtoa 2, jonka mukaan päällekkäiset pesuaineasetuksen vaatimukset poistetaan. Teollisuuden piirissä kannatettiin laajasti myös ensimmäistä alavaihtoehtoa, jota pitivät parempana myös muut sidosryhmät, erityisesti viranomaiset ja kansalaisyhteiskunnan edustajat.

Myös pesuaineiden täyttömyynnin helpottaminen ja digitalisointi saivat sidosryhmien laajan tuen. On kuitenkin huomattava, että liike-elämän järjestöt ja suuret yritykset antoivat täyttömyyntiä koskevien vaatimusten lisäämiselle pesuaineasetukseen vähemmän tukea kuin muut sidosryhmät, kuten pienet ja keskisuuret yritykset, kansalaisjärjestöt ja ympäristö- ja kuluttajajärjestöt. Ehdotetuista riskinhallintatoimista vain vähän kannatusta saivat mikrobipuhdistusaineiden riskinhallintaa koskevat yleiset kriteerit. 22 Toimialan edustajat totesivat kuitenkin, että jos pesuaineasetukseen sisällytettäisiin mikrobipuhdistusaineita yleisesti koskevia sääntöjä, tuloksena olisi tarpeetonta sääntelytaakkaa. 23

Vaikutustenarviointi

Komissio teki pesuainedirektiivin tarkistamisesta vaikutustenarvioinnin. Sääntelyntarkastelulautakunta antoi vaikutustenarviointiluonnoksesta myönteisen lausunnon 16. syyskuuta 2022. Lautakunnan lausunto ja lopullinen vaikutustenarviointi tiivistelmineen julkaistaan tämän ehdotuksen ohessa.

Perusskenaarion (ei toimia) lisäksi tässä vaikutustenarvioinnissa tarkastellaan kahta vaihtoehtoa (1a ja 1b), joilla puututaan ongelmaan 1 (markkinoiden uutta kehitystä ei oteta huomioon), ja kahta vaihtoehtoa (2a ja 2b), jotka koskevat ongelmaa 2 (tehokkaiden tietovaatimusten puuttuminen).

Toimintavaihtoehdolla 1a varmistettaisiin, että kuluttajat saavat tarvitsemansa tiedot ostaessaan pesuaineita täyttöpakkaukseen ja että säännöt koskevat pesuainevalmistajia tasapuolisesti. Vaihtoehdossa sisällytettäisiin mikrobipuhdistusaineet pesuaineasetuksen soveltamisalaan ja asetettaisiin tietoja koskevat vähimmäisvaatimukset (merkinnät), jotta loppukäyttäjät saisivat tietoa tuotteessa olevista mikrobeista, joihin puhdistusteho perustuu.

Toimintavaihtoehdon 1b pohjana on täyttömyynnin osalta vaihtoehto 1a, minkä lisäksi otettaisiin täyttöpakkauksiin myytävien pesuaineiden osalta käyttöön digitaaliset tuoteselosteet. Tämän kestävän käytännön helpottamiseksi ja sen koko potentiaalin hyödyntämiseksi kaikki pesuaineasetuksessa vaaditut tuotetiedot annosteluohjeita lukuun ottamatta voitaisiin antaa digitaalisessa tuoteselosteessa. Mikrobipuhdistusaineiden osalta vaihtoehdossa 1b ehdotetaan riskinhallintavaatimusten käyttöönottoa. Vaihtoehto sisältäisi yleiset kriteerit mikrobien käytölle pesuaineissa, merkintävaatimuksia, tiettyjä mikrobien käyttöä koskevia rajoituksia ja tarkistuslausekkeen.

Toimintavaihtoehdossa 2a luovuttaisiin ainesosaluettelosta sekä vaarallisten että vaarattomien pesuaineiden osalta. Vaihtoehdossa ehdotetaan myös merkintävaatimusten keventämistä ja mahdollisuutta käyttää digitaalista tuoteselostetta. Vaatimuksia voitaisiin keventää joko vaatimalla vain yhtä merkintää, joka tehdään tiukennettujen sääntöjen mukaan (alavaihtoehto 1), tai poistamalla pesuaineasetuksesta päällekkäiset säännöt (alavaihtoehto 2). Jos valmistaja päätyisi käyttämään digitaalista tuoteselostetta, hänellä olisi lisäksi mahdollisuus antaa eräät tiedot pelkästään siinä. Valmistajat voisivat varustaa tuotteensa digitaalisella tuoteselosteella vain siinä tapauksessa, että digitaalisia merkintöjä koskevia pakollisia periaatteita on sovellettu.

Toimintavaihtoehdossa 2b poistettaisiin kaksinkertainen vaatimus, jonka mukaan myös vaarallisista pesuaineista on toimitettava ainesosaluettelo, jolloin pesuaineasetuksessa edellytettäisiin sitä vain vaarattomien pesuaineiden tapauksessa. Merkintöjen osalta vaihtoehto 2b vastaa vaihtoehtoa 2a.

Parhaaksi arvioitu yhdistelmä muodostuu toimintavaihtoehdoista 1b ja 2b. Nämä vaihtoehdot nostettiin yleisesti ottaen muita paremmaksi monilta ominaisuuksiltaan (myönteiset taloudelliset, sosiaaliset, ympäristö- ja terveysvaikutukset, vaikuttavuus, tehokkuus ja johdonmukaisuus). Vaihtoehtojen 1b ja 2b odotetaan erityisesti keventävän yritysten taakkaa, tuovan alalle kustannussäästöjä ja parantavan pesuaineiden merkintöjen luettavuutta. Niiden odotetaan keventävän yritysten taakkaa myös karsimalla pesuaineisiin sovellettavan laajemman EU:n sääntelykehyksen laajoja ja päällekkäisiä merkintävaatimuksia. Tämä saavutetaan erityisesti poistamalla kaikki tietovaatimusten päällekkäisyydet ja tarjoamalla joustavuutta sallimalla joidenkin tietojen antaminen digitaalisessa tuoteselosteessa. Luvassa olisi myös mittakaavaetuja, kun fyysisiin tuoteselosteisiin voitaisiin mahduttaa useampia kieliä, mikä merkitsisi kustannussäästöjä myynnin suuntaamisessa eri jakelijoille ja pesuaineiden sisämarkkinoiden koko potentiaalin saavuttamista.

Asettamalla yhdenmukaistetut kriteerit ja selventämällä kestävämpiin tuotteisiin (mikrobipuhdistusaineet) ja uusiin menettelyihin (täyttömyynti) sovellettavia sääntöjä helpotetaan vihreää siirtymää ja varmistetaan, ettei innovointia estetä. Koska näitä markkinasegmenttejä hallitsevat tällä hetkellä pk-yritykset, toimenpide lisää pk-yritysten pääsyä arvoketjuihin ja koko markkinoille ja edistää siten Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteen 24 9 (teollisuus, innovointi ja infrastruktuuri) saavuttamista.

Toimintavaihtoehtojen 1b ja 2b yhdistelmällä parannetaan ihmisten terveyden, turvallisuuden ja ympäristön suojelua ja edistetään kestävän kehityksen tavoitteiden 3 (hyvä terveys ja hyvinvointi) ja 12 (kulutus- ja tuotantotapojen kestävyys) saavuttamista. Ottamalla käyttöön mikrobipuhdistusaineita koskevia riskinhallintatoimenpiteitä varmistetaan, että pesuaineissa käytettävät mikrobit ovat turvallisia sekä ihmisten terveyden että ympäristön kannalta, ja annetaan jo herkistyneille tai muutoin haavoittuvassa asemassa oleville loppukäyttäjille mahdollisuus tehdä tietoon perustuvia valintoja ja suojautua paremmin. Tuoteselosteessa annettavat kohdennetut ja yksinkertaistetut käyttöohjeet ohjaavat käyttäjiä tuotteiden oikeaan käyttöön, joka myös suojelee ympäristöä parhaiten. Täyttömyyntiä koskevilla vaatimuksilla taas varmistetaan, että kun kuluttajat ostavat pesuainetta täyttöpakkaukseen, he saavat kaikki turvallisuustiedot ja käyttöohjeet. Näin edistetään kestävää käyttäytymistä, ja ympäristökin hyötyy pakkausjätteen vähentyessä. Käyttämättä jääneiden tuoteselosteiden hävittämisestä syntyvä jäte vähenisi entisestään, kun osa pakkausmerkinnöistä voitaisiin antaa vain digitaalisesti.

Merkintävaatimusten yksinkertaistaminen parantaisi pesuaineiden merkintöjen luettavuutta ja ymmärrettävyyttä. Loppukäyttäjät löytäisivät tarvittavat tiedot helpommin ja nopeammin, mikä on erityisesti onnettomuuden sattuessa ratkaisevan tärkeää.

Toimintavaihtoehdon 2a alavaihtoehto 1, jonka mukaan ainesosat tarvitsisi merkitä vain kerran entistä tiukempien sovellettavien sääntöjen mukaisesti, nousee ykköseksi ihmisten terveyden suojelua parantavan vahvan vaikutuksensa ansiosta. Vapaaehtoiset digitaaliset tuoteselosteet helpottaisivat tuotetietojen käyttöä ja toisivat ne paremmin kuluttajien tietoisuuteen, kun fyysisissä tuoteselosteissa edelleen annettavat tiedot olisivat selkeämpiä ja paremmin muita heikommassa asemassa olevien ja heikkonäköisten ulottuvilla. Kun talouden toimija päättää käyttää digitaalista tuoteselostetta, sovellettaisiin digitaalisia merkintöjä koskevia periaatteita, joilla turvattaisiin ihmisten terveyden korkeatasoinen suojelu. Suojelun korkean tason säilymiseen vaikuttaisi myös se, että vaarattomista pesuaineista olisi asetuksen mukaan edelleen esitettävä ainesosaluettelo.

Parhaaksi arvioitu toimintavaihtoehto edistää sisämarkkinoiden toimintaa, kun mikrobipuhdistusaineisiin ja täyttömyyntiin sovellettaisiin yhdenmukaisia sääntöjä, jolloin toimintaympäristö olisi niiden suhteen tasapuolinen. Parhaaksi arvioidusta vaihtoehdosta aiheutuu yrityksille kustannuksia vain vähän, jos lainkaan, mutta kustannussäästöjä on luvassa runsaasti. Suurimmat kustannussäästöt syntyvät siitä, että vaarallisten pesuaineiden ainesosaluettelosta luovutaan. Vuositasolla säästyy näin arviolta 7 miljoonaa euroa. Ainesosaluettelon muoto säilyy ennallaan, jotteivät yritykset ja etenkään pk-yritykset joutuisi kärsimään turhista lisäkustannuksista tai tilanteen mutkistumisesta.

Mikrobipuhdistusaineisiin sovellettavien riskinhallintavaatimusten odotetaan tuovan pk-yrityksille hieman lisäkustannuksia eli noin 200 000 euroa yritystä kohti vuodessa. Kyse on kuitenkin suurimmasta arviosta, joka on laskettu keskimääräisten testauskustannusten ja valmistajien ilmoittamien suurimpien erämäärien perusteella. Toteutuvat kustannukset todennäköisesti vaihtelevat useiden tekijöiden (kuten yrityksen tai tuotevalikoiman koko, nykyinen vaatimustenmukaisuustaso) vaikutuksesta, mutta niillä ei missään tapauksessa ole kielteistä vaikutusta valmistajiin (suurin osa pk-yrityksiä), jotka haastatteluissa arvioivat kustannusten olevan hyväksyttävää luokkaa. Niille yrityksille, jotka käyttävät toiminnassaan ”jo tunnettuja” mikrobeja, uusista vaatimuksista aiheutuvat kustannukset jäänevät merkityksettömiksi, koska ne täyttävät monet ehdotetuista vaatimuksista jo nyt tai pystyvät täyttämään ne vähäisin kustannuksin. Nämä yritykset voivat näin ollen toimia ja laajentaa tuotantoaan ilman lisäkustannuksia.

Parhaaksi arvioitu vaihtoehto on suhteellisuusperiaatteen mukainen. Se ei ylitä sitä, mikä on tarpeen asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Sääntelyn päällekkäisyyksiä poistamalla varmistetaan parempi yhdenmukaisuus pesuaineisiin sovellettavan laajemman EU:n sääntelykehyksen kanssa. Täyttömyynnin helpottaminen vastaa yleisiä EU:n aloitteita, joilla pyritään vähentämään ympäristövaikutuksia, sekä kestävän kehityksen tavoitetta 12 (kulutus- ja tuotantotapojen kestävyys). Digitaalisen tuoteselosteen ottaminen käyttöön sekä täyttömyyntiin tarkoitettujen pesuaineiden tapauksessa että yleensäkin sopii yhteen digiaikaan siirtymisen ja muiden kemikaalialan digitalisoimistoimien – kuten CLP-asetuksen ja lannoitevalmisteasetuksen – kanssa. Kun digitaalisista tuoteselosteista saadaan kokemusta ja luottamus niihin kasvaa, tulevaisuudessa voisi olla mahdollista lisätä digitaalisesti saatavilla olevien tietojen määrää, mikä voisi entisestään lisätä yksinkertaistamismahdollisuuksia toimialan kannalta.

Sääntelyn toimivuus ja yksinkertaistaminen

Yksi aloitteen päätavoitteista on yksinkertaistaa pesuaineisiin sovellettavia sääntöjä ja vähentää pesuaineiden valmistajille aiheutuvaa sääntelytaakkaa.

·Merkintävaatimusten yksinkertaistaminen keventää talouden toimijoiden sääntelytaakkaa, koska niiden on helpompi noudattaa sääntöjä.

·Luopumalla ainesosaluettelon käytöstä vaarallisten pesuaineiden osalta saadaan 7 miljoonan euron kustannussäästöt vuodessa.

·Ehdotuksessa luovutaan myös vaatimuksesta, jonka mukaan asetuksen mukaiset testit saa suorittaa vain hyväksytty laboratorio.

·Ehdotuksella poistetaan vaatimus, jonka mukaan pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden valmistajien on oltava sijoittautuneita EU:hun. Tuotepassin käyttöönotolla ja pesuaineiden markkinavalvontaa koskevilla uusilla säännöksillä varmistetaan kuitenkin, että kaikki EU:n markkinoille saatetut pesuaineet ja pinta-aktiiviset aineet ovat vaatimusten mukaisia valmistajan sijoittautumispaikasta riippumatta.

·Täyttömyynnin helpottamisen arvioidaan tuottavan pesuaineteollisuudelle vuotuisia kustannussäästöjä, koska hävitettävän muovijätteen määrä vähenee. Vaikka näitä säästöjä ei ollut mahdollista kvantifioida, perusskenaariossa luvuksi arvioidaan 3,3 miljoonaa euroa. Parhaaksi arvioidun vaihtoehdon arvioidaan tuottavan pesuaineteollisuudelle vuosittain yli 10 miljoonan euron vuotuiset kustannussäästöt.

4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Ehdotuksella ei ole kielteistä vaikutusta EU:n talousarvioon.

5.LISÄTIEDOT

Toteuttamissuunnitelmat, seuranta, arviointi ja raportointijärjestelyt

Arvioidakseen uusien säännösten tehokkuutta komissio seuraa niiden täytäntöönpanoa, soveltamista ja noudattamista. Komissio arvioi ja tarkastelee asetusta säännöllisesti ja esittää asiasta julkisen kertomuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset

I luku – Yleiset säännökset

Ehdotettua asetusta sovelletaan pesuaineisiin sekä pinta-aktiivisiin aineisiin, jotka saatetaan markkinoille sellaisenaan tai jotka sisältyvät pesuaineisiin. Ehdotetussa asetuksessa säilytetään tiukat biohajoavuusvaatimukset pinta-aktiivisille aineille. Asetukseen (EY) N:o 648/2004 verrattuna on kuitenkin otettu käyttöön mahdollisuus laajentaa soveltamisalaa siten, että huomioon otetaan myös pesuaineissa olevien aineiden ja seosten biohajoavuus. Laajennettu soveltamisala kattaa myös pesuaineiden merkintöjen digitalisoinnin ja pesuaineissa olevien mikro-organismien turvallisuuden.

Ehdotuksessa käytetään useita jo vahvistettuja määritelmiä mutta otetaan käyttöön uusi pesuaineen määritelmä. Määritelmä perustuu suurelta osin asetuksessa (EY) N:o 648/2004 käytettyyn määritelmään, mutta sitä on yhtäältä selkeytetty ja toisaalta päivitetty siten, että se kattaa myös uudet tuotteet, joihin on tarkoituksellisesti lisätty mikro-organismeja.

Ehdotuksessa käytetään myös päätöksessä N:o 768/2008/EY 25 olevia yleisiä määritelmiä. Lisäksi siinä on tuotepassiin liittyviä määritelmiä, jotka vastaavat kestävien tuotteiden ekologista suunnittelua koskevassa ehdotuksessa esitettyjä määritelmiä. Täyttöä koskeva määritelmä on yhdenmukainen pakkauksia ja pakkausjätettä koskevassa ehdotuksessa käytetyn määritelmän kanssa.

II luku – Tuotevaatimukset

Kuten asetuksen (EY) N:o 648/2004 yhteydessä, pinta-aktiivisten aineiden on jatkossakin täytettävä lopullisen biohajoavuuden kriteerit, jotta ne voidaan saattaa markkinoille joko sellaisenaan tai pesuaineissa. Ehdotuksella otetaan ensimmäistä kertaa käyttöön turvallisuusvaatimuksia, jotka pesuaineiden mikro-organismien on täytettävä.

Siinä on säilytetty rajoitukset, jotka koskevat fosfaattien ja muiden fosforiyhdisteiden pitoisuutta kuluttajille tarkoitetuissa pyykinpesuaineissa ja kuluttajille tarkoitetuissa konetiskiaineissa.

III luku – Talouden toimijoiden velvollisuudet

Ehdotuksella yhdenmukaistetaan valmistajien, maahantuojien ja jakelijoiden velvollisuudet päätöksessä N:o 768/2008/EY vahvistettujen velvollisuuksien kanssa. Kyseisten talouden toimijoiden velvollisuudet vastaavat näin selvemmin niiden vastuualueita. Päätöksen N:o 768/2008/EY mukaisen vaatimustenmukaisuusvakuutuksen sijaan valmistaja laatii pesuaineelle tai pinta-aktiiviselle aineelle tuotepassin, joka sisältää tarvittavat vaatimustenmukaisuuteen liittyvät tiedot. Pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden valmistajien ei enää tarvitse olla sijoittautuneita EU:hun. Jos valmistajat eivät ole sijoittautuneet EU:hun, niiden olisi kuitenkin nimettävä valtuutettu edustaja suorittamaan tietyt tehtävät niiden puolesta.

Valmistajien on arvioitava pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden vaatimustenmukaisuus sen varmistamiseksi, että ne täyttävät asetuksessa säädetyt vaatimukset. Ehdotuksessa säädetään ainoastaan ensimmäisen osapuolen vaatimustenmukaisuuden arvioinnista (oma ilmoitus), joka perustuu päätöksessä N:o 768/2008/EY olevaan moduuliin A.

Ainesosaluettelo vaaditaan nyt vain vaarattomien pesuaineiden osalta. Luettelo on lisäksi toimitettava pyynnöstä suoraan jäsenvaltioiden nimeämille elimille, jotka vastaavat kiireellisiin terveydenhuollon vastatoimiin liittyvien tietojen vastaanottamisesta (myrkytystietokeskukset). Ainesosaluettelo on tästedes osa teknistä asiakirjapakettia, joka valmistajien on laadittava.

IV luku – CE-merkintä ja tuoteselosteet

Vaatimustenmukaisuuden arvioinnin valmistuttua valmistajien on varustettava pesuaineet ja pinta-aktiiviset aineet CE-merkinnällä CE-merkintään sovellettavien yleisten periaatteiden ja sääntöjen mukaisesti.

Ehdotuksessa säilytetään suurin osa asetuksessa (EY) N:o 648/2004 vahvistetuista voimassa olevista merkintäsäännöistä. Lisäksi otetaan käyttöön mahdollisuus digitaalisen tuoteselosteen käyttöön, kuten edellä on kuvattu.

V luku – Tuotepassi

Jotta toimintaedellytykset olisivat sisämarkkinoilla tasapuoliset, on tärkeää huolehtia siitä, että pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden pääominaisuudet ovat selkeitä koko arvoketjussa, ja toisaalta tehostaa sääntöjen noudattamisen valvontaa laiminlyöntien vähentämiseksi. Näihin tavoitteisiin pääsemiseksi tässä ehdotuksessa halutaan toimia innovatiivisesti sen sijaan, että pohjana olisi edelleen päätöksen N:o 768/2008/EY mukainen EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus. Uuden lainsäädäntökehyksen arvioinnissa 26 tuotiin esiin, että kehystä mahdollisesti tarkistettaessa voitaisiin harkita tuotepassin käyttöönottoa. Arvioinnin mukaan tuotepassi voisi sisältää sähköisen vaatimustenmukaisuusvakuutuksen ja kuvauksen vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelystä. Arvioinnissa todetaan, että tuotetietojen digitalisointi voisi tehostaa markkinavalvontaviranomaisten ja tullin työtä.

Jotta ehdotettavassa asetuksessa otettaisiin huomioon tulevaisuuden vaatimukset, tällä ehdotuksella korvataan päätöksessä N:o 768/2008/EY vahvistettu EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus pesuaineille ja pinta-aktiivisille aineille laadittavalla tuotepassilla, joka osoittaa tämän asetuksen vaatimusten täyttymisen. Tuotepassista luodaan tietovälineellä kytkös yksilölliseen tuotetunnukseen, ja se täyttää samat tekniset vaatimukset kuin kestävien tuotteiden ekologista suunnittelua koskevan asetuksen 27 mukainen tuotepassi. Tuotepassin viite tallennetaan komission keskusrekisteriin, joka perustetaan kestävien tuotteiden ekologista suunnittelua koskevan asetuksen mukaisesti, ja nämä tiedot on esitettävä tullille.

VI luku – Markkinavalvonta

Tuotepassin lisäksi tällä ehdotuksella luodaan selkeämmät puitteet, joilla parannetaan sääntöjen noudattamisen valvontaa. Siinä vahvistetaan, että pesuaineisiin ja pinta-aktiivisiin aineisiin sovelletaan edelleen asetusta (EU) 2019/1020. Lisäksi ehdotuksessa esitetään yksityiskohtaisempia markkinavalvontasäännöksiä, jotka perustuvat päätökseen N:o 768/2008/EY. Lisäksi erityisessä päätökseen N:o 768/2008 perustuvassa säännöksessä annetaan täsmälliset perusteet toimille, joihin ryhdytään sellaisten pesuaineiden tai pinta-aktiivisia aineiden tapauksessa, jotka täyttävät vaatimukset mutta aiheuttavat riskin terveydelle tai ympäristölle. Komissiolla on viime kädessä toimivalta toteuttaa toimenpiteitä tiettyjä pesuaineita tai pinta-aktiivisia aineita vastaan tietyissä olosuhteissa.

VII luku – Säädösvallan siirtäminen ja komiteamenettely

Ehdotuksessa siirretään komissiolle valta antaa delegoituja säädöksiä, jotta voidaan ottaa huomioon tekniikan ja tieteen kehitys, uusi tieteellinen näyttö sekä digitaalisten valmiuksien taso. Säädösvaltaa olisi siirrettävä komissiolle etenkin sitä varten, että voidaan i) täydentää digitaalisia merkintöjä koskevia yleisiä vaatimuksia, ii) muuttaa pelkästään digitaalisesti annettavissa olevien tuotetietojen luetteloa, iii) muuttaa allergisoiviin hajusteisiin sovellettavia raja-arvoja, kun hajusteallergeeneille on vahvistettu ainekohtaiset riskiin perustuvat pitoisuusrajat asetuksen (EY) N:o 1223/2009 mukaisesti, iv) muuttaa voimassa olevia biohajoavuusvaatimuksia, jotta voidaan vahvistaa biohajoavuusvaatimukset pesuaineiden (mukaan luettuina pesuainekapselit) sisältämille muille aineille ja seoksille kuin pinta-aktiivisille aineille, kun uusi tieteellinen näyttö sitä edellyttää, v) muuttaa tuotepassiin sisällytettäviä tietoja sekä komission rekisteriin sisällytettäviä tietoja, vi) määrittää rekisteriin tallennettavat lisätiedot, joita tulliviranomaisten on valvottava, vii) laatia asetukseen liite, joka sisältää luettelon asetuksen (ETY) N:o 2658/87 liitteessä I vahvistetuista yhdistetyn nimikkeistön koodeista sekä pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden tuotekuvaukset, ja päivittää kyseistä liitettä ja viii) muuttaa liitteitä I–VII.

Ehdotuksessa siirretään komissiolle valta antaa tarvittaessa täytäntöönpanosäädöksiä, joilla varmistetaan asetuksen yhdenmukainen soveltaminen. Komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovaltaa pesuaineille ja pinta-aktiivisille aineille laadittavia tuotepasseja koskevien yksityiskohtaisten teknisten vaatimusten vahvistamiseksi. Täytäntöönpanovaltaa olisi käytettävä yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä, 16 päivänä helmikuuta 2011 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 182/2011 mukaisesti.

Komissiolle olisi myös siirrettävä täytäntöönpanovalta määrittää, onko ihmisten terveydelle ja turvallisuudelle tai ympäristölle vaaraa aiheuttavaa pesuainetta tai pinta-aktiivista ainetta koskeva kansallinen toimenpide oikeutettu. Lisäksi komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovalta määrittää, onko sellaisia pesuaineita tai pinta-aktiivisia aineita, jonka jäsenvaltio katsoo aiheuttavan riskin ihmisten terveydelle ja turvallisuudelle tai ympäristölle, koskeva kansallinen toimenpide oikeutettu. Näitä täytäntöönpanosäädöksiä ei niiden erityisluonteen ja teknisen luonteen vuoksi hyväksytä asetuksessa (EU) N:o 182/2011 vahvistettujen täytäntöönpanosäädöksiä koskevien säännösten mukaisesti.

