28.9.2020   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 319/15


Nimen rekisteröintihakemuksen julkaiseminen maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdan nojalla

(2020/C 319/07)

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 (1) 51 artiklassa tarkoitetulla tavalla kolmen kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

”ÚJFEHÉRTÓI MEGGY”

EU-nro: PGI-HU-02411 – 15.2.2018

SAN ( ) SMM (X)

1.   Nimi/nimet

”Újfehértói meggy”

2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa

Unkari

3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus

3.1   Tuotelaji

Luokka 1.6: Hedelmät, vihannekset ja viljat sellaisenaan tai jalostettuina

3.2   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta

Seuraavia sellaisenaan kulutettavaksi tai jalostettavaksi tarkoitettuja Újfehértón tutkimusasemalla valittuja Prunus cerasus L. ‐lajin lajikkeita voidaan käyttää suojatun maantieteellisen merkinnän ”Újfehértói meggy” tuottamiseen: Újfehértói fürtös, Kántorjánosi 3, Debreceni bőtermő, Éva ja Petri.

Suojatulla maantieteellisellä merkinnällä ”Újfehértói meggy” on seuraavat laatuominaisuudet:

kuori: aina kiiltävä, väri on tummanpunainen tai viininpunainen

malto: kiinteä, keskivahva punainen (teinturier) väri, lukuun ottamatta Debreceni bőtermő ‐lajiketta

maku: vailla kitkeryyttä, sopusuhtaisen makea ja hapan; Kántorjánosi 3- ja Éva ‐lajikkeet ovat hapahkoja

sokeripitoisuus: vähintään 14 Brix-astetta

sokeri- ja happopitoisuuden suhde: 8–20

kokonaishappopitoisuus: 0,6–1,5 prosenttia

hedelmän halkaisija on vähintään 19 mm.

Sellaisenaan kulutettavaksi tarkoitettu hedelmä poimitaan, kun sen kypsyysaste on 80–90 prosenttia. Jalostettavaksi tarkoitettu hedelmä poimitaan, kun se on täysin kypsä, toisin sanoen kun koko latvuskerroksessa oleva hedelmä irtoaa helposti varresta.

Kun hedelmä myydään sellaisenaan kulutettavaksi, sillä on seuraavat ominaisuudet: se on ehjä, eikä siinä ole minkäänlaisia vaurioita, se on varrellinen, puhdas, eikä siinä ole nähtävissä mitään vieraita aineksia; se on terve, siinä ei ole mätää, tuhoeläimiä eikä tuholaismyrkkyjä. Kun hedelmä myydään jalostusta varten, hedelmän kannan ei tarvitse olla mukana.

3.3   Rehu (vain eläinperäiset tuotteet) ja raaka-aineet (vain jalostetut tuotteet)

3.4   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella

Kaikkien ”Újfehértói meggyn” tuotantovaiheiden on tapahduttava 4 kohdassa määritetyllä maantieteellisellä alueella.

3.5   Tuotteen, johon rekisteröity nimi viittaa, viipalointia, raastamista ja pakkaamista koskevat erityiset säännöt

Tuotteen pakkaus on valmistettu puusta, pahvista, muovista tai hengittävästä polymeerikalvosta, jonka paino vaihtelee 250 grammasta 10 kilogrammaan. Se voidaan myydä irtotavarana teollista jalostamista varten tai suoraan kuluttajille. Pakkaus takaa, että hedelmä säilyttää ominaisuutensa ja säilyy koskemattomana.

Tuote voidaan säilyttää kylmässä varastossa edellyttäen, ettei lämpötila laske alle 2 celsiusasteeseen, eikä suhteellinen kosteus ole yli 80 prosenttia. Jotta ”Újfehér meggy” säilyttää tuoreutensa, hedelmä voidaan säilyttää kylmässä korkeintaan kolme viikkoa.

”Újfehértói meggyn” pakkaamisen on tapahduttava 4 kohdassa määritetyllä maantieteellisellä alueella, jotta hedelmä säilyttää tuoreutensa ja säilyy koskemattomana ja jotta ehkäistään kaikenlainen laadun heikkeneminen, koska toistuva käsittely ja kuljetus voivat vahingoittaa kuorta niin, että hedelmä mätänee, eikä se enää sovellu myytäväksi.

3.6   Tuotteen, johon rekisteröity nimi viittaa, merkitsemistä koskevat erityiset säännöt

4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus

Maantieteellistä merkintää voidaan käyttää vain hapankirsikoissa, jotka ovat peräisin seuraavien Szabolcs-Szatmár-Beregin läänin kunnissa ja joita kasvatetaan siellä:

Érpatak, Geszteréd, Kálmánháza, Nagykálló, Nyíregyháza-Bálinbokor, Nyíregyháza-Butyka, Nyíregyháza-Császárszállás, Nyíregyháza-Lászlótanya, Nyíregyháza-Újsortanya ja Újfehértó.

