21.4.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 167/37


Erään viinialan nimityksen tuote-eritelmän vakiomuutoksen hyväksymistä koskevan tiedonannon julkaiseminen (komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/33 17 artiklan 2 ja 3 kohta)

(2022/C 167/10)

Tämä tiedonanto julkaistaan komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/33 (1) 17 artiklan 5 kohdan mukaisesti.

YHTENÄISEN ASIAKIRJAN VAKIOMUUTOSTA KOSKEVA TIEDONANTO

”Vallegarcía”

PDO-ES-02085-AM01

Tiedonannon päivämäärä: 25.1.2022

HYVÄKSYTYN MUUTOKSEN KUVAUS JA PERUSTELUT

1.   Jäännössokerin analyyttisissä parametreissa käytetyn terminologian mukauttaminen voimassa olevaan lainsäädäntöön

KUVAUS:

Analyyttinen parametri ”jäännössokeri” korvataan parametrilla ”kokonaissokeripitoisuus glukoosina ja fruktoosina”.

Muutetaan tuote-eritelmän 2.1.1 kohtaa. Muutos ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

Muutoksella mukautetaan sellaisia fysikaalis-kemiallisia ominaisuuksia koskevaa terminologiaa, jotka eivät aiheuta muutosta lopputuotteeseen, vaan tuote säilyttää luonnollisten ja ihmisen toiminnasta aiheutuvien tekijöiden vuorovaikutuksesta johtuvat ominaisuutensa ja profiilin, joita käsitellään yhteyden kuvauksessa. Muutos on siis vakiomuutos, koska se ei kuulu mihinkään asetuksen (EU) 2019/33 14 artiklan 1 kohdassa säädetyistä muutostyypeistä.

PERUSTELU:

Muutos tehdään 17 päivänä lokakuuta 2018 annetun komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2019/34 20 artiklassa kokonaissokeripitoisuudesta glukoosina ja fruktoosina säädetyn mukaisesti.

2.   Analyyttisten parametrien tarkastelu

KUVAUS:

Punaviinien väriä koskevaa raja-arvoa alennetaan 12:sta 10 AU:hun.

Muutetaan tuote-eritelmän 2 ja 7 kohtaa ja yhtenäisen asiakirjan 8 kohtaa.

Muutos ei aiheuta muutosta lopputuotteeseen, vaan tuote säilyttää luonnollisten ja ihmisen toiminnasta aiheutuvien tekijöiden vuorovaikutuksesta johtuvat ominaisuutensa ja profiilin, joita käsitellään yhteyden kuvauksessa. Muutos on siis vakiomuutos, koska se ei kuulu mihinkään asetuksen (EU) 2019/33 14 artiklan 1 kohdassa säädetyistä muutostyypeistä.

PERUSTELU:

Suojatun alkuperänimityksen ”Vallegarcía” tuotantoalueella viljellään erilaisia rypälelajikkeita. Cabernet Sauvignon -lajikkeesta saadaan luonnostaan viinejä, joilla on erittäin voimakas väri-intensiteetti. Monastrell- ja Garnacha Tinta -lajikkeista saadaan puolestaan pehmeämpiä viinejä, joiden väri-intensiteetti on keskivoimakas.

Viime vuosikymmenen aikana markkinoilla on yleisesti ollut kysyntää hedelmäisemmille viineille, jotka miellyttävät uudempaa viinikulttuuriin perehtyvää kuluttajasukupolvea.

Viininvalmistajilla on oltava tarvittavat välineet sellaisten viinien valmistukseen, joille on kysyntää kansallisilla ja kansainvälisillä markkinoilla, tuotantoalueen ja lajikkeiden ominaispiirteet säilyttäen.

Punaviinien väri-intensiteetin vähimmäistason aleneminen ei heikennä viinien laatua. Päinvastoin se lisää alueen eri rypälelajikkeiden tarjoamia mahdollisuuksia tuottaa hienompia, moniulotteisempia ja houkuttelevampia viinejä.

Koska väri-intensiteetti ja sen raja-arvo mainitaan yhteyden tekstissä, niiden muuttuessa on korjattava myös tätä tekstiä.

3.   Lajikkeiden lisääminen

KUVAUS:

Tuote-eritelmään lisätään seuraavat rypälelajikkeet: Garnacha Tinta, Mazuela eli Cariñena ja Monastrell.

Muutos koskee tuote-eritelmän 6 kohtaa ja yhtenäisen asiakirjan 7 kohtaa.