VIII luku – Siirtymä- ja loppusäännökset

Arvioidakseen uusien säännösten tehokkuutta komissio seuraa niiden täytäntöönpanoa, soveltamista ja noudattamista. Komissio toimittaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle asetuksen tehokkuutta arvioivan kertomuksen viiden soveltamisvuoden jälkeen. Ehdotuksessa säädetään myös pesuaineiden mikro-organismeja koskevien turvallisuusvaatimusten tarkistamisesta ja mahdollisuudesta sallia useampien mikro-organismikantojen käyttö pesuaineissa.

Ehdotettua asetusta aletaan soveltaa kahden ja puolen vuoden kuluttua sen voimaantulosta, jotta komissio voi valmistella tuotepassin teknisten vaatimusten täytäntöönpanoa ja toisaalta antaa valmistajille ja jäsenvaltioille aikaa mukautua tässä asetuksessa säädettyihin uusiin vaatimuksiin. Ehdotuksessa on siirtymäsäännöksiä, joita sovelletaan asetuksen (EY) N:o 648/2004 mukaisesti valmistettuihin pesuaineisiin ja pinta-aktiivisiin aineisiin, jotta joko jakeluketjussa tai valmistajan tai maahantuojan toimipaikassa tämän asetuksen soveltamisen alkaessa olevat varastot voidaan myydä. Tällä asetuksella kumotaan ja korvataan asetus (EY) N:o 648/2004.

2023/0124 (COD)

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

pesuaineista ja pinta-aktiivisista aineista, asetuksen (EU) 2019/1020 muuttamisesta ja asetuksen (EY) N:o 648/2004 kumoamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 114 artiklan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon, 28  

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä,

sekä katsovat seuraavaa:

(1)Pesuaineiden ja niiden sisältämien pinta-aktiivisten aineiden saattamista markkinoille ja asettamista saataville markkinoilla koskevat edellytykset on yhdenmukaistettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 648/2004. 29  

(2)Asetuksesta (EY) N:o 648/2004 tehdyssä arvioinnissa 30 komissio totesi, että yleisesti ottaen asetus on pitkälti saavuttanut tavoitteensa. Arvioinnissa havaittiin kuitenkin myös joitakin heikkouksia ja osa-alueita, joilla on parantamisen varaa. Kemikaaleja koskeva sääntelykehys on viime vuosina muuttunut radikaalisti, mikä on aiheuttanut epäjohdonmukaisuutta ja päällekkäisyyttä pesuaineisiin sovellettavissa säännöissä ja erityisesti niitä koskevissa tietovaatimuksissa. Sen vuoksi on tarpeen varmistaa johdonmukaisuus ja poistaa päällekkäiset tietovaatimukset.

(3)Markkinoilla tapahtuneet tuoreet kehitysaskeleet, kuten etenkin mikro-organismeja sisältävät pesuaineet ja pesuaineiden täyttömyynti, jäävät nykyisellään kokonaan tai osittain asetuksen (EY) N:o 648/2004 ulkopuolelle. Toisaalta digitalisaatio tarjoaa mahdollisuuksia yksinkertaistaa toimintaympäristöä, keventää eri toimijoille aiheutuvaa rasitetta, helpottaa tuotteiden käyttöä, lisätä tietoa niiden turvallisuudesta ja hyödyntää nyt vielä puuttuvia tietoja. Sen vuoksi on otettava huomioon myös uudet tuotteet ja käytännöt ja tehostettava digitalisointia erityisesti kestävyyteen sekä vihreään ja digitaaliseen siirtymään liittyvien unionin yleisten tavoitteiden mukaisesti.

(4)Merkittävimmän kemikaalilainsäädännön (lukuun ottamatta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EY) N:o 1907/2006 31 ) toimivuustarkastuksessa 32 todettiin kemikaaleja koskevan unionin sääntelykehyksen olevan monimutkainen ja katsottiin sen johtuvan siitä, että kehys muodostuu suuresta määrästä toisiinsa kytköksissä olevista tuote- ja alakohtaisista säädöksistä. Nykyistä käytäntöä eli sitä, että tuotteiden käyttäjille annetaan tietoja täyteen ahdetuissa tuotemerkinnöissä, voitaisiin toimivuustarkastuksen mukaan selvästi yksinkertaistaa ottaen huomioon, että tuotetietojen välittämisessä ei nykyisin hyödynnetä innovatiivisia välineitä. Nykyisiä sääntöjä olisi sen vuoksi yksinkertaistettava, jotta voidaan keventää talouden toimijoille aiheutuvaa rasitetta, valistaa kuluttajia ja helpottaa markkinavalvontaa. Sen vuoksi asetus (EY) N:o 648/2004 olisi korvattava.

(5)Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksessä N:o 768/2008/EY 33 vahvistetaan yhteisiä periaatteita ja viitesäännöksiä, joita on tarkoitus soveltaa alakohtaisessa lainsäädännössä, jotta voidaan tarjota johdonmukainen perusta kyseisen lainsäädännön tarkistamista varten. Pesuaineita ja pinta-aktiivisia aineita koskeva uusi oikeudellinen kehys olisi mahdollisuuksien mukaan saatettava näiden yhteisten periaatteiden ja viitesäännösten mukaiseksi.

(6)Oikeusvarmuuden ja talouden toimijoiden tasapuolisten toimintaedellytysten varmistamiseksi pesuaineen määritelmän olisi katettava kaikki yhdenmukaistamisen soveltamisalaan kuuluvat tuotteet eli myös uudet, tarkoituksellisesti lisättyjä mikro-organismeja sisältävät pesuaineet. Määritelmän olisi katettava myös hedelmien ja vihannesten pinnan puhdistamiseen käytettävät tuotteet.

(7)Koska pinta-aktiivisia aineita myydään pääasiassa yritysten välisissä liiketoimissa käytettäväksi pesuaineiden valmistuksessa, niihin ei tarvitse soveltaa samoja vaatimuksia kuin pesuaineisiin. Sen vuoksi olisi vahvistettava pinta-aktiivisia aineita koskevat vähimmäissäännöt eli säännöt, jotka koskevat lopullista biohajoavuutta, merkinnöissä annettavia vähimmäistietoja sekä talouden toimijoiden velvollisuutta laatia tekniset asiakirjat ja tuotepassi.

(8)Tällä asetuksella olisi täydennettävä muissa säädöksissä jo vahvistettuja sääntöjä, eikä sen pitäisi vaikuttaa sellaisen voimassa olevan unionin lainsäädännön soveltamiseen, joka liittyy tämän asetuksen soveltamisalan ulkopuolelle jääviin terveyden, turvallisuuden ja ympäristön suojeluun liittyviin seikkoihin. Tätä asetusta olisi sovellettava rajoittamatta asetuksen (EY) N:o 1907/2006, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 528/2012 34 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1272/2008 35 soveltamista.

(9)Pinta-aktiiviset aineet ovat aineita, jotka auttavat rikkomaan veden ja öljyjen ja/tai lian välisen rajapinnan. Ne kuuluvat pesuaineiden tärkeimpiin ainesosiin. Pinta-aktiiviset aineet voivat kuitenkin aiheuttaa riskin ympäristölle, kun ne päästetään viemärijärjestelmiin tai suoraan pintavesiin. Jotta pinta-aktiivisten aineiden mahdolliset ympäristölle haitalliset vaikutukset voitaisiin estää, on erityisillä vaatimuksilla varmistettava, että pinta-aktiiviset aineet ovat täysin biohajoavia sekä silloin, kun ne saatetaan markkinoille sellaisenaan käytettäviksi pesuaineissa, että silloin kun ne sisältyvät pesuaineisiin.

(10)Fosfori on keskeinen pesuaineissa käytettävä ainesosa. Fosfori ja sen yhdisteet voivat kuitenkin aiheuttaa vahinkoa ekosysteemeille ja vesiympäristöille, koska ne edistävät rehevöitymistä. Jotta voidaan varmistaa ympäristönsuojelun korkea taso ja vähentää pesuaineiden rehevöittävää vaikutusta, on tarpeen vahvistaa yhdenmukaistetut raja-arvot fosfaattien ja fosforiyhdisteiden pitoisuudelle kuluttajille tarkoitetuissa pyykinpesu- ja konetiskiaineissa. Muun tyyppisille pesuaineille ei tarvita vastaavia rajoituksia joko siksi, että niiden vaikutus rehevöitymiseen ei ole merkittävä, tai siksi, että saatavilla ei tällä hetkellä ole sopivia vaihtoehtoja.

(11)Viime vuosina on kehitetty uusia puhdistusaineita, jotka sisältävät eläviä mikro-organismeja vaikuttavina aineina. Mikro-organismeilla on oma biologiansa ja ympäristövaikutuksensa. Koska mikro-organismit pystyvät lisääntymään, perinteisillä ja mikro-organismeja sisältävillä pesuaineilla on selvä ero. Mikro-organismeihin luontaisesti liittyvät vaarat ja niiden aiheuttamat riskit eivät siksi ole välttämättä samanlaisia kuin kemikaaleilla – etenkään, kun otetaan huomioon mikro-organismien kyky säilyä elossa ja lisääntyä erilaisissa ympäristöissä ja tuottaa monia erilaisia aineenvaihduntatuotteita ja toksiineja, joilla voi olla toksikologista merkitystä.

(12)Koska mikro-organismit eivät kuulu asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisen rekisteröinnin tai muun sellaisen unionin lainsäädännön piiriin, jossa valmistajilta vaaditaan käyttötarkoituksen turvallisuuden osoittamista, niitä olisi voitava käyttää pesuaineissa vain kun ne on selkeästi tunnistettu ja varustettu tiedoin, jotka osoittavat niiden käytön turvallisuuden, ja niiden turvallisuuteen sovelletaan erityisiä vaatimuksia. Sen vuoksi olisi vahvistettava yhdenmukaistetut säännöt, jotka koskevat mikro-organismien turvallisuutta pesuaineissa, ja testausmenetelmät, joiden avulla talouden toimijat voivat osoittaa kyseisten sääntöjen noudattamisen. Jos mikro-organismeja sisältävien pesuaineiden koostumuksessa on herkistäviä ainesosia, on asetettava rajoituksia muodolle, jossa ne saatetaan markkinoille. Jotta voidaan varmistaa ihmisten terveyden korkeatasoinen suojelu myös herkistyneiden henkilöiden osalta, olisi suihkeena markkinoille saatettavien mikro-organismeja sisältävien pesuaineiden todettava olevan turvallisia käyttää suihkeena.

(13)Jotta voidaan varmistaa yleisen edun korkeatasoinen suojelu ja taata oikeudenmukainen kilpailu sisämarkkinoilla, talouden toimijoiden olisi oltava toimitusketjuun liittyvien tehtäviensä mukaisesti vastuussa siitä, että pesuaineet tai pinta-aktiiviset aineet ovat tämän asetuksen mukaisia. Valmistajien ja maahantuojien olisi soveltuvissa tapauksissa kuluttajien terveyden ja turvallisuuden sekä ympäristön suojelemiseksi testattava näytteitä tällaisista markkinoilla saataville asetetuista pesuaineista ja pinta-aktiivisista aineista.

(14)Kaikkien talouden toimijoiden, jotka kuuluvat toimitus- ja jakeluketjuun, olisi toteutettava tarvittavia toimenpiteitä sen varmistamiseksi, että unionin markkinoilla asetetaan saataville ainoastaan sellaisia pesuaineita ja pinta-aktiivisia aineita, jotka ovat tämän asetuksen mukaisia. On tarpeen säätää selkeästä ja oikeasuhteisesta velvollisuuksien jakautumisesta, joka vastaa kunkin talouden toimijan tehtävää toimitus- ja jakeluketjussa.

(15)Jotta talouden toimijoilla olisi mahdollisuus osoittaa ja toimivaltaisilla viranomaisilla mahdollisuus todentaa, että markkinoilla saataville asetettavat pesuaineet ja pinta-aktiiviset aineet ovat tämän asetuksen vaatimusten mukaisia, on tarpeen vahvistaa vaatimustenmukaisuuden arviointimenettely. Päätöksessä N:o 768/2008/EY säädetään vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyissä käytettävistä moduuleista aina vähiten tiukoista tiukimpiin suhteutettuna kyseiseen riskitasoon ja vaadittuun turvallisuustasoon. Eri alojen välisen johdonmukaisuuden varmistamiseksi ja vaatimuksenmukaisuuden arvioinnin tapauskohtaisten variaatioiden välttämiseksi päätöksessä N:o 768/2008/EY täsmennetään, että vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt olisi valittava näiden moduulien joukosta.

(16)Valmistajalla on yksityiskohtaiset tiedot suunnittelu- ja tuotantoprosessista ja näin ollen parhaat mahdollisuudet varmistaa, että pesuaine tai pinta-aktiivinen aine on tämän asetuksen vaatimusten mukainen. Vastuu pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelystä olisi sen vuoksi oltava yksin valmistajilla. Pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden vaatimustenmukaisuuden arviointiin olisi sovellettava moduulia A. Valmistajien olisi lisäksi laadittava tekniset asiakirjat, joista käy ilmi, että pesuaine tai pinta-aktiivinen aine on sitä koskevien sääntöjen ja testimenetelmien mukainen.

(17)Jotta valmistajien olisi helpompi noudattaa tämän asetuksen mukaisia velvollisuuksiaan, unioniin sijoittautuneiden valmistajien olisi voitava nimetä valtuutettu edustaja suorittamaan tiettyjä tehtäviä niiden puolesta. Jotta voidaan varmistaa selkeä ja oikeasuhteinen vastuunjako valmistajan ja valtuutetun edustajan välillä, on tarpeen vahvistaa luettelo tehtävistä, jotka valmistajien olisi voitava uskoa valtuutetulle edustajalle. Lisäksi sen varmistamiseksi, että markkinavalvontavaatimukset ovat täytäntöönpanokelpoisia ja tehokkaita ja että unionin markkinoille saatetaan ainoastaan vaatimustenmukaisia pesuaineita ja pinta-aktiivisia aineita, valtuutetun edustajan nimeämisen olisi oltava pakollista, kun valmistaja on sijoittautunut unionin ulkopuolelle.

(18)Talouden toimijoiden, markkinavalvontaviranomaisten ja kuluttajien välisen viestinnän helpottamiseksi talouden toimijoiden olisi ilmoitettava yhteystietoinaan postiosoitteensa lisäksi verkkosivustonsa osoite.

(19)Jotta voidaan turvata sisämarkkinoiden toiminta ja varmistaa, että terveyden ja ympäristön suojelun korkeaa tasoa koskeva tavoite saavutetaan, on syytä vahvistaa, että myös kolmansista maista peräisin olevat pesuaineet ja pinta-aktiiviset aineet, jotka tulevat unionin markkinoille, ovat tämän asetuksen mukaisia. Erityisesti on tarpeen varmistaa, että valmistajat ovat suorittaneet asianmukaiset vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt näiden tuotteiden osalta. Lisäksi olisi vahvistettava maahantuojia koskevat säännöt sen varmistamiseksi, että pesuaineet ja pinta-aktiiviset aineet, jotka ne saattavat markkinoille, ovat kyseisten vaatimusten mukaisia ja että valmistajien laatimat asiakirjat ja tapauksen mukaan CE-merkintä ovat toimivaltaisten kansallisten viranomaisten saatavilla tarkastusta varten. Lisäksi olisi säädettävä maahantuojien velvollisuudesta huolehtia siitä, että kyseisillä tuotteilla on tuotepassi.

(20)Koska maahantuojilla on keskeinen rooli sen varmistamisessa, että unionin markkinoille tuodut pesuaineet ja pinta-aktiiviset aineet ovat vaatimusten mukaisia, maahantuojien olisi pesuainetta tai pinta-aktiivista ainetta markkinoille saattaessaan ilmoitettava tuotteessa nimensä, rekisteröity toiminimensä tai rekisteröity tavaramerkkinsä sekä postiosoitteensa ja, jos saatavilla, sähköiset viestintävälineet, joiden kautta niihin saa yhteyden.

(21)Kun jakelija asettaa pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen saataville markkinoilla sen jälkeen, kun valmistaja tai maahantuoja on saattanut sen markkinoille, jakelijan olisi toimittava sovellettavien vaatimusten suhteen asianmukaista huolellisuutta noudattaen. Jakelijan olisi lisäksi varmistettava, että sen kyseiselle pesuaineelle tai pinta-aktiiviselle aineelle suorittama käsittely ei vaikuta kielteisesti siihen, täyttääkö aine tämän asetuksen vaatimukset.

(22)Koska jakelijat ja maahantuojat ovat lähellä markkinoita ja niillä on tärkeä rooli tuotteen vaatimustenmukaisuuden varmistamisessa, niiden olisi oltava osallisina toimivaltaisten kansallisten viranomaisten suorittamissa markkinavalvontatehtävissä ja oltava valmiita osallistumaan niihin aktiivisesti toimittamalla kyseisille viranomaisille kaikki asianomaiseen pesuaineeseen tai pinta-aktiiviseen aineeseen liittyvät tarvittavat tiedot.

(23)Jos talouden toimijat joko saattavat pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen markkinoille omalla nimellään tai tavaramerkillään tai muuttavat kyseistä ainetta sellaisella tavalla, joka voisi vaikuttaa tämän asetuksen noudattamiseen, kyseisiä toimijoita olisi pidettävä valmistajina ja siksi niiden olisi otettava hoitaakseen valmistajien velvollisuudet. Muissa tapauksissa talouden toimijoiden, jotka pelkästään pakkaavat tai jälleenpakkaavat pesuaineita tai pinta-aktiivisia aineita, jotka muut talouden toimijat ovat jo saattaneet markkinoille, olisi voitava todistaa, että tämän asetuksen vaatimukset edelleen täyttyvät, ilmoittamalla tunnistetietonsa pakkauksessa ja säilyttämällä jäljennös alkuperäisistä merkintätiedoista.

(24)CE-merkintä osoittaa pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen olevan tämän asetuksen vaatimusten mukainen ja on näkyvä seuraus vaatimustenmukaisuuden arvioinnin koko prosessista sen laajassa merkityksessä. CE-merkinnän yleisistä periaatteista säädetään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 765/2008. 36 Kyseistä asetusta olisi sovellettava tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluviin pesuaineisiin sen varmistamiseksi, että unionissa vapaasti liikkuvat tuotteet täyttävät vaatimukset, joilla taataan yleisten etujen suojelun, kuten terveyden ja ympäristön suojelun, korkea taso. Asetuksen (EY) N:o 765/2008 mukaisesti CE-merkinnän olisi oltava ainoa vaatimustenmukaisuusmerkintä, jota käytetään osoittamaan, että pesuaine on unionin yhdenmukaistamislainsäädännön vaatimusten mukainen.

(25)Ihmisten terveyden korkeatasoisen suojelun varmistamiseksi olisi edellytettävä, että valmistajat toimittavat luettelon ei-vaarallisten pesuaineiden ainesosista. Jotta voidaan optimoida vaatimusten tehokkuus ja ottaa huomioon asetuksella (EY) N:o 1272/2008 jo käyttöön otettu kiireellisiin terveydenhuollon vastatoimiin liittyvä järjestelmä, valmistajien olisi pidettävä nämä tiedot myrkytystietokeskusten saatavilla siltä varalta, että ne niitä pyytävät.

(26)Merkinnöissä annetaan käyttäjille tärkeitä käyttöön ja turvallisuuteen liittyviä tietoja esimerkiksi siitä, sisältääkö pesuaine tai pinta-aktiivinen aine ihoa tai hengitysteitä herkistäviä aineita (esim. allergisoivia hajusteita, säilöntäaineita tai entsyymejä). Kun pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden merkinnöissä annetaan tietoja näiden aineiden pitoisuudesta, sellaiset käyttäjät, joilla on allergia tai allerginen taipumus, voivat tehdä tietoon perustuvia valintoja, mikä vähentää mahdollisia pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden käyttöön liittyviä reaktioita. Sen vuoksi on tarpeen vahvistaa pesuaineita ja pinta-aktiivisia aineita koskevat merkintävaatimukset.

(27)Koska pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden merkinnät voivat kuulua useiden unionin säädösten soveltamisalaan, pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden merkinnöissä esitettäviä tietoja olisi virtaviivaistettava siten, että kun pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden merkinnöissä vaaditaan samankaltaisia tietoja unionin eri säädösten perusteella, nämä tiedot annetaan vain kerran tiukempien sääntöjen mukaisesti. Tämä parantaa pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden merkintöjen luettavuutta ja ymmärrettävyyttä loppukäyttäjien keskuudessa ja toisaalta keventää pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden valmistajien sääntelytaakkaa.

(28)Hajusteaineet ovat orgaanisia yhdisteitä, joilla on luonteenomainen, yleensä miellyttävä tuoksu ja joita käytetään laajalti pesuaineissa ja monissa muissa tuotteissa, kuten hajuvesissä ja muissa hajustetuissa kosmeettisissa valmisteissa. Nämä aineet voivat aiheuttaa kosketuksen kautta etenkin herkistyneille henkilöille allergisen reaktion jo pieninäkin pitoisuuksina. Sen vuoksi on tärkeää antaa tietoa yksittäisten allergisoivien hajusteiden esiintymisestä pesuaineissa, jotta herkistyneet henkilöt voivat välttää kosketuksen sen aineen kanssa, jolle he ovat allergisia. Siksi on aiheellista vahvistaa tiukat vaatimukset allergisoivien hajusteiden merkitsemiselle. Näiden aineiden kohdalla voi lisäksi tulla sovellettavaksi asetuksen (EY) N:o 1272/2008 mukainen merkintävaatimus. Sen vuoksi olisi vahvistettava erityiset merkintävaatimukset, joita sovellettaisiin ainoastaan silloin, kun asetuksen (EY) N:o 1272/2008 mukaiset merkintäkynnykset eivät ylity. Näin vältetään talouden toimijoille aiheutuva tarpeeton rasitus ja varmistetaan, että loppukäyttäjät saavat nämä tiedot selkeästi, mikä takaa ihmisten terveyden korkeatasoisen suojelun myös herkistyneiden ihmisten osalta.

(29)Terveyden korkeatasoisen suojelun varmistamiseksi olisi tiettyjen aineiden, kuten säilöntäaineiden osalta vahvistettava lisää merkintävaatimuksia. Säilöntäaineisiin sovellettavien merkintävaatimusten olisi näin ollen katettava paitsi ne säilöntäaineet, jotka valmistaja on tarkoituksellisesti lisännyt pesuaineeseen, myös ne, jotka ovat peräisin sen ainesosista ja joista käytetään myös nimitystä ”siirtyneet säilöntäaineet”.

(30)Kuluttajille tarkoitettujen pyykinpesuaineiden ja kuluttajille tarkoitettujen konetiskiaineiden pakkausmerkinnöissä olisi annettava tiedot aineen oikeista käyttömääristä eli annostelutiedot, jotta voidaan estää pesuaineiden mahdollinen liikakäyttö ja siten vähentää ympäristöön joutuvien pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden kokonaismäärää.

(31)Digitaaliset tuoteselosteet voisivat parantaa tuotetietojen välittämistä sekä siten, että vältetään sisällöltään liian runsaat fyysiset tuoteselosteet, että siten, että käyttäjillä on mahdollisuus käyttää tietojen lukemiseen erilaisia vaihtoehtoja, jotka ovat saatavilla pelkästään digitaalisesti, kuten suurempi kirjasinkoko, automaattinen haku, tekstin puhuminen taikka kääntäminen muille kielille. Digitaaliset tuoteselosteet voisivat auttaa talouden toimijoita tehostamaan merkintävelvollisuuksiinsa liittyviä toimia: ne helpottaisivat merkintätietojen päivittämistä, vähentäisivät merkinnöistä johtuvia kustannuksia ja antaisivat mahdollisuuden tarjota käyttäjille kohdennetumpaa tietoa. Talouden toimijoiden olisikin voitava antaa tietyt merkintätiedot ainoastaan digitaalisessa tuoteselosteessa tietyin edellytyksin, jotta varmistetaan pesuaineiden käyttäjien suojelun korkea taso.

(32)Jotta talouden toimijoille ei aiheutuisi tarpeetonta hallinnollista rasitetta ja koska useimmissa tapauksissa digitaalinen tuoteseloste ainoastaan täydentää fyysistä tuoteselostetta, talouden toimijoiden olisi voitava päättää, käyttävätkö ne digitaalisia tuoteselosteita vai antavatko ne kaikki tiedot ainoastaan fyysisessä tuoteselosteessa. Päätös digitaalisen tuoteselosteen käytöstä olisi jätettävä valmistajille ja maahantuojille, jotka ovat vastuussa tarkkojen tuotetietojen antamisesta.

(33)Digitaaliset tuoteselosteet voisivat aiheuttaa myös haasteita haavoittuvassa asemassa oleville väestöryhmille, joilla ei ole lainkaan tai riittäviä digitaalisia taitoja. Tämä syventäisi digitaalista kuilua. Päätettäessä niistä tiedoista, jotka annettaisiin pelkästään digitaalisessa tuoteselosteessa, olisi sen vuoksi otettava huomioon digitalisaation taso yhteiskunnassa ja erityisesti pesuaineiden käyttäjien tapauksessa. Lisäksi kaikki terveyden ja ympäristön suojelua koskevat tuotetiedot sekä pesuaineiden käyttöä koskevat vähimmäisohjeet olisi edelleen annettava fyysisessä tuoteselosteessa, jotta kaikki loppukäyttäjät voivat tehdä tietoon perustuvia valintoja ennen pesuaineen ostamista ja jotta voidaan varmistaa sen turvallinen käyttö.

(34)Olisi kuitenkin säädettävä poikkeuksesta, joka koskee loppukäyttäjille täyttöpakkauksiin myytäviä pesuaineita. Jotta voitaisiin saada kokonaisuudessaan paitsi digitalisaation tarjoamat edut myös ne suuret ympäristöhyödyt, joita täyttömyynnistä olisi luvassa pakkausten ja pakkausjätteen vähenemisen ansiosta, kaikki tuotetiedot paitsi kuluttajille tarkoitettujen pyykinpesuaineiden annosteluohjeet olisi voitava antaa digitaalisessa muodossa.

(35)Jotta voitaisiin varmistaa tasapuoliset toimintaedellytykset talouden toimijoille, jotka asettavat pesuaineita saataville markkinoilla, ja suojella näiden aineiden loppukäyttäjiä, olisi vahvistettava digitaalisia merkintöjä koskevat yleiset vaatimukset. Talouden toimijoiden olisi esimerkiksi varmistettava digitaalisten tuoteselosteiden maksuton ja helppo saatavuus ja se, että tämän asetuksen nojalla vaaditut pakolliset tuotetiedot erotetaan muista tiedoista.

