14.11.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 431/26


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdan mukainen tuote-eritelmän muun kuin vähäisen muutoksen hyväksymistä koskevan hakemuksen julkaiseminen

(2022/C 431/08)

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa muutoshakemusta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 (1) 51 artiklassa tarkoitetulla tavalla kolmen kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

SUOJATUN ALKUPERÄNIMITYKSEN TAI SUOJATUN MAANTIETEELLISEN MERKINNÄN TUOTE-ERITELMÄN MUUN KUIN VÄHÄISEN MUUTOKSEN HYVÄKSYMISTÄ KOSKEVA HAKEMUS

Asetuksen (EU) N:o 1151/2012 53 artiklan 2 kohdan ensimmäisen alakohdan mukainen muutoksen hyväksymistä koskeva hakemus

”Emmental français est-central”

EU-nro: PGI-FR-9180-AM01 – 16.4.2021

SAN ( ) SMM (X)

1.   Hakijaryhmä ja oikeutettu etu

Syndicat des Fabricants et Affineurs d’Emmental Traditionnel (SFAET) (perinteisen emmentaljuuston valmistajien ja kypsyttäjien ammattijärjestö)

26 rue Proudhon – 25000 Besançon

P. +33 381834613

Sähköposti: emmentalgrandcru.labelrouge@gmail.com

Ryhmään kuuluvat kaikki maidontuottajat ja kaikki suojatun maantieteellisen merkinnän ”Emmental français est-central” kypsyttäjät. Näin ollen sillä on oikeutettu etu ehdottaa muutoksia tuote-eritelmään.

2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa

Ranska

3.   Eritelmän kohta, jota / kohdat, joita muutos koskee Tuotteen nimi

Tuotteen kuvaus

Tuotteen kuvaus

Maantieteellinen alue

Alkuperätodisteet

Tuotantomenetelmä

Yhteys maantieteelliseen alkuperään

Merkinnät

Muu: jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen ja hakijaryhmän yhteystietojen saattaminen ajan tasalle, valvontaelimen viitetietojen saattaminen ajan tasalle, kansallisten vaatimusten saattaminen ajan tasalle (tärkeimmät tarkastusasemat).

4.   Muutoksen/muutosten tyyppi

Rekisteröidyn SAN:n tai SMM:n tuote-eritelmän muutos, jota ei voida pitää vähäisenä asetuksen (EU) N:o 1151/2012 53 artiklan 2 kohdan kolmannen alakohdan mukaisesti.

Rekisteröidyn SAN:n tai SMM:n, jonka yhtenäistä asiakirjaa (tai vastaavaa) ei ole julkaistu, tuote-eritelmän muutos, jota ei voida pitää vähäisenä asetuksen (EU) N:o 1151/2012 53 artiklan 2 kohdan kolmannen alakohdan mukaisesti.

5.   Muutos/muutokset

5.1.    Tuotteen kuvaus

Esillepanoa raasteena koskevaan kohtaan lisätään seuraavaa: ”pussissa juustoraasteen suikaleet ovat näkyvästi irtonaisia eivätkä yhteen paakkuuntuneita ”. Tämä virke sisältyy nykyisessä tuote-eritelmässä kohtaan, joka koskee näyttöä siitä, että tuote on peräisin maantieteelliseltä alueelta. Se ei kuitenkaan ole sopiva paikka tuotteen kuvaukseen.

Myös eri esillepanomuotoja käsittelevää kohtaa on muutettu yhtenäisessä asiakirjassa ja siirretty 3.5 kohtaan.

5.2.    Maantieteellinen alue

Maantieteellinen alue, joka koostuu nykyisessä tuote-eritelmässä 13 departementista, rajataan kuuteen departementtiin: Doubs, Haute-Marne, Haute-Saône, Jura, Territoire de Belfort ja Vosges. Maantieteelliseen alueeseen eivät enää kuulu departementit Ain, Côte d’Or, Haute-Savoie, Isère, Rhône, Saône-et-Loire ja Savoie.

Maantieteellisen alueen rajaamisen ansiosta yhteys suojatun maantieteellisen merkinnän alueeseen vahvistuu. Tällä tavoin rajatun maantieteellisen alueen sääolosuhteet ovat yhtenäisemmät.