Muutos ei aiheuta muutosta lopputuotteeseen, vaan tuote säilyttää luonnollisten ja ihmisen toiminnasta aiheutuvien tekijöiden vuorovaikutuksesta johtuvat ominaisuutensa ja profiilin, joita käsitellään yhteyden kuvauksessa. Muutos on siis vakiomuutos, koska se ei kuulu mihinkään asetuksen (EU) 2019/33 14 artiklan 1 kohdassa säädetyistä muutostyypeistä.

PERUSTELU:

Edellä mainittuja lajikkeita on viljelty Vallegarcíassa jo useita vuosia. Esimerkiksi Garnacha Tinta-, Mazuela- eli Cariñena- ja Monastrell-lajikkeista valmistettujen viinien on todettu olevan korkealaatuisia. Maistelukomitea on seurannut näiden viinien kehittymistä ja laatua jo vuosien ajan, ja niiden on todettu olevan eritelmässä määriteltyjen laatuvaatimusten mukaisia. Näin ollen näiden lajikkeiden käyttö voidaan sallia Vallegarcían alkuperänimityksellä suojattujen viinien valmistuksessa.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

1.   Nimi/nimet

Vallegarcía

2.   Maantieteellisen merkinnän tyyppi

SAN – suojattu alkuperänimitys

3.   Rypäletuotteiden luokat

1.

Viini

4.   Viini(en) kuvaus

1.   Valkoviini

LYHYT KIRJALLINEN KUVAUS

Valkoviini on väriltään voimakkaan keltainen, ja siinä ilmenevät keskivahvana tai vahvana luumarjojen, trooppisten hedelmien ja valkoisten kukkien aromit. Taustalla on havaittavissa mausteyrttien, laventelin ja rosmariinin, aromeja; jälkimaku on paahtunut. Alkumaku on pehmeä, täyteläinen, raikas ja pyöreä, ei särmiä. Miellyttävä keskimaku, luumarjojen aromeja; jälkimaku paahtunut ja kevyen karvas.

*

Kokonaisalkoholipitoisuuden on oltava asiaa koskevassa EU:n lainsäädännössä vahvistettujen rajojen mukainen.

Yleiset analyyttiset ominaisuudet

Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

 

Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

12,5

Kokonaishappopitoisuus vähintään

4,1 g/l viinihappona ilmaistuna

Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

12,5

Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/l)

160

2.   Punaviini

LYHYT KIRJALLINEN KUVAUS

Viinin väri on kaunis ja voimakkaan punainen granaatin- tai rubiinipunaisine vivahteineen. Keskivahva intensiteetti, punaiset hedelmät, Välimeren alueen pensaiden ja mineraalien aromeja tai laventelin ja poltetun puun balsamimaisia aromeja. Suutuntuma on pyöreä; alkumaku vaatimaton, tasapainoinen, kevyen tanniininen.

*

Kokonaisalkoholipitoisuuden on oltava asiaa koskevassa EU:n lainsäädännössä vahvistettujen rajojen mukainen.

Yleiset analyyttiset ominaisuudet

Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

 

Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%):

12

Kokonaishappopitoisuus vähintään

4,2 g/l viinihappona ilmaistuna

Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

20

Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/l)

150

5.   Viininvalmistusmenetelmät

5.1.   Erityiset viininvalmistusmenetelmät

1.   Sadon käsittely

Rypäleet korjataan kokonaan käsin puulaatikkoihin. Rypäleet lajitellaan ensimmäisen kerran viinitarhassa, kun tertut leikataan, ja toisen kerran lajittelupöydällä viininvalmistamossa, jonne rypäleet tuodaan.

2.   Viininvalmistukseen liittyvä rajoitus

Rypäleet täytetään säiliöön ylemmän tuloaukon yläpuolella olevaan tasoon asti siten, ettei putkeen synny painetta. Näin varmistetaan rypäleiden hellempi käsittely.

Säiliössä rypälemassa kulkee putkilämmönvaihtimen läpi, jossa lämpötilaa alennetaan. Näin säiliö jää kylmäksi niin pitkäksi ajaksi kuin viininvalmistajat pitävät kulloinkin tarpeellisena. Tämän käymistä edeltävän maseroinnin ansiosta rypäleissä olevat aromiaineet uuttuvat liuokseen ja väri tasaantuu.

