Bryssel 30.3.2022

COM(2022) 136 final

2022/0091(NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

luvan antamisesta Puolan tasavallalle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 218 ja 232 artiklasta poikkeavaa erityistoimenpidettä


PERUSTELUT

Neuvosto voi yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28. marraskuuta 2006 annetun direktiivin 2006/112/EY, jäljempänä ’alv-direktiivi 1 ’, 395 artiklan 1 kohdan nojalla antaa yksimielisesti komission ehdotuksesta jäsenvaltiolle luvan soveltaa mainitusta direktiivistä poikkeavia erityistoimenpiteitä veronkannon yksinkertaistamiseksi tai tietyntyyppisten veropetosten taikka veron kiertämisen estämiseksi.

Puolan tasavalta pyysi komission 5. elokuuta 2021 saapuneeksi kirjaamalla kirjeellä lupaa poiketa alv-direktiivin 218, 226 ja 232 artiklasta voidakseen määrätä pakollisesta sähköisestä laskutuksesta.

Tämän jälkeen Puola muutti pyyntöään komission 9. helmikuuta 2022 saapuneeksi kirjaamalla kirjeellä. Näin ollen Puola pyytää lupaa poiketa ainoastaan alv-direktiivin 218 ja 232 artiklasta ja täsmentää, että pakollista sähköistä laskutusta sovellettaisiin vain Puolan alueelle sijoittautuneisiin verovelvollisiin.

Komissio on antanut alv-direktiivin 395 artiklan 2 kohdan mukaisesti Puolan pyynnön tiedoksi muille jäsenvaltioille 21. lokakuuta 2021 päivätyllä kirjeellä. Se ilmoitti Puolalle 22. lokakuuta 2021 päivätyllä kirjeellä saaneensa kaikki pyynnön arviointiin tarvitsemansa tiedot.

1.EHDOTUKSEN TAUSTA

Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Puola pyysi alv-direktiivin 395 artiklan perusteella lupaa poikkeukselle, jotta se voisi ottaa käyttöön velvoitteen laatia kansallisessa sähköisen laskutuksen järjestelmässä (KSeF) käsiteltävä sähköinen lasku kaikista liiketoimista, jotka Puolan alv-lainsäädännön mukaan edellyttävät laskun laatimista. Erityistoimenpiteen soveltamisala rajattiin 8. helmikuuta 2022 päivätyllä kirjeellä Puolan alueelle sijoittautuneisiin verovelvollisiin.

Verovelvollisten on lisäksi siirrettävä KSeF-järjestelmään yksittäisiä tietoja tietyistä liiketoimista, joita ei tarvitse dokumentoida Puolan alv-sääntöjen mukaisesti laadituilla laskuilla, kuten tavaroiden yhteisöhankinnoista tai rajat ylittävistä palveluiden suorituksista. Koska nämä liiketoimet eivät Puolan alv-lainsäädännön mukaan edellytä laskun laatimista, jälkimmäisellä velvoitteella ei poiketa alv-direktiivistä.

Puola katsoo, että sähköisten laskujen laatimista koskevan yleisen velvoitteen käyttöönotosta olisi merkittävää hyötyä alv-petosten ja ‑vilpin torjunnassa, ja samalla sillä yksinkertaistettaisiin veronkantoa. Toimenpiteen käyttöönotolla nopeutetaan julkisen sektorin digitalisaatiota. Sillä lisätään myös osaltaan verovelvollisia koskevien menettelyiden automatisointia, mikä yksinkertaistaa verovelvoitteiden noudattamista. Sähköisen laskutuksen kautta saatujen tietojen avulla voidaan esimerkiksi esitäyttää alv-ilmoitukset ja yhteenvetoilmoitukset sekä nopeuttaa alv:n palautuksia.

Alv-direktiivin 218 artiklassa säädetään jäsenvaltioiden velvoitteesta hyväksyä laskuksi kaikki paperimuodossa tai sähköisessä muodossa olevat tositteet tai ilmoitukset. Puola haluaa sen vuoksi saada luvan poiketa alv-direktiivin mainitun artiklan vaatimuksista siten, että Puolan verohallinto saa katsoa laskuksi vain sähköisessä muodossa olevat tositteet.

