28.2.2023   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 75/190


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Muutettu ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi unionin suuntaviivoista Euroopan laajuisen liikenneverkon kehittämiseksi, asetuksen (EU) 2021/1153 ja asetuksen (EU) N:o 913/2010 muuttamisesta sekä asetuksen (EU) N:o 1315/2013 kumoamisesta”

(COM(2022) 384 final/2 – 2021/0420 (COD))

(2023/C 75/28)

Yleisesittelijä:

Stefan Back

Lausuntopyyntö

Euroopan parlamentti, 3.10.2022

Euroopan unionin neuvosto, 6.10.2022

Oikeusperusta

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 172 ja 304 artikla

Vastaava jaosto

”liikenne, energia, perusrakenteet, tietoyhteiskunta”

Hyväksyminen täysistunnossa

27.10.2022

Täysistunnon numero

573

Äänestystulos

(puolesta / vastaan / pidättyi äänestämästä)

155/0/0

1.   Päätelmät ja suositukset

1.1

ETSK muistuttaa suhtautuneensa lausunnossaan (1) ehdotuksesta TEN-T-asetuksen ja rautateiden tavaraliikennekäytäviä koskevan asetuksen tarkistamisesta (jäljempänä TEN-T-ehdotus (2)) myönteisesti siihen, että yhteydet naapurimaihin, muun muassa kumppanimaihin ja liittymisneuvotteluja käyviin maihin, saavat lisähuomiota.

1.2

TEN-T-ehdotus julkaistiin joulukuussa 2021, ja Venäjän hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022. ETSK yhtyy muutetussa ehdotuksessa esitettyyn arvioon, jonka mukaan hyökkäys on muuttanut geopoliittista tilannetta ja tuonut esiin EU:n haavoittuvuuden unionin rajojen ulkopuolella tapahtuville ennakoimattomille häiriöille sekä sen, ettei EU:n sisämarkkinoita ja liikenneverkkoa voida unionin toimintapolitiikkaa laadittaessa tarkastella erillisinä.

1.3

Tilanne on tuonut aiheellisesti esiin kiireellisen tarpeen auttaa Ukrainaa muun muassa parantamalla liikenneyhteyksiä EU:n kanssa, jotta voidaan ylläpitää ja parantaa liikkumista ja tavaraliikennevirtoja Ukrainan ja EU:n välillä. Erityisen kiireellistä on auttaa kuljettamaan viljaa ulos Ukrainasta, sillä Mustanmeren satamia ei voida käyttää Venäjän saarrettua ne.

1.4

ETSK on samaa mieltä siitä, että vaihtoehtoisten logistiikkareittien nopea perustaminen käyttäen kaikkia EU:n ja Ukrainan välillä olevia liikennemuotoja on ratkaisevan tärkeää Ukrainan talouden ja talouden elpymisen sekä maailman elintarvikemarkkinoiden vakauttamisen ja elintarviketurvan kannalta.

1.5

ETSK kannattaa myös solidaarisuuskaistoja koskevassa tiedonannossa esitettyä toimintasuunnitelmaa, jotta voitaisiin parantaa (eri maanteiden välisiä, rautateiden ja maanteiden välisiä sekä eri rautateiden välisiä) rajatylittäviä yhteyksiä EU:n ja Ukrainan välillä myös lisäämällä rajanylityspaikkoja ja arvioida TEN-T-ydinverkkokäytävien laajentamista Ukrainaan.

1.6

ETSK panee myös tyytyväisenä merkille, että toimintasuunnitelmassa esitetään lisäksi Verkkojen Eurooppa -välineen ehdotuspyyntöjä, joiden avulla tuki voidaan keskittää erityisesti hankkeisiin, joilla pyritään parantamaan unionin liikenneverkon yhteentoimivuutta ja yhteenliitettävyyttä Ukrainan kanssa.

1.7

ETSK kannattaakin varauksetta TEN-T-verkon laajentamista Ukrainaan ja Moldovaan niin kuin on esitetty muutetun ehdotuksen liitteeseen IV sisältyvissä alustavissa kartoissa. Ehdotus on oikea-aikainen, ja ajan mittaan se voisi tuoda lisäarvoa erityisesti parantamalla mahdollisuuksia sujuviin ja saumattomiin liikennevirtoihin Ukrainan ja EU:n välillä.

