10.11.2020   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 379/22


Erään viinialan nimityksen tuote-eritelmän vakiomuutoksen hyväksymistä koskevan tiedonannon julkaiseminen (komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/33 17 artiklan 2 ja 3 kohta)

(2020/C 379/09)

Tämä tiedonanto julkaistaan komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/33 (1) 17 artiklan 5 kohdan mukaisesti.

YHTENÄISEN ASIAKIRJAN MUUTTAMISTA KOSKEVAN VAKIOMUUTOKSEN TIEDOKSI ANTAMINEN

”MUSCADET CÔTES DE GRANDLIEU”

PDO-FR-A0496-AM02

Tiedonannon päivämäärä: 15.9.2020

HYVÄKSYTYN MUUTOKSEN KUVAUS JA PERUSTELUT

1.   Maantieteellinen alue

Viittausta viralliseen geokoodiin on tarkistettu lisäämällä siihen vuotta 2020 koskeva maininta.

Tämä muutos ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

2.   Rajattu viljelyalue

Lisätään eritelmän 1 luvun IV kohdan 2 alakohdassa ilmaisun ”ja 20. kesäkuuta 2018” jälkeen ilmaisu ”ja 17. kesäkuuta 2020”.

Tämän muutoksen tavoitteena on lisätä hakemukseen päivämäärä, jona kansallinen toimivaltainen viranomainen hyväksyi maantieteellisellä tuotantoalueella sijaitsevan rajatun viljelyalueen muutoksen. Viljelyalueen rajaamisella tarkoitetaan asianomaisen suojatun alkuperänimityksen tuotantoon soveltuvien viljelylohkojen määrittämistä maantieteellisellä tuotantoalueella.

Tämä muutos ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

3.   Välittömässä läheisyydessä sijaitseva alue

Välittömässä läheisyydessä sijaitsevaa aluetta on tarkistettu kuntaliitoksen yhteydessä tehtyjen kunnannimien muutosten vuoksi.

Viittaus kuntiin ”Saint-Géréon” ja ”Ancenis” korvataan viittauksella kuntaan ”Ancenis-Saint-Géréon”. Viittaus kuntiin ”Saint-Hilaire-de-Loulay” ja ”Montaigu” korvataan viittauksella kuntaan ”Montaigu-Vendée” (vain liitoskuntien Montaigu ja Saint-Hilaire-de-Loulay alue).

Kyseessä on toimituksellinen muutos, jolla ei muuteta maantieteellistä aluetta.

Sama muutos on tehty yhtenäisen asiakirjan 9 kohtaan.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

1.   Tuotteen nimi

Muscadet Côtes de Grandlieu

2.   Maantieteellisen merkinnän tyyppi

SAN – suojattu alkuperänimitys

3.   Rypäletuotteiden luokat

1.

Viini

4.   Viinin/viinien kuvaus

Viinit ovat valkoisia, kuivia ja kuohumattomia.

Viinien ominaisuudet ovat seuraavat:

luonnollinen alkoholipitoisuus on vähintään 10 tilavuusprosenttia;

käymiskykyisten sokereiden (glukoosi + fruktoosi) enimmäispitoisuus on 3 grammaa litrassa;

haihtuvien happojen pitoisuus on enintään 10 mEq/litra;

kokonaisalkoholipitoisuus väkevöinnin jälkeen on enintään 12 tilavuusprosenttia.

Viinien kokonaishappopitoisuuden, kokonaisrikkidioksidipitoisuuden ja todellisen kokonaisalkoholipitoisuuden on oltava yhteisön sääntelyssä vahvistettujen kynnysarvojen mukaiset. Viinit ovat valkoisia, kuivia ja kuohumattomia.

Niissä on voimakkaita, pääasiassa hedelmäisiä aromeja, mahdollisesti myös jodin vivahteita, sekä tasapainoinen maku, joka vivahtaa yleisesti yleensä tuoreuteen.

Pitkä kypsytys voi tehdä niistä suutuntumaltaan runsaampia ja mahdollistaa vanhentamisen.

Viinit pakataan pulloihin huolellisesti niiden aromaattisen rikkauden säilyttämiseksi ja vahvistamiseksi.

