Bryssel 6.4.2022

COM(2022) 154 final

2022/0102(NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

luvan antamisesta Tšekille ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeava erityistoimenpide


PERUSTELUT

Neuvosto voi yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28. marraskuuta 2006 annetun neuvoston direktiivin 2006/112/EY 1 , jäljempänä ’alv-direktiivi’, 395 artiklan 1 kohdan nojalla antaa yksimielisesti komission ehdotuksesta jäsenvaltiolle luvan soveltaa mainitun direktiivin säännöksistä poikkeavia erityistoimenpiteitä arvonlisäveron kantamismenettelyn yksinkertaistamiseksi taikka tietyntyyppisten veropetosten tai veron kiertämisen estämiseksi.

Tšekki pyysi 23. marraskuuta 2021 komissioon saapuneeksi kirjatulla kirjeellä lupaa soveltaa 31. joulukuuta 2024 asti alv-direktiivin 287 artiklasta poikkeavaa toimenpidettä, jotta Tšekki voisi vapauttaa arvonlisäverosta sellaiset verovelvolliset, joiden vuosiliikevaihto on enintään 85 000 euroa.

Komissio antoi alv-direktiivin 395 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti Tšekin pyynnön tiedoksi muille jäsenvaltioille 16. joulukuuta 2021 päivätyllä kirjeellä. Komissio ilmoitti Tšekille 20. joulukuuta 2021 päivätyllä kirjeellä saaneensa kaikki hakemuksen arviointia varten tarvittavat tiedot.

1.EHDOTUKSEN TAUSTA

Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Alv-direktiivin XII osaston 1 luvussa annetaan jäsenvaltioille mahdollisuus soveltaa pieniin yrityksiin erityisjärjestelmiä, kuten mahdollisuutta myöntää verovapautus alv-verovelvollisille, joiden vuosiliikevaihto jää tietyn raja-arvon alle. Alv-vapautus merkitsee sitä, että alv-verovelvollisen ei tarvitse veloittaa arvonlisäveroa luovutuksistaan ja suorituksistaan, jolloin hän ei voi myöskään vähentää arvonlisäveroa tuotantopanoksistaan.

Alv-direktiivin 287 artiklan mukaan tietyt jäsenvaltiot, jotka ovat liittyneet unioniin 1. tammikuuta 1978 jälkeen, voivat myöntää verovapautuksen sellaisille verovelvollisille, joiden vuosiliikevaihto on kansallisena valuuttana niiden liittymispäivänä voimassa olleen muuntokurssin mukaan enintään kyseisessä säännöksessä mainittujen määrien suuruinen.

Alv-direktiivin 287 artiklan 7 kohdan mukaan Tšekki voi vapauttaa arvonlisäverosta verovelvolliset, joiden kansallisena valuuttana ilmaistu vuosiliikevaihto on enintään 35 000 euroa.

Lupa nostaa vuosiliikevaihdon raja-arvoa 35 000 eurosta 85 000 euroon helpottaisi merkittävästi alv-vapautukseen oikeutettujen yritysten hallinnollista rasitusta ja edistäisi tällaisten pienyritysten kehittymistä, kun ne vapautuisivat tavanomaisten alv-järjestelyjen mukaisista alv-velvoitteista, kuten alv-kirjanpidosta tai alv-ilmoitusten tekemisestä. Lisäksi erityistoimenpiteen käyttöönotolla vähennettäisiin myös verohallinnolle aiheutuvaa rasitusta, kun alv-velvollisten, joiden liikevaihto jää raja-arvoa pienemmäksi, hallinnointia ja tarkastamista koskevia velvoitteita olisi vähemmän. Vaikutukset näiden alv-velvollisten alv-velvoitteiden noudattamisen yleiseen tasoon olisivat myös myönteisiä.

Erityistoimenpide on verovelvollisille täysin valinnainen. Pienyritykset, joiden liikevaihto ei ylitä raja-arvoa, voisivat siis edelleen käyttää oikeuttaan soveltaa tavallista alv-järjestelmää.

