29.10.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 440/67


Euroopan alueiden komitean lausunto aiheesta: ”Digipalvelusäädös ja digimarkkinasäädös”

(2021/C 440/13)

Esittelijä:

Rodi KRATSA (EL, EPP), Jooniansaarten aluejohtaja

Viiteasiakirjat:

Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi digitaalisten palvelujen sisämarkkinoista (digipalvelusäädös) ja direktiivin 2000/31/EY muuttamisesta,

COM(2020) 825 final

Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi kilpailullisista ja oikeudenmukaisista markkinoista digitaalialalla (digimarkkinasäädös),

COM(2020) 842 final

I   MUUTOSEHDOTUKSET

Muutosehdotus 1

COM(2020) 825 final – osa 1

Johdanto-osan 5 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Tätä asetusta olisi sovellettava tiettyjen tietoyhteiskunnan palvelujen tarjoajiin, sellaisina kuin palvelut määritellään Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä (EU) 2015/153526, eli kaikkiin etäpalveluina sähköisessä muodossa ja vastaanottajan henkilökohtaisesta pyynnöstä toimitettaviin palveluihin, joista tavallisesti maksetaan korvaus. Tätä asetusta olisi erityisesti sovellettava välityspalvelujen tarjoajiin ja varsinkin välityspalveluihin, jotka koostuvat palveluista ”pelkkä siirtotoiminta”, ”välimuistiin tallentaminen” ja ”säilytys”, koska näiden palvelujen käytön eksponentiaalinen kasvu, pääasiassa kaikenlaisiin laillisiin ja yhteiskunnallisesti hyödyllisiin tarkoituksiin, on myös lisännyt niiden merkitystä laittoman tai muuten haitallisen tiedon ja toiminnan välittämisessä ja levittämisessä.

Tätä asetusta olisi sovellettava tiettyjen tietoyhteiskunnan palvelujen tarjoajiin, sellaisina kuin palvelut määritellään Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä (EU) 2015/153526, eli kaikkiin etäpalveluina sähköisessä muodossa ja vastaanottajan henkilökohtaisesta pyynnöstä toimitettaviin palveluihin, joista tavallisesti maksetaan korvaus. Tätä asetusta olisi erityisesti sovellettava välityspalvelujen tarjoajiin ja varsinkin välityspalveluihin, jotka koostuvat palveluista ”pelkkä siirtotoiminta”, ”välimuistiin tallentaminen” ja ”säilytys” , sekä hakukoneisiin , koska näiden palvelujen käytön eksponentiaalinen kasvu, pääasiassa kaikenlaisiin laillisiin ja yhteiskunnallisesti hyödyllisiin tarkoituksiin, on myös lisännyt niiden merkitystä laittoman tai muuten haitallisen tiedon ja toiminnan välittämisessä ja levittämisessä.

Muutosehdotus 2

COM(2020) 825 final – osa 1

Johdanto-osan 8 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Tällaisen olennaisen yhteyden unioniin olisi katsottava olevan olemassa, jos palveluntarjoaja on sijoittautunut unioniin, tai jos näin ei ole, olennaisen yhteyden olemassaolo voidaan määrittää sen perusteella, että yhdessä tai useammassa jäsenvaltiossa on huomattava määrä palvelun käyttäjiä, tai sen perusteella, että toimintoja on kohdennettu yhteen tai useampaan jäsenvaltioon. Toimintojen kohdentaminen yhteen tai useampaan jäsenvaltioon voidaan määrittää kaikkien asiaankuuluvien olosuhteiden perusteella, mukaan lukien kyseisessä (kyseisissä) jäsenvaltio(i)ssa yleensä käytetyn kielen tai valuutan käytön kaltaisten tekijöiden perusteella, taikka jos tavaroiden tai palvelujen tilaamiseen on olemassa mahdollisuus tai jos käytetään kansallista aluetunnusta. Toimintojen kohdentaminen tiettyyn jäsenvaltioon voidaan päätellä myös siitä, että kansallisessa sovelluskaupassa on saatavilla asiaankuuluva sovellus, tai siitä, että palveluntarjoaja on mainostanut palvelujaan paikallisesti tai kyseisen jäsenvaltion kielellä taikka siitä, miten asiakassuhteita hoidetaan, esimerkiksi asiakaspalvelun tarjoamisesta kyseisessä jäsenvaltiossa yleensä käytetyllä kielellä. Olennaisen yhteyden voidaan olettaa olevan olemassa myös silloin, kun palveluntarjoaja suuntaa toimintaansa yhteen tai useampaan jäsenvaltioon Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 1215/2012 17 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitetulla tavalla. Toisaalta pelkästään sen seikan, että internetsivusto on teknisesti saavutettavissa unionista käsin, ei voida yksinomaan tällä perusteella katsoa muodostavan olennaista yhteyttä unioniin.

Tällaisen olennaisen yhteyden unioniin olisi katsottava olevan olemassa, jos palveluntarjoaja on sijoittautunut unioniin, tai jos näin ei ole, olennaisen yhteyden olemassaolo voidaan määrittää sen perusteella, että yhdessä tai useammassa jäsenvaltiossa on huomattava määrä palvelun käyttäjiä, tai sen perusteella, että toimintoja on kohdennettu yhteen tai useampaan jäsenvaltioon. Toimintojen kohdentaminen yhteen tai useampaan jäsenvaltioon voidaan määrittää kaikkien asiaankuuluvien olosuhteiden perusteella, mukaan lukien kyseisessä (kyseisissä) jäsenvaltio(i)ssa käytetyn virallisen kielen tai valuutan käytön kaltaisten tekijöiden perusteella, taikka jos tavaroiden tai palvelujen tilaamiseen on olemassa mahdollisuus tai jos käytetään kansallista aluetunnusta. Toimintojen kohdentaminen tiettyyn jäsenvaltioon voidaan päätellä myös siitä, että kansallisessa sovelluskaupassa on saatavilla asiaankuuluva sovellus, tai siitä, että palveluntarjoaja on mainostanut palvelujaan paikallisesti tai jollakin kyseisen jäsenvaltion virallisella kielellä tai sen alueella yleisesti käytetyllä kielellä taikka siitä, miten asiakassuhteita hoidetaan, esimerkiksi asiakaspalvelun tarjoamisesta jollakin kyseisen jäsenvaltion virallisella kielellä tai sen alueella yleisesti käytetyllä kielellä. Olennaisen yhteyden voidaan olettaa olevan olemassa myös silloin, kun palveluntarjoaja suuntaa toimintaansa yhteen tai useampaan jäsenvaltioon Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 1215/2012 17 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitetulla tavalla. Toisaalta pelkästään sen seikan, että internetsivusto on teknisesti saavutettavissa unionista käsin, ei voida yksinomaan tällä perusteella katsoa muodostavan olennaista yhteyttä unioniin.

Perustelu

On aiheellista parantaa asetustekstin täsmällisyyttä ja objektiivisuutta viittaamalla viralliseen valuuttaan ja kieleen. Lisäksi kielten yhteydessä on syytä ottaa huomioon sekä viralliset kielet että jäsenvaltion alueella yleisesti käytetyt kielet.

Muutosehdotus 3

COM(2020) 825 final – osa 1

Johdanto-osan 12 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Jotta voidaan varmistaa verkkoympäristön turvallisuus, ennakoitavuus ja luotettavuus, tässä asetuksessa ”laittoman sisällön” käsite olisi määriteltävä laajasti. Käsite kattaa myös tiedon, joka liittyy laittomaan sisältöön ja laittomiin tuotteisiin, palveluihin ja toimintaan. Tämä käsite olisi erityisesti ymmärrettävä siten, että sillä tarkoitetaan muodosta riippumatta tietoja, jotka ovat sovellettavan lainsäädännön mukaan joko itsessään laittomia, kuten laiton vihapuhe tai terroristinen sisältö ja laiton syrjivä sisältö, tai jotka liittyvät laittomaan toimintaan, kuten lasten seksuaalista hyväksikäyttöä esittävien kuvien jakaminen, yksityisten kuvien lainvastainen, ilman lupaa tapahtuva jakaminen, verkkoahdistelu, vaatimustenvastaisten tai väärennettyjen tuotteiden myynti, tekijänoikeudella suojatun aineiston luvaton käyttö taikka toiminta, johon liittyy kuluttajansuojalainsäädännön rikkomista. Tältä osin sillä ei ole merkitystä, johtuuko tietojen tai toiminnan lainvastaisuus unionin oikeudesta vai unionin oikeuden mukaisesta kansallisesta oikeudesta, ja mikä on kyseisen oikeuden täsmällinen luonne tai kohde.

Jotta voidaan varmistaa verkkoympäristön turvallisuus, ennakoitavuus ja luotettavuus, tässä asetuksessa ”laittoman sisällön” käsite olisi määriteltävä laajasti. Käsite kattaa myös tiedon, joka liittyy laittomaan sisältöön ja laittomiin tuotteisiin, palveluihin ja toimintaan. Tämä käsite olisi erityisesti ymmärrettävä siten, että sillä tarkoitetaan muodosta riippumatta tietoja, jotka ovat sovellettavan lainsäädännön mukaan joko itsessään laittomia, kuten laiton vihapuhe tai terroristinen sisältö ja laiton syrjivä sisältö, tai jotka liittyvät laittomaan toimintaan, kuten laittomien palvelujen tarjoaminen – esimerkiksi majoituspalvelujen tarjoaminen lyhytaikaisvuokrausalustoilla unionin tai kansallisen lainsäädännön vastaisesti, alue- ja paikallistason säännökset mukaan luettuina –, lasten seksuaalista hyväksikäyttöä esittävien kuvien jakaminen, yksityisten kuvien lainvastainen, ilman lupaa tapahtuva jakaminen, verkkoahdistelu, vaatimustenvastaisten tai väärennettyjen tuotteiden myynti, kuluttajansuojalainsäädännön vastainen tuotteiden myynti tai palvelujen tarjoaminen, tekijänoikeudella suojatun aineiston luvaton käyttö, toiminta, johon liittyy kuluttajansuojalainsäädännön rikkomista , taikka sellaisten palvelujen tarjoaminen audiovisuaalista mediaa koskevaa lainsäädäntöä rikkoen, jotka saattavat haitata vakavasti alaikäisten fyysistä, henkistä tai moraalista kehitystä . Tältä osin sillä ei ole merkitystä, johtuuko tietojen tai toiminnan lainvastaisuus unionin oikeudesta vai unionin oikeuden mukaisesta kansallisesta oikeudesta, ja mikä on kyseisen oikeuden täsmällinen luonne tai kohde.

Perustelu

Unionin, jäsenvaltioiden tai alue- ja paikallistason lainsäädännön vastaiset laittomat palvelut, joihin on tarkoitus puuttua, on eriteltävä yksityiskohtaisemmin.

Muutosehdotus 4

COM(2020) 825 final – osa 1

Uusi kappale johdanto-osan 12 kappaleen jälkeen

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

 

Covid-19-pandemian aikainen ryntäys käyttämään digitaaliseen infrastruktuuriin pohjautuvia teknologisia ratkaisuja on lisännyt entisestään portinvartijoiden ja yritys- ja loppukäyttäjien välistä tiedon epäsymmetriaa. Lisäksi tuleviin kriiseihin varauduttaessa olisi otettava huomioon tällaisesta digitaaliseen infrastruktuuriin ja teknisiin ratkaisuihin sidoksissa olosta saadut kokemukset. Euroopan digitaalinen häiriönsietokyky olisi tunnustettava tärkeäksi, sitä olisi vahvistettava, ja olisi ryhdyttävä yhteisiin toimiin sen aikaansaamiseksi.

Perustelu

Digitaalinen häiriönsietokyky olisi nykyistä enemmän tunnustettava perusarvoksi, ja paikallis- ja alueviranomaiset voisivat hyvinkin edistää tätä. Muutosehdotuksessa viitataan meneillään olevaan covid-19-pandemiaan ja täsmennetään kohtaa varautumisen osalta.

Muutosehdotus 5

COM(2020) 825 final – osa 1

Johdanto-osan 13 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Kun otetaan huomioon kyseisten palvelujen erityispiirteet ja vastaava tarve asettaa niiden tarjoajille tiettyjä erityisvelvoitteita, on tarpeen erottaa tässä asetuksessa määritellyssä säilytyspalvelujen tarjoajien laajemmassa luokassa verkkoalustojen alaluokka. Verkkoalustat, kuten sosiaaliset verkostot tai verkossa toimivat markkinapaikat, olisi määriteltävä säilytyspalvelujen tarjoajiksi, jotka säilyttävät palvelun vastaanottajien toimittamat tiedot niiden pyynnöstä ja lisäksi levittävät näitä tietoja yleisölle, tälläkin kertaa niiden pyynnöstä. Jotta vältettäisiin liian laajojen velvoitteiden asettaminen, säilytyspalvelujen tarjoajia ei kuitenkaan tulisi katsoa verkkoalustoiksi, jos levittäminen yleisölle on jonkin muun palvelun vain vähäinen ja puhtaasti täydentävä tekijä, asianomaista ominaisuutta ei objektiivisista teknisistä syistä voida käyttää ilman kyseistä toista pääasiallista palvelua, eikä asianomaisen ominaisuuden sisällyttäminen toiseen palveluun ole keino kiertää verkkoalustoihin sovellettavia tämän asetuksen sääntöjä. Esimerkiksi verkkosanomalehden kommenttiosio voisi olla tällainen ominaisuus, jos on selvää, että osio on liitännäinen pääpalveluun nähden, jota uutisten julkaiseminen kustantajan toimituksellisella vastuulla edustaa.

Kun otetaan huomioon kyseisten palvelujen erityispiirteet ja vastaava tarve asettaa niiden tarjoajille tiettyjä erityisvelvoitteita, on tarpeen erottaa tässä asetuksessa määritellyssä säilytyspalvelujen tarjoajien laajemmassa luokassa verkkoalustojen alaluokka. Verkkoalustat, kuten sosiaaliset verkostot , sisällönjakoalustat tai verkossa toimivat markkinapaikat, olisi määriteltävä säilytyspalvelujen tarjoajiksi, jotka säilyttävät palvelun vastaanottajien toimittamat tiedot niiden pyynnöstä ja lisäksi levittävät näitä tietoja yleisölle, tälläkin kertaa niiden pyynnöstä. Jotta vältettäisiin liian laajojen velvoitteiden asettaminen, säilytyspalvelujen tarjoajia ei kuitenkaan tulisi katsoa verkkoalustoiksi, jos levittäminen yleisölle on jonkin muun palvelun vain vähäinen ja puhtaasti täydentävä tekijä, asianomaista ominaisuutta ei objektiivisista teknisistä syistä voida käyttää ilman kyseistä toista pääasiallista palvelua, eikä asianomaisen ominaisuuden sisällyttäminen toiseen palveluun ole keino kiertää verkkoalustoihin sovellettavia tämän asetuksen sääntöjä. Esimerkiksi verkkosanomalehden kommenttiosio voisi olla tällainen ominaisuus, jos on selvää, että osio on liitännäinen pääpalveluun nähden, jota uutisten julkaiseminen kustantajan toimituksellisella vastuulla edustaa.

