Bryssel 24.8.2020

COM(2020) 463 final

2020/0216(NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

tilapäisen tuen myöntämisestä Liettualle neuvoston asetuksen (EU) 2020/672 nojalla työttömyysriskien lieventämiseksi hätätilanteessa covid-19:n leviämisen seurauksena


PERUSTELUT

1.EHDOTUKSEN TAUSTA

Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Neuvoston asetuksella (EU) 2020/672 (SURE-asetus) vahvistetaan oikeudellinen kehys unionin taloudellisen avun myöntämisestä jäsenvaltioille, joiden taloudessa on tai joiden taloutta vakavasti uhkaa covid-19:n leviämisen aiheuttama vakava häiriö. SURE-välineen tuella rahoitetaan ensisijaisesti työajan lyhentämisjärjestelyjä tai vastaavia, työntekijöiden ja itsenäisten ammatinharjoittajien suojelemiseen ja sitä kautta työttömyyden ja tulonmenetysten vähentämiseen tähtääviä toimenpiteitä sekä toissijaisesti joitakin terveyteen liittyviä toimenpiteitä erityisesti työpaikalla.

Liettua pyysi 7. elokuuta 2020 SURE-asetuksen mukaista unionin taloudellista apua. Komissio on SURE-asetuksen 6 artiklan 2 kohtaa noudattaen kuullut Liettuan viranomaisia varmistaakseen niiden toteutuneiden ja suunniteltujen julkisten menojen äkillisen ja voimakkaan kasvun, jotka liittyvät suoraan työajan lyhentämisjärjestelyihin ja vastaaviin toimenpiteisiin. Tällaisia menoja ovat

(1)Työnantajalle maksettavien tukien järjestelmä, jolla katetaan kunkin mahdollisesti työssäkäynnin keskeyttämään joutuneen työntekijän arvioitu palkka. Työnantaja voi päättää, haluaako se tukea, joka kattaa 70 prosenttia palkasta, kutenkin enintään 1,5-kertaisesti vähimmäispalkan määrän, vai tukea, joka kattaa 90 prosenttia (vähintään 60-vuotiaiden työntekijöiden osalta 100 prosenttia) palkasta, kutenkin enintään vähimmäispalkan määrän. Järjestelmään osallistuneiden työnantajien on pidettävä vähintään 50 prosenttia työntekijöistään palkattuina vähintään kolmen kuukauden ajan palkkatuen päättymisestä.

(2)Tuet työssäkäynnin keskeytyksen jälkeen työhön palaaville työntekijöille enintään kuuden kuukauden ajan työhönpaluun jälkeen. Paluuta seuraavien ensimmäisen ja toisen kuukauden aikana maksettujen tukien määrä voi olla enintään 100 prosenttia työntekijän palkasta, kolmantena ja neljäntenä kuukautena 50 prosenttia ja viidentenä ja kuudentena kuukautena 30 prosenttia, kuitenkin siten, että noudatetaan ylärajaa, joka on työnantajan harjoittaman taloudellisen toiminnan mukaan vähimmäispalkka tai kaksi kertaa vähimmäispalkka.

(3)Etuudet, joiden määrä on 257 euroa kuukaudessa ja jotka maksetaan karanteeniaikana ja sitä seuraavina kahtena kuukautena itsenäisille ammatinharjoittajille, mukaan lukien ne, jotka harjoittavat maataloustoimintaa vähintään neljän taloudellisen kokoyksikön maatilalla.

(4)Etuudet itsenäisille ammatinharjoittajille, jotka harjoittavat maataloutta alle neljän taloudellisen kokoyksikön maatilalla ja jotka eivät ole kuuluneet edellä mainitun toimenpiteen soveltamisalaan. Toimenpide koostuu 200 euron kertamaksusta niille pienviljelijöille, joilla ei ole ollut muuta työpaikkaa, tai 200 euron maksusta kultakin kolmelta karanteeni -ja poikkeustilakuukaudelta pienviljelijää kohti, jos he ovat toimineet itsenäisen maatalouden harjoittajan toimensa lisäksi työntekijöinä ja ansainneet enintään vähimmäispalkan.

