Bryssel 27.4.2022

COM(2022) 189 final

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

luettelon vahvistamisesta kolmansista maista, joiden kansalaisilla on oltava viisumi ulkorajoja ylittäessään, ja niistä kolmansista maista, joiden kansalaisia tämä vaatimus ei koske, annetun asetuksen (EU) 2018/1806 muuttamisesta

(Kuwait, Qatar)

{SWD(2022) 129 final}


PERUSTELUT

1.EHDOTUKSEN TAUSTA

Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Samalla kun EU:n ja Persianlahden alueen välisiä suhteita vahvistetaan yleisellä tasolla, EU:n olisi pyrittävä strategisempaan suuntautumiseen suhteessaan tähän alueeseen kehittämällä vahvempaa, kattavaa ja monialaista kumppanuutta. Viisumivapaus on keskeisessä asemassa edistettäessä EU:n ja Persianlahden alueen välistä kumppanuutta, sillä se helpottaa ihmisten välisiä yhteyksiä ja vahvistaa jo ennestään tiivistä poliittista, taloudellista, tutkimus-, koulutus-, kulttuuri- ja yhteiskunnallista vaihtoa. Tämän vuoksi EU aikoo jatkaa yhteistyötä niiden Persianlahden maiden kanssa, jotka ovat kiinnostuneita viisumivapaasta matkustuksesta EU:n alueelle. Tavoitteena on saavuttaa tulevaisuudessa täysi alueellinen yhtenäisyys asetuksessa (EU) 2018/1806 1 vahvistettujen kriteerien ja menettelyn pohjalta. Tähän mennessä toteutettujen menettelyvaiheiden ja ensimmäisen arvioinnin perusteella ehdotettu Kuwaitin ja Qatarin kansalaisten viisumivapaus olisi askel kohti vahvempaa alueellista yhtenäisyyttä Persianlahden alueella sen jälkeen, kun Yhdistyneille arabiemiirikunnille myönnettiin vuonna 2014 viisumivapaus, joka on parantanut yhteyksiä kyseisen maan kanssa.

Sekä Kuwait että Qatar ovat osoittautuneet EU:n keskeisiksi kumppaneiksi viimeaikaisten kriisien hoitamisessa. Mainitsemisen arvoisia esimerkkejä viimeaikaisesta yhteistyöstä ovat EU:n kansalaisten kotiuttaminen ja rokotustoimet covid-19-pandemian yhteydessä, EU:n kansalaisten evakuointi Dohan kautta sen jälkeen, kun talebanit nousivat valtaan Afganistanissa, Kuwaitin tarjoama taloudellinen tuki ja hyvät palvelukset humanitaarisen avun helpottamiseksi Syyrian sodan aikana sekä pyrkimykset torjua viimeaikaisia Eurooppaan kohdistuvia hybridiuhkia. Lisäksi Kuwait ja Qatar ovat unionille tärkeitä taloudellisia kumppaneita erityisesti energia-alalla ja EU:n energiahuollon monipuolistamista koskevien tavoitteiden kannalta 2 .

Kolmannet maat, joiden kansalaisia viisumivaatimus ei koske, määritetään arvioimalla tapauskohtaisesti eri perusteita, joista säädetään asetuksen (EU) 2018/1806 1 artiklassa. Nämä perusteet liittyvät muun muassa ”laittomaan maahanmuuttoon, yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen, taloudellisiin etuihin erityisesti matkailun ja ulkomaankaupan kannalta sekä unionin ulkosuhteisiin näiden kolmansien maiden kanssa erityisesti ihmisoikeuksiin ja perusvapauksiin liittyvien seikkojen sekä alueelliseen yhtenäisyyteen ja vastavuoroisuuteen liittyvien seikkojen osalta”.