Alv-direktiivin 232 artiklan mukaan sähköisen laskun käyttö edellyttää vastaanottajan suostumusta. Sähköistä laskutusta koskevan velvoitteen käyttöönotto Puolassa edellyttää sen vuoksi poikkeamista mainitun artiklan vaatimuksista siten, että laskun laatija ei enää tarvitse vastaanottajan suostumusta laskun lähettämiseen paperittomassa muodossa.

Puola katsoo, että pakollinen sähköinen laskutus yhdistettynä muiden liiketoimea koskevien tietojen siirtämiseen parantaa merkittävästi verohallinnon analyysivalmiuksia. Näin sääntöjenvastaisuuksia voidaan ehkäistä ja tunnistaa tehokkaammin, mikä auttaa torjumaan alv-petoksia ja veronkiertoa. Pakollisen sähköisen laskutuksen avulla Puolan verohallinto voi etenkin tarkistaa automaattisesti ilmoitetun ja maksetun alv:n yhdenmukaisuuden. Se mahdollistaa myös verovelvollisten esittämien alv-palautushakemusten sujuvamman ja tarkemman tarkastamisen. Lisäksi sillä täydennetään muita toimenpiteitä, joita Puola on ottanut käyttöön alv-petosten ja ‑vilpin torjumiseksi ja alv-järjestelmän nykyaikaistamiseksi. Näitä ovat esimerkiksi alv-asioissa käytettävä yhteinen tilintarkastuskansio, jaetun maksun järjestelmä, rahavirtojen sähköinen analysointijärjestelmä (STIR) sekä vähittäiskaupan alan valvontaa varten perustettu sähköinen kassakonejärjestelmä.

Sähköistä laskutusta koskeva velvoite kattaa kaikki Puolan alueelle sijoittautuneiden verovelvollisten tekemät liiketoimet, joista on tällä hetkellä Puolan alv-lain 2 mukaan laadittava lasku. KSeF-järjestelmään siirretään lisäksi yksittäisiä tietoja tietyistä liiketoimista, joista ei tarvitse laatia laskua. Tämä koskee tavaroiden yhteisöhankintoja ja rajat ylittäviä palveluiden suorituksia, joissa Puolan alv:n maksaminen on ostajan tai palvelun vastaanottajan velvollisuus. Koska nämä liiketoimet eivät Puolan alv-lainsäädännön mukaan edellytä laskun laatimista, jälkimmäisellä velvoitteella ei poiketa alv-direktiivistä. Näiden tietojen siirtäminen tekee mahdolliseksi esitäytettyjen alv-ilmoitusten ja yhteenvetoilmoitusten laatimisen.

Velvollisuutta laatia sähköisiä laskuja KSeF:ää käyttämällä sovelletaan kaikkiin Puolan alueelle sijoittautuneisiin verovelvollisiin, jotka harjoittavat toimintaa, joka Puolan alv-sääntöjen perusteella edellyttää laskun laatimista Puolan alueella. Tähän sisältyvät myös alv-velvolliset, joihin sovelletaan alv-direktiivin 282 artiklassa tarkoitettua pienten yritysten verovapautusta. Pakollisen sähköisen laskutuksen mallin käyttöönotto ei kuitenkaan koske ulkomaalaisia verovelvollisia, joilla ei ole velvollisuutta rekisteröityä alv-velvolliseksi Puolassa yhteisön sisäisten liiketoimiensa tai rajat ylittävien palveluiden suoritusten yhteydessä, eikä Puolassa alv-velvollisiksi rekisteröityneitä, jotka eivät ole sijoittautuneet Puolan alueelle. Se ei myöskään näissä tapauksissa vaikuta asiakkaiden oikeuteen saada paperilaskuja.

Alv-velvolliset voivat laatia strukturoituja sähköisiä laskuja ja asettaa niitä saataville KSeF:n avulla. Puolan valtiovarainministeriö tarjoaa tätä varten useita maksuttomia välineitä, kuten älypuhelimella käytettävän ”e-Mikrofirma”-verkkosovelluksen sekä kaikille sähköisen veroasioinnin e-Urząd-järjestelmään 3 kirjautuneille verovelvollisille käytössä olevan verkkolomakkeen. Yritykset voivat laatia strukturoituja sähköisiä laskuja myös omilla taloushallinto- ja kirjanpito-ohjelmillaan ja lähettää ne KSeF-järjestelmään sovellusrajapinnan kautta, kun tarvittava lupa on myönnetty. Alv-velvollisen tai hänen valtuuttamansa henkilön on tätä varten ainoastaan todennettava henkilöllisyytensä jollakin julkisesti saatavilla olevalla keinolla.