Yleiset analyyttiset ominaisuudet

Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

 

Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

 

Vähimmäishappopitoisuus

 

Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

 

Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/litra)

 

5.   Viininvalmistusmenetelmät

a.   Erityiset viininvalmistusmenetelmät

Viljelymenetelmä

Viiniköynnösten istutustiheys on vähintään 6 500 köynnöstä hehtaaria kohden.

Köynnösrivien välinen etäisyys on enintään 1,50 m ja köynnösten välinen etäisyys samalla rivillä on 0,90–1,1 m.

Viiniköynnökset leikataan seuraavilla tekniikoilla siten, että köynnökseen jää enintään 12 silmua:

joko kannusversollisella matalaleikkauksella niin, että kuhunkin köynnökseen jätetään enintään viisi kannusversoa;

tai yksin- tai kaksinkertaisella Guyot-leikkauksella.

Köynnökset leikataan ennen silmujen puhkeamista tai vaihetta 5 Eichhornin ja Lorentzin asteikolla.

Leikkaustavasta riippumatta viiniköynnökset voidaan leikata niin, että köynnökseen jätetään enintään 4 lisäsilmua, edellyttäen, että 11 tai 12 lehden fenologisessa vaiheessa kyseisenä vuonna hedelmiä tuottavien oksien lukumäärä köynnöstä kohti on enintään 12.

Viininvalmistusmenetelmät

Erityinen viininvalmistusmenetelmä

Korjatun rypälesadon kaikenlainen lämpökäsittely alle –5 °C:ssa on kielletty.

Viinien kokonaisalkoholipitoisuus saa olla väkevöinnin jälkeen enintään 12 tilavuusprosenttia.

Viinit kypsytetään ohuen viinisakan päällä alkoholikäymisen jälkeen ja vähintään sadonkorjuuvuotta seuraavan vuoden maaliskuun 1. päivään asti. Ne ovat edelleen ohuen viinisakan päällä silloin, kun ne pakataan tai lähetetään ensimmäisen kerran pois viinikellarista.

Edellä mainittujen säännösten lisäksi viinit ovat viininvalmistusmenetelmien osalta yhteisön sääntelyssä ja maaseutu- ja merikalastuslaissa säädettyjen velvoitteiden mukaisia.

b.   Enimmäistuotokset

66 hehtolitraa/ha

6.   Rajattu maantieteellinen alue

Kaikki tuotantovaiheet on toteutettava maantieteellisellä alueella, jonka tuotteiden alkuperää ja laatua valvova kansallinen laitos (Institut national de l’origine et de la qualité, INAO) on hyväksynyt 15. kesäkuuta 2017 pidetyssä toimivaltaisen kansallisen komitean istunnossa. Siitä päivästä alkaen, kun toimivaltainen kansallinen komitea hyväksyi tämän eritelmän, maantieteellinen alue käsittää seuraavat kunnat tai kuntien osat vuoden 2018 virallisen maantieteellisen koodin perusteella:

Loire-Atlantiquen departementti: Le Bignon (osittain), Bouaye, Brains, La Chevrolière, Corcoué-sur-Logne, Geneston, Legé (osittain), La Limouzinière, La Planche, Montbert (osittain), Pont-Saint-Martin, Port-Saint-Père, Saint-Aignan-Grandlieu, Saint-Colomban, Sainte-Pazanne (osittain), Saint-Léger-les-Vignes, Saint-Lumine-de-Coutais, Saint-Mars-de-Coutais, Saint-Philbert-de-Grand-Lieu, Les Sorinières (osittain), Vieillevigne (osittain).

Vendéen departementti: Rocheservière, Saint-Philbert-de-Bouaine.