Vuodesta 2006 alkaen kaikki toimijat, joilla on valtuudet tuottaa maitoa sekä valmistaa ja kypsyttää Emmental français est-central -juustoa, ovat harjoittaneet toimintaansa tuote-eritelmän muuttamista koskevassa luonnoksessa määritellyllä rajatulla maantieteellisellä alueella.

Tämä muutos tehdään myös yhtenäiseen asiakirjaan.

5.3.    Alkuperätodisteet

Virke ”Toimijoiden, jotka haluavat osallistua kokonaan tai osittain tuote-eritelmän mukaiseen tuotantoon, on ennen kyseisen tuotannon aloittamista ilmoittauduttava ryhmälle hyväksyntää varten.” lisätään kohdan alkuun. Siten halutaan muistuttaa kaikkien toimijoiden velvollisuudesta ilmoittautua ennen tuotannon aloittamista, jotta valvontaelimet voivat valvoa niitä. Tämä lisäys ei koske yhtenäistä asiakirjaa.

5.4.    Tuotantomenetelmä

5.4.1.   Maidontuotanto – lypsykarjan ruokinta

5.4.1.1.   Kielletyt rehut

Voimassa olevassa tuote-eritelmässä kielletään tietyt rehut lypsykarjan (lypsävät lehmät ja ummessa olevat lehmät) ruokinnassa. Lisätään kielto, joka koskee muuntogeenisistä organismeista peräisin olevia raaka-aineita, lisäaineita ja valmistuksen apuaineita sisältävää rehua. Muuntogeenisistä organismeista saatujen raaka-aineiden ja lisäaineiden esiintyminen lypsykarjan ravinnossa aiheuttaa välittömän tai välillisen riskin kuluttajien terveydelle ja ympäristölle.

Kielto koskee myös ”palmuista ja palmuytimestä peräisin olevia tuotteita kaikissa muodoissaan”, sillä näitä tuotteita pidetään kiistanalaisuutensa vuoksi epätarkoituksenmukaisina.

Lisäksi sanamuotoon liittyvien epäselvyyksien poistamiseksi täsmennetään, että luetellut ravintoaineet ovat kiellettyjä sekä perus- että lisäravinnossa.

Kaikki nämä muutokset on tehty myös yhtenäisen asiakirjan 3.3 kohtaan.

5.4.1.2.   Perusravinto

Voimassa olevan eritelmän mukaan lypsykarjaa ruokitaan nurmella ja heinällä. Eläimiä on kasvatettava laiduntamisen ja sisälläpidon välisen perinteisen kierron mukaisesti.

Tuote-eritelmään on lisätty, että perusravintoa ovat nurmen, heinän ja odelman lisäksi kaikki karkearehut tuoreena tai kuivattuna. Perusravintoa ovat myös kasvien juurimukulat ja juurikkaat. Annettavat rehut eivät kuitenkaan saa sisältyä kiellettyjen rehujen luetteloon.

Tämä muutos on tehty myös yhtenäisen asiakirjan 3.3 kohtaan.

On täsmennetty, että vähintään 50 prosenttia perusravinnon kokonaisannoksesta on oltava nurmen ja heinän muodostamaa kuiva-ainetta.

Tämä muutos on tehty myös yhtenäisen asiakirjan 3.3 kohtaan.

On myös lisätty, että 100 prosenttia lypsylehmien perusravinnon muodostavasta rehusta on oltava peräisin suojatun maantieteellisen merkinnän maantieteelliseltä alueelta. Yksi tuote-eritelmän muuttamista koskevan hakemuksen päätavoitteista on vahvistaa tuotteen ja sen alueen välistä yhteyttä. Maidon mikrobisto vaikuttaa tuotteen aistinvaraisiin ominaisuuksiin. Tämän mikrobiston biologinen monimuotoisuus on puolestaan riippuvainen laidunten luonteesta ja eläimille annettavasta rehusta. Maantieteellisen alueen viheralueilta peräisin olevalle maidolle on ominaista korkeampi proteiinipitoisuus kuin koko Ranskan alueella keskimäärin. Tämä erityispiirre korostuu, kun tuote-eritelmässä kielletään maantieteellisen alueen ulkopuolelta peräisin olevan rehun käyttö.

Tämä muutos on tehty yhtenäisen asiakirjan 3.3 kohtaan.