Tšekin toimittamien arvioiden mukaan erityistoimenpiteen käyttöönotto vähentäisi alv-tuloja alle kaksi prosenttia, eikä se siis vaikuttaisi merkittävästi alv-tulojen kokonaismäärään tai lopullisessa kulutusvaiheessa kannettavien verotulojen kokonaismäärään.

Erityistoimenpide, jolla yksinkertaistetaan pienten toimijoiden velvoitteita, on pienyrityksiä koskevien Euroopan unionin tavoitteiden mukainen.

Koska poikkeava toimenpide vaikuttaa myönteisesti yritysten ja verohallinnon hallinnollisen rasituksen vähentämiseen ilman, että sillä on suurta vaikutusta alv-kokonaiskertymään, on aiheellista antaa Tšekille lupa ottaa erityistoimenpide käyttöön ja soveltaa sitä 31. joulukuuta 2024 asti.

Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

Poikkeava toimenpide on neuvoston direktiivissä (EU) 2020/285 asetettujen tavoitteiden mukainen. Kyseisellä direktiivillä muutetaan alv-direktiivin 281–294 artiklaa, jotka koskevat pienten yritysten erityisjärjestelmää 2 . Toimenpide perustuu arvonlisäveroa koskevaan toimintasuunnitelmaan 3 , ja sen tavoitteena on luoda nykyaikainen ja yksinkertaistettu järjestelmä pieniä yrityksiä varten. Poikkeavalla toimenpiteellä pyritään erityisesti vähentämään alv-säännösten noudattamisesta aiheutuvia kustannuksia ja kilpailun vääristymistä sekä kansallisella että EU:n tasolla, vähentämään raja-arvovaikutuksesta johtuvia kielteisiä seurauksia ja huolehtimaan siitä, että yritysten on helpompi noudattaa säännöksiä ja verohallintojen helpompi valvoa niiden noudattamista.

Lisäksi 85 000 euron raja-arvo on yhdenmukainen direktiivin (EU) 2020/285 kanssa, koska direktiivissä annetaan jäsenvaltioille mahdollisuus vahvistaa alv-vapautuksen edellyttämäksi vuosiliikevaihdon raja-arvoksi enintään 85 000 euroa (tai sen vasta-arvo kansallisena valuuttana).

Muille jäsenvaltioille on myönnetty alv-direktiivin 285 ja 287 artiklan nojalla vastaavia poikkeuksia, joilla on vapautettu arvonlisäverosta sellaisia alv-velvollisia, joiden vuosiliikevaihto on alle tietyn raja-arvon. Alankomaille 4 ja Belgialle 5 on myönnetty 25 000 euron raja-arvo, Italialle 6 30 000 euron ja Luxemburgille 7 35 000 euron raja-arvo, Puolalle 8 , Latvialle 9 ja Virolle 10 on myönnetty 40 000 euron raja-arvo, Unkarille 11 48 000 euron raja-arvo, Slovenialle 12 50 000 euron raja-arvo, Liettualle 13 55 000 euron raja-arvo, Kroatialle 14 45 000 euron raja-arvo, Maltalle 15 30 000 euron raja-arvo ja Romanialle 16 88 500 euron raja-arvo.

Poikkeuksille alv-direktiivistä olisi aina asetettava aikaraja, jotta niiden vaikutuksia voidaan arvioida. Lisäksi Tšekin pyytämä erityistoimenpiteen voimassaolon jatkaminen 31. joulukuuta 2024 asti vastaa direktiivin (EU) 2020/285 vaatimuksia. Direktiivissä vahvistetaan 1. tammikuuta 2025 päiväksi, josta alkaen jäsenvaltioiden on sovellettava kansallisia säännöksiä, jotka niiden on annettava direktiivin noudattamiseksi.

Ehdotettu toimenpide on näin ollen yhdenmukainen alv-direktiivin säännösten kanssa.

Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

Komissio on korostanut johdonmukaisesti sitä, että pienet yritykset tarvitsevat yksinkertaisempia sääntöjä. Tässä yhteydessä komissio hyväksyi maaliskuussa 2020 pk-yritysstrategian kestävää ja digitaalista Eurooppaa varten 17 ja sitoutui tässä strategiassa jatkamaan työtä pk-yrityksiin kohdistuvan rasituksen vähentämiseksi. Tavoite, joka koskee pk-yrityksiin kohdistuvan lainsäädännöstä johtuvan rasituksen keventämistä, on yksi strategian pilareista. Tämä erityistoimenpide on verosääntöjen osalta näiden tavoitteiden mukainen. Se on myös vuonna 2020 laaditun oikeudenmukaista ja yksinkertaista verotusta koskevan, elpymisstrategiaa tukevan toimintasuunnitelman 18 mukainen. Kyseisessä toimintasuunnitelmassa todetaan, että verosäännösten noudattamisesta aiheutuvat kustannukset ovat EU:ssa edelleen suuria ja että säännösten noudattamisesta aiheutuu tyypillisesti huomattavasti enemmän kustannuksia pienille kuin suurille yrityksille.

2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

Oikeusperusta

Alv-direktiivin 395 artikla.

Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

Kun otetaan huomioon ehdotuksen perustana oleva alv-direktiivin säännös, ehdotus kuuluu Euroopan unionin yksinomaiseen toimivaltaan. Sen vuoksi toissijaisuusperiaatetta ei sovelleta.

Suhteellisuusperiaate

Päätös koskee jäsenvaltiolle sen omasta pyynnöstä annettavaa lupaa, eikä siihen liity velvollisuuksia.

Koska poikkeuksen soveltamisala on rajallinen, erityistoimenpide on oikeassa suhteessa tavoitteeseen eli siihen nähden, että sillä pyritään yksinkertaistamaan veronkantoa pienten alv-verovelvollisten ja verohallinnon kannalta.

Sääntelytavan valinta

Ehdotettu sääntelytapa on neuvoston täytäntöönpanopäätös.

Alv-direktiivin 395 artiklan mukaan yhteisistä alv-säännöistä voidaan poiketa vain, jos neuvosto antaa siihen luvan yksimielisellä päätöksellä, jonka se tekee komission ehdotuksesta. Neuvoston täytäntöönpanopäätös on parhaiten soveltuva toimintatapa, koska tällainen päätös voidaan osoittaa yksittäiselle jäsenvaltiolle.

3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

Sidosryhmien kuuleminen

Sidosryhmien kuulemista ei järjestetty. Tämä ehdotus perustuu Tšekin esittämään pyyntöön ja koskee ainoastaan kyseistä jäsenvaltiota.

Vaikutustenarviointi

Ehdotetun neuvoston täytäntöönpanopäätöksen tarkoituksena on nostaa alv-poikkeuksen raja-arvoa nykyisestä 35 000 eurosta 85 000 euroon (tai vastaavaan määrään kansallisena valuuttana). Raja-arvon korottaminen on yksinkertaistamistoimenpide, jolla poistetaan useita alv-velvoitteita sellaisilta yrityksiltä, joiden vuosiliikevaihto on enintään 85 000 euroa. Toimenpide vaikuttaa sen vuoksi myönteisesti yritysten ja verohallinnon hallinnollisen rasituksen vähentämiseen ilman, että sillä on suurta vaikutusta alv-kokonaiskertymään. Koska poikkeuksen soveltamisala on suppea ja sen voimassaoloaika rajattu, toimenpiteen vaikutukset ovat joka tapauksessa rajalliset.

Vuotta 2020 koskevien saatavilla olevien tietojen perusteella oikeutta alv-vapautukseen käyttää tällä hetkellä 910 000 pienyritystä. Raja-arvon nostaminen 85 000 euroon toisi vapautuksen piiriin noin 105 000 uutta yritystä, mikä vähentäisi alv-tuloja alle kaksi prosenttia.