Muutosehdotus 6

COM(2020) 825 final – osa 1

Uusi kappale johdanto-osan 13 kappaleen jälkeen

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

 

Jäsenvaltiot voivat asettaa asiaankuuluvilla hallintotasoilla ja tapauksen mukaan kulloisestakin oikeudellisesta toimivaltajaosta riippuen välityspalvelujen tarjoajille tietojen toimittamisvelvoitteita. Tähän liittyen on syytä huomata asetuksen (EU) 2016/679 yhteensopivuus sen kanssa, että oikeus- tai hallintoviranomaisilla on oikeus pyytää tietoja tämän asetuksen 9 artiklan nojalla.

Muutosehdotus 7

COM(2020) 825 final – osa 1

Uusi kappale johdanto-osan 38 kappaleen jälkeen

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

 

Koska tämän asetuksen tavoitteena on varmistaa verkkoympäristön turvallisuus, ennakoitavuus ja luotettavuus, siinä sovelletaan periaatetta, jonka mukaan se, mikä on laitonta verkon ulkopuolella, on laitonta myös verkossa.

Perustelu

”Mikä on laitonta verkon ulkopuolella, on laitonta myös verkossa” on verkkopalvelujen sääntelyn keskeinen periaate, ja se olisi mainittava ehdotuksessa erikseen.

Muutosehdotus 8

COM(2020) 825 final – osa 1

Johdanto-osan 50 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Jotta voidaan varmistaa kyseisen velvoitteen tehokas ja riittävä soveltaminen aiheuttamatta kohtuutonta rasitetta, asetuksen soveltamisalaan kuuluvien verkkoalustojen olisi kohtuullisesti pyrittävä varmistamaan kyseisten elinkeinonharjoittajien toimittamien tietojen luotettavuus erityisesti käyttämällä vapaasti saatavilla olevia virallisia verkkotietokantoja ja verkkorajapintoja, kuten kansallisia kaupparekistereitä ja alv-tietojen vaihtojärjestelmää45, tai pyytämällä asianomaisia elinkeinonharjoittajia toimittamaan luotettavia tositteita, kuten henkilöllisyystodistusten jäljennöksiä, oikeaksi todistettuja tiliotteita, yritysten todistuksia ja kaupparekisteritodistuksia. Ne voivat käyttää myös muita, etäkäytössä olevia lähteitä, jotka tarjoavat samanasteisen luotettavuustason tämän velvoitteen täyttämiseksi. Asetuksen soveltamisalaan kuuluvia verkkoalustoja ei kuitenkaan tulisi velvoittaa ryhtymään kohtuuttomaan tai kalliiseen verkossa tapahtuvaan tiedonhankintaan tai suorittamaan todentamisia paikalla. Tällaisten verkkoalustojen, jotka ovat toteuttaneet tässä asetuksessa edellytetyt kohtuulliset toimet, ei myöskään tulisi katsoa takaavan tietojen luotettavuutta kuluttajille tai muille asianomaisille osapuolille. Tällaisten verkkoalustojen olisi myös suunniteltava ja järjestettävä verkkorajapintansa siten, että elinkeinonharjoittajat voivat noudattaa unionin oikeuden mukaisia velvoitteitaan, erityisesti vaatimuksia, joista säädetään Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/83/EU46 6 ja 8 artiklassa, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2005/29/EY47 7 artiklassa ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/6/EY48 3 artiklassa.

Jotta voidaan varmistaa kyseisen velvoitteen tehokas ja riittävä soveltaminen aiheuttamatta kohtuutonta rasitetta, asetuksen soveltamisalaan kuuluvien verkkoalustojen olisi kohtuullisesti pyrittävä varmistamaan kyseisten elinkeinonharjoittajien toimittamien tietojen luotettavuus erityisesti käyttämällä vapaasti saatavilla olevia virallisia verkkotietokantoja ja verkkorajapintoja, kuten kansallisia kaupparekistereitä ja alv-tietojen vaihtojärjestelmää45, tai pyytämällä asianomaisia elinkeinonharjoittajia toimittamaan luotettavia tositteita, kuten henkilöllisyystodistusten jäljennöksiä, oikeaksi todistettuja tiliotteita, yritysten todistuksia ja kaupparekisteritodistuksia. Ne voivat käyttää myös muita, etäkäytössä olevia lähteitä, jotka tarjoavat samanasteisen luotettavuustason tämän velvoitteen täyttämiseksi. Tällaisten verkkoalustojen olisi myös suunniteltava ja järjestettävä verkkorajapintansa siten, että elinkeinonharjoittajat voivat noudattaa unionin oikeuden mukaisia velvoitteitaan, erityisesti vaatimuksia, joista säädetään Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/83/EU46 6 ja 8 artiklassa, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2005/29/EY47 7 artiklassa ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/6/EY48 3 artiklassa.

Perustelu

Ilmaisu ”kohtuuttomaan tai kalliiseen verkossa tapahtuvaan tiedonhankintaan” on liian epämääräinen, kun otetaan huomioon, että kyse on oikeudellisesti sitovasta tekstistä. Ei pidä myöskään antaa ymmärtää, ettei verkkoalustoille saisi aiheutua elinkeinonharjoittajien antamien tietojen luotettavuuden todentamisesta minkäänlaista vaivaa.

Muutosehdotus 9

COM(2020) 825 final – osa 1

Johdanto-osan 72 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Tässä asetuksessa säädettyjen velvoitteiden asianmukaisen valvonnan ja täytäntöönpanon varmistaminen olisi periaatteessa annettava jäsenvaltioiden tehtäväksi. Tätä varten jäsenvaltioiden olisi nimettävä vähintään yksi viranomainen, jonka tehtävänä on tämän asetuksen soveltaminen ja täytäntöönpanon valvonta. Jäsenvaltioiden olisi kuitenkin voitava antaa useammalle kuin yhdelle toimivaltaiselle viranomaiselle tämän asetuksen soveltamiseen liittyviä erityisiä valvonta- tai täytäntöönpanotehtäviä ja -valtuuksia, esimerkiksi tietyillä aloilla, näiden viranomaisten kansallisen perustuslaillisen, organisatorisen ja hallinnollisen rakenteen mukaisesti. Esimerkkeinä voidaan mainita sähköisen viestinnän sääntelyviranomaiset, media-alan sääntelyviranomaiset ja kuluttajansuojaviranomaiset.

Tässä asetuksessa säädettyjen velvoitteiden asianmukaisen valvonnan ja täytäntöönpanon varmistaminen olisi periaatteessa annettava jäsenvaltioiden tehtäväksi. Tätä varten jäsenvaltioiden olisi nimettävä vähintään yksi viranomainen, jonka tehtävänä on tämän asetuksen soveltaminen ja täytäntöönpanon valvonta. Jäsenvaltioiden olisi kuitenkin voitava antaa useammalle kuin yhdelle toimivaltaiselle viranomaiselle tämän asetuksen soveltamiseen liittyviä erityisiä valvonta- tai täytäntöönpanotehtäviä ja -valtuuksia, esimerkiksi tietyillä aloilla, näiden viranomaisten kansallisen perustuslaillisen, organisatorisen ja hallinnollisen rakenteen mukaisesti. Esimerkkeinä voidaan mainita sähköisen viestinnän sääntelyviranomaiset, media-alan sääntelyviranomaiset ja kuluttajansuojaviranomaiset. Jäsenvaltioiden olisi annettava aiheellisiksi katsomissaan tapauksissa valvonta- tai täytäntöönpanotehtäviä paikallis- ja alueviranomaisille ja osoitettava niille tarvittavat resurssit ehdotettujen toimien toteuttamiseksi.

Perustelu

Paikallis- ja alueviranomaiset olisi otettava huomioon ja pidettävä ajan tasalla velvoitteiden täytäntöönpanosta ja valvonnasta.

Ehdotettujen toimien toteuttamiseksi on kuitenkin myös osoitettava riittävät resurssit.

Muutosehdotus 10

COM(2020) 825 final – osa 1

Johdanto-osan 76 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Koska välityspalvelujen tarjoajiin ei sovelleta yleistä vaatimusta varmistaa fyysinen läsnäolo jonkin jäsenvaltion alueella, on tarpeen selventää, minkä jäsenvaltion lainkäyttövaltaan kyseiset palveluntarjoajat kuuluvat, jotta kansalliset toimivaltaiset viranomaiset voivat valvoa III ja IV luvussa vahvistettujen sääntöjen noudattamista. Palveluntarjoajan olisi kuuluttava sen jäsenvaltion lainkäyttövaltaan, jossa sen päätoimipaikka eli sääntömääräinen kotipaikka sijaitsee ja jossa sen pääasialliset taloudelliset toiminnot ja toiminnan valvonta tapahtuvat. Niiden palveluntarjoajien osalta, joilla ei ole toimipaikkaa unionissa mutta jotka tarjoavat palveluja unionissa ja jotka sen vuoksi kuuluvat tämän asetuksen soveltamisalaan, jäsenvaltiolla, johon kyseiset palveluntarjoajat ovat nimenneet laillisen edustajansa, olisi oltava lainkäyttövalta, kun otetaan huomioon tämän asetuksen mukainen laillisten edustajien tehtävä. Tämän asetuksen tehokkaan soveltamisen varmistamiseksi kaikilla jäsenvaltioilla olisi kuitenkin oltava lainkäyttövalta sellaisten palveluntarjoajien osalta, jotka eivät ole nimenneet laillista edustajaa, edellyttäen että ne bis in idem -periaatetta noudatetaan. Tätä varten kunkin jäsenvaltion, joka käyttää lainkäyttövaltaa tällaisiin palveluntarjoajiin nähden, olisi ilman aiheetonta viivytystä ilmoitettava kaikille muille jäsenvaltioille toimenpiteistä, joita se on toteuttanut käyttäessään kyseistä toimivaltaa.

Koska välityspalvelujen tarjoajiin ei sovelleta yleistä vaatimusta varmistaa fyysinen läsnäolo jonkin jäsenvaltion alueella, on tarpeen selventää, minkä jäsenvaltion lainkäyttövaltaan kyseiset palveluntarjoajat kuuluvat, jotta kansalliset toimivaltaiset viranomaiset voivat valvoa III ja IV luvussa vahvistettujen sääntöjen noudattamista. Palveluntarjoajan olisi kuuluttava sen jäsenvaltion lainkäyttövaltaan, jossa sen päätoimipaikka eli sääntömääräinen kotipaikka sijaitsee ja jossa sen pääasialliset taloudelliset toiminnot ja toiminnan valvonta tapahtuvat. Niiden palveluntarjoajien osalta, joilla ei ole toimipaikkaa unionissa mutta jotka tarjoavat palveluja unionissa ja jotka sen vuoksi kuuluvat tämän asetuksen soveltamisalaan, jäsenvaltiolla, johon kyseiset palveluntarjoajat ovat nimenneet laillisen edustajansa, olisi oltava lainkäyttövalta, kun otetaan huomioon tämän asetuksen mukainen laillisten edustajien tehtävä. Tämän asetuksen tehokkaan soveltamisen varmistamiseksi kaikilla jäsenvaltioilla olisi kuitenkin oltava lainkäyttövalta sellaisten palveluntarjoajien osalta, jotka eivät ole nimenneet laillista edustajaa, edellyttäen että ne bis in idem -periaatetta noudatetaan. Tätä varten kunkin jäsenvaltion, joka käyttää lainkäyttövaltaa tällaisiin palveluntarjoajiin nähden, olisi ilman aiheetonta viivytystä ilmoitettava kaikille muille jäsenvaltioille sekä tarvittaessa paikallis- ja alueviranomaisille toimenpiteistä, joita se on toteuttanut käyttäessään kyseistä toimivaltaa.

Perustelu

Paikallis- ja alueviranomaisille tulee tiedottaa toimenpiteistä, jotka koskevat niiden toimialueella tarjottavia palveluja.

Muutosehdotus 11

COM(2020) 825 final – osa 1

Johdanto-osan 88 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Tämän asetuksen yhdenmukaisen soveltamisen varmistamiseksi on tarpeen perustaa unionin tasolle riippumaton neuvoa-antava ryhmä, jonka olisi tuettava komissiota ja autettava koordinoimaan digitaalisten palvelujen koordinaattorien toimia. Euroopan digitaalisten palvelujen lautakunnan olisi koostuttava digitaalisten palvelujen koordinaattoreista, sanotun kuitenkaan rajoittamatta digitaalisten palvelujen koordinaattorien mahdollisuutta kutsua kokouksiinsa tai nimittää tilapäisiä muiden sellaisten toimivaltaisten viranomaisten edustajia, joille on annettu tämän asetuksen mukaisia erityistehtäviä, jos tämä on tarpeen niiden kansallisen tehtävänjaon ja toimivallan mukaisesti. Jos osallistujia on useita yhdestä jäsenvaltiosta, äänioikeus olisi rajoitettava yhteen edustajaan jäsenvaltiota kohden.

Tämän asetuksen yhdenmukaisen soveltamisen varmistamiseksi on tarpeen perustaa unionin tasolle riippumaton neuvoa-antava ryhmä, jonka olisi tuettava komissiota ja autettava koordinoimaan digitaalisten palvelujen koordinaattorien toimia. Euroopan digitaalisten palvelujen lautakunnan olisi koostuttava digitaalisten palvelujen koordinaattoreista, sanotun kuitenkaan rajoittamatta digitaalisten palvelujen koordinaattorien mahdollisuutta kutsua kokouksiinsa tai nimittää tilapäisiä muiden sellaisten toimivaltaisten viranomaisten edustajia, joille on annettu tämän asetuksen mukaisia erityistehtäviä, jos tämä on tarpeen niiden kansallisen tehtävänjaon ja toimivallan mukaisesti. Jos osallistujia on useita yhdestä jäsenvaltiosta, äänioikeus olisi rajoitettava yhteen edustajaan jäsenvaltiota kohden. Euroopan digitaalisten palvelujen lautakunnan tehtäviä hoitamaan olisi valittava pätevä jäsenistö, ja sen kokoonpanon olisi oltava sukupuolijakaumaltaan tasapainoinen.