Liettua on toimittanut komissiolle asiaa koskevat tiedot.

Toimitetun näytön perusteella komissio ehdottaa neuvostolle, että se hyväksyisi täytäntöönpanopäätöksen SURE-asetuksessa tarkoitetun taloudellisen avun myöntämisestä Liettualle edellä mainittujen toimenpiteiden tukemiseksi.

Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

Ehdotus on kaikilta osin neuvoston asetuksen (EU) 2020/672 mukainen ja tehty sen nojalla.

Ehdotuksen lisäksi unionilla on toinen säädös, jonka nojalla jäsenvaltioille annetaan tukea hätätilanteissa: Euroopan unionin solidaarisuusrahaston perustamisesta 11 päivänä marraskuuta 2002 annettu neuvoston asetus (EY) N:o 2012/2002. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2020/461, jolla edellä mainittua säädöstä muutetaan sen soveltamisalan laajentamiseksi kattamaan vakavat kansanterveysuhat sekä rahoituskelpoisten toimien määrittämiseksi, annettiin 30. maaliskuuta.

Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

Ehdotus on osa toimenpiteitä, joita on otettu käyttöön meneillään olevan covid-19-pandemian johdosta. Yksi niistä on koronaviruksen vaikutusten lieventämistä koskeva investointialoite. Sillä täydennetään muita työllisyyttä tukevia välineitä, kuten Euroopan sosiaalirahastoa, Euroopan strategisten investointien rahastoa (ESIR) ja InvestEU-ohjelmaa. Ehdotuksessa käytetään lainanantoa ja -ottoa jäsenvaltioiden tukemiseen covid-19:n leviämisen johdosta. Se on lisätoimenpide, jolla rahoitetaan työajan lyhentämisjärjestelyjä ja vastaavia toimenpiteitä työpaikkojen suojelemiseksi ja siten työntekijöiden ja itsenäisten ammatinharjoittajien suojaamiseksi työttömyysriskiltä.

2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

Oikeusperusta

Välineen oikeusperusta on neuvoston asetus (EU) 2020/672.

Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

Ehdotus on annettu jäsenvaltion esittämän pyynnön johdosta, ja se ilmentää eurooppalaista solidaarisuutta, koska sillä myönnetään covid-19:n leviämisestä kärsivälle jäsenvaltiolle unionin taloudellista apua tilapäisten lainojen muodossa. Tällaisella taloudellisella avulla jäsenvaltiota autetaan rahoittamaan työajan lyhentämisjärjestelyjen ja vastaavien toimenpiteiden vuoksi lisääntyneitä julkisia menoja tilapäisesti, jotta se voi suojella työpaikkoja ja suojata siten työntekijöitä ja itsenäisiä ammatinharjoittajia työttömyysriskiltä ja tulonmenetyksiltä.

Tällainen tuki auttaa tilanteesta kärsivää väestöä, ja se auttaa myös lieventämään covid-19-kriisin aiheuttamia välittömiä yhteiskunnallisia ja taloudellisia vaikutuksia.

Suhteellisuusperiaate

Ehdotus on suhteellisuusperiaatteen mukainen. Siinä ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen välineelle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

Sidosryhmien kuuleminen

Ehdotus on pitänyt valmistella kiireellisesti, jotta neuvosto voi hyväksyä sen ajoissa. Tämän vuoksi sidosryhmiä ei ole voitu kuulla.

Vaikutustenarviointi

Ehdotuksen kiireellisyyden vuoksi vaikutustenarviointia ei ole tehty.

4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Komission olisi voitava ottaa lainaa rahoitusmarkkinoilta varojen edelleen lainaamiseksi jäsenvaltioille, jotka pyytävät taloudellista apua SURE-välineestä.

