17.12.2020   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 436/25


Nimen rekisteröintihakemuksen julkaiseminen maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdan nojalla

(2020/C 436/11)

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 (1) 51 artiklassa tarkoitetulla tavalla kolmen kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI

EU-nro: PDO-TR-02217 – 9.1.2017

SAN (X) SMM ( )

1.   [SAN:n tai SMM:n] nimi tai nimet

”Taşköprü Sarımsağı”

2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa

Turkki

3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus

3.1   Tuotelaji

Luokka 1.6 Hedelmät, vihannekset ja viljat sellaisenaan tai jalostettuina

3.2   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta

”Taşköprü Sarımsağı” on pehmytvartinen Allium sativum. var. sativum -lajin valkosipuli. Se on myöhään kukkiva valkosipuli, jonka viljelykausi on pitkä.

Yhdistelmäsipuli:

Yhdistelmäsipulin poikkileikkaus on ovaalin muotoinen

Pitkittäisleikkaus on ellipsin muotoinen

Kuori on valkoinen

Halkaisija 30–40 mm

Paino 15–60 grammaa.

Kynnet:

Kynnen kärki on tiivis

Kynnet ovat erimuotoisia, ja ne ovat yhdistelmäsipulissa satunnaisessa järjestyksessä

Kynnet eivät ole suoria, ja tavallisesti muodostuu ulompia kynsiä

Paino 2–3 grammaa

Kuori on vaaleanpunainen

Kynnet ovat sisältä kermankeltaisia

Kuiva-ainepitoisuus on 31,2–44,1 prosenttia

Kynsiä on keskimäärin 12.

Taşköprü Sarımsağı -valkosipulin erityispiirteet ovat seuraavat:

Kuoria on vaikea irrottaa yhdistelmäsipulista

Seleenipitoisuus on vähintään 3,535 mg/kg kuiva-aineesta

Yhdistelmäsipulin kuoressa on pieniä määriä antosyaania, kynsissä on antosyaanijuovia, ja kynsiä on keskimäärin 12 kappaletta

Yhdistelmäsipulissa on 5–10 suojaavaa kuorikerrosta

Haihtuvien orgaanisten rikkiyhdisteiden pitoisuus (kuiva-aineesta) on 0,089–0,214 prosenttia

Valkosipulia voidaan varastoida jopa 10 kuukautta

Maku on karvas

Tuoksu on vahva ja pitkään säilyvä

Allyylipropyylidisulfidin (C6H12S2) pitoisuus on vähintään 0,0147 mg/kg kuiva-aineesta.

3.3   Rehu (vain eläinperäiset tuotteet) ja raaka-aineet (vain jalostetut tuotteet)

3.4   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella

Kaikkien vaiheiden Taşköprü Sarımsağı -valkosipulin istutuksesta sadonkorjuuseen ja kuivaamiseen on tapahduttava kohdassa 4 tarkoitetulla maantieteellisellä alueella.

3.5   Tuotteen, johon rekisteröity nimi viittaa, viipalointia, raastamista ja pakkaamista koskevat erityiset säännöt

3.6   Tuotteen, johon rekisteröity nimi viittaa, merkitsemistä koskevat erityiset säännöt

Taşköprü Sarımsağı -valkosipulin pakkauksiin on kirjoitettava tai painettava helposti luettavasti ja lähtemättömästi seuraavat tiedot:

yrityksen toiminimi ja osoite, lyhytnimi ja osoite tai rekisteröity tavaramerkki,

erän numero,

tuotteen nimi ”Taşköprü Sarımsağı”.

4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus

Maantieteellinen alue on Taşköprün hallintopiiri.

Maantieteellisen alueen pinta-ala on 1 811,31 km2. Kaikkien vaiheiden Taşköprü Sarımsağı -valkosipulin istutuksesta sadonkorjuuseen ja kuivaamiseen on tapahduttava Taşköprün hallintopiirissä.

Taşköprün hallintopiiri sijaitsee tasangolla, jolla virtaa Gökjoki. Joella on tärkeä merkitys, sillä tasangon tulvamaa soveltuu hyvin valkosipulin viljelyyn.

5.   Yhteys maantieteelliseen alueeseen

Tuotteen erityisyys

Taşköprü Sarımsağı -valkosipulin erikoisominaisuudet ovat korkeasta seleenipitoisuudesta johtuva karvaus, erityisen vahva tuoksu ja pitkä säilyvyysaika.