Muutosehdotus 12

COM(2020) 825 final – osa 1

2 artiklan r alakohta (uusi)

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

 

”merkittävään yleiseen etuun liittyvillä pakottavilla syillä” erityisesti sellaisia merkittävään yleiseen etuun liittyviä pakottavia syitä, jotka on vahvistettu sellaisiksi unionin tuomioistuimen oikeuskäytännössä ja joihin kuuluvat muun muassa seuraavat: yleinen järjestys, yleinen turvallisuus, kansanterveys, sosiaaliturvajärjestelmän rahoituksen tasapainon turvaaminen, kuluttajien, palvelujen vastaanottajien ja työntekijöiden suojelu, nuorten suojelu, liiketoimien rehellisyys, petostentorjunta, ympäristönsuojelu kaupunkiympäristö mukaan luettuna, eläinten terveys, henkisen omaisuuden suojelu, historiallisen, kulttuuri- ja taideperinnön säilyttäminen, sosiaali- ja kulttuuripoliittiset tavoitteet, asuminen, kulttuurin, tutkimuksen ja tieteen edistäminen, tiedotusvälineiden moniarvoisuuden turvaaminen sekä sukupuolten tasa-arvo;

Perustelu

Merkittävään yleiseen etuun liittyvät pakottavat syyt on määriteltävä, ja niiden olisi oltava erottamaton osa tätä asetusta. Muun muassa sukupuolten tasa-arvo kuuluu tällaisiin syihin.

Muutosehdotus 13

COM(2020) 825 final – osa 1

2 artiklan s alakohta (uusi)

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

 

”toimivaltaisella viranomaisella” valtiollisen, alueellisen tai paikallisen tason toimivaltaisia viranomaisia, jotka on nimetty asiaa koskevan kansallisen lainsäädännön mukaisesti ja jotka vastaavat tämän asetuksen täytäntöönpanon valvonnasta ja oikeutettujen etujen suojaamisesta, mukaan lukien laittoman verkkosisällön torjunta; jäsenvaltio voi myös nimetä useita toimivaltaisia viranomaisia;

Perustelu

Toimivaltaisen viranomaisen käsite olisi määriteltävä 2 artiklassa, koska 38 artiklan 1 kohdassa esitetään vain digitaalisten palvelujen koordinaattorien vastuualueet.

Muutosehdotus 14

COM(2020) 825 final – osa 1

5 artiklan 1 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Jos tietoyhteiskunnan palvelun tarjoaminen käsittää palvelun vastaanottajan toimittamien tietojen tallentamisen, palveluntarjoaja ei ole vastuussa palvelun vastaanottajan pyynnöstä tallennetuista tiedoista, edellyttäen, että

Jos tietoyhteiskunnan palvelun tarjoaminen käsittää palvelun vastaanottajan toimittamien tietojen tallentamisen, palveluntarjoaja ei ole vastuussa palvelun vastaanottajan pyynnöstä tallennetuista tiedoista, edellyttäen, että

a)

palveluntarjoajalla ei ole tosiasiallista tietoa laittomasta toiminnasta tai laittomasta sisällöstä eikä sen tiedossa vahingonkorvausvaatimuksen kyseessä ollen ole tosiasioita tai olosuhteita, joiden perusteella toiminnan tai sisällön laittomuus on ilmeistä; tai

a)

palveluntarjoajalla ei ole tosiasiallista tietoa laittomasta toiminnasta tai laittomasta sisällöstä eikä sen tiedossa vahingonkorvausvaatimuksen kyseessä ollen ole tosiasioita tai olosuhteita, joiden perusteella toiminnan tai sisällön laittomuus on ilmeistä; tai

b)

palveluntarjoaja toimii viipymättä laittoman sisällön poistamiseksi tai sen saannin estämiseksi heti saatuaan tiedon tällaisista seikoista.

b)

palveluntarjoaja toimii ilman aiheetonta viivytystä ja joka tapauksessa 72 tunnin kuluessa laittoman sisällön poistamiseksi tai sen saannin estämiseksi heti saatuaan tiedon tällaisista seikoista.

Perustelu

Määräaikoja ei voida jättää avoimiksi, vaan ne on täsmennettävä. Ehdotettu takaraja vastaa useiden maiden kansallisessa lainsäädännössä asetettua määräaikaa. Saksan verkkovalvontalaissa (Netzwerkdurchsetzungsgesetz) edellytetään, että ilmeisen laittoman sisällön kohdalla toimiin ryhdytään niinkin nopeasti kuin 24 tunnin kuluessa.

Muutosehdotus 15

COM(2020) 825 final – osa 1

8 artiklan 1 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Kun välityspalvelun tarjoaja saa asianomaiselta kansalliselta oikeus- tai hallintoviranomaiselta sovellettavan unionin tai kansallisen lainsäädännön perusteella ja unionin oikeuden mukaisesti määräyksen toteuttaa toimia tiettyä laitonta sisältöä vastaan, sen on ilmoitettava määräyksen antaneelle viranomaiselle ilman aiheetonta viivytystä, mihin määräys on johtanut, sekä täsmennettävä toteutetut toimet ja niiden toteuttamisajankohta.

Kun välityspalvelun tarjoaja saa asianomaiselta kansalliselta oikeus- tai hallintoviranomaiselta sovellettavan unionin tai kansallisen , alueellisen tai paikallisen lainsäädännön perusteella , tapauksen mukaan kulloisestakin oikeudellisesta toimivaltajaosta riippuen, ja unionin oikeuden mukaisesti määräyksen toteuttaa toimia tiettyä laitonta sisältöä vastaan, sen on ilmoitettava määräyksen antaneelle viranomaiselle ilman aiheetonta viivytystä, mihin määräys on johtanut, sekä täsmennettävä toteutetut toimet ja niiden toteuttamisajankohta.

Perustelu

Tarkoituksena on selventää, mitä sovellettavalla lainsäädännöllä tarkoitetaan.

Muutosehdotus 16

COM(2020) 825 final – osa 1

8 artiklan 2 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että 1 kohdassa tarkoitetut määräykset täyttävät seuraavat edellytykset:

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että 1 kohdassa tarkoitetut määräykset täyttävät seuraavat edellytykset:

a)

määräys sisältää seuraavat:

a)

määräys sisältää seuraavat:

 

perustelut sille, miksi tieto on laitonta sisältöä, ja viittaus siihen unionin tai kansallisen lainsäädännön säännökseen, jota on rikottu,

 

perustelut sille, miksi tieto on laitonta sisältöä, ja viittaus siihen unionin tai kansallisen lainsäädännön säännökseen, jota on rikottu,

 

yksi tai useampi täsmällinen ORL-osoite ja tarvittaessa lisätiedot, joiden avulla asianomaisen laittoman sisällön voi paikallistaa,

 

yksi tai useampi täsmällinen ORL-osoite ja tarvittaessa lisätiedot, joiden avulla asianomaisen laittoman sisällön voi paikallistaa,

 

tiedot palveluntarjoajan ja sisällön tarjonneen palvelun vastaanottajan käytettävissä olevista muutoksenhakukeinoista;

 

tiedot palveluntarjoajan ja sisällön tarjonneen palvelun vastaanottajan käytettävissä olevista muutoksenhakukeinoista;

b)

määräyksen alueellinen soveltamisala, sovellettavien unionin ja kansallisen oikeuden sääntöjen, mukaan lukien perusoikeuskirja, ja tarvittaessa kansainvälisen oikeuden yleisten periaatteiden perusteella, ei ylitä sitä, mikä on ehdottoman välttämätöntä määräyksen tavoitteen saavuttamiseksi;

b)

määräyksen alueellinen soveltamisala, sovellettavien unionin ja kansallisen oikeuden sääntöjen, mukaan lukien perusoikeuskirja, ja tarvittaessa kansainvälisen oikeuden yleisten periaatteiden perusteella, ei ylitä sitä, mikä on ehdottoman välttämätöntä määräyksen tavoitteen saavuttamiseksi;

c)

määräys laaditaan palveluntarjoajan ilmoittamalla kielellä ja lähetetään palveluntarjoajan 10 artiklan mukaisesti nimeämään yhteyspisteeseen.

c)

määräys laaditaan yksiselitteisesti, kyseisessä jäsenvaltiossa käytetyllä kielellä ja vähintään yhdellä palveluntarjoajan ilmoittamalla EU:n virallisella työkielellä (englanti, ranska, saksa) ja lähetetään palveluntarjoajan 10 artiklan mukaisesti nimeämään yhteyspisteeseen.

Perustelu

Ehdotus avaa nykymuodossaan palveluntarjoajille porsaanreikiä, joita ei voida pitää hyväksyttävinä (yksin jo sellaisen kielen valitseminen, jota käytetään kaupallisissa yhteyksissä vain harvoin), ja vaikeuttaa siten kohtuuttomasti asianomaisen viranomaisen toimintaa. Ehdotetulla muutoksella poistetaan tämä riski rajaamalla valinta vähintään yhteen kolmesta virallisesta työkielestä.

Muutosehdotus 17

COM(2020) 825 final – osa 1

9 artikla

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

1.   Kun välityspalvelun tarjoaja saa asianomaisilta kansallisilta oikeus- tai hallintoviranomaisilta sovellettavan unionin tai kansallisen lainsäädännön nojalla määräyksen antaa tietty tieto yhdestä tai useammasta yksittäisestä palvelun vastaanottajasta, sen on ilman aiheetonta viivytystä ilmoitettava määräyksen antaneelle viranomaiselle määräyksen vastaanottamisesta ja siitä, mihin se on johtanut.

1.   Kun välityspalvelun tarjoaja saa asianomaisilta kansallisilta oikeus- tai hallintoviranomaisilta sovellettavan unionin tai kansallisen lainsäädännön nojalla määräyksen antaa tietty tieto yhdestä tai useammasta yksittäisestä palvelun vastaanottajasta, sen on ilman aiheetonta viivytystä ilmoitettava määräyksen antaneelle viranomaiselle määräyksen vastaanottamisesta ja siitä, mihin se on johtanut.

2.   Jäsenvaltioiden on varmistettava, että 1 kohdassa tarkoitetut määräykset täyttävät seuraavat edellytykset:

2.   Jäsenvaltioiden on varmistettava, että 1 kohdassa tarkoitetut määräykset täyttävät seuraavat edellytykset:

a)

määräyksen sisältö on seuraava:

a)

määräyksen sisältö on seuraava:

 

perustelut, joissa selitetään tavoite, jota varten tietoja vaaditaan, ja miksi tietojen antamista koskeva vaatimus on tarpeen ja oikeasuhteinen sen määrittämiseksi, noudattavatko välityspalvelujen vastaanottajat sovellettavia unionin tai kansallisia sääntöjä, paitsi jos tällaisia perusteluja ei voida ilmoittaa rikosten torjuntaan, tutkintaan, selvittämiseen ja syytteeseenpanoon liittyvistä syistä,

 

perustelut, joissa selitetään tavoite, jota varten tietoja vaaditaan, ja miksi tietojen antamista koskeva vaatimus on tarpeen ja oikeasuhteinen sen määrittämiseksi, noudattavatko välityspalvelujen vastaanottajat sovellettavia unionin tai kansallisia sääntöjä, paitsi jos tällaisia perusteluja ei voida ilmoittaa rikosten torjuntaan, tutkintaan, selvittämiseen ja syytteeseenpanoon liittyvistä syistä,

 

tiedot palveluntarjoajan ja sisällön tarjonneen palvelun vastaanottajan käytettävissä olevista muutoksenhakukeinoista;

 

tiedot palveluntarjoajan ja sisällön tarjonneen palvelun vastaanottajan käytettävissä olevista muutoksenhakukeinoista;

b)

määräyksessä edellytetään ainoastaan, että palveluntarjoaja toimittaa tiedot, jotka on jo kerätty palvelun tarjoamista varten ja jotka ovat sen hallinnassa;

b)

määräyksessä edellytetään ainoastaan, että palveluntarjoaja toimittaa tiedot, jotka on jo kerätty palvelun tarjoamista varten ja jotka ovat sen hallinnassa;

c)

määräys laaditaan palveluntarjoajan ilmoittamalla kielellä ja lähetetään palveluntarjoajan 10 artiklan mukaisesti nimeämään yhteyspisteeseen.

c)

määräys laaditaan palveluntarjoajan ilmoittamalla kielellä ja lähetetään palveluntarjoajan 10 artiklan mukaisesti nimeämään yhteyspisteeseen.

3.   Määräyksen antavan oikeus- tai hallintoviranomaisen jäsenvaltion digitaalisten palvelujen koordinaattorin on ilman aiheetonta viivytystä toimitettava jäljennös 1 kohdassa tarkoitetusta määräyksestä kaikille digitaalisten palvelujen koordinaattoreille 67 artiklan mukaisesti perustetun järjestelmän välityksellä.

3.   Määräyksen antavan oikeus- tai hallintoviranomaisen jäsenvaltion digitaalisten palvelujen koordinaattorin on ilman aiheetonta viivytystä toimitettava jäljennös 1 kohdassa tarkoitetusta määräyksestä kaikille digitaalisten palvelujen koordinaattoreille 67 artiklan mukaisesti perustetun järjestelmän välityksellä.

4.   Tässä artiklassa säädetyt edellytykset ja vaatimukset eivät rajoita unionin oikeuden mukaisten kansallisen rikosprosessioikeuden vaatimusten soveltamista.

4.   Tässä artiklassa säädetyt edellytykset ja vaatimukset eivät rajoita unionin oikeuden mukaisten kansallisen rikosprosessioikeuden vaatimusten soveltamista.

 

5.     Jäsenvaltiot voivat asettaa välityspalvelujen tarjoajalle velvoitteen ilmoittaa valtiollisen, alueellisen tai paikallisen tason toimivaltaisille viranomaisille välityspalvelujen tarjoajan palvelujen vastaanottajien toimittamia tietoja tai velvoitteen ilmoittaa toimivaltaisille viranomaisille näiden pyynnöstä tietoja, joiden avulla voidaan tunnistaa välityspalvelujen tarjoajan palvelujen vastaanottaja, jonka kanssa niillä on tallennussopimus.

Perustelu

Digipalvelusäädöksessä olisi selvennettävä, että jäsenvaltiot voivat velvoittaa alustat toimittamaan tietoja (valtiollisen, alueellisen tai paikallisen tason) viranomaisille, jotta vastaanottajat voidaan perustelluissa tapauksissa tunnistaa.

Muutosehdotus 18

COM(2020) 825 final

10 artiklan 2 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Välityspalvelujen tarjoajien on julkistettava tarvittavat tiedot, jotta niiden keskitettyjen yhteyspisteiden yksilöinti ja viestintä näiden kanssa olisi mahdollisimman helppoa.

Välityspalvelujen tarjoajien on julkistettava tarvittavat tiedot ilman aiheetonta viivytystä , jotta niiden keskitettyjen yhteyspisteiden yksilöinti ja viestintä näiden kanssa olisi mahdollisimman helppoa.

Perustelu

Selvennys asianmukaisen täytäntöönpanon varmistamiseksi.

Muutosehdotus 19

COM(2020) 825 final

12 artiklan 1 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

1.   Välityspalvelujen tarjoajien on sisällytettävä ehtoihinsa tiedot mahdollisista rajoituksista, joita ne asettavat palvelunsa käytölle palvelun vastaanottajien toimittamien tietojen osalta. Näihin tietoihin on sisällyttävä tiedot mahdollisista toimintaperiaatteista, menettelyistä, toimenpiteistä ja välineistä, joita käytetään sisällön moderointiin, algoritminen päätöksenteko ja ihmisen suorittama arviointi mukaan luettuina. Tiedot on laadittava selkeällä ja yksiselitteisellä kielellä, ja niiden on oltava julkisesti saatavilla helposti käytettävässä muodossa.

