EUROOPAN KOMISSIO
Bryssel 10.2.2022
COM(2022) 39 final
2022/0027(CNS)
Ehdotus
NEUVOSTON DIREKTIIVI
direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta tiettyjen tavaroiden ja palvelujen petosalttiita luovutuksia ja suorituksia koskevan valinnaisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin ja arvonlisäveropetosten torjunnassa käytettävän nopean reagoinnin mekanismin soveltamisajan jatkamisen osalta
PERUSTELUT
1.EHDOTUKSEN TAUSTA
•Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet
Tällä ehdotuksella, jossa muutetaan yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annettua neuvoston direktiiviä 2006/112/EY, jäljempänä ”alv-direktiivi”, on tarkoitus pidentää 1) jäsenvaltioiden mahdollisuutta soveltaa käännetyn verovelvollisuuden mekanismia alv-direktiivin 199 a artiklan 1 kohdassa lueteltuihin tavaroiden luovutuksiin ja palvelujen suorituksiin liittyvien nykyisten petosten torjumiseksi ja 2) mahdollisuutta käyttää alv-direktiivin 199 b artiklassa säädettyä nopean reagoinnin mekanismia petosten torjumiseksi erityistapauksissa.
Alv-direktiivin 193 artiklan mukaan yleisenä sääntönä on, että tavaroita luovuttava tai palveluita suorittava verovelvollinen on velvollinen maksamaan alv:n. Tästä poiketen käännetyn verovelvollisuuden mekanismi antaa mahdollisuuden nimetä luovutuksen tai suorituksen vastaanottaja alv-velvolliseksi. Tässä mekanismissa tavaroiden luovuttaja tai palvelujen suorittaja ei laskuta alv:tä, vaan asiakas (verovelvollinen) kirjaa sen alv-ilmoitukseensa. Sen jälkeen kyseinen alv vähennetään samassa alv-ilmoituksessa, ja jos verovelvollisella on täysi vähennysoikeus, tulos on nolla.
Käännetyn verovelvollisuuden mekanismia käytetään petosten, erityisesti yhteisön sisäisten missing trader ‑petosten (MTIC-petosten), torjuntaan. MTIC-petoksesta on kyse silloin, kun talouden toimija hankkii toisesta jäsenvaltiosta kuljetettuja tai lähetettyjä tavaroita alv:stä vapautettuna luovutuksena ja veloittaa alv:n myydessään ne eteenpäin asiakkaalle. Kun asiakas on maksanut alv:n, toimija katoaa ja jättää alv:n maksamatta veroviranomaisille. Samanaikaisesti asiakas, joka toimii vilpittömässä mielessä, voi vähentää luovuttajalle maksamansa alv:n alv-ilmoituksessaan. Käännetyn verovelvollisuuden järjestelmässä alv:tä ei tosiasiallisesti makseta tavaroiden luovuttajalle tai palvelujen suorittajalle.
Alv-direktiivin 199 a artiklaan perustuvan käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltaminen on jäsenvaltioille vapaaehtoista. Mekanismin avulla jäsenvaltiot voivat torjua tämäntyyppisiä petoksia ennalta määritellyillä alttiilla aloilla silloin, kun näitä petoksia esiintyy usein niiden alueella. Kun tavaroiden luovuttajien tai palvelujen suorittajien on pakko käyttää käännetyn verovelvollisuuden mekanismia tällaisissa kotimaan sisäisissä luovutuksissa ja suorituksissa, ne eivät voi veloittaa alv:tä laskuissaan. Asiakas ei näin ollen maksa alv:tä toimijalle, minkä vuoksi toimija ei voi kadota alv:n kanssa. Alv-direktiivin 199 b artiklassa säädetty nopean reagoinnin mekanismi on poikkeuksellinen toimenpide, jolla jäsenvaltiot voivat ottaa erittäin kiireellisissä tapauksissa nopeasti käyttöön tilapäisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin sellaisilla aloilla tapahtuvissa tavaroiden luovutuksissa ja palvelujen suorituksissa, joilla esiintyy äkillisiä laaja-alaisia petoksia ja joita ei mainita alv-direktiivin 199 a artiklassa. Tämä menettely on poikkeuksellinen ja erittäin nopea, sillä komission on reagoitava kuukauden kuluessa joko antamalla kielteisen lausunnon tai vahvistamalla kirjallisesti asianomaiselle jäsenvaltiolle, ettei se vastusta toimenpidettä. Jäsenvaltio voi ottaa nopean reagoinnin mekanismin erityistoimenpiteen käyttöön vahvistuksen vastaanottopäivästä alkaen. Käyttämällä tätä mekanismia jäsenvaltiot voivat aloittaa toimenpiteet jo silloin, kun ne vasta pyytävät alv-direktiivin 395 artiklan mukaista tavanomaista poikkeusta, jonka saaminen voi kestää jopa kuusi kuukautta. Tällainen poikkeus edellyttää komission antamaa ehdotusta ja yksimielistä hyväksyntää neuvostossa.
