14.12.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 474/31


Neuvoston päätelmät rankaisemattomuuden torjunnasta Venäjän Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan yhteydessä tehtyjen rikosten osalta

(2022/C 474/08)

I   Johdanto

Heti aseellisen hyökkäyksen alettua 24. helmikuuta 2022 Eurooppa-neuvosto tuomitsi ehdottoman jyrkästi Venäjän ilman edeltävää provokaatiota toteutetun ja perusteettoman hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Se rikkoo räikeästi kansainvälistä oikeutta ja YK:n peruskirjan periaatteita ja aiheuttaa valtavia ihmishenkien menetyksiä ja siviilien loukkaantumisia.

Yhteensä 39 Kansainvälisen rikostuomioistuimen Rooman perussäännön, jäljempänä ’Rooman perussääntö’, sopimusvaltiota, mukaan lukien kaikki Euroopan unionin jäsenvaltiot, saattoi asian Kansainvälisen rikostuomioistuimen käsiteltäväksi 1. ja 2. maaliskuuta 2022 ja pyysi rikostuomioistuimen syyttäjää tutkimaan Ukrainan tilannetta. Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjä ilmoitti 2. maaliskuuta 2022 aloittaneensa tutkinnan Ukrainan tilanteesta esitettyjen tutkintapyyntöjen perusteella. Tämän jälkeen neljä muuta sopimusvaltiota saattoi Ukrainan tilanteen Kansainvälisen rikostuomioistuimen käsiteltäväksi, jolloin näin toimineiden sopimusvaltioiden määrä nousi 43:een.

Eurooppa-neuvosto totesi 24.–25. maaliskuuta 2022 antamissaan päätelmissä, että Venäjä kohdistaa hyökkäyksiä siviiliväestöön ja siviilikohteisiin, kuten sairaaloihin, terveydenhuoltoon, kouluihin ja suojatiloihin. Nämä sotarikokset on lopetettava välittömästi. Syylliset ja heidän avunantajansa saatetaan teoistaan vastuuseen kansainvälisen oikeuden mukaisesti.

Eurooppa-neuvosto vaati 30.–31. toukokuuta 2022 antamissaan päätelmissä Venäjää lopettamaan välittömästi siviileihin ja siviili-infrastruktuuriin kohdistuvat summittaiset hyökkäyksensä. Se totesi, että Venäjän joukkojen julmuudet ja niiden aiheuttama kärsimys ja tuho ovat sanoinkuvaamattomia. Eurooppa-neuvosto totesi myös antavansa tunnustusta kaikille niille, jotka auttavat keräämään todisteita sotarikoksista ja muista vakavimmista rikoksista ja tutkimaan niitä, ja tukevansa Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjän tässä yhteydessä tekemää intensiivistä työtä. Se piti myönteisenä myös Ukrainan yleisen syyttäjän työtä, jota Euroopan unioni ja sen jäsenvaltiot tukevat taloudellisesti ja valmiuksia kehittämällä. Eurooppa-neuvosto oli tyytyväinen Eurojustin koordinoiman yhteisen tutkintaryhmän perustamiseen ja Eurojustin roolin vahvistamiseen sekä Europolin tarjoamaan operatiiviseen tukeen.

Eurooppa-neuvosto korosti 23.–24. kesäkuuta 2022 antamissaan päätelmissä, että Venäjä, Valko-Venäjä ja kaikki sotarikoksiin ja muihin vakavimpiin rikoksiin syyllistyneet tullaan saattamaan teoistaan vastuuseen kansainvälisen oikeuden mukaisesti.

Eurooppa-neuvosto totesi 20.–21. lokakuuta 2022 antamissaan päätelmissä seuraavaa: ”Ukrainalaisia vastaan tehdyt sotarikokset, joista on yhä enemmän näyttöä, ja siviili-infrastruktuurin jatkuva tuhoaminen rikkovat räikeästi kansainvälistä oikeutta. Euroopan unioni toistaa vakaan aikomuksensa saattaa Venäjä ja kaikki rikoksiin syyllistyneet ja niihin osalliset vastuuseen sekä tukevansa vahvasti Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjän tutkimuksia. Eurooppa-neuvosto panee merkille Ukrainan pyrkimykset varmistaa syyllisten saattaminen vastuuseen, myös hyökkäysrikoksesta Ukrainaa vastaan. Se kehottaa ulkoasiainedustajaa ja komissiota tutkimaan vaihtoehtoja, jotta täysi vastuu rikoksista voidaan varmistaa.”

