3.2.2020   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 35/11


Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 94 artiklan 1 kohdan d alakohdassa tarkoitetun yhtenäisen asiakirjan sekä tuote-eritelmän julkaisutietojen julkaiseminen erään viinialan nimityksen osalta

(2020/C 35/08)

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 (1) 98 artiklassa tarkoitetulla tavalla kahden kuukauden kuluessa julkaisemisesta.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

”Chozas Carrascal”

PDO-ES-N1637

Hakemuksen jättämispäivä: 12. joulukuuta 2012

1.   Rekisteröitävä nimi / rekisteröitävät nimet

”Chozas Carrascal”

2.   Jäsenvaltio

Espanja

3.   Maantieteellisen merkinnän tyyppi

SAN – Suojattu alkuperänimitys

4.   Rypäletuotteiden luokat

1.

Viini

5.   Viinin/viinien kuvaus

Punaviini

Useasta eri lajikkeesta valmistettu punaviini: voimakkaan punainen, selkeä ja kirkas. Hedelmäinen, aromikas, hyvärakenteinen viini, jonka maku on kypsän tanniininen ja jossa on havaittavissa suklaan aromeja ja mineraalisuutta.

Yhden lajikkeen punaviini (Cabernet Franc): väri alkuvaiheessa violetinpunainen. Maussa on havaittavissa mustien marjojen ja yrttien aromeja. Hedelmien maku on tynnyrin makua voimakkaampi. Maku on täyteläinen, pitkäkestoinen, mineraalinen ja aromikas.

Haihtuvien happojen pitoisuus enintään 10 mEq/l monen lajikkeen viineissä ja 8,33 mEq/l yhden lajikkeen viineissä.

Rikkidioksidipitoisuus enintään 100 mg/l monen lajikkeen viineissä ja 90 mg/l yhden lajikkeen viineissä.

Raja-arvojen, joita ei ole ilmoitettu, on oltava voimassa olevan lainsäädännön mukaisia.

Yleiset analyyttiset ominaisuudet

Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til.-%)

 

Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til.-%)

13

Vähimmäishappopitoisuus

4,5 g/litra viinihappona ilmaistuna

Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

 

Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/litra)

 

Valkoviini ja roseeviini

Valkoviini: alkuvaiheessa väriltään oljenkeltainen. Maussa esiintyy tasapainoisesti kukkien, hedelmien ja tynnyrin aromeja. Maku on aromaattinen, raikas, pehmeä ja pitkäkestoinen.

Roseeviini: väri voimakkaan vaaleanpunainen. Maussa on havaittavissa punaisten marjojen ja tynnyrin aromeja. Raikas ja pehmeä, voimakas, pitkäkestoinen ja makea.

Rikkidioksidipitoisuus enintään 105 mg/l valkoviineissä ja 115 mg/l roseeviineissä.

Raja-arvojen, joita ei ole ilmoitettu, on oltava voimassa olevan lainsäädännön mukaisia.

Yleiset analyyttiset ominaisuudet

Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til.-%)

 

Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til.-%)

12,5

Vähimmäishappopitoisuus

4,5 g/litra viinihappona ilmaistuna

Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

6,67

Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/litra)

 

6.   Viininvalmistusmenetelmät

a.   Olennaiset viininvalmistusmenetelmät

Viljelykäytäntö

Istutustiheys:

Valkoiset rypälelajikkeet: alle 1,3 x 2,5 m

Punaiset rypälelajikkeet (paitsi Bobal): alle 1,4 x 2,5 m

Bobal-lajike: enintään 2,5 x 2,5 m.

Erityinen viininvalmistusmenetelmä

Valkoviini: Valmistus ja säilytys tapahtuvat ruostumattomasta teräksestä tai betonista valmistetuissa säiliöissä. Maserointi toteutetaan erityisellä tavalla rypäleiden kypsyysasteen mukaan. Valkoviinin käyttäminen tammitynnyreissä.

Roseeviini: Sekoitetun viinin valmistamisessa käytetyn neljän lajikkeen mehun erottaminen. Kylmävarastointi ja selkeyttäminen neljän rypälemehun saamiseksi. Viinin käyttäminen tapahtuu ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa säiliöissä. Viinin annetaan maseroitua tammitynnyreissä vähintään kolme viikkoa.

