Bryssel 11.2.2021

COM(2021) 68 final

2021/0036(NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa käytävissä neuvotteluissa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta vuoden 2021 suurimpien sallittujen saaliiden ja eräiden syvänmeren kantojen vuosien 2021 ja 2022 suurimpien sallittujen saaliiden vahvistamiseen


PERUSTELUT

1.Ehdotuksen kohde

Tämä ehdotus koskee päätöstä, jolla vahvistetaan Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa käytävissä neuvotteluissa unionin puolesta otettava kanta vuoden 2021 suurimpien sallittujen saaliiden (TACit) ja eräiden syvänmeren kantojen vuosien 2021 ja 2022 suurimpien sallittujen saaliiden vahvistamiseen.

2.Ehdotuksen tausta

Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön sekä Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan välinen kauppa- ja yhteistyösopimus, jäljempänä ’kauppa- ja yhteistyösopimus’ 1 , tuli voimaan väliaikaisesti 1. tammikuuta 2021 2 .

Unioni ja Yhdistynyt kuningaskunta, jäljempänä ’osapuolet’, sopivat tekevänsä yhteistyötä varmistaakseen, että niiden vesillä harjoitettava yhteisiin kalakantoihin kohdistuva kalastustoiminta on ympäristön kannalta kestävää pitkällä aikavälillä ja edistää taloudellisten ja sosiaalisten etujen saavuttamista, kunnioittaen kaikilta osin osapuolten harjoittamia itsenäisten rantavaltioiden oikeuksia ja velvollisuuksia.

Osapuolten yhteisenä tavoitteena on hyödyntää yhteisiä kalakantoja sellaisilla tasoilla, että pyydettävien lajien kannat palautetaan kestävän enimmäistuoton takaavaa biomassatasoa suuremmiksi ja ylläpidetään tällä tasolla.

Kauppa- ja yhteistyösopimuksen FISH.6 artiklan mukaan osapuolet käyvät neuvotteluja sopiakseen seuraavan vuoden TACeista.

Sen vuoksi komissio aloittaa unionin puolesta neuvottelut Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa yhteisen kantojen kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta vuodeksi 2021 ja eräiden syvänmeren kantojen kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta vuosiksi 2021–2022.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 1380/2013 3 edellytetään, että unioni varmistaa kalastus- ja vesiviljelytoimien olevan ekologisesti kestäviä pitkällä aikavälillä sekä niiden hoitamisen tavalla, joka on sopusoinnussa taloudellisten, sosiaalisten ja työllisyyteen liittyvien etujen saavuttamista ja elintarvikkeiden saatavuuden parantamista koskevien tavoitteiden kanssa. Siinä edellytetään myös, että unioni soveltaa kalastuksenhoitoon ennalta varautuvaa lähestymistapaa ja pyrkii varmistamaan, että meren elollisia luonnonvaroja hyödynnetään siten, että pyydettävien lajien kannat palautetaan kestävän enimmäistuoton mahdollistavia tasoja suuremmiksi ja pidetään näillä tasoilla.

Lisäksi siinä säädetään, että unioni toteuttaa parhaiden käytettävissä olevien tieteellisten lausuntojen perusteella säilyttämis- ja hoitotoimenpiteitä, tukee tieteellisen tiedon ja tieteellisten lausuntojen tuottamista, lopettaa asteittain saaliiden poisheittämisen ja tukee kalastusmenetelmiä, jotka lisäävät kalastuksen valikoivuutta ja joilla vältetään ja vähennetään tahattomia saaliita mahdollisimman paljon ja joita käytettäessä kalastuksesta meriekosysteemiin ja kalavaroihin kohdistuvat vaikutukset jäävät pieniksi.

Asetuksen (EU) N:o 1380/2013 28 artiklassa säädetään vielä nimenomaisesti, että unioni soveltaa edellä mainittuja tavoitteita ja periaatteita ulkoisia kalastussuhteitaan harjoittaessaan. Mainitun asetuksen 33 artiklan mukaan unioni pyrkii kaikin tavoin saamaan aikaan yhteisiä järjestelyjä yhteisten kantojen kalastusta varten, jotta kestävä hoito olisi mahdollista.

Neuvostolle 7. tammikuuta 2021 toimitetussa komission epävirallisessa asiakirjassa (asiakirja 5031/21) ja neuvostolle 14. tammikuuta 2021 toimitetussa tarkistetussa epävirallisessa asiakirjassa (asiakirja 5031/1/21 REV 1), jossa annetaan menettelyä koskevia lisäselvityksiä, esitetyn lähestymistavan perusteella ja ottaen huomioon neuvoston 26. tammikuuta 2021 antamassaan asiakirjassa 5543/21 esittämät ohjeet, on aiheellista määrittää Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa käytävissä neuvotteluissa unionin puolesta otettava kanta TACien vahvistamiseen yhteisille kannoille vuodeksi 2021 ja eräille syvänmeren kannoille vuosiksi 2021–2022.