Kuwaitiin ja Qatariin liittyvät laittoman muuttoliikkeen riskit ovat vähäisiä, minkä lisäksi nämä maat ovat lisäämässä yhteistyötä EU:n kanssa turvallisuusasioissa ja myöntävät biometrisiä passeja, mikä on edellytys viisumivapaalle matkustamiselle EU:n alueelle. Kuwait ja Qatar ovat tärkeitä taloudellisia ja kauppakumppaneita EU:lle ja elintärkeitä kumppaneita Euroopalle covid-19-pandemian jälkeisessä tilanteessa sekä Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen myötä, kun otetaan huomioon hyökkäyksen seuraukset energiahuollon kannalta sekä maailmanlaajuinen kampanja YK:n peruskirjan tukemiseksi. Viisumivapauden myöntäminen Kuwaitin ja Qatarin kansalaisille, jotka matkustavat EU:n alueelle, hyödyttäisi EU:n taloutta ja erityisesti matkailualaa. Vaikka ihmisoikeuksien ja perusvapauksien toteutumiseen liittyy edelleen haasteita, Kuwaitissa ja Qatarissa on ollut käynnissä yhteiskunnallisia muutosprosesseja naisten oikeuksien, työntekijöiden oikeuksien, uskonnonvapauden ja uskontojen välisen vuoropuhelun saralla. Kestävän viisumivapaan matkustamisen odotetaan tukevan edistykseen ja uudistuksiin näissä kysymyksissä liittyvää myönteistä kehitystä Kuwaitissa ja Qatarissa.

Kun asiaa tarkastellaan alueellisen yhtenäisyyden kannalta, tavoitteena on lopulta viisumivapaus EU:n ja kaikkien GCC-maiden välillä. Tähän tähtäävä tulevina kuukausina jatkuva vuoropuhelu niiden Persianlahden maiden kanssa, joiden kansalaisilta edellytetään edelleen viisumia, saattaa myös kannustaa vastaaviin myönteisiin uudistuksiin. Tähän liittyen komissio aloittaa piakkoin tekniset keskustelut näiden kumppanien kanssa viisumiasetuksen mukaisten viisumivapauden perusteiden täyttämisestä. Lisäksi paikallisen Schengen-yhteistyön puitteissa näiden kumppanien kanssa pyritään ottamaan käyttöön suotuisammat säännöt pitkäaikaisten (enintään viisi vuotta voimassa olevien) toistuvaisviisumien myöntämistä varten yhteisön viisumisäännöstön laatimisesta annetun asetuksen (EY) N:o 810/2009, sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EU) 2019/1155, 24 artiklan 2 kohdan mukaisesti. Ehdotus Schengen-viisumien myöntämismenettelyn digitalisoimisesta tekee viisumimenettelystä pitkälti paperittoman ja kontaktittoman, mikä säästää hakijoiden aikaa ja kustannuksia.

Komissio ehdottaa asetuksen (EU) 2018/1806 muuttamista siten, että Kuwaitin ja Qatarin kansalaiset vapautetaan vaatimuksesta, jonka mukaan heillä on oltava viisumi jäsenvaltioiden ulkorajojen ylittämistä varten, kun on kyse enintään 90 päivän oleskelusta minkä tahansa 180 päivän jakson aikana.

Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

Asetuksessa (EU) 2018/1806 luetellaan kolmannet maat, joiden kansalaisilla on oltava viisumi jäsenvaltioiden ulkorajoja ylittäessään, ja kolmannet maat, joiden kansalaisia tämä vaatimus ei koske. Kaikki jäsenvaltiot Irlantia lukuun ottamatta sekä Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi soveltavat asetusta (EU) 2018/1806. Asetus on osa EU:n yhteistä viisumipolitiikkaa sellaisen lyhytaikaisen oleskelun osalta, jonka kesto on enintään 90 päivää minkä tahansa 180 päivän jakson aikana.

Kuwait ja Qatar luetellaan tällä hetkellä asetuksen (EU) 2018/1806 liitteessä I niiden kolmansien maiden joukossa, joiden kansalaisilla on oltava viisumi ylittäessään jäsenvaltioiden ulkorajat. Kaikille matkustajille olisi tehtävä perusteellinen tarkastus asiaankuuluvien tietokantojen avulla 3 .