5.   Yhteys maantieteelliseen alueeseen

Yhteys ”Újfehértói meggyn” ja maantieteellisen alueen välillä perustuu laatuun, ja sen keskeiset tekijät esitetään alla.

Luontoon liittyvät tekijät:

Maantieteellinen alue sijaitsee Nyírségin alueen keskellä Szabolcs-Szatmár-Beregin läänissä. Hapankirsikka kasvaa syrjäisillä 20–50 metrin korkeudessa sijaitsevilla kukkuloilla Tiszajoen jokitasangon yläpuolella.

Vuotuinen sademäärä Nyírségin alueen keskellä on 570–590 millimetriä, mutta tietyillä alueilla määrä voi vaihdella 550–600 millimetrin välillä. Kasvukauden aikana sateiden määrä on noin 420 mm, ja 65–78 mm siitä sataa kesäkuussa, mikä on suotuisaa ”Újfehértói meggyn” kasvulle. Vuosittainen keskilämpötila on 9,3–9,9 °C. Viimeiset pakkasyöt ovat noin huhtikuun puolivälissä. Lämpimin kuukausi on heinäkuussa, jolloin lämpötila on 20,2–20,7 oC, mikä on 1–2 oC alhaisempi kuin muilla ison alangon alueilla. Kesän lämpö ei ole niin intensiivinen maantieteellisellä alueella kuin muilla ison alangon alueilla, koska yöt viilenevät siellä merkittävästi, jopa kesällä. Kevät alkaa myöhemmin kuin ympäröivillä alueilla, joten hapankirsikan kukat yleensä säästyvät keväthallalta. Päivä- ja yölämpötilojen vaihtelu on maantieteellisellä alueella tyypillisesti suurta ”Újfehértói meggyn” kasvukautena. Hyvin lämmin sää alkaa tällä alueella kesäkuun puolivälissä, mutta tuolloin hapankirsikat on jo korjattu. Auringonvalon vuosittainen määrä on 1 950–2 030 tuntia, joista 760–800 tuntia saadaan kesän aikana.

Nyírségin alueella vuosittainen sademäärä on 550–600 mm. ”Újfehértói meggyn” kasvukausi on kosteampi, ja sademäärä on suurimmillaan myöhään keväällä ja varhain kesällä.

Määritetyn maantieteellisen alueen yleisin maaperätyyppi on hiekkamaa, jolla esiintyy humuksen peittämiä murenevia kiviä. Tällaiselle maaperälle on ominaista yli 1 prosentin humuspitoisuus ja 40 cm:n pintamaa. Sen vedensitomiskyky ja läpäisevyys on hyvä, se on ilmavaa eikä kuivu helposti, ja sen ravinnepitoisuus riittää takaamaan hyvän tuottavuuden. Maaperän typpivaraston kasvaminen voi merkittävästi lisätä sadon määrää. Lisäksi edellä mainitussa maalajissa voi myös löytyä suurempia tai pienempiä alueita punaruskeaa metsän maaperää, ja humuspitoisuus vaihtelee 1–1,5 prosentin välillä. Maaperän vedenhallintaominaisuudet ovat suotuisat, sillä kohtuullinen veden läpäisevyys yhdistyy hyvään vedensitomiskykyyn. Maaperän ilmavuus ja ravinteiden ominaisuudet ovat niin ikään myönteisiä tekijöitä. Újfehértói meggy ‐lajikkeen tuotantovaatimusten ja asianomaisen maantieteellisen alueen ominaisuuksien välillä on paljon yhtymäkohtia, eikä olekaan sattumaa, että hapankirsikoiden tuotanto aloitettiin 1600-luvun puolivälissä kyseisellä alueella, josta Újfehértó fürtös ‐lajike on peräisin. Suurin osa Szabolcs-Szatmár-Beregin läänin hapankirsikoista tuotetaan juuri tällä alueella.

Inhimilliset tekijät

Paikallinen valikoiva kasvattaminen

Runsasta satoa tuottavat hapankirsikkalajikkeet, jotka tunnetaan paikallisesti nimellä ”Fehértói csüngős Pándy” tai ”Fehértói fürtös Pándy”, alkoivat levitä Újfehértón alueella ja sen ympäristössä 1900-luvun puolivälissä. Valikoivan kasvattamisen aikana, joka aloitettiin Újfehértón tutkimusasemalla 1960-luvulla Ferenc Pethőn johdolla, itsehedelmöittyvien, korkealaatuisten ja runsasta satoa tuottavien ja varresta helposti irtoavien hedelmien klooneja kerättiin Újfehértón alueella ja sen ympäristössä. Hapankirsikan kloonia, jolla oli suotuisammat ominaisuudet, testattiin käyttämällä P2-testusmerkintää, ja valittiin ja luokiteltiin lajikkeeksi, jolle annettiin alustava tunnustus ”Újfehértói fürtös” 1970-luvulla. Paikallinen valikoiva kasvattaminen ulotettiin alueen ympäröiviin kuntiin. Myös näillä aluilla kerättyjä lajikkeita testattiin Újfehértóssa, ja parhaille lajikkeille myönnettiin myös valtion tunnustus (Debreceni bőtermő, Kántorjánosi 3, Petri, Éva).