Alv-direktiivin 199 a artikla otettiin käyttöön vuoden 2010 ja 30. kesäkuuta 2015 väliseksi ajaksi, ja sitä jatkettiin ensimmäisen kerran 31. joulukuuta 2018 saakka tietyin muutoksin. Alv-direktiivin 199 b artikla otettiin käyttöön vuoden 2013 ja 31. joulukuuta 2018 väliseksi ajaksi. Sekä 199 a artiklan että 199 b artiklan voimassaoloa jatkettiin myöhemmin 30. kesäkuuta 2022 saakka, jotta niiden voimassaolon päättymispäivä vastaisi lopullisen alv-järjestelmän alun perin suunniteltua voimaantulopäivää (tätä käsitellään tarkemmin jäljempänä).
Ajankohtana, jona alv-direktiivin 199 a ja 199 b artiklan soveltamisaikaa aiottiin pidentää 30. kesäkuuta 2022 saakka, komissio antoi kertomuksen mainittuihin artikloihin sisältyvien mekanismien vaikutuksista ja totesi verohallintojen ja liike-elämän sidosryhmien näkemysten perusteella, että mainituissa artikloissa säädetyt toimenpiteet olivat hyödyllisiä petosten torjunnassa.
Käsitelläkseen MTIC-petoksista aiheutuvaa ongelmaa rakenteellisemmalla tavalla komissio antoi ehdotuksen niin kutsutun lopullisen alv-järjestelmästä käyttöönotosta. Tarkoitus oli ottaa käyttöön yksinkertaisempi ja petoksilta suojattu järjestelmä unionin sisäistä tavarakauppaa varten. Nämä järjestelyt, joiden voimaantulopäiväksi komissio ehdotti 1. päivää heinäkuuta 2022, tarjoavat perustavanluonteisen ratkaisun MTIC-petoksiin.
Sen perusteella, miten käynnissä olevat neuvottelut ovat edistyneet neuvostossa, näyttää kuitenkin siltä, ettei lopullinen alv-järjestelmä voi tulla voimaan 1. heinäkuuta 2022. Jotta lopullisesta järjestelmästä käytävät neuvottelut voisivat jatkua ilman, että vaarannetaan alv-petosten nykyisten torjuntavälineiden käyttöä, on aiheellista pidentää jälleen edellä mainituissa artikloissa säädettyjä petostentorjuntatoimia rajoitetuksi ajaksi.
Alv-direktiivin 199 a ja 199 b artiklan soveltamisajan pidentäminen antaisi myös mahdollisuuden kehittää uusia välineitä verovilppien torjuntaan. Tätä varten komissio valmistelee veropaketin mukaisesti nykyisten alv-sääntöjen uudistamista koskevaa ehdotusta ottaen huomioon digitaaliteknologioiden tarjoamat mahdollisuudet. Otsikkona on ”Arvonlisävero digitaalisella aikakaudella”. Komissio arvioi alv-raportointivelvoitteita ja mahdollisesti myös liiketoimiin perustuvaa raportointia ja tehostettua sähköisen laskutuksen järjestelmää. Tarkoitus on tarjota veroviranomaisille nopeampia ja yksityiskohtaisempia tietoja yksittäisistä liiketoimista ja vähentää siten petosriskiä. Tällaisten lainsäädäntömuutosten pohjalta olisi tulevaisuudessa arvioitava uudelleen, onko 199 a ja 199 b artiklan soveltamisaikaa tarpeen jatkaa edelleen.
•Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa
Tällä ehdotuksella jatketaan alv-direktiivin 199 a ja 199 b artiklassa säädettyjen toimenpiteiden voimassaoloa rajoitetuksi ajaksi ottaen huomioon, että neuvostossa neuvotellaan edelleen lopullista alv-järjestelmää koskevasta ehdotuksesta, jossa tehdään muutoksia alv-direktiivin 199 a ja 199 b artiklaan niiden mukauttamiseksi lopullisen järjestelmän käyttöön. Koska lopullinen alv-järjestelmä koskee tavaroita, 199 a ja 199 b artikla rajoitettaisiin koskemaan palveluja.
Artiklojen voimassaolon jatkaminen vastaa ajoitukseltaan komission toimia, joilla valmistellaan uusia raportointisääntöjä petostentorjuntatoimena, mikä voi johtaa siihen, että käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltaminen käy tarpeettomaksi. Vaikka uudet raportointisäännöt hyväksyttäisiin suhteellisen pian, alv-velvolliset tarvitsevat kuitenkin aikaa sopeutuakseen uusiin sääntöihin. Sen vuoksi vaikuttaa asianmukaiselta jatkaa artiklojen voimassaoloa vuoden 2025 loppuun saakka.
•Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa
Alv-direktiivin 199 a artiklan mukaista käännetyn verovelvollisuuden mekanismia sovelletaan muun muassa EU:ssa käytävään kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kauppaan (EU:n päästökauppajärjestelmä, ETS). Jotta voidaan tukea vihreän kehityksen ohjelman tavoitteita ja erityisesti kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, on olennaisen tärkeää, että päästökauppajärjestelmää suojataan edelleen (karuselli)petoksilta. Näin vältetään paitsi taloudelliset tappiot myös järjestelmän uskottavuuden heikentyminen.
2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE
•Oikeusperusta
Direktiivillä muutetaan alv-direktiiviä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 113 artiklan nojalla.
Alv-direktiivin muuttaminen on tarpeen, koska ehdotuksella on tarkoitus pidentää direktiivin tiettyjen säännösten voimassaoloaikaa.
•Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)
Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklan 3 kohdassa määrätyn toissijaisuusperiaatteen mukaisesti unionin tasolla voidaan toteuttaa toimia vain, jos jäsenvaltiot eivät voi yksin riittävällä tavalla saavuttaa suunniteltujen toimien tavoitteita vaan ne voidaan ehdotetun toiminnan laajuuden tai vaikutusten vuoksi saavuttaa paremmin unionin tasolla.
Ehdotuksen tavoite eli petosten torjuminen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia soveltamalla ja mahdollisuus käyttää nopean reagoinnin mekanismia äkillisten laaja-alaisten petosten torjumiseksi saavutetaan parhaiten unionin tasolla, ja sen oikeusperusta on alv-direktiivi. Sen vuoksi näiden toimenpiteiden voimassaolon jatkaminen edellyttää alv-direktiivin muuttamista.
•Suhteellisuusperiaate
Koska pidennettävät toimenpiteet ovat luonteeltaan valinnaisia ja tilapäisiä, ehdotus on oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään eli siihen, että petoksia pyritään torjumaan tietyissä tavaraluovutuksissa ja palvelusuorituksissa ja jäsenvaltioita autetaan torjumaan äkillisiä ja laaja-alaisia alv-petoksia.
•Toimintatavan valinta
Toimintatavaksi ehdotetaan direktiiviä, koska on kyse alv-direktiivin muuttamisesta.