Jäsenvaltioiden takausten lisäksi järjestelyyn sisältyy muita suojatoimia sen rahoitusvakauden varmistamiseksi. Niitä ovat

·tiukka ja varovainen varainhoito;

·lainasalkun kokoaminen siten, että rajoitetaan keskittymisriskiä, vuotuista riskiä ja liiallista altistumista yksittäisten jäsenvaltioiden riskeille ja varmistetaan, että apua eniten tarvitseville jäsenvaltioille voidaan myöntää riittävästi varoja; ja

·mahdollisuus velan jälleenrahoitukseen.

2020/0216 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

tilapäisen tuen myöntämisestä Liettualle neuvoston asetuksen (EU) 2020/672 nojalla työttömyysriskien lieventämiseksi hätätilanteessa covid-19:n leviämisen seurauksena

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon eurooppalaisen hätätilasta aiheutuvien työttömyysriskien lieventämisen tilapäisen tukivälineen (SURE) perustamisesta covid-19:n leviämisen seurauksena 19 päivänä toukokuuta 2020 annetun neuvoston asetuksen (EU) 2020/672 1 ja erityisesti sen 6 artiklan 1 kohdan,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)Liettua pyysi 7 päivänä elokuuta 2020 unionilta taloudellista apua täydentääkseen kansallisia toimiaan, joilla se pyrkii lieventämään covid-19:n leviämisen vaikutuksia ja sen sosioekonomisia seurauksia työntekijöille.

(2)On odotettavissa, että covid-19:n leviäminen ja Liettuan toteuttamat poikkeukselliset toimenpiteet taudin leviämisen ja sen sosioekonomisten ja terveyteen liittyvien vaikutusten rajoittamiseksi vaikuttavat perinpohjaisella tavalla maan julkiseen talouteen. Komission kevään 2020 talousennusteen mukaan Liettuan julkistalouden alijäämä on 6,9 prosenttia ja julkisen velan määrä 48,5 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen (BKT) vuoden 2020 lopussa. Komission kesän 2020 väliennusteen mukaan Liettuan BKT supistuu 7,1 prosenttia vuonna 2020.

(3)Covid-19:n leviämisen vuoksi huomattava osa Liettuan työvoimasta on joutunut keskeyttämään työssäkäynnin tai työnhaun. Tämä on johtanut johdanto-osan 4–7 kappaleessa tarkoitettujen palkkatukiin liittyvien julkisten menojen äkilliseen ja voimakkaaseen kasvuun Liettuassa työssäkäynnin keskeytyksen aikana ja sen jälkeen sekä itsenäisille ammatinharjoittajille myönnettävien etuuksien, mukaan lukien maataloutta harjoittaville itsenäisille ammatinharjoittajille myönnettävät etuudet, johdosta.

(4)Liettuan 7 päivänä elokuuta 2020 esittämässä pyynnössä tarkoitetulla työllisyyslailla nro XII-2470 otettiin käyttöön työnantajalle maksettavien tukien järjestelmä, jolla katetaan kunkin mahdollisesti työssäkäynnin keskeyttämään joutuvan työntekijän arvioitu palkka. Työnantaja voi valita tuen, joka kattaa 70 prosenttia palkoista, kuitenkin enintään 1,5-kertaisesti vähimmäispalkan määrän, tai tuen, joka kattaa 90 prosenttia (vähintään 60-vuotiaiden työntekijöiden osalta 100 prosenttia) palkoista, kuitenkin enintään vähimmäispalkan määrän. Järjestelmään osallistuneiden työnantajien on pidettävä vähintään 50 prosenttia työntekijöistään palkattuina vähintään kolmen kuukauden ajan palkkatuen päättymisestä.