Lisäksi Eurooppa-neuvosto kehotti 20.–21. lokakuuta 2022 antamissaan päätelmissä komissiota esittämään EU:n ja kansainvälisen oikeuden mukaisia vaihtoehtoja, joilla pyritään käyttämään jäädytettyjä varoja Ukrainan jälleenrakentamisen tukemiseen. Eurooppa-neuvosto palautti tässä yhteydessä mieleen 30.–31. toukokuuta 2022 antamansa päätelmät. Ukrainan jälleenrakentaminen hyödyttäisi myös Ukrainassa tehtyjen rikosten uhreja.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen Rooman perussäännössä muistutetaan, että vakavimmat koko kansainvälistä yhteisöä koskettavat rikokset eivät saa jäädä rankaisematta ja niiden osalta on varmistettava tehokkaat syytetoimet kansallisen tason toimenpitein ja vahvistamalla kansainvälistä yhteistyötä.

Kansainvälisen oikeuden mukaisesti (1) päävastuu Rooman perussäännön 5 artiklassa tarkoitetuista keskeisistä kansainvälisistä rikoksista vastuussa olevien henkilöiden tutkinnasta ja näitä koskevista syytetoimista on valtioilla.

Neuvoston päätöksessä 2011/168/YUTP (2) muistutettiin, että Kansainvälisen rikostuomioistuimen toimivaltaan kuuluvat vakavat rikokset ovat koko kansainvälisen yhteisön ja erityisesti unionin ja sen jäsenvaltioiden huolenaihe. Siinä vahvistettiin vakaa aikomus lopettaa näihin rikoksiin syyllistyneiden rankaisematta jääminen tekemällä aloitteita tai toteuttamalla toimenpiteitä, joilla varmistetaan täydentävyysperiaatteen täytäntöönpano kansallisella tasolla, ja tehostamalla kansainvälistä yhteistyötä rikoksiin syyllistyneiden tehokkaan syytteeseenpanon varmistamiseksi.

Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden olisi toteutettava kiireellisesti kaikki tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että keskeisiin kansainvälisiin rikoksiin Ukrainassa syyllistyvät henkilöt tutkitaan, asetetaan syytteeseen ja saatetaan vastuuseen tuomioistuimessa.

Eurooppa-neuvosto pitää tervetulleena Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjän päätöstä aloittaa tutkinta. Myös eri jäsenvaltioiden toimivaltaiset viranomaiset ovat aloittaneet Ukrainassa väitetysti tehtyjen keskeisten kansainvälisten rikosten tutkinnan.

Keskeisten kansainvälisten rikosten tutkinnan ja niitä koskevien syytetoimien onnistumisen varmistamiseksi tarvitaan tehostettua yhteistyötä ja koordinointia kaikkien toimivaltaisten viranomaisten välillä kansainvälisellä ja kansallisella tasolla, erityisesti sellaisten todisteiden keräämiseksi, tallentamiseksi ja turvaamiseksi, joihin voidaan myöhemmin vedota tuomioistuimessa.

Eurojust ja Europol ovat vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen keskeisiä toimijoita. Molemmilla virastoilla on asiantuntemusta ja kokemusta rajat ylittäviä rikoksia, myös keskeisiä kansainvälisiä rikoksia ja niihin liittyviä rikoksia, koskevien tutkinta- ja syytetoimien tukemisessa. Ne ovat toimivaltuuksiensa puitteissa valmiita edistämään kerättyjen todisteiden tehokasta vaihtoa. Eurojust ja Europol koordinoivat tehtäviään ja toimiaan keskeisten kansainvälisten rikosten tutkinnan tukemiseksi.

Toukokuun 30. päivänä 2022 hyväksyttiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2022/838 asetuksen (EU) 2018/1727 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse joukkotuhontaa, ihmisyyttä vastaan tehtyjä rikoksia, sotarikoksia ja niiden liitännäisrikoksia koskevien todisteiden säilyttämisestä, analysoinnista ja tallentamisesta Eurojustissa (3).