3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET
•Jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset
Komissio esitti voimassaolon jatkamisen yhteydessä kertomuksen alv-direktiivin 199 a ja 199 b artiklaan liittyvän käännetyn verovelvollisuuden mekanismin toiminnasta ja vaikutuksista ja totesi, että mainituissa artikloissa säädetyt toimenpiteet olivat hyödyllisiä petosten torjunnassa.
Tämä perusteellinen analyysi tehtiin melko hiljattain, eikä alv-direktiiviä ole sen jälkeen muutettu käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisen oikeudellisten edellytysten tai käytännön järjestelyjen osalta. Alv-direktiiviin ei ole myöskään tehty merkittäviä muutoksia, joilla olisi puututtu MTIC-petoksista aiheutuvaan ongelmaan rakenteellisemmalla tavalla. Komission yksiköt eivät ole myöskään tietoisia uusista aloista, jotka olisivat alttiita MTIC-petoksille ja joilla käännetyn verovelvollisuuden mekanismi olisi oikea keino torjua niitä. Sen vuoksi on kohtuullista olettaa, että edellä mainitut havainnot pitävät edelleen paikkansa.
•Sidosryhmien kuuleminen
Kertomusta laatiessaan komissio pyysi jäsenvaltioita esittämään kokemuksiaan ja arviointejaan näistä toimenpiteistä. Sidosryhmiä kuultiin alv-asiantuntijaryhmässä.
Jäsenvaltiot katsoivat yleisesti, että 199 a artiklaan sisältyvä käännetyn verovelvollisuuden mekanismi on toimiva ja tehokas keino torjua alv-petoksia. Käännetyn verovelvollisuuden mekanismin käyttöönotto on vähentänyt merkittävästi petoksia tai poistanut ne määritellyillä aloilla. Kuulemiseen osallistuneet liike-elämän sidosryhmät olivat samaa mieltä mekanismin tehokkuudesta väliaikaisena toimenpiteenä petosten torjunnassa.
Vaikka alv-direktiivin 199 b artiklassa säädettyä nopean reagoinnin mekanismia ei ole käytetty koskaan, useimmat jäsenvaltiot katsovat sen olevan hyödyllinen väline ja varotoimenpide äkillisesti ilmenevissä poikkeuksellisissa alv-petostapauksissa.
•Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö
Alv-asiantuntijaryhmää on kuultu edellä mainitun kertomuksen yhteydessä alv-direktiivin 199 a artiklaan sisältyvän toimenpiteen toiminnasta ja vaikutuksista. Saatu palaute osoittaa, että käännetyn verovelvollisuuden mekanismia pidetään tehokkaana tilapäisvälineenä tiettyjä tavaraluovutuksia ja palvelusuorituksia koskevien petosten torjunnassa.
Valinnaista käännetyn verovelvollisuuden mekanismista on arvioitu yleisemmin aiemmin tehdyissä tutkimuksissa. Yleistä käännetyn verovelvollisuuden mekanismia sisämarkkinoilla koskeva arviointi (jossa yleistä mekanismia on verrattu myös alakohtaiseen käännettyyn verovelvollisuuteen) on tehty tilapäisesti sovellettavaa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia koskevaan ehdotukseen liitetyssä vaikutustenarvioinnissa.
•Vaikutustenarviointi
Aloitteella jatketaan uudelleen alv-direktiivin 199 a ja 199 b artiklassa säädettyjen toimenpiteiden voimassaoloa rajoitetun ajan. Tarkoituksena on tukea jäsenvaltioita alv-petosten torjunnassa sillä aikaa, kun jäsenvaltiot keskustelevat neuvostossa alv-järjestelmän perusteellisemmasta uudistamisesta.
Ottaen huomioon komission käynnissä oleva työ, joka liittyy lopulliseen alv-järjestelmään ja raportointivelvoitteiden uudistamiseen, sekä tämän työn odotettavissa olevat vaikutukset petosten torjuntaan, tällä hetkellä ei ole aiheellista arvioida uudelleen tai tarkistaa asiaankuuluvia toimenpiteitä, koska kaikki päätelmät olisivat vain tilapäisiä ja niitä olisi arvioitava uudelleen näiden mahdollisten uusien sääntöjen perusteella.