(5)Tukia maksetaan myös keskeytyksen jälkeen töihin palaaville työntekijöille enintään kuuden kuukauden ajan työhönpaluun jälkeen. Paluuta seuraavien ensimmäisen ja toisen kuukauden aikana maksettujen tukien määrä voi olla enintään 100 prosenttia työntekijän palkasta, kolmantena ja neljäntenä kuukautena 50 prosenttia ja viidentenä ja kuudentena kuukautena 30 prosenttia, kuitenkin siten, että noudatetaan ylärajaa, joka on työnantajan harjoittaman taloudellisen toiminnan mukaan vähimmäispalkka tai kaksi kertaa vähimmäispalkka. Näitä tukia voidaan pitää asetuksessa (EU) 2020/672 tarkoitettuja työajan lyhentämisjärjestelmiä vastaavina toimenpiteinä, koska niiden tarkoituksena on tarjota työntekijöille tulotukea ja auttaa säilyttämään olemassa olevat työsuhteet.

(6)Viranomaiset ovat ottaneet käyttöön myös etuuksia, joiden määrä on 257 euroa kuukaudessa ja joita maksetaan karanteeniaikana ja sitä seuraavina kahtena kuukautena itsenäisille ammatinharjoittajille, mukaan lukien niille, jotka harjoittavat maataloustoimintaa vähintään neljän taloudellisen kokoyksikön maatilalla. Itsenäisten ammatinharjoittajien etuutta voidaan pitää asetuksessa (EU) 2020/672 tarkoitettuja työajan lyhentämisjärjestelyjä vastaavana toimenpiteenä, koska sen tavoitteena on suojella itsenäisiä ammatinharjoittajia tai vastaavia työntekijäryhmiä tulojen vähentymiseltä tai menetykseltä.

(7)Lisäksi on otettu käyttöön etuuksia itsenäisille ammatinharjoittajille, jotka harjoittavat maataloutta alle neljän taloudellisen kokoyksikön maatilalla ja jotka eivät ole johdanto-osan 6 kappaleessa kuvatun toimenpiteen piirissä. Toimenpide koostuu 200 euron kertamaksusta niille pienviljelijöille, joilla ei ole ollut muuta työpaikkaa. Niiden pienviljelijöiden osalta, jotka ovat toimineet itsenäisen maatalouden harjoittajan toimensa lisäksi työntekijöinä ja ansainneet enintään vähimmäispalkan, toimenpide koostuu 200 euron suuruisesta maksusta kultakin kolmelta karanteeni- ja poikkeustilakuukaudelta. Toimenpidettä voidaan pitää asetuksessa (EU) 2020/672 tarkoitettuja työajan lyhentämisjärjestelyjä vastaavana toimenpiteenä, koska sen tavoitteena on suojella itsenäisiä ammatinharjoittajia tai vastaavia työntekijäryhmiä tulojen vähentymiseltä tai menetykseltä.

(8)Liettua täyttää asetuksen (EU) 2020/672 3 artiklassa säädetyt taloudellisen avun pyytämisen edellytykset. Liettua on toimittanut komissiolle asianmukaisen näytön siitä, että toteutuneet ja suunnitellut julkiset menot ovat 1 päivästä helmikuuta 2020 covid-19:n leviämisen sosioekonomisten vaikutusten korjaamiseksi toteutettujen kansallisten toimenpiteiden vuoksi kasvaneet 746 660 000 euroa. Tämä merkitsee äkillistä ja voimakasta kasvua, koska uusien toimenpiteiden piirissä on huomattava osa Liettuan yrityksistä ja työvoimasta. Liettua aikoo rahoittaa kasvaneista menoista 144 350 000 euroa unionin varoilla.

(9)Komissio on asetuksen (EU) 2020/672 6 artiklan mukaisesti kuullut Liettuaa ja varmistanut niiden toteutuneiden ja suunniteltujen julkisten menojen äkillisen ja voimakkaan kasvun, jotka liittyvät suoraan työajan lyhentämisjärjestelyihin ja vastaaviin toimenpiteisiin.

(10)Liettualle olisi sen vuoksi myönnettävä taloudellista apua maan auttamiseksi selviytymään covid-19:n leviämisen aiheuttaman talouden vakavan häiriön sosioekonomisista vaikutuksista.