Käsite ”sisälläpito” on tulkinnanvarainen. Se on korvattu tuote-eritelmässä ilmauksella ”eläinsuoja”.

5.4.1.3.   Laiduntaminen

Voimassa olevassa tuote-eritelmässä edellytetään vähintään viiden kuukauden laiduntamiskautta. Tämä vaatimus nostetaan kuuteen kuukauteen. Tuote-eritelmään on lisätty myös, että kullakin tilalla on oltava laidunkauden aikana vähintään 30 hehtaaria tuoretta nurmialaa lypsävää lehmää kohti ja että tähän vähintään 20 aarin alalle pääsee lypsypaikalta ja sitä on käytettävä laiduntamiseen.

Pakollinen laiduntaminen ja laidunten hyödyntäminen ovat tuote-eritelmässä tärkeässä osassa. Laitumille on ominaista monimuotoinen kasvillisuus ja mikrobisto. Perinteisten laiduntamis- ja heinänkorjuujaksojen noudattaminen edistää tätä niittyjen biologista monimuotoisuutta.

Nämä muutokset on tehty yhtenäisen asiakirjan 3.3 kohtaan.

5.4.1.4.   Kaukaloruokinta

Voimassa olevaan eritelmään on lisätty sääntö, jolla täsmennetään, että jos samassa navetassa (samassa rakennuksessa) on muita eläimiä kuin lypsylehmiä ja jos niitä ruokitaan rehuilla, joita ei sallita lypsylehmien ruokinnassa, nämä eläimet on pidettävä navetassa erillisessä tilassa.

Tuote-eritelmässä kielletään erilaiset raaka-aineet lypsykarjan ruokinnassa, mikä edellyttää, että lypsykarja erotetaan muusta tilalla olevasta karjasta, erityisesti eläinsuojissa. Tällä säännöllä varmistetaan erityisesti se, etteivät kielletyt raaka-aineet, etenkään fermentoidut raaka-aineet, saastuta lypsykarjalle annettavaa rehua, ja helpotetaan tarkastuksia.

Muutos ei koske yhtenäistä asiakirjaa.

5.4.1.5.   Ruokintajärjestelyt

Tuote-eritelmässä täsmennetään, että lypsylehmille (myös ummessa oleville lehmille) tarkoitettu kuivarehu (heinä, odelma) ei saa olla märkää ennen ruokintaa eikä sen aikana. Jos lypsylehmille annetaan juurimukuloita tai juurikkaita, tähteet on poistettava viimeistään 24 tunnin kuluessa ruokinnasta.

Täsmennys on lisätty myös yhtenäisen asiakirjan 3.3 kohtaan.

5.4.1.6.   Lisäravinto

On täsmennetty, että juurikasmelassia ja juurikasrankkia lukuun ottamatta lisärehut annetaan kuivatussa tai inertoidussa muodossa.

Tässä kohdassa luetellaan lypsykarjan lisäravinnossa sallitut raaka-aineet ja lisäaineet. Luokitusta muutetaan vastaamaan voimassa olevan EU:n lainsäädännön nimikkeistöä (asetus (EU) N:o 68/2013). Muutetaan otsikkoja vastaavasti.

Entinen otsikko ”1 – Viljanjyvät: niistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet” on korvattu otsikolla ”1 – Viljanjyvät ja niistä saavat tuotteet” voimassa olevan nimikkeistön mukaisesti. Durra lisätään tällä hetkellä sallittujen raaka-aineiden luetteloon. Durra on vaihtoehto maissille, ja sitä voidaan käyttää lypsykarjan ruokintaan.

Entinen otsikko ”2 – Öljykasvien siemenet, öljypitoiset hedelmät, niistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet” on muutettu muotoon ”2 – Öljykasvien siemenet, öljypitoiset hedelmät ja niistä saatavat tuotteet” voimassa olevan nimikkeistön mukaisesti. Siementen, öljyn tai öljykakkujen muodossa sallittujen raaka-aineiden luettelosta on poistettu palmu.

On täsmennetty, että kaikki sallitut raaka-aineet voivat sisältyä rehuihin öljyinä tai rasvoina.

Entinen otsikko ”3 – Palkokasvien siemenet” on muutettu muotoon ”3 – Palkokasvien siemenet ja niistä saatavat tuotteet” voimassa olevan nimikkeistön mukaisesti.