Luontoon liittyvät tekijät: ilmasto ja lämpötila

Taşköprü Sarımsağı -valkosipuli menestyy erittäin hyvin, sillä Mustameri vaikuttaa maantieteellisen alueen ilmastoon. Lämpötila sopiikin täydellisesti valkosipulin viljelyyn. Vuotuinen keskilämpö on 9,7 °C. Talven keskilämpö on alimmillaan 1,2 °C ja kesän keskilämpö korkeimmillaan 20,1 °C.

Valkosipulin viljelykausi alkaa helmikuun lopussa ja päättyy heinäkuun viimeisellä viikolla. Kun viljelykausi alkaa helmikuussa, keskilämpö on 4,2 °C. Toukokuussa, jolloin lehdet kasvavat, lämpötila yltää noin 14,1 celsiusasteeseen, mikä kiihdyttää kasvua, kesäkuussa keskilämpö on 17,4 °C ja heinäkuussa sadonkorjuukaudella 20,1 °C. Lämpötila on toukokuusta heinäkuuhun ihanteellinen. Myöhäinen kukinta kiihdyttää valkosipulin kasvua ja kasvattaa kynsien määrää yhdistelmäsipulissa.

Kun lämpötila nousee yli 25 celsiusasteeseen, lehdet muuttuvat keltaisiksi ja vihanneksen kasvu ja kehitys hidastuvat.

Sadanta

Sade- ja kosteusolosuhteet soveltuvat valkosipulin viljelyyn, sillä valkosipuli tarvitsee vettä istutus- ja kasvuvaiheessa. Huhti-, touko- ja kesäkuu ovat tämän maantieteellisen alueen sateisimpia kuukausia (keskimääräinen sademäärä huhtikuussa 51,4 mm, toukokuussa 74,1 mm ja kesäkuussa 65,3), millä on myönteinen vaikutus kasvin itämiseen ja laatuun. Näiden sademäärien ansiosta Taşköprü Sarımsağı -valkosipulin viljelyssä ei yleensä tarvita keinokastelua.

Heinä- ja elokuu ovat kuivia (sademäärä keskimäärin 28–30,4 mm), mikä luo suotuisat olosuhteet valkosipulin kuivumiselle. Näiden sadantaolosuhteiden ansiosta yhdistelmäsipulin rakenne ei kärsi ja valkosipulin säilyvyys paranee.

Kosteus

Kosteusolosuhteet vaikuttavat ratkaisevasti valkosipulin istutukseen ja kasvuun. Sadonkorjuuaikaan 60 prosentin ilmankosteus on ihanteellinen. Liiallinen kosteus sadonkorjuuaikana voi aiheuttaa hometta ja saada sipulit mätänemään. Valkosipulin laadun säilyttämisen kannalta ihanteelliset varastointiolosuhteet ovat noin 10 °C:n lämpötila ja 60–70 prosentin kosteus. Asianomaisella maantieteellisellä alueella kosteuspitoisuus on satokaudella eli heinä- ja elokuussa noin 60 prosenttia. Tämän ansiosta kasvi kuivuu nopeasti ja Taşköprü Sarımsağı -valkosipuli on suojassa kasvitaudeilta.

Vuotuinen keskimääräinen kosteus kyseisellä maantieteellisellä alueella on 70 prosenttia. Tämän ansiosta Taşköprü Sarımsağı -valkosipulin kuiva-ainepitoisuus on korkea ja valkosipulia voidaan varastoida laadun kärsimättä useita kuukausia sadonkorjuun jälkeen.

Maaperä

Valkosipulin ihanteellinen kasvupaikka on hiesupitoinen hiekkamaa, jossa on hieman humusta, ja neutraali maaperä, jonka kosteuspitoisuus on alhainen. Taşköprün tasangolla on valkosipulin viljelyyn soveltuvaa, satomääriä lisäävää tulvamaata. Taşköprün alueella maaperä on lisäksi enimmäkseen keskitiivistä maata (hiuemaata ja hiesupitoista hiekkamaata), jonka alkaliniteetti on alhainen (7,15–7,86 pH) ja jossa orgaanisen aineksen pitoisuus on matala tai keskitasoinen. Taşköprün alueen maaperän keskimääräinen seleenipitoisuus on korkea, joten maaperä soveltuu erinomaisesti valkosipulin viljelyyn. Nämä tekijät vaikuttavat Taşköprü Sarımsağı -valkosipulin laatuun, myös seleenipitoisuuteen (joka antaa tälle valkosipulille sen erityisen karvaan maun). Ne vaikuttavat myös allyylipropyylidisulfidin (C6H12S2) suureen pitoisuuteen ja rikki- ja eetteriöljypitoisuuteen, mikä antaa tälle valkosipulille erityisen voimakkaan tuoksun. Vertailututkimuksesta käy ilmi, että Taşköprü Sarımsağı -valkosipulin seleenipitoisuus (kuiva-aineesta) on suurempi kuin muualla Turkissa viljellyn saman lajikkeen valkosipuleissa.

