Bryssel 16.7.2021

COM(2021) 317 final

2021/0220(NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Algerian demokraattisen kansantasavallan välisestä assosiaatiosta tehdyllä Euro–Välimeri-sopimuksella perustetussa assosiaationeuvostossa unionin puolesta otettavasta kannasta EU:n ja Algerian välisen kumppanuuden painopisteiden voimassaolon jatkamiseen siihen saakka, kunnes EU ja Algeria ovat hyväksyneet uudet päivitetyt yhteiset asiakirjat


PERUSTELUT

1.Ehdotuksen kohde

Tämä ehdotus koskee päätöstä, jolla vahvistetaan Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Algerian demokraattisen kansantasavallan välisestä assosiaatiosta tehdyllä Euro–Välimeri-sopimuksella perustetussa assosiaationeuvostossa unionin puolesta otettava kanta sellaisen päätöksen suunniteltuun hyväksymiseen, jolla EU:n ja Algerian välisen kumppanuuden painopisteiden voimassaoloa jatketaan siihen saakka, kunnes EU ja Algeria ovat hyväksyneet päivitetyt yhteiset asiakirjat.

2.Ehdotuksen tausta

2.1.Assosiaatiosopimus

Euro–Välimeri-sopimus Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Algerian demokraattisen kansantasavallan välisestä assosiaatiosta, jäljempänä ’assosiaatiosopimus’, allekirjoitettiin 22. huhtikuuta 2002, ja se tuli voimaan 1. syyskuuta 2005. Assosiaatiosopimus muodostaa oikeusperustan EU:n ja Algerian kahdenvälisille suhteille. Sopimuksen tavoitteena on

luoda asianmukainen kehys osapuolten väliselle poliittiselle vuoropuhelulle suhteiden ja yhteistyön vahvistamiseksi kaikilla aloilla, joiden ne katsovat kuuluvan tällaisen vuoropuhelun piiriin,

edistää kauppaa, varmistaa osapuolten välisten tasapainoisten taloussuhteiden ja yhteiskunnallisten suhteiden kehitys sekä vahvistaa tavaroiden ja palvelujen kaupan ja pääomien liikkuvuuden asteittaisen vapauttamisen edellytykset,

edistää ihmisten välistä vuorovaikutusta, erityisesti hallintomenettelyjen yhteydessä,

rohkaista Maghreb-alueen yhdentymistä edistämällä alueen sisäistä sekä toisaalta Maghreb-alueen sekä yhteisön ja sen jäsenvaltioiden välistä kauppaa ja yhteistyötä,

edistää yhteistyötä talouden, sosiaaliasioiden, kulttuurin ja rahoituksen alalla.

2.2.Assosiaationeuvosto

Assosiaatiosopimuksella perustetaan assosiaationeuvosto, jolla on valtuudet tehdä päätöksiä, jotta sopimuksen tavoitteet saavutetaan siinä määrätyissä asioissa. Päätökset sitovat osapuolia. Työjärjestyksen mukaisesti EU ja Algeria toimivat vuorotellen assosiaationeuvoston puheenjohtajana aina 12 kuukauden ajan. Assosiaationeuvosto pitää ministeritason kokouksen säännöllisesti kerran vuodessa. Jos osapuolet niin sopivat, jommankumman osapuolen pyynnöstä voidaan pitää assosiaationeuvoston ylimääräisiä kokouksia.

2.3.Suunniteltu assosiaationeuvoston säädös

Assosiaationeuvoston on määrä hyväksyä päätös EU:n ja Algerian välisen kumppanuuden vuosien 2016–2020 painopisteiden jatkamisesta siihen saakka, kunnes EU ja Algeria hyväksyvät uudet päivitetyt yhteiset asiakirjat. Assosiaationeuvoston työjärjestyksen 10 artiklan mukaisesti päätös hyväksytään kirjallisella menettelyllä.

3.Unionin puolesta otettava kanta

Assosiaatiosopimuksella perustetussa assosiaationeuvostossa esitettävä Euroopan unionin kanta sellaisen päätöksen hyväksymiseen, jolla jatketaan EU:n ja Algerian välisen kumppanuuden painopisteiden voimassaoloa, perustuu tämän päätöksen liitteenä olevaan päätökseen.

EU ja Algeria sopivat 13. maaliskuuta 2017 annetulla assosiaationeuvoston päätöksellä N:o 1/2017 kumppanuuden painopisteistä, jotka ohjaavat kumppanuutta vuosina 2016–2020. 

