Bryssel 25.5.2020

COM(2020) 209 final

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

Vuosikertomus EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen
täytäntöönpanosta vuonna 2019


I. Johdanto

Euroopan unioni käynnisti EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen 1 vuonna 2014 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 214 artiklan 5 kohdan mukaisesti. Aloitteen tavoitteena on parantaa EU:n valmiuksia antaa tarveperusteista humanitaarista apua sekä vahvistaa haavoittuvassa asemassa olevien tai katastrofista kärsimään joutuneiden yhteisöjen valmiuksia ja selviytymiskykyä EU:n ulkopuolisissa maissa. Samalla se antaa Euroopan unionin kansalaisille mahdollisuuden osoittaa solidaarisuutta avun tarpeessa olevia kohtaan osallistumalla humanitaarisiin toimiin näissä maissa.

Tässä kertomuksessa kuvataan EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen täytäntöönpanoa vuonna 2019. Asetuksen (EU) N:o 375/2014 2 27 artiklan 4 kohdassa edellytetään, että komissio toimittaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle vuosittain kertomuksen asetuksen täytäntöönpanon edistymisestä. Tämä kertomus on laadittu sen mukaisesti. Aiemmat vuosia 2014, 2015, 2016, 2017 ja 2018 koskevat kertomukset ovat saatavilla verkossa. 3

Kertomus perustuu tietoihin, jotka kerätään ja analysoidaan aloitteen puitteissa toteutettavien toimien täytäntöönpanoa koskevan seurantakehyksen mukaisesti. Kehyksen ovat laatineet ja hyväksyneet komissio ja koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA), joka vastaa useimpien aloitteen mukaisten operaatioiden hallinnoinnista.

II. Tavoitteet ja painopisteet

Kertomuksessa kuvatut toimet perustuivat EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen täytäntöönpanoa koskevaan komission vuoden 2019 työohjelmaan, joka hyväksyttiin 4 asetuksen (EU) N:o 375/2014 21 artiklan 3 kohdan mukaisesti. Aloitteen täytäntöönpanoa varten varattiin yhteensä 18 365 000 euroa.

EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen tavoitteena on osaltaan vahvistaa unionin valmiuksia antaa tarveperusteista humanitaarista apua, jolla pyritään pelastamaan ja suojelemaan ihmishenkiä, ehkäisemään ja lieventämään inhimillistä kärsimystä ja säilyttämään ihmisarvo sekä vahvistamaan haavoittuvassa asemassa olevien tai katastrofista kärsimään joutuneiden yhteisöjen valmiuksia ja selviytymiskykyä kolmansissa maissa erityisesti parantamalla katastrofivalmiutta ja vähentämällä katastrofiriskiä sekä vahvistamalla hätäavun sekä kunnostus- ja kehitysyhteistyötoimien välistä yhteyttä.

III. Vuonna 2019 toteutetut toimet

Jäljempänä kohdissa 1–4 esitellyt toimet on siirretty EACEA:lle, joka panee ne täytäntöön yhdessä komission kanssa. 5

EACEA vastaa ehdotus- ja tarjouspyynnöistä, sopimusten hallinnoinnista ja budjettimäärärahojen toteuttamisesta komission hyväksymien vuotuisten työohjelmien mukaisesti. Operaatioiden hallinnossa komissio on suoraan vastuussa kumppaneiden ja vapaaehtoisten verkoston ja verkkofoorumin perustamisesta ja ylläpitämisestä sekä viestinnästä.

1.Kenttätyöhön lähettäminen

Vapaaehtoisten lähettäminen kenttätyöhön humanitaarisiin hankkeisiin EU:n ulkopuolisiin maihin tarjoaa EU:n kansalaisille ja EU:ssa pitkään oleskelleille mielekkään tilaisuuden osoittaa solidaarisuuttaan avun tarpeessa oleville. Kokoaikaisten vapaaehtoisten lähettämistä EU:n ulkopuolisiin maihin tuetaan verkkovapaaehtoistoiminnalla, johon ihmiset voivat osallistua mistä päin maailmaa tahansa.