(36)Kun otetaan huomioon digitaalisten taitojen nykytilanne, talouden toimijoiden olisi annettava tuotetiedot jollakin vaihtoehtoisella tavalla loppukäyttäjille, joilla ei ole mahdollisuutta saada digitaalista tuoteselostetta käyttöönsä. Tämä velvoite olisi asetettava turvatoimena, jotta voidaan vähentää riskejä, joita voi syntyä siitä, ettei tuotetietoja ole saatavilla. Tämä koskee erityisesti täyttöpakkauksiin myytäviä pesuaineita, joiden tapauksessa kaikki tiedot voidaan antaa digitaalisessa tuoteselosteessa.

(37)Koska pesuaineilla on sama käyttötarkoitus ja samat riskit riippumatta siitä, missä muodossa ne asetetaan saataville markkinoilla, talouden toimijoiden, jotka asettavat pesuaineita saataville markkinoilla täyttöpakkauksiin myytävinä, olisi varmistettava, että tällöin täyttyvät samat vaatimukset kuin valmispakkausten tapauksessa. Lisäksi kuluttajien olisi saatava vaaditut tuotetiedot myös silloin, kun he valitsevat täyttöpakkaukseen myytävän pesuaineen. Tämän asetuksen olisi sen vuoksi nimenomaisesti katettava pesuaineiden täyttömyynti, jotta voidaan varmistaa terveyden ja ympäristön suojelun korkea taso ja talouden toimijoiden tasapuoliset toimintaedellytykset.

(38)Huolehtimalla pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen jäljitettävyydestä koko hankintaketjussa voidaan yksinkertaistaa ja tehostaa markkinavalvontaa. Tehokas jäljitettävyysjärjestelmä auttaa markkinavalvontaviranomaisia jäljittämään talouden toimijat, jotka ovat asettaneet markkinoilla saataville vaatimustenvastaisia pesuaineita tai pinta-aktiivisia aineita.

(39)Valmistajien olisi laadittava tuotepassi, jossa annetaan tietoa pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden vaatimustenmukaisuudesta suhteessa tähän asetukseen ja muuhun sellaiseen lainsäädäntöön, jonka mukainen pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen on oltava. Jotta voitaisiin helpottaa pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden tarkastuksia ja antaa toimitusketjun toimijoille ja loppukäyttäjille mahdollisuus saada tarvittavat tiedot, kuten ainesosatiedot ja käyttöohjeet, tuotepassin sisältämät tiedot olisi annettava digitaalisesti ja helppokäyttöisellä tavalla suoraan käyttämällä tietovälinettä, joka on liitetty pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen pakkausmerkintöihin, pakkaukseen tai oheisasiakirjoihin. Sen vuoksi markkinavalvontaviranomaisilla, talouden toimijoilla ja loppukäyttäjillä olisi oltava mahdollisuus saada tämän tietovälineen kautta heti käyttöönsä vaatimusten noudattamiseen liittyvät tai muut tiedot pesuaineesta tai pinta-aktiivisesta aineesta.

(40)Jotta vältetään kaikkien asianomaisten toimijoiden, myös valmistajien, markkinavalvontaviranomaisten ja tulliviranomaisten, digitalisaatioon tekemien investointien päällekkäisyys, tämän asetuksen nojalla perustettavan tuotepassin olisi oltava täysin yhteentoimiva unionin muussa lainsäädännössä vaaditun tuotepassin kanssa.

(41)Myös [kestävien tuotteiden ekologiselle suunnittelulle asetettavien vaatimusten puitteista ja direktiivin 2009/125/EY kumoamisesta annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU).../...] säädetään digitaalista tuotepassia koskevista vaatimuksista ja teknisistä eritelmistä, komission hallinnoiman tuotepassirekisterin perustamisesta ja sen liittämisestä tullin tietoteknisiin järjestelmiin. Kyseisen asetuksen soveltamisalaan voitaisiin keskipitkällä aikavälillä sisällyttää myös pesuaineet ja pinta-aktiiviset aineet, mikä edellyttäisi sitä, että myös niiden osalta on käytettävissä digitaalinen tuotepassi.

(42)Tämän asetuksen nojalla perustettavan pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden tuotepassin olisi sen vuoksi täytettävä samat vaatimukset ja tekniset vaatimukset kuin kestävien tuotteiden ekologiselle suunnittelulle asetettavien vaatimusten puitteista annetussa asetuksessa (EU).../..., mukaan luettuina sen päästä päähän -viestintään ja -tiedonsiirtoon liittyvät tekniset, semanttiset ja organisatoriset näkökohdat. 

(43)Sikäli kuin muussa pesuaineisiin tai pinta-aktiivisiin aineisiin sovellettavassa unionin lainsäädännössä edellytetään tuotepassia, pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden osalta olisi voitava käyttää yhtä ja samaa tuotepassia, joka sisältää tässä asetuksessa ja muussa unionin lainsäädännössä vaaditut tiedot.

(44)On olennaisen tärkeää tehdä sekä valmistajille että käyttäjille selväksi, että laatimalla tuotepassin pesuaineelle tai pinta-aktiiviselle aineelle ja kiinnittämällä tarvittaessa CE-merkinnän valmistaja vakuuttaa, että pesuaine tai pinta-aktiivinen aine on kaikkien sovellettavien vaatimusten mukainen ja että valmistaja ottaa siitä täyden vastuun.

(45)Jos jotkin tiedot annetaan ainoastaan digitaalisesti, on täsmennettävä, että nämä tiedot täytyy antaa erikseen ja selkeästi toisistaan erotettuina käyttämällä kuitenkin yhtä ainoaa tietovälinettä. Tämä paitsi helpottaa markkinavalvontaviranomaisten työtä myös antaa loppukäyttäjille selkeän käsityksen niistä eri tiedoista, jotka ovat heidän saatavillaan digitaalisessa muodossa.

(46)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/1020 37 VII luvun säännöksiä, joissa vahvistetaan unionin markkinoille tulevien tuotteiden valvontaa koskevat säännöt, sovelletaan myös pesuaineisiin ja pinta-aktiivisiin aineisiin. Näistä tarkastuksista vastaavat viranomaiset, jotka ovat lähes kaikissa jäsenvaltioissa tulliviranomaisia, suorittavat tarkastukset Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 952/2013 38 46 ja 47 artiklassa, sen täytäntöönpanolainsäädännössä ja sitä koskevissa ohjeissa tarkoitetun riskianalyysin perusteella. Sen vuoksi tällä asetuksella ei pitäisi muuttaa millään tavoin asetuksen (EU) 2019/1020 VII lukua eikä tapaa, jolla unionin markkinoille tulevien tuotteiden valvonnasta vastaavat viranomaiset järjestävät ja toteuttavat toimintansa.

(47)Jotta voitaisiin tehostaa valvontaa unionin ulkorajoilla ja estää vaatimustenvastaisten pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden pääsy unionin markkinoille, tulliviranomaisten olisi asetuksen (EU) 2019/1020 VII luvussa vahvistettujen puitteiden mukaisen valvonnan lisäksi voitava todentaa automaattisesti, että tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluville tuoduille pesuaineille ja pinta-aktiivisille aineille on laadittu tuotepassi.

(48)Kun kolmansista maista tulevat pesuaineet ja pinta-aktiiviset aineet esitetään luovutettaviksi vapaaseen liikkeeseen, tullin olisi varmistettava, että talouden toimija asettaa tuotepassin viitteen tulliviranomaisten saataville ja että tämä viite vastaa yksilöllistä tuotetunnusta, joka on tallennettu komission [kestävien tuotteiden ekologista suunnittelua koskevan asetuksen (EU).../... 12 artiklan] mukaisesti perustamaan tuotepassirekisteriin. Pesuaineesta tai pinta-aktiivisesta aineesta tullille esitetty tuotepassi olisi voitava todentaa automaattisesti [kestävien tuotteiden ekologista suunnittelua koskevan asetuksen (EU).../... 13 artiklassa] tarkoitetulla rekisterin ja tullin tietojärjestelmän välisellä yhteydellä, jotta voidaan varmistaa, että vapaaseen liikkeeseen luovutetaan ainoastaan sellaisia pesuaineita ja pinta-aktiivisia aineita, joiden osalta on annettu pätevä viittaus rekisterissä olevaan yksilölliseen tuotetunnukseen. 

(49)Jos [kestävien tuotteiden ekologista suunnittelua koskevan asetuksen (EU).../... 12 artiklan] mukaisesti perustettuun tuotepassirekisteriin tallennetaan yksilöllisen tuotetunnuksen ja yksilöllisen toimijatunnuksen lisäksi muita tietoja, komission olisi voitava säätää delegoidussa säädöksessä, että tulliviranomaiset voivat tarkistaa näiden lisätietojen ja talouden toimijan tullille toimittamien tietojen välisen yhdenmukaisuuden, jotta voidaan parantaa vapaaseen liikkeeseen luovutusta koskevaan tullimenettelyyn asetettujen pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden vaatimustenmukaisuutta suhteessa tähän asetukseen.

(50)Tuotepassiin sisältyvien tietojen avulla tulliviranomaiset voivat tehostaa ja helpottaa riskinhallintaa ja parantaa tarkastusten kohdentamista unionin ulkorajoilla. Tulliviranomaisten olisi sen vuoksi voitava hakea ja käyttää tuotepassiin ja siihen liittyvään rekisteriin sisältyviä tietoja unionin oikeuden mukaisten tehtäviensä suorittamiseen, myös asetuksen (EU) N:o 952/2013 mukaiseen riskinhallintaan.

(51)On aiheellista säätää, että Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistaan ilmoitus, jossa ilmoitetaan päivämäärä, jona [kestävien tuotteiden ekologista suunnittelua koskevan asetuksen (EU).../... 13 artiklassa] tarkoitettu rekisterin ja EU:n tullialan yhdennetyn palveluympäristön todistustenvaihtojärjestelmän yhteenliittäminen otetaan käyttöön, jotta helpotetaan kyseisten tietojen julkista saatavuutta.

(52)Tullin suorittamalla automaattisella tarkistuksella, joka koskee unionin markkinoille tulevien pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden tuotepassiviitettä, ei pitäisi korvata tai muuttaa markkinavalvontaviranomaisten velvollisuuksia, vaan sillä olisi ainoastaan täydennettävä unionin markkinoille tulevien tuotteiden valvontaa koskevia yleisiä puitteita. Markkinavalvontaviranomaisten olisi asetuksen (EU) 2019/1020 mukaisesti tehtävä tarkastuksia tuotepassien sisältämille tiedoille ja markkinoilla oleville tuotteille, ja jos unionin ulkorajoilla tehtäviä tarkastuksia varten nimetyt viranomaiset keskeyttävät vapaaseen liikkeeseen luovutuksen, niiden olisi määritettävä tuotteiden vaatimustenmukaisuus ja vakavat riskit asetuksen (EU) 2019/1020 VII luvun mukaisesti.

(53)Markkinavalvonta on keskeinen keino varmistaa unionin lainsäädännön asianmukainen ja yhdenmukainen soveltaminen. Asetuksessa (EU) 2019/1020 vahvistetaan puitteet unionin yhdenmukaistamislainsäädännön soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden markkinavalvonnalle. Jäsenvaltioiden olisi sen vuoksi järjestettävä ja toteutettava pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden markkinavalvonta tuon asetuksen mukaisesti.

(54)Asetusta (EU) 2019/1020 sovelletaan pesuaineisiin ja pinta-aktiivisiin aineisiin jo nyt, koska asetus (EY) N:o 648/2004 on lueteltu sen liitteessä I. Oikeusvarmuuden vuoksi on tarpeen tehdä selväksi, että asetuksessa (EU) 2019/1020 vahvistettuja sääntöjä, jotka koskevat sisämarkkinoille tulevien tuotteiden valvontaa ja tarkastuksia, sovelletaan myös tämän asetuksen piiriin kuuluviin pesuaineisiin ja pinta-aktiivisiin aineisiin. Tämä asetus ei saisi estää jäsenvaltioita valitsemasta toimivaltaisia viranomaisia, jotka suorittavat kyseiset tehtävät. Sen vuoksi asetusta (EU) 2019/1020 olisi muutettava sisällyttämällä siihen viittaus tähän asetukseen.

(55)Asetuksessa (EY) N:o 648/2004 säädetään suojamenettelystä, joka antaa komissiolle mahdollisuuden tutkia, onko jäsenvaltion riskialttiiksi katsomansa pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen osalta toteuttama toimenpide oikeutettu. Avoimuuden lisäämiseksi ja käsittelyajan lyhentämiseksi on tarpeen parantaa nykyistä suojamenettelyä tehostamalla sitä ja hyödyntämällä jäsenvaltioissa saatavilla olevaa asiantuntemusta. Aiempi järjestelmä olisi korvattava menettelyllä, jossa asianomaiset osapuolet saavat tiedon suunnitelluista toimenpiteistä, jotka koskevat terveydelle tai ympäristölle vaaraa aiheuttavia pesuaineita ja pinta-aktiivisia aineita. Markkinavalvontaviranomaisten olisi voitava yhteistyössä asianomaisten talouden toimijoiden kanssa toteuttaa jo varhaisessa vaiheessa toimia tällaisten pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden suhteen. Komission olisi täytäntöönpanosäädöksillä ja, näiden säädösten erityisluonne huomioon ottaen, soveltamatta asetusta (EU) N:o 182/2011 vahvistettava, ovatko jäsenvaltioiden toteuttamat riskin aiheuttavia pesuaineita tai pinta-aktiivisia aineita koskevat toimenpiteet oikeutettuja.

(56)Asetuksesta (EY) N:o 648/2004 saadut kokemukset ovat osoittaneet, että sovellettavien vaatimusten mukaiset pesuaineet ja pinta-aktiiviset aineet ovat eräissä tapauksissa aiheuttaneet riskin terveydelle tai ympäristölle. Olisi varmistettava, että kun kyse on terveydelle tai ympäristölle riskin aiheuttavista pesuaineista tai pinta-aktiivisista aineista, markkinavalvontaviranomaiset ryhtyvät toimenpiteisiin myös silloin, kun kyseiset aineet ovat lakisääteisten vaatimusten mukaisia. Komission olisi täytäntöönpanosäädöksillä ja, näiden säädösten erityisluonne huomioon ottaen, soveltamatta asetusta (EU) N:o 182/2011 vahvistettava, onko sellaisia pesuaineita tai pinta-aktiivisia aineita, jonka jäsenvaltio katsoo aiheuttavan riskin ihmisten terveydelle ja turvallisuudelle tai ympäristölle, koskeva kansallinen toimenpide oikeutettu.

(57)Jotta voidaan ottaa huomioon tekniikan ja tieteen kehitys tai uusi tieteellinen näyttö sekä digitaalisen valmiuden taso, komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 artiklan mukaisesti säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä digitaalisia merkintöjä koskevien yleisten vaatimusten täydentämiseksi, pelkästään digitaalisesti annettavissa olevien tuotetietojen luettelon muuttamiseksi, allergisoiviin hajusteisiin sovellettavien raja-arvojen muuttamiseksi, kun hajusteallergeeneille on vahvistettu ainekohtaiset riskiin perustuvat pitoisuusrajat asetuksen (EY) N:o 1223/2009 mukaisesti, voimassa olevien biohajoavuusvaatimuksien muuttamiseksi, jotta voidaan vahvistaa biohajoavuusvaatimukset pesuaineiden (mukaan luettuina pesuainekapselit) sisältämille muille aineille ja seoksille kuin pinta-aktiivisille aineille, kun uusi tieteellinen näyttö sitä edellyttää, tai liitteiden I–VII muuttamiseksi. Komissiolle olisi siirrettävä toimivalta muuttaa myös tuotepassiin sisällytettäviä erityisiä tietoja sekä komission rekisteriin sisällytettäviä tietoja. Lisäksi komissiolle olisi siirrettävä toimivalta täydentää tätä asetusta määrittämällä rekisteriin tallennettavat lisätiedot, joita tulliviranomaisten on valvottava. Jotta helpotettaisiin pesuaineisiin ja pinta-aktiivisiin aineisiin ja tässä asetuksessa vahvistettuihin vaatimuksiin liittyvää tulliviranomaisten työtä, komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä myös delegoituja säädöksiä, joilla muutetaan tätä asetusta laatimalla liite, joka sisältää luettelon asetuksen (ETY) N:o 2658/87 liitteessä I vahvistetuista yhdistetyn nimikkeistön koodeista sekä pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden tuotekuvaukset, ja päivittämällä kyseistä liitettä.

(58)On erityisen tärkeää, että komissio hyväksyessään säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä tämän asetuksen mukaisesti toteuttaa valmisteluvaiheessa asiaankuuluvat kuulemiset, myös asiantuntijatasolla, ja että nämä kuulemiset toteutetaan paremmasta lainsäädännöstä 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehdyssä toimielinten sopimuksessa 39 vahvistettujen periaatteiden mukaisesti. Jotta voitaisiin erityisesti varmistaa tasavertainen osallistuminen delegoitujen säädösten valmisteluun, Euroopan parlamentille ja neuvostolle toimitetaan kaikki asiakirjat samaan aikaan kuin jäsenvaltioiden asiantuntijoille, ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asiantuntijoilla on järjestelmällisesti oikeus osallistua komission asiantuntijaryhmien kokouksiin, joissa valmistellaan delegoituja säädöksiä.

(59)Jotta voidaan varmistaa tämän asetuksen yhdenmukainen täytäntöönpano, komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovaltaa pesuaineille ja pinta-aktiivisille aineille laadittavia tuotepasseja koskevien yksityiskohtaisten teknisten vaatimusten vahvistamiseksi. Tätä valtaa olisi käytettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 182/2011 40 mukaisesti.

(60)Koska on tarpeen varmistaa ihmisten terveyden ja ympäristön suojelun korkea taso ja ottaa huomioon tieteelliseen tietoon perustuva uusi kehitys, komission olisi annettava Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomus tämän asetuksen soveltamisesta. Komission olisi kertomuksessaan arvioitava muun muassa asetuksen tavoitteiden saavuttamista ja otettava huomioon vaikutukset pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

(61)Terveyden ja ympäristön suojelun korkean tason varmistamiseksi, innovoinnin edistämiseksi ja kilpailukyvyn parantamiseksi komission olisi arvioitava mikro-organismeja sisältävien pesuaineiden turvallisuusvaatimuksia ja mahdollisuutta sallia uusien mikro-organismien tai mikro-organismikantojen käyttö pesuaineissa.

(62)Tällä asetuksella otetaan käyttöön mahdollisuus antaa pakollisina vaaditut tuotetiedot tietyissä tilanteissa kokonaan tai osittain pelkästään digitaalisissa tuoteselosteissa, ja siinä edellytetään digitaalisen tuotepassin luomista pesuaineille ja pinta-aktiivisille aineille. Sen vuoksi on varattava riittävästi aikaa sille, että talouden toimijat voivat täyttää tämän asetuksen mukaiset velvollisuutensa, jäsenvaltiot perustaa sen soveltamiseen tarvittavat hallinnolliset järjestelyt ja komissio valmistella tuotepassin teknisten vaatimusten täytäntöönpanoa. Tämän asetuksen soveltamista olisi siksi lykättävä päivään, johon mennessä valmistelut on voitu kohtuudella saattaa päätökseen.

(63)Oikeusvarmuuden takaamiseksi ja jätteen syntymisen estämiseksi talouden toimijoiden olisi voitava myydä tuotteitaan, jotka ovat joko jakeluketjussa tai varastossa tämän asetuksen soveltamispäivänä. Sen vuoksi tarvitaan siirtymäjärjestelyitä, jotka mahdollistavat sellaisten pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden asettamisen saataville markkinoilla, jotka on saatettu markkinoille asetuksen (EY) N:o 648/2004 mukaisesti ennen tämän asetuksen soveltamispäivää, ilman että kyseisten tuotteiden tarvitsee täyttää tässä asetuksessa säädetyt tuotevaatimukset. Jakelijoiden olisi siksi voitava toimittaa ennen tämän asetuksen soveltamispäivää markkinoille saatettuja pesuaineita ja pinta-aktiivisia aineita eli jakeluketjussa jo olevaa varastokantaa.

(64)Lisäksi tarvitaan siirtymäjärjestelyjä, joilla sallitaan sellaisten pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden saattaminen markkinoille, jotka eivät ole vielä jakeluketjussa tämän asetuksen soveltamispäivänä, ilman että kyseisten tuotteiden on täytettävä tässä asetuksessa säädetyt vaatimukset, kunhan ne ovat markkinoille saattamisen ajankohtana edelleen asetuksen (EY) N:o 648/2004 mukaisia. Valmistajien ja maahantuojien olisi sen vuoksi voitava saattaa tämän asetuksen soveltamispäivän jälkeen markkinoille pesuaineita ja pinta-aktiivisia aineita eli varastokantaansa, joka ei vielä ole jakeluketjussa.

(65)Koska jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän asetuksen tavoitetta eli taata sisämarkkinoiden toimintaa ja samalla varmistaa, että markkinoilla olevat pesuaineet ja pinta-aktiiviset aineet täyttävät vaatimukset, joilla varmistetaan terveyden ja ympäristön suojelun korkea taso, vaan se voidaan toiminnan laajuuden ja vaikutusten vuoksi saavuttaa paremmin unionin tasolla, unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarpeen,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

I LUKU

YLEISET SÄÄNNÖKSET

1 artikla

Kohde

1.Tässä asetuksessa vahvistetaan säännöt, jotka koskevat pesuaineiden ja niiden sisältämien pinta-aktiivisten aineiden vapaata liikkuvuutta sisämarkkinoilla ja joilla varmistetaan ihmisten terveyden ja ympäristön suojelun korkea taso.

2.Tämä asetus ei vaikuta seuraavien säädösten soveltamiseen:

a)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1907/2006 41

b)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1272/2008 42

c)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 528/2012. 43  

2 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

1)’pesuaineella’ mitä tahansa seuraavista:

ainetta, seosta tai mikro-organismia taikka niistä kahden tai useamman yhdistelmää, joka on tarkoitettu kankaiden, astioiden tai pintojen puhdistamiseen;

seosta, joka on tarkoitettu kankaiden tai astioiden liotukseen (esipesuun), huuhteluun tai valkaisuun;

seosta joka on tarkoitettu kankaiden tunnun muokkaamiseen pesua täydentävissä prosesseissa;

2)’kuluttajille tarkoitetulla pyykinpesuaineella’ pyykinpesuun tarkoitettua pesuainetta, joka saatetaan markkinoille muuhun kuin ammattimaiseen käyttöön, mukaan luettuina itsepalvelupesulat;

3)’kuluttajille tarkoitetulla konetiskiaineella’ pesuainetta, joka saatetaan markkinoille käytettäväksi astianpesukoneissa muuhun kuin ammattimaiseen käyttöön;

4)’mikro-organismeja sisältävällä pesuaineella’ pesuainetta, johon on tarkoituksellisesti lisätty yhtä tai useampaa mikro-organismia joko sellaisenaan tai pesuaineen jonkin ainesosan sisältämänä;

5)’ammattikäyttöön tarkoitetulla pesuaineella’ pesuainetta, joka on tarkoitettu erikoistuneen henkilöstön erityisiä tuotteita käyttämällä suorittamaan puhdistukseen muualla kuin kotitalouksissa;

6)’puhdistuksella’ prosessia, jossa ei-toivottu aines irrotetaan puhdistettavasta kohteesta tai sen sisältä ja muunnetaan liuokseksi tai dispersioksi;

7)’aineella’ asetuksen (EY) N:o 1907/2006 3 artiklan 1 kohdassa määriteltyä ainetta;

8)’seoksella’ asetuksen (EY) N:o 1907/2006 3 artiklan 2 kohdassa määriteltyä seosta;

9)’mikro-organismilla’ asetuksen (EY) N:o 528/2012 3 artiklan 1 kohdan b alakohdassa määriteltyä mikro-organismia;

10)’muuntogeenisillä mikro-organismeilla’ mikro-organismeja, joiden perintöainesta on muutettu geeni- tai soluteknologian avulla tai muulla tavalla, joka ei toteudu luonnossa pariutumisen tuloksena tai luonnollisena rekombinaationa;

11)’pinta-aktiivisella aineella’ mitä tahansa pesuaineissa käytettävää orgaanista ainetta tai seosta, jolla on pinta-aktiivisia ominaisuuksia ja joka koostuu yhdestä tai useammasta hydrofiilisesta ja yhdestä tai useammasta hydrofobisesta ryhmästä, jotka ovat sen laatuisia ja kokoisia, että pinta-aktiivinen aine kykenee

alentamaan veden pintajännitystä alle arvon 45 mN/m;

muodostamaan yhden molekyylikerroksen paksuisia kalvoja veden ja ilman rajapintaan;

muodostamaan emulsioita ja/tai mikroemulsioita ja/tai misellejä;

adsorboitumaan veden ja kiintoaineen rajapintaan;

12)’lopullisella aerobisella biohajoavuudella’ sitä biohajoavuuden tasoa, joka saavutetaan, kun mikro-organismit käyttävät aineen tai seoksen täydellisesti hapen läsnä ollessa, jolloin aineesta muodostuu hiilidioksidia, vettä ja muiden mahdollisesti läsnä olevien alkuaineiden mineraalisuoloja liitteessä I mainituilla testimenetelmillä mitattuna, ja uutta mikrobisolumassaa;

13)’asettamisella saataville markkinoilla’ toimittamista unionin markkinoille liiketoiminnan yhteydessä jakelua, kulutusta tai käyttöä varten joko maksua vastaan tai veloituksetta;

14)’markkinoille saattamisella’ tuotteen asettamista ensimmäistä kertaa saataville unionin markkinoilla;

15)’valmistajalla’ luonnollista tai oikeushenkilöä, joka valmistaa taikka suunnitteluttaa tai valmistuttaa pesuainetta tai pinta-aktiivista ainetta ja saattaa kyseisen pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen markkinoille omalla nimellään tai tavaramerkillään;

16)’valtuutetulla edustajalla’ unioniin sijoittautunutta luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, jolla on valmistajan antama kirjallinen valtuutus suorittaa valmistajan puolesta tietyt tehtävät;