1.8

ETSK antaa täyden tukensa vahvalle poliittiselle viestille, joka välitetään sisällyttämällä yhteydet Ukrainaan TEN-T-verkon ensisijaiseen painopisteeseen eli eurooppalaisiin liikennekäytäviin, joilla on vahva täytäntöönpanojärjestelmä koordinaattoreineen, työsuunnitelmineen ja eri työryhmineen, ja esittämällä TEN-T-ehdotuksessa velvoite antaa työsuunnitelmille lainvoima täytäntöönpanosäädöksillä.

1.9

ETSK pitää kuitenkin valitettavana, etteivät kolmansien maiden kanssa tehtävää yhteistyötä koskevat yleiset säännökset eivätkä eurooppalaisten liikennekäytävien välineen ja horisontaalisten painopisteiden täytäntöönpanoa koskevat säännökset näytä antavan oikeusperustaa liikennekäytävien painopisteiden tai niiden täytäntöönpanojärjestelmän, kuten koordinaattoreiden, hallinnon, eurooppalaisen koordinaattorin työsuunnitelman tai täytäntöönpanosäädöksen, soveltamisen laajentamiselle kolmansiin maihin.

1.10

ETSK kehottaakin luomaan vahvan ja uskottavan täytäntöönpanojärjestelmän niille yhteyksille, jotka on katsottava osaksi eurooppalaisia liikennekäytäviä, mahdollisesti vahvistamalla ja moninkertaistamalla kolmansien maiden kanssa tehtävää yhteistyötä käsitteleviä työryhmiä.

1.11

Nykyisessä poliittisessa tilanteessa vaikuttaa myös aiheelliselta ja määrättyjen pakotteiden mukaiselta poistaa Venäjää ja Valko-Venäjää koskevat alustavat TEN-T-yhteydet.

1.12

ETSK on yllättynyt siitä, että muutettuun ehdotukseen sisältyy nimenomainen sitoumus harkita Valko-Venäjän yhteyksien sekä Valko-Venäjän ja EU:n jäsenvaltioiden välisten yhteyksien palauttamista, jos maassa tapahtuu demokratiakehitystä, kun vastaavaa sitoumusta ei tehdä Venäjän suhteen. ETSK katsoo, että olisi vältettävä tekemästä tällaisia tulevaisuuden sitoumuksia.

1.13

ETSK panee merkille, että jäsenvaltioiden ja Venäjän välisten yhteyksien poistaminen näyttää aiheuttaneen ongelmia osalle jäsenvaltioista, sillä jotkin näistä yhteyksistä ovat edelleen tärkeitä tietyille jäsenvaltioille. ETSK suosittaa, että asianmukaista huomiota kiinnitetään tällaisten yhteyksien mahdolliseen merkitykseen EU:n sisällä.

1.14

ETSK on samaa mieltä siitä, että on luonnollisesti tarpeen käsitellä myös EU:n ja Ukrainan eri raideleveyksien ongelmaa, vaikka muutokset saattavat viedä aikaa, eivätkä ne näin ollen todennäköisesti tarjoa ratkaisuja välittömiin ja kiireellisiin tehokkuusongelmiin.

1.15

ETSK ehdottaa, että vaatimus siirtymisestä 1 435 mm:n standardiraideleveyteen EU:ssa olisi rajattava koskemaan eurooppalaisia liikennekäytäviä yhtenäisen ja hyvin koordinoidun siirtymän varmistamiseksi, sillä jäsenvaltioiden velvollisuus laatia siirtymissuunnitelmia rajoittuu näihin käytäviin.

1.16

ETSK varoittaa, että ehdotus, jonka mukaan TEN-T-ydinverkon tai kattavan TEN-T-verkon uusi rautatieinfrastruktuuri olisi rakennettava noudattaen EU:n 1 435 mm:n standardiraideleveyttä, saattaa aiheuttaa erittäin mutkikkaita sisäiseen yhdenmukaisuuteen liittyviä ongelmia jäsenvaltioissa, joilla on eri raideleveydet.

2.   Yleistä – taustaa

2.1   Yhteydet Ukrainaan ja Moldovaan sekä Venäjän ja Valko-Venäjän yhteyksien poistaminen tai uudelleenluokittelu

2.1.1

Komission joulukuussa 2021 esittämän TEN-T-ehdotuksen muuttamisesta 27. heinäkuuta 2022 annetun ehdotuksen (3) (jäljempänä ”muutettu ehdotus”) taustalla ovat Venäjän sota Ukrainaa vastaan ja sen vaikutukset toimitusketjuihin. Ne ovat tuoneet korostetusti esille TEN-T-yhteyksien merkityksen naapureina olevien kumppanimaiden kanssa.