4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET
Ehdotuksella ei ole kielteisiä vaikutuksia unionin talousarvioon.
5.LISÄTIEDOT
•Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset
Alv-direktiivin 199 a artiklassa säädettyyn valinnaiseen käännetyn verovelvollisuuden mekanismiin ehdotetaan kahta muutosta.
Ensinnäkin soveltamisaikaa aiotaan pidentää vuoden 2025 loppuun saakka. Tätä pidetään kohtuullisena pidennyksenä, joka antaa neuvostolle mahdollisuuden jatkaa lopullista alv-järjestelmää koskevia neuvotteluja. Jos lopullinen alv-järjestelmä ei tule voimaan ennen pidennyksen päättymistä, alv-direktiivin 199 a artiklassa säädetyt järjestelyt voivat raukeamislausekkeen vuoksi päättyä vuonna 2025. Jos lopullinen alv-järjestelmä tulee voimaan ennen vuotta 2025, 199 a ja 199 b artiklaa muutetaan ja ne korvaavat nykyiset säännöt, joiden voimassaoloa ollaan jatkamassa.
Vastaavasti tämä pidennys liittyy myös digitaalisen aikakauden alv:tä koskevan komission ehdotuksen laatimiseen ja hyväksymiseen. Ehdotuksen voimaantulopäivää ei voida antaa vielä tässä vaiheessa. Komission on tarkoitus hyväksyä itse ehdotus vuonna 2022. Vuoden 2025 loppu on myös tässä yhteydessä kohtuullinen määräaika, jonka kuluessa neuvosto voi hyväksyä ehdotuksen.
Jos lopullista järjestelmää ja digitaalisen aikakauden alv:tä koskevia sääntöjä ei oteta käyttöön vuoden 2025 loppuun mennessä, alv-direktiivin 199 a ja 199 b voimassaolon pidentämistä harkitaan uudelleen.
Toiseksi tehdään pieni tekninen muutos, joka koskee komission edellä mainitun kertomuksen perustana olleiden vanhentuneiden raportointivelvoitteiden poistamista.
Alv-direktiivin 199 b artiklassa säädetyn nopean reagoinnin mekanismin soveltamisaikaa jatketaan myös vuoden 2025 loppuun.
2022/0027 (CNS)
Ehdotus
NEUVOSTON DIREKTIIVI
direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta tiettyjen tavaroiden ja palvelujen petosalttiita luovutuksia ja suorituksia koskevan valinnaisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin ja arvonlisäveropetosten torjunnassa käytettävän nopean reagoinnin mekanismin soveltamisajan jatkamisen osalta
EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka
ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 113 artiklan,
ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,
sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,
ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon,
ottaa huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon,
noudattaa erityistä lainsäätämisjärjestystä,
sekä katsoo seuraavaa:
(1)Arvonlisäveroon, jäljempänä ’alv’, liittyvät veropetokset johtavat merkittäviin tulonmenetyksiin ja vaikuttavat sisämarkkinoiden toimintaan.
(2)Neuvoston direktiivin 2006/112/EY 199 a artiklassa annetaan jäsenvaltioille mahdollisuus käyttää valinnaisesti käännetyn verovelvollisuuden mekanismia alv:n maksamiseksi sellaisista ennalta määriteltyjen tavaroiden luovutuksista ja sellaisista ennalta määriteltyjen palvelujen suorituksista, jotka ovat alttiita petoksille ja varsinkin yhteisön sisäisille missing trader ‑petoksille (MTIC-petoksille). Mainitun direktiivin 199 b artiklassa säädetty nopean reagoinnin mekanismin erityistoimenpide antaa tietyillä tiukoilla edellytyksillä jäsenvaltioille mahdollisuuden ottaa käännetyn verovelvollisuuden mekanismi käyttöön nopeammalla menettelyllä, jolloin äkillisesti ilmeneviin laaja-alaisiin petoksiin voidaan reagoida tarkoituksenmukaisemmalla ja vaikuttavammalla tavalla. Kummankin artiklan voimassaolo päättyy 30 päivänä kesäkuuta 2022.