Neuvoston säännöllinen ja täysipainoinen osallistuminen kautta koko neuvottelumenettelyn varmistetaan neuvoston ja komission välisellä laajalla koordinoinnilla ja yhteistyöllä menettelyn kussakin vaiheessa. Komissio pyrkii yhteistyössä neuvoston kanssa saamaan hyväksynnän unionin kannalle asianmukaisella tasolla, myös ohjeistusta ennen Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa käytävien neuvottelujen päättymistä. Komission yksiköt keskustelevat kalastustyöryhmän kanssa hyvissä ajoin ennen kutakin neuvottelukierrosta, muun muassa seuraavan kierroksen etenemistavasta, ja raportoivat sille kunkin neuvottelukierroksen jälkeen. Jäsenvaltioiden edustajat kutsutaan osallistumaan EU:n valtuuskunnan jäseninä. Paikalla tapahtuvasta koordinoinnista huolehditaan.

3.Unionin puolesta otettava kanta

Unionin puolesta Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa käytäviä neuvotteluja varten pidettävissä kokouksissa otettava kanta TACien vahvistamiseen yhteisille kannoille vuodeksi 2021 ja eräille syvänmeren kannoille vuosiksi 2021 ja 2022.

4.Oikeusperusta

4.1.Menettelyllinen oikeusperusta

4.1.1.Periaatteet

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen, jäljempänä ’SEUT-sopimus’, 218 artiklan 9 kohdassa määrätään päätöksistä ”sopimuksella perustetussa elimessä unionin puolesta esitettävien kantojen vahvistamisesta, silloin kun tämän elimen on annettava säädöksiä, joilla on oikeusvaikutuksia, lukuun ottamatta säädöksiä, joilla täydennetään tai muutetaan sopimuksen institutionaalisia rakenteita”.

On aiheellista määrittää unionin puolesta otettava kanta kalastusmahdollisuuksia koskeviin, osapuolten välillä sovittaviin järjestelyihin TACien täytäntöön panemiseksi EU:n oikeudellisen kehyksen puitteissa.

4.1.2.Soveltaminen käsillä olevassa asiassa

EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan välistä kauppa- ja yhteistyösopimusta sovelletaan väliaikaisesti 1. päivästä tammikuuta 2021, kunnes se ratifioidaan ja tulee voimaan. Kauppa- ja yhteistyösopimuksen mukaisesti unionin on neuvoteltava Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa meren elollisten luonnonvarojen ja erityisesti yhteisten kalakantojen yhteisestä hoidosta vuonna 2021. Tämä velvoite on YK:n merioikeusyleissopimuksen (UNCLOS) 63 artiklan mukainen.

Unionin ja Yhdistyneen kuningaskunnan välillä on määrä käydä neuvotteluja, koska osapuolten on kauppa- ja yhteistyösopimuksen FISH.6 artiklan 2 kohdan, FISH.6 artiklan 4 kohdan a–d alakohdan ja FISH.6 artiklan 6 kohdan mukaisesti pyrittävä sopimaan järjestelyistä, jotka koskevat kalastusmahdollisuuksia ja niihin erottamattomasti liittyviä edellytyksiä kalenterivuonna 2021 ja tiettyjen syvänmeren kantojen osalta vuosina 2021–2022 ja joita sovelletaan 1. tammikuuta 2021 alkaen.

Vaikka unioni on määrittänyt kalastusmahdollisuudet 1. päivästä tammikuuta 2021 alkaen siten, kuin neuvosto on ne vahvistanut 4 , niistä olisi sovittava Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa kauppa- ja yhteistyösopimuksen FISH.6 artiklan mukaisesti.

Suunnitelluilla säädöksillä ei täydennetä eikä muuteta kauppa- ja yhteistyösopimuksen institutionaalisia rakenteita. Tämän vuoksi ehdotetun päätöksen menettelyllinen oikeusperusta on SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohta.

4.2.Aineellinen oikeusperusta

4.2.1.Periaatteet

SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla annettavan päätöksen aineellinen oikeusperusta määräytyy ensisijaisesti sen suunnitellun säädöksen tavoitteen ja sisällön perusteella, jota unionin puolesta otettava kanta koskee. Jos mainitulla säädöksellä on kaksi tavoitetta tai siihen sisältyy kaksi osatekijää ja jos näistä tavoitteista tai osatekijöistä toinen on mahdollista määritellä pääasialliseksi tavoitteeksi tai osatekijäksi, johon nähden toinen tavoite tai osatekijä on liitännäinen, SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla hyväksyttävällä päätöksellä on oltava vain yksi aineellinen oikeusperusta, eli se, jota pääasiallinen tai ensisijainen tavoite tai osatekijä edellyttää.

