Bryssel 17.2.2022

COM(2022) 52 final

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

unionin tuojiin, jotka tuovat konfliktialueilta ja korkean riskin alueilta peräisin olevia tinaa, tantaalia ja volframia, niiden malmeja sekä kultaa, sovellettavien toimitusketjun due diligence -velvoitteiden vahvistamisesta 17 päivänä toukokuuta 2017 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2017/821 komissiolle siirretyn delegoitujen säädösten antamisvallan käyttämisestä



I    Johdanto

Euroopan unionissa (EU) annettiin 17. toukokuuta 2017 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/821 1 unionin tuojiin, jotka tuovat konfliktialueilta ja korkean riskin alueilta peräisin olevia tinaa, tantaalia ja volframia, niiden malmeja sekä kultaa, sovellettavien toimitusketjun due diligence -velvoitteiden vahvistamisesta, jäljempänä ’EU:n asetus’. EU:n asetus tuli voimaan 8. kesäkuuta 2017, ja sen keskeisiä vaatimuksia on sovellettu EU:n tuojiin 1. tammikuuta 2021 alkaen.

EU:n asetuksella luodaan toimitusketjun due diligence -periaatteita koskeva unionin järjestelmä, jäljempänä ’unionin järjestelmä’. Tarkoituksena on estää aseistettujen ryhmien ja turvallisuusjoukkojen mahdollisuudet käydä kauppaa tinalla, tantaalilla ja volframilla, niiden malmeilla sekä kullalla. EU:n asetuksella tarjotaan avoimuutta ja varmuutta unionin tuojien sekä konfliktialueilta ja korkean riskin alueilta raaka-ainehankintoja tekevien sulattajien ja jalostajien toimituskäytäntöjen suhteen. EU:n asetuksen 19 artiklan 2 kohdassa siirretään komissiolle valta antaa delegoituja säädöksiä 1) mineraalien ja metallien tuontimäärien kynnysarvojen vahvistamisesta ja muuttamisesta sekä 2) menetelmien ja kriteerien vahvistamisesta toimitusketjun due diligence -järjestelyjen tunnustamiseksi.

EU:n asetuksessa vahvistetaan toimitusketjun due diligence -velvoitteet OECD:n due diligence -ohjeiden 2 ja niiden liitteen II mukaisesti. Velvoitteita sovelletaan EU:n asetuksen liitteessä I mainittuja mineraaleja ja metalleja tuoviin unionin tuojiin. Jotta voidaan varmistaa unionin järjestelmän moitteeton toiminta, komissiolle siirretään valta hyväksyä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 artiklan mukaisesti säädöksiä, joilla muutetaan liitettä I vahvistamalla ja muuttamalla mineraalien ja metallien kynnysarvoja.

EU:n asetuksessa säädetään lisäksi, että toimitusketjun due diligence -järjestelyjen omistajat voivat esittää komissiolle hakemuksen järjestelyjensä tunnustamiseksi EU:n asetuksen vaatimuksia vastaaviksi. Tällaiset järjestelyt olisi mukautettava OECD:n due diligence -ohjeiden erityissuositusten mukaisiksi. Jotta olisi helpompi arvioida due diligence -järjestelyjä, jotka on mahdollista tunnustaa EU:n asetuksen puitteissa, komissiolle siirretään valta hyväksyä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 artiklan mukaisesti säädöksiä, joilla vahvistetaan tunnustamisen arviointimenetelmät ja -perusteet.

II    Oikeusperusta

Toukokuun 17. päivänä 2017 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/821 19 artiklan 2 kohdan mukaisesti komissio laatii siirrettyä säädösvaltaa koskevan kertomuksen neuvostolle ja Euroopan parlamentille.

III    Siirretyn säädösvallan käyttäminen

EU:n asetuksen 19 artiklan 2 kohdassa siirretään komissiolle valta

-muuttaa liitettä I vahvistamalla tantaali- ja niobiummalmien ja -rikasteiden, kultamalmien ja -rikasteiden, tinaoksidien ja -hydroksidien, tantalaattien ja tantaalikarbidien kynnysarvot, mahdollisuuksien mukaan viimeistään 1. huhtikuuta 2020, kuitenkin viimeistään 1. heinäkuuta 2020 (EU:n asetuksen 1 artiklan 4 kohta),

-muuttaa liitteessä I lueteltuja voimassa olevia kynnysarvoja kolmen vuoden välein 1. tammikuuta 2021 jälkeen (EU:n asetuksen 1 artiklan 5 kohta),

-täydentää EU:n asetusta vahvistamalla menetelmät ja kriteerit, joiden avulla komissio voi arvioida, auttavatko toimitusketjun due diligence -järjestelyt talouden toimijoita täyttämään asetuksen mukaiset velvoitteet, ja tunnustaa järjestelyt (EU:n asetuksen 8 artiklan 2 kohta).

Komissio on antanut EU:n asetuksen perusteella seuraavat kaksi (2) delegoitua säädöstä:

-komission delegoitu asetus (EU) 2019/429, annettu 11 päivänä tammikuuta 2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/821 täydentämisestä siltä osin kuin on kyse tinaa, tantaalia, volframia ja kultaa koskevien toimitusketjun due diligence -järjestelyjen arviointi- ja tunnustamismenetelmistä ja -kriteereistä 3 ,

-komission delegoitu asetus (EU) 2020/1588, annettu 25 päivänä kesäkuuta 2020, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/821 liitteen I muuttamisesta vahvistamalla tantaali- tai niobiummalmien ja -rikasteiden, kultamalmien ja -rikasteiden, tinaoksidien ja -hydroksidien, tantalaattien ja tantaalikarbidien kynnysarvot. 4

Delegoituja säädöksiä EU:n asetuksen liitteessä I lueteltujen voimassa olevien kynnysarvojen muuttamiseksi ei ole tähän mennessä annettu, koska komissiolla on EU:n asetuksen 1 artiklan 5 kohdan mukaisesti valta hyväksyä niitä joka kolmas vuosi 1. tammikuuta 2021 jälkeen.

IV.    Päätelmät

Komissio pyytää Euroopan parlamenttia ja neuvostoa ottamaan huomioon tämän kertomuksen, joka liittyy EU:n asetuksella komissiolle siirrettyjen valtuuksien asianmukaiseen käyttämiseen.

(1)

EUVL L 130, 19.5.2017, s. 1.

(2)

  http://www.oecd.org/daf/inv/mne/mining.htm  

(3)

EUVL L 75, 19.3.2019, s. 59.

(4)

EUVL L 360, 30.10.2020, s. 1.