(3)Komissio on antanut kaksi säädösehdotusta lopullisen alv-järjestelmän käyttöön ottamiseksi. Kyseisen järjestelmän pitäisi olla kattava ratkaisu MTIC-petoksiin. Näistä ehdotuksista, joiden oli alun perin määrä tulla voimaan 1 päivänä heinäkuuta 2022, neuvotellaan edelleen neuvostossa, ja on odotettavissa, ettei niitä hyväksytä ennen mainittua päivää eivätkä ne tule voimaan mainittuna päivänä.
(4)Lisäksi komissio valmistelee veropaketin jälkeen otsikolla ”Arvonlisävero digitaalisella aikakaudella” raportointisääntöjen uudistamista koskevaa ehdotusta. Uusi järjestelmä tarjoaisi verohallinnoille, mahdollisesti reaaliajassa, yksityiskohtaisia tietoja yksittäisistä liiketoimista ja voisi tehdä käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisen tarpeettomaksi.
(5)Komissio antoi vuonna 2018 kertomuksen havainnoistaan, jotka koskivat direktiivin 2006/112/EY 199 a ja 199 b artiklaan sisältyvien mekanismien vaikutuksia petosten torjuntaan. Kertomuksessa todetaan jäsenvaltioiden ja sidosryhmien katsovan yleisesti, että alv-direktiivin 199 a artiklassa säädetty käännetyn verovelvollisuuden mekanismi on toimiva ja tehokas tilapäinen väline alv-petosten torjunnassa. Kertomuksessa todetaan myös, että jäsenvaltiot pitävät nopean reagoinnin mekanismia hyödyllisenä välineenä ja varotoimenpiteenä poikkeuksellisissa alv-petostapauksissa. Käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisen oikeudellisia edellytyksiä tai käytännön järjestelyjä EU:n alv-järjestelmässä ei ole sen jälkeen muutettu. Alv-direktiiviin ei ole myöskään tehty merkittäviä muutoksia, joilla olisi puututtu MTIC-petoksista aiheutuvaan ongelmaan rakenteellisemmalla tavalla. Sen vuoksi on kohtuullista olettaa, että nämä havainnot ja toteamukset ovat edelleen suurelta osin päteviä.
(6)Edellä esitetyn perusteella vaikuttaa siltä, että direktiivin 2006/112/EY 199 a ja 199 b artiklassa säädetyt tilapäiset kohdennetut toimenpiteet ovat olleet hyödyllisiä. Jos niiden voimassaolo päättyy, jäsenvaltiot menettävät tehokkaan petostentorjuntavälineen. Sen vuoksi on aiheellista pidentää edelleen kyseisiä toimenpiteitä rajoitetun ajan, jotta neuvostossa voidaan käydä neuvotteluja lopullisesta alv-järjestelmästä ja jotta voidaan jatkaa niiden uudistettujen raportointisääntöjen kehittämistä, jotka on määrä hyväksyä tällä välin.
(7)Sen vuoksi direktiiviä 2006/112/EY olisi muutettava,
ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN DIREKTIIVIN:
1 artikla
Muutetaan direktiivi 2006/112/EY seuraavasti:
(1)Muutetaan 199 a artikla seuraavasti:
(a)korvataan 1 kohdan johdantokappale seuraavasti:
”Jäsenvaltiot voivat 31 päivään joulukuuta 2025 säätää, että veronmaksuvelvollinen on verovelvollinen, joka vastaanottaa minkä tahansa seuraavista luovutuksista tai suorituksista:”;
(b)kumotaan 3, 4 ja 5 kohta.
(2)Korvataan 199 b artiklan 6 kohta seuraavasti:
”6. Edellä 1 kohdassa säädettyä nopean reagoinnin mekanismin erityistoimenpidettä sovelletaan 31 päivään joulukuuta 2025.”
2 artikla
Tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.
3 artikla
Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.
Tehty Brysselissä
Neuvoston puolesta
Puheenjohtaja