(11)Tällä päätöksellä ei rajoiteta sisämarkkinoiden toiminnan vääristymiseen liittyvien mahdollisten menettelyjen, kuten Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT-sopimus) 107 ja 108 artiklaan perustuvien menettelyjen, tuloksia. Sillä ei poisteta jäsenvaltioille SEUT-sopimuksen 108 artiklan nojalla kuuluvaa velvoitetta ilmoittaa komissiolle mahdollisista valtiontuista.

(12)Liettuan olisi ilmoitettava komissiolle suunniteltujen julkisten menojen toteutumisesta säännöllisin väliajoin, jotta komissio voi arvioida, missä määrin Liettua on toteuttanut kyseiset menot.

(13)Tehtäessä päätös taloudellisen avun myöntämisestä on otettu huomioon Liettuan tämänhetkiset ja odotettavissa olevat tarpeet sekä muiden jäsenvaltioiden asetuksen (EU) 2020/672 nojalla jo toimittamat tai suunnitteilla olevat taloudellisen avun pyynnöt yhdenvertaisen kohtelun, solidaarisuuden, oikeasuhteisuuden ja avoimuuden periaatteita noudattaen,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Liettua täyttää asetuksen (EU) 2020/672 3 artiklassa asetetut edellytykset.

2 artikla

1.Unioni asettaa Liettuan saataville enintään 602 310 000 euron lainan. Lainan keskimääräinen enimmäismaturiteetti on 15 vuotta.

2.Tämän päätöksen mukaisesti myönnetyn taloudellisen avun saatavuusaika on 18 kuukautta päätöksen voimaantuloa seuraavasta päivästä lukien.

3.Komissio asettaa unionin taloudellisen avun Liettuan saataville enintään kahdeksassa erässä. Kukin erä voidaan maksaa yhdessä tai useammassa osaerässä. Ensimmäisen erän osaerien maturiteetit voivat olla pidempiä kuin 1 kohdassa tarkoitettu keskimääräinen enimmäismaturiteetti. Tällöin seuraavien osaerien maturiteetit on asetettava niin, että 1 kohdassa tarkoitettu keskimääräinen enimmäismaturiteetti toteutuu, kun kaikki erät on maksettu.

4.Ensimmäinen erä maksetaan sen jälkeen, kun asetuksen (EU) 2020/672 8 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu lainasopimus on tullut voimaan.

5.Liettua maksaa asetuksen (EU) 2020/672 4 artiklassa tarkoitetut unionin rahoituskustannukset kunkin erän osalta sekä rahoituksesta unionille mahdollisesti aiheutuvat muut maksut, kulut ja menot.

6.Komissio päättää erien suuruudesta ja maksamisesta samoin kuin osaerien suuruudesta.

3 artikla

Liettua voi rahoittaa seuraavia toimenpiteitä:

a)palkkatuet työssäkäynnin keskeytyksen aikana ja sen jälkeen työllisyyslain nro XII-2470 41 §:n mukaisesti;

b)itsenäisille ammatinharjoittajille myönnettävät etuudet työllisyyslain nro XII-2470 5-1 §:n mukaisesti;

c)itsenäisille ammatinharjoittajille, jotka harjoittavat maataloutta, myönnettävät etuudet työllisyyslain nro XII-2470 5-2 §:n mukaisesti.

4 artikla

Liettuan on ilmoitettava suunniteltujen julkisten menojen toteutumisesta komissiolle viimeistään [PÄIVÄYS: kuuden kuukauden kuluttua tämän päätöksen julkaisemisesta] ja sen jälkeen kuuden kuukauden välein, kunnes kyseiset suunnitellut julkiset menot ovat toteutuneet täysimääräisinä.

5 artikla

Tämä päätös on osoitettu Liettuan tasavallalle.

6 artikla

Tämä päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä

   Neuvoston puolesta

   Puheenjohtaja

(1)    EUVL L 159, 20.5.2020, s. 1.