Punaviinit: Kunkin lajikkeen erillinen valmistus. Maserointi kestää vähintään 14 päivää. Viiniä kypsytetään tynnyreissä vähintään viisi kuukautta.

b.   Enimmäistuotokset

Valkoiset rypälelajikkeet:

9 000 kg rypäleitä hehtaaria kohden9 000 kg rypäleitä hehtaaria kohden

Punaiset rypälelajikkeet:

7 500 kg rypäleitä hehtaaria kohden7 500 kg rypäleitä hehtaaria kohden

Valkoviinit:

63 hehtolitraa hehtaaria kohden

Roseeviinit:

56 hehtolitraa hehtaaria kohden

Punaviinit:

53 hehtolitraa hehtaaria kohden

7.   Rajattu maantieteellinen alue

Rajattu alue sijaitsee Requenan kunnan (Valencia) alueella San Antonion hallintopiirissä, ja jakautuu seuraavasti: polygoni 14: lohkot 293, 294, 297, 300 ja 301, polygoni 16: lohkot 101, 111, 112, 124, 125, 126, 127, 128, 133, 134, 135, 136, 137, 138 ja 412.

8.   Pääasiallinen rypälelajike / Pääasialliset rypälelajikkeet

CHARDONNAY

CABERNET FRANC

MACABEO – VIURA

GARNACHA TINTA – GIRONET

SYRAH

BOBAL

9.   Yhteyden/Yhteyksien kuvaus

Luontoon liittyvät ja inhimilliset tekijät

Luontoon liittyvät tekijät:

Chozas Carrascal on maantieteellinen nimi, jota käytetään kartoitetulla rajatulla alueella sijaitsevasta paikasta, jonka perusteella nimityksen käyttöoikeutta voidaan hakea. Alue on koko seudun kylmimpiä, koska se sijaitsee korkealla (720 m merenpinnasta) ja lähellä Juan Navarro -vuoristoa, jossa tuulet puhaltavat enimmäkseen pohjoisesta. Koska alue sijaitsee hieman kaltevalla tasangolla, se altistuu suurempien esteiden puuttumisen vuoksi suoraan kylmille pohjoistuulille.

Alueen rajat muodostuvat pohjoisessa, idässä ja lännessä korkeista kukkuloista, jotka muodostavat pitkittäisiä, toisistaan erillään olevia tasankoja. Niiden väliin koillisen ja luoteen suuntaan jää kaksi kanjonia, joissa puuskaiset pohjoistuulet puhaltavat. Etelässä raja muodostuu Vereda Realista ja Requenan keskitasangon alkuosasta ja itään tai länteen ei ole aluetta rajoittavia luonnonesteitä.

Tämä erityinen pinnanmuodostus määrittelee hyvin selkeästi useamman korkean kukkulan suojaaman alueen, jossa on aivan erityinen mikroilmasto.

Alueella vallitsee mannerilmasto, jossa on havaittavissa Välimeren vaikutus. Keskimääräinen vuotuinen sademäärä on alhainen, 350–400 litraa vuodessa. Sateita saadaan ennen kaikkea syyskuussa. Auringonsäteily on erittäin voimakasta: aurinko paistaa alueella keskimäärin 3 000 tuntia vuodessa. Päivä- ja yölämpötilojen välillä esiintyy suuria vaihteluja syys- ja lokakuussa, jolloin rypäleet kypsyvät.3 000 tuntia vuodessa. Päivä- ja yölämpötilojen välillä esiintyy suuria vaihteluja syys- ja lokakuussa, jolloin rypäleet kypsyvät.

Alueen ilmasto-olosuhteet eroavat muun kyseisen piirikunnan (comarca) ja sitä ympäröivien alueiden ilmasto-olosuhteista voimakkaiden tuulien ja alueella rekisteröityjen, pohjoistuulesta johtuvien alhaisempien keskilämpötilojensa takia. Aluetta suojaavat kuitenkin idässä ja lännessä sijaitsevat luonnonesteet. Kaakkoon ulottuva Sierra Juan Navarro -vuoristo pysäyttää suurimmaksi osaksi Välimereltä saapuvat sadepilvet. Chozas Carrascalissa sataa näin ollen vähemmän kuin muissa piirikunnan (comarcan) osissa.

Viljelyalueen maaperä on alkalinen (emäksinen), ja sen pH-arvo sijoittuu 8:n ja 9:n välille. Maaperä on hiuemaata ja viljelyalueen sijainnista riippuen savi- tai hiekkapitoista hiuemaata. Maaperä sisältää suhteellisen vähän, vain noin prosentin, orgaanista ainesta, ja sitä on parannettava säännöllisesti orgaanisia maanparannusaineita lisäämällä. Aktiivisen kalkin määrällä on merkittävä vaikutus. Sen osuus maaperässä on 7–21 prosenttia eli huomattavan suuri. Rajatun alueen maaperälle on ominaista alhainen tuottavuus ja juuriston vähäinen kehittyminen. Juuret kasvavat vain 30 senttimetriä maanpinnan alapuolelle kyseisellä syvyydellä olevan kalkkikivikerroksen vuoksi.

