25.5.2023   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 184/78


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjumista koskevan EU:n toimintasuunnitelman uudelleentarkastelu”

(COM(2022) 581 final)

(2023/C 184/14)

Esittelijä:

Ozlem YILDIRIM

Yhteisesittelijä:

Cillian LOHAN

Lausuntopyyntö

Euroopan komissio, 25/11/2022

Oikeusperusta

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 304 artikla

Vastaava jaosto

maatalous, maaseudun kehittäminen, ympäristö

Hyväksyminen jaostossa

9.3.2023

Hyväksyminen täysistunnossa

22.3.2023

Täysistunnon numero

577

Äänestystulos

(puolesta / vastaan / pidättyi äänestämästä)

152/0/1

1.   Päätelmät ja suositukset

1.1

Tarkistettu EU:n toimintasuunnitelma luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjumiseksi sisältää monia tarkoituksenmukaisia osatekijöitä, joiden avulla se voi onnistua. Sen neljä prioriteettia ja niihin sisältyvät tavoitteet ovat hyvin muotoiltuja ja merkitsevät parannusta suunnitelman edelliseen versioon verrattuna. ETSK on kuitenkin huolissaan siitä, millaisia resursseja suunnitelman täytäntöönpanoon osoitetaan kansallisella tasolla, ja siitä, ovatko ne riittäviä, koska resurssien riittämättömyys saattaa johtaa suunnitelman epäonnistumiseen, kuten kävi edellisenkin suunnitelman kohdalla.

1.2

ETSK suhtautuu myönteisesti siihen, että Euroopan komissio on sitoutunut tarjoamaan riittävät taloudelliset ja henkilöstöresurssit luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan hillitsemiseksi sisällyttämällä tällaisen kaupan EU:n rahastoihin, joiden kohteena ovat i) turvallisuus ja järjestäytynyt rikollisuus, ii) ympäristö ja iii) kansainvälinen yhteistyö ja kumppanuudet. Sen olisi oltava prioriteetti erityisesti seuraavissa välineissä: Euroopan monialainen rikosten torjuntafoorumi (EMPACT), sisäisen turvallisuuden rahasto, Life-ohjelma, Interreg-ohjelma ja naapuruus-, kehitys- ja kansainvälisen yhteistyön väline.

1.3

On kuitenkin tärkeää sopia prosenttiosuudesta, joka näistä rahastoista osoitetaan kokonaan luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjuntaan, jotta toimintasuunnitelmaan liittyvä vastuuvelvollisuus selkiytyisi. Jäsenvaltioiden olisi sitouduttava myöntämään riittävästi varoja erikoistuneen henkilöstön kehittämiseen jäsenvaltioissa luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjumiseksi. Myönnetyistä varoista tulisi ilmoittaa, ja niitä olisi seurattava ja arvioitava osana toimintasuunnitelman täytäntöönpanoa kansallisella tasolla. Resurssien olisi sisällettävä henkilöstön lisäksi myös laitteistoa. Lisäksi henkilöstöllä olisi oltava korkealaatuiset työolot, täydet oikeudet käydä työsuhdeneuvotteluja ja etenemisen mahdollistava urarakenne. Tämä on ratkaisevan tärkeää, jotta voidaan houkuttaa työhön parhaat osaajat ja säilyttää korkea motivaatiotaso. Erityistä huomiota olisi kiinnitettävä terveyteen, hyvinvointiin ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen liittyviin kysymyksiin.

1.4

Luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjuminen olisi otettava huomioon kaikilla politiikan aloilla EU:n ja jäsenvaltioiden tasolla. Kaikille luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjuntaan osallistuville toimijoille olisi tarjottava yhdenmukaista koulutusta tiettyä vähimmäistasoa noudattaen, ja valmiuksien kehittämistä olisi mukautettava sen mukaan, millaisia taitoja tarvitaan eri aloilla, joilla luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laiton kauppa on otettava huomioon. Syyttäjien, tuomareiden, tullivirkailijoiden, kansallisten CITES-viranomaisten ja poliisiviranomaisten keskuudessa olisi koulutettava asiaan erikoistuneita yksiköitä tai henkilöstöä. Näiden tulisi kyetä havaitsemaan luonnonvaraisiin eläimiin ja kasveihin liittyviä rikoksia, pidättää niihin syyllistyneitä ja tuomita niistä.