Poikkeava toimenpide on verovelvollisille valinnainen. Verovelvolliset voivat edelleen valita tavallisen alv-järjestelmän direktiivin 2006/112/EY 290 artiklan mukaisesti. Vaikutuksen Tšekin alv-tuloihin arvioidaan olevan noin 370 miljoonaa euroa, mitä voidaan pitää vähämerkityksisenä.

Perusoikeudet

Ehdotuksella ei ole vaikutuksia perusoikeuksien suojeluun.

4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Arvonlisäverosta kertyvien omien varojen lopullisesta yhdenmukaisesta kantomenettelystä annetun asetuksen (ETY, Euratom) N:o 1553/89 muuttamisesta 30 päivänä huhtikuuta 2021 annetun neuvoston asetuksen (EU, Euratom) 2021/769 19 tultua voimaan Tšekki ei tee kompensaatiolaskelmaa alv-perusteisia omia varoja koskevasta varainhoitovuoden 2022 selvityksestä alkaen.

2022/0102 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

luvan antamisesta Tšekille ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeava erityistoimenpide

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annetun neuvoston direktiivin 2006/112/EY 20 ja erityisesti sen 395 artiklan 1 kohdan,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)Direktiivin 2006/112/EY 287 artiklan 7 alakohdan mukaan Tšekki voi myöntää vapautuksen arvonlisäverosta sellaisille verovelvollisille, joiden vuosittainen liikevaihto on kansallisena valuuttana Tšekin liittymispäivänä voimassa olleen muuntokurssin mukaan enintään 35 000 euroa.

(2)Tšekki pyysi 23 päivänä marraskuuta 2021 komissioon saapuneeksi kirjatulla kirjeellä lupaa ottaa käyttöön direktiivin 2006/112/EY 287 artiklan 7 kohdasta poikkeava erityistoimenpide ja myöntää vapautus arvonlisäverosta sellaisille alv-verovelvollisille, joiden vuosittainen liikevaihto on enintään 85 000 euroa tai vastaava määrä kansallisessa valuutassa, jäljempänä ’erityistoimenpide’. Kyseistä erityistoimenpidettä sovellettaisiin 31 joulukuuta 2024 saakka eli siihen päivään saakka, johon mennessä jäsenvaltioiden on saatettava neuvoston direktiivi (EU) 2020/285 21 osaksi kansallista lainsäädäntöään. Kyseisestä direktiivistä seuraa, että jäsenvaltiot voivat 1 päivästä tammikuuta 2025 alkaen vapauttaa arvonlisäverosta sellaisten verovelvollisten suorittamat tavaroiden luovutukset ja palvelujen suoritukset, joiden vuosiliikevaihto jäsenvaltiossa ei ylitä 85 000 euron raja-arvoa tai sen vasta-arvoa kansallisena valuuttana.

(3)Komissio toimitti direktiivin 2006/112/EY 395 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti Tšekin pyynnön muille jäsenvaltioille 16 päivänä joulukuuta 2021 päivätyllä kirjeellä. Komissio ilmoitti Tšekille 20 päivänä joulukuuta 2021 päivätyllä kirjeellä saaneensa kaikki hakemuksen arviointiin tarvittavat tiedot.

(4)Erityistoimenpide on johdonmukainen direktiivin (EU) 2020/285 kanssa, jolla pyritään vähentämään pienille yrityksille säännösten noudattamisesta aiheutuvaa rasitusta sekä ehkäisemään kilpailun vääristymistä sisämarkkinoilla.

(5)Erityistoimenpide säilyy vapaaehtoisena verovelvollisille, sillä ne voivat edelleen valita tavallisen arvonlisäverojärjestelmän direktiivin 2006/112/EY 290 artiklan mukaisesti.

(6)Tšekin toimittamista tiedoista ilmenee, että erityistoimenpiteellä on vain vähäinen vaikutus Tšekissä lopullisessa kulutusvaiheessa kannettavien verotulojen kokonaismäärään.