Inhimilliset tekijät

Taşköprün hallintopiiri on suurimmaksi osaksi maatalousaluetta, jolta väestö muuttaa herkästi kaupunkeihin. Tämän muuttoliikkeen torjunnassa on apua valkosipulin viljelystä, joka on hyvin työvoimavaltaista. Valkosipuli on yksi harvoista tuotteista, joita viljellään edelleen osuustoiminnallisesti. Valkosipulin tuotantovaiheet ovat työvoimavaltaisia, ja kaikissa Taşköprü Sarımsağı -valkosipulin tuotantovaiheissa tarvitaan ihmisen toimia, mikä parantaa valkosipulin laatua ja tuotosta.

Erottelu

Koska siemenkynnet erotellaan yhdistelmäsipulista käsin, ne ovat hyvälaatuisia. Kynnet eivät murskaudu, kuten tapahtuu usein, kun käytetään konetta. Jos kynnet erotetaan mekaanisesti, ne on tarpeen istuttaa viivytyksettä, jotta vältettäisiin itävyysongelmia ja niistä johtuvia kehitysongelmia. Istutuksella ei ole kiirettä, kun kynnet erotellaan käsin.

Istutus

Valkosipuli lisätään kynsistä eikä useimpien kasvien tavoin siemenistä. Kynsistä muodostuu seuraavalla kaudella yhdistelmäsipuleita. Kun kynnet istutetaan käsin, ne tulevat tasaiselle välimatkalle eivätkä päädy maahan väärin päin. Kynnet kasvavatkin hyvin. Jos istutus tapahtuu mekaanisesti, kynnet voivat päätyä väärin päin eli idut ovat maata kohden ja juuret taivasta kohden, mikä tarkoittaa, että versojen on käännyttävä ylöspäin. Tällöin idut nousevat hitaammin maan pintaan ja tuotos ja laatu kärsivät.

Rikkakasvien torjunta ja maaperän kuohkeuttaminen

Rikkakasvien torjunta ja maaperän kuohkeuttaminen tapahtuvat myös käsin, mikä parantaa valkosipulin laatua, koska valkosipulin ei tarvitse kasvaessaan kilpailla rikkakasvien kanssa.

Kuivaaminen

Maantieteellisellä alueella on käytössä perinteinen valkosipulinippujen kuivausmenetelmä. Valkosipulit levitetään pellolle tähän tarkoitukseen erityisesti suunnitellulla koneella. Sen jälkeen niistä tehdään pieniä nippuja (joita kutsutaan paikallisesti nimellä ”elba”). Pellolle levitettyjen nippujen annetaan tämän jälkeen kuivua auringossa parisen viikkoa. Nippuja käännetään kerran viikossa niin, että toinenkin puoli saa aurinkoa, jotta niput kuivuisivat tasaisesti. Tällainen tekniikka on mahdollista edellä kuvattujen erityisten ilmasto-olosuhteiden ansiosta, ja sillä vältetään pilaantuminen ja mahdollistetaan valkosipulin erityisen pitkä säilyvyysaika. Auringossa kuivatut valkosipulit varastoidaan tämän jälkeen kylmävarastoihin. Kuljetus varastoon tehdään päiväsaikaan, jotta vältetään kosteuden aiheuttama kynsien irtoaminen yhdistelmäsipulista.

Erityispiirteiden ohella on tärkeää panna merkille, että Taşköprü Sarımsağı -valkosipulilla on vankka maine ja että hallintopiirin nimi yhdistyy aina valkosipuliin.

Eritelmän julkaisutiedot

(tämän asetuksen 6 artiklan 1 kohdan toinen alakohta)


(1)  EUVL L 343, 14.12.2012, s. 1.