Entinen otsikko ”4 – Sokerinvalmistuksesta saatavat tuotteet” on korvattu otsikolla ”4 – ”Juurimukulat ja juurekset ja niistä saatavat tuotteet” voimassa olevan nimikkeistön mukaisesti. Tällä hetkellä sallittujen raaka-aineiden luetteloon on lisätty seuraavat:

nestemäinen juurikasrankki;

kuivatut juurikasleikkeet (jotka sallitaan jo nykyisessä tuote-eritelmän kohdassa ”6 – Kuivattu rehu”) ja juurimukulaleikkeet;

perunaproteiini.

Perunaproteiini on jo hyväksytty toisessa voimassa olevan tuote-eritelmän kohdassa.

Raaka-aine ”sokeriruoko” sisältyy vastedes otsikkoon ”7 – Muut kasvit, levät ja niistä saatavat tuotteet”.

Entinen otsikko ”5 – Kuivattu rehu” on muutettu muotoon ”6 – Nurmi- ja karkearehut ja niistä saatavat tuotteet” voimassa olevan nimikkeistön mukaisesti. Kuivatut heinäkasvit ja palkokasvit on lisätty tällä hetkellä sallittujen raaka-aineiden luetteloon. Heinä- ja palkokasvit on jo hyväksytty lypsykarjan ruokintaan voimassa olevassa tuote-eritelmässä. Lupaa on laajennettu niin, että se koskee näitä rehulajeja myös kuivatussa muodossa tai niistä saatavia valkuaistiivistetuotteita.

Entinen otsikko ”6 – Muut kasvit, niistä saatavat tuotteet ja sivutuotteet” on muutettu muotoon: ”7 – Muut kasvit, levät ja niistä saatavat tuotteet” voimassa olevan nimikkeistön mukaisesti.

Otsikko 7 ja voimassa olevassa tuote-eritelmässä oleva sallittujen lisäaineiden taulukko on korvattu kolmella uudella otsikolla, jotta ne vastaisivat voimassa olevaa eurooppalaista nimikkeistöä. Nämä kolme ryhmää ovat seuraavat:

Ryhmä 11: kivennäiset ja niistä saatavat tuotteet;

ryhmä 12: mikro-organismeista saatavat käymisen (sivu)tuotteet – katso rankkeja koskeva muutos 13;

Lisäaineet ja valmistuksen apuaineet (ks. yksinkertaistettu luettelo lisäaineista, jotka on hyväksytty asetuksilla (EY) N:o 1831/2003 ja (EU) 2019/962).

Nämä muutokset eivät muuta tuotteen ominaisuuksia eivätkä ne vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

5.4.1.7.   Lypsylehmien ruokinta

Ruokintakaavioita on päivitetty edellä selitettyjen muutosten perusteella seuraavasti:

laiduntamisen vähimmäisaika pidennetään viidestä kuukaudesta kuuteen kuukauteen;

ilmaisu ”nurmi ja/tai heinä ja/tai odelma” korvataan ilmaisulla ”perusravinto”.

Ilmaisu ”eläinten hyvän terveyden ylläpitämiseksi” poistetaan tarpeettomana.

Muutos ei muuta tuotteen ominaisuuksia eikä se vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

5.4.2.   Juustomeijerit – Maidon varastointi ja keräily

Virke ”On taattava, että juustonvalmistajien keräämä maito voidaan jäljittää. Juustomeijerien on pidettävä maidonkeräilykirja ajan tasalla.” on poistettu, koska se ei liity tähän tuotantomenetelmää käsittelevään kohtaan.

Tämä muutos ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

5.4.3.   Juustomeijerit – Jalostusketju

Virke ”Juustonvalmistamoiden on sijaittava 3 kohdassa määritellyllä maantieteellisellä alueella.” on poistettu, koske siinä toistetaan maantieteellisen alueen rajausta koskevaan kappaleeseen sisältyvä velvoite.

Virke ”Valmistuksessa käytettävän maidon on tuote-eritelmän mukaisesti oltava peräisin valtuutetuilta tiloilta.” on poistettu, koska siinä toistetaan velvoite, joka sisältyy jo kohtaan, joka koskee näyttöä siitä, että tuote on peräisin maantieteelliseltä alueelta.