Lähettävien ja vastaanottavien järjestöjen yhteenliittymä julkaisee EU:n vapaaehtoisapua koskevasta aloitteesta rahoitettavat vapaaehtoistoimintamahdollisuudet EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen foorumilla 6 .

Yhteensä 1. tammikuuta–31. joulukuuta 2019 lähetettiin kenttätyöhön 374 EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen vapaaehtoista vuosien 2017 ja 2018 talousarvioista rahoitettuihin hankkeisiin sekä tarjottiin 61 harjoittelupaikkaa. Harjoittelupaikoissa EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen alemman osaamistason vapaaehtoiset voivat työskennellä enintään puoli vuotta lähettävän järjestön päätoimipaikassa EU:n jäsenvaltiossa ennen kenttätyöhön lähettämistä kolmanteen maahan.

Jäljempänä olevassa kaaviossa esitetään niiden vapaaehtoisten lukumäärä, joiden lähettämistä on suunniteltu aloitteen käynnistämisestä vuonna 2015 lähtien vuosittain valittuihin hankkeisiin. Vuonna 2019 julkaistun pyynnön perusteella valittiin 424 vapaaehtoista, jotka lähetetään kenttätyöhön vuosina 2020 ja 2021.

EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen vapaaehtoisten valinnassa ja soveltuvien tehtävien määrittelyssä noudatetaan tarveperusteista lähestymistapaa, mikä näkyy valittujen taustan ja osaamisen moninaisuudessa. Jäljempänä olevassa kaaviossa esitetään suosituimmat ammatilliset profiilit järjestöjen julkaisemissa avoimia vapaaehtoistehtäviä koskevissa ilmoituksissa. Kolme kysytyintä osaamisalaa ovat aloitteen alusta lähtien olleet i) viestintä, ii) katastrofiriskien hallinta ja iii) hankehallinto.

EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen vapaaehtoiset ovat EU:n jäsenvaltioiden kansalaisia ja EU:n jäsenvaltioissa laillisesti oleskelevia kolmansien maiden kansalaisia. Vuonna 2019 osallistujien kansalaisuusjakauma pysyi vakiona. Kuten jäljempänä olevassa kaaviossa esitetään, tähän mennessä aloitteeseen on osallistunut vapaaehtoisia 24 jäsenvaltiosta. Eniten vapaaehtoisia on tullut Italiasta, Espanjasta ja Ranskasta.

Aloitteen alusta lähtien on julkaistu 205 verkkovapaaehtoistoiminnan tehtävää, joista 62 vuonna 2019. Kysytyimpiä tehtäviä olivat kääntäminen, oikoluku ja graafinen suunnittelu.

Esimerkkejä vuonna 2019 toteutetuista vapaaehtoishankkeista 7

Humanitarian Volunteers in Action: Challenges & Opportunities” -hankkeessa kaksi lähettävää järjestöä, toinen Ranskasta ja toinen Slovakiasta, tekevät yhteistyötä 18 EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen vapaaehtoisen lähettämiseksi kenttätyöhön yhdeksän vastaanottavan järjestön toteuttamiin humanitaarisen avun operaatioihin Albaniassa, Marokossa, Algeriassa, Ecuadorissa, Georgiassa ja Turkissa. Albaniassa hankkeessa tarjotaan ravitsemuksellista apua Tiranan kunnassa haavoittuvassa asemassa oleville ryhmille, kuten lapsille, avun tarpeessa oleville ihmisille ja kroonisista sairauksista kärsiville ihmisille.