17)’maahantuojalla’ unioniin sijoittautunutta luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka saattaa kolmannesta maasta peräisin olevan pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen unionin markkinoille;

18)’jakelijalla’ toimitusketjuun kuuluvaa luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka ei ole valmistaja tai maahantuoja ja joka asettaa pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen saataville markkinoilla;

19)’talouden toimijalla’ valmistajaa, valtuutettua edustajaa, maahantuojaa tai jakelijaa;

20)’markkinavalvonnalla’ markkinavalvontaviranomaisten toimintaa ja niiden toteuttamia toimenpiteitä, joilla varmistetaan, että tuotteet ovat tässä asetuksessa säädettyjen vaatimusten mukaisia;

21)’markkinavalvontaviranomaisella’ asetuksen (EU) 2019/1020 3 artiklan 4 kohdassa määriteltyä markkinavalvontaviranomaista;

22)’palautusmenettelyllä’ asetuksen (EU) 2019/1020 3 artiklan 22 kohdassa tarkoitettua palautusmenettelyä;

23)’markkinoilta poistamisella’ asetuksen (EU) 2019/1020 3 artiklan 23 kohdassa määriteltyä markkinoilta poistamista;

24)’CE-merkinnällä’ merkintää, jolla valmistaja osoittaa pesuaineen olevan merkinnän kiinnittämistä koskevassa unionin yhdenmukaistamislainsäädännössä vahvistettujen sovellettavien vaatimusten mukainen;

25)’korjaavalla toimella’ asetuksen (EU) 2019/1020 3 artiklan 16 kohdassa määriteltyä tointa;

26)’luovutuksella vapaaseen liikkeeseen’ asetuksen (EU) N:o 952/2013 201 artiklassa vahvistettua menettelyä;

27)’tietovälineellä’ lineaarista viivakoodia, kaksiulotteista merkkiä tai muuta automaattista tunnistusta ja tiedonkeruuta tukevaa muotoa, joka on koneellisesti luettavissa;

28)’yksilöllisellä tuotetunnuksella’ tuotteen tunnistamiseen tarkoitettua yksilöllistä merkkijonoa, joka on myös mahdollista linkittää tuotepassiin;

29)’yksilöllisellä toimijatunnuksella’ tuotteiden arvoketjuun osallistuvien talouden toimijoiden tunnistamiseen tarkoitettua yksilöllistä merkkijonoa;

30)’tulliviranomaisilla’ asetuksen (EU) N:o 952/2013 5 artiklan 1 alakohdassa määriteltyjä tulliviranomaisia;

31)’EU:n tullialan yhdennetyn palveluympäristön todistustenvaihtojärjestelmällä’ Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2022/2399 44 4 artiklassa tarkoitettua järjestelmää;

32)’yksittäispakkauksella’ pakkausta, jossa pesuaine tai pinta-aktiivinen aine asetetaan saataville markkinoilla ja jonka on tarkoitus olla sisällön mukana käyttöpaikkaan asti;

33)’täytöllä’ toimenpidettä, jolla pesuainetta täytetään loppukäyttäjän omaan pakkaukseen myymälässä olevasta suuresta säiliöstä joko manuaalisesti tai automaattisen tai puoliautomaattisen laitteen avulla;

34)’erällä’ tietyn määrän valmiita tuotteita käsittävää joukkoa, joka täyttää seuraavat edellytykset:

se on saatu yhdestä valmistusprosessista tai prosessisarjasta saman valmistussyklin aikana;

sen on tarkoitus olla koostumukseltaan yhtenäinen, kun sitä testataan samojen testimenetelmien mukaisesti;

se on selkeästi määritelty tyyppinumerolla, eränumerolla tai muulla merkinnällä, jonka avulla se voidaan tunnistaa;

35)’loppukäyttäjällä’ luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka asuu unionissa tai on sijoittautunut unioniin ja jonka saataville pesuaine tai pinta-aktiivinen aine on asetettu kuluttajana elinkeino- tai ammattitoiminnan ulkopuolella taikka ammattimaisena loppukäyttäjänä teollisessa tai ammattitoiminnassa.

II LUKU

TUOTEVAATIMUKSET

3 artikla

Vapaa liikkuvuus

1.Pesuaineita ja pinta-aktiivisia aineita saa saattaa markkinoille ainoastaan, jos ne ovat tämän asetuksen mukaisia.

2.Jäsenvaltiot eivät saa kieltää, rajoittaa tai estää tämän asetuksen mukaisten pesuaineiden tai pinta-aktiivisten aineiden saattamista markkinoille.

4 artikla

Biohajoavuus

1.Pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden on täytettävä liitteessä I vahvistetut biohajoavuutta koskevat vaatimukset.

2.Edellä olevaa 1 kohtaa ei sovelleta:

a)pinta-aktiivisiin aineisiin, jotka ovat asetuksen (EU) N:o 528/2012 3 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitettuja tehoaineita ja joita käytetään desinfiointiaineina, kun ne täyttävät jonkin seuraavista edellytyksistä:

i)pinta-aktiiviset aineet on sisällytetty unionin hyväksyttyjen tehoaineiden luetteloon asetuksen (EU) N:o 528/2012 9 artiklan 2 kohdan mukaisesti;

ii)pinta-aktiiviset aineet sisältyvät komission delegoidussa asetuksessa (EU) N:o 1062/2014 45 vahvistettuun tarkastusohjelmaan;

b)pinta-aktiivisiin aineisiin, jotka ovat asetuksen (EU) N:o 528/2012 mukaisesti luvan saaneiden biosidivalmisteiden ainesosia;

c)pinta-aktiivisiin aineisiin, jotka ovat biosidivalmisteiden ainesosia ja jotka voidaan asettaa saataville markkinoilla tai käyttää asetuksen (EU) N:o 528/2012 89 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

5 artikla 
Mikro-organismeja sisältävät pesuaineet

Mikro-organismeja sisältävien pesuaineiden on täytettävä liitteessä II vahvistetut biohajoavuutta koskevat vaatimukset.

6 artikla

Fosfaattien ja muiden fosforiyhdisteiden pitoisuutta koskevat rajoitukset

Liitteessä III lueteltujen pesuaineiden on oltava kyseisessä liitteessä vahvistettujen, fosfaattien ja muiden fosforiyhdisteiden pitoisuuksia koskevien rajoitusten mukaisia.

III LUKU

TALOUDEN TOIMIJOIDEN VELVOLLISUUDET

7 artikla
Valmistajien velvollisuudet

1.Saattaessaan markkinoille pesuaineita tai pinta-aktiivisia aineita valmistajien on varmistettava, että kyseiset pesuaineet tai pinta-aktiiviset aineet on suunniteltu ja valmistettu tämän asetuksen mukaisesti.

2.Valmistajien on laadittava liitteessä IV tarkoitetut tekniset asiakirjat ja suoritettava kyseisessä liitteessä tarkoitettu vaatimustenmukaisuuden arviointimenettely.

Jos ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetulla menettelyllä on osoitettu, että pesuaine tai pinta-aktiivinen aine on sovellettavien vaatimusten mukainen, valmistajien on

a)laadittava tuotepassi 18 artiklan mukaisesti,

b)varmistettava, että tietoväline on painettu tai muutoin sijoitettu pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen tuoteselosteeseen tai pakkaukseen näkyvällä ja luettavalla tavalla 18 artiklan 3 kohdan mukaisesti,

c)soveltuvissa tapauksissa kiinnitettävä CE-merkintä 14 artiklan mukaisesti,

d)ennen pesuaineiden tai pinta-aktiivisten aineiden saattamista markkinoille tallennettava tuotepassin viite 20 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuun rekisteriin.

3.Valmistajien on säilytettävä tekniset asiakirjat ja tuotepassi kymmenen vuoden ajan siitä, kun kyseisissä asiakirjoissa tai tuotepassissa tarkoitettu pesuaine tai pinta-aktiivinen aine on saatettu markkinoille.

4.Valmistajien on varmistettava, että käytössä on menettelyt, joilla varmistetaan sarjatuotannon jatkuva vaatimustenmukaisuus. Muutokset tuotteen suunnittelussa tai ominaisuuksissa taikka menetelmissä, joihin viittaamalla tuotteen vaatimustenmukaisuus ilmoitetaan, on otettava asianmukaisesti huomioon.

Silloin, kun se katsotaan pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen tehokkuuden tai aineeseen liittyvien riskien kannalta tarkoituksenmukaiseksi, valmistajien on testattava tällaiset markkinoilla saataville asetetut pesuaineet tai pinta-aktiiviset aineet, tutkittava valitukset, vaatimustenvastaiset pesuaineet tai pinta-aktiiviset aineet ja tällaisten pesuaineiden tai pinta-aktiivisten aineiden palautusmenettelyt ja tarvittaessa pidettävä niistä kirjaa sekä tiedotettava jakelijoille kaikesta tällaisesta valvonnasta.

5.Pesuaineita tai pinta-aktiivisia aineita markkinoille saattavien valmistajien on varmistettava, että 15, 16 ja 17 artiklassa säädettyjä merkintävaatimuksia on noudatettu.

6.Valmistajien, jotka saattavat markkinoille pesuaineita, jotka eivät täytä asetuksessa (EY) N:o 1272/2008 tarkoitettuja aineen vaaralliseksi luokittelemisen kriteerejä, on toimitettava kyseisen asetuksen 45 artiklassa tarkoitetuille jäsenvaltioiden nimetyille elimille liitteessä IV olevan 2.2 kohdan e alakohdassa tarkoitettu ainesosaluettelo.

Valmistajien on toimitettava ainesosaluettelo ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetuille jäsenvaltioiden nimetyille elimille

a) jäsenvaltioiden nimeämien elinten pyynnöstä;

b) kun pesuaine, josta on jo pyydetty ainesosaluettelo, ei enää vastaa kyseiseen ainesosaluetteloon sisältyviä tietoja.

Ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetun nimetyn elimen ja lääkintähenkilöstön, jolle ainesosaluetteloon sisältyvät tiedot on toimitettu, on pidettävä tiedot luottamuksellisina ja käytettävä niitä ainoastaan lääketieteellisiin tarkoituksiin.

7.Valmistajien, jotka katsovat tai joilla on syytä uskoa, että pesuaine tai pinta-aktiivinen aine, jonka ne ovat saattaneet markkinoille, ei ole tämän asetuksen mukainen, on toteutettava välittömästi tarvittavat korjaavat toimenpiteet kyseisen pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen saattamiseksi vaatimustenmukaiseksi, sen poistamiseksi markkinoilta tai sitä koskevan palautusmenettelyn järjestämiseksi, jos se on tarpeen. Lisäksi jos valmistaja katsoo tai sillä on syytä uskoa, että sen markkinoille saattama pesuaine tai pinta-aktiivinen aine aiheuttaa riskin terveydelle tai ympäristölle, sen on välittömästi tiedotettava asiasta niiden jäsenvaltioiden toimivaltaisille kansallisille viranomaisille, joissa se on asettanut pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen saataville markkinoilla, ja ilmoitettava yksityiskohtaiset tiedot erityisesti vaatimustenvastaisuudesta ja toteutetuista korjaavista toimenpiteistä.

8.Valmistajan on toimivaltaisen kansallisen viranomaisen perustellusta pyynnöstä annettava kyseiselle viranomaiselle tämän helposti ymmärtämällä kielellä painetussa tai sähköisessä muodossa kaikki tiedot ja asiakirjat, jotka ovat tarpeen sen osoittamiseksi, että pesuaine tai pinta-aktiivinen aine on tämän asetuksen mukainen. Niiden on tehtävä kyseisen viranomaisen kanssa tämän pyynnöstä yhteistyötä toimissa, joilla pyritään poistamaan niiden markkinoille saattaman pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen aiheuttamat riskit.

8 artikla

Valtuutettu edustaja

1.Valmistajat voivat nimittää kirjallisella toimeksiannolla valtuutetun edustajan.

2.Jos valmistaja ei ole sijoittautunut unioniin, pesuaine tai pinta-aktiivinen aine voidaan saattaa unionin markkinoille ainoastaan siinä tapauksessa, että valmistaja nimeää kirjallisella toimeksiannolla valtuutetun edustajan.

3.Valtuutetun edustajan on suoritettava valmistajalta saadussa toimeksiannossa eritellyt tehtävät. Valtuutetun edustajan on pyynnöstä toimitettava toimeksiannosta jäljennös toimivaltaiselle viranomaiselle.

Toimeksiannon mukaan valtuutetun edustajan on voitava suorittaa ainakin seuraavat tehtävät:

a)varmentaa, että tuotepassi on laadittu 7 artiklan 2 kohdan a alakohdan mukaisesti ja että valmistaja on laatinut tekniset asiakirjat ja suorittanut vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyn 7 artiklan 2 kohdan mukaisesti;

b)pitää tuotepassi ja tekniset asiakirjat kansallisten markkinavalvontaviranomaisten saatavilla kymmenen vuoden ajan siitä, kun kyseisissä asiakirjoissa tarkoitettu pesuaine tai pinta-aktiivinen aine on saatettu markkinoille;

c)antaa toimivaltaiselle kansalliselle viranomaiselle tämän perustellusta pyynnöstä kaikki tiedot ja asiakirjat, jotka ovat tarpeen sen osoittamiseksi, että asianomainen pesuaine tai pinta-aktiivinen aine on tässä asetuksessa vahvistettujen vaatimusten mukainen;

d)tehdä toimivaltaisten kansallisten viranomaisten kanssa näiden pyynnöstä yhteistyötä toimissa, joilla pyritään poistamaan valtuutetun edustajan toimeksiannon piiriin kuuluvan pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen aiheuttamat riskit;

e)päättää toimeksianto, jos valmistaja ei noudata tämän asetuksen mukaisia valmistajan velvollisuuksia.

4.Edellä 7 artiklan 1 kohdassa säädetyt velvollisuudet ja velvollisuus laatia 7 artiklan 2 kohdassa tarkoitetut tekniset asiakirjat eivät kuulu valtuutetun edustajan toimeksiantoon.

9 artikla

Maahantuojien velvollisuudet

1.Maahantuojat saavat saattaa markkinoille ainoastaan vaatimustenmukaisia pesuaineita ja pinta-aktiivisia aineita.

2.Ennen pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen saattamista markkinoille maahantuojien on varmistettava seuraavat:

a)valmistaja on suorittanut vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyn ja laatinut 7 artiklan 2 kohdassa tarkoitetut tekniset asiakirjat;

b)pesuaine on varustettu 14 artiklassa tarkoitetulla CE-merkinnällä;

c)valmistaja on laatinut 7 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun tuotepassin;

d)tarvittavat tuotepassia koskevat tiedot on tallennettu 20 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuun rekisteriin.

3.Jos maahantuoja katsoo tai sillä on syytä uskoa, että pesuaine tai pinta-aktiivinen aine ei ole tämän asetuksen mukainen, maahantuoja ei saa saattaa pesuainetta tai pinta-aktiivista ainetta markkinoille ennen kuin se on saatettu vaatimustenmukaiseksi. Lisäksi jos pesuaine tai pinta-aktiivinen aine aiheuttaa riskin terveydelle tai ympäristölle, maahantuojan on ilmoitettava siitä valmistajalle ja markkinavalvontaviranomaisille.

4.Maahantuojien on ilmoitettava pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen tuoteselosteessa nimensä, rekisteröity toiminimensä tai rekisteröity tavaramerkkinsä sekä posti- ja internetosoitteensa, josta niihin saa yhteyden. Yhteystiedot on esitettävä loppukäyttäjien ja markkinavalvontaviranomaisten helposti ymmärtämällä kielellä.

5.Maahantuojien on varmistettava, että niiden markkinoille saattamat pesuaineet ja pinta-aktiiviset aineet ovat 15, 16 ja 17 artiklassa säädettyjen merkintävaatimusten mukaisia.

6.Maahantuojien on varmistettava, että sinä aikana, jona pesuaine tai pinta-aktiivinen aine on niiden vastuulla, sen varastointi- tai kuljetusolosuhteet eivät vaaranna sen vaatimustenmukaisuutta tämän asetuksen suhteen.

7.Silloin, kun se katsotaan pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen tehokkuuden tai aineeseen liittyvien riskien kannalta tarkoituksenmukaiseksi, maahantuojien on testattava tällaiset markkinoilla saataville asetetut pesuaineet tai pinta-aktiiviset aineet, tutkittava valitukset, vaatimustenvastaiset pesuaineet tai pinta-aktiiviset aineet ja tällaisten pesuaineiden tai pinta-aktiivisten aineiden palautusmenettelyt ja tarvittaessa pidettävä niistä kirjaa sekä tiedotettava jakelijoille kaikesta tällaisesta valvonnasta.

8.Maahantuojien, jotka katsovat tai joilla on syytä uskoa, että pesuaine tai pinta-aktiivinen aine, jonka ne ovat saattaneet markkinoille, ei ole tämän asetuksen mukainen, on toteutettava välittömästi tarvittavat korjaavat toimenpiteet kyseisen pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen saattamiseksi vaatimustenmukaiseksi, sen poistamiseksi markkinoilta tai sitä koskevan palautusmenettelyn järjestämiseksi, jos se on tarpeen. Lisäksi jos maahantuoja katsoo tai sillä on syytä uskoa, että sen markkinoille saattama pesuaine tai pinta-aktiivinen aine aiheuttaa riskin terveydelle tai ympäristölle, sen on välittömästi tiedotettava asiasta niiden jäsenvaltioiden toimivaltaisille kansallisille viranomaisille, joissa se on asettanut pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen saataville markkinoilla, ja ilmoitettava yksityiskohtaiset tiedot erityisesti vaatimustenvastaisuudesta ja toteutetuista korjaavista toimenpiteistä.

9.Maahantuojien on pidettävä viite yksilölliseen tuotetunnukseen markkinavalvontaviranomaisten saatavilla kymmenen vuoden ajan siitä, kun pesuaine tai pinta-aktiivinen aine on saatettu markkinoille, ja varmistettava, että tekniset asiakirjat voidaan asettaa pyynnöstä kyseisten viranomaisten saataville.

10.Maahantuojien on toimivaltaisen kansallisen viranomaisen perustellusta pyynnöstä annettava kyseiselle viranomaiselle tämän helposti ymmärtämällä kielellä painetussa tai sähköisessä muodossa kaikki tiedot ja asiakirjat, jotka ovat tarpeen sen osoittamiseksi, että pesuaine tai pinta-aktiivinen aine on tämän asetuksen mukainen. Niiden on tehtävä kyseisen viranomaisen kanssa tämän pyynnöstä yhteistyötä toimissa, joilla pyritään poistamaan niiden markkinoille saattaman pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen aiheuttamat riskit.

10 artikla

Jakelijoiden velvollisuudet

1.Asettaessaan pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen saataville markkinoilla jakelijoiden on noudatettava asiaankuuluvaa huolellisuutta tämän asetuksen vaatimusten osalta.

2.Jakelijoiden on ennen pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen asettamista saataville markkinoilla varmistettava, että seuraavat edellytykset täyttyvät:

a)pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen mukana on vaaditut asiakirjat ja tuoteseloste, joka täyttää 15, 16 ja 17 artiklassa säädetyt vaatimukset;

b)pesuaine on varustettu 14 artiklassa tarkoitetulla CE-merkinnällä;

c)valmistaja on noudattanut 7 artiklan 2 ja 3 kohdassa vahvistettuja vaatimuksia tai tapauksen mukaan maahantuoja on noudattanut 9 artiklan 2 kohdassa vahvistettuja vaatimuksia.

3.Jos jakelija katsoo tai sillä on syytä uskoa, että pesuaine tai pinta-aktiivinen aine ei ole tämän asetuksen mukainen, jakelija ei saa asettaa pesuainetta tai pinta-aktiivista ainetta saataville markkinoilla ennen kuin se on saatettu vaatimustenmukaiseksi. Jos pesuaine tai pinta-aktiivinen aine aiheuttaa riskin terveydelle tai ympäristölle, jakelijan on ilmoitettava asiasta valmistajalle ja tapauksen mukaan valtuutetulle edustajalle tai maahantuojalle sekä markkinavalvontaviranomaisille.

4.Jakelijoiden on varmistettava, että sinä aikana, jona pesuaine tai pinta-aktiivinen aine on niiden vastuulla, sen varastointi- tai kuljetusolosuhteet eivät vaaranna sen vaatimustenmukaisuutta tämän asetuksen suhteen.

5.Jakelijoiden, jotka katsovat tai joilla on syytä uskoa, että pesuaine tai pinta-aktiivinen aine, jonka ne ovat asettaneet saataville markkinoilla, ei ole tämän asetuksen mukainen, on varmistettava, että tarvittavat korjaavat toimenpiteet kyseisen pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen saattamiseksi vaatimusten mukaiseksi, sen poistamiseksi markkinoilta tai sitä koskevan palautusmenettelyn järjestämiseksi toteutetaan, jos se on tarpeen. Lisäksi jos jakelija katsoo tai sillä on syytä uskoa, että pesuaine tai pinta-aktiivinen aine, jonka se on asettanut saataville markkinoilla, aiheuttaa riskin terveydelle tai ympäristölle, sen on välittömästi tiedotettava asiasta niiden jäsenvaltioiden toimivaltaisille kansallisille viranomaisille, joissa se on asettanut pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen saataville markkinoilla, ja ilmoitettava yksityiskohtaiset tiedot erityisesti vaatimustenvastaisuudesta ja toteutetuista korjaavista toimenpiteistä.

6.Jakelijoiden on toimivaltaisen kansallisen viranomaisen perustellusta pyynnöstä annettava kyseiselle viranomaiselle paperiversiona tai sähköisessä muodossa kaikki tiedot ja asiakirjat, jotka ovat tarpeen sen osoittamiseksi, että pesuaine tai pinta-aktiivinen aine on tämän asetuksen vaatimusten mukainen. Niiden on tehtävä kyseisen viranomaisen kanssa tämän pyynnöstä yhteistyötä toimissa, joilla pyritään poistamaan niiden markkinoilla saataville asettamien pesuaineiden tai pinta-aktiivisten aineiden aiheuttamat riskit.

11 artikla

Tapaukset, joissa valmistajien velvollisuuksia sovelletaan maahantuojiin ja jakelijoihin

Maahantuojaa tai jakelijaa on pidettävä tämän asetuksen mukaisena valmistajana ja sitä koskevat samat velvollisuudet kuin valmistajaa 7 artiklan mukaisesti silloin, kun kyseinen maahantuoja tai jakelija saattaa pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen markkinoille omalla nimellään tai tavaramerkillään tai muuttaa jo markkinoille saatettua pesuainetta tai pinta-aktiivista ainetta tavalla, joka voi vaikuttaa tämän asetuksen noudattamiseen.

12 artikla

Maahantuojien ja jakelijoiden suorittama pakkaaminen ja jälleenpakkaaminen

Jos maahantuoja tai jakelija pakkaa tai pakkaa uudelleen pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen eikä siihen sovelleta 11 artiklan mukaisia valmistajan velvollisuuksia, maahantuojan tai tapauksen mukaan jakelijan on

a)varmistettava, että pakkauksessa on ilmaisujen ”pakkaaja” tai ”jälleenpakkaaja” jälkeen maahantuojan tai jakelijan nimi, rekisteröity toiminimi tai rekisteröity tavaramerkki ja postiosoite;

b)varmistettava, että 14–17 artiklaa on noudatettu;

c)säilytettävä viite yksilölliseen tuotetunnukseen markkinavalvontaviranomaisten saatavilla kymmenen vuoden ajan siitä, kun se on asettanut pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen saataville markkinoilla.

13 artikla

Talouden toimijoiden tunnistetiedot

1.Talouden toimijoiden on pyynnöstä esitettävä markkinavalvontaviranomaisille seuraavien tunnistetiedot:

a)kaikki talouden toimijat, jotka ovat toimittaneet niille pesuainetta tai pinta-aktiivista ainetta;

b)kaikki talouden toimijat, joille ne ovat toimittaneet pesuainetta tai pinta-aktiivista ainetta.

2.Talouden toimijoiden on voitava esittää 1 kohdassa tarkoitetut tiedot kymmenen vuoden ajan siitä, kun niille on toimitettu pesuainetta tai pinta-aktiivista ainetta, ja kymmenen vuoden ajan siitä, kun ne ovat toimittaneet pesuainetta tai pinta-aktiivista ainetta.

IV LUKU

CE-MERKINTÄ JA TUOTESELOSTEET

14 artikla

CE-merkinnän kiinnittämistä koskevat säännöt ja ehdot

1.CE-merkintää koskevat asetuksen (EY) N:o 765/2008 30 artiklassa säädetyt yleiset periaatteet.

2.CE-merkintä on kiinnitettävä näkyvästi, helposti luettavasti ja pysyvästi ennen pesuaineen saattamista markkinoille.

CE-merkintä on kiinnitettävä joko pesuaineen tuoteselosteeseen tai pakkaukseen tai, jos pesuaine toimitetaan irtotavarana, pesuaineen mukana seuraavaan asiakirjaan.

Jos talouden toimijat saavat 16 artiklan 2 kohdan mukaisesti toimittaa ainoastaan digitaalisen tuoteselosteen, CE-merkintä on annettava digitaalisessa tuoteselosteessa.

3.Jäsenvaltioiden on nykyisiä mekanismeja hyödyntämällä varmistettava CE-merkintää koskevan järjestelmän moitteeton soveltaminen ja ryhdyttävä tarkoituksenmukaisiin toimiin, jos tätä merkintää käytetään sääntöjenvastaisesti.

15 artikla

Yleiset merkintävaatimukset

1.Pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden, jotka asetetaan saataville markkinoilla yksittäispakkauksissa tai täyttöpakkauksiin myytävänä, mukana on oltava tuoteseloste.

2.Talouden toimijan, joka asettaa pesuaineen saataville markkinoilla myytäväksi täyttöpakkaukseen suoraan loppukäyttäjälle, on toimitettava fyysinen tuoteseloste tai tietoväline, jonka kautta digitaalinen tuoteseloste on loppukäyttäjän saatavilla.