1.   Välityspalvelujen tarjoajien on sisällytettävä ehtoihinsa tiedot mahdollisista rajoituksista, joita ne asettavat palvelunsa käytölle palvelun vastaanottajien toimittamien tietojen osalta. Näihin tietoihin on sisällyttävä tiedot mahdollisista toimintaperiaatteista, menettelyistä, toimenpiteistä ja välineistä, joita käytetään sisällön moderointiin, algoritminen päätöksenteko ja ihmisen suorittama arviointi mukaan luettuina. Tiedot on laadittava selkeällä ja yksiselitteisellä kielellä, ja niiden on oltava julkisesti saatavilla helposti käytettävässä muodossa.

Tähän kuuluvat myös toimenpiteet, joilla varmistetaan, että palvelun vastaanottaja voi perua välityspalvelutilauksen vaivattomasti. Tilauksen peruminen ei saa olla käytännössä tilaamista hankalampaa yhdellekään palvelun vastaanottajalle.

Perustelu

Ydinalustapalvelun tilauksen perumisen olisi oltava yhtä helppoa kuin sen tekemisen. Tilauksen perumismenettelyä koskevien tietojen olisi myös oltava julkisesti saatavilla helposti käytettävässä muodossa.

Muutosehdotus 20

COM(2020) 825 final – osa 1

14 artiklan 5 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Palveluntarjoajan on myös ilman aiheetonta viivytystä ilmoitettava kyseiselle henkilölle tai toimijalle päätöksestään, joka koskee ilmoituksen kohteena olevia tietoja, ja annettava tiedot päätöstä koskevista muutoksenhakumahdollisuuksista.

Palveluntarjoajan on myös ilman aiheetonta viivytystä ja joka tapauksessa viiden työpäivän kuluessa ilmoitettava kyseiselle henkilölle tai toimijalle päätöksestään, joka koskee ilmoituksen kohteena olevia tietoja, ja annettava tiedot päätöstä koskevista muutoksenhakumahdollisuuksista.

Perustelu

Velvoitteelle reagoida 14 artiklan mukaisiin ilmoituksiin tulee vahvistaa selkeä aikataulu.

Muutosehdotus 21

COM(2020) 825 final – osa 1

19 artiklan 1 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Verkkoalustojen on toteutettava tarvittavat tekniset ja organisatoriset toimenpiteet sen varmistamiseksi, että luotettavien ilmoittajien 14 artiklassa tarkoitettujen mekanismien välityksellä tekemät ilmoitukset käsitellään ja niistä päätetään ensisijaisesti ja viipymättä.

Verkkoalustojen on toteutettava tarvittavat tekniset ja organisatoriset toimenpiteet sen varmistamiseksi, että luotettavien ilmoittajien 14 artiklassa tarkoitettujen mekanismien välityksellä tekemät ilmoitukset käsitellään ja niistä päätetään ensisijaisesti, viipymättä ja joka tapauksessa 48 tunnin kuluessa .

Perustelu

Verkkoalustojen velvoitteelle reagoida 19 artiklan mukaisiin ilmoituksiin on oleellisen tärkeää asettaa tiukka aikataulu, jotta voidaan varmistaa sääntöjen tinkimätön noudattaminen.

Muutosehdotus 22

COM(2020) 825 final – osa 1

22 artikla

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

1.   Jos verkkoalusta antaa kuluttajille mahdollisuuden tehdä etäsopimuksia elinkeinonharjoittajien kanssa, sen on varmistettava, että elinkeinonharjoittajat voivat käyttää sen palveluja viestiäkseen tuotteista tai palveluista tai tarjotakseen niitä unionissa oleville kuluttajille ainoastaan, jos verkkoalusta on ennen tätä saanut seuraavat tiedot:

1.   Jos verkkoalusta antaa mahdollisuuden tehdä etäsopimuksia kuluttajien kanssa, sen on varmistettava, että luonnolliset henkilöt tai oikeushenkilöt, jotka tarjoavat alustan kautta tuotteita tai palveluja, voivat käyttää sen palveluja viestiäkseen tuotteista tai palveluista tai tarjotakseen niitä unionissa oleville kuluttajille ainoastaan, jos verkkoalusta on ennen tätä saanut seuraavat tiedot:

a)

elinkeinonharjoittajan nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite;

b)

jäljennös elinkeinonharjoittajan tunnistusasiakirjasta tai muusta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 910/2014 50 3 artiklassa määritellystä sähköisestä tunnistamisesta;

c)

elinkeinonharjoittajan pankkiyhteystiedot, jos elinkeinonharjoittaja on luonnollinen henkilö;

d)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/1020 51 3 artiklan 13 kohdassa ja 4 artiklassa tai muussa asiaa koskevassa unionin säädöksessä tarkoitetun talouden toimijan nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite;

e)

jos elinkeinonharjoittaja on merkitty kaupparekisteriin tai vastaavaan julkiseen rekisteriin, se rekisteri, johon elinkeinonharjoittaja on merkitty, ja elinkeinonharjoittajan rekisterinumero tai muu vastaava tunniste kyseisessä rekisterissä;

f)

elinkeinonharjoittajan antama omaehtoinen vakuutus, jossa tämä sitoutuu tarjoamaan ainoastaan sellaisia tuotteita tai palveluja, jotka ovat sovellettavien unionin oikeuden sääntöjen mukaisia.

a)

vastaanottajan nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite;

b)

jos vastaanottaja on merkitty julkiseen rekisteriin, rekisterinumero tai muu vastaava tunniste kyseisessä rekisterissä.

2 .   Nämä tiedot saatuaan verkkoalustan on toteutettava kohtuudella toteutettavissa olevat toimet arvioidakseen, ovatko 1 kohdan a , d ja e alakohdassa tarkoitetut tiedot luotettavia, käyttäen mitä tahansa jäsenvaltioiden tai unionin vapaasti saataville antamaa virallista verkkotietokantaa tai verkkorajapintaa tai pyytämällä elinkeinonharjoittajaa toimittamaan todistusasiakirjoja luotettavista lähteistä.

2.     Jos tuotteiden tai palvelujen tarjoaja katsotaan unionin oikeudessa elinkeinonharjoittajaksi, verkkoalustan on 1 kohdassa esitettyjen velvoitteiden täyttämisen lisäksi varmistettava, että elinkeinonharjoittajat voivat käyttää sen palveluja viestiäkseen tuotteista tai palveluista tai tarjotakseen niitä unionissa oleville kuluttajille ainoastaan, jos verkkoalusta on ennen tätä saanut seuraavat tiedot:

 

a)

jäljennös elinkeinonharjoittajan tunnistusasiakirjasta tai muusta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 910/2014 3 artiklassa määritellystä sähköisestä tunnistamisesta;

b)

elinkeinonharjoittajan pankkiyhteystiedot, jos elinkeinonharjoittaja on luonnollinen henkilö;

c)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/1020 3 artiklan 13 kohdassa ja 4 artiklassa tai muussa asiaa koskevassa unionin säädöksessä tarkoitetun talouden toimijan nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite;

d)

jos elinkeinonharjoittaja on merkitty kaupparekisteriin tai vastaavaan julkiseen rekisteriin, se rekisteri, johon elinkeinonharjoittaja on merkitty, ja elinkeinonharjoittajan rekisterinumero tai muu vastaava tunniste kyseisessä rekisterissä;

e)

elinkeinonharjoittajan antama omaehtoinen vakuutus, jossa tämä sitoutuu tarjoamaan ainoastaan sellaisia tuotteita tai palveluja, jotka ovat sovellettavien unionin oikeuden sääntöjen mukaisia.

3 .   Jos verkkoalusta saa viitteitä siitä, että mikä tahansa 1 kohdassa tarkoitettu kyseessä olevalta elinkeinonharjoittajalta saatu tieto on virheellinen tai puutteellinen, sen on pyydettävä elinkeinonharjoittajaa oikaisemaan tiedot siltä osin kuin on tarpeen sen varmistamiseksi, että kaikki tiedot ovat paikkansapitäviä ja täydellisiä, ja tekemään se viipymättä tai unionin ja kansallisessa lainsäädännössä asetetussa määräajassa . Jos elinkeinonharjoittaja ei oikaise tai täydennä kyseistä tietoa, verkkoalustan on keskeytettävä palvelunsa tarjoaminen elinkeinonharjoittajalle siihen asti, kun pyyntö on täytetty.

3 .   Nämä tiedot saatuaan verkkoalustan on tehtävä parhaansa arvioidakseen, ovatko 1 kohdan a ja b alakohdassa ja 2 kohdan c ja d alakohdassa tarkoitetut tiedot luotettavia, käyttäen mitä tahansa jäsenvaltioiden tai unionin vapaasti saataville antamaa virallista verkkotietokantaa tai verkkorajapintaa tai pyytämällä vastaanottajaa toimittamaan todistusasiakirjoja luotettavista lähteistä.

4 .   Verkkoalustan on säilytettävä 1 ja 2 kohdan mukaisesti saadut tiedot suojatusti niin kauan kuin se on sopimussuhteessa kyseiseen elinkeinonharjoittajaan . Tämän jälkeen sen on poistettava tiedot.

4 .   Jos verkkoalusta saa viitteitä siitä, että mikä tahansa 1 tai 2 kohdassa tarkoitettu kyseessä olevalta vastaanottajalta saatu tieto on virheellinen tai puutteellinen, sen on pyydettävä vastaanottajaa oikaisemaan tiedot siltä osin kuin on tarpeen sen varmistamiseksi, että kaikki tiedot ovat paikkansapitäviä ja täydellisiä, ja tekemään se viipymättä. Jos vastaanottaja ei oikaise tai täydennä kyseistä tietoa, verkkoalustan on keskeytettävä palvelunsa tarjoaminen vastaanottajalle siihen asti, kun pyyntö on täytetty.

5 .   Verkkoalusta saa luovuttaa tietoja kolmansille osapuolille ainoastaan, jos se on tarpeen sovellettavan lainsäädännön mukaisesti, mukaan lukien 9 artiklassa tarkoitetut määräykset ja jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten tai komission antamat määräykset niiden tämän asetuksen mukaisten tehtäviensä hoitamiseksi, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 2 kohdan soveltamista.

5 .   Verkkoalustan on säilytettävä 1, 2 ja 3 kohdan mukaisesti saadut tiedot suojatusti niin kauan kuin se on sopimussuhteessa kyseiseen vastaanottajaan . Tämän jälkeen sen on poistettava tiedot.

6 .   Verkkoalustan on asetettava 1 kohdan a , d, e ja f alakohdassa tarkoitetut tiedot palvelun vastaanottajien saataville selkeällä, helposti käytettävissä olevalla ja ymmärrettävällä tavalla.

6 .   Verkkoalusta saa luovuttaa tietoja kolmansille osapuolille ainoastaan, jos se on tarpeen sovellettavan lainsäädännön mukaisesti, mukaan lukien 9 artiklassa tarkoitetut määräykset ja jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten tai komission antamat määräykset niiden tämän asetuksen mukaisten tehtäviensä hoitamiseksi, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 3 kohdan soveltamista.

7 .   Verkkoalustan on suunniteltava ja organisoitava verkkorajapintansa siten, että elinkeinonharjoittajat voivat noudattaa sovellettavan unionin lainsäädännön mukaisia velvoitteitaan, jotka koskevat ennen sopimuksen tekoa annettavia tietoja ja tuoteturvallisuustietoja.

7 .   Verkkoalustan on asetettava 1 kohdan a ja b alakohdassa ja 2 kohdan c, d ja e alakohdassa tarkoitetut tiedot palvelun vastaanottajien saataville selkeällä, helposti käytettävissä olevalla ja ymmärrettävällä tavalla.

 

8 .   Verkkoalustan on suunniteltava ja organisoitava verkkorajapintansa siten, että vastaanottajat voivat noudattaa sovellettavan unionin lainsäädännön mukaisia velvoitteitaan, jotka koskevat ennen sopimuksen tekoa annettavia tietoja ja tuoteturvallisuustietoja.

Perustelu

Merkittävää osaa palveluista tarjoavat elinkeinonharjoittajan määritelmän mukaisten ammattitoimijoiden sijasta luonnolliset henkilöt. Nämä luonnolliset henkilöt eivät yleensä noudata kansallisia tai paikallisia säännöksiä esimerkiksi lyhytaikaisvuokrauksesta ja harjoittavat pimeää liiketoimintaa asiaan liittyvistä säännöistä piittaamatta.

Muutosehdotus 23

COM(2020) 825 final – osa 1

25 artiklan 2 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Komissio antaa 69 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla mukautetaan 1 kohdassa tarkoitettujen unionissa olevien palvelun vastaanottajien kuukausittaista keskimääräistä lukumäärää, jos unionin väkiluku kasvaa tai vähenee vähintään 5 prosenttia suhteessa sen väkilukuun vuonna 2020 tai delegoidulla säädöksellä tehdyn mukautuksen jälkeen suhteessa sen vuoden väkilukuun, jona viimeisin delegoitu säädös annettiin. Siinä tapauksessa komissio mukauttaa lukumäärää siten, että se vastaa kymmentä prosenttia unionin väkiluvusta sinä vuonna, jona komissio antaa delegoidun säädöksen, pyöristettynä ylös- tai alaspäin siten, että luku voidaan esittää miljoonina.

Komissio antaa 69 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla mukautetaan 1 kohdassa tarkoitettujen unionissa olevien palvelun vastaanottajien kuukausittaista keskimääräistä lukumäärää, jos unionin väkiluku kasvaa tai vähenee vähintään 5 prosenttia suhteessa sen väkilukuun vuonna 2020 tai delegoidulla säädöksellä tehdyn mukautuksen jälkeen suhteessa sen vuoden väkilukuun, jona viimeisin delegoitu säädös annettiin. Siinä tapauksessa komissio mukauttaa lukumäärää siten, että se vastaa seitsemää prosenttia unionin väkiluvusta sinä vuonna, jona komissio antaa delegoidun säädöksen, pyöristettynä ylös- tai alaspäin siten, että luku voidaan esittää miljoonina.

Perustelu

Digipalvelusäädöksessä olisi sovellettava erittäin suuriin verkkoalustoihin alempia raja-arvoja.

Muutosehdotus 24

COM(2020) 825 final – osa 1

31 artiklan 1 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Erittäin suurten verkkoalustojen on annettava sijoittautumispaikan digitaalisten palvelujen koordinaattorille tai komissiolle näiden perustellusta pyynnöstä ja pyynnössä täsmennetyn kohtuullisen ajan kuluessa pääsy tietoihin, jotka ovat tarpeen tämän asetuksen noudattamisen seuraamiseksi ja arvioimiseksi. Kyseinen digitaalisten palvelujen koordinaattori ja komissio saavat käyttää kyseisiä tietoja ainoastaan näihin tarkoituksiin.