Eurojustin avustuksella perustettiin 25. maaliskuuta 2022 yhteinen tutkintaryhmä koordinoimaan kaikkien Venäjän Ukrainaa vastaan käymän sodan aikana tekemien rikosten tutkintaa. Yhteinen tutkintaryhmä pyrkii tehostamaan oikeudellista yhteistyötä niiden toimivaltaisten viranomaisten välillä, jotka osallistuvat keskeisten kansainvälisten rikosten tutkintaan ja niitä koskeviin syytetoimiin kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Yhteinen tutkintaryhmä koostui aluksi Ukrainan, Liettuan ja Puolan oikeusviranomaisista, ja myöhemmin siihen liittyi oikeusviranomaisia Virosta, Latviasta, Slovakiasta ja Romaniasta. Myös Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjän toimisto ilmoitti 25. huhtikuuta 2022 osallistumisestaan yhteiseen tutkintaryhmään.

Europol on käynnistänyt keskeisiä kansainvälisiä rikoksia koskevan analyysihankkeen helpottaakseen niiden todisteisiin liittyvien tietojen analysointia.

Asianmukaista huomiota olisi kiinnitettävä myös keskeisten kansainvälisten rikosten uhrien tilanteeseen. Heidän oikeuksiensa toteutuminen olisi varmistettava.

Joukkotuhontarikosten, ihmisyyttä vastaan tehtyjen rikosten ja sotarikosten tutkintaa ja syytteeseenpanoa käsittelevällä eurooppalaisten yhteyspisteiden verkostolla, jäljempänä ’joukkotuhontaa koskeva verkosto’, on merkittävää asiantuntemusta keskeisten kansainvälisten rikosten alalla. Se on suureksi avuksi tietojen, tietämyksen, kokemusten ja parhaiden käytäntöjen vaihdon helpottamisessa kansallisten toimijoiden välillä (4).

Eurojust, joukkotuhontaa koskeva verkosto ja Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjävirasto julkaisivat 21. syyskuuta 2022 kansalaisjärjestöille tarkoitetut suuntaviivat kansainvälisten rikosten ja ihmisoikeusrikkomusten dokumentoinnista (”Documenting international crime and human rights violations for criminal liability purposes”).

Ukrainassa toteutettava EU:n neuvontaoperaatio (EUAM Ukraina) avustaa Ukrainan viranomaisia. EUAM Ukrainan toimeksiantoa muutettiin 13. huhtikuuta 2022 (5) tuen antamiseksi kansainvälisten rikosten tutkintaan ja niitä koskevien syytetoimien toteuttamiseen osallistuville Ukrainan viranomaisille strategisen neuvonnan ja koulutuksen muodossa. Operaatio tekee tällä alalla tiivistä yhteistyötä Kansainvälisen rikostuomioistuimen kanssa ja osallistuu hirmutekoja käsittelevän neuvoa-antavan ryhmän toimintaan.

Edellä olevan perusteella neuvosto on hyväksynyt seuraavat päätelmät:

II   Neuvosto kehottaa jäsenvaltioita

a)

toteuttamaan tarvittavat lainsäädäntötoimenpiteet, joilla

i)

pannaan täysimääräisesti täytäntöön Rooman perussääntöön kirjatun keskeisten kansainvälisten rikosten ja rikosoikeudellisen vastuun muotojen määritelmä;

ii)

luodaan edellytykset universaalitoimivallan tai muunlaisen kansallisen toimivallan käytölle ulkomailla tehtyjen keskeisten kansainvälisten rikosten osalta; sekä

iii)

tehdään mahdolliseksi tiivis oikeudellinen yhteistyö Kansainvälisen rikostuomioistuimen ja kansallisen lainsäädännön sallimissa rajoissa muiden tutkinta- tai vastuumekanismien, kuten YK:n ihmisoikeusneuvoston perustaman Ukrainaa käsittelevän riippumattoman kansainvälisen tutkintakomission, kanssa tarvittaessa myös yhteisen tutkintaryhmän puitteissa.

b)

tukemaan Ukrainan yleisen syyttäjän virastoa, jotta voidaan parantaa Ukrainan valmiuksia tutkia keskeisiä kansainvälisiä rikoksia ja nostaa niistä syytteitä kansainvälisten normien mukaisesti.

c)

harkitsemaan aktiivista osallistumista Kansainvälisen rikostuomioistuimen koordinoimaan rotaatiomalliin.