1.5

Kaikkiin jäsenvaltioihin olisi luotava yhdenmukaisia koulutusrakenteita. ETSK suosittaa, että ne toteutettaisiin luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjuntaan erikoistuneiden virastojen välisten komiteoiden ja yksiköiden tai henkilöstön muodossa. Tällaisiin komiteoihin kuuluisi laittoman kaupan torjumiseen erikoistuneiden yksiköiden edustajia. Virastojen väliset komiteat olisivat erityisen hyödyllisiä neuvoteltaessa ja organisoitaessa yhteistä tutkintaa jäsenvaltioissa muiden laittomaan toimintaan, kuten talousrikoksiin ja kyberrikollisuuteen, keskittyvien virastojen kanssa. Muu rikollisuus liittyy usein luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittomaan kauppaan, koska järjestäytyneet rikolliset saattavat käyttää ja käyttävätkin muuntyyppiseen rikollisuuteen (kuten huumekauppaan tai rahanpesuun) tarkoitettuja kanavia kaupatakseen myös luonnonvaraisista eläimistä ja kasveista saatavia tuotteita. Olisi luotava erityisiä viestintä- ja yhteistyökanavia työmarkkinaosapuolten ja kansalaisyhteiskunnan kanssa.

1.6

Huolellisuusvelvoitteiden asettaminen EU:ssa kauppaa käyville yrityksille – antamalla kunnianhimoinen direktiivi yritysten kestävää toimintaa koskevasta huolellisuusvelvoitteesta – voisi kannustaa yrityksiä käymään kauppaa kestävyysperiaatteiden mukaisesti pyydetyillä tai kerätyillä luonnonvaraisilla eläimillä ja kasveilla, estää niitä ryhtymästä laittomaan toimintaan ja auttaa lainvalvontaviranomaisia havaitsemaan rikollista toimintaa.

1.7

ETSK katsoo, että on tärkeää tehdä yhteistyötä luonnonvaraisten eläinten ja kasvien kauppaan osallistuvien alojen kanssa, jotta voitaisiin vähentää luonnonvaraisista eläimistä ja kasveista saatavien tuotteiden kysyntää EU:ssa ja tällaisten laittomien tuotteiden tuontia. Suunnitelmaan sisältyy temaattisia kokouksia, jotka järjestetään luonnonvaraisten eläinten ja kasvien kauppaa valvovan EU:n ryhmän kanssa asiaankuuluvien yritysten edustajille ja joissa käsitellään erityisiä kysymyksiä (esim. perinteinen lääketiede, eksoottiset lemmikkieläimet, ylellisyystuotteet, metsästysmatkailu, puutavara, kalastus ja kalatuotteiden kauppa, kuljetukset, kuriiripalvelut ja verkkokauppa). Suurelle yleisölle kohdistettujen koordinoitujen tiedotuskampanjoiden (jotka on tarkoitettu erityisesti kysynnän vähentämiseen) tulisi kuitenkin olla strategian keskeisenä tekijänä. Myös kansalaisjärjestöillä voisi olla roolinsa kysynnän vähentämisessä, koska ne voivat lisätä tietoisuutta ja toteuttaa kysynnän vähentämiseen tähtääviä kampanjoja yhteisöissä, joissa kulutetaan luonnonvaraisista eläimistä ja kasveista peräisin olevia laittomia tuotteita EU:n alueella.

1.8

ETSK kehottaa komissiota kannustamaan kansallisia ja ylikansallisia lainvalvontaelimiä lisäämään uhanalaisten lajien kaupan ehkäisemisen ja sitä koskevien syytteiden nostamisen näkyvyyttä järjestäytynyttä rikollisuutta koskevassa viestinnässään. Tämä koskee sekä kyseisten elinten pysyviä viestintävälineitä että tilapäisten kohdennettujen kampanjoiden järjestämistä.

1.9

Lisäksi on ratkaisevan tärkeää, että Euroopan komissio luo selkeän ja kunnianhimoisen seuranta- ja arviointimekanismin toimintasuunnitelman täytäntöönpanon seuraamiseksi ja sen edistymisen ja onnistumisen mittaamiseksi ja ottaa samalla huomioon EU:n ulkoiset toimet luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjumiseksi (prioriteetin 4 mukaisesti).