7.   Pääasiallinen rypälelajike (pääasialliset rypälelajikkeet)

Melon B

8.   Yhteyden/yhteyksien kuvaus

1.   Maantieteellistä aluetta koskevat tiedot

a)   Kuvaus yhteyden kannalta merkityksellisistä luontoon liittyvistä tekijöistä

Tarkistetun alkuperänimityksen ”Muscadet Côtes de Grandlieu” viinitarhat sijaitsevat pääasiassa Grandlieujärveä ympäröivillä rinteillä ja järveen laskevien jokien (Logne, Boulogne ja Ognon) varsilla sekä järven laskujokena toimivan Achenaun töyräillä. Viimeksi mainittu yhtyy Loiren suistoon Nantesin ja Saint-Nazairen välissä. Maantieteellinen alue kattaa osan Loire-Atlantiquen ja Vendéen departementtien alueesta Nantesin kaupungin eteläpuolella, lähellä Atlantin valtameren rantoja. Se on tarkistetun alkuperänimityksen ”Muscadet” maantieteellisen alueen läntisin osa. Viiniköynnökset on istutettu parhaille kasvupaikoille saarekkeiksi, usein erilleen, pääasiassa karjankasvatukseen ja viljelyyn käytetyssä maisemassa.

Maantieteellisellä alueella vallitsee erityisen lauhkea valtameri-ilmasto, jonka lämpötilavaihtelut ovat hyvin pieniä vuoden aikana rannikon läheisyyden johdosta. Talvella Grandlieujärvi, joka on Ranskan Eurooppaan kuuluvan alueen suurin makean veden alue, myötävaikuttaa osaltaan ilman leutouteen ja vähentää huomattavasti hallan esiintymistä. Se, ettei rannikon ja viinitarhan välillä ei ole merkittäviä kohoumia, suosii pilviä mereltä tuovien ilmavirtausten nopeita liikkeitä, joten maantieteellisen alueen sateet ovat vähäisiä ja auringonpaiste sisämaata yleisempää. Kesällä lämpötila on yleensä leuto, ja Grandlieujärven aiheuttama kosteus viilentää muutoinkin harvinaisia helleaaltoja.

Maantieteellisen alueen geologinen rakenne koostuu pääasiassa metamorfisista kivilajeista, liuskeista ja gneissistä sekä leveistä peruskallio-, amfiboliitti-, eklogiitti- ja prasiniittisuonista. Grandlieujärveä ympäröivillä matalilla alueilla peruskallion päällä on paikka paikoin tertiäärikautisia kerrostumia, jotka koostuvat pääasiassa hiekasta, jossa on vaihtelevia määriä savea ja someroa. Näiden eri muodostumien päälle kehittyvä maaperä on yleensä tervettä, kantavaa ja läpäisevää ruskomaata. Käyttötarkoitusten mukaisesti rypäleiden korjuussa käytettävä viljelyalue rajautuu tarkasti rinteille, joiden maisema on pääasiassa avoin tai perinteisesti viiniköynnöksillä istutettu, sekä lohkoille, joilla maakerros on ohut ja maaperä kohtalaisen hedelmällinen, lämpenemiskyvyltään hyvä ja vedenpidätyskyvyltään rajallinen.

b)   Kuvaus yhteyden kannalta merkityksellisistä inhimillisistä tekijöistä

Tarkistetun alkuperänimityksen ”Muscadet Côtes de Grandlieu” viinitarhat ovat osa ikivanhaa viininviljelyperinnettä. Jo keskiajalla suolareitti Bourgneufin lahdelta ja Noirmoutier’sta kulki Grandlieujärven kautta viinintoimitusten vuoksi. Kauppaa on käyty aktiivisesti Irlannin ja kelttien asuinseutujen kanssa. Keskiaikaiset viinitarhat laajenivat myöhemmin (Acheneaun rannalla sijaitsevan) Buzayn ja (Oignonin reunalla sijaitsevan) Villeneuven luostarin ansiosta.

1400-luvulta alkaen kaupallinen viininviljely vahvistui Bourgneufin lahdella vierailevien pohjoiseurooppalaisten kauppalaivastojen myötä. Alankomaiden kaupan kysyntä edistää 1500-luvulla valkoviinien tuotantoa. Melon B -lajike saapui tuolloin alueelle, jossa siitä käytettiin Muscadet-nimitystä jo 1600-luvun puolivälissä. Saint-Philbert-de-Grand-Lieun seurakunnan maista oli 1700-luvun lopulla kolmannes istutettu viiniköynnöksellä. Toisen keisarikunnan aikana samaisessa kunnassa oli peräti 750 hehtaaria viiniköynnöksiä.