Ravitsemuksen alalla työskentelevä alemman osaamistason EU-vapaaehtoinen kertoo tehtävästään Albaniassa, jossa hän johti ravitsemukseen liittyviä hyviä käytäntöjä koskevia työpajoja lapsille ja nuorille vammaisille henkilöille: Ravitsemusneuvojan vapaaehtoistehtävässäni pääsin työskentelemään eri keskusten ja koulujen kanssa. Kerran viikossa menin ”Femijet e Botes ne Shqiperi” ‑keskukseen, johon otetaan kymmenen lasta koulun jälkeen, ja Prushissa sijaitsevaan ”Fondacioni Ndihmoni Jeten” ‑keskukseen, jossa hoidetaan kehitysvammaisia nuoria aikuisia ja jossa on erityinen ryhmä, joka opettelee elämään mahdollisimman itsenäisesti. Näiden kahden ryhmän kanssa pystyin muodostamaan yhteyksiä ja järjestämään ravitsemusneuvontaa koskevia työpajoja.

( https://webgate.ec.europa.eu/echo/eu-aid-volunteers_en/nutritional-education-food-pyramid_en )

EU Aid Volunteers for resilience and response capacity of vulnerable communities through deployment and capacity building activities” ‑hankkeessa italialainen ja espanjalainen lähettävä järjestö tekivät kumppaneina yhteistyötä 32 vapaaehtoisen lähettämiseksi kenttätyöhön 13:een Euroopan ulkopuoliseen maahan.

Filippiineille kenttätyöhön lähetetty alemman osaamistason EU-vapaaehtoinen kertoo kokemuksistaan EU-vapaaehtoisena logistiikan alalla. Taal-tulivuoren purkautumisen jälkeen hänen toimensa keskittyvät hätäapuoperaatioiden logistiikan koordinointiin alueella:

Toteutamme viime viikkojen useiden maanjäristysten jälkeen tällä hetkellä useita hankkeita, joissa on suojaan, vesihuoltoon, sanitaatioon ja hygieniaan sekä käteiseen rahaan liittyviä osia. Kahden viime kuukauden aikana täällä on ollut myös voimakas taifuuni, Kammuri, joka oli 20. tänä vuonna, mutta se ei onneksi ollut niin tuhoisa kuin pelättiin. Ihmiset eivät olleet väärässä sanoessaan, että nuo kuukaudet ovat aina kiireisiä!

Lisää tarinoita kentältä: https://webgate.ec.europa.eu/echo/eu-aid-volunteers_en/

Vuoden 2019 ehdotuspyyntö EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen vapaaehtoisten lähettämiseksi kenttätyöhön 8 julkaistiin 12. huhtikuuta 2019, ja ehdotusten jättämisen määräaika oli 13. kesäkuuta 2019. Ehdotuspyynnön tavoitteena oli yhteisrahoittaa hankkeita, joissa vapaaehtoisia lähetetään kentälle. Pyyntö kattoi myös harjoittelupaikat alemman osaamistason ammattilaisille sekä vapaaehtoisten toteuttamat muut valmiuksien kehittämistoimet. Ehdotuspyyntöön alun perin osoitetut määrärahat olivat 10 000 000 euroa. Hakemusten arvioinnin jälkeen määrärahoja nostettiin siirtämällä määrärahoja teknistä apua ja valmiuksien kehittämistä koskevaan ehdotuspyyntöön osoitetuista määrärahoista. Yhteisrahoitusta varten valittiin kymmenen hanketta 9 , ja EU:n avustuksen määrä on yhteensä 11 360 700 euroa. Hankkeet aloitettiin joulukuussa 2019, ja niiden tuloksena kenttätyöhön on suunniteltu lähetettävän vuodesta 2020 alkaen 424 vapaaehtoista. Järjestöjen ehdottamien vapaaehtoisten määrä kasvoi 368:sta vuonna 2018 yhteensä 424:ään vuonna 2019.

Vuonna 2019 vapaaehtoisia suunniteltiin lähetettäväksi Afrikkaan (45,5 %), Latinalaiseen Amerikkaan ja Karibian alueelle (24,8 %), Lähi-itään (15,8 %), Itä-Aasiaan (9,9 %), Keski-Aasiaan (3,1 %) ja Balkanille (0,9 %).