Inhimilliset tekijät:

Istutustiheys on suuri rajatulla alueella, joissakin tapauksissa yli 3 000 köynnöstä hehtaaria kohden, kun muualla maatalousalueella istutustiheys on yleensä 3 000 köynnöstä hehtaaria kohden, kun muualla maatalousalueella istutustiheys on yleensä 3 000 köynnöstä hehtaaria kohden, kun muualla maatalousalueella istutustiheys on yleensä 1 600 köynnöstä hehtaaria kohden. Tällainen tiheys lisää viiniköynnösten välistä kilpailua. Tämä heikentää juurten kehitystä ja hillitsee kunkin köynnöksen liikakasvua ja –tuotantoa. Tästä johtuen viiniköynnösten tuottamien rypäleiden määrä (kiloa/köynnös) jää melko alhaiseksi, eikä mikään lajike tuota 4:ää kiloa enempää, mutta tuloksena on laadultaan paremmat rypäleet.1 600 köynnöstä hehtaaria kohden. Tällainen tiheys lisää viiniköynnösten välistä kilpailua. Tämä heikentää juurten kehitystä ja hillitsee kunkin köynnöksen liikakasvua ja –tuotantoa. Tästä johtuen viiniköynnösten tuottamien rypäleiden määrä (kiloa/köynnös) jää melko alhaiseksi, eikä mikään lajike tuota 4:ää kiloa enempää, mutta tuloksena on laadultaan paremmat rypäleet.

Kyseessä oleva viljelyala on alueen ensimmäinen, jolla on viljelty vieraita lajikkeita, kuten Cabernet Sauvignon-, Cabernet Franc-, Syrah-, Merlot-, Chardonnay- ja Sauvignon Blanc -lajikkeita (nämä lajikkeet on istutettu vuonna 1992). Koska nämä viiniköynnökset ovat jo yli 20 vuotta vanhoja, ne ovat täysin paikallisiin oloihin sopeutuneita. Tilalla myös tunnetaan parhaiten kyseiset lajikkeet. Näin ollen yksi ainoa viinitila voi viljelemällä näitä jo vakiintuneita lajikkeita ja kotoperäisiä lajikkeita (Bobal, Tempranillo, Garnacha Tinta, Monastrell ja Macabeo) tuottaa ainutlaatuisia viinejä koko piirikunnan alueella.

Viinin kuvaus

Tämän tuotantoalueen viinien ominaisuudet määräytyvät alueen maaperän ja ilmaston erityispiirteiden perusteella. Viinien alkoholipitoisuus on korkea (13,5–14,5 %), ja ne ovat sopivan hapokkaita (4,5–5,5 g/l viinihappoa). Viinien aromi on mineraalinen, ja niiden tanniinisuus hyvin kehittynyt. Tämän ansiosta viinien väri on tasalaatuinen ja vakaa. Sienitauteja esiintyy vain vähän ja yksittäisten viiniköynnösten tuotos pysyy pienenä (alle 4 kg/köynnös).

Yhteys maantieteelliseen alkuperään

Alueen maaperä- ja ilmasto-olosuhteiden vuoksi tuotokset eivät ole huomattavan suuria eikä viiniköynnösten kasvu ole liian voimakasta. Tämä vaikuttaa myönteisesti hivenaineiden (kalium, kalsium ja magnesium) imeytymiseen ja rypäleiden lopulliseen laatuun. Päivä- ja yölämpötilojen vaihtelu auttaa saavuttamaan sopivan korkean alkoholipitoisuuden ja hapokkuuden. Maaperälle on ominaista alhainen tuottavuus ja juuriston vähäinen kehittyminen. Juuret kasvavat vain 30 senttimetriä maanpinnan alapuolelle kyseisellä syvyydellä olevan kalkkikivikerroksen vuoksi. Edellä mainittujen tekijöiden, vähäisen vuotuisen sademäärän ja pinnanmuodoltaan kaltevan, kukkuloiden reunustaman alueen maantieteellisestä sijainnista johtuvan runsaan auringonpaisteen vuoksi viiniköynnösten tuotos jää alle 4 kiloon köynnöstä kohti. Edellä mainitut seikat vaikuttavat myös siihen, että viinien aromi on mineraalinen ja niiden tanniinisuus hyvin kehittynyt, ja köynnöksissä esiintyy vain vähän sienitauteja.