4.2.2.Soveltaminen käsillä olevassa asiassa

Suunnitellun säädöksen pääasiallinen tarkoitus ja sisältö liittyvät kalastusmahdollisuuksien vahvistamiseen.

Sen vuoksi ehdotetun päätöksen aineellinen oikeusperusta on SEUT-sopimuksen 43 artiklan 3 kohta. Asetus (EU) N:o 1380/2013 on oikeusperusta, jossa määritellään periaatteet otettavaksi huomioon tässä kannassa.

4.3.Päätelmä

Ehdotetun päätöksen oikeusperustana tulisi olla SEUT-sopimuksen 43 artiklan 3 kohta yhdessä SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan kanssa.

2021/0036 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa käytävissä neuvotteluissa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta vuoden 2021 suurimpien sallittujen saaliiden ja eräiden syvänmeren kantojen vuosien 2021 ja 2022 suurimpien sallittujen saaliiden vahvistamiseen

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 43 artiklan 3 kohdan yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön sekä Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan välinen kauppa- ja yhteistyösopimus, jäljempänä ’kauppa- ja yhteistyösopimus’ 5 , allekirjoitettiin unionin puolesta 30 päivänä joulukuuta annetulla neuvoston päätöksellä 2020 (EU) 2020/2252 6 annetun valtuutuksen nojalla. Kauppa- ja yhteistyösopimusta sovelletaan väliaikaisesti 1 päivästä tammikuuta 2021.

(2)Unioni ja Yhdistynyt kuningaskunta sopivat kauppa- ja yhteistyösopimuksen FISH.2 artiklan mukaisesti tekevänsä yhteistyötä varmistaakseen, että niiden vesillä harjoitettava yhteisiin kalakantoihin kohdistuva kalastustoiminta on ympäristön kannalta kestävää pitkällä aikavälillä ja edistää taloudellisten ja sosiaalisten etujen saavuttamista, kunnioittaen kaikilta osin osapuolten harjoittamia itsenäisten rantavaltioiden oikeuksia ja velvollisuuksia. Osapuolten yhteisenä tavoitteena on hyödyntää yhteisiä kalakantoja sellaisilla tasoilla, että pyydettävien lajien kannat palautetaan kestävän enimmäistuoton takaavaa biomassatasoa suuremmiksi ja ylläpidetään tällä tasolla.

(3)Kauppa- ja yhteistyösopimuksen mukaisesti unionin on neuvoteltava Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa meren elollisten luonnonvarojen ja erityisesti yhteisten kalakantojen yhteisestä hoidosta.

(4)Kauppa- ja yhteistyösopimuksen FISH.6 artiklan mukaan unioni ja Yhdistynyt kuningaskunta käyvät neuvotteluja sopiakseen suurimmista sallituista saaliista, jäljempänä ’TACit’, yhteisten kalakantojen osalta vuodeksi 2021 ja eräiden syvänmeren kantojen osalta vuosiksi 2021 ja 2022.

(5)Komissio käy kalastukseen liittyvät vuosittaiset neuvottelut niiden unionin kantojen pohjalta, jotka neuvosto vahvistaa perussopimuksen asiaa koskevien määräysten mukaisesti.

(6)Komissio aloittaa sen vuoksi Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa neuvottelut kyseisten kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta. Neuvoston säännöllinen ja täysipainoinen osallistuminen tähän menettelyyn varmistetaan neuvoston ja komission välisellä laajalla koordinoinnilla ja yhteistyöllä.

(7)Euroopan parlamentille olisi tiedotettava viipymättä ja kattavasti menettelyn kaikista vaiheista, kuten SEUT-sopimuksen 218 artiklan 10 kohdassa määrätään, jotta se voi käyttää täysimääräisesti oikeuksiaan perussopimusten mukaisesti.

(8)Neuvottelu- ja raportointivaatimusten olisi oltava yhteensopivia komission ulkoisen edustuksen valtuuksien kanssa, ja niillä olisi varmistettava neuvottelujen nopea ja oikea-aikainen lopputulos. Vahvistetussa työskentelymenetelmässä olisi myös kunnioitettava komission aloiteoikeutta.

(9)Neuvoston tehtävänä on vahvistaa Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa käytävissä neuvotteluissa unionin puolesta otettava kanta, joka koskee TACien vahvistamista yhteisille kannoille vuodeksi 2021 ja eräiden syvänmeren kannoille vuosiksi 2021–2022.

(10)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1380/2013 7 2 artiklan 1 kohdassa edellytetään, että unioni varmistaa kalastus- ja vesiviljelytoimien olevan ekologisesti kestäviä pitkällä aikavälillä sekä niiden hoitamisen tavalla, joka on sopusoinnussa taloudellisten, sosiaalisten ja työllisyyteen liittyvien etujen saavuttamista ja elintarvikkeiden saatavuuden parantamista koskevien tavoitteiden kanssa.