Viinikirvan jälkeen viiniköynnös ennallistettiin varttamalla köynnöksiä ja omaksumalla uusia tekniikoita, esimerkkeinä Guyot-leikkaus ja rivi-istutus. Jo tuolloin tuotannon taitotieto oli hyvin kodifioitu: käytettiin pelkästään melon B ‐lajiketta, säilytettiin suuri istutustiheys, valvottiin viiniköynnösten kuormaa ja tuotosta ja korjattiin rypäleet täysin kypsyneinä.

Runsaiden ja monivivahteisten viinien valmistamiseksi toimijat ottivat käyttöön erityisen viininvalmistusmenetelmän eli nantaise-menetelmän, jossa viiniä pidetään ohuen viinisakan päällä vähintään yhden talven ajan juoksuttamatta viiniä lainkaan. Tämä taitotieto on syntynyt tuottajien tavasta pitää parasta viiniään tynnyrissä viinisakan päällä tulevien juhlien varalta. Tämä kypsytysmenetelmä antaa viineille pyöreyttä ja lipevyyttä väkevöimällä erityisesti mannoproteiineja ja muita yhdisteitä, jotka ovat peräisin hiivan soluseinien autolyysistä. Lisäksi tämä menetelmä, joka perustuu siihen, että viinejä käsitellään mahdollisimman vähän ja että ne pidetään hiilidioksidia sisältävässä ilmakehässä, rajoittaa voimakkaasti hapettumista ja haihtuvien yhdisteiden vapautumista, mahdollistaa alkoholikäymisen aikana muodostuneiden aromien säilymisen kevääseen asti ja sen jälkeenkin. Kypsytyksen aikana viineihin rikastuu myös tertiäärisiä aromeja. Melon B -rypälelajikkeen tuottamat viinirypäleet, rypäleen puristemehut ja viinit sisältävät nimittäin merkittäviä määriä glykosidisten aromien lähtöaineita. Nämä sokereihin liittyvistä aglykoneista muodostuvat molekyylit ovat sellaisenaan hajuttomia. Β-glukosidisidosten rikkoutuminen erilaisten kemiallisten ja entsymaattisten prosessien vaikutuksesta tuottaa voimakkaasti tuoksuvia yhdisteitä, pääasiassa monoterpeenejä ja C13-norisoprenoideja, jolloin muodostuu muun muassa β-damaskonia, joka tunnetaan viinien hedelmäisten aromien vahventeena. Toimijat ovat hankkineet erityistä taitotietoa suojatakseen viinit kaikenlaiselta tynnyrissä tapahtuvalta hapettumiselta ja pullottaakseen ne huolellisesti, jotta näiden tuoksujen vapautuminen jatkuisi mahdollisimman pitkään ja viinit muuttuisivat sävykkäämmiksi.

Jo vuonna 1937 kyseisen maantieteellisen alueen parhaat viininviljelypaikat tunnustettiin tarkistetuksi alkuperänimitykseksi ”Muscadet”. Tuottajat vaativat kuitenkin jo vuonna 1955 tarkistetun alkuperänimityksen tunnustamista ja toistivat tämän vaatimuksen vuonna 1979, jotta parhailla rinteillä tuotettujen viinien arvo paranisi. Tarkistettu alkuperänimitys ”Muscadet Côtes de Grandlieu” tunnustettiin lopulta 29. joulukuuta 1994 annetulla asetuksella. Viineissä voidaan käyttää perinteistä viinisakan päällä pitämistä koskevaa merkintää ”sur lie”, joka on määritelty vuodesta 1977 alkaen nimitykselle ”Muscadet” ja joka tarkoittaa viinien pullottamista suoraan viininvalmistuskellareissa viinin korjuuvuotta seuraavan vuoden aikana viinien juoksutuksen ja dekantoinnin rajoittamiseksi.

Vuonna 2016 viljelyala kattoi noin 250 hehtaaria, ja sitä käytti noin 80 tuottajaa. Vuosittain kaupan pidetty määrä on noin 12 000 hehtolitraa, josta suurimmassa osassa on merkintä ”sur lie”.