Kappale, jossa todetaan: ”Jotta Emmental français est-central -juustoa voidaan valvoa kaikissa vaiheissa, on varmistettava sen jäljitettävyys niin, että tiedetään käytetyn maidon alkuperä. Näin tuotetta voidaan seurata kaikissa valmistusvaiheissa. Järjestelmän avulla on myöhemmin voitava tunnistaa myös valmistetut juustot.” on poistettu kohdasta ”Tuotantomenetelmä”, jotta se voidaan siirtää kohtaan, joka koskee näyttöä siitä, että tuote on peräisin maantieteelliseltä alueelta, mikä vaikuttaa asianmukaisemmalta.

Nämä muutokset eivät vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

5.4.4.   Juustomeijerit – Valmistus

Täsmennetään, että suolaa lukuun ottamatta kaikki säilöntäaineet on kielletty.

On lisätty, että mikään ainesosa tai valmistuksen apuaine ei saa olla peräisin muuntogeenisistä organismeista. Tämä on perusteltua, sillä kaikkia kuluttajille ja ympäristölle aiheutuvia riskejä ei ole vielä arvioitu.

Juustomassan lämpötilan säilyttämisen enimmäisaika (90 minuuttia) on poistettu, koska sillä ei ole teknistä tai laadullista merkitystä.

Kappale ”Juuston valmistuksesta vastaavan henkilön on hallittava kaikki maidon keräilyä, vastaanottoa, maidon säilyttämistä juustomeijereissä ja juuston valmistusta koskevat edellytykset ja valvottava niitä. Kaikki valmistukseen liittyvät tietolomakkeet on säilytettävä kolmen vuoden ajan.” on poistettu kohdasta ”Tuotantomenetelmä”, jotta se voidaan siirtää kohtaan, joka koskee näyttöä siitä, että tuote on peräisin maantieteelliseltä alueelta, mikä vaikuttaa asianmukaisemmalta.

Nämä muutokset eivät vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

5.4.5.   Kypsytystilat – juustojen kypsytyksen kesto

Virke ”Kypsytystilojen on sijaittava 3 kohdassa määritetyllä maantieteellisellä alueella.” on poistettu, koska siinä toistetaan velvoite, joka sisältyy maantieteellisen alueen rajausta koskevaan kappaleeseen.

Tämä muutos ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

5.5.    Yhteys maantieteelliseen alkuperään

Kohta ”Yhteys maantieteelliseen alueeseen” on laadittu kokonaan uudelleen tiivistetysti, jotta yhteyttä voidaan korostaa paremmin.

Kyseiseen kohtaan on lisätty seuraava johdantolause: ”Yhteys Emmental français est-central -juuston alkuperään perustuu sen erityislaatuun.

Viittaus Alppien vuoristoon on poistettu, koska se ei enää kuulu rajattuun maantieteelliseen alueeseen.

Tuotteen erityisluonnetta käsittelevässä kohdassa toistetaan kohdassa ”Tuotteen kuvaus” esitetyt tiedot.

Tämä uudelleenlaatiminen, joka ei muuta yhteyttä, koskee myös yhtenäistä asiakirjaa.

5.6.    Merkinnät

Asetuksen (EU) N:o 1151/2012 mukaisesti on lisätty, että tuotteen nimen ja EU:n tunnuksen on oltava samassa visuaalisessa kentässä. Näin ollen virkkeellä ”Elintarvikkeiden merkintöjä ja esillepanoa koskevissa säännöksissä säädettyjen pakollisten merkintöjen lisäksi merkinnöissä on oltava tuotteen rekisteröity nimi ja Euroopan unionin SMM-tunnus samassa visuaalisessa kentässä.” korvataan virke ”Nimi ”Emmental français est-central” ja unionin SMM-tunnus ovat pakollisia kuluttajalle myytäväksi tarkoitettujen juustojen merkinnöissä. ”

Tämä täsmennys on sisällytetty yhtenäiseen asiakirjaan.

5.7.    Muut

Jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen sekä hakijaryhmän yhteystiedot on saatettu ajan tasalle. Tämä muutos ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

Valvontaelimet:

Poistetaan sertifiointielimen nimi ja yhteystiedot eritelmien laatimisen yhdenmukaistamiseen tähtäävien kansallisella tasolla voimassa olevien määräysten mukaisesti.