Kylmämaseroinnin jälkeen vaaleat rypäleet puristetaan ja tällä tavoin saatu rypälemehu saa laskeutua, kunnes sopiva sameus (400–800 NTU) on saavutettu. Kun käyminen on alkanut, vaihteleva osuus rypälemehusta siirretään käyttämättömiin ranskalaisiin tammitynnyreihin, joissa se käy ja kypsyy sakan päällä neljästä kuuteen kuukautta. Valko- ja punaviinien alkoholikäymisessä käytetään sekä luonnonhiivaa että valikoitua hiivakantaa. Valkoviinit käyvät alhaisissa lämpötiloissa: lämpötila saa olla alimmillaan 15 °C ja enimmillään 26 °C. Huomioon on otettava myös tynnyreissä käyvän rypälemehun osuus. Punaviinien käymislämpötila on vähintään 15 °C ja enintään 30 °C. Säiliössäolo- ja maserointiajat vaihtelevat 7–28 päivään viininvalmistajien teknisten arvioiden mukaan.

3.   Viininvalmistukseen liittyvä rajoitus

Punaviini siirretään käsin toiseen säiliöön, puristejäte siirtyy painovoiman vaikutuksesta pneumaattiseen puristimeen ilman pumppuja ja siirretään sen jälkeen käytettyihin tynnyreihin maisteluun asti. Kun on saatu kaikki viinityypit, sekä vapaasti syntyvät että puristetut, ja malolaktinen käyminen on päättynyt, viininvalmistajien muodostama komitea maistelee kaikki viinit ja erilaiset sekoitukset valmistetaan. Sen jälkeen viinit vanhennetaan ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Viinejä vanhennetaan pulloissa vaihtelevan pituisen ajan ennen kuin ne saatetaan markkinoille.

5.2.   Enimmäistuotokset

1.

Viognier-, Cabernet Franc-, Garnacha Tinta-, Mazuela- eli Cariñena- ja Monastrell-lajikkeet

11 500 kg rypäleitä/ha

2.

 

75 hl/ha

3.

Syrah-lajike

9 250 kg rypäleitä/ha

4.

 

60 hl/ha

5.

Merlot- ja Cabernet Sauvignon -lajikkeet

8 500 kg rypäleitä/ha

6.

 

55 hl/ha

7.

Petit Verdot -lajike

14 600 kg rypäleitä/ha

8.

 

95 hl/ha

6.   Rajattu maantieteellinen alue

Maantieteellinen alue on maarekisteriin merkitty palsta nro 448 Ciudad Realin maakunnassa sijaitsevan Retuerta del Bullaque -kunnan alueella 9. Alueen pinta-ala on 1 521 hehtaaria.

7.   Pääasialliset viininvalmistuksessa käytettävät rypälelajikkeet

 

CABERNET FRANC

 

CABERNET SAUVIGNON

 

GARNACHA TINTA

 

MAZUELA – CARIÑENA

 

MERLOT

 

MONASTRELL

 

PETIT VERDOT

 

SYRAH

 

VIOGNIER

8.   Yhteyden/yhteyksien kuvaus

8.1.   Ympäristö (luontoon ja ihmiseen liittyvät tekijät)

Viinien laatuun ratkaisevasti vaikuttavat maantieteellisen alueen ominaisuudet ovat seuraavat:

a)

Maaperä, johon viinitarhat on istutettu ja joka tunnetaan nimellä ”Raña del Fresno” on maannokseltaan ainutlaatuista maailmassa: sitä esiintyy yksinomaan tällä alueella. Tämän ansiosta alueella tuotetuilla rypäleillä on ainutlaatuisia erityisominaisuuksia (suuri intensiteetti, aromaattinen laatu ja pitkä jälkimaku). Lisäksi Vallegarcían maaperän happamuus ja alhainen pH-arvo ovat epätavallisia muihin vastaaviin ilmastoalueisiin verrattuna. Vallegarcían viinitarhat on istutettu maille, joilla on eri maaperäluokitus kuin Kastilia-La Manchan muiden viinitarhojen mailla. Kastilia-La Manchan yliopiston (UCLM) toteuttamassa tutkimushankkeessa, jossa selvitettiin Kastilia-La Manchan viininviljelyalueiden maaperän vaikutusta rypäleiden koostumukseen, luokiteltiin Vallegarcíassa tutkitut maaprofiilit Soil Taxonomy -luokituksen (Soil Survey Staff, 2006) mukaan Typic Palexerult -maannokseksi. Ultisol-luokka (hapansavimaannos) on tyypillinen raña-mailla (Vidal et al., 2004). Tutkimushankkeessa tarkastelluista viininviljelymaista vain kolme Vallegarcían profiilia kuuluu mainittuun luokkaan. Kyseiset kolme UCLM:n raportissa analysoitua profiilia luokiteltiin FAOn luokitusjärjestelmän (2007) mukaan seuraavasti: P1 – Cutanic Alisol (Ferric, Chromic), P2 – Cutanic Alisol (Ferric, Skeletic) ja P3 – Cutanic Alisol (Ferric, Skeletic).