Vuonna 2021 on tarkoitus laatia ja hyväksyä uudet päivitetyt yhteiset asiakirjat eteläisten naapurimaiden, myös Algerian, kanssa sen jälkeen, kun vuodet 2021–2027 kattava monivuotinen rahoituskehys ja uusi naapuruus-, kehitys- ja kansainvälisen yhteistyön väline (NDICI) on hyväksytty. Yhteisten asiakirjojen päivittäminen on osa EU:n ja eteläisen naapuruston kumppanuuden uudistamisprosessia. Tässä yhteydessä, ja jotta EU:n ja Algerian kumppanuuden painopisteiden voimassaolon päättymisen ja uusien painopisteiden hyväksymisen välille ei synny katkoa, on osapuolten edun mukaista jatkaa kumppanuuden nykyisten painopisteiden voimassaoloa siihen saakka, kunnes uudet päivitetyt painopisteet on hyväksytty.

4.Oikeusperusta

4.1.Menettelyllinen oikeusperusta

4.1.1.Periaatteet

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen, jäljempänä ’SEUT-sopimus’, 218 artiklan 9 kohdassa määrätään päätöksistä ”sopimuksella perustetussa elimessä unionin puolesta esitettävien kantojen vahvistamisesta, silloin kun tämän elimen on annettava säädöksiä, joilla on oikeusvaikutuksia, lukuun ottamatta säädöksiä, joilla täydennetään tai muutetaan sopimuksen institutionaalisia rakenteita”.

Ilmaisu ”säädökset, joilla on oikeusvaikutuksia” kattaa myös säädökset, joilla on oikeusvaikutuksia kyseiseen elimeen sovellettavan kansainvälisen oikeuden nojalla. Se kattaa myös välineet, joilla ei ole sitovaa vaikutusta kansainvälisen oikeuden nojalla mutta jotka ”voivat vaikuttaa ratkaisevasti sen säännöstön sisältöön, jonka unionin lainsäätäjä antaa 1 .

4.1.2.Soveltaminen käsillä olevassa asiassa

Assosiaationeuvosto on sopimuksella perustettu elin; se on perustettu assosiaatiosopimuksella.

Säädös, joka assosiaationeuvoston on määrä hyväksyä, on säädös, jolla on oikeusvaikutuksia. Suunnitellulla säädöksellä on oikeusvaikutuksia, koska sillä jatketaan kumppanuuden nykyisten painopisteiden voimassaoloa siihen saakka, kunnes uudet päivitetyt yhteiset asiakirjat hyväksytään.

Tämän vuoksi ehdotetun päätöksen menettelyllinen oikeusperusta on SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohta.

4.2.Aineellinen oikeusperusta

4.2.1.Periaatteet

SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla annettavan päätöksen aineellinen oikeusperusta määräytyy ensisijaisesti sen suunnitellun säädöksen tavoitteen ja sisällön perusteella, jota unionin puolesta otettava kanta koskee. Jos suunnitellulla säädöksellä on kaksi tavoitetta tai siihen sisältyy kaksi osatekijää ja jos näistä tavoitteista tai osatekijöistä toinen on mahdollista määritellä pääasialliseksi tavoitteeksi tai osatekijäksi, johon nähden toinen tavoite tai osatekijä on liitännäinen, SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla hyväksyttävällä päätöksellä on oltava vain yksi aineellinen oikeusperusta, eli se, jota pääasiallinen tai ensisijainen tavoite tai osatekijä edellyttää.

4.2.2.Soveltaminen käsillä olevassa asiassa

Suunnitellun säädöksen pääasiallinen tavoite ja sisältö liittyvät assosiaatiosopimuksen ja Euroopan naapuruuspolitiikan puitteissa tehtävään yhteistyöhön kolmannen maan kanssa.

Sen vuoksi ehdotetun päätöksen aineellinen oikeusperusta on 217 artikla.

4.3.Päätelmä

Ehdotetun päätöksen oikeusperustana tulisi olla SEUT-sopimuksen 217 artikla yhdessä SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan kanssa.

5.Suunnitellun säädöksen julkaiseminen

Koska assosiaationeuvoston säädöksellä muutetaan EU:n ja Algerian välisen kumppanuuden painopisteiden voimassaolon kestoa, on aiheellista julkaista säädös Euroopan unionin virallisessa lehdessä sen jälkeen kun se on hyväksytty.

2021/0220 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Algerian demokraattisen kansantasavallan välisestä assosiaatiosta tehdyllä Euro–Välimeri-sopimuksella perustetussa assosiaationeuvostossa unionin puolesta otettavasta kannasta EU:n ja Algerian välisen kumppanuuden painopisteiden voimassaolon jatkamiseen siihen saakka, kunnes EU ja Algeria ovat hyväksyneet uudet päivitetyt yhteiset asiakirjat

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 217 artiklan yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)Euro–Välimeri-sopimus Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Algerian demokraattisen kansantasavallan välisestä assosiaatiosta 2 allekirjoitettiin 22 päivänä huhtikuuta 2002, ja se tuli voimaan 1 päivänä syyskuuta 2005.