2.Tekninen apu ja valmiuksien kehittäminen

Teknistä apua ja valmiuksien kehittämistä koskevilla hankkeilla 10 , joita tuetaan EU:n vapaaehtoisapua koskevasta aloitteesta myönnettävällä rahoituksella, vahvistetaan sellaisten järjestöjen valmiuksia, jotka aikovat lähettää vapaaehtoisia kenttätyöhön, ja varmistetaan, että järjestöt noudattavat aloitteen sääntöjä ja menettelyjä.

EACEA julkaisi ehdotuspyynnön 11 22. toukokuuta 2019, ja ehdotusten jättämisen määräaika oli 4. heinäkuuta 2019. Ehdotuspyynnön tavoitteena oli yhteisrahoittaa hankkeita, joilla kehitetään EU:n ulkopuolelle sijoittautuneiden vastaanottavien järjestöjen valmiuksia ja annetaan teknistä apua EU:hun sijoittautuneille lähettäville järjestöille muun muassa seuraavilla aloilla: katastrofiriskien hallinta, vapaaehtoistoiminnan johtaminen ja tarvearvioinnin menetelmät. Komission vuotuisessa työohjelmassa hankkeiden yhteisrahoittamiseen varattua kokonaismäärärahaa pienennettiin 4 600 000 eurosta 3 239 300 euroon, kun määrärahoja siirrettiin vapaaehtoisten lähettämistä koskevan ehdotuspyynnön perusteella valituille hankkeille.

Yhteisrahoitusta varten valittiin viisi hakemusta 12 (yksi teknistä apua koskeva hakemus ja neljä valmiuksien kehittämistä koskevaa hakemusta). EU:n avustuksen määrä on yhteensä 2 614 101 euroa.

Vuosina 2015–2019 järjestettyjen ehdotuspyyntöjen perusteella rahoitusta sai yhteensä 32 valmiuksien kehittämishanketta ja 13 teknisen avun hanketta, joihin osallistui yhteensä 440 edunsaajaa/hankekumppania.

Näillä hankkeilla pyritään vahvistamaan osallistuvien järjestöjen hallinnointi- ja toimintajärjestelmiä ja auttamaan niitä työskentelemään yhdessä kumppanien kanssa humanitaarisen avun tarjoamisen ja vapaaehtoistoiminnan johtamisen parhaiden käytäntöjen soveltamiseksi.

Esimerkkejä vuonna 2019 rahoitusta varten valituista hankkeista

Valmiuksien kehittäminen

XCHANGE-hanketta tekee tunnetuksi ja toteuttaa 14 kumppanin yhteenliittymä. Kumppaneina ovat viisi EU:hun sijoittautunutta järjestöä Italiasta, Slovakiasta ja Espanjasta sekä 9 järjestöä Etiopiasta, Keniasta, Guatemalasta, Kolumbiasta, Perusta ja Serbiasta. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on antaa jäsenille valmiuksia johtaa EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen vapaaehtoisia ja oppia jakamalla humanitaarisen avun, vapaaehtoistoiminnan johtamisen ja yhteisölähtöisen kehittämisen hyviä käytäntöjä.

INPLACE on valmiuksien kehittämishanke, jossa keskitytään pakkomuuton haasteeseen Latinalaisessa Amerikassa ja uusien vastaanottavien järjestöjen sertifiointiin maanosassa. Kaksivuotiseen hankkeeseen osallistuu kaksi EU:hun sijoittautunutta järjestöä, toinen Espanjasta ja toinen Italiasta, sekä 13 järjestöä yhdeksästä EU:n ulkopuolisesta maasta: Kolumbiasta, Boliviasta, Perusta, Brasiliasta, Venezuelasta, Chilestä, Hondurasista, Guatemalasta ja Meksikosta. Järjestöt yhdistävät kokemuksensa ja parantavat valmiuksiaan tai hankkivat uusia.