Liitteissä I ja II olevien kolmansien maiden luetteloiden sisällön olisi oltava asetuksen (EU) 2018/1806 1 artiklassa säädettyjen perusteiden mukainen ja pysyttävä sellaisena 4 . Nämä perusteet liittyvät muun muassa ”laittomaan maahanmuuttoon, yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen, taloudellisiin etuihin erityisesti matkailun ja ulkomaankaupan kannalta sekä unionin ulkosuhteisiin näiden kolmansien maiden kanssa erityisesti ihmisoikeuksiin ja perusvapauksiin liittyvien seikkojen sekä alueelliseen yhtenäisyyteen ja vastavuoroisuuteen liittyvien seikkojen osalta”.

Ehdotetun viisumivapauden soveltamisen jälkeen asetuksessa (EU) 2018/1806 säädettyjä vastavuoroisuus- ja keskeyttämismekanismeja voidaan soveltaa, jos viisumikohtelun täyttä vastavuoroisuutta ei ole varmistettu, tai jos viisumivapausjärjestelmää käytetään väärin tai viisumivapaudesta seuraa väärinkäytöksiä 5 . Viisumivapauden saattamiseksi voimaan EU:n on tehtävä kummankin maan kanssa viisumivapaussopimus. Sopimukseen sisältyy takeita, jotka liittyvät niihin asetuksessa (EU) 2018/1806 säädettyihin viisumivapauden perusteisiin, joiden perusteella viisumivapaus on myönnetty.

Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

Ehdotettu Kuwaitia ja Qataria koskeva viisumivapaus on yhdenmukainen EU:n pyrkimysten kanssa kehittää vahvempaa, strategisempaa, kattavaa ja monialaista kumppanuutta Persianlahden alueen kanssa. Tähän liittyen on tarkoitus antaa yhteinen tiedonanto strategisesta kumppanuudesta Persianlahden alueen kanssa.

EU:n rajanylitystietojärjestelmä (EES), joka on tarkoitus ottaa käyttöön syyskuussa 2022, auttaa osaltaan varmistamaan, että kolmansien maiden kansalaiset käyttävät viisumivapautta laillisesti. Lisäksi Euroopan matkustustieto- ja -lupajärjestelmä (ETIAS), jonka on tarkoitus aloittaa toimintansa toukokuussa 2023, mahdollistaa viisumivapauden piiriin kuuluvien kolmansien maiden kansalaisten ennakkotarkastukset, mikä edistää osaltaan tehokkaasti Schengen-alueen turvallisuuden ylläpitämistä ja vahvistamista.

2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

Oikeusperusta

Ehdotuksen oikeusperusta on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 77 artiklan 2 kohdan a alakohta. Ehdotetulla asetuksella kehitetään Schengenin säännöstöä.

Toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaate sekä sääntelytavan valinta

Tarvittava muutos asetukseen (EU) 2018/1806 on tehtävä asetuksella. Jäsenvaltiot eivät pysty saavuttamaan tavoitetta, jos ne toimivat kukin yksittäin. Käytettävissä ei ole muita vaihtoehtoja, joilla tavoite voitaisiin saavuttaa.

3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

Sidosryhmien kuuleminen

Viisumityöryhmässä on keskusteltu jäsenvaltioiden kanssa mahdollisuudesta tarkistaa EU:n luetteloita viisumivapaista ja viisumipakon piiriin kuuluvista maista sekä tällaisen tarkistuksen menetelmistä ja laajuudesta. EU:n viisumivapauden vaatimuksista on keskusteltu asianomaisten maiden kanssa, ja molemmat maat ovat useaan otteeseen ilmaisseet kiinnostuksensa vahvistaa viisumivapaa matkustus EU:n alueelle.

Perusoikeudet

Ehdotuksella ei ole kielteisiä vaikutuksia perusoikeuksien suojeluun Euroopan unionissa.