Tässä kohdassa ilmoitetaan jatkossa Ranskassa toimivaltaisten tarkastusviranomaisten yhteystiedot: Institut national de l’origine et de la qualité (INAO) ja Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes (DGCCRF).

Sertifiointielimen nimi ja yhteystiedot ovat jatkossa saatavilla INAO:n verkkosivustolta ja Euroopan komission tietokannasta.

Tämä muutos ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

Kansallisissa vaatimuksissa tärkeimpiä tarkastusasemia koskevaan taulukkoon lisätään uudet laiduntamiseen liittyvät velvoitteet. Tämä muutos ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

”Emmental français est-central”

EU-nro: PGI-FR-9180-AM01 – 16.4.2021

SAN ( ) SMM (X)

1.   Nimi

”Emmental français est-central”

2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa

Ranska

3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus

3.1.   Tuotelaji

Luokka 1.3 Juustot

3.2.   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta

Lehmän raakamaidosta valmistettu puristettu, kypsytetty ja suolattu juusto. Juustossa on koloja, joiden koko vaihtelee kirsikasta saksanpähkinään. Rasvapitoisuus on vähintään 45 prosenttia kuiva-aineesta. Kuiva-aineen vähimmäispitoisuus on 62 grammaa 100 grammassa juustoa. Juustomassa on pehmeää ja suussa sulavaa. Kuori on kova ja kuiva, ja sen väri vaihtelee kullankeltaisesta vaaleanruskeaan. Juustoja kypsytetään valmistuspäivästä laskettuna vähintään 12 viikkoa ennen kuin ne lähtevät juustokellareista.

3.3.   Rehut (ainoastaan eläinperäiset tuotteet) ja raaka-aineet (ainoastaan jalostetut tuotteet)

Karjan perusravintoon kuuluvat nurmi, heinä ja odelma sekä kaikki karkearehut, jotka eivät sisälly kiellettyjen rehujen luetteloon.

Vähintään 50 prosenttia perusravinnon kokonaisannoksesta on oltava kuiva-ainetta, myös laiduntamisen aikana.

Laiduntaminen on pakollista vähintään kuuden kuukauden ajan, jotta yhteys maantieteellisellä alueella olevaan laidunmaahan säilyy.

Lypsylehmien perusravintona olevasta rehusta 100 prosenttia on oltava peräisin maantieteelliseltä alueelta.

Kullakin tilalla on oltava laiduntamisen aikana vähintään 30 hehtaaria tuoretta nurmialaa lypsylehmää kohti ja tästä vähintään 20 aarin alalle on päästävä lypsypaikalta ja sen on oltava varattu laiduntamiseen.

Tilan suurin sallittu eläintiheys on 1,6 eläinyksikköä lypsykarjalle varattua rehualan hehtaaria kohti, mukaan lukien omaan käyttöön tarkoitetut viljat.

Fermentoituja tuotteita ei sallita, jotta vältetään voihappobakteeri-itiöiden aiheuttama kontaminaatio, joka voi vaikuttaa juuston ominaisuuksiin.

Lypsylehmille tarkoitettu kuivarehu ei saa olla märkää ennen ruokintaa eikä sen aikana.

Jos lypsylehmille annetaan juurimukuloita tai juurikkaita, tähteet on poistettava enintään 24 tunnin kuluessa ruokinnasta.

Lypsylehmille annettavan kokonaisravintoannoksen täydentämisessä käytettävän lisäravinnon osuus saa olla enintään 50 prosenttia kokonaisannoksen kuiva-aineesta.

Eläinten ruokinnassa kielletään koko vuoden ajan (perus- ja lisäravintona) seuraavat:

käymisprosessilla tuotetut säilörehut ja pyöröpaalirehut, jolloin syntyy anaerobisia olosuhteita;

rehut, jotka vaikuttavat haitallisesti maidon tuoksuun;

nestemäinen hera;

kuivaamattomat puristejäännökset, hedelmät, rankki ja leikkeet;

palmuista ja palmuytimestä peräisin olevat tuotteet kaikissa muodoissaan;

muut heinien säilöntäaineet kuin natriumkloridi;

rehut, jotka sisältävät muuntogeenisistä organismeista saatuja raaka-aineita, lisäaineita ja valmistuksen apuaineita.