2.1.2

Komission joulukuussa esittämän ehdotuksen (TEN-T-ehdotus) 9 artiklassa säädetään yhteistyöstä kolmansien maiden kanssa Euroopan laajuisen liikenneverkon liittämiseksi niiden infrastruktuuriverkkoihin kestävän talouskasvun ja kilpailukyvyn edistämiseksi. Siinä korostetaan muun muassa Euroopan laajuista liikenneverkkoa koskevan toimintapolitiikan laajentamista kolmansiin maihin, rajavalvontamenettelyjä ja seurantaa saumattomien liikennevirtojen mahdollistamiseksi, oleellisten infrastruktuuriyhteyksien loppuun saattamista, yhteentoimivuutta, vesiliikenteen helpottamista sekä tieto- ja viestintäteknisten järjestelmien kehittämistä. Kartoissa määritellään ydinverkon ja kattavan verkon asema TEN-T-asetuksen (4) kriteerien mukaisesti.

2.1.3

Eurooppalaisille liikennekäytäville vahvistetaan erityiset kriteerit, jotka poikkeavat ydinverkkoon ja kattavaan verkkoon sovellettavista kriteereistä. Käytävät ovat strategisesti merkittävimmät TEN-T-verkon osat (TEN-T-ehdotuksen 7 artikla), ja niillä on omat yleiset painopisteet, jotka eroavat ydinverkon ja kattavan verkon painospisteistä (12 ja 13 artikla), ja omat täytäntöönpanosäännöt (V luku, 50–54 artikla).

2.1.4

Komission tiedonannossa EU:n ja Ukrainan välisistä solidaarisuuskaistoista (5) yksilöidään useita infrastruktuurihaasteita, joihin EU:n ja sen naapurimaiden on puututtava Ukrainan talouden ja elpymisen tukemiseksi ja EU:n, Ukrainan ja maailmanmarkkinoiden välisten toimitus- ja yhteysongelmien ratkaisemiseksi. Siinä ehdotetaan arvioimaan mahdollisuutta laajentaa eurooppalaisia liikennekäytäviä Ukrainaan ja Moldovaan tuonnin ja viennin turvaamiseksi, muun muassa viljan viennin turvaamiseksi Ukrainasta. TEN-T-verkkoa Ukrainassa koskevista alustavista kartoista allekirjoitettiin korkean tason sopimus toukokuussa 2022.

2.1.5

Komissio antoi 14. heinäkuuta 2022 delegoidun asetuksen, joka sisältää alustavat kartat TEN-T-verkosta Ukrainassa ja Moldovassa. Tarkoituksena on laajentaa TEN-T-standardien soveltamista naapurimaihin saumattomien yhteyksien mahdollistamiseksi. Nämä kartat ovat nyt osa muutettua ehdotusta, johon sisältyy myös karttoja useiden TEN-T-käytävien laajentamisesta Ukrainaan ja Moldovaan.

2.1.6

Muutetussa ehdotuksessa myös poistetaan Venäjällä ja Valko-Venäjällä olevat alustavat TEN-T-yhteydet.

2.1.7

Lisäksi yhteydet, jotka yhdistävät jäsenvaltioiden verkon alustaviin TEN-T-yhteyksiin Venäjällä ja Valko-Venäjällä, on luokiteltu uudelleen osaksi kattavaa verkkoa.

2.2   Raideleveys

2.2.1

EU:n ja Ukrainan välisiä solidaarisuuskaistoja koskevassa tiedonannossa kartoitetaan myös pullonkauloja, jotka johtuvat erosta raideleveyksissä: Ukrainassa raideleveys on 1 520 mm ja EU:ssa se on 1 435 mm. Tämä aiheuttaa ongelman nykyisen riittämättömän uudelleenlastauskapasiteetin takia.