2.   Lausunnon tausta

2.1

Luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittomasta kaupasta on tullut yksi maailman tuottoisimmista järjestäytyneen rikollisuuden lajeista, jonka arvo on Euroopan komission arvioiden mukaan maailmanlaajuisesti jopa 20 miljardia euroa vuodessa (1). Tällainen laiton kauppa on viime vuosina kasvanut kaikkialla maailmassa eksponentiaalisesti, koska sitä pidetään vähäriskisenä ja hyvätuottoisena toimintana.

2.2

Huolimatta luonnonvaraisten eläinten ja kasvien suojelua koskevasta kattavasta oikeudellisesta kehyksestään Euroopan unioni on tärkeä lopullinen markkina-alue ja kauttakulkualue laittomasti kaupatuille eläimille ja kasveille. EU:n merkitystä luonnonvaraisista eläimistä ja kasveista saatavien laittomien tuotteiden markkinana kuvataan yksityiskohtaisesti suuria takavarikkoja koskevissa vuosikertomuksissa, joita Euroopan komissio on pyytänyt vuosittain vuodesta 2011 lähtien.

2.3

Euroopan komissio on tunnustanut, että EU on merkittävä luonnonvaraisista eläimistä ja kasveista saatavien tuotteiden markkina-alue, ja se on toteuttanut ennennäkemättömiä toimia lisätäkseen yritysten, kuluttajien ja suuren yleisön tietoisuutta luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan piirteistä ja laajuudesta Euroopassa. Tämän tuloksena Euroopan komissio esitti helmikuussa 2016 EU:n toimintasuunnitelman luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjumiseksi (2). Siinä esitetään kattava suunnitelma luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjumiseksi EU:ssa ja EU:n roolin vahvistamiseksi torjuttaessa maailmanlaajuisesti tällaista laitonta toimintaa. Vaikka toimintasuunnitelmalla on onnistuttu nostamaan eläinten ja kasvien laittoman kaupan profiilia ensisijaiseksi kysymykseksi, sillä on ollut vain vähän vaikutusta kysynnän vähentämiseen. TRAFFIC-järjestö (3) laati raportin (4), johon koottiin tiedot kaikista uhanalaisten lajien kauppaa koskevan yleissopimuksen (CITES) soveltamisalaan kuuluvista takavarikoista vuodelta 2018, ja se osoittaa, että luonnonvaraisten eläinten ja kasvien kysyntä EU:ssa ei ollut muuttunut siitä, kun ensimmäiset tiedot kerättiin vuonna 2011.

2.4

TRAFFICin tuorein raportti takavarikoista vuodelta 2020 (5) heijastaa covid-19-pandemian vaikutusta luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittomaan kauppaan. Covid-19-pandemiaan liittyvät häiriöt lentoliikenteessä, kaupankäynnissä ja muissa tavaroiden kuljetukseen tai myyntiin liittyvissä rajapinnoissa ja kaupan väheneminen niiden myötä ovat todennäköisesti vaikuttaneet ilmoitettujen takavarikkojen vähenemiseen. Laittomaan kauppaan puuttumiset vähenivät EU:ssa vuonna 2020 merkittävästi, vaikka tämä ei välttämättä tarkoita kysynnän muuttumista tai muutoksia luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan dynamiikassa.

2.5

Sen lisäksi, että EU on tärkeä tuontimarkkina-alue, se on myös eräiden uhanalaisten lajien, kuten ankeriaan (Anguilla anguilla), lähtöalue. Vuosina 2016–2017 pidätettiin 48 ihmistä ja takavarikoitiin 4 000 kiloa eläviä nuoria ankeriaita, joiden arvo oli noin 4 miljoonaa euroa. Lisäksi kaikkia laittomasti Eurooppaan tulevia luonnonvaraisia eläimiä ja kasveja ei ole tarkoitettu Euroopan markkinoille, vaan EU toimii usein pysähdyspaikkana. Viranomaiset takavarikoivat usein muurahaiskäpyjä, merihevosia, norsunluuta ja haineviä, jotka ovat matkalla Afrikasta Aasiaan.

3.   Yleiset huomiot

3.1

EU:n on pysyttävä valppaana ja moninkertaistettava toimensa luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan pysäyttämiseksi ja vähentämiseksi. Sen lisäksi, että tämä tuottoisa kauppa on riski ihmisten terveydelle zoonoosien leviämisriskin vuoksi, se heikentää suoraan EU:n politiikkoja, joilla tuetaan maailmanlaajuisesti kestävää kehitystä ja erityisesti niitä kestävän kehityksen tavoitteita, jotka liittyvät maailmanlaajuisen biologisen monimuotoisuuden ja ekosysteemien suojeluun (6), sekä toimia, jotka tähtäävät hyvän hallintotavan vahvistamiseen ja eriarvoisuuden poistamiseen.