3.Pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden tuoteselosteessa on oltava seuraavat tiedot:

a)tyyppinumero, eränumero tai muu merkintä, jonka avulla aine voidaan tunnistaa;

b)maahantuojan nimi, rekisteröity toiminimi tai rekisteröity tavaramerkki sekä posti- ja sähköpostiosoite yhteydenottoja varten. Postiosoitteessa on ilmoitettava yksi yhteyspiste, jonka kautta maahantuojaan saa yhteyden.

c)tuotteen nimi ja kauppanimi;

d)pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen pitoisuus liitteessä V olevan A osan mukaisesti;

e)käyttöohjeet ja tarvittaessa erityiset varotoimet.

Ensimmäisen alakohdan a, b ja c alakohdassa tarkoitettujen tietojen on oltava kaikissa irtotavarana kuljetettavien pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden mukana seuraavissa asiakirjoissa.

4.Kuluttajille tarkoitettujen pyykinpesuaineiden ja kuluttajille tarkoitettujen konetiskiaineiden merkinnöissä on 3 kohdassa tarkoitettujen tietojen lisäksi oltava liitteessä V olevan B osan mukaiset annosteluohjeet.

5.Edellä 3 ja 4 kohdassa tarkoitetut tiedot on esitettävä loppukäyttäjien helposti ymmärtämällä, asianomaisen jäsenvaltion määräämällä kielellä, ja niiden on oltava selkeitä, ymmärrettäviä ja helppotajuisia. Tuoteselosteen on oltava saatavilla tarkastusta varten, kun pesuaine tai pinta-aktiivinen aine asetetaan saataville markkinoilla.

16 artikla

Tuoteselosteiden muodot

1.Kun pesuaineita tai pinta-aktiivisia aineita asetetaan saataville markkinoilla, niiden mukana on oltava 15 artiklan 3 kohdassa ja tapauksen mukaan 15 artiklan 4 kohdassa tarkoitetut tuotetiedot

a)fyysisessä tuoteselosteessa tai

b)digitaalisessa tuoteselosteessa ja toistettuna fyysisessä tuoteselosteessa.

Poiketen siitä, mitä ensimmäisen alakohdan b alakohdassa säädetään, liitteessä V olevassa C osassa vahvistettuja tuotetietoja ei tarvitse toistaa fyysisessä tuoteselosteessa. Lisäksi jos digitaalisessa tuoteselosteessa annetaan kuluttajille tarkoitettujen pyykinpesuaineiden annosteluohjeet liitteessä V olevan B osan 1 ja 2 kohdan mukaisesti, fyysisessä tuoteselosteessa voidaan esittää liitteessä V olevan D osan mukainen yksinkertaistettu annostelutaulukko.

2.Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, voidaan siinä tapauksessa, että pesuaineet asetetaan saataville markkinoilla myytäväksi täyttöpakkaukseen suoraan loppukäyttäjälle, antaa 15 artiklan 3 ja 4 kohdassa säädetyt merkinnät pelkästään digitaalisessa tuoteselosteessa, lukuun ottamatta liitteessä V olevan B osan 1 ja 2 kohdassa vahvistettuja kuluttajille tarkoitettujen pyykinpesuaineiden annosteluohjeita, jotka on annettava myös fyysisessä tuoteselosteessa.

17 artikla

Digitaalisia tuoteselosteita koskevat vaatimukset

1.Jos pesuaineella tai pinta-aktiivisen aineella on 16 artiklan mukainen digitaalinen tuoteseloste, selosteeseen sovelletaan seuraavia sääntöjä:

a)kaikki 15 artiklan 3 kohdassa ja tapauksen mukaan 15 artiklan 4 kohdassa tarkoitetut tuotetiedot on annettava yhdessä paikassa ja muista tiedoista erotettuina;

b)digitaalisen tuoteselosteen sisältämien tietojen on oltava sellaisessa muodossa, että niihin voidaan kohdistaa hakuja;

c)digitaalisen tuoteselosteen sisältämien tietojen on oltava kaikkien käyttäjien saatavilla unionissa;

d)digitaalisen tuoteselosteen on oltava saatavilla maksutta ilman ennakkorekisteröintiä, sovellusten lataamista tai asentamista tai salasanan antamista;

e)digitaalisen tuoteselosteen tiedot on esitettävä siten, että otetaan huomioon myös haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien tarpeet ja tuetaan tarvittaessa välttämättömiä mukautuksia, joilla helpotetaan kyseisten ryhmien tiedonsaantia;

f)digitaalisen tuoteselosteen on oltava käytettävissä yleisesti käytössä olevalla digitaaliteknologialla, joka on yhteensopiva kaikkien tavallisimmin käytettyjen käyttöjärjestelmien ja selainten kanssa;

g)jos digitaalinen tuoteseloste on saatavilla useammalla kuin yhdellä kielellä, kielen valinta ei saa riippua loppukäyttäjän maantieteellisestä sijainnista;

h)digitaalisen tuoteselosteen on oltava saatavilla kymmenen vuoden ajan siitä, kun pesuaine tai pinta-aktiivinen aine saatetaan markkinoille, myös siinä tapauksessa, että sen laatinut talouden toimija on todettu maksukyvyttömäksi, asetettu selvitystilaan tai lopettanut toimintansa unionissa, tai sellaisen pidemmän ajan, jota edellytetään tuoteselosteen tietoja koskevassa muussa unionin lainsäädännössä;

i)digitaalisen tuoteselosteen sisältämien tietojen on oltava saatavilla tietovälineen kautta.

2.Tietovälineen on oltava fyysisesti liitettynä pesuaineeseen tai pinta-aktiivisessa aineeseen, niiden pakkaukseen tai niiden mukana seuraaviin asiakirjoihin.

Ensimmäisessä alakohdassa säädetyn vaatimuksen lisäksi edellytetään silloin, kun pesuaineet ja pinta-aktiiviset aineet asetetaan saataville markkinoilla täyttöpakkaukseen myytävinä, että tietoväline on saatavana täyttöasemalla.

Tietovälineen on oltava selvästi loppukäyttäjän nähtävillä ennen ostoa ja markkinavalvontaviranomaisten saatavilla, myös siinä tapauksessa, että pesuaine tai pinta-aktiivinen aine asetetaan saataville etämyynnin kautta.

3.Jos talouden toimijat tarjoavat digitaalisen tuoteselosteen, tietovälineen mukana on oltava maininta ”Tuotteesta on saatavilla kattavampia tietoja verkossa” tai vastaava ilmoitus.

4.Digitaalisen tuoteselosteen tarjoavat talouden toimijat eivät saa seurata, analysoida tai käyttää mitään käyttötietoja muihin tarkoituksiin kuin siihen, mikä on ehdottoman välttämätöntä digitaalisen tuoteselosteen sisältämien tietojen toimittamiseksi verkon välityksellä.

5.Digitaalisen tuoteselosteen tarjoavien talouden toimijoiden on annettava digitaalisessa tuoteselosteissa olevat tiedot muilla tavoilla

a)loppukäyttäjän suullisesta tai kirjallisesta pyynnöstä;

b)kun digitaalinen tuoteseloste ei tilapäisesti ole saatavilla, myös ostohetkellä.

Talouden toimijoiden on annettava ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tiedot riippumatta pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen ostamisesta ja perimättä siitä maksua.

V LUKU

TUOTEPASSI

18 artikla

Tuotepassi

1.Ennen pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen markkinoille saattamista valmistajien on laadittava niille tuotepassi. Tuotepassin on täytettävä tässä artiklassa ja 19 artiklassa asetetut vaatimukset.

2.Tuotepassin on täytettävä seuraavat vaatimukset:

a)sen on vastattava tiettyä pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen erää;

b)siinä on ilmoitettava, että pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen on osoitettu täyttävän tässä asetuksessa asetetut vaatimukset, ja tarvittaessa mainittava käytetyt testimenetelmät;

c)sen on sisällettävä vähintään liitteeseen VI sisältyvät tiedot;

d)sen on oltava ajan tasalla;

e)sen on oltava saatavana sen jäsenvaltion vaatimalla kielellä tai kielillä, jossa pesuaine tai pinta-aktiivinen aine saatetaan markkinoille tai asetetaan saataville markkinoilla;

f)sen on oltava loppukäyttäjien, markkinavalvontaviranomaisten, tulliviranomaisten, komission ja toisten talouden toimijoiden saatavilla;

g)sen on oltava saatavilla kymmenen vuoden ajan siitä lähtien, kun pesuaine tai pinta-aktiivinen aine saatetaan markkinoille, myös siinä tapauksessa, että sen laatinut talouden toimija on todettu maksukyvyttömäksi, asetettu selvitystilaan tai lopettanut toimintansa unionissa;

h)sen on oltava saatavilla tietovälineen kautta;

i)sen on täytettävä 8 kohdan nojalla vahvistetut erityiset ja tekniset vaatimukset.

3.Tietovälineen on oltava fyysisesti pesuaineessa tai pinta-aktiivisessa aineessa, niiden pakkauksessa tai niiden mukana seuraavissa asiakirjoissa sen mukaan kuin 8 kohdassa tarkoitetussa täytäntöönpanosäädöksessä edellytetään.

Ensimmäisessä alakohdassa säädetyn vaatimuksen lisäksi edellytetään silloin, kun pesuaineet ja pinta-aktiiviset aineet asetetaan saataville markkinoilla täyttöpakkaukseen myytävinä, että tietoväline on saatavana täyttöasemalla.

Tietovälineen on oltava selvästi loppukäyttäjän nähtävillä ennen ostoa ja markkinavalvontaviranomaisten saatavilla, myös siinä tapauksessa, että pesuaine tai pinta-aktiivinen aine asetetaan saataville etämyynnin kautta.

4.Jos talouden toimijat tarjoavat digitaalisen tuoteselosteen, tuotepassin ja digitaalisen tuoteselosteen on oltavana saatavilla saman tietovälineen kautta.

5.Jos muussa unionin lainsäädännössä edellytetään, että tiedot pesuaineesta tai pinta-aktiivisesta aineesta ovat saatavilla tietovälineen kautta, tässä asetuksessa ja muussa unionin lainsäädännössä vaadittujen tietojen toimittamiseksi on käytettävä samaa tietovälinettä.

6.Jos muussa pesuaineisiin ja pinta-aktiivisiin aineisiin sovellettavassa unionin lainsäädännössä edellytetään tuotepassia, pesuaineille ja pinta-aktiivisille aineille on laadittava yksi tuotepassi, joka sisältää 2 kohdassa edellytetyt tiedot sekä kaikki muut kyseisessä muussa unionin lainsäädännössä tuotepassia varten vaaditut tiedot.

7.Talouden toimijat voivat asettaa 6 kohdassa tarkoitetun tietovälineen kautta saataville 5 ja 6 kohdassa tarkoitettujen tietojen lisäksi myös muita tietoja. Nämä tiedot on erotettava selvästi tässä asetuksessa ja tarvittaessa muussa unionin lainsäädännössä vaadituista tiedoista.

8.Laatimalla tuotepassin valmistaja ottaa vastuun siitä, että pesuaine tai pinta-aktiivinen aine on tämän asetuksen mukainen.

9.Komissio hyväksyy täytäntöönpanosäädöksen, jossa määritetään pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden tuotepassiin liittyvät erityiset ja tekniset vaatimukset. Näissä vaatimuksissa on täsmennettävä vähintään seuraavat:

a)käytettävien tietovälineiden tyypit;

b)tietovälineen ulkoasu ja sijainti;

c)passin tekniset ominaisuudet, joiden osalta on käytettävä määriteltyjä eurooppalaisia tai kansainvälisiä standardeja;

d)toimijat, jotka voivat lisätä tai päivittää tuotepassin tietoja ja tarvittaessa myös laatia uuden tuotepassin, mukaan lukien valmistajat, toimivaltaiset kansalliset viranomaiset ja komissio tai niiden puolesta toimivat organisaatiot, sekä tietotyypit, joita ne voivat lisätä tai päivittää.

Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 28 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

19 artikla

Tuotepassin tekninen suunnittelu ja toiminta

Tuotepassin teknisen suunnittelun ja toiminnan on täytettävä seuraavat vaatimukset:

a)tämän asetuksen nojalla laadittujen tuotepassien on oltava täysin yhteentoimivia unionin muussa lainsäädännössä edellytettyjen tuotepassien kanssa päästä päähän -viestintään ja -tiedonsiirtoon liittyvien teknisten, semanttisten ja organisatoristen näkökohtien osalta;

b)kaikkien tuotepassiin sisältyvien tietojen on perustuttava avoimiin standardeihin, ne on laadittava yhteentoimivassa muodossa ja niiden on oltava koneellisesti luettavia ja jäsenneltyjä ja niihin on voitava kohdistaa hakuja;

c)tuotepassin on oltava loppukäyttäjien, talouden toimijoiden ja muiden asiaan liittyvien toimijoiden käytettävissä maksutta;

d)tuotepassin laatimisesta vastaavan talouden toimijan tai sen puolesta toimimaan valtuutettujen toimijoiden on säilytettävä tuotepassiin sisältyvät tiedot;

e)jos tuotepassiin sisältyviä tietoja säilyttävät tai muutoin käsittelevät toimijat, jotka on valtuutettu toimimaan pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen markkinoille saattavan talouden toimijan puolesta, kyseiset toimijat eivät saa myydä, käyttää uudelleen tai käsitellä tällaisia tietoja kokonaisuudessaan tai osittain enempää kuin on tarpeen asianomaisten säilytys- tai käsittelypalvelujen tarjoamiseksi;

f)talouden toimijat eivät saa seurata, analysoida tai käyttää mitään käyttötietoja muihin tarkoituksiin kuin siihen, mikä on ehdottoman välttämätöntä tuotepassin sisältämien tietojen toimittamiseksi verkon välityksellä.

20 artikla

Tuotepassirekisteri

1.Ennen pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen saattamista markkinoille talouden toimijoiden on tallennettava kestävien tuotteiden ekologista suunnittelua koskevan asetuksen (EU).../... 12 artiklan 1 kohdan nojalla perustettuun rekisteriin pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen yksilöllinen tuotetunnus ja yksilöllinen toimijatunnus.

2.Komissiolla, markkinavalvontaviranomaisilla ja tulliviranomaisilla on oltava pääsy 1 kohdassa tarkoitettuun rekisteriin, jotta ne voivat hoitaa unionin lainsäädännön mukaiset tehtävänsä.

21 artikla

Tuotepassia koskevat tullitarkastukset

1.Unionin markkinoille tuleviin pesuaineisiin ja pinta-aktiivisiin aineisiin sovelletaan tässä artiklassa säädettyjä tarkastuksia ja muita toimenpiteitä.

2.Asetuksen (EU) N:o 952/2013 5 artiklan 15 alakohdassa määriteltyjen ilmoittajien on sisällytettävä yksilöllinen tuotetunnus kaikkien pesuaineiden tai pinta-aktiivisten aineiden vapaaseen liikkeeseen luovutusta koskevaan tulli-ilmoitukseen.

3.Tulliviranomaisten on tarkastettava, vastaako ilmoittajan tämän artiklan 2 kohdan mukaisesti ilmoittama yksilöllinen tuotetunnus 20 artiklan 1 kohdan mukaisesti rekisteriin tallennettua yksilöllistä tuotetunnusta.

4.Edellä 3 kohdassa tarkoitetun tarkastuksen lisäksi tulliviranomaisten on tarkastettava, että ilmoittajan tullille antamat tiedot ovat yhdenmukaisia muiden 26 artiklan 3 kohdassa tarkoitetussa delegoidussa säädöksessä lueteltujen 20 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuun rekisteriin tallennettujen tietojen kanssa.

5.Edellä 3 ja 4 kohdassa tarkoitetut tarkastukset on tehtävä sähköisesti ja automaattisesti ennen vapaaseen liikkeeseen luovutusta.

6.Sovellettaessa 3–5 kohtaa on käytettävä [kestävien tuotteiden ekologista suunnittelua koskevan asetuksen (EU).../... 13 artiklassa] tarkoitettua, 20 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun rekisterin ja EU:n tullialan yhdennetyn palveluympäristön todistusten vaihtojärjestelmän välistä yhteyttä.

7.Edellä olevaa 3, 4 ja 5 kohtaa sovelletaan päivästä, jona [kestävien tuotteiden ekologista suunnittelua koskevan asetuksen (EU).../... 13 artiklassa] tarkoitettu rekisterin ja EU:n tullialan yhdennetyn palveluympäristön todistusten vaihtojärjestelmän välinen yhteys otetaan käyttöön.

Komissio julkaisee Euroopan unionin virallisessa lehdessä ilmoituksen, jossa täsmennetään yhteenliittämisen käyttöönottopäivä.

8.Tulliviranomaiset voivat hakea ja käyttää tuotepassiin ja 20 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuun rekisteriin sisältyviä tietoja unionin oikeuden mukaisten tehtäviensä suorittamiseen, myös asetuksen (EU) N:o 952/2013 46 ja 47 artiklan mukaiseen riskinhallintaan.

9.Tässä artiklassa säädetyt tarkastukset ja muut toimenpiteet on toteutettava käyttäen perustana luetteloa asetuksen (ETY) N:o 2658/87 liitteessä I vahvistetuista yhdistetyn nimikkeistön koodeista, joihin pesuaineet ja pinta-aktiiviset aineet luokitellaan, sekä kyseisten pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden tuotekuvauksia.

10.Tässä artiklassa säädetyt tarkastukset ja toimenpiteet eivät vaikuta tuotteiden vapaaseen liikkeeseen luovutusta koskevien muiden unionin säädösten, mukaan lukien asetuksen (EU) N:o 952/2013 46, 47 ja 134 artikla, soveltamiseen eivätkä asetuksen (EU) 2019/1020 VII luvussa tarkoitettuihin tarkastuksiin.

VI LUKU

MARKKINAVALVONTA

22 artikla
Kansallisen tason menettely riskin aiheuttavien pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden käsittelemiseksi

1.Kun jonkin jäsenvaltion markkinavalvontaviranomaisilla on riittävät perusteet uskoa, että pesuaine tai pinta-aktiivinen aine aiheuttaa riskin terveydelle tai ympäristölle, niiden on suoritettava asianomaista pesuainetta tai pinta-aktiivista ainetta koskeva arviointi, joka kattaa kaikki sovellettavat tässä asetuksessa säädetyt vaatimukset. Asianomaisten talouden toimijoiden on tätä varten ja tarvittavissa määrin tehtävä yhteistyötä markkinavalvontaviranomaisten kanssa.

2.Jos jonkin jäsenvaltion markkinavalvontaviranomaisilla on riittävä syy uskoa, että liitteessä I tai liitteessä II lueteltujen menetelmien mukaisesti tehty testi on tuottanut vääriä tuloksia, niiden on tehtävä liitteissä I, II ja VII vahvistetuilla vertailumenetelmillä tarkastuksia sen todentamiseksi, että pesuaine tai pinta-aktiivinen aine on tämän asetuksen mukainen. Talouden toimijoita ei velvoiteta maksamaan toistettavista tai lisäksi tehtävistä testeistä, jos ensimmäisessä testissä on osoitettu, että pesuaineet tai pinta-aktiiviset aineet ovat tämän asetuksen mukaisia.

3.Jos markkinavalvontaviranomaiset havaitsevat 1 tai 2 kohdassa tarkoitetuissa tarkastuksissa, ettei pesuaine tai pinta-aktiivinen täytä tässä asetuksessa säädettyjä vaatimuksia, niiden on vaadittava viipymättä asianomaisia talouden toimijoita ryhtymään kaikkiin tarvittaviin korjaaviin toimiin pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen saattamiseksi vastaamaan kyseisiä vaatimuksia tai sen poistamiseksi markkinoilta tai sitä koskevan palautusmenettelyn järjestämiseksi kohtuullisessa ajassa, joka on oikeassa suhteessa 1 kohdassa tarkoitetun riskin luonteeseen.

4.Jos markkinavalvontaviranomaiset katsovat, että vaatimustenvastaisuus ei rajoitu niiden kansalliselle alueelle, niiden on ilmoitettava komissiolle ja muiden jäsenvaltioiden markkinavalvontaviranomaisille arvioinnin tuloksista ja toimenpiteistä, jotka ne ovat vaatineet talouden toimijaa toteuttamaan.

5.Talouden toimijan on varmistettava, että kaikki aiheelliset korjaavat toimet toteutetaan kaikkien asianomaisten pesuaineiden tai pinta-aktiivisten aineiden osalta, jotka talouden toimija on asettanut saataville markkinoilla eri puolilla unionia.

6.Jos asianomainen talouden toimija ei 3 kohdassa tarkoitetun ajan kuluessa toteuta riittäviä korjaavia toimenpiteitä, markkinavalvontaviranomaisten on ryhdyttävä kaikkiin aiheellisiin väliaikaisiin toimenpiteisiin, joilla kielletään kyseisen pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen asettaminen saataville niiden kansallisilla markkinoilla tai rajoitetaan sitä tai poistetaan kyseinen pesuaine tai pinta-aktiivinen aine markkinoilta tai järjestetään sitä koskeva palautusmenettely.

Markkinavalvontaviranomaisten on viipymättä ilmoitettava komissiolle ja muiden jäsenvaltioiden markkinavalvontaviranomaisille näistä toimenpiteistä.

Toisessa alakohdassa tarkoitettuun ilmoitukseen on sisällyttävä kaikki saatavilla olevat yksityiskohtaiset tiedot, erityisesti ne, jotka ovat tarpeen vaatimustenvastaisen pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen tunnistamista ja pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen alkuperän, siihen liittyvän väitetyn vaatimustenvastaisuuden ja riskin luonteen, toteutettujen kansallisten toimenpiteiden luonteen ja keston määrittämistä varten, sekä asianomaisen talouden toimijan esittämät perustelut.

7.Muiden jäsenvaltioiden kuin tämän artiklan mukaisen menettelyn aloittaneen jäsenvaltion markkinavalvontaviranomaisten on viipymättä ilmoitettava komissiolle ja muiden jäsenvaltioiden markkinavalvontaviranomaisille kaikki toteutetut toimenpiteet ja kaikki niiden hallussa olevat lisätiedot, jotka liittyvät asianomaisen pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen vaatimustenvastaisuuteen, sekä vastalauseensa siinä tapauksessa, että toteutetusta kansallisesta toimenpiteestä on erimielisyyttä.

8.Jos mikään markkinavalvontaviranomainen tai komissio ei ole kolmen kuukauden kuluessa 6 kohdan toisessa alakohdassa tarkoitetun ilmoituksen vastaanottamisesta esittänyt vastalausetta jonkin jäsenvaltion toteuttamaa väliaikaista toimenpidettä kohtaan, toimenpiteen katsotaan olevan oikeutettu.

9.Markkinavalvontaviranomaisten on varmistettava, että kyseistä pesuainetta tai pinta-aktiivista ainetta koskeviin asianmukaisiin rajoittaviin toimenpiteisiin, kuten pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen poistamiseen markkinoilta, ryhdytään viipymättä.

10.Jos komissiolle tai toisille markkinavalvontaviranomaisille toimitetaan tietoja 4, 6, 7 ja 8 kohdan soveltamiseksi, tiedot on toimitettava asetuksen (EU) 2019/1020 34 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun tieto- ja viestintäjärjestelmän kautta.

23 artikla
Unionin suojamenettely

1.Jos 22 artiklan 3, 4 ja 5 kohdassa säädetyn menettelyn päätyttyä esitetään vastalauseita jonkin markkinavalvontaviranomaisen toteuttamaa toimenpidettä vastaan tai jos komissio katsoo, että kansallinen toimenpide on unionin lainsäädännön vastainen, komissio kuulee viipymättä markkinavalvontaviranomaisia ja asianomaista talouden toimijaa tai asianomaisia talouden toimijoita ja arvioi kansallisen toimenpiteen. Tämän arvioinnin tulosten perusteella komissio hyväksyy täytäntöönpanosäädöksen, jossa määritetään, onko kansallinen toimenpide oikeutettu vai ei.

Komissio osoittaa päätöksensä kaikille jäsenvaltioille ja antaa sen viipymättä tiedoksi niille ja asianomaiselle talouden toimijalle tai asianomaisille talouden toimijoille.

2.Jos kansallinen toimenpide katsotaan oikeutetuksi, kaikkien jäsenvaltioiden on ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin sen varmistamiseksi, että vaatimustenvastainen pesuaine tai pinta-aktiivinen aine poistetaan niiden markkinoilta, ja niiden on ilmoitettava asiasta komissiolle.

3.Jos kansallista toimenpidettä ei katsota oikeutetuksi, kyseisen jäsenvaltion on peruutettava toimenpide.

24 artikla
Vaatimustenmukaiset pesuaineet ja pinta-aktiiviset aineet, jotka aiheuttavat riskin terveydelle tai ympäristölle

1.Jos markkinavalvontaviranomainen havaitsee 22 artiklan 1 kohdan mukaisesti suorittamansa arvioinnin jälkeen, että pesuaine tai pinta-aktiivinen aine siitä huolimatta, että se on tämän asetuksen vaatimusten mukainen, aiheuttaa riskin terveydelle tai ympäristölle, sen on vaadittava asianomaista talouden toimijaa ryhtymään kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin sen varmistamiseksi, että asianomainen pesuaine tai pinta-aktiivinen aine ei markkinoille saatettaessa enää aiheuta kyseistä riskiä, tai pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen poistamiseksi markkinoilta tai sitä koskevan palautusmenettelyn järjestämiseksi kohtuullisessa ajassa, joka on oikeassa suhteessa riskin luonteeseen.

2.Talouden toimijan on varmistettava, että korjaavat toimet toteutetaan kaikkien asianomaisten pesuaineiden tai pinta-aktiivisten aineiden osalta, jotka talouden toimija on asettanut saataville markkinoilla eri puolilla unionia.

3.Markkinavalvontaviranomaisen on välittömästi ilmoitettava asiasta komissiolle ja muiden jäsenvaltioiden markkinavalvontaviranomaisille. Ilmoitukseen on sisällyttävä kaikki saatavilla olevat tiedot, erityisesti tiedot, jotka ovat tarpeen kyseisen pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen tunnistamista sekä sen alkuperän ja toimitusketjun, siihen liittyvän riskin luonteen ja toteutettujen kansallisten toimenpiteiden luonteen ja keston määrittämistä varten.