Sähköiset laskut on validoitava KSeF-järjestelmässä. Kun sähköinen lasku on validoitu, se katsotaan vastaanotetuksi, minkä jälkeen se julkaistaan automaattisesti vastaanottajan luettavaksi tai ladattavaksi. Jos KSeF-järjestelmässä ilmenee toimintahäiriö, verkkosivustolla näkyy viesti siitä, että järjestelmä ei ole käytettävissä. Näitä tilanteita varten aiotaan ottaa käyttöön varamenettely, jolla varmistetaan, että verovelvolliset pystyvät käsittelemään laskuja sujuvasti. Tätä varten yritykset voivat jatkossakin laatia laskuja omilla kirjanpito-ohjelmillaan.

Puolan mukaan toimenpiteestä on alv-velvollisille hyötyä, joista esimerkkeinä ovat hallinnon tarjoama laskujen tallennus- ja arkistointipalvelu, loppu laskujen tulostamiselle ja niiden manuaaliselle syöttämiselle kirjanpitojärjestelmiin, laskujen katoamisen mahdottomuus, kirjanpitoprosessien automatisointi sekä vero- ja raportointivelvoitteiden yksinkertaistuminen.    

Jotta toimenpiteen vaikutukset alv-velvollisiin olisivat mahdollisimman vähäiset ja jotta niillä olisi mahdollisuus mukauttaa toimintansa pakollista järjestelmää vastaavaksi, Puola on ottanut käyttöön 1. tammikuuta 2022 alkaen vapaaehtoisen sähköisen laskutuksen mallin, jossa vastaanottajan on edelleen hyväksyttävä sähköisten laskujen käyttäminen. Ennen tätä järjestelmää testattiin yrittäjien kanssa lokakuussa 2021 alkaneessa sähköisen laskutuksen pilottiohjelmassa.

Kun otetaan huomioon poikkeuksen laaja soveltamisala, on tärkeää huolehtia poikkeuksen edellyttämästä seurannasta, jossa tulisi erityisesti keskittyä siihen, miten toimenpide vaikuttaa arvonlisäveropetosten ja ‑vilpin torjuntaan ja alv-velvollisiin. Jos Puola haluaa jatkaa poikkeuksen soveltamista, sitä pyydetään esittämään poikkeuksen jatkamista koskevan pyynnön yhteydessä kertomus toimenpiteen toiminnasta. Kertomuksessa olisi arvioitava toimenpiteen tehokkuutta arvonlisäveropetosten ja -vilpin torjunnassa ja veronkannon yksinkertaistamisessa. Siinä olisi lisäksi arvioitava toimenpiteen vaikutusta verovelvollisiin erityisesti sen kannalta, lisääkö toimenpide näiden hallinnollista taakkaa ja säännösten noudattamisesta aiheutuvia kustannuksia.

Poikkeusta koskevaa lupaa pyydetään 1. huhtikuuta 2023 ja 31. maaliskuuta 2026 väliseksi ajaksi.

Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

Alv-direktiivin 218 artiklassa asetetaan paperi- ja sähköisessä muodossa olevat laskut samanarvoiseen asemaan, sillä siinä säädetään, että jäsenvaltioiden on hyväksyttävä laskuksi paperimuodossa tai sähköisessä muodossa olevat tositteet tai ilmoitukset. Alv-direktiivin 232 artiklan mukaan sähköisen laskun käyttö edellyttää vastaanottajan suostumusta. Puolan kaavailema sähköisen laskutuksen velvoite poikkeaisi näistä kahdesta säännöksestä.

Poikkeus voidaan myöntää alv-direktiivin 395 artiklan perusteella arvonlisäveron kantamisen yksinkertaistamiseksi tai tietyntyyppisten veropetosten taikka veron kiertämisen estämiseksi. Puola pyysi poikkeusta veropetosten ja ‑vilppien torjumiseksi ja veronkannon yksinkertaistamiseksi. Puolan antamien tietojen perusteella poikkeus on yhdenmukainen muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa.