3.2

Luonnonvaraisten eläinten ja kasvien nykyinen laiton kauppa ei ainoastaan vie useita – myös eräitä ikonisia – lajeja sukupuuton partaalle, vaan lisäksi se haittaa kestävää talouskehitystä. (7) EU:n toimintasuunnitelma luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjumiseksi on pantava asianmukaisesti täytäntöön, jotta voidaan täyttää EU:n kansainväliset ympäristösopimukset, erityisesti luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskeva yleissopimus (CITES) ja biologista monimuotoisuutta koskeva yleissopimus. ETSK kannustaa Euroopan komissiota menemään kuitenkin näitä kansainvälisiä sopimuksia pidemmälle, jotta voitaisiin parantaa luonnonvaraisten eläinten ja kasvien suojelua EU:ssa ja hillitä niiden laitonta kauppaa. Tämän hyödyt näkyisivät EU:n lisäksi myös maailmanlaajuisesti. Luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laiton kauppa on yksi tärkeimmistä biologisen monimuotoisuuden köyhtymistä edistävistä tekijöistä, ja sen lisäksi, että se aiheuttaa monien lajien kuolemisen sukupuuttoon, se edistää ilmastonmuutosta vauhdittamalla laittomia metsänhakkuita. Puilla taas on tärkeä tehtävä hiilivarastoina.

3.3

Yhtä tärkeää on se, että on torjuttava kansainvälistä järjestäytynyttä rikollisuutta ja sen kohtalokkaita seurauksia. YK:n ympäristöohjelman (UNEP) ja Interpolin yhteisen raportin mukaan ympäristörikollisuuden arvo on kasvanut 26 prosenttia. (8) Siihen kuuluu myös luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laiton kauppa, ja se on uhka rauhalle, turvallisuudelle ja oikeusvaltiolle. Siihen liittyy usein muita vakavia rikoksia, kuten korruptiota, kyberrikollisuutta ja talousrikoksia. Esimerkiksi eräillä Afrikan alueilla luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laiton kauppa uhkaa kansallista turvallisuutta. Tässä yhteydessä on tarpeen mainita myös murhat, koska uhanalaisten lajien suojelusta vastaavat ihmiset kohtaavat todellisen hengenvaaran ja joutuvat maksamaan kovan hinnan sitoutumisestaan. Thin Green Line Foundation -säätiö totesi, että vuosina 2009–2016 salametsästäjät surmasivat 595 luontoalueiden hoitajaa tai puistonvartijaa. Kehitysmaissa tapettiin lisäksi satoja tuntemattomia puistonvartijoita, joiden murhista ei ole ilmoitettu. Vuonna 2017 oli ilmoitusten mukaan surmattu yli sata puistonvartijaa, ja vuonna 2018 tilanne oli samansuuntainen eli lähes kaksi kuolemantapausta viikossa (9).

3.4

ETSK on tyytyväinen luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laitonta kauppaa koskevan EU:n toimintasuunnitelman tarkistamiseen ja päätökseen antaa niiden laittoman kaupan torjunnalle keskeinen asema Euroopan komission toimissa. ETSK yhtyy Euroopan komission arvioon aiemmasta EU:n toimintasuunnitelmasta luonnonvaraisten eläinten ja kasvien kaupan torjumiseksi. Arviosta käy ilmi, että erikoistuneen henkilöstön, resurssien ja koulutuksen puute monissa jäsenvaltioissa ja EU:n ulkopuolisissa maissa on edelleen suuri ongelma. Yhteistyötä on tärkeää parantaa i) EU:n jäsenvaltioiden sisällä, ii) EU:n jäsenvaltioiden kesken, iii) EU-valtioiden ja EU:n ulkopuolisten valtioiden välillä, ja iv) sidosryhmien ja kansalaisyhteiskunnan kanssa. Lisäksi on tehostettava toimia digitaalisen jäljitettävyyden ja virastojen välisen digitaalisen yhteistyön varmistamiseksi.