Erittäin suurten verkkoalustojen on annettava sijoittautumispaikan digitaalisten palvelujen koordinaattorille tai komissiolle näiden perustellusta pyynnöstä ja pyynnössä täsmennetyn kohtuullisen ajan – joka tapauksessa enintään 72 tunnin – kuluessa pääsy tietoihin, jotka ovat tarpeen tämän asetuksen noudattamisen seuraamiseksi ja arvioimiseksi. Kyseinen digitaalisten palvelujen koordinaattori ja komissio saavat käyttää kyseisiä tietoja ainoastaan näihin tarkoituksiin.

Perustelu

Velvoitteelle reagoida sijoittautumismaan digitaalisten palvelujen koordinaattorin esittämiin pyyntöihin on oleellisen tärkeää asettaa tiukka aikaraja, jotta voidaan varmistaa sääntöjen tinkimätön noudattaminen.

Muutosehdotus 25

COM(2020) 825 final – osa 1

41 artiklan 1 kohdan a alakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Jos se on tarpeen digitaalisten palvelujen koordinaattorien tehtävien hoitamiseksi, näillä on oltava vähintään seuraavat tutkintavaltuudet, jotka koskevat asianomaisen jäsenvaltion lainkäyttövaltaan kuuluvien välityspalvelujen tarjoajien toimintaa:

a)

valtuudet vaatia kyseisiä palveluntarjoajia sekä muita henkilöitä, jotka toimivat elinkeino- tai ammattitoimintaansa liittyvässä tarkoituksessa ja voivat kohtuudella olla tietoisia tämän asetuksen epäiltyyn rikkomiseen liittyvistä tiedoista, mukaan lukien 28 artiklassa ja 50 artiklan 3 kohdassa tarkoitettuja tarkastuksia suorittavat organisaatiot, toimittamaan tällaiset tiedot kohtuullisen ajan kuluessa;

Jos se on tarpeen digitaalisten palvelujen koordinaattorien tehtävien hoitamiseksi, näillä on oltava vähintään seuraavat tutkintavaltuudet, jotka koskevat asianomaisen jäsenvaltion lainkäyttövaltaan kuuluvien välityspalvelujen tarjoajien toimintaa:

a)

valtuudet vaatia kyseisiä palveluntarjoajia sekä muita henkilöitä, jotka toimivat elinkeino- tai ammattitoimintaansa liittyvässä tarkoituksessa ja voivat kohtuudella olla tietoisia tämän asetuksen epäiltyyn rikkomiseen liittyvistä tiedoista, mukaan lukien 28 artiklassa ja 50 artiklan 3 kohdassa tarkoitettuja tarkastuksia suorittavat organisaatiot, toimittamaan tällaiset tiedot kohtuullisen ajan ja joka tapauksessa 72 tunnin kuluessa;

Perustelu

Tarkan ja velvoittavan määräajan asettaminen takaa palveluntarjoajan nopean toiminnan, jolloin haitta jää pieneksi.

Muutosehdotus 26

COM(2020) 825 final – osa 1

45 artiklan 1 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Jos digitaalisten palvelujen koordinaattorilla on syytä epäillä, että välityspalvelun tarjoaja, joka ei kuulu kyseisen jäsenvaltion lainkäyttövaltaan, on rikkonut tätä asetusta, sen on pyydettävä sijoittautumispaikan digitaalisten palvelujen koordinaattoria arvioimaan asia ja toteuttamaan tarvittavat tutkinta- ja täytäntöönpanotoimenpiteet tämän asetuksen noudattamisen varmistamiseksi.

Jos digitaalisten palvelujen koordinaattorilla on syytä epäillä, että välityspalvelun tarjoaja, joka ei kuulu kyseisen jäsenvaltion lainkäyttövaltaan, on rikkonut tätä asetusta, sen on pyydettävä sijoittautumispaikan digitaalisten palvelujen koordinaattoria arvioimaan asia ja toteuttamaan tarvittavat tutkinta- ja täytäntöönpanotoimenpiteet tämän asetuksen noudattamisen varmistamiseksi.

Jos lautakunnalla on syytä epäillä, että välityspalvelujen tarjoaja on rikkonut tätä asetusta siten, että osallisina on vähintään kolme jäsenvaltiota, se voi suosittaa sijoittautumispaikan digitaalisten palvelujen koordinaattorille, että tämä arvioi asian ja toteuttaa tarvittavat tutkinta- ja täytäntöönpanotoimenpiteet tämän asetuksen noudattamisen varmistamiseksi.

Jos lautakunnalla on syytä epäillä, että välityspalvelujen tarjoaja on rikkonut tätä asetusta siten, että osallisina on vähintään kolme jäsenvaltiota, sen on pyydettävä sijoittautumispaikan digitaalisten palvelujen koordinaattoria arvioimaan asia ja toteuttamaan tarvittavat tutkinta- ja täytäntöönpanotoimenpiteet tämän asetuksen noudattamisen varmistamiseksi.

Perustelu

Lautakunnan ei pitäisi esittää suositusta vaan pyytää sijoittautumispaikan digitaalisten palvelujen koordinaattoria arvioimaan asia ja toteuttamaan tarvittavat tutkinta- ja täytäntöönpanotoimenpiteet asetuksen noudattamisen varmistamiseksi.

Muutosehdotus 27

COM(2020) 825 final – osa 1

45 artiklan 2 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Edellä olevan 1 kohdan mukaisessa pyynnössä tai suosituksessa on oltava vähintään seuraavat tiedot:

Edellä olevan 1 kohdan mukaisessa pyynnössä on oltava vähintään seuraavat tiedot:

a)

kyseisten välityspalvelujen tarjoajan yhteyspiste 10 artiklan mukaisesti;

a)

kyseisten välityspalvelujen tarjoajan yhteyspiste 10 artiklan mukaisesti;

b)

kuvaus asiaan liittyvistä tosiseikoista, tämän asetuksen asiaa koskevista säännöksistä ja syistä, joiden vuoksi pyynnön lähettänyt digitaalisten palvelujen koordinaattori taikka lautakunta epäilee palveluntarjoajan rikkoneen tätä asetusta;

b)

kuvaus asiaan liittyvistä tosiseikoista, tämän asetuksen asiaa koskevista säännöksistä ja syistä, joiden vuoksi pyynnön lähettänyt digitaalisten palvelujen koordinaattori taikka lautakunta epäilee palveluntarjoajan rikkoneen tätä asetusta;

c)

mahdolliset muut tiedot, joita pyynnön lähettänyt digitaalisten palvelujen koordinaattori taikka lautakunta pitää merkityksellisinä, mukaan lukien tarvittaessa sen omasta aloitteesta kerätyt tiedot tai ehdotukset yksittäisiksi tutkinta- tai täytäntöönpanotoimenpiteiksi, myös väliaikaiset toimenpiteet.

c)

mahdolliset muut tiedot, joita pyynnön lähettänyt digitaalisten palvelujen koordinaattori taikka lautakunta pitää merkityksellisinä, mukaan lukien tarvittaessa sen omasta aloitteesta kerätyt tiedot tai ehdotukset yksittäisiksi tutkinta- tai täytäntöönpanotoimenpiteiksi, myös väliaikaiset toimenpiteet.

Perustelu

Tämän ei pitäisi olla pelkkä suositus vaan pyyntö.

Muutosehdotus 28

COM(2020) 825 final – osa 1

46 artiklan 2 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Jos sijoittautumispaikan digitaalisten palvelujen koordinaattorilla on syytä epäillä, että erittäin suuri verkkoalusta on rikkonut tätä asetusta, se voi pyytää komissiota toteuttamaan tarvittavat tutkinta- ja täytäntöönpanotoimenpiteet tämän asetuksen noudattamisen varmistamiseksi 3 jakson mukaisesti. Tällaisen pyynnön on sisällettävä kaikki 45 artiklan 2 kohdassa luetellut tiedot, ja siinä on esitettävä syyt komission väliintulon pyytämiselle.

Jos sijoittautumispaikan digitaalisten palvelujen koordinaattorilla tai vähintään kolmen jäsenvaltion digitaalisten palvelujen koordinaattoreilla on syytä epäillä, että erittäin suuri verkkoalusta on rikkonut tätä asetusta, ne voivat pyytää komissiota toteuttamaan tarvittavat tutkinta- ja täytäntöönpanotoimenpiteet tämän asetuksen noudattamisen varmistamiseksi 3 jakson mukaisesti. Tällaisen pyynnön on sisällettävä kaikki 45 artiklan 2 kohdassa luetellut tiedot, ja siinä on esitettävä syyt komission väliintulon pyytämiselle.

Perustelu

Asetuksessa olisi annettava digitaalisten palvelujen koordinaattoreille edellytykset toimia yhdessä, jos on syytä epäillä, että erittäin suuret verkkoalustat on rikkoneet sitä.

Muutosehdotus 29

COM(2020) 842 final – osa 1

Uusi kappale johdanto-osan 1 kappaleen jälkeen

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

 

Ei ole epäilystäkään siitä, että Euroopan markkinoita ovat hallinneet jo vuosia ydinalustapalveluja tarjoavat portinvartija-alustat. Menestyvän liiketoiminnan rakentamisessa ei ole mitään kilpailunvastaista, mutta liialliseen markkinavoimaan on puututtava ja mahdolliset väärinkäytökset on oikaistava.

Perustelu

Monet alustat harjoittavat menestyvää liiketoimintaa, eikä sen rakentamisessa ei ole mitään kilpailunvastaista. Olisi kuitenkin korostettava datavetoisten liiketoimintamallien yleistä merkitystä ja seurauksia ja viitattava portinvartijoiden sekä loppu- ja yrityskäyttäjien väliseen tiedon epäsymmetriaan, sillä ehdotuksen on katsottu olevan tarpeellinen juuri näistä syistä.

Muutosehdotus 30

COM(2020) 842 final – osa 1

Johdanto-osan 9 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Hajanaisuus sisämarkkinoilla voidaan tehokkaasti välttää vain, jos jäsenvaltioita estetään soveltamasta kansallisia sääntöjä, joiden kohteena ovat tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvat yritys- ja palvelutyypit . Koska tämän asetuksen tavoitteena on samalla täydentää kilpailuoikeuden täytäntöönpanoa, olisi täsmennettävä, ettei tämä asetus rajoita SEUT-sopimuksen 101 ja 102 artiklan ja vastaavien kansallisten kilpailusääntöjen eikä muiden yksipuolista toimintaa koskevien kansallisten kilpailusääntöjen soveltamista, jotka perustuvat markkina-aseman ja -käyttäytymisen yksilölliseen arviointiin, mukaan lukien todennäköiset vaikutukset ja kielletyn käyttäytymisen tarkka laajuus, ja antavat yrityksille mahdollisuuden esittää tehokkaita ja objektiivisia perusteluja kyseiselle toiminnalle. Viimeksi mainittujen sääntöjen soveltaminen ei kuitenkaan saisi vaikuttaa portinvartijoille tämän asetuksen nojalla asetettuihin velvoitteisiin eikä niiden yhdenmukaiseen ja tehokkaaseen soveltamiseen sisämarkkinoilla.

Mikään tässä asetuksessa ei estä jäsenvaltioita asettamasta yrityksille samoja, tiukempia tai eri velvoitteita oikeutettujen yleisten etujen edistämiseksi unionin oikeuden mukaisesti . Tällaisia oikeutettuja yleisiä etuja voivat olla muun muassa kuluttajien suojeleminen, vilpillisen kilpailun torjuminen sekä tiedotusvälineiden vapauden ja moniarvoisuuden turvaaminen. Mikään tässä asetuksessa ei estä jäsenvaltioita edistämästä tällaisia oikeutettuja etuja asettamalla velvoitteita tässä asetuksessa tarkoitetuille portinvartijayrityksille sekä muille yrityksille. Koska tämän asetuksen tavoitteena on täydentää kilpailuoikeuden täytäntöönpanoa, olisi täsmennettävä, ettei tämä asetus rajoita SEUT-sopimuksen 101 ja 102 artiklan ja vastaavien kansallisten kilpailusääntöjen eikä muiden yksipuolista toimintaa koskevien kansallisten kilpailusääntöjen soveltamista, jotka perustuvat markkina-aseman ja -käyttäytymisen yksilölliseen arviointiin, mukaan lukien todennäköiset vaikutukset ja kielletyn käyttäytymisen tarkka laajuus, ja antavat yrityksille mahdollisuuden esittää tehokkaita ja objektiivisia perusteluja kyseiselle toiminnalle.

Muutosehdotus 31

COM(2020) 842 final – osa 1

Johdanto-osan 11 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Tämän asetuksen olisi myös täydennettävä muista unionin oikeuden säädöksistä, joilla säännellään tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvien palvelujen tarjoamisen tiettyjä näkökohtia, johtuvia sääntöjä rajoittamatta niiden soveltamista. Kyseisiä säädöksiä ovat Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1150 (1), Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) xx/xx/EU (2), Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/679 (3), Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/790 (4), Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2015/2366 (5) ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2010/13 (6) sekä kansalliset säännöt , joiden tarkoituksena on kyseisen unionin lainsäädännön noudattaminen tai tapauksen mukaan täytäntöönpano .

Tämän asetuksen olisi myös täydennettävä muista unionin oikeuden säädöksistä, joilla säännellään tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvien palvelujen tarjoamisen tiettyjä näkökohtia, johtuvia sääntöjä rajoittamatta niiden soveltamista. Kyseisiä säädöksiä ovat Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1150, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) xx/xx/EU, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/679, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/790, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2015/2366 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2010/13 (1) sekä kyseisten unionin säädösten nojalla annetut kansalliset säännöt.

Muutosehdotus 32

COM(2020) 842 final – osa 1

Johdanto-osan 13 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Verkossa toimivat välityspalvelut, verkossa toimivat hakukoneet, käyttöjärjestelmät, verkkoyhteisöpalvelut, videonjakoalustapalvelut, numeroista riippumattomat henkilöiden väliset viestintäpalvelut, pilvipalvelut ja verkkomainontapalvelut voivat vaikuttaa suureen määrään sekä loppukäyttäjiä että yrityksiä, mihin liittyy riski epäoikeudenmukaisista liiketoimintakäytännöistä. Sen vuoksi ne olisi sisällytettävä ydinalustapalvelujen määritelmään ja tämän asetuksen soveltamisalaan. Verkossa toimivat välityspalvelut voivat toimia myös rahoituspalvelualalla, jolloin ne voivat olla luonteeltaan välittäviä tai niitä voidaan käyttää tarjoamaan palveluja, joista on ei-tyhjentävä luettelo Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2015/1535 (1) liitteessä II. Tietyissä olosuhteissa loppukäyttäjien käsitteen tulisi kattaa myös käyttäjät, joita perinteisesti pidetään yrityskäyttäjinä, mutta jotka yksittäisessä tilanteessa eivät käytä ydinalustapalveluja tavaroiden tai palvelujen tarjoamiseksi muille loppukäyttäjille, esimerkiksi silloin, kun yritykset käyttävät pilvipalveluja omiin tarkoituksiinsa.