(7)Neuvoston asetuksen (EU, Euratom) 2021/769 22 tultua voimaan Tšekki ei tee kompensaatiolaskelmaa alv-perusteisista omista varoista varainhoitovuoden 2022 selvityksestä alkaen.

(8)Koska Tšekki odottaa raja-arvon korotuksen vähentävän alv-velvollisuuksia ja siten pienentävän sekä pienyritysten että veroviranomaisten hallinnollista rasitusta ja säännösten noudattamisesta aiheutuvia kustannuksia, mutta koska korotus ei vaikuta suuresti arvonlisäveron kokonaiskertymään, Tšekille olisi annettava lupa soveltaa poikkeavaa toimenpidettä.

(9)Erityistoimenpiteen soveltamista koskevan luvan olisi oltava määräaikainen. Aikarajan olisi oltava riittävä, jotta raja-arvon vaikuttavuus ja asianmukaisuus pystytään arvioimaan. Lisäksi direktiivin (EU) 2020/285 3 artiklan 1 kohdan mukaan jäsenvaltioiden on annettava ja julkaistava kyseisen direktiivin, jolla poistetaan direktiivin 2006/112/EY 287 artikla ja säädetään pienyrityksiä koskevista yksinkertaisemmista alv-säännöistä, 1 artiklan noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset 31 päivään joulukuuta 2024 mennessä ja sovellettava kyseisiä säännöksiä 1 päivästä tammikuuta 2025. Sen vuoksi on aiheellista antaa Tšekille lupa soveltaa erityistoimenpidettä 31 päivään joulukuuta 2024 saakka,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Poiketen siitä, mitä direktiivin 2006/112/EY 287 artiklan 7 kohdassa säädetään, Tšekin tasavallalle annetaan lupa vapauttaa arvonlisäverosta alv-verovelvolliset, joiden vuosittainen liikevaihto on enintään 85 000 euroa tai vastaava määrä kansallisessa valuutassa.

2 artikla

Tätä päätöstä sovelletaan päivästä, jona se julkaistaan, 31 päivään joulukuuta 2024.

3 artikla

Tämä päätös on osoitettu Tšekin tasavallalle.