4.LISÄTIEDOT

Toteuttamissuunnitelmat sekä seuranta-, arviointi- ja raportointijärjestelyt

Ehdotettua asetusta sovelletaan sellaisenaan sen voimaantulopäivästä alkaen. Viisumivapautta sovelletaan Kuwaitin ja Qatarin sekä Euroopan unionin välillä tehtävän viisumivapautta koskevan sopimuksen voimaantulopäivästä. Komissio seuraa edelleen tiiviisti asetuksen (EU) 2018/1806 1 artiklan vaatimusten täyttymistä viisumivapaussopimusten voimaantulon jälkeen.

Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset

Asetusta (EU) 2018/1806 ehdotetaan muutettavaksi siten, että Kuwait ja Qatar siirretään liitteestä I (luettelo kolmansista maista, joiden kansalaisilla on oltava viisumi ylittäessään jäsenvaltioiden ulkorajat) liitteeseen II (luettelo kolmansista maista, joiden kansalaisia viisumipakko ei koske näiden ylittäessä jäsenvaltion ulkorajat, kun kyse on kokonaiskestoltaan enintään 90 päivän oleskelusta minkä tahansa 180 päivän jakson aikana).

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

luettelon vahvistamisesta kolmansista maista, joiden kansalaisilla on oltava viisumi ulkorajoja ylittäessään, ja niistä kolmansista maista, joiden kansalaisia tämä vaatimus ei koske, annetun asetuksen (EU) 2018/1806 muuttamisesta

(Kuwait, Qatar)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 77 artiklan 2 kohdan a alakohdan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä,

sekä katsovat seuraavaa:

(1)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2018/1806 6 luetellaan kolmannet maat, joiden kansalaisilla on oltava viisumi jäsenvaltioiden ulkorajoja ylittäessään, ja ne kolmannet maat, joiden kansalaisia tämä vaatimus ei koske.

(2)Kolmannet maat, joiden kansalaisia viisumivaatimus ei koske, määritetään arvioimalla tapauskohtaisesti eri perusteita, joista säädetään asetuksen (EU) 2018/1806 1 artiklassa. Nämä perusteet liittyvät muun muassa ”laittomaan maahanmuuttoon, yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen, taloudellisiin etuihin erityisesti matkailun ja ulkomaankaupan kannalta sekä unionin ulkosuhteisiin näiden kolmansien maiden kanssa erityisesti ihmisoikeuksiin ja perusvapauksiin liittyvien seikkojen sekä alueelliseen yhtenäisyyteen ja vastavuoroisuuteen liittyvien seikkojen osalta”.

(3)Kuwaitiin ja Qatariin liittyvät EU:hun suuntautuvan laittoman muuttoliikkeen riskit ovat vähäisiä, ja nämä maat myöntävät kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön standardien mukaisia biometrisiä passeja. Turvallisuusyhteistyö näiden maiden kanssa on tiivistynyt viime vuosina. Taloudellisten etujen osalta Kuwait ja Qatar ovat unionille tärkeitä taloudellisia kumppaneita erityisesti energia-alalla. Vaikka ihmisoikeuksien ja perusvapauksien toteutumiseen liittyy edelleen haasteita, Kuwaitissa ja Qatarissa on tapahtunut yhteiskunnallisia muutoksia ja edistysaskelia, jotka liittyvät naisten oikeuksiin, työntekijöiden oikeuksiin sekä uskonnonvapauteen ja uskontojen väliseen vuoropuheluun, ja maiden odotetaan jatkavan edistymistä ja uudistuksia. EU:hun suuntautuvan viisumivapaan matkustamisen pitkän aikavälin hyödyt voivat vahvistaa myönteistä kehitystä näissä kysymyksissä.

(4)Näiden maiden kansalaiset olisi tämän vuoksi vapautettava viisumipakosta sellaisen oleskelun osalta, jonka kokonaiskesto on enintään 90 päivää minkä tahansa 180 päivän jakson aikana, ja viittaukset kyseisiin maihin olisi siirrettävä asetuksen (EU) 2018/1806 liitteeseen II.