2.2.2

Muutetulla ehdotuksella pyritään yhdenmukaistamaan EU:n ydinverkon ja kattavan verkon raideleveyttä, jotta lopulta päästäisiin 1 435 mm:n yhteiseen raideleveyteen. Uusi rautatieinfrastruktuuri on rakennettava kyseisen raideleveyden mukaisesti, ja jäsenvaltioiden, joilla on kokonaan tai osittain eri raideleveys, on kahden vuoden kuluessa asetuksen voimaantulosta laadittava suunnitelma eurooppalaisiin liikennekäytäviin kuuluvien nykyisten ratojen siirtämisestä 1 435 mm:n raideleveyteen. Suunnitelmat on koordinoitava asianomaisten naapurijäsenvaltioiden kanssa.

2.2.3

Siirtymissuunnitelmissa on määriteltävä rataosuudet, joita ei muuteta, ja niihin on sisällyttävä kustannus-hyötyanalyysi, jossa perustellaan kyseinen päätös, sekä arvio päätöksen vaikutuksesta yhteentoimivuuteen

2.2.4

Siirtymissuunnitelmiin liittyvät infrastruktuuri- ja investointisuunnittelun painopisteet on sisällytettävä eurooppalaisten koordinaattorien ensimmäiseen työsuunnitelmaan eurooppalaisille liikennekäytäville, joihin kuuluvat tavaraliikenneradat poikkeavat raideleveydeltään eurooppalaisesta standardiraideleveydestä.

2.2.5

Irlanti vapautetaan vaatimuksesta yhdenmukaistaa raideleveys (TEN-T-ehdotuksen 15 ja 16 artikla).

3.   Yleistä

3.1

ETSK muistuttaa suhtautuneensa lausunnossaan TEN-T-ehdotuksesta myönteisesti siihen, että yhteydet naapurimaihin, muun muassa kumppanimaihin ja liittymisneuvotteluja käyviin maihin, saavat lisähuomiota.

3.2

TEN-T-ehdotus julkaistiin joulukuussa 2021, ja Venäjän hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022. ETSK yhtyy muutetussa ehdotuksessa esitettyyn arvioon, jonka mukaan hyökkäys on muuttanut geopoliittista tilannetta ja tuonut esiin EU:n haavoittuvuuden unionin rajojen ulkopuolella tapahtuville ennakoimattomille häiriöille sekä sen, ettei EU:n sisämarkkinoita ja liikenneverkkoa voida unionin toimintapolitiikkaa laadittaessa tarkastella erillisinä.

3.3

Tilanne on tuonut aiheellisesti esiin kiireellisen tarpeen auttaa Ukrainaa muun muassa parantamalla liikenneyhteyksiä EU:n kanssa, jotta voidaan ylläpitää ja parantaa liikkumista ja tavaraliikennevirtoja Ukrainan ja EU:n välillä. Erityisen kiireellistä on auttaa kuljettamaan viljaa ulos Ukrainasta, sillä Mustanmeren satamia ei voida käyttää Venäjän saarrettua ne.

3.4

Tarve toteuttaa toimenpiteitä asianmukaisen liikkumisen ja liikenteen varmistamiseksi EU:n ja Ukrainan välillä otettiin ensimmäisen kerran esiin edellä mainitussa EU:n ja Ukrainan välisiä solidaarisuuskaistoja koskevassa tiedonannossa, ja siihen on sittemmin puututtu useilla toimenpiteillä, muun muassa edistämällä infrastruktuurin asianmukaista kehittämistä Ukrainassa ja laajentamalla alustavasti TEN-T-yhteyksiä Ukrainaan kolmansien maiden kanssa tehtävää yhteistyötä koskevien TEN-T-ehdotuksen säännösten mukaisesti.

3.5

ETSK on samaa mieltä siitä, että vaihtoehtoisten logistiikkareittien nopea perustaminen käyttäen kaikkia EU:n ja Ukrainan välillä olevia liikennemuotoja on ratkaisevan tärkeää Ukrainan talouden ja talouden elpymisen sekä maailman elintarvikemarkkinoiden vakauttamisen ja elintarviketurvan kannalta.

3.6

ETSK panee myös merkille, että kyseessä olevien terminaalien ja rajanylityspaikkojen kapasiteettia, esimerkiksi kaksoisraiteella varustetuissa rajanylityspaikoissa, on parannettava kiireellisesti, kuten solidaarisuuskaistoja koskevassa tiedonannossa todetaan.