Neuvoston täytäntöönpanopäätöksellä (EU) 2018/593 4 myönnettiin Italialle ja neuvoston täytäntöönpanopäätöksellä (EU) 2022/133 5 Ranskalle vastaava lupa poiketa alv-direktiivin 218 ja 232 artiklan vaatimuksista pakollisen sähköisen laskutuksen täytäntöönpanemiseksi.

Komissio hyväksyi vuonna 2020 tiedonannon Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle: Oikeudenmukaista ja yksinkertaista verotusta koskeva toimintasuunnitelma elpymisstrategian tueksi 6 . Yksi tässä toimintasuunnitelmassa kaavailluista toimista on komission hyväksymä lainsäädäntöehdotus alv-ilmoitusvelvollisuuksien nykyaikaistamiseksi. Kuten toimintasuunnitelmassa todetaan, ehdotuksen pitäisi muun muassa auttaa sujuvoittamaan kotimaisiin liiketoimiin sovellettavia raportointimekanismeja. Tässä yhteydessä selvitetään myös tarvetta laajentaa entisestään sähköistä laskutusta. Sen vuoksi Puolan pyytämä poikkeus on linjassa komission toimintasuunnitelmassa esittämien tavoitteiden kanssa.

2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

Oikeusperusta

Alv-direktiivin 395 artikla.

Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

Koska ehdotuksen perustana on alv-direktiivin säännös, toissijaisuusperiaatetta ei sovelleta.

Suhteellisuusperiaate

Ehdotus on suhteellisuusperiaatteen mukainen seuraavista syistä:

Päätös koskee jäsenvaltiolle sen omasta pyynnöstä annettavaa lupaa, eikä siihen liity mitään velvoitetta.

Pakollisesta sähköisestä laskutuksesta aiheutuu lukuisia muutoksia verovelvollisten kannalta. Auttaakseen niitä selviytymään tilanteesta Puola on 1. tammikuuta 2022 alkaen ottanut käyttöön vapaaehtoisen sähköisen laskutuksen mallin, jota edelsi sähköisen laskun pilottiohjelma, jossa järjestelmää testattiin yrittäjien kanssa. Puola tarjoaa lisäksi maksuttomia välineitä helpottaakseen sähköistä laskutusta koskevan velvoitteen noudattamista, ja valtiovarainministeriö ja Puolan kansallinen verohallinto järjestävät laajan tiedotuskampanjan, jonka tarkoituksena on tutustuttaa verovelvolliset uusiin alv-laskuja koskeviin sääntöihin.

Toimenpide kattaa myös alv-velvolliset, joihin sovelletaan alv-direktiivin 282 artiklassa tarkoitettua pienten yritysten verovapautusta. Puola katsoo, että tämä on perusteltua alv-petosten tai veron kiertämisen estämiseksi. Puolan viranomaiset ovat havainneet sääntöjenvastaisuuksia pienyritysten alv-verovapautuksen soveltamisessa. Ne eivät ole esimerkiksi ilmoittaneet kaikista toteutuneista liiketoimista tai ne ovat keinotekoisesti jakaneet liiketoimintaansa osiin jäädäkseen alv-kynnysarvon alapuolelle.

Puolan kansallisen verohallinnon tekemien selvitysten perusteella suurimmassa osassa missing trader ‑petoksista 7 ja väärien laskujen avulla tehdyistä petoksista tekijöinä ovat mikro- tai pk-yritysten luokkaan kuuluvat yritykset. Kun sähköisestä laskutuksesta tulee näille yrityksille pakollista, sääntöjenvastaisuuksia pystytään seuraamaan ja havaitsemaan entistä tehokkaammin.

Puola katsoo, että vapaaehtoisen sähköisen laskutuksen mallissa tehty valmistelutyö sekä pienyritysten käyttöön tuotavat työkalut, jotka helpottavat velvoitteen noudattamista, yhdistettynä sähköisen laskutuksen käyttöönotosta saataviin etuihin ja hyötyihin kuittaavat suureksi osaksi investoinnit, joita pienyritysten on tehtävä järjestelmiensä mukauttamiseksi. Puolan viranomaisten arvioiden mukaan nämä investoinnit eivät muutenkaan ole merkittäviä.

Poikkeuksen kesto on myös rajattu, ja toimenpiteen toimivuudesta ja tehokkuudesta on laadittava kertomus, jos Puola haluaa jatkaa poikkeuksen voimassaoloa.