Myös pH-arvojen suuri vaihtelu tekee näistä maaperistä ainutlaatuisia. Eri profiileitten pH-arvoja tarkasteltaessa ensimmäiseksi havaitaan niiden selvä vaihtelu. Tämä heijastuu viinien pH-arvoihin ja tasapainoiseen suutuntumaan.

Alhainen kalsiumpitoisuus ja suuret piihapon, raudan ja alumiinin pitoisuudet ovat hyvin epätyypillisiä Kastilia-La Manchan viininviljelyalueiden maaperässä. On kiinnostavaa verrata mainittuja pitoisuuksia alueen kalkkikivimaan, jossa viininviljelyä tavallisesti harjoitetaan, vastaaviin pitoisuuksiin: Amorósin et al. (2012b) mukaan Vallegarcían maaperän kalsiumpitoisuus poikkeaa huomattavasti kalkkikivimaan pintakerroksissa havaittavista pitoisuuksista (10,4 g•kg-1 vs. 230 g•kg-1). Piin (345,9 g•kg-1) ja raudan (26,5 g•kg-1) pitoisuudet puolestaan ovat rajatun alueen maaperässä huomattavasti suurempia kuin Kastilia-La Manchan viininviljelyalueen kalkkikivimaassa (127,5 ja 16,65 g•kg-1). Alumiinin pitoisuus on kalkkikivimaan pintakerroksessa noin 33,4 g•kg-1, kun taas Vallegarcían maaperässä pitoisuus on 57,8 g•kg-1. Maaperän alhainen kalsiumpitoisuus vaikuttaa Vallegarcían viineihin, jotka sen vuoksi poikkeavat luonteeltaan Kastilia-La Manchan muista viineistä.

Harvinaisiksi maametalleiksi luokiteltavien alkuaineiden (cerium, lantaani ja neodyymi) keskimääräinen pitoisuus (83,5, 44,5 ja 36,5 mg•kg-1) Vallegarcían maaperässä on alueellisesti (57,7, 23,5 ja 21,6 mg•kg-1) ja maailmanlaajuisesti (55, 35,5 ja 30,5 mg•kg-1) tarkasteltaessa suuri, mikä on myös huomionarvoinen seikka. Yleisesti ottaen kyseisten alkuaineiden pitoisuudet ovat happamissa maissa suuremmat kuin kalkkikivimaissa (Amorós et al., 2012a).

b)

Bullaque-joen ja rajattua aluetta ympäröivältä alueelta siihen virtaavien sivujokien vaikutus sekä laaksojen viileys ja vuorten pohjoistuulta vastaan antama suoja luovat viinitarhoille mikroilmaston, joka tasaa ääriolosuhteita sekä talvella että kesällä. Tällainen mikroilmasto luo otolliset olosuhteet, joissa rypäleet voivat kypsyä virheettömästi ja tasaisesti.

c)

Päivä- ja yölämpötilan suuri vaihtelu, johon on syynä Vallegarcían sijainti korkealla merenpinnasta, sekä alueen muihin osiin verrattuna suuri sademäärä vaikuttavat yhdessä siihen, että rypäleisiin kehittyy erinomainen tanniininen rakenne, joka parantaa viinien soveltuvuutta vanhentamiseen tynnyreissä ja pulloissa.

8.2.   Viinin kuvaus

Vallegarcían viineille on ominaista niiden pyöreys ja särmien puuttuminen. Niillä on myös erinomainen tanniinirakenne, jonka ansiosta niillä on poikkeuksellinen kyky kehittyä ja säilyä hyvänä pitkään. Niiden polyfenolien pitoisuus voi nousta yli 50 meq/l ja värin intensiteetti suuremmaksi kuin 10 AU.

Viinien intensiteetin ja aromaattisen laadun määräävät Välimeren alueen pensaiden (kistus, kanerva) voimakkaat aromit ja balsamimaiset aromit (timjami, rosmariini, laventeli) sekä vahva mineraalisuus (mustaliuske, kvartsiitti), jotka jättävät kurkun takaosaan viinin makua pitkittävän karvaan jälkimaun.

8.3.   Yhteys

Maaperä (”raña”), johon viinitarhat on istutettu, on maannokseltaan ainutlaatuista maailmassa. Rajatun alueen maaperän suuri happamuus ja alhainen pH-arvo ovat niin ikään epätavallisia. Niiden vaikutuksesta viini jättää kurkun takaosaan viinin makua pitkittävän karvaan jälkimaun.