(11)Asetuksen (EU) N:o 1380/2013 2 artiklan 2 kohdassa edellytetään myös, että unioni soveltaa kalastuksenhoitoon ennalta varautuvaa lähestymistapaa ja pyrkii varmistamaan, että meren elollisia luonnonvaroja hyödynnetään siten, että pyydettävien lajien kannat palautetaan kestävän enimmäistuoton mahdollistavia tasoja suuremmiksi ja pidetään näillä tasoilla. Lisäsi olisi varmistettava, että kalastuksenhoito on sopusoinnussa meristrategiapuitedirektiivin mukaisen ympäristön hyvän tilan saavuttamista koskevan tavoitteen kanssa (2 artiklan 5 kohdan j alakohta). Mainitun asetuksen 2 artiklan 5 kohdassa säädetään myös, että unioni tukee tieteellisen tiedon ja tieteellisten lausuntojen tuottamista, lopettaa asteittain saaliiden poisheittämisen ja tukee kalastusmenetelmiä, jotka lisäävät kalastuksen valikoivuutta ja joilla vältetään ja vähennetään tahattomia saaliita mahdollisimman paljon ja joita käytettäessä kalastuksesta meriekosysteemiin ja kalavaroihin kohdistuvat vaikutukset jäävät pieniksi. Asetuksen (EU) N:o 1380/2013 3 artiklan ensimmäisen kohdan c alakohdassa säädetään, että unioni toteuttaa hoito- ja säilyttämistoimenpiteitä parhaiden käytettävissä olevien tieteellisten lausuntojen perusteella. Asetuksen (EU) N:o 1380/2013 28 artiklassa säädetään vielä nimenomaisesti, että unioni soveltaa näitä tavoitteita ja periaatteita ulkoisia kalastussuhteitaan harjoittaessaan, ja mainitun asetuksen 33 artiklassa säädetään unionin ja kolmansien maiden yhteisesti tärkeiden kantojen hoidon periaatteista ja tavoitteista sekä kalastusmahdollisuuksien vaihtamista tai kantojen yhteistä hoitoa koskevista sopimuksista.

(12)Unioni on vahvistanut 1 päivästä tammikuuta 2021 sovellettavat kalastusmahdollisuudet 8 kauppa- ja yhteistyösopimuksen FISH 7 artiklan mukaisesti, mutta niistä olisi vielä sovittava Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa.

(13)On aiheellista vahvistaa neuvottelujen aikana unionin puolesta otettava kanta, koska neuvottelujen tulos olisi saatettava osaksi unionin oikeutta,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa käytävissä neuvotteluissa unionin puolesta otettava kanta yhteisten kalakantojen kalastusmahdollisuuksien vahvistamiseen vuodeksi 2021 ja eräiden syvänmeren kantojen kalastusmahdollisuuksien vahvistamiseen vuosiksi 2021–2022 esitetään liitteissä I ja II.

2 artikla

Tämä päätös on osoitettu komissiolle.

Tehty Brysselissä

   Neuvoston puolesta

   Puheenjohtaja

(1)    EUVL L 444, 31.12.2020, s. 14–1462.
(2)    Neuvoston päätös (EU) 2020/2252, annettu 29 päivänä joulukuuta 2020, Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön sekä Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan välisen kauppa- ja yhteistyösopimuksen sekä turvallisuusluokiteltujen tietojen vaihtoon ja suojaamiseen sovellettavia turvallisuusmenettelyjä koskevan Euroopan unionin sekä Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan välisen sopimuksen allekirjoittamisesta unionin puolesta ja niiden väliaikaisesta soveltamisesta (EUVL L 444, 31.12.2020, s. 2–10).
(3)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1380/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, yhteisestä kalastuspolitiikasta, neuvoston asetusten (EY) N:o 1954/2003 ja (EY) N:o 1224/2009 muuttamisesta sekä neuvoston asetusten (EY) N:o 2371/2002 ja (EY) N:o 639/2004 ja neuvoston päätöksen 2004/585/EY kumoamisesta (EUVL L 354, 28.12.2013, s. 22).
(4)    Neuvoston asetus (EU) 2021/92, annettu 28 päivänä tammikuuta 2021, unionin vesillä ja unionin kalastusaluksiin tietyillä unionin ulkopuolisilla vesillä sovellettavien tiettyjen kalakantojen ja kalakantaryhmien kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta vuodeksi 2021(EUVL L 31, 29.1.2021, s. 31–192).
(5)    EUVL L 444, 31.12.2020, s. 14–1462.
(6)    Neuvoston päätös (EU) 2020/2252, annettu 29 päivänä joulukuuta 2020, Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön sekä Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan välisen kauppa- ja yhteistyösopimuksen sekä turvallisuusluokiteltujen tietojen vaihtoon ja suojaamiseen sovellettavia turvallisuusmenettelyjä koskevan Euroopan unionin sekä Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan välisen sopimuksen allekirjoittamisesta unionin puolesta ja niiden väliaikaisesta soveltamisesta (EUVL L 444, 31.12.2020, s. 2–10).
(7)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1380/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, yhteisestä kalastuspolitiikasta, neuvoston asetusten (EY) N:o 1954/2003 ja (EY) N:o 1224/2009 muuttamisesta sekä neuvoston asetusten (EY) N:o 2371/2002 ja (EY) N:o 639/2004 ja neuvoston päätöksen 2004/585/EY kumoamisesta (EUVL L 354, 28.12.2013, s. 22).
(8)    Neuvoston asetus (EU) 2021/92, annettu 28 päivänä tammikuuta 2021, unionin vesillä ja unionin kalastusaluksiin tietyillä unionin ulkopuolisilla vesillä sovellettavien tiettyjen kalakantojen ja kalakantaryhmien kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta vuodeksi 2021 (EUVL L 31, 29.1.2021, s. 31–192).