Näin ollen erityistoimenpide on oikeassa suhteessa tavoitteeseen eli siihen nähden, että sillä on tarkoitus estää veropetoksia ja yksinkertaistaa veronkantoa.

Toimintatavan valinta

Ehdotettu sääntelytapa: neuvoston täytäntöönpanopäätös.

Alv-direktiivin 395 artiklan mukaan yhteisistä alv-säännöistä voidaan poiketa vain, jos neuvosto antaa siihen luvan yksimielisellä päätöksellä, jonka se tekee komission ehdotuksesta. Neuvoston täytäntöönpanopäätös on parhaiten soveltuva toimintatapa, koska se voidaan osoittaa yksittäiselle jäsenvaltiolle.

3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

Vaikutustenarviointi

Pakollinen sähköinen laskutus vaikuttaa sekä verohallintoon että verovelvollisiin.

Puola uskoo, että pakollinen sähköinen laskutus auttaa nykyaikaistamaan Puolan alv-järjestelmää ja vähentämään sen vuotoja, jolloin se on vähemmän altis petoksille ja muille sääntöjenvastaisuuksille. Se automatisoi pääsyn entistä laajempaan tietovalikoimaan ja nopeuttaa sen käyttöä, mikä parantaa verohallinnon analyysivalmiuksia. Puola arvioi, että pakollinen sähköinen laskutus lisää valtion tuloja noin 1,8 miljardilla zlotylla vuodessa. Lisätulot saadaan missing trader ‑tyyppisten alv-petosten ja perusteettomien alv-palautusten vähenemisestä. Puolan mukaan nämä ovat varovaisia arvioita, joissa ei oteta huomioon niitä tuloja, joita kannettavan tuloveron määrän kasvu sekä KSeF-järjestelmän mahdollistama muiden alv:oon liittyvien sääntöjenvastaisuuksien, kuten vähittäismyynnin ilmoittamatta jättämisen, havaitseminen mahdollisesti tuottavat.

Yleisen pakollisen sähköisen laskutuksen käyttöönotto tuottaa valtiolle kustannuksia, jotka liittyvät järjestelmän luomiseen ja ylläpitoon sekä laskujen tallentamiseen tarvittavaan infrastruktuuriin ja muutosten seurauksena kasvavasta tietokannasta johtuvaan analyysivalmiuksien kasvuun. Puola arvioi, että KSeF:n käyttöönottoon ja ylläpitoon vuosina 2021–2026 liittyvät kustannukset ovat yhteensä noin 161,2 miljoonaa zlotya.

Arvonlisäverovelvollisille koituu pakollisen sähköisen laskutuksen käyttöönotosta kustannuksia, jotka liittyvät pääasiassa kirjanpitojärjestelmien mukauttamisen tarpeeseen. Laskun laatimisesta KSeF:ssä aiheutuvat kustannukset ovat kuitenkin erittäin alhaiset, huomattavasti alhaisemmat kuin paperilaskun laatimisesta. Näiden kustannusten alentamiseksi Puolan valtiovarainministeriö aikoo tarjota maksuttomia välineitä strukturoitujen sähköisten laskujen laatimiseen ja käsittelyyn.

Puola ei sen vuoksi usko, että alv-velvollisille koituu merkittäviä kustannuksia, etenkään verrattuna hyötyihin, joita ne sähköisen laskutuksen mallin käyttöönotosta saavat. Puolan mukaan pakollisen sähköisen laskutuksen käyttöönotosta on alv-velvollisille merkittävää hyötyä, joista esimerkkeinä ovat hallinnon tarjoama laskujen tallennus- ja arkistointipalvelu, loppu laskujen tulostamiselle ja niiden manuaaliselle syöttämiselle kirjanpitojärjestelmiin, kirjanpitoprosessien automatisoinnista johtuva virheiden väheneminen sekä liiketoimintakumppaneiden välisen tiedonvaihdon nopeutuminen. Muita hyötyjä ovat vero- ja raportointivelvoitteiden yksinkertaistuminen esimerkiksi esitäytettyjen veroilmoitusten ja yhteenvetoilmoitusten myötä, verohallinnon suorittamien varmennusten ja tarkastusten määrän väheneminen sekä alv-palautusten nopeutuminen.

4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Toimenpiteellä ei ole kielteisiä vaikutuksia alv:sta saataviin unionin omiin varoihin.