2.   Tietoja tuotteen laadusta ja ominaispiirteistä

Tarkistetulla alkuperänimityksellä ”Muscadet Côtes de Grandlieu” varustetut viinit ovat kuivia kuohumattomia valkoviinejä. Niissä on voimakkaita, pääasiassa hedelmäisiä aromeja, joskus jodin vivahteita, sekä tasapainoinen maku, joka on vivahtaa yleisesti tuoreuteen. Pitkä kypsytys voi tehdä niistä suutuntumaltaan runsaampia ja mahdollistaa vanhentamisen. Ne pakataan pulloihin huolellisesti niiden aromaattisen rikkauden säilyttämiseksi ja vahvistamiseksi.

Viinit, joilla on merkintä ”sur lie”, ovat suutuntumaltaan yleensä tasapainoisia ja vivahtavat pikemminkin pyöreämpään suuntaan, niiden bukee on monivivahteisempi, ja ne voivat olla lievästi helmeileviä alkoholikäymisen aikana muodostuvan hiilidioksidijäämän vuoksi. Tuoreuden, aromaattisen rikkauden ja endogeenisen hiilidioksidin säilyttämiseksi ne on suojattu hapettumiselta niiden kypsytyksen ajan. Koska niitä ei voida suuren hiilidioksidipitoisuutensa vuoksi pakata pehmeisiin pakkauksiin, ne pakataan pulloihin erityisen huolellisesti.

3.   Syy- ja seuraussuhteet

Maantieteellinen alue hyötyy ilmastosta, johon läheinen Atlantin valtameri ja Grandlieujärvi vaikuttavat suoraan. Talvet ovat hyvin leutoja. Koska suurin osa viljelylohkoista on erittäin hiekkaisia, tämä ilmasto varmistaa viiniköynnösten varhaisen kasvun ja kypsymisen. Viiniköynnösten kasvukaudella on pitkiä ja aurinkoisia päiviä, ja sato on kypsynyt ennen syksyn sateita. Tämän varhaisuuden aistii siinä, että viinit ovat jo nuorina avoimia ja kehittyneitä.

Geologisen perustan muodostavien metamorfisten kivien murentuminen ja maaperän karkea koostumus mahdollistavat viiniköynnösten juurtumisen syvään. Viiniköynnökset saavat maltillisesti ja säännöllisesti vettä, joka edistää viinirypäleiden kypsyyttä. Kesän viileys takaa melon B -lajikkeen rypäleissä esiintyvien herkkien aromien esiasteiden hyvän säilymisen. Valtamereltä puhaltavat tuulet suojaavat rypäleitä terveyshaitoilta. Rypäleet voidaan korjata täysin kypsinä, jolloin viinit ovat hedelmäisiä ja tuoksuvat hienovaraisesti jodille.

Vaikka viinintuotantoperinne on maantieteellisellä alueella vanhaa, siellä on pitkään ollut karjankasvatuksen hallitsemaa sekaviljelyä. Toimijoiden valitsema reitti tarkistetun alkuperänimityksen ”Muscadet Côtes de Grandlieu” tunnustamiseksi sai ne yhdistämään viininvalmistusmenetelmänsä. Kollektiivisen taitotiedon ansiosta tuottajat voivat optimoida viiniköynnösten tuotoksen ja rypäleiden kypsyysasteen.

Viinit, jotka on viiniytetty paikallisten tapojen mukaisesti, kypsytetään ohuen viinisakan päällä pakkaamiseen asti kokonaan ilman juoksuttamista. Maantieteellisen alueen talvilämpötilojen leutous edistää viinisakan vaikutusta, joten viinit paranevat edelleen kypsytyksensä aikana ja kehittyvät suutuntumaltaan runsaammiksi seuraavasta keväästä alkaen. Huolellisen pullotuksen ansiosta viinien olennaiset ominaisuudet säilyvät, ja tietyt aromit kehittyvät edelleen myös pakkaamisen jälkeen. Tämä taitotieto, joka soveltuu täydellisesti luonnonympäristön ja melon B -lajikkeen potentiaaliin, mahdollistaa käymisessä muodostuvien tuoksumolekyylien ja glykosidisten aromien esiasteiden täysimääräisen ilmentymisen viineissä.