Rajattu alue erottuu ympäröivistä alueista pinnanmuodostuksensa, ilmastonsa ja erityisen maaperänsä vuoksi. Nämä tekijät luovat yhdessä paikallisen mikroilmaston, jota ei esiinny ympäröivillä alueilla. Tämä erityinen pinnanmuodostus vaikuttaa myös keskimääräiseen vuotuiseen sademäärään, joka on alhaisempi kuin rajatun alueen ja muiden SAN Utiel-Requena -nimitykseen kuuluvien alueiden viereisillä alueilla. Pinnanmuodostuksella on vaikutusta myös voimakkaisiin tuuliin. Edellä mainittujen tekijöiden sekä viiniköynnösten nauttiman runsaan auringonpaisteen, joka johtuu tuotantoalueen maantieteellisestä sijainnista (kalteva pinnanmuodostus, kukkuloiden reunustama alue), ja maaperän (jolle on ominaista maanpinnan läheisyydessä sijaitseva kalkkikivikerros) vuoksi kyseisen alueen maantieteellisessä rajaamisessa on otettu huomioon sellaiset tälle maantieteelliselle alueelle ominaiset luonnolliset ja ihmisen aiheuttamat tekijät, jotka erottavat alueella tuotetun viinin viereisillä alueilla tuotetusta viinistä.

Vaikka rajattu alue kuuluu SAN Utiel-Requena -nimityksen alueeseen, se erottuu selvästi kyseisestä alueesta seuraavien tekijöiden ja niiden viiniköynnöksiin ja viiniin kohdistuvien vaikutusten vuoksi:

— Pinnanmuodostuksen vaikutus:

Enimmäislämpötilat ovat alhaisemmat viileiden pohjoistuulten vaikutuksesta.

Minimilämpötilat ovat korkeammat idässä ja lännessä sijaitsevien luonnonesteiden takia, eikä alueella siten esiinny keväthallaa.

Tuulen keskinopeus on alhaisempi, mutta pohjoistuulet ovat voimakkaita; alhainen ilmankosteus

Vähemmän sateita, koska idässä sijaitseva vuoristo hidastaa sadepilvien liikkumista alueelle

6,5 prosentin kaltevuus: runsaasti auringonpaistetta, ja päivä- ja yölämpötilojen välillä esiintyy suuria vaihteluja.

Vaikutukset viiniköynnöksiin ja viiniin:

Tuholaisten ja tautien esiintyvyys vähäistä

Sopiva polyfenoli- ja sokeripitoisuus

Sopiva hapokkuus

Kasvukauden onnistuminen

Hyvin kehittynyt tanniinisuus.

— Vaikutukset, jotka liittyvät 30 cm:n syvyydessä olevasta kalkkikivikerroksesta johtuvaan maaperän vähäisempään paksuuteen: juuret kehittyvät vähemmän, köynnösten kasvu on vähäisempää, tuotos on pienempi (alle 3 kg/köynnös, rypäletertut ja viiniköynnöksen marjat ovat pienemmät).

Vaikutukset viiniköynnöksiin ja viiniin:

Viinirypäleet ovat laadukkaampia

Viinien aromit ovat maanläheiset ja mineraaliset

Kuoren/massan osuus on suurempi: viinit ovat aromaattisempia

Myös ”Chozas Carrascal” -viinien ja SAN ”Utiel-Requena” -viinien valmistuksessa on eroja, pääasiassa seuraavien muuttujien välillä (esimerkiksi vanhennettujen punaviinien osalta):

Muuttuja

SAN Utiel-Requena

Chozas Carrascal

Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til.-%)

10,5

13

Kokonaissokeripitoisuus enintään (g/l)

9

<4

Vähimmäishappopitoisuus (g/l)

3,5

4,5

Enimmäishappopitoisuus (g/l)

1,2

0,5-0,6

Rikkidioksidipitoisuus enintään (mg/l)

150

90–100

Väri-intensiteetti vähintään

 

13 UA/cm

Polyfenolien kokonaismäärä vähintään

 

55

Enimmäistuotos (kg/ha)

7 500 – 10 500

7 850 7 850 7 850

Uuttamistehokkuus (%)

74

70

Tämä luonnehdinta selittyy sillä, että hakemuksen esittäjän tila käsittää noin 93 hehtaaria maata (eli paljon suuremman maantieteellisen alueen kuin itse rajattu alue, joka siihen myös kuuluu), joista vain 30 hehtaaria muodostaa maantieteellisen rajatun valmistusalueen. Viinejä, joilla on samat ominaisuudet kuin valmistusalueella tuotetuilla viineillä, ei voida saada lähistöllä sijaitsevilta viinitiloilta, koska niiden maaperä- ja ilmasto-olosuhteet ovat erilaiset.

Vaikka nykyisin rajatulla alueella on vain yksi viinintuottaja, tulevaisuudessa mukaan voi liittyä muitakin viinintuottajia, jotka voivat käyttää SAN-merkintää, jos ne noudattavat eritelmää.

10.   Olennaiset lisäedellytykset

EI OLE

Eritelmän julkaisutiedot

http://www.agroambient.gva.es/documents/163228750/163232588/PC+CHOZAS+CARRASCAL.pdf/e2e0d39a-6022-4783-ad60-4c754a2023d8


(1)  EUVL L 347, 20.12.2013, s. 671.