Hankkeella on neljä erityistavoitetta: i) valmiuksien kehittäminen Venezuelan kriisistä ja pakkomuutosta kärsimään joutuneiden haavoittuvassa asemassa olevien väestönosien ja yhteisöjen suojelemiseksi, ii) pakkomuuttoon liittyvien yhteisölähtöisten suojelu-, valmius- ja toimintaprosessien vahvistaminen, iii) järjestöjen EU:n vapaaehtoisavun sertifioinnin saamista ja paikallisen vapaaehtoistoiminnan ja verkkovapaaehtoistoiminnan edistämistä koskevien valmiuksien vahvistaminen ja iv) jäsenten välisten kumppanuuksien edistäminen.

Tekninen apu 

Hankkeessa ”Technical assistance in humanitarian response, ensuring valuable international volunteering and inclusion of people with disabilities” pyritään luomaan maailmanlaajuinen käytäntöyhteisö. Yhteisö koostuisi EU:hun sijoittautuneista järjestöistä, jotka pyrkivät edistämään vammaisten henkilöiden osallistumista humanitaarisiin toimiin ja vapaaehtoistoimintaan. Hankkeeseen osallistuu kuusi yhteenliittymäkumppania seuraavista EU:n jäsenvaltioista: Belgia, Irlanti, Italia ja Suomi.

Hankkeella on kolme päätavoitetta: i) Parannetaan EU:hun sijoittautuneiden järjestöjen valmiuksia hallinnoida ja valvoa osallistavia humanitaarisen avun hankkeita, mukaan luettuina katastrofiriskin vähentämishankkeet ja katastrofin jälkeistä elpymistä koskevat hankkeet. ii) Osa yhteenliittymään kuuluvista EU:hun sijoittautuneista järjestöistä sertifioidaan lähettäviksi järjestöiksi, jotta ne voivat lähettää EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen vapaaehtoisia kentälle ja toteuttaa osallistavia vapaaehtoisohjelmia. iii) Luodaan käytäntöyhteisö, joka kehittää jäsenten osallistamista, humanitaarisia toimia ja vapaaehtoistoimintaa koskevia valmiuksia, ja jaetaan näin saatuja kokemuksia alalla ja yleisesti.

3.Sertifiointi

Järjestöt, jotka haluavat käyttää EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen vapaaehtoisia, on sertifioitava lähettäviksi tai vastaanottaviksi järjestöiksi aloitteen sertifiointijärjestelmän mukaisesti. Sertifiointijärjestelmässä tarkastetaan, pystyvätkö osallistuvat järjestöt noudattamaan vapaaehtoistoiminnan johtamista koskevia sääntöjä ennen vapaaehtoisten lähettämistä kenttätyöhön ja sen aikana.

Vuonna 2015 julkaistiin avoin hakupyyntö 13 , jossa hakemuksia voidaan tehdä 30. syyskuuta 2020 saakka. Sertifioituja lähettäviä ja vastaanottavia järjestöjä oli vuoden 2019 lopussa 282 (52 lähettävää ja 230 vastaanottavaa järjestöä), mikä mahdollistaa yhä useampien vapaaehtoisten lähettämisen.

Jäljempänä olevassa kaaviossa esitetään vuosina 2015–2019 sertifioitujen järjestöjen lukumäärä.

Komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 1244/2014 14 36 artiklan 1 kohdassa edellytetään, että sertifioitujen lähettävien ja vastaanottavien järjestöjen on suoritettava uusi sertifiointi kolmen vuoden kuluttua sertifikaatin saamisesta. Vuonna 2019 uuden sertifioinnin hankki 34 vuonna 2016 sertifioitua järjestöä.