Bryssel 11.2.2021

COM(2021) 68 final

LIITTEET

asiakirjaan

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI

Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa käytävissä neuvotteluissa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta vuoden 2021 suurimpien sallittujen saaliiden ja eräiden syvänmeren kantojen vuosien 2021 ja 2022 suurimpien sallittujen saaliiden vahvistamiseen


LIITE 1

Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa käytävissä neuvotteluissa unionin puolesta otettava kanta, joka koskee suurimpien sallittujen saaliiden (TACit) vahvistamista yhteisille kalakannoille vuodeksi 2021 ja eräille syvänmeren kalakannoille vuosiksi 2021–2022.

1.Periaatteet

Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa käytävien neuvottelujen puitteissa unioni pyrkii

(a)varmistamaan, että sovitut TACit ovat kansainvälisen oikeuden ja erityisesti vuonna 1982 tehdyn Yhdistyneiden Kansakuntien merioikeusyleissopimuksen ja hajallaan olevien kalakantojen ja laajasti vaeltavien kalakantojen säilyttämisestä ja hoidosta vuonna 1995 tehdyn YK:n sopimuksen määräysten mukaisia;

(b)varmistamaan unionin kansainvälisten sitoumusten noudattamisen;

(c)yhtenäisyyteen ja synergiaan unionin kahdenvälisissä kalastussuhteissaan kolmansien maiden kanssa harjoittaman politiikan kanssa ja yhdenmukaisuuteen muun politiikkaansa kanssa, erityisesti ulkosuhteiden, työllisyyden, ympäristön, kaupan, kehityksen sekä tutkimuksen ja innovoinnin aloilla;

(d)siihen, että suurimmat sallitut saaliit määritetään yhteisesti linjassa yhteisen kalastuspolitiikan keskeisten suojelutavoitteiden, kestävän enimmäistuoton (MSY) mahdollistavan tason ja sovellettavien monivuotisten suunnitelmien kanssa;

(e)noudattamaan yhteisen kalastuspolitiikan ulkoista ulottuvuutta koskevasta komission tiedonannosta 19 päivänä maaliskuuta 2012 annettuja neuvoston päätelmiä 1 ;

(f)varmistamaan yhdenmukaisuuden suhteessa komission tiedonantoon Kohti kestävämpää kalastusta EU:ssa: tilannekatsaus ja suuntaviivat vuodeksi 2021 (COM/2020/ 248 final) 2 ;

(g)varmistamaan tasapuoliset toimintaedellytykset unionin laivastolle samojen periaatteiden ja vaatimusten perusteella kuin sovelletaan unionin lainsäädännön nojalla, sekä edistämään näiden periaatteiden ja vaatimusten yhdenmukaista täytäntöönpanoa;

(h)vahvistamaan vuoden 2021 kalastusmahdollisuuksia koskevien vuotuisten neuvottelujen aikataulut.

2.Suuntaviivat

Unioni pyrkii tarvittaessa pääsemään Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa sopimukseen kalastusmahdollisuuksista (TACit ja niihin olennaisesti liittyvät toimenpiteet) vuodeksi 2021 ja eräiden syvänmeren kantojen kalastusmahdollisuuksista vuosiksi 2021 ja 2022 seuraavassa esitetyn lähestymistavan mukaisesti.