Laaksojen viileys ja vuorten pohjoistuulta vastaan antama suoja tasoittavat sääoloja mahdollistavat sen, että viinit muodostuvat luonteeltaan pyöreiksi ja särmättömiksi. Päivä- ja yölämpötilan suuri vaihtelu, johon on syynä rajatun alueen sijainti korkealla merenpinnasta, sekä suuri sademäärä vaikuttavat yhdessä siihen, että rypäleisiin kehittyy erinomainen tanniinirakenne, jonka ansiosta viinien polyfenolien pitoisuus voi nousta yli 50 meq/l ja värin intensiteetti suuremmaksi kuin 10 AU.

Vaikka rajattu maantieteellinen alue on Kastilia SMM -alue, sen ominaispiirteet eroavat merkittävästi viereisen rajatun alueen piirteistä seuraavien tekijöiden osalta:

LUONTOON LIITTYVÄT TEKIJÄT

Maailmassa ainutlaatuinen maaperä (”raña”), joka on hyvin hapan ja jonka pH-arvo on alhainen, laaksojen viileys, vuorten pohjoistuulia vastaan antama suoja ja suuri sademäärä luovat viereisestä rajatusta alueesta selvästi poikkeavan mikroilmaston.

Pinta- ja pohjamaan pH-arvon laaja vaihtelu, joka on suurimmillaan 4,1 prosenttiyksikköä profiilissa 2 (pH 8,9 Ap-horisontissa ja pH 4,8 Btg1-horisontissa), vähäinen kalsiumpitoisuus ja suuret piihapon, raudan ja alumiinin pitoisuudet sekä harvinaisten maametallien esiintyminen suurina määrinä tekevät Vallegarcíasta erilaisen Kastilia-La Manchan muuhun osaan verrattuna.

INHIMILLISET TEKIJÄT

Merkittävimmät erot Vallegarcía-viinien ja viereisen Kastilia SMM -alueen viinien tuotantomenetelmissä ovat seuraavat:

SMM CASTILLA

VALLEGARCÍA

EROT

Valkoviinit≥9 til-%

≥12 til-%

Korkeampi alkoholipitoisuus

Punaviinit ≥10 til-%

≥12 til-%

Korkeampi alkoholipitoisuus

Punaviinit ≤18 meq/l

≤20 meq/l

Suurempi haihtuvien happojen pitoisuus

Valkoviinit≤16 000 kg/ha

≤11 500 kg/ha

Alhaisempi hehtaarituotos

Punaviinit≤16 000 kg/ha

≤14 600 kg/ha

Alhaisempi hehtaarituotos

---

>50 meq/l

Enemmän polyfenoleja

---

>10 AU

Voimakkaampi väri

Alue rajattiin ympäristötekijöiden perusteella (raña-maaperä, joka on hyvin hapan ja jonka pH-arvo on alhainen, sekä vuorten tarjoama suoja). Alueella on ainoastaan yksi viinin tuotantoa harjoittava viininvalmistamo, jonka hakija omistaa.

On hyvä panna merkille, että rajattu alue on laajuudeltaan 1 521 hehtaaria eikä sille ole istutettu muita viinitarhoja. Alueella on vain yksi viininvalmistamo, jonka hakija omistaa.

Muut tuottajat voivat käyttää rekisteröityä nimeä, jos he aloittavat myöhemmin toiminnan rajatulla maantieteellisellä alueella, edellyttäen että he täyttävät eritelmässä esitetyt edellytykset. Tällainen tilanne on täysin mahdollinen, sillä rajattu alue on laajuudeltaan 1 521 hehtaaria, joten sille mahtuu useampia viininvalmistamoja.

9.   Olennaiset lisäedellytykset (pakkaaminen, merkinnät, muut vaatimukset)

Oikeudellinen kehys:

Kansallinen lainsäädäntö

Lisäedellytyksen tyyppi:

Pakkaaminen rajatulla maantieteellisellä alueella

Edellytyksen kuvaus:

Viinit pullotetaan tuotantoalueella, koska kaikkien viinien tuotantoprosessi päättyy pullossa tapahtuvaan toiseen kypsytysjaksoon. Tänä aikana tapahtuu reduktioprosessi, joka parantaa viinien laatua ja pyöristää niiden makua. Viinit ovat valmiita kulutukseen, kun ne saavuttavat kunkin viinityypin eritelmässä määritellyt aistinvaraiset ominaisuudet.

Linkki tuote-eritelmään

http://pagina.jccm.es/agricul/paginas/comercial-industrial/consejos_new/pliegos/AM_01_PC_Vallegarcia_20210820.pdf


(1)  EUVL L 9, 11.1.2019, s. 2.