4.Komissio kuulee viipymättä markkinavalvontaviranomaisia ja asianomaista talouden toimijaa tai asianomaisia talouden toimijoita ja arvioi toteutetut kansalliset toimenpiteet. Tämän arvioinnin tulosten perusteella komissio hyväksyy täytäntöönpanosäädöksen, jossa määritetään, onko kansallinen toimenpide oikeutettu vai ei, ja ehdottaa tarvittaessa asianmukaisia toimenpiteitä.

Komissio osoittaa päätöksensä kaikille jäsenvaltioille ja antaa sen välittömästi tiedoksi niille ja asianomaiselle talouden toimijalle tai asianomaisille talouden toimijoille.

25 artikla
Muodollinen vaatimustenvastaisuus

1.Markkinavalvontaviranomaisen on jonkin seuraavista havainnoista tehdessään vaadittava asianomaista talouden toimijaa korjaamaan kyseinen vaatimustenvastaisuus, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 22 artiklan soveltamista:

a)CE-merkintä on kiinnitetty 14 artiklan vastaisesti tai sitä ei ole kiinnitetty;

b)tuotepassia ei ole laadittu 18 ja 19 artiklan mukaisesti;

c)edellä 7 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuja teknisiä asiakirjoja ei ole saatavilla tai ne ovat puutteellisia;

d)tietovälinettä, jonka kautta tuotepassi ja tapauksen mukaan digitaalinen tuoteseloste ovat saatavilla, ei ole pesuaineessa tai pinta-aktiivisessa aineessa, niiden pakkauksessa, niiden mukana seuraavissa asiakirjoissa tai täyttöasemalla;

e)tuoteselostetta ei ole annettu tai 15 artiklassa ja liitteessä V tarkoitetut tuotetiedot ovat virheellisiä tai puutteellisia.

2.Jos 1 kohdassa tarkoitettu vaatimustenvastaisuus jatkuu, asianomaisen jäsenvaltion on ryhdyttävä kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen markkinoilla saataville asettamisen rajoittamiseksi tai kieltämiseksi tai sen varmistamiseksi, että sitä koskeva palautusmenettely järjestetään tai se poistetaan markkinoilta.

VII LUKU

SÄÄDÖSVALLAN SIIRTÄMINEN JA KOMITEAMENETTELY

26 artikla
Säädösvallan siirto

1.Siirretään komissiolle valta antaa 27 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla muutetaan liitettä VI tuotepassissa annettavien tietojen osalta sen mukauttamiseksi tekniikan ja tieteen kehitykseen sekä markkinavalvontaviranomaisten ja loppukäyttäjien digitaalisen valmiuden tasoon.

2.Siirretään komissiolle valta antaa 27 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla muutetaan 20 artiklan 1 kohtaa edellyttämällä, että liitteessä VI lueteltuihin tietoihin kuuluvat lisätiedot tallennetaan rekisteriin.

Kun komissio antaa delegoituja säädöksiä ensimmäisen alakohdan mukaisesti, se ottaa huomioon seuraavat perusteet:

a)tapauksen mukaan johdonmukaisuus muiden asiaankuuluvien unionin säädösten kanssa;

b)tarve todentaa tuotepassin aitous;

c)tietojen merkityksellisyys pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden markkinavalvonta- ja tullitarkastusten tehokkuuden ja vaikuttavuuden parantamisen kannalta;

d)tarve välttää talouden toimijoille aiheutuva kohtuuton hallinnollinen taakka.

3.Siirretään komissiolle valta antaa 27 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla täydennetään tätä asetusta määrittämällä 20 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuun rekisteriin tallennetut lisätiedot, jotka tulliviranomaisten on tarkastettava.

4.Siirretään komissiolle valta antaa 27 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla muutetaan tätä asetusta laatimalla liite, joka sisältää luettelon asetuksen (ETY) N:o 2658/87 liitteessä I vahvistetuista yhdistetyn nimikkeistön koodeista sekä pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden tuotekuvaukset, ja päivittämällä kyseistä liitettä.

5.Siirretään komissiolle valta antaa 27 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla muutetaan liitteitä I–VII tieteen ja tekniikan kehityksen ottamiseksi huomioon.

6.Siltä varalta, että uuden tieteellisen näytön perusteella on tarpeen ottaa käyttöön biohajoavuusvaatimuksia muille aineille ja seoksille kuin pesuaineissa, mukaan luettuina pesuainekapselit, oleville pinta-aktiivisille aineille, siirretään komissiolle valta antaa 27 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla muutetaan liitettä I vahvistamalla biohajoavuuskriteerit kyseisille aineille ja seoksille ja testausmenetelmät niiden noudattamisen todentamiseksi.

Kun komissio antaa delegoituja säädöksiä ensimmäisen alakohdan mukaisesti, se ottaa huomioon käytössä olevat valmistuskäytännöt, teknisesti ja taloudellisesti toteuttamiskelpoisten vaihtoehtojen saatavuuden sekä pieniin ja keskisuuriin yrityksiin kohdistuvat vaikutukset.

7.Siinä tapauksessa, että Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1223/2009 46 vahvistetaan hajusteallergeeneille ainekohtaiset riskiin perustuvat pitoisuusrajat, komissio antaa 27 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla muutetaan liitettä V mainitun asetuksen liitteessä III lueteltuja allergisoivia hajusteita koskevan raja-arvon mukauttamiseksi.

8.Komissio antaa [...] päivään [...]kuuta [...] [julkaisutoimisto lisää päivämäärän, joka on seuraavan kuukauden ensimmäinen päivä sen jälkeen, kun tämän asetuksen voimaantulosta on kulunut 30 kuukautta] mennessä 27 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla täydennetään tätä asetusta vahvistamalla erityiset vaatimukset pesuaineiden digitaalisille tuoteselosteille. Näissä vaatimuksissa on vahvistettava ainakin ne tietoteknisten ratkaisujen tyypit, joita talouden toimijat voivat käyttää, ja vaihtoehtoiset tavat antaa 17 artiklassa tarkoitetun digitaalisen tuoteselosteen sisältämät tiedot.

Kun komissio antaa ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettuja delegoituja säädöksiä, se ottaa huomioon seuraavat perusteet:

a)tapauksen mukaan johdonmukaisuus muiden asiaankuuluvien unionin säädösten kanssa;

b)tarve edistää innovointia;

c)teknologianeutraalius eli se, ettei rajoiteta teknologian tai laitteiden valintaa, ottaen kuitenkin huomioon yhteensopivuus sekä häiriöiden välttäminen;

d)sen varmistaminen, että digitaaliset tuoteselosteet eivät vaaranna loppukäyttäjän ja ympäristön turvallisuutta;

e)digitaalisen valmiuden taso kaikkien väestöryhmien keskuudessa unionissa.

9.Siirretään komissiolle valta antaa 27 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla muutetaan liitettä V niiden tuoteselostetietojen osalta, jotka talouden toimijat voivat 16 artiklan mukaisesti antaa pelkästään digitaalisessa muodossa, kyseisen liitteen mukauttamiseksi tekniikan ja tieteen kehitykseen ja pesuaineiden loppukäyttäjien digitaalisen valmiuden tasoon. Delegoituja säädöksiä hyväksyessään komissio ottaa huomioon tarpeen varmistaa ihmisten terveyden ja ympäristön suojelun korkea taso.

27 artikla
Siirretyn säädösvallan käyttäminen

1.Komissiolle siirrettyä valtaa antaa delegoituja säädöksiä koskevat tässä artiklassa säädetyt edellytykset.

2.Siirretään 26 artiklassa tarkoitettu valta antaa delegoituja säädöksiä komissiolle määräämättömäksi ajaksi.

3.Euroopan parlamentti tai neuvosto voi milloin tahansa peruuttaa 26 artiklassa tarkoitetun säädösvallan siirron. Peruuttamispäätöksellä lopetetaan tuossa päätöksessä mainittu säädösvallan siirto. Peruuttaminen tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona sitä koskeva päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai jonakin myöhempänä, kyseisessä päätöksessä mainittuna päivänä. Peruuttamispäätös ei vaikuta jo voimassa olevien delegoitujen säädösten pätevyyteen.

4.Ennen kuin komissio hyväksyy delegoidun säädöksen, se kuulee kunkin jäsenvaltion nimeämiä asiantuntijoita paremmasta lainsäädännöstä 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehdyssä toimielinten välisessä sopimuksessa vahvistettujen periaatteiden mukaisesti.

5.Heti kun komissio on antanut delegoidun säädöksen, komissio antaa sen tiedoksi yhtäaikaisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

6.Edellä olevan 26 artiklan nojalla annettu delegoitu säädös tulee voimaan ainoastaan, jos Euroopan parlamentti tai neuvosto ei ole kahden kuukauden kuluessa siitä, kun asianomainen säädös on annettu tiedoksi Euroopan parlamentille ja neuvostolle, ilmaissut vastustavansa sitä tai jos sekä Euroopan parlamentti että neuvosto ovat ennen mainitun määräajan päättymistä ilmoittaneet komissiolle, että ne eivät vastusta säädöstä. Euroopan parlamentin tai neuvoston aloitteesta tätä määräaikaa jatketaan kahdella kuukaudella.

28 artikla
Komiteamenettely

1.Komissiota avustaa pesuaineita käsittelevä komitea. Tämä komitea on asetuksessa (EU) N:o 182/2011 tarkoitettu komitea.

2.Kun viitataan tähän kohtaan, sovelletaan asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklaa.

VIII LUKU

SIIRTYMÄ- JA LOPPUSÄÄNNÖKSET

29 artikla
Seuraamukset

Jäsenvaltioiden on säädettävä tämän asetuksen säännösten rikkomiseen sovellettavista seuraamuksista ja toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet niiden täytäntöönpanon varmistamiseksi. Seuraamusten on oltava tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava nämä säännöt ja toimenpiteet komissiolle viipymättä ja ilmoitettava sille niihin vaikuttavista myöhemmistä muutoksista.

30 artikla

Asetuksen (EU) 2019/1020 muuttaminen

Korvataan asetuksen (EU) 2019/1020 liitteessä I oleva 15 kohta seuraavasti:

”15. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU).../..., annettu [...] päivänä [...]kuuta [...], pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden asettamisesta saataville markkinoilla (EUVL L...)”.

31 artikla
Kertomus

Komissio toimittaa viimeistään [julkaisutoimisto lisää päivämäärän, joka on viisi vuotta tämän asetuksen soveltamispäivästä] Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen tämän asetuksen soveltamisesta. Kertomukseen on sisällyttävä arvio tämän asetuksen tavoitteiden saavuttamisesta, mukaan lukien arvio sen vaikutuksista pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

32 artikla

Mikro-organismeja koskeva uudelleentarkastelu

Komissio arvioi [julkaisutoimisto lisää päivämäärän, joka on kolme vuotta tämän asetuksen soveltamispäivästä] mennessä tässä asetuksessa vahvistettujen, mikro-organismeja sisältäviä pesuaineita koskevien vaatimusten tehokkuutta ja merkityksellisyyttä sekä mahdollisuutta sisällyttää liitteeseen II uusia pesuaineissa sallittuja mikro-organismeja tai mikro-organismikantoja.

33 artikla
Asetuksen (EY) N:o 648/2004 kumoaminen

Kumotaan asetus (EY) N:o 648/2004.

Viittauksia kumottuun direktiiviin pidetään viittauksina tähän asetukseen liitteessä VIII olevan vastaavuustaulukon mukaisesti.

34 artikla

Siirtymäsäännökset

Jäsenvaltiot eivät saa estää sellaisten pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden asettamista saataville markkinoilla, jotka on saatettu markkinoille ennen [...] päivää [...]kuuta [...][julkaisutoimisto lisää päivämäärän, joka on 30 kuukautta tämän asetuksen voimaantulopäivästä] asetuksen (EY) N:o 648/2004 mukaisesti, sellaisena kuin sitä sovellettiin [...] päivänä [...]kuuta [...] [julkaisutoimisto lisää päivämäärän, joka on yksi päivä ennen päivää, jona tämän asetuksen voimaantulopäivästä on kulunut 30 kuukautta].

Pesuaineita ja pinta-aktiivisia aineita, jotka on saatettu markkinoille [...] päivän [...]kuuta [...] [julkaisutoimisto lisää päivämäärän, joka on yksi päivä ennen päivää, jona tämän asetuksen voimaantulopäivästä on kulunut 30 kuukautta] jälkeen ja jotka markkinoille saattamisen ajankohtana olivat asetuksen (EY) N:o 648/2004 mukaisia, sellaisena kuin sitä sovellettiin [...] päivänä [...]kuuta [...] [julkaisutoimisto lisää päivämäärän, joka on yksi päivä ennen päivää, jona tämän asetuksen voimaantulopäivästä on kulunut 30 kuukautta], saa asettaa saataville markkinoilla [...] päivään [...]kuuta [...] [julkaisutoimisto lisää päivämäärän, joka on 36 kuukautta tämän asetuksen voimaantulopäivästä]asti.

35 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tätä asetusta sovelletaan [...] päivästä [...]kuuta […] [julkaisutoimisto lisää päivämäärän, joka on seuraavan kuukauden ensimmäinen päivä sen jälkeen, kun tämän asetuksen voimaantulosta on kulunut 30 kuukautta]

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä

Euroopan parlamentin puolesta    Neuvoston puolesta

Puhemies    Puheenjohtaja

(1)    EUVL L 104, 8.4.2004, s. 1.
(2)    Pinta-aktiiviset aineet ovat aineita, jotka auttavat rikkomaan veden ja öljyjen ja/tai lian välisen rajapinnan. Ne ovat yksi pesuaineiden tärkeimmistä ainesosista.
(3)    Evaluation of Regulation (EC) No 648/2004 of the European Parliament and of the Council of 31 March 2004 on detergents ( SWD(2019)298 ).
(4)    Fitness Check of the most relevant chemicals legislation (excluding REACH), SWD(2019)199
(5)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle Vuoden 2020 uuden teollisuusstrategian päivittäminen: vahvemmat sisämarkkinat Euroopan elpymistä varten (COM(2021) 350 final).
(6)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle EU:n pitkän aikavälin kilpailukyky vuoden 2030 jälkeen (COM(2023) 168 final).
(7)    https://ec.europa.eu/info/publications/2022-commission-work-programme-key-documents_fi
(8)    Evaluation of Regulation (EC) No 648/2004 of the European Parliament and of the Council of 31 March 2004 on detergents (SWD(2019)298).
(9)    Fitness Check of the most relevant chemicals legislation (excluding REACH), (SWD(2019)199).
(10)    Komission yksiköiden valmisteluasiakirja – Impact assessment report accompanying the Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council on detergents and surfactants, amending Regulation (EU) 2019/1020 and repealing Regulation (EC) No 648/2004.
(11)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1272/2008, annettu 16 päivänä joulukuuta 2008, aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta sekä direktiivien 67/548/ETY ja 1999/45/EY muuttamisesta ja kumoamisesta ja asetuksen (EY) N:o 1907/2006 muuttamisesta.
(12)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1907/2006, annettu 18 päivänä joulukuuta 2006, kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista (REACH), Euroopan kemikaaliviraston perustamisesta, direktiivin 1999/45/EY muuttamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 793/93, komission asetuksen (EY) N:o 1488/94, neuvoston direktiivin 76/769/ETY ja komission direktiivien 91/155/ETY, 93/67/ETY, 93/105/EY ja 2000/21/EY kumoamisesta.
(13)    SWD(2022) 364.
(14)    Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi kestävien tuotteiden ekologiselle suunnittelulle asetettavien vaatimusten puitteista ja direktiivin 2009/125/EY kumoamisesta, 30.3.2022 (COM(2022) 142 final).
(15)    Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi pakkauksista ja pakkausjätteistä, asetuksen (EU) 2019/1020 ja direktiivin (EU) 2019/904 muuttamisesta sekä direktiivin 94/62/EY kumoamisesta (COM(2022) 677 final).
(16)     https://digital-strategy.ec.europa.eu/fi/library/european-declaration-digital-rights-and-principles  
(17)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle Vuoden 2020 uuden teollisuusstrategian päivittäminen: vahvemmat sisämarkkinat Euroopan elpymistä varten (COM(2021) 350 final).
(18)    Vihreän kehityksen teollisuussuunnitelma nettonollan aikakaudelle: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:52023DC0062
(19)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle Kestävyyttä edistävä kemikaalistrategia – Kohti myrkytöntä ympäristöä (COM(2020) 667 final).
(20)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 66/2010, annettu 25 päivänä marraskuuta 2009, EU-ympäristömerkistä.
(21)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1009, annettu 5 päivänä kesäkuuta 2019, EU-lannoitevalmisteiden asettamista saataville markkinoilla koskevien sääntöjen vahvistamisesta ja asetusten (EY) N:o 1069/2009 ja (EY) N:o 1107/2009 muuttamisesta sekä asetuksen (EY) N:o 2003/2003 kumoamisesta.
(22)    Parhaaksi arvioitu vaihtoehto oli vaihtoehdon 1a mukainen merkintävaatimusten käyttöönotto.
(23)    Tämä koskee vaatimusten käyttöönottoa yleisesti eli sekä vaihtoehdossa 1a että vaihtoehdossa 1b.
(24)     https://sdgs.un.org/goals .
(25)    Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 768/2008/EY, tehty 9 päivänä heinäkuuta 2008, tuotteiden kaupan pitämiseen liittyvistä yhteisistä puitteista ja päätöksen 93/465/ETY kumoamisesta, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX:32008D0768  
(26)    SWD(2022) 364.
(27)    Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi kestävien tuotteiden ekologiselle suunnittelulle asetettavien vaatimusten puitteista ja direktiivin 2009/125/EY kumoamisesta, 30.3.2022 (COM(2022) 142 final).
(28)    EUVL C […], […], s. […].
(29)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 648/2004, annettu 31 päivänä maaliskuuta 2004, pesuaineista (EUVL L 104, 8.4.2004, s. 1).
(30)    Evaluation of Regulation (EC) No 648/2004 of the European Parliament and of the Council of 31 March 2004 on detergents ( SWD(2019)298 ).
(31)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1907/2006, annettu 18 päivänä joulukuuta 2006, kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista (REACH), Euroopan kemikaaliviraston perustamisesta, direktiivin 1999/45/EY muuttamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 793/93, komission asetuksen (EY) N:o 1488/94, neuvoston direktiivin 76/769/ETY ja komission direktiivien 91/155/ETY, 93/67/ETY, 93/105/EY ja 2000/21/EY kumoamisesta (EUVL L 396, 30.12.2006, s. 1).
(32)    Fitness Check of the most relevant chemicals legislation (excluding REACH), SWD(2019)199
(33)    Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 768/2008/EY, tehty 9 päivänä heinäkuuta 2008, tuotteiden kaupan pitämiseen liittyvistä yhteisistä puitteista ja päätöksen 93/465/ETY kumoamisesta (EUVL L 218, 13.8.2008, s. 82).
(34)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 528/2012, annettu 22 päivänä toukokuuta 2012, biosidivalmisteiden asettamisesta saataville markkinoilla ja niiden käytöstä (EUVL L 167, 27.6.2012, s. 1).
(35)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1272/2008, annettu 16 päivänä joulukuuta 2008, aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta sekä direktiivien 67/548/ETY ja 1999/45/EY muuttamisesta ja kumoamisesta ja asetuksen (EY) N:o 1907/2006 muuttamisesta (EUVL L 353, 31.12.2008, s. 1).
(36)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 765/2008, annettu 9 päivänä heinäkuuta 2008, akkreditoinnin vaatimusten vahvistamisesta ja asetuksen (ETY) N:o 339/93 kumoamisesta (EUVL L 218, 13.8.2008, s. 30).
(37)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1020, annettu 20 päivänä kesäkuuta 2019, markkinavalvonnasta ja tuotteiden vaatimustenmukaisuudesta sekä direktiivin 2004/42/EY ja asetusten (EY) N:o 765/2008 ja (EU) N:o 305/2011 muuttamisesta (EUVL L 169, 25.6.2019, s. 1).
(38)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 952/2013, annettu 9 päivänä lokakuuta 2013, unionin tullikoodeksista (EUVL L 269, 10.10.2013, s. 1).
(39)    EUVL L 123, 12.5.2016, s. 1.    
(40)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 182/2011, annettu 16 päivänä helmikuuta 2011, yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä (EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13).
(41)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1907/2006, annettu 18 päivänä joulukuuta 2006, kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista (REACH), Euroopan kemikaaliviraston perustamisesta, direktiivin 1999/45/EY muuttamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 793/93, komission asetuksen (EY) N:o 1488/94, neuvoston direktiivin 76/769/ETY ja komission direktiivien 91/155/ETY, 93/67/ETY, 93/105/EY ja 2000/21/EY kumoamisesta (EUVL L 396, 30.12.2006, s. 1).
(42)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1272/2008, annettu 16 päivänä joulukuuta 2008, aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta sekä direktiivien 67/548/ETY ja 1999/45/EY muuttamisesta ja kumoamisesta ja asetuksen (EY) N:o 1907/2006 muuttamisesta (EUVL L 353, 31.12.2008, s. 1).
(43)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 528/2012, annettu 22 päivänä toukokuuta 2012, biosidivalmisteiden asettamisesta saataville markkinoilla ja niiden käytöstä (EUVL L 167, 27.6.2012, s. 1).
(44)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2022/2399, annettu 23 päivänä marraskuuta 2022, Euroopan unionin tullialan yhdennetyn palveluympäristön perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 952/2013 muuttamisesta (EUVL L 317, 9.12.2022, s. 1).
(45)    Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1062/2014, annettu 4 päivänä elokuuta 2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 528/2012 tarkoitetusta kaikkien biosidivalmisteissa käytettyjen vanhojen tehoaineiden järjestelmällistä arviointia koskevasta työohjelmasta (EUVL L 294, 10.10.2014, s. 1).
(46)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1223/2009, annettu 30 päivänä marraskuuta 2009, kosmeettisista valmisteista (EUVL L 342, 22.12.2009, s. 59).

Bryssel 28.4.2023

COM(2023) 217 final

LIITTEET

asiakirjaan

Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi

pesuaineista ja pinta-aktiivisista aineista, asetuksen (EU) 2019/1020 muuttamisesta ja asetuksen (EY) N:o 648/2004 kumoamisesta

{SEC(2023) 170 final} - {SWD(2023) 113 final} - {SWD(2023) 114 final} - {SWD(2023) 115 final}


LIITE I

4 ARTIKLASSA TARKOITETUT BIOHAJOAVUUSVAATIMUKSET

PINTA-AKTIIVISIIN AINEISIIN JA PESUAINEIDEN SISÄLTÄMIIN PINTA-AKTIIVISIIN AINEISIIN SOVELLETTAVAT LOPULLISEN BIOHAJOAVUUDEN TESTAUSMENETELMÄT

1.Tässä asetuksessa tarkoitettu pinta-aktiivisten aineiden lopullista biohajoavuutta koskeva vertailumenetelmä perustuu standardiin EN ISO 14593:1999 (CO2 headspace -testi).

2.Pinta-aktiivisten aineiden ja pesuaineisiin sisältyvien pinta-aktiivisten aineiden on oltava 3 kohdassa vahvistettujen kriteerien mukaisesti määritettynä lopullisesti biohajoavia.

3.Pinta-aktiiviset aineet ja pesuaineiden sisältämät pinta-aktiiviset aineet katsotaan lopullisesti biohajoaviksi, jos ne täyttävät jonkin seuraavista kriteereistä:

a)biohajoavuus (mineralisaatio) on vähintään 60 prosenttia 28 päivän aikana mitattuna jollakin seuraavista menetelmistä:

i)Standardi EN ISO 14593:1999. Water quality – Evaluation of ultimate aerobic biodegradability of organic compounds in aqueous medium – Method by analysis of inorganic carbon in sealed vessels (CO2 headspace test).

ii)Komission asetuksen (EY) N:o 440/2008 1 liitteessä olevan C osan IV osassa esitetty menetelmä C.4-C Hiilidioksidin (CO2) muodostus (muunneltu Sturm-testi)

iii)asetuksen (EY) N:o 440/2008 liitteessä olevan C osan V osassa esitetty menetelmä C.4-D Manometrinen respirometriakoe

iv)asetuksen (EY) N:o 440/2008 liitteessä olevan C osan VI osassa esitetty menetelmä C.4-E Suljettu pullo

v)asetuksen (EY) N:o 440/2008 liitteessä olevan C osan VII osassa esitetty menetelmä C.4-F (MITI-koe)

vi)Standardi ISO 10708:1997 Water quality – Evaluation in an aqueous medium of the ultimate aerobic biodegradability of organic compounds – Determination of biochemical oxygen demand in a two-phase closed bottle test.

b)biohajoavuus (mineralisaatio) on vähintään 70 prosenttia 28 päivän aikana mitattuna jollakin seuraavista menetelmistä:

i)asetuksen (EY) N:o 440/2008 liitteessä olevan C osan II osassa esitetty menetelmä C.4-A DOC die-away-koe

ii)asetuksen (EY) N:o 440/2008 liitteessä olevan C osan III osassa esitetty menetelmä C.4-B Muunneltu OECD-seulontakoe.

Missään a ja b alakohdassa tarkoitetussa testimenetelmässä ei saa käyttää esialtistusta eikä soveltaa kymmenen vuorokauden mittausajan periaatetta.

4.Edellä 3 kohdassa tarkoitetut testit on tehtävä laboratorioissa, jotka täyttävät jonkin seuraavista ehdoista:

a)laboratoriot noudattavat Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2004/10/EY 2 säädettyjä hyvän laboratoriokäytännön periaatteita tai vastaaviksi tunnustettuja kansainvälisiä standardeja

b)laboratoriot on akkreditoitu asetuksessa (EY) N:o 765/2008 tarkoitetun laboratorioita koskevan standardin mukaisesti.

LIITE II

5 ARTIKLASSA TARKOITETTUIHIN MIKRO-ORGANISMEJA SISÄLTÄVIIN PESUAINEISIIN SOVELLETTAVAT VAATIMUKSET

1.Pesuaineisiin tarkoituksellisesti lisättyjen mikro-organismien on täytettävä seuraavat ehdot:

a)Niillä on oltava ATCC-numero (American Type Culture Collection), niiden on kuuluttava kansainvälisesti tunnustettuun kantakokoelmaan (IDA) tai niillä on oltava kannan tunnistuskäytännön (16S-ribosomaalisen DNA-sekvensoinnin tai vastaavan menetelmän) avulla tunnistettu DNA.

b)Niiden on kuuluttava kumpaankin seuraavista:

i)altistumisesta biologisille tekijöille työssä annetussa direktiivissä 2000/54/EY määritelty riskiryhmä I

ii)Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) julkaisema tunnustetun turvallisuusolettaman luettelo (QPS).