(2)Assosiaationeuvosto hyväksyi EU:n ja Algerian välisen kumppanuuden painopisteet maaliskuussa 2017.

(3)Osapuolet sopivat käymässään kirjeenvaihdossa jatkavansa EU:n ja Algerian välisen kumppanuuden painopisteiden voimassaoloa.

(4)Euro–Välimeri-sopimuksen 94 artiklan nojalla assosiaationeuvosto voi tehdä päätöksiä sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

(5)Assosiaationeuvoston on määrä hyväksyä kirjallisella menettelyllä päätös kumppanuuden painopisteiden jatkamisesta siihen saakka, kunnes EU ja Algeria hyväksyvät uudet päivitetyt yhteiset asiakirjat.

(6)On aiheellista vahvistaa assosiaationeuvostossa unionin puolesta otettava kanta, koska päätös tulee olemaan unionia sitova,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Algerian demokraattisen kansantasavallan välisestä assosiaatiosta tehdyllä Euro–Välimeri-sopimuksella perustetussa assosiaationeuvostossa unionin puolesta otettava kanta EU:n ja Algerian välisen kumppanuuden painopisteiden voimassaolon jatkamiseen siihen saakka, kunnes EU ja Algeria ovat hyväksyneet uudet päivitetyt yhteiset asiakirjat, perustuu tähän päätökseen liitettyyn EU:n ja Algerian assosiaationeuvoston päätösluonnokseen.

2 artikla

Tämä päätös on osoitettu komissiolle.

Tehty Brysselissä

   Neuvoston puolesta

   Puheenjohtaja

(1)    Unionin tuomioistuimen tuomio 7.10.2014, Saksa v. neuvosto, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, 61–64 kohta.
(2)    Euro–Välimeri-sopimus Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Algerian demokraattisen kansantasavallan välisestä assosiaatiosta (EUVL L 265, 10.10.2005, s. 2–228).

Bryssel 16.7.2021

COM(2021) 317 final

LIITE

asiakirjaan

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI

Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Algerian demokraattisen kansantasavallan välisestä assosiaatiosta tehdyllä Euro–Välimeri-sopimuksella perustetussa assosiaationeuvostossa unionin puolesta otettavasta kannasta EU:n ja Algerian välisen kumppanuuden painopisteiden voimassaolon jatkamiseen siihen saakka, kunnes EU ja Algeria ovat hyväksyneet uudet päivitetyt yhteiset asiakirjat







LIITE

EU:N JA ALGERIAN ASSOSIAATIONEUVOSTON PÄÄTÖS N:O xx/2021, 

annettu [pp/kk/vvvv], 

EU:n ja Algerian välisen kumppanuuden painopisteiden voimassaolon jatkamisesta

EU:N JA ALGERIAN ASSOSIAATIONEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Algerian välisestä assosiaatiosta tehdyn Euro–Välimeri-sopimuksen, jäljempänä ’Euro–Välimeri-sopimus’,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)Euro–Välimeri-sopimus Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Algerian demokraattisen kansantasavallan välisestä assosiaatiosta 1 allekirjoitettiin 22 päivänä huhtikuuta 2002, ja se tuli voimaan 1 päivänä syyskuuta 2005.

(2)Euro–Välimeri-sopimuksen 94 artiklassa assosiaationeuvosto valtuutetaan antamaan aiheellisia päätöksiä sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

(3)EU ja Algeria sopivat 13 päivänä maaliskuuta 2017 annetulla assosiaationeuvoston päätöksellä N:o 1/2017 kumppanuuden painopisteistä vuosiksi 2016–2020. 

(4)Osapuolet sopivat käymässään kirjeenvaihdossa, että EU:n ja Algerian välisen kumppanuuden painopisteet on edelleen pätevä ohjeasiakirja kumppanuuden lujittamiseksi siihen saakka, kunnes uudet päivitetyt kumppanuuden painopisteet hyväksytään.

(5)Assosiaationeuvoston työjärjestyksen 10 artiklassa määrätään mahdollisuudesta tehdä istuntojen välissä päätöksiä kirjallista menettelyä noudattaen, jos osapuolet niin sopivat,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Assosiaationeuvosto päättää kirjallisella menettelyllä, että sen 13 päivänä maaliskuuta 2017 tekemän päätöksen N:o 1/2017 liitteenä olevien EU:n ja Algerian välisen kumppanuuden painopisteiden voimassaoloa jatketaan siihen saakka, kunnes EU ja Algeria hyväksyvät uudet päivitetyt yhteiset asiakirjat.

2 artikla

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

Tehty xx [... päivänä ...kuuta ...].

   Assosiaationeuvoston puolesta

(1)    Euro–Välimeri-sopimus Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Algerian demokraattisen kansantasavallan välisestä assosiaatiosta (EUVL L 265, 10.10.2005, s. 2–228).