d)

vahvistamaan oikeudellista yhteistyötä jäsenvaltioiden välillä sekä Ukrainan, muiden kolmansien maiden ja Kansainvälisen rikostuomioistuimen kanssa, jotta voidaan varmistaa keskeisten kansainvälisten rikosten menestyksekäs tutkinta ja niitä koskevat syytetoimet, muun muassa tukemalla kansainvälistä aloitetta sellaisen monenvälisen sopimuksen neuvottelemiseksi, joka liittyy hirmutekoja koskevissa kansallisissa syytetoimissa annettavaan keskinäisen oikeusapuun ja rikoksen johdosta tapahtuvaan luovuttamiseen.

e)

helpottamaan yhteisten tutkintaryhmien käyttöä jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten ja muiden sidosryhmien, kuten Kansainvälisen rikostuomioistuimen, välillä, jotta voidaan tehostaa oikeudellista yhteistyötä yksittäisissä tapauksissa sekä keskeisten kansainvälisten rikosten tutkinnan ja niitä koskevien syytetoimien onnistumista kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

f)

tekemään yhteistyötä hirmutekoja käsittelevän neuvoa-antavan ryhmän kanssa ja helpottamaan tarvittaessa tiiviistä koordinointia hirmutekoja käsittelevän neuvoa-antavan ryhmän ja Ukrainan ja joidenkin jäsenvaltioiden kesken perustetun yhteisen tutkintaryhmän välillä.

g)

vahvistamaan yhteistyötä EU:n sidosryhmien, kuten Eurojustin, Europolin, Euroopan oikeudellisen verkoston, joukkotuhontaa koskevan verkoston, EUAM Ukrainan ja yhteisten tutkintaryhmien kansallisten asiantuntijoiden verkoston, kanssa, jotta voidaan tehostaa keskeisten kansainvälisten rikosten tutkintaa ja niitä koskevia syytetoimia.

h)

vahvistamaan edelleen EUAM Ukrainan valmiuksia lähettämällä kansallisia asiantuntijoita, joilla on asiaankuuluvaa asiantuntemusta.

i)

tarjoamaan edelleen asianmukaista oikeudellista, operatiivista ja taloudellista tukea keskeisten kansainvälisten rikosten tutkintaan ja niitä koskeviin syytetoimiin kansallisella tasolla erikoistuneiden yksiköiden perustamiseen ja asianmukaiseen toimintaan niissä viranomaisissa, jotka ovat toimivaltaisia lainvalvontaa, syytetoimia, keskinäistä oikeusapua ja uhrien todistajanlausuntojen keräämistä koskevissa asioissa, sekä tarvittaessa maahanmuuttoviranomaisissa.

j)

tiedottamaan keskeisiä kansainvälisiä rikoksia tutkiville kansallisille oikeusviranomaisille asetuksella (EU) 2022/838 Eurojustille annetusta toimivallasta ja korostamaan apua, jota sekä Eurojust yhteistyössä joukkotuhontaa koskevan verkoston kanssa että Europol voivat antaa, jotta tietoja voidaan verrata keskenään nopeasti ja tehokkaasti ja havaita mahdolliset yhteydet eri jäsenvaltioissa tutkittujen tapausten välillä.

k)

sujuvoittamaan tietojen keruuta ja jakamista asiaankuuluvien viranomaisten ja sotarikosten uhrien kanssa tekemisissä olevien sidosryhmien välillä hyödyntäen erityisesti Euroopan unionin turvapaikkaviraston suojelun myöntämättä jättämistä käsittelevän verkoston, joukkotuhontaa koskevan verkoston ja uhrien oikeuksia käsittelevän EU:n foorumin kehittämää asiantuntemusta.

l)

osoittamaan riittävästi resursseja keskeisten kansainvälisten rikosten uhrien ja todistajien tunnistamiseen osallistuville kansallisille viranomaisille valmiuksien kehittämiseen ja koulutukseen.

m)

tekemään yhteistyötä kansalaisjärjestöjen kanssa, myös uhrien oikeuksia käsittelevän EU:n foorumin kautta, erityisesti tietojenvaihdon sekä uhreihin ja asianomaisiin yhteisöihin kohdistettujen yhteys- ja tiedotustoimien parantamiseksi.

n)

edistämään tarvittaessa yhteistyötä kansalaisjärjestöjen kanssa todisteiden keräämiseksi keskeisistä kansainvälisistä rikoksista ja tukemaan kansallisen lainsäädännön sallimissa rajoissa tällaisten todisteiden hyväksyttävyyttä tuomioistuimissa.