Verkossa toimivat välityspalvelut, kuten (verkossa toimivat) markkinapaikat, sovelluskaupat, digitaaliset ääniavustajat ja ääniavustusteknologioita käyttävät alustat, sekä verkossa toimivat liikkuvuus-, liikenne-, energia- ja muiden vastaavien alojen välityspalvelut, verkossa toimivat hakukoneet, käyttöjärjestelmät, selaimet, verkkoyhteisöpalvelut, videonjakoalustapalvelut, numeroista riippumattomat henkilöiden väliset viestintäpalvelut, pilvipalvelut ja verkkomainontapalvelut voivat vaikuttaa suureen määrään sekä loppukäyttäjiä että yrityksiä, mihin liittyy riski epäoikeudenmukaisista liiketoimintakäytännöistä. Sen vuoksi ne olisi sisällytettävä ydinalustapalvelujen määritelmään ja tämän asetuksen soveltamisalaan. Verkossa toimivat välityspalvelut voivat toimia myös rahoituspalvelualalla, jolloin ne voivat olla luonteeltaan välittäviä tai niitä voidaan käyttää tarjoamaan palveluja, joista on ei-tyhjentävä luettelo Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2015/1535 (1) liitteessä II. Tietyissä olosuhteissa loppukäyttäjien käsitteen tulisi kattaa myös käyttäjät, joita perinteisesti pidetään yrityskäyttäjinä, mutta jotka yksittäisessä tilanteessa eivät käytä ydinalustapalveluja tavaroiden tai palvelujen tarjoamiseksi muille loppukäyttäjille, esimerkiksi silloin, kun yritykset käyttävät pilvipalveluja omiin tarkoituksiinsa.

Muutosehdotus 33

COM(2020) 842 final – osa 1

Johdanto-osan 43 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Portinvartijalla voi tietyissä olosuhteissa olla kaksoisrooli ydinalustapalvelujen tarjoajana, jolloin se tarjoaa ydinalustapalvelua yrityskäyttäjilleen ja samalla kilpailee samojen yrityskäyttäjien kanssa samojen tai samankaltaisten palvelujen tai tuotteiden tarjoamisessa samoille loppukäyttäjille. Näissä olosuhteissa portinvartija voi hyödyntää kaksoisrooliaan käyttääkseen yrityskäyttäjiensä transaktioista ydinalustalla tuotettua dataa omien palvelujensa tarkoituksiin tarjotessaan samankaltaisia palveluja kuin sen yrityskäyttäjät. Näin voi olla esimerkiksi silloin, kun portinvartija tarjoaa yrityskäyttäjille verkossa toimivaa markkinapaikkaa tai sovelluskauppaa ja samalla palveluja verkossa toimivana ohjelmistosovellusten vähittäismyyjänä tai tarjoajana kilpaillen kyseisten yrityskäyttäjien kanssa. Jotta portinvartijat eivät hyötyisi epäoikeudenmukaisesti kaksoisroolistaan, olisi varmistettava, että ne pidättäytyvät käyttämästä yhdistettyjä tai yhdistämättömiä tietoja, jotka voivat sisältää julkistamattomia anonymisoituja tietoja ja henkilötietoja, tarjotakseen samankaltaisia palveluja kuin niiden yrityskäyttäjät. Tätä velvoitetta olisi sovellettava portinvartijaan kokonaisuudessaan, muun muassa mutta ei yksinomaan sen liiketoimintayksikköön, joka kilpailee ydinalustapalvelun yrityskäyttäjien kanssa.

Portinvartijalla voi tietyissä olosuhteissa olla kaksoisrooli ydinalustapalvelujen tarjoajana, jolloin se tarjoaa ydinalustapalvelua yrityskäyttäjilleen ja samalla kilpailee samojen yrityskäyttäjien kanssa samojen tai samankaltaisten palvelujen tai tuotteiden tarjoamisessa samoille loppukäyttäjille. Näissä olosuhteissa portinvartija voi hyödyntää kaksoisrooliaan käyttääkseen yrityskäyttäjiensä transaktioista ydinalustalla tuotettua dataa omien palvelujensa tarkoituksiin tarjotessaan samankaltaisia palveluja kuin sen yrityskäyttäjät. Näin voi olla esimerkiksi silloin, kun portinvartija tarjoaa yrityskäyttäjille verkossa toimivaa markkinapaikkaa tai sovelluskauppaa ja samalla palveluja verkossa toimivana ohjelmistosovellusten vähittäismyyjänä tai tarjoajana kilpaillen kyseisten yrityskäyttäjien kanssa. Jotta portinvartijat eivät hyötyisi epäoikeudenmukaisesti kaksoisroolistaan, olisi varmistettava, että ne pidättäytyvät käyttämästä yhdistettyjä tai yhdistämättömiä tietoja, jotka voivat sisältää anonymisoituja tietoja ja henkilötietoja, tarjotakseen samankaltaisia palveluja kuin niiden yrityskäyttäjät. Tätä velvoitetta olisi sovellettava portinvartijaan kokonaisuudessaan, muun muassa mutta ei yksinomaan sen liiketoimintayksikköön, joka kilpailee ydinalustapalvelun yrityskäyttäjien kanssa.

Perustelu

Määritelmä antaisi nykymuodossaan portinvartijoille aivan liian paljon liikkumavaraa.

Muutosehdotus 34

COM(2020) 842 final – osa 1

1 artiklan 5 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Jäsenvaltiot eivät saa asettaa portinvartijoille lisävelvollisuuksia laeilla, asetuksilla tai hallinnollisilla määräyksillä kilpailullisten ja oikeudenmukaisten markkinoiden varmistamiseksi. Tämä ei rajoita sääntöjä, joilla edistetään muita oikeutettuja yleisiä etuja unionin oikeuden mukaisesti. Mikään tässä asetuksessa ei estä jäsenvaltioita asettamasta unionin lainsäädännön mukaisia velvoitteita yrityksille, mukaan lukien ydinalustapalvelujen tarjoajat, kuluttajien suojelemiseksi tai vilpillisen kilpailun torjumiseksi, mikäli nämä velvoitteet eivät liity asianomaisiin tässä asetuksessa tarkoitettuihin portinvartijayrityksiin .

Jäsenvaltiot eivät saa asettaa portinvartijoille lisävelvollisuuksia laeilla, asetuksilla tai hallinnollisilla määräyksillä kilpailullisten ja oikeudenmukaisten markkinoiden varmistamiseksi. Tämä ei rajoita sääntöjä, joilla edistetään muita oikeutettuja yleisiä etuja unionin oikeuden mukaisesti. Mikään tässä asetuksessa ei estä jäsenvaltioita asettamasta unionin lainsäädännön mukaisia velvoitteita yrityksille, mukaan lukien ydinalustapalvelujen tarjoajat, kuluttajien suojelemiseksi, vilpillisen kilpailun torjumiseksi, tiedotusvälineiden moniarvoisuuden vaalimiseksi tai oikeutettujen etujen edistämiseksi .

Muutosehdotus 35

COM(2020) 842 final – osa 1

1 artiklan 6 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Tämä asetus ei rajoita SEUT-sopimuksen 101 ja 102 artiklan soveltamista. Se ei myöskään rajoita seuraavien soveltamista : kansalliset säännöt, joilla kielletään kilpailunvastaiset sopimukset, yritysten yhteenliittymien päätökset, yhdenmukaistetut menettelytavat ja määräävän markkina-aseman väärinkäyttö; kansalliset kilpailusäännöt, joissa kielletään muunlainen yksipuolinen toiminta , jos kyseisiä sääntöjä sovelletaan muihin yrityksiin kuin portinvartijoihin tai niissä on kyse lisävelvoitteiden asettamisesta portinvartijoille ; neuvoston asetus (EY) N:o 139/2004 (1) ja yrityskeskittymien valvontaa koskevat kansalliset säännöt; ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukset (EU) 2019/1150 ja (EU) …/… (2).

Tämä asetus ei rajoita SEUT-sopimuksen 101 ja 102 artiklan soveltamista. Se ei myöskään vaikuta seuraavien soveltamiseen : kansalliset säännöt, joilla kielletään kilpailunvastaiset sopimukset, yritysten yhteenliittymien päätökset, yhdenmukaistetut menettelytavat ja määräävän markkina-aseman väärinkäyttö; kansalliset kilpailusäännöt, joissa kielletään muunlainen yksipuolinen toiminta; neuvoston asetus (EY) N:o 139/2004 ja yrityskeskittymien valvontaa koskevat kansalliset säännöt; ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukset (EU) 2019/1150 ja (EU) …/… Mikään tässä asetuksessa ei estä jäsenvaltioita asettamasta velvoitteita muille yrityksille kuin portinvartijoille tai lisävelvoitteita portinvartijoille.

Muutosehdotus 36

COM(2020) 842 final – osa 1

1 artiklan 7 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Kansalliset viranomaiset eivät saa tehdä päätöksiä, jotka olisivat ristiriidassa komission tämän asetuksen nojalla tekemän päätöksen kanssa. Komissio ja jäsenvaltiot tekevät tiivistä yhteistyötä ja koordinoivat täytäntöönpanotoimiaan.

Kansalliset viranomaiset eivät saa tehdä päätöksiä, jotka olisivat ristiriidassa komission tämän asetuksen nojalla tekemän päätöksen kanssa. Komissio ja jäsenvaltiot, jotka toimivat sisäisesti koordinoidulla tavalla asianomaisten valtiotasoa alempien hallintotasojen kanssa, tekevät täytäntöönpanotoimissa tarvittaessa tiivistä yhteistyötä ja koordinoivat toimiaan tiiviisti.

Perustelu

Paikallis- ja alueviranomaisten roolia pitäisi korostaa. Kylien ja kuntien tasolla toimii tiettyihin asioihin keskittyviä, esimerkiksi majoituksen järjestämiseen liittyviä alustoja. Paikallis- ja alueviranomaiset ovat asiaankuuluviin täytäntöönpanotoimiin saatavan tuen osalta riippuvaisia jäsenvaltio- ja EU-tasosta.

Muutosehdotus 37

COM(2020) 842 final – osa 1

2 artiklan 2 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

”ydinalustapalvelulla” mitä tahansa seuraavista:

”ydinalustapalvelulla” mitä tahansa seuraavista:

a)

verkossa toimivat välityspalvelut;

a)

verkossa toimivat välityspalvelut;

b)

verkossa toimivat hakukoneet;

b)

verkossa toimivat hakukoneet;

c)

verkkoyhteisöpalvelut;

c)

verkkoyhteisöpalvelut;

d)

videonjakoalustapalvelut;

d)

videonjakoalustapalvelut;

e)

numeroista riippumattomat henkilöiden väliset viestintäpalvelut;

e)

numeroista riippumattomat henkilöiden väliset viestintäpalvelut;

f)

käyttöjärjestelmät;

f)

käyttöjärjestelmät;

g)

pilvipalvelut;

g)

pilvipalvelut;

h)

edellä a–g alakohdassa lueteltujen ydinalustapalvelujen tarjoajan tarjoamat mainontapalvelut, mukaan lukien mainosverkot, mainospörssit ja muut mainonnan välityspalvelut;

h)

edellä a–g alakohdassa lueteltujen ydinalustapalvelujen tarjoajan tarjoamat mainontapalvelut, mukaan lukien mainosverkot, mainospörssit ja muut mainonnan välityspalvelut;

 

i)

selaimet;

Muutosehdotus 38

COM(2020) 842 final – osa 1

2 artiklan 24 alakohta (uusi)

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

 

”selaimella” asiakasohjelmaa, joka luo yhteyden WWW-palvelimeen tai muuhun internetpalvelimeen ja antaa käyttäjälle mahdollisuuden liikkua World Wide Web -verkossa ja tutustua tietoihin ja näyttää niitä tai olla vuorovaikutuksessa tähän verkkoon yhdistettyjen palvelinten isännöimän sisällön kanssa, erilliset selaimet sekä ohjelmistoon yhdistetyt tai sisällytetyt tai vastaavat selaimet mukaan luettuina;

Muutosehdotus 39

COM(2020) 842 final – osa 1

3 artiklan 8 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Portinvartijan on noudatettava 5 ja 6 artiklassa säädettyjä velvoitteita kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun ydinalustapalvelu on sisällytetty tämän artiklan 7 kohdan mukaiseen luetteloon.

Portinvartijan on täytettävä 5 ja 6 artiklassa säädetyt velvoitteet mahdollisimman pian ja joka tapauksessa kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun ydinalustapalvelu on sisällytetty tämän artiklan 7 kohdan mukaiseen luetteloon.

Muutosehdotus 40

COM(2020) 842 final – osa 1

4 artiklan 2 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Komissio tarkastelee säännöllisesti ja vähintään joka toinen vuosi, täyttävätkö nimetyt portinvartijat edelleen 3 artiklan 1 kohdassa säädetyt vaatimukset tai täyttävätkö uudet ydinalustapalvelujen tarjoajat kyseiset vaatimukset. Säännöllisessä uudelleentarkastelussa on myös tarkasteltava, onko luetteloa portinvartijan kyseeseen tulevista ydinalustapalveluista tarpeellista mukauttaa.

Komissio tarkastelee säännöllisesti ja vähintään joka toinen vuosi, täyttävätkö nimetyt portinvartijat edelleen 3 artiklan 1 kohdassa säädetyt vaatimukset . Lisäksi komissio tutkii säännöllisesti ja vähintään 12 kuukauden välein, täyttävätkö uudet ydinalustapalvelujen tarjoajat , olipa niiden sijoittautumisvaltio mikä tahansa, kyseiset vaatimukset. Säännöllisessä uudelleentarkastelussa on myös tarkasteltava, onko luetteloa portinvartijan kyseeseen tulevista ydinalustapalveluista tarpeellista mukauttaa.

Perustelu

Säännöllinen tarkastelu on tarpeen markkinoiden nopean kehityksen vuoksi.

Muutosehdotus 41

COM(2020) 842 final – osa 1

4 artiklan 3 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Komissio julkaisee luettelon portinvartijoista ja niistä ydinalustapalveluista, joiden osalta portinvartijoiden on noudatettava 5 ja 6 artiklassa säädettyjä velvoitteita, ja pitää luettelon jatkuvasti ajan tasalla.

Komissio julkaisee luettelon portinvartijoista ja niistä ydinalustapalveluista, joiden osalta portinvartijoiden on noudatettava 5 ja 6 artiklassa säädettyjä velvoitteita, ja pitää luettelon jatkuvasti ajan tasalla.