Erityinen viljelykulttuuri:

Újfehértói meggy ‐lajikkeissa kasvaa roikkuvia latvuskerroksia, joilla on taipumusta muuttua lehdettömiksi, joten niitä on leikattava säännöllisesti joka vuosi. Jotta varmistetaan, että latvuskerros saa tasaisesti valoa, leikkaamisessa pyritään kaikin keinoin säilyttämään kartion tai kartiomainen muoto.

Latvuskerroksen muokkaamiseksi suoritettavan silmuttamisen aikana kaikki pystysuorat – tai jos tynkää ei ole, alaspäin roikkuvat – silmut poistetaan, ja jäljelle jätetään 1–2 cm:n pituinen tynkä keskikohdasta lähteviin sivuhaaroihin. Silmuttamisen jälkeen sivuoksiin jäljelle jäävien silmujen rakenne muistuttaa kalanruotoa. Vastaavaa leikkausmenetelmää käytetään hedelmiä tuottavien puiden kohdalla. Lieriömäistä muotoa käytetään myös mekaanisessa keräämisessä avoimien latvusten sivuoksissa.

Erityispiirteet

Újfehértói meggy ‐lajike ei ole kitkerä, ja sen kuoren väri on viininpunainen tai tummanpunainen (teinturier) (lukuun ottamatta Debreceni bőtermő ‐lajiketta), ja sen maku on miellyttävän makea ja hapan (Újfehértói fürtős-, Debreceni bőtermő- ja Petri ‐lajikkeiden hedelmät) tai hapahko (Kántorjánosi 3- ja Éva ‐lajikkeiden hedelmät).

Erityispiirteet juontavat maantieteellisen alueen ilmasto- ja maaperäolosuhteista ja ihmisen tietämyksestä (lajikkeen valinta ja erityinen viljelykulttuuri), joilla on yhteys Újfehértóon.

Yhteys maantieteelliseen alueeseen

Maantieteellisellä alueella on suhteellisen suuri auringonvalon määrä (950–1 030 tuntia), mikä auttaa antamaan Újfehértói meggy ‐lajikkeelle sen tunnusomaisen viininpunaisen tai tummanpunaisen värin.

Päivä- ja yölämpötilojen suuren vaihtelun ja hedelmän sokeripitoisuuden välillä on yhteys, joka vaikuttaa lineaarisesti sokeripitoisuuden laskemiseen. Maantieteellisen alueen päivä- ja yölämpötilojen huomattavan vaihtelun johdosta kasvuaikana Újfehéhertói meggy ‐lajikkeen sokeripitoisuus on korkea (vähintään 14 Brix-astetta), ja se antaa lajikkeelle miellyttävän makean tai happaman tai hapahkon maun.

Maantieteellisellä alueella kasvukautena saatavien runsaimpien sateiden ja sen keskitiiviin humuspitoisen hiekkaisen maaperän hyvän vedenpidätyskyvyn yhteisen vaikutuksen ansiosta hedelmän happopitoisuus on alhainen (0,6–1,5 prosentin kokonaishappopitoisuus), minkä ansiosta Újfehértói meggy ‐lajike saavuttaa sille tunnusomaisen miellyttävän makean ja happaman tai hapahkon maun.

Újfehértói meggy ‐lajikkeen erityinen viljelymenetelmä ja sen yhteydessä tapahtuva latvuskerroksen leikkaaminen takaavat sen, että hedelmä saa runsaasti valoa kypsymisen aikana, mikä myös vaikuttaa hedelmän viininpunaisen tai tummanpunaisen värin sekä makean ja happaman tai hapahkon maun syntymiseen.

Újfehértón tutkimusasemalla ensimmäiseksi valittu lajike oli ”Újfehértói fürtös”, jonka hedelmä tuli tunnetuksi nimellä ”Újfehértói” sekä kotimaassa että ulkomailla. Muilla valituilla lajikkeilla (Debreceni bőtermő, Petri, Kántorjánosi 3 ja Éva) on myös yhteys Újfehértón alueeseen, joten niiden hedelmät ovat tulleet tunnetuiksi nimellä ”Újfehértói meggy”.

Festivaalia, jossa ”Újfehértói meggya” esitellään, on järjestetty joka vuosi vuodesta 2008 lähtien. ”Újfehértói meggystä” valmistetaan happamia kirsikkapohjaisia kakkuja, struudeleita ja muita ruokia festivaalien leivonta- ja ruoanlaittokilpailuissa.

Tuote-eritelmän julkaisutiedot

(tämän asetuksen 6 artiklan 1 kohdan toinen alakohta)

https://gi.kormany.hu/foldrajzi-arujelzok


(1)  EUVL L 343, 14.12.2012, s. 1.