3.5

ETSK on tyytyväinen siihen, että Euroopan komissio on liittänyt ympäristörikosdirektiivin tarkistamisen luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjumista koskevaan toimintasuunnitelmaan. Komitea on kuitenkin huolissaan siitä, että ympäristörikosdirektiivi ei riitä määräämään tehokkaita ja varoittavia seuraamuksia luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittomasta kaupasta. Neuvosto vahvisti kantansa asiaan 9. joulukuuta 2022 ja alensi merkittävästi luonnollisille henkilöille määrättäviä seuraamuksia ja heikensi samalla oikeushenkilöille määrättäviä seuraamuksia koskevia yhdenmukaistamistavoitteita. Neuvoston ehdottamat tasot ovat liian alhaisia ollakseen varoittavia ja tehokkaita. Sakkojen enimmäismäärän olisi oltava vähintään 15 prosenttia oikeushenkilön maailmanlaajuisesta kokonaisliikevaihdosta, mikä on paljon enemmän kuin neuvoston hyväksymä 5 tai 3 prosenttia. Komitea katsoo, että kunnianhimoinen ympäristörikosdirektiivi on olennaisen tärkeä, jotta EU:n toimintasuunnitelma luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjumiseksi voidaan toteuttaa onnistuneesti.

4.   Erityiset huomiot

4.1

Toimintasuunnitelmassa olisi nimenomaisesti mainittava väärinkäytösten paljastajat ja muut ympäristöalan ihmisoikeuksien puolustajat merkityksellisenä sidosryhmänä sen kehittämisessä ja täytäntöönpanossa EU:n ja jäsenvaltioiden tasolla, koska heillä on keskeinen rooli ympäristölainsäädännön rikkomusten paljastamisessa ja ehkäisemisessä. Näitä ihmisiä olisi suojeltava myös uhkailulta ja käräjöinniltä, kun he ilmoittavat luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittomasta kaupasta tai avustavat tutkintaa, kuten ympäristörikosdirektiivissä nykyisin todetaan.

4.2

ETSK katsoo, että on tärkeää tehdä yhteistyötä luonnonvaraisten eläinten ja kasvien kauppaan osallistuvien elinkeinoalojen kanssa, jotta voitaisiin vähentää tällaista laitonta kauppaa ja varmistaa, että mahdollinen luonnonvaraisten eläinten ja kasvien kauppa on laillista ja kestäväpohjaista. Suunnitelmaan sisältyy temaattisia kokouksia, jotka järjestetään luonnonvaraisten eläinten ja kasvien kauppaa valvovan EU:n ryhmän kanssa asiaankuuluvien yritysten edustajille ja joissa käsitellään erityisiä kysymyksiä (esim. perinteinen lääketiede, eksoottiset lemmikkieläimet, ylellisyystuotteet, metsästysmatkailu, puutavara, kalastus ja kalatuotteiden kauppa, kuljetukset, kuriiripalvelut ja verkkokauppa). Toimintasuunnitelmassa ja sen täytäntöönpanossa olisi kuitenkin tunnustettava ja otettava paremmin huomioon kansalaisjärjestöjen mahdollinen rooli luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjunnassa (esim. tietoisuuden lisäämisessä ja käyttäytymisen muuttamiseen tähtäävien kampanjoiden toteuttamisessa). EU ei levitä kansalaisilleen kovinkaan laajalti tietoa säännöistä, jotka koskevat luonnonvaraisista eläimistä ja kasveista saatavien tuotteiden kauppaa ja käyttöä sekä niiden riskejä ja seuraamuksia, mutta EU:ssa on laajalti saatavana tietoa perinteisen lääketieteen käytännöistä ja käytöstä (johon liittyy monien luonnonvaraisista eläimistä ja kasveista peräisin olevien tuotteiden ja johdannaisten hyödyntäminen lääkevalmisteiden raaka-aineena). Nämä käytännöt aiheuttavat riskejä käyttäjille (koska joistakin lääkevalmisteista ei ole tieteellisesti todistettua hyötyä) ja kohtalokkaita seurauksia pyydetyille tai kerätyille ja kaupatuille luonnonvaraisille lajeille (mikä nopeuttaa niiden sukupuuttoa). Jos ehkäiseviä toimia tällä erityisalalla lisättäisiin, EU voisi vähentää luonnonvaraisista eläimistä ja kasveista saatavien tuotteiden laitonta kauppaa jopa 30 prosentilla, koska tämä vastaa takavarikoitujen, EU:ssa lääkkeiksi tarkoitettujen luonnonvaraisista eläimistä ja kasveista saatavien tuotteiden määrää (10). Myös ETSK ja lainvalvontaviranomaiset voisivat osallistua sellaisten julkisten kampanjoiden kehittämiseen, joilla lisätään tietoisuutta ongelmasta.