Sadonkorjuuta seuraavan vuoden pulloihin pakatut tarkistetulla alkuperänimityksellä varustetut viinit, joihin on lisätty merkintä ”sur lie”, säilyttävät niille ominaisen tuoreuden, jota vahvistaa viiniyttämisen yhteydessä syntyvästä hiilidioksidijäämästä aiheutuva lievä helmeily. Hapettumisen välttämiseksi nämä viinit pakataan suoraan viininvalmistuskellareissa. Tämä perinteinen käytäntö, jolla minimoidaan tuotteiden käsittely, soveltuu erinomaisesti viinien hienovaraisten tuoksuyhdisteiden säilyttämiseen.

Maantieteellisellä alueella rannikon matkailukohteiden läheisyys on edistänyt viinien suoramyyntiä. Kaupalle irtotavarana myydyn tuotannon osuus on näin ollen melko pieni, toisin kuin suuressa osassa Muscadet-alueen tuotteita. Tämän kaupallisen dynamiikan ja viinien laadun ansiosta lähes koko tuotanto arvostetaan merkinnällä ”sur lie”, kun sitä myydään maan rajojen ulkopuolelle, yksittäisille asiakkaille tai edelleen Atlantin rannikolla sijaitsevien kylpylöiden ravintoloissa, joissa viinien tuoreus on sopusoinnussa simpukoiden, äyriäisten, kalojen ja kaikkien meren antimien kanssa.

9.   Olennaiset lisäedellytykset (pakkaaminen, merkinnät, muut vaatimukset)

Välittömässä läheisyydessä sijaitseva alue

Oikeudellinen kehys:

Kansallinen lainsäädäntö

Lisäedellytyksen tyyppi:

Tuotantoa rajatulla maantieteellisellä alueella koskeva poikkeus

Edellytyksen kuvaus:

Välittömässä läheisyydessä sijaitseva alue, joka määritellään viinien viiniyttämistä, valmistusta ja kypsytystä sekä viinien, joille voidaan myöntää merkintä ”sur lie”, viiniyttämistä, valmistusta, kypsytystä ja pakkaamista koskevan poikkeuksen mukaisesti, käsittää vuoden 2020 maantieteellisen virallisen koodin perusteella seuraavien kuntien tai kuntien osien alueen:

Loire-Atlantiquen departementti: Aigrefeuille-sur-Maine, Ancenis-Saint-Géréon, Basse-Goulaine, La Bernerie-en-Retz, Le Bignon (osittain), La Boissière-du-Doré, Bouguenais, Boussay, Carquefou, Le Cellier, La Chapelle-Heulin, Château-Thébaud, Chaumes-en-Retz, Chauvé, Cheix-en-Retz, Clisson, Couffé, Divatte-sur-Loire, Frossay, Gétigné, Gorges, La Haie-Fouassière, Haute-Goulaine, Le Landreau, Legé (osittain), Ligné, Loireauxence pour le seul territoire des communes déléguées de La Chapelle-Saint-Sauveur et Varades, Le Loroux-Bottereau, Machecoul-Saint-Même, Maisdon-sur-Sèvre, La Marne, Mauves-sur-Loire, Mésanger, Monnières, Montbert (osittain), Montrelais, Les Moutiers-en-Retz, Mouzillon, Oudon, Le Pallet, Paulx, Le Pellerin, Pornic, La Regrippière, La Remaudière, Remouillé, Rezé, Rouans, Sainte-Pazanne (osittain), Saint-Étienne-de-Mer-Morte, Saint-Fiacre-sur-Maine, Saint-Hilaire-de-Chaléons, Saint-Hilaire-de-Clisson, Saint-Julien-de-Concelles, Saint-Lumine-de-Clisson, Saint-Père-en-Retz, Saint-Viaud, Les Sorinières (osittain), Thouaré-sur-Loire, Touvois, Vair-sur-Loire, Vallet, Vertou, Vieillevigne (osittain), Villeneuve-en-Retz, Vue.

Maine-et-Loiren departementti: Beaupréau-en-Mauges (vain liitoskuntien Beaupréau ja Gestépour alue), Ingrandes-Le Fresne sur Loire (vain entisen kunnan Fresne-sur-Loire alue), Mauges-sur-Loire (vain liitoskuntien La Chapelle-Saint-Florent, Le Marillais ja Saint-Florent-le-Vieil alue), Montrevault-sur-Èvre (vain liitoskuntien La Boissière-sur-Èvre, La Chaussaire, Le Fief-Sauvin, Le Fuilet, Montrevault, Le Puiset-Doré, Saint-Pierre-Montlimart ja Saint-Rémy-en-Mauges alue), Orée d’Anjou, Sèvremoine (vain liitoskuntien Montfaucon-Montigné, Saint-Crespin-sur-Moine, Saint-Germain-sur-Moine ja Tillières alue).