3.7

ETSK kannattaa myös solidaarisuuskaistoja koskevassa tiedonannossa esitettyä toimintasuunnitelmaa, jotta voitaisiin parantaa (eri maanteiden välisiä, rautateiden ja maanteiden välisiä sekä eri rautateiden välisiä) rajatylittäviä yhteyksiä EU:n ja Ukrainan välillä muun muassa lisäämällä rajanylityspaikkoja, arvioida TEN-T-ydinverkkokäytävien laajentamista Ukrainaan yhteyksien lisäämiseksi kehittämällä EU:n vakioraideleveyden mukaisia ratoja sekä Ukrainaan että Moldovaan ja parantaa yhteyksiä ja kulkukelpoisuutta Reinin ja Tonavan välisellä käytävällä liikenteen tehostamiseksi.

3.8

ETSK panee myös tyytyväisenä merkille, että toimintasuunnitelmassa esitetään lisäksi Verkkojen Eurooppa -välineen ehdotuspyyntöjä, joiden avulla tuki voidaan keskittää erityisesti hankkeisiin, joilla pyritään parantamaan unionin liikenneverkon yhteentoimivuutta ja yhteenliitettävyyttä Ukrainan kanssa.

3.9

ETSK kannattaakin varauksetta TEN-T-verkon laajentamista Ukrainaan ja Moldovaan niin kuin on esitetty muutetun ehdotuksen liitteeseen IV sisältyvissä alustavissa kartoissa. Ehdotus on oikea-aikainen, ja ajan mittaan se voisi tuoda lisäarvoa erityisesti parantamalla mahdollisuuksia sujuviin ja saumattomiin liikennevirtoihin Ukrainan ja EU:n välillä.

3.10

ETSK toteaa, että muutetun ehdotuksen liitteessä IV olevissa Ukrainan TEN-T-infrastruktuuria koskevissa alustavissa kartoissa luokitellaan yhteydet, terminaalit, satamat ja lentoasemat osaksi ydinverkkoa tai kattavaa verkkoa TEN-T-ehdotuksen 9 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

3.11

Alustavista yhteyksistä Ukrainan sisällä on myös tehty osa eurooppalaisia liikennekäytäviä niin, että laajennetaan Pohjanmeri–Itämeri-, Skandinavia–Välimeri-, Itämeri–Adrianmeri-, Rein–Tonava- ja Itämeri–Mustameri-käytäviä Ukrainaan muutetun ehdotuksen liitteessä III olevien karttojen mukaisesti.

3.12

ETSK antaa täyden tukensa vahvalle poliittiselle viestille, joka välitetään sisällyttämällä yhteydet Ukrainaan TEN-T-verkon pääasialliseen prioriteettiin eli eurooppalaisiin liikennekäytäviin, joilla on vahva täytäntöönpanojärjestelmä koordinaattoreineen, työsuunnitelmineen ja eri työryhmineen, ja esittämällä TEN-T-ehdotuksessa velvoite antaa työsuunnitelmille lainvoima täytäntöönpanosäädöksillä.

3.13

ETSK pitää kuitenkin valitettavana, etteivät kolmansien maiden kanssa tehtävää yhteistyötä koskevat yleiset säännökset eivätkä eurooppalaisten liikennekäytävien välineen ja horisontaalisten painopisteiden täytäntöönpanoa koskevat säännökset näytä antavan oikeusperustaa liikennekäytävien painopisteiden tai niiden täytäntöönpanojärjestelmän, kuten koordinaattoreiden, hallinnon, eurooppalaisen koordinaattorin työsuunnitelman tai täytäntöönpanosäädöksen, soveltamisen laajentamiselle kolmansiin maihin. Ainoastaan liikennekäytävien hallinnointia koskeva 52 artiklan 3 kohdan f alakohta mahdollistaa kolmansien maiden kanssa tehtävää yhteistyötä käsittelevät työryhmät, mutta tämä ei näytä muuttavan Euroopan laajuisia liikennekäytäviä koskevien säännösten soveltamisalaa.

3.14

ETSK kehottaakin luomaan vahvan ja uskottavan täytäntöönpanojärjestelmän niille yhteyksille, jotka on katsottava eurooppalaisten liikennekäytävien jatkoksi, mahdollisesti vahvistamalla ja moninkertaistamalla kolmansien maiden kanssa tehtävää yhteistyötä käsitteleviä työryhmiä.

3.15

Nykyisessä poliittisessa tilanteessa vaikuttaa myös aiheelliselta ja määrättyjen pakotteiden mukaiselta poistaa Venäjää ja Valko-Venäjää koskevat alustavat TEN-T-yhteydet.