Unioni harkitsee tarvittaessa erityisen lähestymistavan soveltamista yksittäisissä tapauksissa tai kysymyksissä pyrkien kuitenkin samaan aikaan saavuttamaan tuloksia, jotka edistävät yleisenä tavoitteena olevaa kalastuksen ja meren elollisten luonnonvarojen kestävää hoitoa yhteisen kalastuspolitiikan (YKP) tavoitteiden mukaisesti. Näin toimiessaan komissio tekee tiivistä yhteistyötä neuvoston kanssa neuvoteltaessa sellaisen lähestymistavan kehittämisestä, jolla edistetään YKP:n tavoitteita ja varmistetaan kestävä kalastus YKP:n kolmen ulottuvuuden kannalta (ympäristöön liittyvä, taloudellinen ja yhteiskunnallinen) seuraavien periaatteiden mukaisesti:

(a)pyritään vahvistamaan TACit parhaiden käytettävissä olevien tieteellisten lausuntojen perusteella, jotta varmistetaan kestävää enimmäistuottoa vastaavan tason saavuttaminen tai sen säilyttäminen, ja jos tällaista lausuntoa ei ole saatavilla, noudatetaan kalastuksenhoidon ennalta varautuvaa lähestymistapaa;

·Englannin kanaalin länsiosan silliä, Skotlannin länsipuolisen alueen punakampelaa ja merianturaa sekä läntisten vesialueiden seitiä koskevista TACeista ei ole saatu kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) tieteellistä lausuntoa. Sen vuoksi ja koska liikakalastuksen riskiä ei ole ilmennyt, unionin olisi pyrittävä siihen, että TACit säilytetään vuoden 2020 tasoisina.

·Pikkupääkampelan ja mustaeväkampelan, piikkikampelan ja silokampelan, tuulenkalan ja keisarihummerin (nephrops) TACien osalta ICESin lausunnon kattaman alueen ja kalastuksenhoitoalueen välillä on epäsuhta. Joissakin tapauksissa TAC kattaa useamman kuin yhden lajin, kun taas joskus lausunnot koskevat vain yhtä lajia ja sen eri kantoja yhden TACin sisällä. Tällaisten TACien osalta unionin olisi tarkasteltava parhaita käytettävissä olevia lausuntoja yhtenä kokonaisuutena edellisvuosien tapaan, myös silloin, kun lausunto sisältää sekä kestävää enimmäistuottoa (MSY) koskevan että varovaisuusperiaatteen mukaisen arvion.

(b)pyritään määrittämään TACien tasot YKP:n kestävän enimmäistuoton tavoitteen ja sovellettavien monivuotisten suunnitelmien mukaisesti niiden 27 TACin osalta, joista on saatavilla MSY-arviointi ja FMSY-lausunto;

·Jos monivuotiset suunnitelmat mahdollistavat ICESin määrittelemien FMSY-arvon vaihteluvälien soveltamisen, unionin olisi pyrittävä hyödyntämään tätä mahdollisuutta, edellyttäen että monivuotisissa suunnitelmissa vahvistetut edellytykset täyttyvät, ja määrittämään optimaalinen taso lausunnossa esitetyt määrälliset ja laadulliset tekijät huomioon ottaen.

·Unionin olisi myös otettava huomioon se, että sekakalastuksessa on vaikeaa kalastaa kaikkia kantoja samanaikaisesti kestävän enimmäistuoton tasolla, erityisesti silloin, kun pullonkaulalaji-ilmiön (kiintiön tyrehtyminen) välttäminen on erittäin vaikeaa. Tämä koskee seuraavia TACeja:

·Kelttienmeren turska (nollakiintiötä koskeva lausunto). Tämän kannan arvioidaan olevan lisääntymisen turvaavan raja-arvon alapuolella, eikä kalastaminen FMSY-tasoilla eikä edes nollasaalis vuonna 2021 edistäisi riittävästi kannan palauttamista raja-arvon yläpuolelle vuonna 2022. Unionin olisi pyrittävä ottamaan käyttöön sivusaalis-TAC ja vahvistamaan se tasoille, joilla vältetään muiden lajien kiintiön tyrehtyminen mutta otetaan kuitenkin huomioon kyseisen haavoittuvan kannan lisäsuojelun tarve. Kelttienmeren valkoturska on niin ikään raja-arvon alapuolella, mutta kalastaminen FMSY-arvon vaihteluvälin alemmilla tasoilla tuo kannan takaisin vähimmäistason yläpuolelle. Koska näihin kahteen kantaan kohdistuva kalastuspaine on pidettävä alhaisena, koljan TAC olisi pyrittävä vahvistamaan kestävään enimmäistuottoon liittyvän kalastuskuolevuuden alemmille tasoille, mahdollisesti säilyttämällä vuoden 2020 TAC.

·Unioni pyrkii liittämään TACeihin alueellistamisen yhteydessä laadittuja korjaavia toimenpiteitä, jotka jäsenvaltiot ovat esittäneet yhteisinä suosituksina täytäntöönpantaviksi vuonna 2021.