(5)Kuwaitin ja Qatarin kansalaisia koskeva viisumivapaus ei rajoita Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU) 29 artiklan ja Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 215 artiklan nojalla hyväksyttyjen EU:n rajoittavien toimenpiteiden soveltamista.

(6)Kuwaitin ja Qatarin kansalaisia koskevaa viisumivapautta ei pitäisi soveltaa ennen kuin unionin sekä Kuwaitin ja Qatarin välillä on tehty kahdenväliset viisumivapaussopimukset, erityisesti jotta voidaan varmistaa täyden vastavuoroisuuden toteutuminen.

(7)Sen vuoksi asetusta (EU) 2018/1806 olisi muutettava.

(8)Tällä asetuksella kehitetään niitä Schengenin säännöstön määräyksiä, joihin Irlanti ei osallistu neuvoston päätöksen 2002/192/EY 7 mukaisesti. Irlanti ei sen vuoksi osallistu tämän asetuksen hyväksymiseen, asetus ei sido Irlantia eikä sitä sovelleta Irlantiin.

(9)Islannin ja Norjan osalta tällä asetuksella kehitetään niitä Schengenin säännöstön määräyksiä, joita tarkoitetaan Euroopan unionin neuvoston sekä Islannin tasavallan ja Norjan kuningaskunnan välisessä sopimuksessa viimeksi mainittujen osallistumisesta Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen ja jotka kuuluvat neuvoston päätöksen 1999/437/EY 8 1 artiklan B kohdassa tarkoitettuun alaan.

(10)Sveitsin osalta tällä asetuksella kehitetään niitä Schengenin säännöstön määräyksiä, joita tarkoitetaan Euroopan unionin, Euroopan yhteisön ja Sveitsin valaliiton välisessä sopimuksessa Sveitsin valaliiton osallistumisesta Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen ja jotka kuuluvat päätöksen 1999/437/EY 1 artiklan B kohdassa, luettuna yhdessä neuvoston päätöksen 2008/146/EY 9 3 artiklan kanssa, tarkoitettuun alaan.

(11)Liechtensteinin osalta tällä asetuksella kehitetään niitä Schengenin säännöstön määräyksiä, joita tarkoitetaan Euroopan unionin, Euroopan yhteisön, Sveitsin valaliiton ja Liechtensteinin ruhtinaskunnan välisessä pöytäkirjassa Liechtensteinin ruhtinaskunnan liittymisestä Euroopan unionin, Euroopan yhteisön ja Sveitsin valaliiton väliseen sopimukseen Sveitsin valaliiton osallistumisesta Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen ja jotka kuuluvat päätöksen 1999/437/EY 1 artiklan B kohdassa, luettuna yhdessä neuvoston päätöksen 2011/350/EU 10 3 artiklan kanssa, tarkoitettuun alaan.

(12)Tämä asetus on vuoden 2003 liittymisasiakirjan 3 artiklan 1 kohdassa, vuoden 2005 liittymisasiakirjan 4 artiklan 1 kohdassa ja vuoden 2011 liittymisasiakirjan 4 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu Schengenin säännöstöön perustuva tai muuten siihen liittyvä säädös,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Muutetaan asetus (EU) 2018/1806 seuraavasti:

a) Poistetaan liitteessä I olevasta 1 kohdasta (”VALTIOT”) viittaukset Kuwaitiin ja Qatariin.

b) Muutetaan liitteessä II oleva 1 kohta (”VALTIOT”) seuraavasti:

i)    lisätään ...n ja ...n väliin viittaus seuraavasti:

”Kuwait (*)(**)”

(*) Viisumivapautta sovelletaan Euroopan unionin kanssa tehtävän viisumivapautta koskevan sopimuksen voimaantulopäivästä.