3.16

ETSK on kuitenkin yllättynyt siitä, että muutettuun ehdotukseen sisältyy nimenomainen sitoumus harkita Valko-Venäjän yhteyksien sekä Valko-Venäjän ja EU:n jäsenvaltioiden välisten yhteyksien palauttamista, jos maassa tapahtuu demokratiakehitystä asiaa koskevan EU:n suunnitelman mukaisesti, kun vastaavaa sitoumusta ei tehdä Venäjän suhteen. Vaikka EU:lla ei ehkä olekaan erityistä suunnitelmaa, joka koskisi demokratiaa Venäjällä, erilaisia lähestymistapoja on vaikea ymmärtää. ETSK suosittaakin välttämään tällaisten tulevaisuuden sitoumusten tekemistä.

3.17

ETSK panee merkille, että jäsenvaltioiden ja Venäjän välisten yhteyksien poistaminen näyttää aiheuttaneen ongelmia osalle jäsenvaltioista. Esimerkiksi Suomen liikenneministeri on kritisoinut näiden toimenpiteiden yleistä luonnetta, sillä jotkin näistä yhteyksistä ovat edelleen tärkeitä kyseisen jäsenvaltion yhteyksien toimivuuden kannalta. ETSK suosittaa, että asianmukaista huomiota kiinnitetään tällaisten yhteyksien mahdolliseen merkitykseen EU:n sisällä.

3.18

ETSK on samaa mieltä siitä, että on luonnollisesti tarpeen käsitellä myös EU:n ja Ukrainan eri raideleveyksien ongelmaa, vaikka muutokset saattavat viedä aikaa, eivätkä ne näin ollen todennäköisesti tarjoa ratkaisuja välittömiin ja kiireellisiin tehokkuusongelmiin.

3.19

ETSK toteaa, että vaatimusta siirtyä 1 435 mm:n raideleveyteen on laajennettu ja mahdollisuutta säilyttää muut raideleveydet kavennettu, kun 15 ja 16 artiklaan on ehdotettu muutoksia ja on ehdotettu lisättäväksi uusi 16 a artikla. Kun otetaan huomioon, että 1 435 mm:n raideleveyteen siirtymisessä painopiste on eurooppalaisissa liikennekäytävissä – sillä kaikkien jäsenvaltioiden laatimat siirtymissuunnitelmat rajoittuvat näihin käytäviin – yleinen velvoite rakentaa kaikki uudet radat 1 435 mm:n raideleveydellä tuntuu olevan ristiriidassa 16 a artiklan päätarkoituksen kanssa eli sen kanssa, että pyritään varmistamaan yhtenäisyys ja saumaton rautatieliikenne Euroopan laajuisilla liikennekäytävillä.

3.20

ETSK ehdottaakin, että siirtymisvaatimus olisi rajattava koskemaan eurooppalaisia liikennekäytäviä yhtenäisen ja hyvin koordinoidun siirtymän varmistamiseksi.

3.21

ETSK on yllättynyt ehdotetun 16 a artiklan 1 kohdassa esitetystä yleisestä velvoitteesta, jonka mukaan uusi rautatieinfrastruktuuri on rakennettava noudattaen eurooppalaista 1 435 mm:n nimellistä standardiraideleveyttä ilmeisesti riippumatta ympäröivän verkon konfiguraatiosta, sillä tämä velvoite saattaa aiheuttaa erittäin mutkikkaita sisäisiä yhtenäisyys- ja pullonkaulaongelmia jäsenvaltioissa, joissa on eri raideleveys.

3.22

On syytä huomata, että raideleveydestä poikkeamisen mahdollisuuksien kaventaminen on aiheuttanut huolta esimerkiksi Suomessa, missä ehdotuksen oikeasuhteisuus on kyseenalaistettu tältä osin.

Bryssel 27. lokakuuta 2022.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Christa SCHWENG


(1)  EUVL C 290, 29.7.2022, s. 120.

(2)  COM(2021) 812 final.

(3)  COM(2022) 384 final.

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1315/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013 , unionin suuntaviivoista Euroopan laajuisen liikenneverkon kehittämiseksi ja päätöksen N:o 661/2010/EU kumoamisesta (EUVL L 348, 20.12.2013, s. 1).

(5)  COM(2022) 217 final.