4.Koulutusohjelma

EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen vapaaehtoisille tarkoitetun koulutusohjelman toteuttaa yhteenliittymä, jota johtaa ICF. Se perustuu osaamiskehykseen, josta säädetään komission delegoidussa asetuksessa (EU) N:o 1398/2014. Koulutusohjelmaan on yhdistetty valmistelevaa verkko-opiskelua, luokkahuoneopiskelua, johon kuuluu pakollisia ja valinnaisia koulutusmoduuleja, sekä skenaarioon perustuva harjoitus. 15

Tähän mennessä on järjestetty yhteensä 23 koulutussykliä: kaksi vuonna 2016, neljä vuonna 2017, kahdeksan vuonna 2018 ja yhdeksän vuonna 2019. Vuodesta 2016 lähtien on koulutettu yhteensä 1 016 vapaaehtoisehdokasta. Koulutettujen vapaaehtoisehdokkaiden määrä on kasvanut vuosi vuodelta: 96 vuonna 2016, 179 vuonna 2017, 295 vuonna 2018 ja 446 vuonna 2019. Tähän mennessä koko aloitteen aikana 99 prosenttia vapaaehtoisehdokkaista on katsottu koulutuksen päätteeksi sopiviksi kenttätyöhön lähettämistä varten.

 

Vuosina 2016–2019 osallistujista 72 prosenttia oli naisia ja vain 28 prosenttia miehiä. Vapaaehtoisehdokkaista 75 prosenttia oli alemman osaamistason vapaaehtoisia (alle viisi vuotta ammatillista kokemusta) ja 25 prosenttia oli ylemmän osaamistason vapaaehtoisia (yli viisi vuotta kokemusta). Kotimaittain tarkasteltuna eniten vapaaehtoisehdokkaita tuli Italiasta (278), Espanjasta (220) ja Ranskasta (177).

Maalis–syyskuussa 2019 Alankomaiden, Belgian, Italian ja Itävallan koulutuskeskuksissa järjestettiin yhdeksän koulutussykliä. Koulutusta sai yhteensä 446 vapaaehtoisehdokasta. Aiempien vuosien tapaan näihin koulutuksiin osallistui joitakin varalla olleita ehdokkaita, millä varmistettiin korvaavien ehdokkaiden saatavuus, jos osa valituista ehdokkaista keskeyttää tai ei enää ole käytettävissä. Lähettävät ja vastaanottavat järjestöt tekevät lopullisen valinnan koulutuksen päättymisen jälkeen.

Kurssit järjestettiin pääasiassa englanniksi, minkä lisäksi osa ryhmistä sai opetusta ranskaksi tai espanjaksi. Ennusteiden mukaan tulevaisuudessa Etelä-Amerikkaan ja Afrikkaan lähetetään paljon vapaaehtoisia. Tämä voi lisätä espanjan- ja ranskankielisten koulutussyklien kysyntää vuonna 2020.

Vapaaehtoisehdokkaat ovat edelleen erittäin tyytyväisiä koulutukseen: heidän antamiensa arvosanojen keskiarvo oli 8,8/10.

5.Tukitoimenpiteet

EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen foorumi toimi edelleen vapaaehtoistoimintaa koskevan tiedon keskuksena, jonka kautta jaetaan yksityiskohtaista tietoa avoimista kokoaikaisista vapaaehtoistehtävistä kentällä ja verkkovapaaehtoistoiminnasta. Foorumi tarjoaa myös välineitä vapaaehtoisten johtamiseen, tietokannan koulutuksen suorittaneista vapaaehtoisista, välineitä verkkovapaaehtoistoiminnan tehtävien hallinnointiin, yhteistyöympäristön vapaaehtoisille ja hankkeille, julkisen foorumin, jolla julkaistaan aloitetta koskevia päivityksiä, mahdollisuuden julkaista tarinoita kentältä sekä raportointi- ja kyselytutkimusvälineitä. Foorumilla on 5 806 aktiivista rekisteröitynyttä käyttäjää.

Foorumilla on kävijöitä ympäri maailmaa, ja ilmoitukset avoimista vapaaehtoistehtävistä oli vuoden 2019 lopussa tilannut 4 234 käyttäjää.

Jäljempänä olevasta kaaviosta käy ilmi, että EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen foorumilla avoimia paikkoja koskevat ilmoitukset tilanneiden käyttäjien määrä on noussut jyrkästi.