·Molempien sillikantojen, joista on annettu nollasaalista koskeva lausunto (7 ghk – MSY-lausunto ja 5b6b6aN – varovaisuusperiaatteen mukainen lausunto), kalastus on viime vuosina pidetty alhaisella tasolla, ja pyynti on rajoitettu tieteellisen lisäarvioinnin mukaisiin tasoihin. Unionin olisi pyrittävä jatkamaan tätä lähestymistapaa soveltamalla tieteellisiin tai tutkimustarkoituksiin harjoitettavaa kalastusta koskevia TACeja aiempia vuosia vastaavilla tasoilla.

(c)pyritään pääsemään sopimukseen noudattaen ennalta varautuvaa lähestymistapaa, joka vastaa ICESin 43:sta TACista (joista on laadittu varovaisuusperiaatteen mukainen lausunto) antamaa yleistä lausuntoa;

·Varovaisuusperiaatteen mukainen lausunto annetaan pääasiassa (monivuotisten suunnitelmien alaisista) sivusaaliskannoista. On myös joitakin (monivuotisten suunnitelmien alaisia) kohdekantoja, joista ICES ei ole pystynyt esittämään kestävää enimmäistuottoa koskevaa arviointia. Myös näistä TACeista olisi sovittava varovaisuusperiaatteen mukaisen lausunnon perusteella.

·Joistakin TACeista on annettu useamman vuoden kattava varovaisuusperiaatteen mukainen lausunto (esim. karjukalat, Pohjanmeren molva ja läntisten vesialueiden molva). Näissä tapauksissa unionin olisi pyrittävä pitämään TACit vakaina kyseisinä vuosina. Koska näiden TACien käyttöaste on kyseisissä kalastuksissa hyvin vähäistä, unioni voisi sopia alhaisesta tasosta (ICES:n lausuntoa alemmasta) kolmelle keilan TACille (Pohjanmeri, alueet 5/6/7 ja alueet 1/2/14).

·Skotlannin läntisten merialueiden turska (nollasaalista koskeva lausunto). Kyseisen kannan tila vastaa Kelttienmeren kannan tilaa. Sivusaalis-TAC on tässä yhteydessä perusteltu, jotta vältetään kiintiöiden (erityisesti koljan) tyrehtyminen. Jotta kyseisen kannan kalastuspaine voitaisiin pitää alhaisena, Skotlannin läntisten merialueiden koljan TACista (kestävää enimmäistuottoa koskeva lausunto) olisi sovittava Kelttienmeren koljaa koskevan lähestymistavan mukaisesti ja pyrittävä asettamaan se kestävän enimmäistuoton mukaisen kalastuskuolevaisuuden (FMSY) vaihteluvälin alaosaan, mahdollisesti säilyttämällä nykyinen TAC.

(d)pyritään yhdenmukaisuuteen unionin erityisen lähestymistavan kanssa erityisesti piikkihain, kultakuoreen ja ankeriaan osalta;

(e)pyritään vahvistamaan ja pitämään voimassa kiellettyjen lajien luettelo, joka on laadittu ajan myötä tieteellisten lausuntojen, erityisesti syvänmeren haita koskevan yleisen pyyntikiellon, perusteella;

(f)pyritään sopimaan Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa menetelmästä hyväksyttyjen TACien mukauttamiseksi ja mukautusten soveltamiseksi poikkeusten soveltamisen jälkeen (de minimis -poikkeukset ja eloonjäämisasteeseen perustuvat vapautukset kaikkien saaliiden purkamisvelvoitteeseen). Unionin olisi pyrittävä saavuttamaan mahdollisimman suuri lähentymistaso tällaisten poikkeusten osalta;

(g)pyritään pääsemään sopimuksen pohjoisen meribassin säilyttämistä varten kehitetyn lähestymistavan jatkamisesta ja erityisesti vuoden 2021 kalastusmahdollisuuksia koskevaan asetukseen sisältyvien toimenpiteiden täytäntöönpanosta sen varmistamiseksi, että yleinen kalastuspaine pysyy ICESin tieteellisten lausuntojen mukaisena;

(h)pyritään sopimaan muista, TACeihin toiminnallisesti liittyvistä toimenpiteistä kalastusmahdollisuuksia koskevan asetuksen mukaisesti ja sen sallimissa puitteissa, ja erityisesti säilyttämään erityisedellytykset, jotka esitetään TAC-taulukoiden alaviitteissä, sekä alueiden väliset joustomahdollisuudet vuosiksi 2020 ja 2021 vahvistettujen kalastusmahdollisuuksien mukaisesti;

(i)pyritään sopimaan vuosittaisista joustomahdollisuuksista YKP-asetuksen ja erityisesti sen 15 artiklan 9 kohdan mukaisesti;

(j)ryhdytään alustaviin keskusteluihin, jotta voitaisiin varmistaa riittävä mahdollisuus kiintiöiden ulkopuolisten lajien kalastustoiminnan jatkamiseen kestävällä tavalla, tämän kuitenkaan rajoittamatta kantaa, jonka EU:n ottaa erityiskalastuskomiteassa, jolla on sopimuksen nojalla toimivalta hyväksyä tällaisia toimenpiteitä;