Komission on määrä julkaista vuosittain kertomus seurantatoimiensa yhteydessä tekemistään havainnoista ja esittää se Euroopan parlamentille ja Euroopan unionin neuvostolle.

Perustelu

Digimarkkinasäädöstä koskevan asetuksen täytäntöönpanon läpinäkyvyyden varmistamiseksi vuosikertomukseen voitaisiin sisällyttää komission mahdollisesti suorittamien tutkimusten päätelmät ja tulokset sekä niihin liittyvät päätökset ja myös portinvartijoiden raportoimat tiedot.

Muutosehdotus 42

COM(2020) 842 final – osa 1

5 artiklan b alakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

(b)

niiden on annettava yrityskäyttäjille mahdollisuus tarjota loppukäyttäjille samoja tuotteita tai palveluja kolmansien osapuolten ylläpitämien verkossa toimivien välityspalvelujen kautta hinnoin tai ehdoin, jotka poikkeavat portinvartijan ylläpitämien verkossa toimivien välityspalvelujen kautta tarjottavista hinnoista tai ehdoista;

(b)

niiden on annettava yrityskäyttäjille mahdollisuus tarjota loppukäyttäjille samoja tuotteita tai palveluja kolmansien osapuolten ylläpitämien verkossa toimivien välityspalvelujen ja niihin liittyvien palvelujen kautta hinnoin tai ehdoin, jotka poikkeavat portinvartijan ylläpitämien verkossa toimivien välityspalvelujen ja niihin liittyvien palvelujen kautta tarjottavista hinnoista tai ehdoista;

Perustelu

Mainitaan myös välityspalveluihin liittyvät palvelut.

Muutosehdotus 43

COM(2020) 842 final – osa 1

5 artiklan h alakohta (uusi)

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

 

portinvartijaa on pidettävä jo ominaisluonteensa vuoksi keskeisen infrastruktuurin tarjoajana, joten se ei saa evätä yrityksiltä ja loppukäyttäjiltä mahdollisuutta käyttää palvelua; jos yritykseltä tai loppukäyttäjältä evätään pääsy portinvartijan tarjoamaan ydinalustapalveluun, käyttäjä voi valittaa asiasta; digitaalisten markkinoiden neuvoa-antavan komitean, josta säädetään tämän asetuksen 32 artiklassa, olisi toimittava keskitettynä yhteyspisteenä tätä tarkoitusta varten.

Perustelu

Keskitetyn yhteyspisteen tarve olisi tuotava esille.

Muutosehdotus 44

COM(2020) 842 final – osa 1

6 artiklan 1 kohdan l alakohta (uusi)

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

 

niiden on taattava jatkuva, vakiomuotoinen ja automatisoitu tiedonkulku ja varmistettava omien sovellusrajapintojensa yhteensopivuus hallinto- ja lainvalvontaviranomaisten omien järjestelmien kanssa, eivätkä ne saa aiheuttaa hallinnollista lisärasitetta luomalla sovellusrajapintaympäristöä, joka haittaa tässä asetuksessa tarkoitetun mukaista tehokasta yhteistyötä ja täytäntöönpanon valvontaa;

Perustelu

Jäsenvaltioiden tehokas hallinnollisten tehtävien hoito edellyttää, että portinvartijat toimittavat niille tarvittavat tiedot. Tämän vuoksi portinvartijoiden on tärkeää huolehtia teknisistä valmiuksista sen varmistamiseksi, että niiden järjestelmät ovat rajapinnaltaan yhteentoimivia jäsenvaltioiden viranomaisten omien järjestelmien kanssa, jotta voidaan taata jatkuva, automatisoitu ja vakiomuotoinen tiedonkulku tehokkaan yhteistyön mahdollistamiseksi.

Muutosehdotus 45

COM(2020) 842 final – osa 1

7 artiklan 8 kohta (uusi)

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

 

Jotta voidaan varmistaa portinvartijoiden velvoitteiden noudattaminen, perustettava digitaalisten markkinoiden neuvoa-antava komitea nimetään keskitetyksi yhteyspisteeksi, ja sitä olisi kannustettava osallistamaan kansalliset työmarkkinaosapuolet menettelyihinsä.

Perustelu

Tulee perustaa keskitetty yhteyspiste ja osallistaa kansalliset työmarkkinaosapuolet menettelyihin.

II   POLIITTISET SUOSITUKSET

EUROOPAN ALUEIDEN KOMITEA

Johdanto

1.

suhtautuu myönteisesti Euroopan komission ehdotuksiin digipalvelusäädökseksi ja digimarkkinasäädökseksi ja kunnianhimoiseen tavoitteeseen ottaa käyttöön yhdenmukaistetut ja horisontaaliset säännöt digitaalisia palveluja ja verkkoalustoja koskevan EU:n lainsäädännön nykyaikaistamiseksi.

2.

katsoo, että toimet markkinoiden väärinkäytön torjumiseksi ja markkinoiden toimintapuutteiden korjaamiseksi, tasapuolisten toimintaedellytysten edistämiseksi EU:n digitaalisilla sisämarkkinoilla sekä sen ehkäisemiseksi, että innovointi ja EU:n digitaalisten sisämarkkinoiden tehokas toiminta tukahtuvat, ovat ehdotuksissa asianmukaisessa tasapainossa.

3.

varoittaa tekemästä ehdotuksiin muutoksia, jotka johtaisivat innovointia haittaavaan ja yritysten sääntelytaakkaa lisäävään raskaaseen sääntelyyn, ja korostaa tasapainoisen ja yrityksille suotuisan sääntely-ympäristön olevan ehdoton ennakkoedellytys sille, että EU:n olisi helpompi saavuttaa kaikki digitalisaatiotavoitteensa.

4.

toteaa, että ehdotetuilla digipalvelu- ja digimarkkinasäädöksillä pyritään vähentämään jäsenvaltio- ja EU-tason digipalvelulainsäädännön ja myös aiheeseen liittyvän viimeaikaisen oikeuskäytännön hajanaisuudesta johtuvaa oikeudellista epävarmuutta ja hallinnollista taakkaa. Johdonmukainen ja yhdenmukaistettu perusvaatimukset sisältävä oikeudellinen kehys tekee horisontaalisista säännöistä, joissa määritellään digitaalisten palvelujen tarjoajien vastuut ja velvollisuudet ja joiden avulla vahvistetaan (digitaalisia) sisämarkkinoita, paikallis- ja alueviranomaisille helpommat ymmärtää ja soveltaa.

5.

panee merkille ehdotettujen digipalvelu- ja digimarkkinasäädösten vahvan paikallisen ja alueellisen ulottuvuuden. Digitaaliset palvelut vaikuttavat kansalaisten arkielämään, ja eri alustojen tietyt toimialat, kuten asumiseen ja matkailijoiden majoittamiseen liittyvät palvelut, kaupunkiliikenne ja julkisten palvelujen tarjonta, kuuluvat paikallis- ja aluetason sääntelyvaltaan. Komitea korostaa tarvetta toteuttaa sääntely siten, että turvataan innovoinnin, Euroopan kilpailukyvyn ja terveen kilpailun edellytykset.

6.

on tyytyväinen siihen, että ehdotuksissa on myös otettu huomioon monia AK:n lausunnossaan ”Yhteistyötalouteen sovellettavia sääntelytoimia koskeva eurooppalainen kehys” (1) esille tuomia huolia.

7.

toteaa, että tietopalvelujen liiketoimintamallit ovat data- ja informaatiovetoisia ja ajoituksella on niissä suuri merkitys. Komitea perää siksi tehokasta tiedottamista sekä tietoihin pääsystä että laittoman sisällön poistamisesta ja kehottaa Euroopan komissiota varmistamaan toteuttamansa seurannan ja raportoinnin läpinäkyvyyden.

8.

kiinnittää huomiota verkkoalustojen tarjoamiin mahdollisuuksiin edistää julkista keskustelua ja kansalaisille tiedottamista ja toteaa, että covid-19-pandemia on lisännyt entisestään verkkoalustojen käyttöä paikallis- ja alueviranomaisten toiminnassa sekä osoittanut perinteisten pk-yritysten ja startup-yritysten kyvyn tehdä läpimurtoinnovaatioita vastauksena tosielämän tarpeisiin, luoda uusia työpaikkoja ja kehittää synergiavaikutuksia.

9.

korostaa, että digitaalialan tasapuoliset toimintaedellytykset ovat ensiarvoisen tärkeitä erityisesti pk-yrityksille, jotka tarjoavat tuotteitaan ja palvelujaan alustoilla ja joiden markkinointi ja myynti ovat riippuvaisia digitaalisista alustoista (2). Komitea suhtautuu tätä taustaa vasten myönteisesti omaa yritystä suosiville käytännöille suunniteltuun kieltoon.

Vastuu laittomasta sisällöstä ja toiminnasta

10.

katsoo, että ehdotetun digipalvelusäädöksen keskeisenä haasteena on turvata hyvin toimivan sähköisestä kaupankäynnistä annetun direktiivin perusperiaatteet ja etenkin säilyttää 13 ja 14 artiklan perustana oleva yleinen toimintamalli ja nykyiset ilmoitus- ja toimintamenettelyt sekä tarve ottaa huomioon uusi markkinadynamiikka ja markkinoiden toimintapuutteet.

11.

toteaa, että asetuksessa määritellään ainoastaan virallinen menettely laittomaan sisältöön puuttumiseksi ja että sen määrittäminen, mikä on asetuksessa tarkoitettua laitonta sisältöä, kuuluu vastaisuudessakin jäsenvaltioille.

12.

on tyytyväinen palvelujen tarjoamiseen EU:n digitaalisilla sisämarkkinoilla sovellettavaan perusvaatimukseen, jonka mukaan verkkopalvelujen tarjoajien on kannettava vastuu laittomasta toiminnasta ja laittoman sisällön levittämisestä. Tämä toteutetaan antamalla yhdenmukaiset säännöt vastuuvapautuksista ja sisällön moderoinnista, selkeästä raportoinnista, avoimuusvelvollisuuksista ja tietyille välityspalveluille asetettavista huolellisuusvelvoitteista. Komitea korostaa tässä yhteydessä kysymystä alustojen koosta ja mittakaavasta, jotka vaikuttavat merkittävästi niiden kykyyn toteuttaa ennakoivia laittoman verkkosisällön torjuntatoimenpiteitä.

13.

toteaa, että käyttäjien oikeus pysyä nimettöminä on kirjattu yleiseen tietosuoja-asetukseen (3), mutta korostaa, että etusijalle tulee asettaa periaate, jonka mukaan se, mikä on laitonta verkon ulkopuolella, on laitonta myös verkossa.

14.

erottaa tässä toisistaan täyden anonymiteetin ja täyden tunnistamattomuuden ja muistuttaa, että lohkoketjuteknologiat voivat tarjota edellytykset toimia tältä pohjalta. Komitea painottaa, että kaikenlaisiin sisällönmoderointitoimenpiteisiin olisi liitettävä asianmukaisia suojatoimia kyseisten käytäntöjen oikeasuhteisuuden varmistamiseksi.

Valvonta ja tutkinta

15.

suhtautuu myönteisesti algoritmipohjaisten valvontatoimien ja avoimuusvelvoitteiden käyttöönottoon sopimuskumppanien välisiä ongelmatilanteita silmällä pitäen ja vahvistaa, että tällaiset toimenpiteet voivat tarjota merkittävää tukea paikallis- ja alueviranomaisille, jotka saattavat havaita alueellaan verkkopalvelutoimintaa, jossa ei noudateta asiaa koskevaa lainsäädäntöä.

Täytäntöönpanon valvonta

16.

kannattaa ehdotusta, jonka mukaan täytäntöönpanon valvontajärjestelmä koostuu Euroopan digitaalisten palvelujen lautakunnasta, digitaalisten palvelujen koordinaattorista ja kansallisista digitaalisten palvelujen koordinaattoreista ja seurannasta vastaa Euroopan komissio. Näin tuetaan niitä paikallis- ja alueviranomaisia, joilla on ollut vaikeuksia puuttua paikallisen lainsäädännön nojalla muista EU:n jäsenvaltioista käsin tarjottaviin digitaalisiin palveluihin, koska niillä ei ole riittävästi resursseja ja valmiuksia saattaa asiaa tuomioistuimen käsiteltäväksi toisessa EU:n jäsenvaltiossa.

17.

korostaa tarvetta tehostaa jäsenvaltioiden välistä viranomaisyhteistyötä digitaalisten palvelujen koordinaattoreiden nimeämiseksi, tietojen jakamiseksi ja sovellettavien sääntöjen noudattamisen valvomiseksi. Komitea huomauttaa lisäksi, että paikallis- ja alueviranomaisten tulee raportoida toimistaan asiaankuuluville muiden jäsenvaltioiden digitaalisten palvelujen koordinaattoreille ja että paikallis- ja alueviranomaiset tulee kutsua mukaan prosessiin.

18.

kantaa huolta siitä, että ilmoitus- ja toimintamenettelyjä ja määräyksiä käsitellään II luvussa (8 ja 9 artikla) mutta lainkäyttövaltaa III luvussa, mikä saattaa johtaa oikeudellisiin ongelmiin kyseisten säännösten soveltamisen valvonnassa. Komitea on myös huolissaan rajatylittävän yhteistyömekanismin mahdollisesta riittämättömyydestä.

Tietoihin pääsy

19.

toteaa, että tietojen jakaminen on tärkeää täytäntöönpanon tehokkaan valvonnan mahdollistamiseksi jäsenvaltiotasolla ja sitä alemmilla tasoilla, ja huomauttaa, että pääsy tietoihin on ratkaiseva kysymys etenkin paikallis- ja aluetason viranomaisille. Sovellettavien sääntöjen noudattamista ja valvontamekanismeja on mahdotonta taata, ellei kulloisellakin alueella toimivilta alustoilta saada tarvittavia tietoja. Komitea muistuttaa äskettäin esittämästään kannasta, jonka mukaan toimien epäjohdonmukaisuus johtaa hajanaisuuden lisääntymiseen ja sitä tulee välttää (4).

20.

on ilahtunut asiaankuuluvaa tietojen jakamista koskevien vaatimusten esittämisestä, sillä vapaaehtoispohjainen itsesääntely ei ole riittänyt takaamaan paikallis- ja alueviranomaisten pääsyä tietoihin.

21.

kehottaa Euroopan komissiota antamaan ohjeet viranomaisten omien järjestelmien yhteentoimivuutta koskevista yhteisistä standardivaatimuksista. Sovellusrajapintojen kehittämistä tulee pohtia.

22.

kannattaa tietojen siirrettävyyttä koskevia säännöksiä ja tähdentää, että palvelutilauksen perumisesta ei saa tehdä tilaamista huomattavasti hankalampaa.