Tehty Brysselissä

   Neuvoston puolesta

   Puheenjohtaja

(1)    EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1.
(2)    Neuvoston direktiivi (EU) 2020/285, annettu 18 päivänä helmikuuta 2020, yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta pienten yritysten erityisjärjestelmän osalta ja asetuksen (EU) N:o 904/2010 muuttamisesta pienten yritysten erityisjärjestelmän asianmukaisen soveltamisen valvomiseksi tehtävän hallinnollisen yhteistyön ja tietojenvaihdon osalta (EUVL L 62, 2.3.2020, s. 13).
(3)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle arvonlisäveroa koskevasta toimintasuunnitelmasta – Kohti EU:n yhtenäistä arvonlisäveroaluetta – aika tehdä päätöksiä (COM(2016) 148 final).
(4)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2018/1904, annettu 4 päivänä joulukuuta 2018, luvan antamisesta Alankomaille ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 285 artiklasta poikkeava erityistoimenpide (EUVL L 310, 6.12.2018, s. 25).
(5)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2018/2077, annettu 20 päivänä joulukuuta 2018, Belgian kuningaskunnalle annettavasta luvasta ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 285 artiklasta poikkeava erityistoimenpide annetun täytäntöönpanopäätöksen 2013/53/EU muuttamisesta (EUVL L 331, 28.12.2018, s. 222).
(6)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2016/1988, annettu 8 päivänä marraskuuta 2016, luvan antamisesta Italian tasavallalle jatkaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 285 artiklasta poikkeavan erityistoimenpiteen soveltamista annetun täytäntöönpanopäätöksen 2013/678/EU muuttamisesta (EUVL L 306, 15.11.2016, s. 11).
(7)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2019/2210, annettu 19 päivänä joulukuuta 2019, luvan antamisesta Luxemburgille ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 285 artiklasta poikkeava erityistoimenpide annetun täytäntöönpanopäätöksen 2013/677/EU muuttamisesta (EUVL L 332, 23.12.2019, s. 155).
(8)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2018/1919, annettu 4 päivänä joulukuuta 2018, luvan antamisesta Puolan tasavallalle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeavaa toimenpidettä tehdyn päätöksen 2009/790/EY muuttamisesta (EUVL L 311, 7.12.2018, s. 32).
(9)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2020/1261, annettu 4 päivänä syyskuuta 2020, luvan antamisesta Latvian tasavallalle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeavaa erityistoimenpidettä annetun täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2017/2408 muuttamisesta (EUVL L 296, 10.9.2020, s. 4).
(10)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2021/358, annettu 22 päivänä helmikuuta 2021, luvan antamisesta Viron tasavallalle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeavaa erityistoimenpidettä annetun täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2017/563 muuttamisesta (EUVL L 69, 26.2.2021, s. 4).
(11)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2018/1490, annettu 2 päivänä lokakuuta 2018, luvan antamisesta Unkarille ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeava erityistoimenpide (EUVL L 252, 8.10.2018, s. 38).
(12)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2018/1700, annettu 6 päivänä marraskuuta 2018, Slovenian tasavallalle annettavasta luvasta ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeava erityistoimenpide annetun täytäntöönpanopäätöksen 2013/54/EU muuttamisesta (EUVL L 285, 13.11.2018, s. 78).
(13)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2021/86, annettu 22 päivänä tammikuuta 2021, Liettuan tasavallalle annettavasta luvasta soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeavaa erityistoimenpidettä (EUVL L 30, 28.1.2021, s. 2).
(14)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2020/1661, annettu 3 päivänä marraskuuta 2020, luvan antamisesta Kroatian tasavallalle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeava erityistoimenpide annetun täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2017/1768 muuttamisesta (EUVL L 374, 10.11.2020, s. 4).
(15)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2021/753, annettu 6 päivänä toukokuuta 2021, luvan antamisesta Maltalle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeavaa erityistoimenpidettä ja täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2018/279 kumoamisesta (EUVL L 163, 10.5.2021, s. 1).
(16)    Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2020/1260, annettu 4 päivänä syyskuuta 2020, luvan antamisesta Romanialle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 287 artiklasta poikkeavaa erityistoimenpidettä annetun täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2017/1855 muuttamisesta (EUVL L 296, 10.9.2020, s. 1).
(17)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: Pk-yritysstrategia kestävää ja digitaalista Eurooppaa varten (COM(2020) 103 final).
(18)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle: Oikeudenmukaista ja yksinkertaista verotusta koskeva toimintasuunnitelma elpymisstrategian tueksi (COM(2020) 312 final).
(19)    Neuvoston asetus (EU, Euratom) 2021/769, annettu 30 päivänä huhtikuuta 2021, arvonlisäverosta kertyvien omien varojen lopullisesta yhdenmukaisesta kantomenettelystä annetun asetuksen (ETY, Euratom) N:o 1553/89 muuttamisesta (EUVL L 165, 11.5.2021, s. 9).
(20)    EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1.
(21)    Neuvoston direktiivi (EU) 2020/285, annettu 18 päivänä helmikuuta 2020, yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta pienten yritysten erityisjärjestelmän osalta ja asetuksen (EU) N:o 904/2010 muuttamisesta pienten yritysten erityisjärjestelmän asianmukaisen soveltamisen valvomiseksi tehtävän hallinnollisen yhteistyön ja tietojenvaihdon osalta (EUVL L 62, 2.3.2020, s. 13).
(22)    Neuvoston asetus (EU, Euratom) 2021/769, annettu 30 päivänä huhtikuuta 2021, arvonlisäverosta kertyvien omien varojen lopullisesta yhdenmukaisesta kantomenettelystä annetun asetuksen (ETY, Euratom) N:o 1553/89 muuttamisesta (EUVL L 165, 11.5.2021, s. 9).