(k)ryhdytään alustaviin keskusteluihin EU:n ja Norjan välisten kiintiöiden siirtojen kaltaisista kiintiöiden siirroista ja mahdollisuuksista vaihtaa kiintiöitä vuoden aikana;

(l)puolletaan toimenpiteitä, joilla kehitetään ja edistetään välineiden (teknologia, tietojenvaihtojärjestelmät, rekisterit jne.) käyttöä, jotta voidaan tukea ja helpottaa sopimuksen täytäntöönpanoa, ja varmistetaan, että kyseiset välineet ovat yhteensopivia unionissa vastaavia tarkoituksia varten kehitettyjen välineiden kanssa;

(m)puolletaan toimenpiteitä, joilla pyritään lisäämään avoimuutta, vuoropuhelua ja yhteistyötä asiaankuuluvien sidosryhmien kanssa sopimuksen täytäntöönpanoon liittyvissä asioissa.



LIITE 2

Vuotuisten TAC-neuvottelujen yhteydessä pidettävissä sopimuspuolten kokouksissa otettavan unionin kannan tarkentaminen

 

Samalla kun unioni harkitsee erityisesti yksittäisiä kantoja koskevaa lähestymistapaa, kalastusmahdollisuuksiin toiminnallisesti liittyviä toimenpiteitä tai erityistä lähestymistapaa edellyttäviä hoitotoimenpiteitä, se pyrkii saamaan aikaan tuloksia, jotka edistävät yleisenä tavoitteena olevaa kalastuksen ja meren elollisten luonnonvarojen kestävää hoitoa YKP:n tavoitteiden mukaisesti ja joilla varmistetaan kestävä kalastus YKP:n kolmen ulottuvuuden kannalta (ympäristöön liittyvä, taloudellinen ja yhteiskunnallinen). Näin toimiessaan komissio tekee tiivistä yhteistyötä neuvoston kanssa neuvottelujen aikana ja tiedottaa asiasta Euroopan parlamentille SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 ja 10 kohdan mukaisesti.

Neuvoston säännöllinen ja täysipainoinen osallistuminen koko neuvottelumenettelyyn varmistetaan neuvoston ja komission välisellä laajalla koordinoinnilla ja yhteistyöllä tämän menettelyn aikana. Tähän sisältyvät paikalla pidettävät koordinointikokoukset, esittelyt, tilannekatsaukset ja keskustelut, kansallisten valtuuskuntien täysipainoinen osallistuminen neuvotteluihin, myös osana EU:n valtuuskuntaa, sekä tarvittaessa tekniset kokoukset. Neuvottelujen aikana komissio ottaa huomioon kansallisten valtuuskuntien tämän koordinointimenettelyn yhteydessä ilmaiseman kannan.

Neuvottelu- ja raportointivaatimus ei saa menettelyllisesti rajoittaa komission ulkoiseen edustukseen liittyviä oikeuksia, ja on myös varmistettava, ettei se vaikuta kielteisesti neuvottelujen tuloksiin. Edellä mainituissa yhteistyövaatimuksissa on kunnioitettava komission aloiteoikeutta.

Neuvottelujen aikana unionin puolesta esitettävässä kannassa otetaan huomioon viimeisimmät tieteelliset ja muut olennaiset tiedot liitteessä I esitettyjen periaatteiden ja suuntaviivojen mukaisesti. Tämä olisi otettava asianmukaisesti huomioon kirjallisessa pöytäkirjassa, johon kirjataan osapuolten kauppa- ja yhteistyösopimuksen FISH 6 artiklan mukaisesti käymien neuvottelujen tuloksena käyttöön ottamat järjestelyt.

Tätä varten ja näiden tietojen perusteella komissio esittää neuvostolle riittävän ajoissa ennen pöytäkirjan allekirjoittamista unionin kannan ehdotettua tarkennusta koskevat yksityiskohdat neuvottelujen tulosten vahvistamista varten.

Jos sopimuksen osapuolten kokouksissa, mukaan lukien paikalla pidettävät kokoukset, ei päästä yksimielisyyteen kannan tarkentamisesta siltä osin, kuin kyseessä ovat lopulliset TACit tai muut kalastusmahdollisuuksiin toiminnallisesti liittyvät toimenpiteet, asia saatetaan neuvoston tai sen valmisteluelinten käsiteltäväksi, jotta liitteessä I määritellyssä unionin kannassa voitaisiin ottaa huomioon uudet seikat. 

 

(1)    7087/12 REV 1 ADD 1 COR 1.
(2)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle Kohti kestävämpää kalastusta EU:ssa: tilannekatsaus ja suuntaviivat vuodeksi 2021, 16.6.2020, COM(2020) 248 final.