4.3

ETSK suosittaa, että kaikki jäsenvaltiot pyrkivät yhtenäisiin toimiin, kun määritellään selkeät vastuut toimien toteuttamiseksi kansallisella tasolla ja varmistetaan asianomaisten toimijoiden välinen koordinointi. Vaihtoehtojen antaminen suunnitelmassa ehdotettuun tapaan koordinoinnin varmistamiseksi (esimerkiksi i) virastojen välisten komiteoiden perustaminen tai yhteisymmärryspöytäkirjojen laatiminen, ii) kansallisten toimintasuunnitelmien hyväksyminen tai iii) kansallisen yhteyspisteen nimeäminen) johtaa epävarmuuteen, koska jäsenvaltiot valitsevat erilaisia vaihtoehtoja. Virastojen välisten komiteoiden perustaminen kansallisella tasolla ja yhteyspisteen nimeäminen kutakin komiteaa varten edistää toimintasuunnitelman täytäntöönpanoa.

4.4

On ratkaisevan tärkeää, että nämä virastojen väliset komiteat ja erikoistunut henkilöstö tai yksiköt koulutetaan yhdenmukaisesti kaikissa 27 jäsenvaltiossa. Tämä helpottaisi jäsenvaltioiden sisäistä ja niiden välistä yhteistyötä, koska koulutuksen ansiosta henkilöstö voisi reagoida, tutkia ja nostaa syytteitä samalla tavalla. Myös se, että kullakin virastojen välisellä yksiköllä olisi yhteyspiste, parantaisi yhteistyötä ja koordinointia jäsenvaltioiden välillä ja EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. Yhteyspisteen perustaminen parantaisi yhteistyötä, koska virastojen välisten komiteoiden ja jäsenvaltioiden erikoistuneen henkilöstön olisi helpompaa ja nopeampaa ottaa yhteyttä toisiinsa erityisesti silloin, kun rajatylittävästä salakuljetuksesta aiheutuu siihen kiireellinen tarve. Yhteyspisteet voisivat tehdä jäsenvaltioiden välisestä yhteistyöstä joustavampaa ilman riippuvuutta Europolin kaltaisista kansainvälisistä elimistä tapauksissa, jotka koskevat vain kahta maata. Nämä ryhmät voivat kuitenkin olla alttiita vaaralle ja niistä voi tulla järjestäytyneiden rikollisten kohde. Yhteyspisteitä koskevien yksityiskohtaisten tietojen saanti olisi henkilöstön henkilöllisyyden suojelemiseksi rajattava lainvalvontaviranomaisiin ja oikeusviranomaisiin.

4.5

Luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjumista koskevan EU:n toimintasuunnitelman täytäntöönpanon osalta EU:n jäsenvaltiot ovat ilmoittaneet, että resurssien ja henkilöstön puutteen vuoksi niiden oli vaikea valvoa toimintaa. Onkin tärkeää varmistaa, että jäsenvaltiot sitoutuvat osoittamaan riittävät resurssit EU:n uuden toimintasuunnitelman täytäntöönpanoon kansallisella tasolla. Resursseja tarvitaan myös, jotta henkilöstölle voidaan tarjota asianmukaiset työolot.

4.6

Tekstissä olisi nimenomaan tuotava esiin, että jäsenvaltioiden on sitouduttava myöntämään riittävästi varoja erikoistuneen henkilöstön kehittämiseen jäsenvaltioissa luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjumiseksi. Myönnetyistä varoista tulisi ilmoittaa ja niitä olisi seurattava ja arvioitava osana toimintasuunnitelman täytäntöönpanoa kansallisella tasolla. Resurssien olisi sisällettävä henkilöstön lisäksi myös laitteistoa. Lisäksi henkilöstöllä olisi oltava korkealaatuiset työolot, täydet oikeudet käydä työsuhdeneuvotteluja ja etenemisen mahdollistava urarakenne. Tämä on ratkaisevan tärkeää, jotta voidaan houkuttaa työhön parhaat osaajat ja säilyttää korkea motivaatiotaso. Erityistä huomiota olisi kiinnitettävä terveyteen, hyvinvointiin ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen liittyviin kysymyksiin. Kaikille luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjuntaan osallistuville toimijoille olisi tarjottava yhdenmukaista koulutusta, ja kaikkiin jäsenvaltioihin olisi perustettava yhtenäisiä rakenteita. ETSK suosittaa, että ne toteutettaisiin luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjuntaan erikoistuneiden virastojen välisten komiteoiden ja yksiköiden tai henkilöstön muodossa.