o)

lisäämään ukrainalaispakolaisten yhteisön tietoisuutta mahdollisuudesta antaa jäsenvaltioissa todistajanlausunto keskeisistä kansainvälisistä rikoksista, joiden uhreja ja/tai todistajia he ovat, samalla kun otetaan huomioon heidän haavoittuva asemansa ja tuen tarpeensa.

p)

vahvistamaan keskeisten kansainvälisten rikosten uhrien osallistumista, heille tiedottamista ja heille annettavaa tukea ja suojelua rikosoikeudellisissa menettelyissä uhrien oikeuksista annetun direktiivin 2012/29/EU mukaisesti, myös vaihtamalla kokemuksia ja parhaita käytäntöjä uhrien tuesta ja suojelusta.

III   Neuvosto kehottaa komissiota

a)

jatkamaan tiivistä yhteistyötä neuvoston puheenjohtajavaltion, Euroopan ulkosuhdehallinnon, neuvoston pääsihteeristön ja Kansainvälisen rikostuomioistuimen kanssa, jotta voidaan varmistaa unionin ja mahdollisuuksien mukaan jäsenvaltioiden niiden toimien koordinointi, joilla tuetaan Ukrainan yleisen syyttäjän viraston johtamia syyllisten vastuuseen saattamista koskevia toimia.

b)

jatkamaan työtään uhrien oikeuksia käsittelevällä foorumilla tietoisuuden lisäämiseksi tarpeesta varmistaa keskeisten kansainvälisten rikosten uhrien tuki ja suojelu heidän erityistarpeidensa ja uhrien oikeuksia koskevan direktiivin mukaisesti.

c)

tukemaan lainvalvonta-, oikeus- ja muiden asiaankuuluvien viranomaisten erityiskoulutusta ja valmiuksien kehittämistä nykyisten yksiköiden, kuten Euroopan juridisen koulutusverkoston (EJTN), Euroopan unionin lainvalvontakoulutusviraston (CEPOL), EUAM Ukraina -operaation ja joukkotuhontaa koskevan verkoston kehittämien olemassa olevien koulutusohjelmien, tekemän työn ja niiden asiantuntemuksen pohjalta.

d)

tehostamaan taloudellista, logistista, teknistä ja aineellista tukea, jota jäsenvaltioille tarjotaan niiden pyrkiessä tutkimaan tehokkaasti keskeisiä kansainvälisiä rikoksia ja keräämään niistä todisteita, muun muassa lisäämällä yhteisten tutkintaryhmien rahoitusta.

e)

edistämään parhaiden käytäntöjen, tietämyksen ja asiantuntemuksen vaihtoa joukkotuhontaa koskevan verkoston kautta, mukaan luettuina oikeusalan toimijoiden vaihto-ohjelmat ja opintokäynnit, ja osoittamaan tähän tarkoitukseen riittävästi resursseja.

f)

tukemaan edelleen kansallisia ja kansainvälisiä tutkinta- ja todisteidenkeruumekanismeja erityisesti taistelukenttätodisteiden osalta.

IV   Neuvosto kehottaa Eurojustia

a)

jatkamaan tarvittavien toimenpiteiden toteuttamista, jotta asetus (EU) 2022/838 saadaan pantua nopeasti täytäntöön, tarkoituksena säilyttää, analysoida ja tallentaa keskitettyyn tallennusvälineeseen todisteita kyseisessä asetuksessa mainituista keskeisistä kansainvälisistä rikoksista.

b)

antamaan edelleen materiaalia ja ohjeita siitä, miten todisteita keskeisistä kansainvälisistä rikoksista kerätään ja toimitetaan.

c)

tehostamaan edelleen mahdollisuuksien mukaan yhteistyötä kolmansien maiden kanssa, jotta voidaan helpottaa asiaankuuluvia keskeisiä kansainvälisiä rikoksia koskevien todisteiden keräämistä ja vaihtoa sovellettavan oikeudellisen kehyksen mukaisesti.