3.4.   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella

Maidontuotanto, maidon jalostaminen juustoksi ja juustojen kypsyttäminen tapahtuvat maantieteellisellä alueella.

3.5.   Tuotteen, johon rekisteröity nimi viittaa, viipalointia, raastamista ja pakkaamista koskevat erityiset säännöt

Juuston esillepanomuodot ovat seuraavat:

kokonaiset juustotahkot (60–130 kg – halkaisija 0,70–1 metriä – reunan vähimmäiskorkeus 14 cm) tai tahkon osat (neljännestahkot, kahdeksasosatahkot…), lohkot tai tangot, tai

annokset ja palat tai

pikkukuutiot tai

raaste (pussissa juustoraasteen suikaleet ovat näkyvästi irtonaisia eivätkä yhteen paakkuuntuneita).

3.6.   Tuotteen, johon rekisteröity nimi viittaa, merkitsemistä koskevat erityiset säännöt

Elintarvikkeiden merkintöjä ja esillepanoa koskevissa säännöksissä säädettyjen pakollisten merkintöjen lisäksi merkinnöissä on oltava tuotteen rekisteröity nimi ja Euroopan unionin SMM-tunnus samassa visuaalisessa kentässä.

4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus

Maantieteellinen alue käsittää seuraavat departementit: Doubs, Haute-Marne, Haute-Saône, Jura, Territoire de Belfort ja Vosges.

5.   Yhteys maantieteelliseen alueeseen

Yhteys Emmental français est-central -juuston alkuperään perustuu sen erityislaatuun.

Emmental français est-central -juuston perinteinen tuotantoalue sijaitsee kahdella vuoristoalueella (Vosges ja Jura), jotka muodostavat Est-centralin alueen.

Näille vuoristoalueille ovat ominaisia pitkät ja ankarat talvet, lämpimät ja suhteellisen kuivat kesät sekä runsas sateiden ja sadepäivien määrä. Ilmasto sopii erityisen hyvin erittäin hyvälaatuisen (korkea proteiinipitoisuus, rasvahappoprofiili) nurmen ja heinän tuotantoon.

Ranskan Est-centralin alueen niityille on ominaista monimuotoinen kasvillisuus ja mikrobisto.

Maidontuottajat pitävät huolta tästä monimuotoisuudesta noudattamalla perinteisiä maatalouskäytäntöjä, kuten laiduntamis- ja heinänkorjuujaksoja.

Vaikeiden maantieteellisten olosuhteiden ja ilmasto-olojen vuoksi alueella kasvatetaan lypsykarjaa ja näin voidaan hyödyntää nurmi- ja rehutuotantoa.

Keskiajalla maidon jalostaminen suuriksi juustotahkoiksi oli ratkaisu ylijäävän maidon säilyttämiselle talviaikaan.

Koska juuston valmistukseen tarvittiin hyvin paljon maitoa (yhden juustotahkon valmistamiseen kuluu jopa 900 litraa maitoa), tuottajat järjestäytyivät osuuskunniksi, jotka yhdessä hyödynsivät tuottajien maidon. Est-Centralin alue onkin kuuluisa juusto-osuuskunnistaan.

Juustomeijerit ovat edelleen kiinteä osa alueellista perintöä, koska niillä on tiivis yhteys alueensa ominaisuuksiin, ja ne auttavat säilyttämään taloudellista ja sosiaalista toimintaa Ranskan Est-centralin alueen maaseutukunnissa.

Emmental français est-central -juusto on lehmän raakamaidosta valmistettu puristettu ja kypsytetty juusto, jossa olevien kolojen koko vaihtelee kirsikasta saksanpähkinään. Juustomassa on pehmeää ja suussa sulavaa. Kuori on kova ja kuiva, ja sen väri vaihtelee kullankeltaisesta vaaleanruskeaan. Juustoja kypsytetään valmistuspäivästä laskettuna vähintään 12 viikkoa ennen kuin ne lähtevät juustokellareista. Juustotahkot ovat suuria (60–130 kg – halkaisija 0,70–1 metriä – reunan vähimmäiskorkeus 14 cm).