Tätä kohtaa ei sovelleta mikro-organismeihin, jotka on tarkoituksellisesti lisätty markkinoille tutkimus- ja kehitystarkoituksia varten saatettuihin pesuaineisiin.

2.Lopputuotteen yhdessäkään kannassa ei saa olla seuraavia patogeenisiä mikro-organismeja, kun ne on testattu käyttäen ilmoitettuja tai vastaavia testimenetelmiä:

a)E. coli, testimenetelmä ISO 16649-3:2005

b)Streptococcus (Enterococcus), testimenetelmä ISO 21528-1:2004

c)Staphylococcus aureus, testimenetelmä ISO 6888-1

d)Bacillus cereus, testimenetelmä ISO 7932:2004 tai ISO 21871

e)Salmonella, testimenetelmä ISO 6579:2002 tai ISO 19250

3.Tarkoituksellisesti lisätyt mikro-organismit eivät saa olla muuntogeenisiä mikro-organismeja.

4.Kaikkien tarkoituksellisesti lisättyjen mikro-organismien on oltava luontaista resistenssiä lukuun ottamatta herkkiä antibioottien kaikille viidelle pääluokalle (aminoglykosidi, makrolidi, beetalaktaami, tetrasykliini ja fluorokinoloni) mikrobilääkeherkkyyttä käsittelevän eurooppalaisen komitean (EUCAST) kiekkoherkkyysmenetelmän tai vastaavan menetelmän mukaisesti.

5.Mikro-organismeja sisältävillä pesuaineilla on markkinoille saatettuina oltava pesäkemäärä, joka on vähintään 1 x 105 pesäkkeen muodostavaa yksikköä (CFU)/ml standardin ISO 4833-1:2014 mukaisesti.

6.Mikro-organismeja sisältävän pesuaineen säilyvyysajan on oltava vähintään 24 kuukautta, eikä mikro-organismien määrä saa laskea yli 10 prosenttia kutakin 12 kuukautta kohden standardin ISO 4833-1:2014 mukaisesti.

7.Suihkeena markkinoille saatettavien pesuaineiden sisältämien mikro-organismien on läpäistävä välitöntä hengitysmyrkyllisyyttä koskeva testi, joka tehdään asetuksen (EY) N:o 440/2008 liitteessä olevassa B osassa esitetyllä testimenetelmällä B.2.

8.Mikro-organismeja sisältäviä pesuaineita ei saa saattaa markkinoille täyttöpakkaukseen myytävänä.

9.Kaikki valmistajan väitteet tuotteen sisältämien mikro-organismien vaikutuksista on perusteltava kolmannen osapuolen tekemän testauksen avulla.

10.Tuoteselosteessa tai muissa tuote-esitteissä ei saa väittää tai antaa ymmärtää, että pesuaineella on mikrobeja tuhoava tai desinfioiva vaikutus, ellei pesuaine ole asetuksen (EU) N:o 528/2012 vaatimusten mukainen.

11.Edellä 2, 5, 6, 7 ja 9 kohdassa tarkoitetut testit on tehtävä laboratorioissa, jotka täyttävät jonkin seuraavista ehdoista:

a)laboratoriot noudattavat Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2004/10/EY 3 säädettyjä hyvän laboratoriokäytännön periaatteita tai vastaaviksi tunnustettuja kansainvälisiä standardeja

b)laboratoriot on akkreditoitu asetuksessa (EY) N:o 765/2008 tarkoitetun laboratorioita koskevan standardin mukaisesti.

LIITE III

6 ARTIKLASSA TARKOITETUT FOSFAATTIEN JA MUIDEN FOSFORIYHDISTEIDEN PITOISUUTTA KOSKEVAT RAJOITUKSET

Pesuaine

Rajoitukset

Kuluttajille tarkoitetut pyykinpesuaineet

Ei saa saattaa markkinoille, jos kokonaisfosforimäärä on 0,5 grammaa tai enemmän siinä määrässä pesuainetta, jota suositellaan käytettäväksi pesusyklin varsinaisessa pesussa tavallisessa pesukoneellisessa, sellaisena kuin se on määritelty liitteessä V olevassa B osassa, kun käytetään kovaa vettä,

”tavanomaisen likaiselle” pyykille, kun käytetään tehokasta pesuainetta,

”hieman likaiselle” pyykille, kun käytetään hienopesuun tarkoitettua pesuainetta.

Kuluttajille tarkoitetut konetiskiaineet

Ei saa saattaa markkinoille, jos liitteessä V olevassa B osassa määritellyn normaaliannostuksen kokonaisfosforimäärä on 0,3 grammaa tai enemmän.



LIITE IV

7 ARTIKLAN 2 KOHDASSA TARKOITETTU VAATIMUSTENMUKAISUUDEN ARVIOINTIMENETTELY

Moduuli A – Sisäinen tuotannonvalvonta

1.Moduulin kuvaus

Sisäinen tuotannonvalvonta on vaatimustenmukaisuuden arviointimenettely, jossa valmistaja täyttää 2, 3 ja 4 kohdassa säädetyt velvoitteet sekä varmistaa ja vakuuttaa yksinomaisella vastuullaan, että kyseinen pesuaine tai pinta-aktiivinen aine täyttää siihen sovellettavat tämän asetuksen vaatimukset.

2.Tekniset asiakirjat

2.1.Valmistajan on laadittava tekniset asiakirjat. Asiakirjojen perusteella on voitava arvioida, onko pesuaine tai pinta-aktiivinen aine sovellettavien vaatimusten mukainen, ja niihin on sisällyttävä asianmukainen analyysi ja arviointi riskistä tai riskeistä.

2.2.Teknisissä asiakirjoissa on täsmennettävä sovellettavat vaatimukset, ja niiden on katettava pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen suunnittelu, valmistus ja käyttötarkoitus siinä määrin kuin se on olennaista arvioinnin kannalta. Teknisten asiakirjojen on sisällettävä mahdollisuuksien mukaan ainakin seuraavat osatekijät:

a)pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen yleinen kuvaus ja käyttötarkoituksen kuvaus

b)testausselosteet, joista käy ilmi liitteen I ja tapauksen mukaan liitteiden II ja III noudattaminen

c)luettelo testimenetelmistä, joilla osoitetaan tämän asetuksen vaatimusten noudattaminen

d)tehtyjen laskelmien ja tarkastusten tulokset

e)ainesosaluettelo, joka täyttää seuraavat vaatimukset:

i)siinä luetellaan kaikki liitteessä V olevassa A osassa tarkoitetut tarkoituksellisesti lisätyt aineet ja säilöntäaineet

ii)siinä mainitaan kunkin ainesosan kemiallinen nimi tai IUPAC-nimi sekä INCI-nimi, CAS-numero ja Euroopan farmakopean mukainen nimi, jos ne ovat saatavilla

iii)siinä luetellaan kaikki ainesosat painon mukaan alenevassa järjestyksessä, ja luettelo on jaettu seuraaviin painoprosenttialueisiin:

1)10 prosenttia tai enemmän

2)1 prosentti tai enemmän mutta alle 10 prosenttia

3)0,1 prosenttia tai enemmän mutta alle 1 prosenttia

4)alle 0,1 prosenttia.

Edellä olevaa e alakohtaa sovellettaessa hajustetta, haihtuvaa öljyä tai väriainetta pidetään yhtenä ainesosana.

3.Valmistus

Valmistajan on toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että valmistusprosessilla ja sen valvonnalla taataan, että pesuaine tai pinta-aktiivinen aine on 2 kohdassa tarkoitettujen teknisten asiakirjojen ja siihen sovellettavien tämän asetuksen vaatimusten mukainen.



LIITE V

MERKINTÄVAATIMUKSET

A OSA – SISÄLTÖÄ KOSKEVAT TIEDOT

Markkinoilla saataville asetettavien pesuaineiden ja pinta-aktiivisten aineiden tuoteselosteisiin sisällytettävät tiedot

1.Ilmoitettaessa seuraavassa luettelossa mainittujen ainesosien pitoisuutta, kun se on yli 0,2 painoprosenttia, on käytettävä painoprosenttialueita ”alle 5 prosenttia”, ”5 prosenttia tai enemmän mutta alle 15 prosenttia”, ”15 prosenttia tai enemmän mutta alle 30 prosenttia” tai ”30 prosenttia tai enemmän”.

a)fosfaatit

b)fosfonaatit

c)anioniset pinta-aktiiviset aineet

d)kationiset pinta-aktiiviset aineet

e)amfoteeriset pinta-aktiiviset aineet

f)ionittomat pinta-aktiiviset aineet

g)happipohjaiset valkaisuaineet

h)klooripohjaiset valkaisuaineet

i)EDTA ja sen suolat

j)nitrilotrietikkahappo (NTA) ja sen suolat

k)fenolit ja halogenoidut fenolit

l)paradiklooribentseeni

m)aromaattiset hiilivedyt

n)alifaattiset hiilivedyt

o)halogenoidut hiilivedyt

p)saippua

q)zeoliitit

r)polykarboksylaatit.

2.Seuraaviin luokkiin kuuluvat ainesosat, jos niitä käytetään, luetellaan riippumatta niiden pitoisuudesta:

a)entsyymit

b)mikro-organismit

c)optiset kirkasteet

d)hajusteet.

3.Säilöntäaineet luetellaan niiden pitoisuudesta riippumatta käyttäen mahdollisuuksien mukaan asetuksen (EY) N:o 1223/2009 33 artiklassa tarkoitettua järjestelmää, sikäli kuin ne

a)myötävaikuttavat pesuaineen luokitteluun asetuksen (EU) N:o 528/2012 3 artiklan 1 kohdan l alakohdassa tarkoitetuksi käsitellyksi esineeksi

b)on lueteltu pesuaineen ainesosan yhteydessä.

Ensimmäisen alakohdan b alakohdassa lueteltujen ehtojen ei tarvitse täyttyä, jos säilöntäaineet eivät asetuksen (EY) N:o 1272/2008 liitteessä I olevassa 3.4.3.3 kohdassa ja taulukossa 3.4.6 tarkoitettuja haastevaiheen pitoisuusrajoja tai niillä ei enää ole säilyvyyttä parantavaa vaikutusta lopputuotteessa edes yhdessä muiden säilöntäaineiden kanssa.

4.Jos asetuksen (EY) N:o 1223/2009 liitteessä III olevissa viitenumerokohdissa 45, 67–92 ja [X]–[X] lueteltuja allergisoivia hajusteita lisätään pesuaineeseen yli 0,01 painoprosentin pitoisuuksina, ne on merkittävä käyttäen kyseisen asetuksen 33 artiklassa tarkoitettua järjestelmää. Ensimmäistä virkettä ei sovelleta allergisoiviin hajusteisiin, joiden osalta asetuksen (EY) N:o 1272/2008 mukaiset merkintäkynnykset ylittyvät.

5.Edellä 1–4 kohdassa tarkoitettuja vaatimuksia ei sovelleta ammattikäyttöön tarkoitettuihin pesuaineisiin ja pinta-aktiivisiin aineisiin, kunhan kyseisissä kohdissa vaadittuja tietoja vastaavat tiedot annetaan asetuksen (EY) N:o 1907/2006 31 artiklan mukaisesti laaditun käyttöturvallisuustiedotteen kohdassa 15.

6.Edellä 1–5 kohdassa lueteltujen tietojen lisäksi mikro-organismeja sisältävien pesuaineiden tuoteselosteessa on oltava seuraavat tiedot:

a)maininta tai turvalauseke siitä, että tuotetta ei saa käyttää pinnoilla, jotka ovat kosketuksissa elintarvikkeen kanssa

b)merkintä tuotteen säilyvyysajasta

c)käyttöohjeet ja tapauksen mukaan varotoimet.

B OSA – ANNOSTELUOHJEET

Kuluttajille tarkoitettujen pyykinpesuaineiden ja kuluttajille tarkoitettujen konetiskiaineiden tuoteselosteessa ilmoitettavat tiedot

1.Kuluttajille tarkoitettujen pesuaineiden tuoteselosteessa on oltava seuraavat tiedot:

a)suositellut määrät ja/tai annosteluohjeet millilitroina tai grammoina ilmaistuna tavallista pesukoneellisa pyykkiä kohti pehmeälle, keskikovalle ja kovalle vedelle sekä yhdelle tai kahdelle pesusyklille

b)montako tavallista pesukoneellista ”tavanomaisen likaista” pyykkiä voidaan pestä pakkauksen sisältämällä tehokkaalla pesuaineella ja montako tavallista pesukoneellista ”hieman likaista” pyykkiä voidaan pestä pakkauksen sisältämällä hienopesuun tarkoitetulla pesuaineella, kun käytetään keskikovaa vettä (2,5 mmol CaCO3/l)

c)pakkauksessa mahdollisesti annettavan mitta-astian vetoisuus millilitroina tai grammoina. Mitta-astiassa on oltava merkit, jotka osoittavat sopivan annoksen tavalliselle pesukoneelliselle pyykkiä pehmeälle, keskikovalle ja kovalle vedelle.

2.Edellä olevaa 1 kohtaa sovellettaessa tavallinen pesukoneellinen on tehokkaiden pesuaineiden tapauksessa 4,5 kg kuivaa pyykkiä ja hienopesuun tarkoitettujen pesuaineiden tapauksessa 2,5 kg kuivaa pyykkiä. Pesuainetta pidetään tehokkaana, jos valmistajan antamissa tuotetiedoissa ei ensisijaisesti painoteta kankaan hellävaraista käsittelyä (matalaa lämpötilaa, herkkiä kuituja ja värejä).

3.Kuluttajille myytävien konetiskiaineiden tuoteselosteessa on ilmoitettava normaaliannostus, joka on grammoina tai millilitroina tai tabletteina ilmaistu annostus täyden 12 hengen astiastolle tarkoitetun tiskikoneen varsinaiselle pesuohjelmalle ja tavanomaisesti likaantuneille astioille siten, että annostelussa otetaan tapauksen mukaan huomioon pehmeä, keskikova ja kova vesi.

C OSA – DIGITAALINEN TUOTESELOSTE

Seuraavat A osassa tarkoitetut sisältötiedot voidaan 16 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan mukaisesti antaa pelkästään digitaalisessa tuoteselosteessa käyttäen A osassa täsmennettyä esitystapaa:

a)anioniset pinta-aktiiviset aineet

b)kationiset pinta-aktiiviset aineet

c)amfoteeriset pinta-aktiiviset aineet

d)ionittomat pinta-aktiiviset aineet

e)fosfaatit

f)fosfonaatit

g)saippua.

D OSA – KULUTTAJILLE TARKOITETTUJEN PYYKINPESUAINEIDEN YKSINKERTAISTETUT ANNOSTELUOHJEET

Yksinkertaistetussa annostelutaulukossa on annettava seuraavat tiedot:

a)peruskäyttöohjeet

b)suositellut määrät keskikovalle vedelle ja pyykin eri likaisuusasteille

c)pyykkimäärä.



LIITE VI

TUOTEPASSI

Tuotepassissa on annettava seuraavat tiedot:

a)pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen yksilöllinen tuotetunnus

b)valmistajan tai tämän valtuutetun edustajan nimi ja osoite sekä valmistajan yksilöllinen toimijatunnus

c)jäljitettävyyden mahdollistava pesuaineen tai pinta-aktiivisen aineen tunniste, kuten riittävän terävä värikuva, jonka avulla pesuaine tai pinta-aktiivinen aine voidaan tunnistaa

d)tavaran koodi, johon pesuaine tai pinta-aktiivinen aine luokitellaan tuotepassin laatimishetkellä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2658/87 4 mukaisesti

e)viittaukset unionin säädöksiin, joiden mukainen pesuaine tai pinta-aktiivinen aine on

f)täydellinen luettelo pesuaineeseen tai pinta-aktiiviseen aineeseen tarkoituksellisesti lisätyistä aineista ja säilöntäaineista merkittyinä liitteessä V olevan A osan 3 kohdan ensimmäisen alakohdan b alakohdan mukaisesti käyttäen kansainvälistä kosmeettisten aineiden nimistön tai jos sitä ei ole saatavilla, Euroopan farmakopean mukaista nimeä tai jos sitäkään ei ole saatavilla, aineen kemiallista nimeä tai kansainvälisen puhtaan ja sovelletun kemian liiton (IUPAC) mukaista nimeä.

Edellä f alakohdassa tarkoitettua velvollisuutta ei sovelleta ammattikäyttöön tarkoitettuihin pesuaineisiin eikä ammattikäyttöön tarkoitettujen pesuaineiden pinta-aktiivisiin aineisiin, joista on saatavilla asetuksen (EY) N:o 1907/2006 31 artiklassa tarkoitettu käyttöturvallisuustiedote.

LIITE VII

22 ARTIKLAN 2 KOHDASSA TARKOITETUT TESTAUSMENETELMÄT

1.Vertailumenetelmä (varmistustesti)

1.1.Määritelmä

Tässä menetelmässä esitetään aktiivilietelaitosta ja saostusallasta edustava laboratoriomalli, jonka tarkoituksena on simuloida kunnallista jätevedenpuhdistusta. Määritykset voidaan myös tehdä uusimpien toimintaolosuhteita koskevien ohjeiden mukaisesti standardissa EN ISO 11733 kuvatulla tavalla.

1.2.Mittauksessa tarvittavat laitteet

Mittausmenetelmässä käytetään kuvassa 1 ja yksityiskohtaisemmin kuvassa 2 esitettyä pientä aktiivilietelaitosta. Laitteistossa on jätevesiastia (A) synteettistä jätevettä varten, annostelupumppu (B), ilmastusastia (C), saostusastia (D), ilmapumppu (E) aktiivilietteen kierrättämistä varten ja astia (F) laitteistosta tulevan käsitellyn jäteveden keräämiseksi.

Astioiden A ja F on oltava lasia tai sopivaa muovia ja vetoisuudeltaan vähintään kaksikymmentäneljä litraa. Pumpun B on pumpattava synteettistä jätevettä tasaisesti ilmastusastiaan, jossa tavanomaisen käytön aikana on kolme litraa sekoitettua nestettä. Astiaan C ripustetaan kartion kärkeen sintteri-ilmastin G. Ilmastuslaitteen läpi puhalletun ilman määrää seurataan virtausmittarin H avulla.

1.3.Synteettinen jätevesi

Määrityksessä käytetään synteettistä jätevettä. Litraan vesijohtovettä liuotetaan

160 mg peptonia

110 mg lihauutetta

30 mg ureaa, CO(NH2)2

7 mg natriumkloridia, NaCl

4 mg kalsiumkloridia, CaCl2.2H2O

2 mg magnesiumsulfaattia, MgSO4.7H2O

28 mg dikaliumvetyfosfaattia, K2HPO4

ja 10 ± 1 mg kyseistä pinta-aktiivista ainetta.

Synteettinen jätevesi valmistetaan päivittäin.

1.4.Näytteiden valmistelu

Yhtä ainetta olevat pinta-aktiiviset aineet tutkitaan alkuperäisessä muodossaan. Pinta-aktiivisen aineen näytteiden aktiivisuus on määritettävä synteettisen jäteveden valmistamista varten (1.3 kohta).

1.5.Laitteiston käyttö

Täytetään ilmastusastia C ja saostusastia D synteettisellä jätevedellä. Asetetaan astia D sellaiselle korkeudelle, että ilmastusastiassa C on kolme litraa nestettä. Lisätään mikrobisiirrosteena 3 ml hyvälaatuista biologisesti käsiteltyä jätevettä, joka on juuri otettu lähinnä kotitalousjätevesiä käsittelevästä laitoksesta. Jätevesinäyte on pidettävä aerobisissa olosuhteissa näytteen ottamisen ja sen mittauslaitteistoon annostelun välillä. Käynnistetään ilmastuslaite G, ilmapumppu E ja annostelupumppu B. Synteettisen jäteveden on mentävä ilmastusastian C läpi nopeudella yksi litra tunnissa, jolloin keskimääräinen viipymisaika on kolme tuntia.

Säädetään ilmastusnopeus sellaiseksi, että astian C sisältö pysyy kaiken aikaa suspensiossa ja että liuenneen hapen määrä on vähintään 2 mg/l. Vaahtoaminen täytyy estää sopivalla keinolla. Sellaisia vaahdonestoaineita ei saa käyttää, jotka ehkäisevät aktiivilietteen toimintaa tai sisältävät pinta-aktiivista ainetta. Säädetään ilmapumppu E siten, että aktiiviliete kierrätetään saostusastiasta D ilmastusastiaan C jatkuvasti ja säännöllisesti. Jos ilmastusastian C yläosaan, saostusastian D pohjalle tai kierrätysputkistoon kertyy lietettä, se täytyy saattaa takaisin kierrätykseen vähintään kerran päivässä harjaamalla tai muulla sopivalla keinolla. Jos liete ei laskeudu astian pohjalle, sen laskeutuvuutta voidaan parantaa lisäämällä 5-prosenttista ferrikloridiliuosta 2 ml:n erissä niin monta kertaa kuin on tarpeen.

Kerätään saostusastiasta D kahdenkymmenenneljän tunnin ajan nestettä astiaan F, minkä jälkeen sekoitetaan perusteellisesti ja otetaan näyte. Puhdistetaan astia F huolellisesti.

1.6.Mittauslaitteiston tarkastaminen

Pinta-aktiivisen aineen pitoisuus synteettisessä jätevedessä (mg/l) määritetään välittömästi ennen käyttöä.

Pinta-aktiivisen aineen pitoisuus astiaan F kahdessakymmenessäneljässä tunnissa kerätyssä nesteessä (mg/l) on määritettävä analyyttisesti samalla menetelmällä välittömästi keräyksen loputtua. Muussa tapauksessa näytteet on säilytettävä hyvin, mieluiten pakastettuina. Pitoisuudet on määritettävä tarkkuudella 0,1 mg pinta-aktiivista ainetta litrassa.

Menetelmän tehokkuuden tarkastamiseksi määritetään kemiallinen hapenkulutus (COD) tai liuennut orgaaninen hiili (DOC) vähintään kaksi kertaa viikossa astiaan F kerätystä nesteestä lasikuitusuodattimella suodattamisen jälkeen sekä astiassa A olevasta synteettisestä jätevedestä suodatuksen jälkeen.

COD:n tai DOC:n pienentymisen olisi tasoituttava, kun saavutetaan suunnilleen säännöllinen pinta-aktiivisen aineen biohajoavuuden päivittäinen taso kuvassa 3 esitetyn esivaiheen lopussa.

Ilmastussäiliössä olevan aktiivilietteen kuiva-ainepitoisuus (g/l) on määritettävä kahdesti viikossa. Jos pitoisuus on yli 2,5 g/l, ylimäärä aktiivilietettä poistetaan.

Hajoavuustesti tehdään tasaisessa huoneenlämmössä, joka on välillä 19–24 °C.

1.7.Biohajoavuuden laskeminen

Pinta-aktiivisen aineen hajoamisprosentti lasketaan päivittäin synteettisessä jätevedessä ja vastaavassa astiaan F kertyneessä nesteessä olevien pinta-aktiivisen aineen pitoisuuksien (mg/l) perusteella.

Näin saadut hajoavuusarvot esitetään kuvaajan avulla kuten kuvassa 3.

Pinta-aktiivisen aineen hajoavuus on laskettava esivaihetta ja akklimatisaatiojaksoa seuraavien kahdenkymmenenyhden vuorokauden aikana saatujen arvojen aritmeettisena keskiarvona, jos hajoaminen on ollut tänä aikana säännöllistä ja laitteiston toiminta ongelmatonta. Esivaihe ei saa missään tapauksessa olla kuutta viikkoa pitempi.

Päivittäiset hajoamisarvot lasketaan 0,1 prosentin tarkkuudella, mutta lopullinen tulos ilmoitetaan kokonaislukuna.

Joissakin tapauksissa saattaa olla hyväksyttävää vähentää näytteenottotiheyttä, mutta keskiarvoa laskettaessa on käytettävä vähintään neljäätoista tulosta, jotka on saatu esivaihetta seuraavien kahdenkymmenenyhden vuorokauden aikana.

2.Anionisten pinta-aktiivisten aineiden määrittäminen biohajoavuustesteissä

2.1.Periaate

Menetelmä perustuu siihen, että kationinen väriaine metyleenisini muodostaa anionisten pinta-aktiivisten aineiden kanssa sinisiä suoloja (MBAS), jotka voidaan uuttaa kloroformilla. Häiritsevien tekijöiden välttämiseksi uutos tehdään ensin emäksisestä liuoksesta ja uutetta ravistellaan sitten happaman metyleenisiniliuoksen kanssa. Orgaaninen faasi erotetaan ja sen absorbanssi mitataan fotometrisesti maksimaalisen absorption antavalla aallonpituudella 650 nm.

2.2.Reagenssit ja laitteet

2.2.1.Puskuriliuos, pH 10

Liuotetaan 24 g natriumbikarbonaattia (NaHCO3, analyysilaatua), ja 27 g vedetöntä natriumkarbonaattia (Na2CO3, analyysilaatua) deionisoituun veteen ja laimennetaan 1 000 ml:ksi.

2.2.2.Neutraali metyleenisiniliuos

Liuotetaan 0,35 g metyleenisineä (analyysilaatua) deionisoituun veteen ja laimennetaan 1 000 ml:ksi. Liuos valmistetaan vähintään kaksikymmentäneljä tuntia ennen käyttöä. Nollakokeena käytetyn kloroformifaasin absorbanssi mitattuna kloroformia vasten ei saa aallonpituudella 650 nm olla enempää kuin 0,015 mitattuna kyvetissä, jonka valotie on 1 cm.

2.2.3.Hapan metyleenisiniliuos

Liuotetaan 0,35 g metyleenisineä (analyysilaatua) 500 ml:aan deionisoitua vettä ja sekoitetaan 6,5 ml:aan rikkihappoa (H2SO4, tiheys 1,84 g/ml). Laimennetaan 1 000 ml:ksi deionisoidulla vedellä. Liuos valmistetaan vähintään kaksikymmentäneljä tuntia ennen käyttöä. Nollakokeena käytetyn kloroformifaasin absorbanssi mitattuna kloroformia vasten ei saa aallonpituudella 650 nm olla enempää kuin 0,015 mitattuna kyvetissä, jonka valotie on 1 cm.