V   Neuvosto kehottaa Eurojustia ja Europolia

a)

tehostamaan edelleen näiden kahden viraston yhteistyötä, joka perustuu niiden toisiaan täydentäviin rooleihin ja operatiivisiin valmiuksiin keskeisiä kansainvälisiä rikoksia koskevan tutkinnan tukemisessa ja niiden toimeksiantojen mukaisesti siten, että samalla pyritään välttämään toimien päällekkäisyyttä, jotta jäsenvaltioita voidaan auttaa entistä paremmin keskeisten kansainvälisten rikosten tutkinnassa ja niitä koskevien syytetoimien toteuttamisessa.

b)

tiedottamaan neuvostolle keskeisten kansainvälisten rikosten tutkintaa ja syytetoimia koskevan yhteistyön tilanteesta ja tulevista vaiheista.

VI   Neuvosto kehottaa joukkotuhontaa koskevaa verkostoa

a)

kehittämään edelleen asiantuntemustaan keskeisten kansainvälisten rikosten alalla.

b)

helpottamaan edelleen tietojen, tietämyksen, kokemusten ja parhaiden käytäntöjen vaihtoa kansallisten toimijoiden välillä toimeksiantonsa mukaisesti.

VII   Neuvosto kehottaa EUAM Ukraina -operaatiota

a)

kehittämään edelleen tukeaan Ukrainan viranomaisille keskeisten kansainvälisten rikosten tutkinnan ja niitä koskevien syytetoimien helpottamiseksi.

b)

tehostamaan edelleen yhteistyötä Europolin, Eurojustin ja CEPOLin kanssa, jotta voidaan tarjota keskeisten kansainvälisten rikosten tutkintaa ja syytetoimien toteuttamista Ukrainassa koskevaa koulutusta ja suoraa tukea.

VIII   Neuvosto kehottaa asianomaisia Euroopan unionin toimielimiä

a)

jatkamaan ja parantamaan edelleen Ukrainan tehokasta avustamista.

b)

jatkamaan jäsenvaltioiden tukemista niiden pyrkimyksissä kerätä tehokkaasti todisteita keskeisistä kansainvälisistä rikoksista samalla, kun tutkitaan mahdollisia synergioita ja vältetään päällekkäisyyttä.

c)

lisäämään toimia disinformaation ja historian vääristelyn torjumiseksi.

IX   Neuvosto kehottaa Ukrainaa

liittymään Rooman perussääntöön.


(1)  Ks. Kansainvälisen rikostuomioistuimen Rooman perussääntö, vuoden 1948 yleissopimus joukkotuhontana pidettävän rikoksen ehkäisemiseksi ja rankaisemiseksi; vuoden 1949 neljä Geneven yleissopimusta ja kolme lisäpöytäkirjaa; vuoden 1954 Haagin yleissopimus ja sen toinen lisäpöytäkirja; vuoden 1976 kansainvälinen yleissopimus apartheid-rikoksen tukahduttamiseksi ja rankaisemiseksi; vuoden 1984 kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen vastainen yleissopimus, vuoden 2006 kansainvälinen yleissopimus kaikkien ihmisten suojelemiseksi tahdonvastaiselta katoamiselta.

(2)  Neuvoston päätös 2011/168/YUTP, annettu 21 päivänä maaliskuuta 2011, Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta ja yhteisen kannan 2003/444/YUTP kumoamisesta (EUVL L 76, 22.3.2011, s. 56).

(3)  EUVL L 148, 31.5.2022, s. 1.

(4)  Neuvoston päätös 2002/494/YOS, tehty 13 päivänä kesäkuuta 2002, joukkotuhonnasta, ihmisyyttä vastaan tehdyistä rikoksista ja sotarikoksista vastuussa olevia henkilöitä koskevan eurooppalaisen yhteyspisteiden verkoston perustamisesta (EYVL L 167, 26.6.2002, s. 1); Neuvoston päätös 2003/335/YOS, tehty 8 päivänä toukokuuta 2003, joukkotuhontarikosten, ihmisyyttä vastaan tehtyjen rikosten ja sotarikosten tutkinnasta ja syytteeseenpanosta (EUVL L 118, 14.5.2003, s. 12)

(5)  Neuvoston päätös (YUTP) 2022/638, annettu 13 päivänä huhtikuuta 2022, siviiliturvallisuusalan uudistamista koskevasta Euroopan unionin neuvontaoperaatiosta Ukrainassa (EUAM Ukraina) annetun päätöksen 2014/486/YUTP muuttamisesta (EUVL L 117, 19.4.2022, s. 38).