2022/0091 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

luvan antamisesta Puolan tasavallalle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 218 ja 232 artiklasta poikkeavaa erityistoimenpidettä

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annetun neuvoston direktiivin 2006/112/EY 8 ja erityisesti sen 395 artiklan 1 kohdan,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)Puola pyysi komission 5 päivänä elokuuta 2021 saapuneeksi kirjaamalla kirjeellä lupaa ottaa käyttöön direktiivin 2006/112/EY 218, 226 ja 232 artiklasta poikkeava erityistoimenpide, jolla otetaan käyttöön pakollinen sähköinen laskutus kaikissa verovelvollisten tekemissä liiketoimissa, jotka edellyttävät laskun laatimista. Lupaa pyydettiin 1 päivän huhtikuuta 2023 ja 31 päivän maaliskuuta 2026 väliseksi ajaksi.

(2)Komissio toimitti Puolan esittämän pyynnön muille jäsenvaltioille 21 päivänä lokakuuta 2021 päivätyillä kirjeillä. Se ilmoitti Puolalle 22 päivänä lokakuuta 2021 päivätyllä kirjeellä saaneensa kaikki pyynnön arviointiin tarvitsemansa tiedot.

(3)Puola ilmoitti komissiolle 8 päivänä helmikuuta 2022 päivätyllä kirjeellä, että poikkeus direktiivin 2006/112/EY 226 artiklasta ei ole tarpeen ja että pyydetyn toimenpiteen soveltamisala rajoittuisi Puolan alueelle sijoittautuneisiin arvonlisäverovelvollisiin.

(4)Puolan mukaan yleisen sähköistä laskutusta koskevan velvoitteen käyttöönotosta olisi hyötyä arvonlisäveropetosten ja -vilppien torjunnassa. Tämä velvoite yhdessä liiketoimia koskevien lisätietojen toimittamisen kanssa parantaa merkittävästi Puolan verohallinnon analyysivalmiuksia, kun se pystyy automaattisesti tarkistamaan ilmoitetun ja maksetun arvonlisäveron välisen yhdenmukaisuuden ja varmentamaan entistä täsmällisemmin verovelvollisten toimittamat arvonlisäveropalautuksia koskevat hakemukset. Lisäksi sillä täydennetään muita toimenpiteitä alv-petosten ja -vilpin torjumiseksi ja alv-järjestelmän nykyaikaistamiseksi, joita ovat esimerkiksi arvonlisäveroasioissa käytettävä yhteinen tilintarkastuskansio, jaetun maksun järjestelmä 9 , rahavirtojen sähköinen analysointijärjestelmä sekä vähittäiskaupan alan valvontaa varten perustettu sähköinen kassakonejärjestelmä.

(5)Puola katsoo, että pakollinen sähköinen laskutus helpottaisi arvonlisäverovelvollisia koskevien velvoitteiden noudattamista useilla tavoilla esimerkiksi esitäytettyjen arvonlisäveroilmoitusten ja yhteenvetoilmoitusten tai entistä nopeampien arvonlisäveropalautusten muodossa. Sähköisestä laskutuksesta olisi arvonlisäverovelvollisille hyötyä, josta esimerkkinä hallinnon tarjoama laskujen tallennus- ja arkistointipalvelu tai kirjanpitoprosessien automatisointi. Puolan mukaan kustannukset, joita verovelvollisille aiheutuisi niiden järjestelmien mukauttamisesta sähköiseen laskutukseen, eivät ole todennäköisesti merkittäviä etenkään verrattuna hyötyihin, joita niille sähköisen laskutuksen mallin käyttöönotosta koituisi. Mukauttamisen helpottamiseksi Puola on ottanut käyttöön vapaaehtoisen sähköisen laskutuksen ennen pakollisen järjestelmän voimaantuloa. Tämän lisäksi tarjottaisiin maksuttomia välineitä, jotka helpottavat pakollista sähköistä laskutusta koskevan vaatimuksen noudattamista, sekä järjestettäisiin laaja tiedotuskampanja, jonka tarkoituksena on tutustuttaa verovelvolliset pakollista sähköistä laskutusta koskeviin uusiin arvonlisäverosääntöihin.