Vendéen departementti: Cugand, Montaigu-Vendée vain liitoskuntien Montaigu ja Saint-Hilaire-de-Loulay, Saint-Étienne-du-Bois alueella.

Oikeudellinen kehys:

Kansallinen lainsäädäntö

Lisäedellytyksen tyyppi:

Pakkaaminen rajatulla maantieteellisellä alueella

Edellytyksen kuvaus:

Viinit, joille voidaan myöntää merkintä ”sur lie”, on pakattava rajatulla alueella.

Viinit, joille voidaan myöntää merkintä ”sur lie”, on viinien dekantoinnin rajoittamiseksi pakattava pulloihin viininvalmistuskellareissa viinin korjuuvuotta seuraavan vuoden maaliskuun 1. päivän ja joulukuun 31. päivän välisenä aikana, jotta ne säilyttävät viiniyttämis- ja kypsyttämistavastaan peräisin olevat ominaisuudet, erityisesti tuoreuden, aromien sävykkyyden, jonka tietyt komponentit ilmenevät pakkaamisen jälkeen, ja endogeenisesta hiilidioksidipitoisuudesta johtuvan lievän helmeilevyyden.

Tämä kypsytystapa tuo viineihin pyöreyttä ja täyteläisyyttä, koska niitä täydentävät mannoproteiinit ja muut hiivasolujen seinämien autolyysista saatavat yhdisteet. Tämä menetelmä perustuu siihen, että viinejä käsitellään mahdollisimman vähän ja että ne pidetään hiilidioksidia sisältävässä ilmakehässä, mikä rajoittaa voimakkaasti hapettumista ja haihtuvien yhdisteiden vapautumista.

Koska niitä ei voida suuren hiilidioksidipitoisuutensa vuoksi pakata pehmeisiin pakkauksiin, ne pakataan pulloihin erityisen huolellisesti.

Viinit ovat edelleen ohuen viinisakan päällä silloin, kun ne pakataan tai lähetetään ensimmäisen kerran pois viinikellarista.

Oikeudellinen kehys:

Kansallinen lainsäädäntö

Lisäedellytyksen tyyppi:

Merkintöihin liittyvät täydentävät säännökset

Edellytyksen kuvaus:

Tarkistettuun alkuperänimitykseen voidaan lisätä maininta ”sur lie”, kun kyse on viineistä, jotka täyttävät tälle maininnalle eritelmissä asetetut tuotantoedellytykset.

Tarkistettua alkuperänimitystä voidaan täydentää maantieteellisellä nimellä ”Val de Loire” eritelmässä tämän maantieteellisen nimen käytöstä vahvistettujen sääntöjen mukaisesti.

Maininnan ”sur lie” ja maantieteellisen nimen ”Val de Loire” kirjaimet ovat kooltaan – niin korkeudeltaan, leveydeltään ja paksuudeltaan – pienemmät tai yhtä suuret kuin ne kirjaimet, joilla tarkistettu alkuperänimitys kirjoitetaan.

Viinit, joissa käytetään mainintaa ”sur lie”, esitetään vuosikertaa koskevan merkinnän yhteydessä.

Tarkistetulla alkuperänimityksellä varustettujen viinien päällysmerkinnöissä voidaan mainita pienemmän maantieteellisen yksikön nimi edellyttäen, että:

kyseessä on kiinteistörekisterialue ja

paikka on mainittu sadonkorjuuilmoituksessa.

Kiinteistörekisteriin kirjatun paikan nimi on painettava niin, että sen korkeus, leveys tai paksuus on enintään puolet tarkistetun alkuperänimityksen muodostavien merkkien koosta. Se on samassa näkökentässä kuin tarkistetun alkuperänimityksen nimi.

Linkki eritelmään

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-7bb23711-f1fe-43a8-a137-4fe682abc234


(1)  EUVL L 9, 11.1.2019, s. 2.