(**) Viisumivapaus koskee ainoastaan henkilöitä, joilla on kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (ICAO) standardien mukainen biometrinen passi.

ii)    lisätään ...n ja ...n väliin viittaus seuraavasti:

”Qatar (*)(**)”

(*) Viisumivapautta sovelletaan Euroopan unionin kanssa tehtävän viisumivapautta koskevan sopimuksen voimaantulopäivästä.

(**) Viisumivapaus koskee ainoastaan henkilöitä, joilla on kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (ICAO) standardien mukainen biometrinen passi.

2 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan jäsenvaltioissa perussopimusten mukaisesti.

Tehty Brysselissä

Puhemies    Puheenjohtaja

Euroopan parlamentin puolesta    Neuvoston puolesta

Puhemies    Puheenjohtaja

(1)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1806, annettu 14 päivänä marraskuuta 2018, luettelon vahvistamisesta kolmansista maista, joiden kansalaisilla on oltava viisumi ulkorajoja ylittäessään, ja niistä kolmansista maista, joiden kansalaisia tämä vaatimus ei koske (EUVL L 303, 28.11.2018, s. 39).
(2)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan sosiaali- ja talouskomitealle ja alueiden komitealle, annettu 23. maaliskuuta 2022, ”Toimitusvarmuus ja kohtuulliset energian hinnat” (COM/2022/138 final), https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?qid=1649253932345&uri=CELEX%3A52022DC0138
(3)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/399, annettu 9 päivänä maaliskuuta 2016, henkilöiden liikkumista rajojen yli koskevasta unionin säännöstöstä (Schengenin rajasäännöstö), sellaisena kuin se on muutettuna 15 päivänä maaliskuuta 2017 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2017/458, 8 artiklan 3 kohta (EUVL L 74, 18.3.2017, s. 1).
(4)    Asetuksen (EU) 2018/1806 johdanto-osan 4 kappale.
(5)    Asetuksen (EU) 2018/1806 7 ja 8 artikla.
(6)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1806, annettu 14 päivänä marraskuuta 2018, luettelon vahvistamisesta kolmansista maista, joiden kansalaisilla on oltava viisumi ulkorajoja ylittäessään, ja niistä kolmansista maista, joiden kansalaisia tämä vaatimus ei koske (EUVL L 303, 28.11.2018, s. 39–58).
(7)    Neuvoston päätös 2002/192/EY, tehty 28 päivänä helmikuuta 2002, Irlannin pyynnöstä saada osallistua joihinkin Schengenin säännöstön määräyksiin (EYVL L 64, 7.3.2002, s. 20).
(8)    Neuvoston päätös 1999/437/EY, tehty 17 päivänä toukokuuta 1999, tietyistä Euroopan unionin neuvoston, Islannin tasavallan ja Norjan kuningaskunnan välillä näiden kahden valtion osallistumisesta Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen tehdyn sopimuksen yksityiskohtaisista soveltamissäännöistä (EYVL L 176, 10.7.1999, s. 31).
(9)    Neuvoston päätös 2008/146/EY, tehty 28 päivänä tammikuuta 2008, Euroopan unionin, Euroopan yhteisön ja Sveitsin valaliiton välisen, Sveitsin valaliiton osallistumista Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen koskevan sopimuksen tekemisestä Euroopan yhteisön puolesta (EUVL L 53, 27.2.2008, s. 1).
(10)    Neuvoston päätös 2011/350/EU, annettu 7 päivänä maaliskuuta 2011, Liechtensteinin ruhtinaskunnan liittymisestä Euroopan unionin, Euroopan yhteisön ja Sveitsin valaliiton väliseen sopimukseen, joka koskee Sveitsin valaliiton osallistumista Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen, Euroopan unionin, Euroopan yhteisön, Sveitsin valaliiton ja Liechtensteinin ruhtinaskunnan välillä tehtävän pöytäkirjan tekemisestä Euroopan unionin puolesta, siltä osin kuin kyse on tarkastusten poistamisesta sisärajoilta ja henkilöiden liikkumisesta rajojen yli (EUVL L 160, 18.6.2011, s. 19).