(6)Kun otetaan huomioon erityistoimenpiteen laaja soveltamisala ja uutuus, on tärkeää arvioida sen vaikutusta arvonlisäveropetosten ja vilppien torjuntaan sekä arvonlisäveroverovelvollisiin. Jos Puola katsoo, että erityistoimenpiteen voimassaolon jatkaminen on tarpeen, sen olisi tämän vuoksi toimitettava komissiolle voimassaolon jatkamista koskevan pyynnön yhteydessä kertomus, johon sisältyy arvio erityistoimenpiteen tehokkuudesta arvonlisäveropetosten torjunnassa ja veronkannon yksinkertaistamisessa.

(7)Tämä erityistoimenpide ei saisi vaikuttaa asiakkaan oikeuteen saada paperimuotoisia laskuja yhteisön sisäisissä liiketoimissa.

(8)Erityistoimenpide on asetettuihin tavoitteisiin nähden oikeasuhteinen. Erityistoimenpide ei myöskään aiheuta sellaista vaaraa, että veropetokset siirtyisivät muille aloille tai muihin jäsenvaltioihin.

(9)Erityistoimenpide ei aiheuta kielteisiä vaikutuksia lopullisessa kulutusvaiheessa kannettavien verotulojen kokonaismäärään, eikä se vaikuta arvonlisäverosta kertyviin unionin omiin varoihin,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Poiketen siitä, mitä direktiivin 2006/112/EY 218 artiklassa säädetään, Puolalle annetaan lupa hyväksyä Puolan alueelle sijoittautuneiden verovelvollisten laatimia tositteiden tai ilmoitusten muodossa olevia laskuja vain, jos kyseiset tositteet tai ilmoitukset toimitetaan sähköisessä muodossa.

2 artikla

Poiketen siitä, mitä direktiivin 2006/112/EY 232 artiklassa säädetään, Puolalle annetaan lupa säätää, että Puolan alueella laadittujen sähköisten laskujen käyttöön ei sovelleta vastaanottajan suostumusta.

3 artikla

Puolan on ilmoitettava 1 ja 2 artiklassa tarkoitettujen poikkeusten täytäntöönpanoa koskevat kansalliset toimenpiteet komissiolle.

4 artikla

Tätä päätöstä sovelletaan 1 päivästä huhtikuuta 2023 31 päivään maaliskuuta 2026.

Jos Puola katsoo, että 1 ja 2 artiklassa tarkoitettujen poikkeusten voimassaolon jatkaminen on tarpeen, Puolan on toimitettava komissiolle voimassaolon jatkamista koskeva pyyntö sekä kertomus, jossa arvioidaan sitä, miten tehokkaasti 3 artiklassa tarkoitetuilla kansallisilla toimenpiteillä on torjuttu arvonlisäveropetoksia ja ‑vilppiä sekä yksinkertaistettu veronkantoa. Kyseisessä kertomuksessa on lisäksi arvioitava kyseisten toimenpiteiden vaikutusta verovelvollisiin erityisesti sen kannalta, lisäävätkö kyseiset toimenpiteet näiden hallinnollista taakkaa ja kustannuksia.

5 artikla

Tämä päätös on osoitettu Puolan tasavallalle.

Tehty Brysselissä

   Neuvoston puolesta

   Puheenjohtaja

(1)    EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1.
(2)    Arvonlisäverolaki, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2004 (Puolan virallinen lehti 2021, kohta 685, sellaisena kuin se on muutettuna).
(3)    Keskitetty järjestelmä, jossa Puolan mukaan on mahdollista hoitaa kaikki veroasiat kattavasti verkossa. e-Urząd-hankkeessa verovelvolliset saavat käyttöönsä verkkotyökaluja, joilla verovelvoitteiden hoitaminen helpottuu, kun verot voi esimerkiksi maksaa verkkopohjaisen sähköisen maksupalvelun kautta.
(4)    EUVL L 99, 19.4.2018, s. 14.
(5)    EUVL L 20, 31.1.2022, s. 272.
(6)     https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:52020DC0312
(7)    Missing trader ‑petos on alv-petos, jossa toimija myy tavaroita tai suorittaa palveluja ja kantaa asiakkaaltaan alv:n, mutta katoaa sen jälkeen maksamatta asiakkailtaan kantamaansa veroa veroviranomaisille.
(8)    EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1.
(9)    Otettu käyttöön Puolassa neuvoston täytäntöönpanopäätöksellä (EU) 2019/310 (EUVL L 51, 22.2.2019, s. 19) myönnetyn luvan johdosta.