Näitä ominaisuuksia haetaan lopullisessa valinnassa, jonka kypsyttäjät tekevät perinteisen taitotiedon mukaisesti.

Emmental français est-central -juuston erityislaatu perustuu lypsykarjan ruokintaan ja laiduntamisvelvoitteeseen (vähintään kuusi kuukautta), mikä luo tiiviin yhteyden Emmental français est-central -juuston ja Est-centralin eri alueiden välille.

Lypsylehmien perusravinnon on oltava peräisin yksinomaan maantieteelliseltä alueelta, ja sen on koostuttava kesällä nurmesta ja talvella heinästä ja karkearehusta. Näin ollen pääasiassa perinteisten laiduntamis- ja heinänkorjuujaksojen noudattamisen ansiosta lehmille annettava paikallinen ravinto auttaa säilyttämään paitsi laidunten biologista monimuotoisuutta myös maidon mikrobiston monimuotoisuutta.

Laidunten kasvisto ja etenkin maidon mikrobisto vaikuttavat Emmental français est-central -juuston aistinvaraisiin ominaisuuksiin, ja juusto on valmistettava aina raakamaidosta. Näin ollen Est-centralin alueen viheralueilta peräisin olevalle maidolle on ominaista korkea proteiinipitoisuus, jonka ansiosta maito sopii hyvin juustonvalmistukseen.

Lisäksi käymisprosessilla tuotettujen rehujen (säilörehut ja pyöröpaalirehut) ja aromikkaita kasveja (esimerkiksi ristikukkaisia) sisältävän lisärehun käyttökielto mahdollistaa sen, että vältetään voihappokäyminen ja happamuus ensin maidossa ja sen jälkeen juustoissa ja siten myös kuluttajien mielestä epämiellyttävät aromit ja hajut.

Näin ollen maidon laadusta johtuva voihappokäymisen puuttuminen ja kerätyn maidon säilytysolosuhteista johtuva vähäinen lipolyysi ovat seikkoja, joiden ansiosta tuotetta voidaan kypsyttää pidempään ja se säilyy paremmin.

Tällaiset varotoimet ovat tarpeen, jotta raakamaidosta suurikokoiseksi puristetuksi ja kypsytetyksi tahkoksi valmistettua juustoa voidaan kypsyttää juustokellareissa perinteen mukaisesti pitkään (vähintään 12 viikkoa, kun vakiolaatuisen ranskalaisen emmentaljuuston kypsytysaika on 6 viikkoa).

Kypsytysprosessi koostuu kolmesta vaiheesta. Lämpimässä kellarissa tapahtuvan keskimmäisen vaiheen aikana juustomassaan muodostuvat sille ominaiset kolot. Nämä ovat erillisiä, muodoltaan pyöreitä tai soikeita, tasaisesti jakautuneita, säännöllisiä ja selkeitä ja niiden koko vaihtelee kirsikasta saksanpähkinään.

Pitkän kypsytysajan ansiosta intensiivisempi proteolyysi antaa juustolle sen tyypillisen maun, joka on puhdas ja hedelmäinen.

Kypsytyksen jälkeen kypsyttäjä valitsee juustotahkot erilaisten asteikkojen mukaan. Nämä liittyvät suojatun maantieteellisen merkinnän ”Emmental français est-central” aistinvaraisiin ominaisuuksiin, kuten koloihin, juustomassaan, makuun ja tuoksuun.

Näin ollen 12 viikon kypsyttäminen ja valmistuksessa käytetyn maidon luontaiset ominaisuudet ovat yhdessä tärkein tekijä, joka vaikuttaa Emmental français est-central -juuston ominaispiirteisiin. Kolmen kypsytysvaiheen hallinta ja kypsyttäjien tämän vaiheen lopussa tekemä tarkka juustojen valinta vaikuttavat tuotteen tyypillisiin ominaisuuksiin. Niitä ovat pääasiassa kova ja kuiva kuori, jonka väri vaihtelee kullankeltaisesta vaaleanruskeaan, pehmeä ja suussa sulava juustomassa sekä kolot, joiden koko vaihtelee kirsikasta saksanpähkinään.

Tuote-eritelmän julkaisutiedot

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-17d4b020-03b3-42af-88ee-d9124b73b41b


(1)  EUVL L 343, 14.12.2012, s. 1.