Paikallistalous

23.

korostaa ehdotettujen asetusten olevan tärkeitä paikallistaloudelle, sillä pk- ja startup-yritykset hyötyvät yhdenmukaisista säännöistä. Asetukset muodostavat kehyksen, jonka puitteissa pk-yritykset voivat laajentua sisämarkkinoilla. Eurochambres-liiton kyselyssä, jossa tuotiin esille liiketoiminnan laajentamisen mahdollisuuksia sisämarkkinoilla, todettiin pk-yritysten tekevän kauppaa digitaalisesti enemmän kuin koskaan, mutta syyskuussa 2020 tehdyn Eurobarometri-kyselyn tulokset osoittavat, että vain 4 prosenttia myy tuotteitaan verkossa kuluttajille muihin jäsenvaltioihin (5).

24.

on hyvillään siitä, että ehdotuksilla pyritään edistämään teollisuuden ja innovoinnin kilpailukykyä, elinvoimaa ja sopeutumiskykyä Euroopassa, ja korostaa niiden merkitystä paikallis- ja alueviranomaisille, jotka tukevat paikallisia toimijoita rahoitus- ja tukimekanismien avulla.

25.

toivoo nyt tehtyjen ehdotusten merkitsevän ratkaisevaa käännettä esimerkiksi yritysten perustamiseen, veroilmoitusten tekemiseen, julkisiin hankintamenettelyihin osallistumiseen, sähköiseen henkilöllisyyteen ja digitaalisiin allekirjoituksiin liittyvissä palveluissa.

26.

huomauttaa, että monet pienet toimijat ovat liiketoimissaan riippuvaisia olemassa olevista verkkoalustaekosysteemeistä ja että covid-19-pandemia on syventänyt entisestään sellaisten pienten yritysten riippuvuutta, jotka käyttävät näitä ekosysteemejä yhteydenpidossaan yrityskäyttäjiin ja kuluttajiin.

27.

kehottaa Euroopan komissiota ottamaan säädösehdotuksissaan entistä paremmin huomioon digitalisaatiokehityksen erivauhtisen etenemisen eri alueilla ja tekee tähän liittyen yhteistyötä asiaankuuluvien tutkimus- ja tiedelaitosten kanssa edistääkseen ymmärrystä jäsenvaltio- ja aluetason muutosten moninaisista taustatekijöistä, jotta voidaan kehittää tehokkaita mutta joustavia innovatiivisia digitalisaatiostrategioita. Tällaisten strategioiden avulla voidaan kuroa umpeen jäsenvaltioiden ja alueiden välillä havaittuja eroja sekä kaventaa kuilua eristyksissä olevien, maaseutu-, syrjä- ja taajama-alueiden välillä.

28.

pitää digitaalista yhteenkuuluvuutta sekä ympäristöllistä ja ilmastollista yhteenkuuluvuutta Euroopan taloudellisen elpymisen yhteydessä olennaisen tärkeänä lisäulottuvuutena EU:n perussopimuksissa esitettyyn vakiintuneeseen taloudellisen, sosiaalisen ja alueellisen yhteenkuuluvuuden käsitteeseen ja kehottaa tunnustamaan ne entistä laajemmin perusarvoiksi siirryttäessä kestäväpohjaisempiin talousmalleihin.

29.

katsoo, että infrastruktuurin sekä digitaalisen lukutaidon ja digitaitojen puutteesta johtuvaa ”kaksinkertaista digitaalista kuilua” ei saa syntyä. Siellä, missä covid-19-pandemia on kärjistänyt eroja, on kiireellisesti tuettava kansalaisten ja yritysten, eritoten perinteisten pk-yritysten, startup-yritysten ja julkisen sektorin valmiuksien kehittämistä.

Vaikutus journalismiin ja tiedotusvälineisiin

30.

katsoo, että maksulliseen uutissisältöön liittyvien mainosten rahoitusta on tutkittava tarkasti. Sääntelymuutokset voivat vaikuttaa voimakkaasti uutispalveluntarjoajien liiketoimintamallien kannattavuuteen tulevaisuudessa, ja komitea kehottaakin kiinnittämään enemmän huomiota tiedotusvälineiden moniarvoisuuteen.

31.

tähdentää sen tärkeyttä, että säännöt ovat mahdollisimman selkeät ja lainsäädäntö on johdonmukaista, ja korostaa tarvetta sisällyttää digipalvelusäädökseen tahattomien seurausten välttämiseksi horisontaalinen kehys, jolla on erityisen suuri merkitys alakohtaisen lainsäädännön kannalta – esimerkkeinä tekijänoikeusloukkaukset, terroristinen sisältö, lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvä materiaali tai laiton vihapuhe sekä laittomat tuotteet. Tekijänoikeusdirektiiviä (6), audiovisuaalisia mediapalveluja koskevaa direktiiviä (7) ja yleistä tietosuoja-asetusta olisi komitean mielestä pidettävä periaatteessa erityissäädöksenä digipalvelu- ja digimarkkinasäädöksiin nähden.

32.

pitää tarpeellisena säilyttää tiedotusvälineitä ja tietomarkkinoita koskevat kansallisen tai aluetason toimivaltuudet kulloisestakin oikeudellisesta toimivaltajaosta riippuen sekä näihin aloihin liittyvät välineet, jotta voidaan ottaa huomioon kulttuuri-identiteetit ja turvata moniarvoisuus sekä torjua tehokkaasti vihapuhetta ja puuttua haitallisiin tietoihin verkossa samalla tavoin kuin verkon ulkopuolellakin. Jäsenvaltioiden asiaankuuluvien viranomaisten olisi edelleen voitava pitää voimassa tai ottaa käyttöön tiukempia säännöksiä oikeutettujen etujen edistämiseksi.

Toissijaisuusperiaate

33.

pitää molempia Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 114 artiklaan perustuvia ehdotuksia toissijaisuusperiaatteen mukaisina. Kyseisessä artiklassa määrätään toimenpiteistä sisämarkkinoiden toiminnan varmistamiseksi. Jotta sisämarkkinat eivät sirpaloituisi, rajatylittäville palveluille tarvitaan yhdenmukaiset toimintaedellytykset. Ne voidaan taata mekanismeilla, joiden avulla koordinoidaan EU:n tasolla digitaalisten palvelujen valvontaa ja niihin liittyvää viranomaisyhteistyötä.

34.

toteaa, että tällaisilla toimenpiteillä edistetään EU:n laajuista johdonmukaisuutta ja ne ovat riittäviä unionin ulkopuolisten maiden palveluntarjoajien velvoittamiseksi nimeämään itselleen laillinen edustaja EU:ssa kuluttaja-asioita varten yleisen tietosuoja-asetuksen mallin mukaisesti.

35.

painottaa, että unionin sääntelyssä on aina otettava huomioon primaarioikeudessa Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 4 artiklan 2 kohdassa vahvistetut takeet paikallisesta ja alueellisesta itsehallinnosta.

Ehdotusten ulkopuolelle jätetyt kysymykset: verotus ja työolot ja -ehdot

36.

huomauttaa, että kummassakaan asetuksessa ei suoranaisesti puututa kysymykseen digitaalisten palvelujen paikallisesta verotuksesta, esimerkiksi matkailuveroista.

37.

katsoo, että digipalvelusäädöstä ja digimarkkinasäädöstä koskevat ehdotukset olisi nähtävä myös laajemmassa poliittisessa kontekstissa, johon sisältyy erityisesti digitaalitalouden oikeudenmukainen verotus, kuten ajantasaistetut verotussäännöt, joissa otetaan huomioon, että digitaaliset yritykset voivat liiketoimintamalleineen harjoittaa lainkäyttöalueella liiketoimintaa olematta siellä fyysisesti läsnä. Komitea muistuttaa tässä yhteydessä, että on tunnustettava loppukäyttäjien rooli lisäarvon tuottamisessa yrityksille. Komitea kannattaa näin ollen Euroopan parlamentin komissiolle osoittamaa kehotusta esittää kesäkuuhun 2021 mennessä ehdotuksia kaiken digitaalisen liiketoiminnan verotuksen selkeyttämiseksi ja yhdenmukaistamiseksi, EU:n ulkopuolelle sijoittautuneet toimijat mukaan luettuina. Tällainen uudistus olisi nähtävä ja toteutettava laajemmassa kansainvälisessä kehyksessä, erityisesti G20:n ja OECD:n osallistavassa kehyksessä. Komitea painottaa, että on tärkeää vahvistaa perinteisten palvelujen ja digitaalisten palvelujen tarjoajien tasapuolisia toimintaedellytyksiä EU:ssa varmistamalla, että verosäännöt vastaavat nykyaikaisen globaalin talouden realiteetteja ja suojaavat Euroopan kilpailukykyä ja Eurooppaan suuntautuvien investointien houkuttavuutta.

38.

toteaa, että Euroopan komissiolta odotetaan vuonna 2021 myös erillistä säädösehdotusta alustatyöntekijöiden työoloista ja -ehdoista, ja muistuttaa, että AK on tuonut aktiivisesti esiin kantansa alustatyöhön liittyvistä paikallisista ja alueellisista sääntelyhaasteista ja -ongelmista (8), erityisesti covid-19-pandemian aiheuttamista ongelmista (9).

39.

odottaa kiinnostuneena pääsevänsä tekemään Euroopan komission, Euroopan parlamentin ja neuvoston kanssa yhteistyötä verkkopalvelujen eurooppalaisen sääntelykehyksen jatkokehittämiseksi siten, että hyödynnetään mahdollisuudet tehostaa eurooppalaista innovointia ja vauhdittaa startup-yritysten kasvua, laajentumista ja menestystä kiinnittäen samalla erityistä huomiota Euroopan avoimeen ja kilpailupohjaiseen kauppaan, joka on aina edistänyt kasvua.

Bryssel 30. kesäkuuta 2021.

Euroopan alueiden komitean puheenjohtaja

Apostolos TZITZIKOSTAS


(1)   Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1150, annettu 20 päivänä kesäkuuta 2019, oikeudenmukaisuuden ja avoimuuden edistämisestä verkossa toimivien välityspalvelujen yrityskäyttäjiä varten (EUVL L 186, 11.7.2019, s. 57).

(2)   Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) …/… – ehdotus digitaalisten palvelujen sisämarkkinoista (digipalvelusäädös) ja direktiivin 2000/31/EY muuttamisesta.

(3)   Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/679, annettu 27 päivänä huhtikuuta 2016, luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja direktiivin 95/46/EY kumoamisesta (yleinen tietosuoja-asetus) (EUVL L 119, 4.5.2016, s. 1).

(4)   Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/790, annettu 17 päivänä huhtikuuta 2019, tekijänoikeudesta ja lähioikeuksista digitaalisilla sisämarkkinoilla ja direktiivien 96/9/EY ja 2001/29/EY muuttamisesta (EUVL L 130, 17.5.2019, s. 92).

(5)   Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2015/2366, annettu 25 päivänä marraskuuta 2015, maksupalveluista sisämarkkinoilla, direktiivien 2002/65/EY, 2009/110/EY ja 2013/36/EU ja asetuksen (EU) N:o 1093/2010 muuttamisesta sekä direktiivin 2007/64/EY kumoamisesta (EUVL L 337, 23.12.2015, s. 35).

(6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2010/13/EU, annettu 10 päivänä maaliskuuta 2010, audiovisuaalisten mediapalvelujen tarjoamista koskevien jäsenvaltioiden tiettyjen lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten yhteensovittamisesta (audiovisuaalisia mediapalveluja koskeva direktiivi) (EUVL L 95, 15.4.2010, s. 1).

(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2010/13/EU, annettu 10 päivänä maaliskuuta 2010, audiovisuaalisten mediapalvelujen tarjoamista koskevien jäsenvaltioiden tiettyjen lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten yhteensovittamisesta (audiovisuaalisia mediapalveluja koskeva direktiivi) (EUVL L 95, 15.4.2010, s. 1).

(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2015/1535, annettu 9 päivänä syyskuuta 2015, teknisiä määräyksiä ja tietoyhteiskunnan palveluja koskevia määräyksiä koskevien tietojen toimittamisessa noudatettavasta menettelystä (EUVL L 241, 17.9.2015, s. 1).

(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2015/1535, annettu 9 päivänä syyskuuta 2015, teknisiä määräyksiä ja tietoyhteiskunnan palveluja koskevia määräyksiä koskevien tietojen toimittamisessa noudatettavasta menettelystä (EUVL L 241, 17.9.2015, s. 1).

(1)   Neuvoston asetus (EY) N:o 139/2004, annettu 20 päivänä tammikuuta 2004, yrityskeskittymien valvonnasta (EY:n sulautuma-asetus) (EUVL L 24, 29.1.2004, s. 1).

(2)   Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) …/… – ehdotus digitaalisten palvelujen sisämarkkinoista (digipalvelusäädös) ja direktiivin 2000/31/EY muuttamisesta.

(1)  AK:n lausunto aiheesta ”Yhteistyötalouteen sovellettavia sääntelytoimia koskeva eurooppalainen kehys”, esittelijä: Peter Florianschütz (AT, PES), asiakokonaisuus ECON-VI/048.

(2)  Sähkö-, kaasu-, tietoliikenne- ja raideverkosta sekä postista vastaavan Saksan liittotasavallan verkkoviraston lokakuussa 2020 tekemän kyselyn perusteella pk-yritykset ovat hyvin riippuvaisia verkkoalustoista varsinkin markkinoinnin ja myynnin osalta. Bundesnetzagentur: Interim results – public consultation on digital platforms

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/679, annettu 27 päivänä huhtikuuta 2016, luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja direktiivin 95/46/EY kumoamisesta (EUVL L 119, 4.5.2016, s. 1).

(4)  AK:n lausunto aiheesta ”Euroopan digitaalisen tulevaisuuden strategia ja datastrategia”, esittelijä: Mark Weinmeister (DE, EPP), asiakokonaisuus ECON-VII/004.

(5)  Viittaus Flash-eurobarometriin 486 julkaisussa General Recommendations for the Digital Services Act, Eurochambres, 9. joulukuuta 2020.

(6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/790, annettu 17 päivänä huhtikuuta 2019, tekijänoikeudesta ja lähioikeuksista digitaalisilla sisämarkkinoilla ja direktiivien 96/9/EY ja 2001/29/EY muuttamisesta (EUVL L 130, 17.5.2019, s. 92).

(7)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2010/13/EU, annettu 10 päivänä maaliskuuta 2010, audiovisuaalisten mediapalvelujen tarjoamista koskevien jäsenvaltioiden tiettyjen lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten yhteensovittamisesta (audiovisuaalisia mediapalveluja koskeva direktiivi) (EUVL L 95, 15.4.2010, s. 1).

(8)  AK:n lausunto aiheesta ”Digitaalisilla alustoilla tehtävä työ – paikallisia ja alueellisia sääntelykysymyksiä”, esittelijä: Dimitrios Birmpas, asiakokonaisuus SEDEC-VI/051.

(9)  AK:n lausunto aiheesta ”Euroopan digitaalisen tulevaisuuden strategia ja datastrategia”, esittelijä: Mark Weinmeister (DE, EPP), asiakokonaisuus ECON-VII/004.