4.7

Toimintasuunnitelmassa korostetaan erilaisten kansainvälisten virastojen ja aloitteiden roolia. Niihin kuuluu esimerkiksi Euroopan monialainen rikosuhkien torjuntafoorumi (EMPACT), joka on lippulaivaväline monialaisessa, viranomaisten välisessä operatiivisessa yhteistyössä järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi EU:n tasolla. EMPACT voisi olla keskeinen väline luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjumista koskevan EU:n toimintasuunnitelman täytäntöönpanossa. Sen avulla voitaisiin esimerkiksi järjestää koulutusta virastojen välisille komiteoille ja erikoistuneelle henkilöstölle kaikissa jäsenvaltioissa yhdenmukaisella tavalla.

4.8

Laittoman metsästyksen ja erityisesti metsästysmuistojen hankkimisen estäminen olisi sisällytettävä EU:n toimintasuunnitelmaan luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjumiseksi. Esimerkiksi Karpaattien vuoristossa karhuja metsästetään laittomasti, ja salametsästäjille koituu vain lieviä seuraamuksia, jotka eivät ole riittävän varoittavia.

4.9

ETSK kannattaa ehdotusta, jonka mukaan EMPACT koordinoisi säännöllisiä yhteisiä operaatioita, joihin kuuluisi rajatylittävää yhteistyötä EU:n jäsenvaltioiden, Euroopan komission (OLAF) ja asiaankuuluvien EU:n virastojen, kuten rikosoikeudellisen yhteistyön viraston (Eurojust), raja- ja merivartioviraston (Frontex), Europolin ja Euroopan kalastuksenvalvontaviraston, kanssa. Myös tehokkaan yhteistyön varmistamiseksi on tärkeää, että kansallisella tasolla myönnetään asianmukaiset resurssit.

4.10

Kauppapolitiikan ja luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjuntaa tukevien välineiden osalta ETSK suhtautuu myönteisesti ehdotukseen sisällyttää tuleviin vapaakauppasopimuksiin kunnianhimoisia sitoumuksia laittoman kaupan torjumiseksi. Tämä ei kuitenkaan riitä hillitsemään luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laitonta kauppaa. EU:n pyrkimykset kansainvälisen kaupan ja investointien mahdollisuuksien lisäämiseksi ovat turhia ja haitallisia, jos EU ei nopeasti korjaa lainvalvonnan puutteita. Myös digitaaliset tuotepassit voisivat palvella samaa tarkoitusta. Ne voisivat lisätä maailmanlaajuisten toimintaketjujen jäljitettävyyttä ja niihin liittyviä riskejä koskevaa avoimuutta, edistää yhteisten kansainvälisten valvontamekanismien toimintaa ja lainvalvontaa sekä auttaa varmistamaan, että kansalaisilla ja kuluttajilla on samantasoista tietoa ostamistaan tuotteista niiden alkuperästä riippumatta.

Bryssel 22. maaliskuuta 2023.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Christa SCHWENG


(1)  https://ec.europa.eu/environment/cites/infographics_en.htm

(2)  https://ec.europa.eu/environment/cites/trafficking_en.htm

(3)  https://www.traffic.org/

(4)  https://www.traffic.org/site/assets/files/12745/eu-seizures-report-2020-final-web.pdf

(5)  https://www.traffic.org/site/assets/files/17391/2020_eu_seizures_report_final.pdf

(6)  https://sustainabledevelopment.un.org/topics/biodiversityandecosystems

(7)  Ote Euroopan komission tekemän analyysin päätelmistä: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:52016SC0038

(8)  UNEP-INTERPOL Report: Value of Environmental Crime up 26 %.

(9)  https://globalconservation.org/news/over-one-thousand-park-rangers-die-10-years-protecting-our-parks/

(10)  Neuvostolta neuvotteluvaltuutus ympäristörikosdirektiivistä – Consilium (europa.eu).