2.2.4.Kloroformi (trikloorimetaani) (analyysilaatua), juuri tislattua

2.2.5.Dodekyylibentseenisulfonihapon metyyliesteri

2.2.6.Kaliumhydroksidin (KOH) etanoliliuos, 0,1 M

2.2.7.Etanoli, purum, C2H5OH

2.2.8.Rikkihappo, H2SO4 0,5 M

2.2.9.Fenoliftaleiiniliuos

Liuotetaan 1 g fenoliftaleiinia 50 ml:aan etanolia ja lisätään 50 ml deionisoitua vettä koko ajan sekoittaen. Suodatetaan mahdollinen sakka pois.

2.2.10.Metanolin ja suolahapon seos: 250 ml suolahappoa (analyysilaatua) ja 750 ml metanolia

2.2.11.Erotussuppilo, 250 ml

2.2.12.Mittapullo, 50 ml

2.2.13.Mittapullo, 500 ml

2.2.14.Mittapullo, 1 000 ml

2.2.15.Pyöreäpohjainen pullo (keittopullo) ja hiottu lasitulppa sekä palautusjäähdytin, 250 ml; kiehumakiviä

2.2.16.pH-mittari

2.2.17.Fotometri, jolla voi mitata aallonpituudella 650 nm, ja 1–5 cm:n kyvettejä

2.2.18.Kvalitatiivista suodatinpaperia

2.3.Menettely

Analysoitavia näytteitä ei saa ottaa vaahtokerroksen läpi.

Puhdistetaan analyysiin käytettävät laitteet perusteellisesti vedellä ja huuhdellaan ne metanolin ja suolahapon seoksella (2.2.10 kohta ) ja deionisoidulla vedellä ennen käyttöä.

Suodatetaan aktiivilietelaitokseen menevä ja sieltä tuleva tutkittava jätevesi heti näytteenoton yhteydessä. Heitetään ensimmäiset 100 ml suodoksista pois.

Kaadetaan 250 ml:n erotussuppiloon (2.2.11 kohta) tunnettu määrä näytettä, joka on tarvittaessa neutraloitu. Näytteen pitäisi sisältää 20–150 μg MBAS-suoloja. Kun MBAS-pitoisuus on pieni, voidaan käyttää enintään 100 ml:n näytettä. Jos näytettä on vähemmän kuin 100 ml, se laimennetaan 100 ml:aan deionisoidulla vedellä. Lisätään näytteeseen 10 ml puskuriliuosta (2.2.1 kohta), 5 ml neutraalia metyleenisiniliuosta (2.2.2 kohta) ja 15 ml kloroformia (2.2.4 kohta). Ravistellaan seosta minuutin ajan tasaisesti mutta ei liian voimakkaasti. Kun faasit ovat erottuneet, lasketaan kloroformikerros toiseen erotussuppiloon, jossa on 110 ml deionisoitua vettä ja 5 ml hapanta metyleenisiniliuosta (2.2.3 kohta). Ravistellaan seosta minuutin ajan. Suodatetaan kloroformikerros etukäteen puhdistetun ja kloroformilla kostutetun puuvillasuodattimen läpi mittapulloon (2.2.12 kohta).

Uutetaan emäksiset ja happamat liuokset kolme kertaa käyttäen toisessa ja kolmannessa uutoksessa 10 ml kloroformia. Yhdistetään kloroformiuutteet ja suodatetaan ne saman puuvillasuodattimen läpi. Täytetään merkkiin asti 50 ml:n mittapullossa (2.2.12 kohta) sillä kloroformilla, jota käytettiin puuvillasuodattimen pesuun. Mitataan kloroformiliuoksen absorbanssi fotometrillä aallonpituudella 650 nm 1–5 cm:n kyveteissä kloroformia vasten. Tehdään koko menettelyn kattava nollakoe.

2.4.Kalibrointikuvaaja

Valmistetaan kalibrointiliuos standardiaineesta eli dodekyylibentseenisulfonihapon metyyliesteristä (tetrapropyleenityyppi, molekyylipaino 340), kun se on saippuoitu kaliumsuolaksi. Lasketaan MBAS natriumdodekyylibentseenisulfonaattina (molekyylipaino 348).

Punnitaan punnituspipetistä 400–450 mg dodekyylibentseenisulfonihapon metyyliesteriä (2.2.5 kohta) 0,1 mg:n tarkkuudella keittopulloon ja lisätään 50 ml etanolista kaliumhydroksidiliuosta (2.2.6 kohta) ja muutama kiehumakivi. Liitetään palautusjäähdytin pulloon ja keitetään seosta tunnin ajan. Annetaan jäähtyä, pestään jäähdytin ja hiottu lasiliitos noin 30 ml:lla etanolia ja lisätään pesuliuos pulloon. Titrataan liuos rikkihapolla käyttäen fenoliftaleiinia, kunnes liuos muuttuu värittömäksi. Siirretään liuos 1 000 ml:n mittapulloon (2.2.14 kohta), laimennetaan merkkiin asti deionisoidulla vedellä ja sekoitetaan.

Laimennetaan osa tästä pinta-aktiivisten aineiden kantaliuoksesta laimeammaksi. Otetaan 25 ml liuosta ja siirretään se 500 ml:n mittapulloon (2.2.13 kohta), laimennetaan merkkiin saakka deionisoidulla vedellä ja sekoitetaan.

Tämä standardiliuos sisältää

jossa E on näytteen paino milligrammoina.

Muodostetaan kalibrointikuvaaja ottamalla standardiliuoksesta 1, 2, 4, 6 ja 8 ml:n annokset ja laimentamalla kukin 100 ml:ksi deionisoidulla vedellä. Jatketaan 2.3 kohdassa esitetyn mukaisesti, mukaan luettuna nollakoe.

2.5.Tulosten laskeminen

Luetaan näytteessä olevien anionisten pinta-aktiivisten aineiden (MBAS) määrä kalibrointikuvaajalta (2.4 kohta). Näytteen MBAS-pitoisuus voidaan laskea yhtälöstä

jossa V = käytetyn näytteen tilavuus (ml).

Ilmoitetaan tulokset natriumdodekyylibentseenisulfonaattina (molekyylipaino 348).

2.6.Tulosten ilmoittaminen

Tulokset ilmoitetaan muodossa MBAS mg/l 0,1:n tarkkuudella.

3.Ionittomien pinta-aktiivisten aineiden määrittäminen biohajoavuuden testiliuoksissa

3.1.Periaate

Pinta-aktiiviset aineet konsentroidaan ja uutetaan kaasuvirtauksen avulla. Näytteessä olevan ionittoman pinta-aktiivisen aineen määrän pitäisi olla välillä 250–800 g.

Liuotetaan kaasun avulla uutettu pinta-aktiivinen aine etyyliasetaattiin.

Kun faasit ovat erottuneet ja liuotin haihdutettu, saostetaan ioniton pinta-aktiivinen aine vesiliuoksesta modifioidulla Dragendorffin reagenssilla (KBiI4 + BaCl2 + jääetikka).

Suodatetaan sakka, pestään se jääetikalla ja liuotetaan se ammoniumtartraattiliuokseen. Titrataan liuoksessa oleva vismutti potentiometrisesti pyrrolidiiniditiokarbamaattiliuoksella pH:ssa 4–5 käyttämällä indikaattorina kirkasta platinaelektrodia ja referenssinä kalomeli- tai hopea/hopeakloridielektrodia. Menetelmä soveltuu 6–30 alkyleenioksidiryhmää sisältäville ionittomille pinta-aktiivisille aineille.

Kerrotaan titraustulos kokeellisesti määritetyllä tekijällä 54, jolla se muunnetaan vertailuaineeksi. Vertailuaine on nonyylifenoli, joka on kondensoitu 10 moolilla etyleenioksidia (NP 10).

3.2.Reagenssit ja laitteet

Reagenssit tehdään deionisoituun veteen.

3.2.1.    Puhdas vasta tislattu etyyliasetaatti

3.2.2.    Natriumbikarbonaatti (NaHCO3), analyysilaatua

3.2.3.    Laimea suolahappo (20 ml väkevää happoa (HCl) laimennettuna vedellä 1 000 ml:aan)

3.2.4.    Metanoli (analyysilaatua), vasta tislattu, säilytetään lasipullossa

3.2.5.    Bromokresolipurppura, 0,1 g 100 ml:ssa metanolia

3.2.6.    Saostusreagenssi: saostusreagenssi sekoitetaan kahdesta tilavuusosasta liuosta A ja yhdestä tilavuusosasta liuosta B. Seosta säilytetään ruskeassa pullossa, ja se on sekoituksen jälkeen käyttökelpoista viikon ajan.

3.2.6.1.    Liuos A

Liuotetaan 1,7 g vismuttinitraattia BiONO3.H2O (analyysilaatua) 20 ml:aan jääetikkaa ja laimennetaan vedellä 100 ml:aan. Liuotetaan 65 g kaliumjodidia (analyysilaatua) 200 ml:aan vettä. Sekoitetaan nämä kaksi liuosta 1 000 ml:n mittapullossa, lisätään 200 ml jääetikkaa (3.2.7 kohta) ja laimennetaan vedellä 1 000 ml:aan.

3.2.6.2.    Liuos B

Liuotetaan 290 g bariumkloridia, BaCl2.2H2O (analyysilaatua), 1 000 ml:aan vettä.

3.2.7.    Jääetikka, 99–100-prosenttinen (laimeampi ei sovellu)

3.2.8.    Ammoniumtartraattiliuos: sekoitetaan 12,4 g viinihappoa (analyysilaatua) ja 12,4 ml ammoniakkiliuosta (analyysilaatua, tiheys 0,910 g/ml) ja laimennetaan 1 000 ml:aan vedellä (tai käytetään vastaavaa määrää analyysilaatuista ammoniumtartraattia).

3.2.9.    Laimea ammoniakkiliuos: laimennetaan 40 ml ammoniakkiliuosta (analyysilaatua, tiheys 0,910 g/ml) vedellä 1 000 ml:aan.

3.2.10.    Standardiasetaattipuskuri: liuotetaan 40 g kiinteää natriumhydroksidia (analyysilaatua) 500 ml:aan vettä dekantterilasissa ja annetaan jäähtyä. Lisätään 120 ml jääetikkaa (3.2.7 kohta). Sekoitetaan perusteellisesti, annetaan jäähtyä ja siirretään 1 000 ml:n mittapulloon. Laimennetaan vedellä merkkiin saakka.

3.2.11.    Pyrrolidiiniditiokarbamaattiliuos (tunnetaan nimellä karbaattiliuos): liuotetaan 103 mg natriumpyrrolidiiniditiokarbamaattia (C5H8NNaS2.2H2O) noin 500 ml:aan vettä, lisätään 10 ml n-amyylialkoholia (analyysilaatua) ja 0,5 g natriumbikarbonaattia, NaHCO3 (analyysilaatua), ja laimennetaan vedellä 1 000 ml:aan.

3.2.12.    Kuparisulfaattiliuos (3.2.11 kohdassa tarkoitetun liuoksen vakioimiseen).

KANTALIUOS

Sekoitetaan 1,249 g kuparisulfaattia, CuSO4.5H2O (analyysilaatua), ja 50 ml rikkihappoa (pitoisuus 0,5 M) ja laimennetaan vedellä 1 000 ml:aan.

STANDARDILIUOS

Sekoitetaan 50 ml kantaliuosta ja 10 ml rikkihappoa H2SO4 (pitoisuus 0,5 M) ja laimennetaan vedellä 1 000 ml:aan saakka.

3.2.13.    Natriumkloridi (analyysilaatua)

3.2.14.    Kaasu-uuttolaite (ks. kuva 5) Sintterilevyn halkaisijan täytyy olla yhtä suuri kuin sylinterin sisähalkaisija.

3.2.15.    Erotussuppilo, 250 ml

3.2.16.    Magneettisekoittaja ja 25–30 mm:n magneettisekoitussauva

3.2.17.    Goochin upokas, reikälevyn halkaisija 25 mm, tyyppi G4

3.2.18.    Pyöreitä lasikuitusuodatinpapereita, halkaisija 27 mm ja huokoskoko 0,3–1,5 μm

3.2.19.    Kaksi suodatinpulloa, adapterit ja kumikaulukset, 500 ja 250 ml

3.2.20.    Piirturilla varustettu potentiometri, jossa on kirkas platina-indikaattorielektrodi ja kalomeli- tai hopea/hopeakloridi-referenssielektrodi, alue 250 mV, sekä 20–25 ml:n automaattibyretti, tai vaihtoehtoisesti käsikäyttöinen laitteisto.

3.3.Menetelmä

3.3.1.Pinta-aktiivisen aineen konsentrointi ja erotus

Suodatetaan vesiliuoksena oleva näyte kvalitatiivisen suodatinpaperin läpi. Heitetään ensimmäiset 100 ml suodoksista pois.

Kaadetaan mitattu määrä näytettä, joka sisältää 250–800 μg ionitonta pinta-aktiivista ainetta, kaasu-uutoslaitteeseen, joka on ensin huuhdeltu etyyliasetaatilla.

Lisätään erotuksen tehostamiseksi 100 g natriumkloridia ja 5 g natriumbikarbonaattia.

Jos näytettä on enemmän kuin 500 ml, nämä suolat lisätään uuttolaitteeseen kiinteässä muodossa ja liuotetaan kuplittamalla liuoksen läpi typpeä tai ilmaa.

Jos näyte on pienempi, suolat liuotetaan 400 ml:aan vettä ja lisätään sitten uuttolaitteeseen.

Lisätään vettä ylempään tulppaan asti.

Lisätään varovasti 100 ml etyyliasetaattia veden päälle.

Täytetään kaksi kolmasosaa kaasulinjassa (typpi tai ilma) olevasta pesupullosta etyyliasetaatilla.

Kuplitetaan laitteen läpi kaasua nopeudella 30–60 l/h mieluiten virtausmittaria käyttäen. Ilmastusnopeutta täytyy lisätä alussa asteittain. Kaasun virtausnopeus täytyy säätää siten, että faasit pysyvät selvästi erillään, jolloin minimoidaan faasien sekoittuminen ja etyyliasetaatin liukeneminen veteen. Katkaistaan kaasun virtaus viiden minuutin kuluttua.

Jos orgaanisen faasin tilavuus on pienentynyt yli 20 prosenttia veteen liukenemisen takia, uusitaan uutto ja kiinnitetään erityistä huomiota kaasun virtausnopeuteen.

Siirretään orgaaninen faasi erotussuppiloon. Jos erotussuppiloon tulee vesifaasia, sitä pitäisi tulla vain pari millilitraa ja se kaadetaan takaisin uuttolaitteeseen. Suodatetaan etyyliasetaattifaasi kuivan kvalitatiivisen suodatinpaperin läpi 250 ml:n dekantterilasiin.

Lisätään uuttolaitteeseen 100 ml etyyliasetaattia ja kuplitetaan läpi typpeä tai ilmaa viisi minuuttia. Siirretään orgaaninen faasi samaan erotussuppiloon kuin ensimmäisessä erotuksessa, kaadetaan vesifaasi pois ja suodatetaan orgaaninen faasi saman suodatinpaperin läpi kuin ensimmäinen etyyliasetaattiuutos. Huuhdellaan erotussuppilo ja suodatin noin 20 ml:lla etyyliasetaattia.

Haihdutetaan etyyliasetaattiuute kuiviin vesihauteessa (vetokaapissa). Johdetaan liuoksen pinnan yli heikko ilmavirta haihtumisen nopeuttamiseksi.

3.3.2.Saostus ja suodatus

Liuotetaan 3.3.1 kohdan mukaisesti saatu kuiva jäännös 5 ml:aan metanolia, lisätään 40 ml vettä ja 0,5 ml laimeaa suolahappoa (3.2.3 kohta) ja sekoitetaan magneettisekoittajalla.

Lisätään liuokseen 30 ml saostusreagenssia (3.2.6 kohta) mittalasista. Sakka laskeutuu, kun seosta on sekoitettu jonkin aikaa. Sekoitetaan seosta kymmenen minuuttia ja annetaan sen seistä vähintään viisi minuuttia.

Suodatetaan seos Goochin upokkaan läpi, jonka pohjalla on lasikuitusuodatinpaperi. Pestään suodatin ensin noin 2 ml:lla jääetikkaa imua käyttäen. Pestään seuraavaksi dekantterilasi, magneettisekoitussauva ja upokas jääetikalla, jota tarvitaan noin 40–50 ml. Dekantterilasin sisäreunoihin tarttunutta sakkaa ei tarvitse siirtää kvantitatiivisesti suodattimeen, koska titrausta varten sakka liuotetaan ja pannaan takaisin saostusastiaan, jolloin myös jäljellä oleva sakka liukenee.

3.3.3.Sakan liuotus

Liuotetaan suodatinupokkaassa oleva sakka lisäämällä kuumaa ammoniumtartraattiliuosta (noin 80 °C) (3.2.8 kohta) kolme kertaa 10 ml:n erissä. Annetaan kunkin erän olla upokkaassa muutama minuutti ennen kuin se imetään suodattimen läpi pulloon.

Kaadetaan suodatinpullon saostuksessa käytettyyn dekantterilasiin. Huuhdellaan lasin laidat vielä 20 ml:lla tartraattiliuosta lopun sakan liuottamiseksi.

Pestään upokas, adapteri ja suodatinpullo huolellisesti 150–200 ml:lla vettä ja kaadetaan huuhteluvesi saostusastiaan.

3.3.4.Titraus

Sekoitetaan liuosta magneettisekoittajalla (3.2.16 kohta), lisätään pari tippaa bromokresolipurppuraa (3.2.5 kohta) ja laimeaa ammoniakkiliuosta (3.2.9 kohta), kunnes väri muuttuu violetiksi (liuos on heikosti hapan huuhtomiseen käytetyn etikkahapon jäämistä).

Lisätään 10 ml standardiasetaattipuskuria (3.2.10 kohta), upotetaan elektrodit liuokseen ja titrataan potentiometrisesti standardikarbaattiliuoksella (3.2.11 kohta). Byretin kärjen täytyy olla upotettuna liuokseen.

Titrausnopeus ei saa olla suurempi kuin 2 ml/min.

Loppupiste on potentiaalikuvaajan kahden haaran tangenttien leikkauspiste.

Potentiaalikuvaajan taitekohta voi joskus loiventua. Tämä voidaan korjata puhdistamalla platinaelektrodi huolellisesti (kiillottamalla hiomapaperilla).

3.3.5.Nollakokeet

Tehdään samaan aikaan nollakokeet käyttäen 5 ml metanolia ja 40 ml vettä 3.3.2 kohdassa annettujen ohjeiden mukaisesti. Nollanäytteen titraustuloksen olisi oltava alle 1 ml, sillä muuten ei voida olla varmoja reagenssien (3.2.3, 3.2.7, 3.2.8, 3.2.9, 3.2.10 kohta) puhtaudesta (erityisesti raskasmetallien osalta) ja ne täytyy vaihtaa. Nollakoe täytyy ottaa huomioon tuloksia laskettaessa.

3.3.6.Karbaattiliuoksen kertoimen tarkastaminen

Karbaattiliuoksen kerroin määritetään sen käyttöpäivänä. Tätä varten titrataan 10 ml kuparisulfaattiliuosta (3.2.12 kohta) karbaattiliuoksella sen jälkeen kun on lisätty 100 ml vettä ja 10 ml standardiasetaattipuskuria (3.2.10 kohta). Jos käytetty määrä on a ml, kerroin f on

ja kaikki titraustulokset kerrotaan tällä tekijällä.

3.4.Tulosten laskeminen

Kullakin ionittomalla pinta-aktiivisella aineella on oma kertoimensa, joka riippuu sen koostumuksesta ja erityisesti alkeenioksidiketjun pituudesta. Ionittoman pinta-aktiivisen aineen pitoisuus ilmaistaan suhteessa standardiaineeseen (nonyylifenoli, jossa on kymmenen etyleenioksidiyksikköä, NP 10), jonka muunnoskerroin on 0,054.

Käyttäen tätä kerrointa näytteessä olevan pinta-aktiivisen aineen määrä ilmoitetaan milligrammoina NP 10 -ekvivalenttia seuraavasti:

(b – c) × f × 0,054 = mg ionitonta pinta-aktiivista ainetta ilmaistuna NP 10:nä,

jossa

b

=

näytteen kuluttaman karbaattiliuoksen määrä (ml)

c

=

nollanäytteen kuluttaman karbaattiliuoksen määrä (ml)

f

=

karbaattiliuoksen kerroin.

3.5.Tulosten ilmoittaminen

Tulokset ilmoitetaan milligrammoina litrassa (NP 10) tarkkuudella 0,1.

Kuva 1 Aktiivilietelaitos: yleiskuva

A

Säilytysastia

B

Annostelulaite

C

Ilmastusastia (vetoisuus kolme litraa)

D

Saostusastia

E

Ilmapumppu

F

Keräin

G

Sintteri-ilmastin

H

Ilmanvirtausmittari

I

Ilmaa

Kuva 2 Aktiivilietelaitos: tarkempi kuvaus (mitat millimetreinä)

A

Nesteen taso

B

Kovaa PVC:tä

C

Lasia tai vedenkestävää muovia (kovaa PVC:tä)

Kuva 3 Biohajoavuuden laskeminen – varmistustesti

A

Esivaihe

B

Laskenta-aika (21 vuorokautta)

C

Helposti hajoava pinta-aktiivinen aine

D

Pinta-aktiivinen aine, joka ei ole helposti hajoava

E

Biohajoavuus (%)

F

Aika (vuorokausina)

LIITE VIII

VASTAAVUUSTAULUKKO

Asetus (EY) N:o 648/2004

Tämä asetus

1 artiklan 1 kohta

1 artiklan 1 kohta

1 artiklan 2 kohta

2 artiklan 1 kohta

2 artiklan 1 kohta

2 artiklan 1 a alakohta

2 artiklan 2 kohta

2 artiklan 1 b kohta

2 artiklan 3 kohta

2 artiklan 2 kohta

2 artiklan 3 kohta

2 artiklan 6 kohta

2 artiklan 4 kohta

2 artiklan 7 kohta

2 artiklan 5 kohta

2 artiklan 8 kohta

2 artiklan 6 kohta

2 artiklan 11 kohta

2 artiklan 7 kohta

2 artiklan 8 kohta

2 artiklan 12 kohta

2 artiklan 9 kohta

2 artiklan 14 kohta

2 artiklan 9 a alakohta

2 artiklan 13 kohta

2 artiklan 10 kohta

2 artiklan 15 kohta

2 artiklan 11 kohta

2 artiklan 12 kohta

2 artiklan 5 kohta

3 artiklan 1 kohta

3 artiklan 1 kohta ja 4 artiklan 2 kohta

3 artiklan 2 kohta

3 artiklan 3 kohta

7 artiklan 1 kohta

4 artiklan 1 kohta

4 artiklan 1 kohta

4 artiklan 2 kohta

4 artiklan 3 kohta

4 a artikla

6 artikla

5 artiklan 1 kohta

5 artiklan 2 kohta

5 artiklan 3 kohta

5 artiklan 4 kohta

5 artiklan 5 kohta

5 artiklan 6 kohta

6 artiklan 1 kohta

6 artiklan 2 kohta

6 artiklan 3 kohta

6 artiklan 4 kohta

7 artikla

8 artiklan 1 kohta

8 artiklan 2 kohta

8 artiklan 3 kohta

8 artiklan 4 kohta

9 artiklan 1 kohta

8 artiklan 2 kohta

9 artiklan 2 kohta

9 artiklan 3 kohta

7 artiklan 6 kohta

10 artiklan 1 kohta

10 artiklan 2 kohta

22 artiklan 2 kohta

11 artiklan 1 kohta

1 artiklan 2 kohdan b alakohta

11 artiklan 2 ja 3 kohta

15 artiklan 3 kohta

11 artiklan 4 kohta

15 artiklan 4 kohta

11 artiklan 5 kohta

15 artiklan 5 kohta

11 artiklan 6 kohta

12 artikla

28 artikla

13 artikla

26 artikla

13 a artiklan 1 kohta

27 artiklan 1 kohta

13 a artiklan 2 kohta

27 artiklan 2 kohta

13 a artiklan 3 kohta

27 artiklan 3 kohta

13 a artiklan 4 kohta

27 artiklan 5 kohta

13 a artiklan 5 kohta

27 artiklan 6 kohta

14 artiklan 1 kohta

3 artiklan 2 kohta

14 artiklan 2 kohta

14 artiklan 3 kohta

14 artiklan 4 kohta

14 artiklan 5 kohta

15 artiklan 1 kohdan ensimmäinen alakohta

24 artiklan 1 kohta

15 artiklan 1 kohdan toinen alakohta

24 artiklan 3 kohta

15 artiklan 2 kohta

25 artiklan 4 kohta

16 artiklan 1 kohta

16 artiklan 2 kohta

17 artikla

33 artikla

18 artikla

29 artikla

19 artikla

35 artikla

(1)    Komission asetus (EY) N:o 440/2008, annettu 30 päivänä toukokuuta 2008, testimenetelmien vahvistamisesta kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista (REACH) annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1907/2006 nojalla (EUVL L 142, 31.5.2008, s. 1).
(2)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2004/10/EY, annettu 11 päivänä helmikuuta 2004, hyvän laboratoriokäytännön periaatteiden noudattamista kemiallisten aineiden kokeissa ja periaatteiden noudattamisen todentamista koskevien lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämisestä (EUVL L 50, 20.2.2004, s. 44).
(3)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2004/10/EY, annettu 11 päivänä helmikuuta 2004, hyvän laboratoriokäytännön periaatteiden noudattamista kemiallisten aineiden kokeissa ja periaatteiden noudattamisen todentamista koskevien lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämisestä (EUVL L 50, 20.2.2004, s. 44).
(4)    Neuvoston asetus (ETY) N:o 2658/87, annettu 23 päivänä heinäkuuta 1987, tariffi- ja tilastonimikkeistöstä ja yhteisestä tullitariffista (EYVL L 256, 7.9.1987, s. 1).