EU:n vapaaehtoisapua koskevaa aloitetta tehtiin tunnetuksi myös useissa tapahtumissa, esimerkiksi seuraavissa: Euroopan nuorisoviikko Euroopan parlamentissa, Euroopan komission kiertävä näyttely ”EU Saves Lives” EU:n toimista hätätilanteissa, EU:n kehitysyhteistyöpäivät, maailmanlaajuinen humanitaarisen ja kehitysavun tapahtuma AidEx ja komission humanitaarisen avun kumppanien vuosikokous. Lisäksi kansainvälisenä vapaaehtoistoiminnan päivänä 5. joulukuuta järjestettiin tiedotustilaisuus ulkoisen yhteistyön tiedotuspisteessä Brysselissä.

Komissio järjesti vuonna 2019 suuren viestintäkampanjan, jossa käytettiin kertomuksia kenttätyöstä kolmessa maanosassa. EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen vapaaehtoiset Kolumbiasta, Filippiineiltä ja Tunisiasta pääsivät kertomaan tarinansa sekä kuvailemaan rooliaan ja tehtäviään hankkeen toteuttamisessa ja vuorovaikutustaan paikallisyhteisöjen kanssa. Tapaamalla vapaaehtoisia kentällä komissio pystyi keräämään audiovisuaalista materiaalia 16 käytettäväksi markkinointitapahtumissa, erityisesti kansainvälisenä vapaaehtoistoiminnan päivänä 5. joulukuuta. Se myös tarjosi tilaisuuden kerätä palautetta vapaaehtoisten kokemuksista, myös työskentely- ja asumisolosuhteista, sekä arvokkaita ehdotuksia EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen toteutuksen parantamiseksi. 

Uutiskirje EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen viimeaikaisesta kehityksestä jaetaan säännöllisesti sen tilanneille henkilöille ja järjestöille. Vuonna 2019 lähetettiin seitsemän EU:n vapaaehtoisapua koskevaa uutiskirjettä 17 sadoille sidosryhmille.

IV. Päätelmät ja jatkotoimet

Aiempina vuosina rahoitettujen kenttätyöhön lähettämistä ja valmiuksien kehittämistä tai teknistä apua koskevien hankkeiden täytäntöönpano on mahdollistanut EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen edistymisen vuonna 2019. Vuonna 2019 rahoitusta varten valittiin kymmenen vapaaehtoisten lähettämistä koskevaa uutta hanketta, yksi teknisen avun hanke ja neljä valmiuksien kehittämishanketta. EU:n vapaaehtoisapua koskevassa aloitteessa EU:n ulkopuolisiin maihin kenttätyöhön lähetettyjen vapaaehtoisten määrä oli vuoden 2019 lopussa 706, ja vuonna 2020 lähetetään vähintään 424 uutta vapaaehtoista. Vapaaehtoiset olivat edelleen erittäin tyytyväisiä koulutusohjelmaan, ja vuodeksi 2020 on suunniteltu lisää koulutustilaisuuksia englanniksi, ranskaksi ja espanjaksi. Covid-19-pandemia voi kuitenkin vaikuttaa merkittävästi hankkeiden toteutuksen suunnitteluun ja myös EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen vapaaehtoisten kouluttamiseen ja kenttätyöhön lähettämiseen.

Aloitteen alusta lähtien on sertifioitu yhteensä 282 järjestöä. Useat näistä järjestöistä ovat saaneet uuden sertifioinnin kolmeksi vuodeksi. Vuonna 2020 prosessi jatkuu vuonna 2017 sertifioitujen järjestöjen osalta. Uusia sertifiointihakemuksia on odotettavissa, koska vuoden 2020 alussa on tarkoitus julkaista vapaaehtoisten lähettämistä kenttätyöhön koskeva ehdotuspyyntö.

EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen foorumia käytettiin vuonna 2019 entistä enemmän vapaaehtoisten ja järjestöjen tarinoiden julkaisemiseen (107 uutta tarinaa vuonna 2019). Foorumia mukautettiin edelleen, jotta se vastaisi vapaaehtoisten johtamiseen liittyviä järjestöjen tarpeita. Foorumi toimii nyt entistä paremmin ja on helppokäyttöisempi. EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen foorumin ylläpitoa ja kehittämistä jatketaan, ja käyttäjille suunnattuja ohjeita ajantasaistetaan.

Viestintätoimia jatketaan tiedon jakamiseksi EU:n vapaaehtoisapua koskevasta aloitteesta ja sen tärkeimmistä saavutuksista ja vaikutuksista.

Vuonna 2020 aloitetaan jälkiarviointi, joka kattaa aloitteen toteutuksen seitsenvuotisen rahoituskauden.

Lisätietoa EU:n vapaaehtoisapua koskevasta aloitteesta: http://ec.europa.eu/echo/what/humanitarian-aid/eu-aid-volunteers_en .

(1)    Euroopan humanitaarisen avun vapaaehtoisjoukkojen perustamisesta (”EU:n vapaaehtoisapua koskeva aloite”) 3 päivänä huhtikuuta 2014 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 375/2014 (EUVL L 122, 24.4.2014, s. 1); vapaaehtoisehdokkaita ja EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen vapaaehtoisia koskevista säännöistä 24 päivänä lokakuuta 2014 annettu komission delegoitu asetus (EU) N:o 1398/2014 (EUVL L 373, 31.12.2014, s. 8); Euroopan humanitaarisen avun vapaaehtoisjoukkojen perustamisesta (”EU:n vapaaehtoisapua koskeva aloite”) 3 päivänä huhtikuuta 2014 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 375/2014 täytäntöönpanosäännöistä 20 päivänä marraskuuta 2014 annettu komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 1244/2014 (EUVL L 334, 21.11.2014, s. 52).
(2)    EUVL L 122, 24.4.2014, s. 1–17.
(3)     http://ec.europa.eu/echo/who/accountability/annual-reports_en
(4)

EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen rahoittamisesta ja vuoden 2019 työohjelman hyväksymisestä 14 päivänä tammikuuta 2019 annettu komission täytäntöönpanopäätös C(2019) 4 (englanniksi).

(5)

     Tehtävien jako komission ja EACEA:n välillä perustuu koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirastolle koulutus-, audiovisuaali- ja kulttuurialalla toteutettaviin unionin ohjelmiin liittyvien ja erityisesti unionin yleiseen talousarvioon otettujen määrärahojen ja EKR:n määrärahojen toteuttamista koskevien tehtävien hoitamiseksi annettavasta valtuutuksesta 18 päivänä joulukuuta 2013 annettuun komission päätökseen C(2013) 9189 (englanniksi).

(6)     https://webgate.ec.europa.eu/echo/eu-aid-volunteers_en/
(7)    EU:n vapaaehtoisapua koskevasta aloitteesta rahoitettujen hankkeiden täytäntöönpanoon osallistuneiden vapaaehtoisten kertomukset on kursivoitu.
(8)    EACEA/10/2019.
(9)   https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/euav_deployment_2019_publication_results.pdf  
(10)    Asetuksen (EU) N:o 375/2014 10 ja 15 artikla.
(11)    EACEA 13/2019.
(12)     https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/selection-results/eu-aid-volunteers-technical-assistance-for-sending-organisations-capacity-building-for-humanitarian-aid-hosting-organisations-2019_en  
(13)     https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/certification-call-announcement-012115.pdf
(14)    EUVL L 334, 21.11.2014, s. 52–83.
(15)    Täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 1244/2014 liite II.
(16)    Joitakin vuonna 2019 tehtyjä videoita: https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181696 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181695   https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181782 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181684   https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181763 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181762   https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181694 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181783  
(17) https://ec.europa.eu/echo/what/humanitarian-aid/eu-aid-volunteers_en