Bryssel 31.1.2019

COM(2019) 36 final

KOMISSION LAUSUNTO

Euroopan investointipankin 11. lokakuuta 2018 esittämästä pyynnöstä muuttaa Euroopan investointipankin perussääntöä koskevaa pöytäkirjaa N:o 5


KOMISSION LAUSUNTO

Euroopan investointipankin 11. lokakuuta 2018 esittämästä pyynnöstä muuttaa Euroopan investointipankin perussääntöä koskevaa pöytäkirjaa N:o 5

ottaen huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 308 artiklan,

1.Euroopan investointipankki esitti 11. lokakuuta 2018 neuvostolle Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen, jäljempänä SEUT-sopimus, 308 artiklan nojalla pyynnön perussääntönsä muuttamisesta. Euroopan investointipankki ehdottaa perussääntönsä muuttamista siten, että siinä otetaan huomioon Yhdistyneen kuningaskunnan ero Euroopan unionista, mikä päättää maan jäsenyyden Euroopan investointipankissa. Euroopan investointipankki ehdottaa myös, että sen hallintoneuvoston toimintaa vahvistetaan sallimalla useampien varajäsenten nimittäminen. Lisäksi Euroopan investointipankki ehdottaa määräenemmistöpäätösten käytön laajentamista päätöksiin toimintasuunnitelmasta, hallituksen jäsenten nimittämisestä ja työjärjestyksen hyväksymisestä.

2.Kaikkien Euroopan investointipankin perussääntöönsä ehdottamien muutosten on tarkoitus tulla voimaan välittömästi Yhdistyneen kuningaskunnan erottua Euroopan unionista. Pyynnön johdanto-osan kappaleessa mainitaan myös jäljelle jäävien jäsenvaltioiden merkitsemän pääoman suunniteltu korotus, joka olisi toteutettava samalla kun Euroopan investointipankin hallintoa vahvistetaan edelleen.

I.    Pyynnön yhteys Yhdistyneen kuningaskunnan eroon Euroopan unionista

3.Komissio epäilee, onko asianmukaista yhdistää koko päätöksen voimaantulo Yhdistyneen kuningaskunnan eroon EU:sta. Ei ole oikeudellisesti välttämätöntä, että pöytäkirjaan N:o 5 suunnitellut muutokset tulevat voimaan päivänä, jona Yhdistynyt kuningaskunta ei olisi enää jäsenvaltio.

4.Euroopan investointipankin pyyntö sisältää käytännössä kaksi erilaista muutosten ryhmää. Ensimmäisen ryhmän muutokset perustuvat yksinkertaisesti Yhdistyneen kuningaskunnan eroon unionista. Niiden perusteella 4 artiklan 1 kohdasta poistetaan viittaus Yhdistyneen kuningaskunnan osakkuuteen, vähennetään 9 artiklan 2 kohdan ensimmäisessä virkkeessä tarkoitettujen hallintoneuvoston jäsenten määrää ja poistetaan 9 artiklan 2 kohdan kolmannesta alakohdasta viittaus Yhdistyneen kuningaskunnan nimittämiin varajäseniin. Komissio voi tukea näitä muutoksia, mutta se haluaa korostaa, että niiden vaikutus on pelkästään ilmoitusluontoinen. Yhdistyneen kuningaskunnan ero EU:sta ei edellytä perussopimusten ja pöytäkirjojen muuttamista ennakolta siten, että niistä poistetaan kaikki Yhdistynyttä kuningaskuntaa koskevat viittaukset. Nämä viittaukset vanhentuvat automaattisesti eroamispäivänä. Euroopan investointipankin esittämät muut muutokset, jotka aiheuttavat muutoksia hallintoon, ovat sen sijaan luonteeltaan oikeutta perustavia. Neuvosto voi katsoa, että nämä muutokset ovat asianmukaisia Yhdistyneen kuningaskunnan erosta riippumatta.

5.Sen vuoksi komissio pohtii, pitäisikö neuvoston päätöksen tulla voimaan tiettynä päivänä, joka ei liity Yhdistyneen kuningaskunnan eroamiseen, esimerkiksi päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä. Tällöin ainoastaan ensimmäiseen ryhmään sisältyvien ilmoitusluotoisten muutosten voimaantuloajankohta liitettäisiin Yhdistyneen kuningaskunnan eroamiseen. Tämä vaihtoehtoinen lähestymistapa edellyttäisi päätöksen jonkinasteista teknistä uudelleenmuotoilua.

II.    Pyyntö poistaa viittaukset Yhdistyneen kuningaskunnan osuuteen pääomasta

6.Euroopan investointipankki ehdottaa, että perussäännön 4 artiklan 1 kohdasta poistetaan maininta siitä, että Yhdistyneen kuningaskunnan osuus pääomasta on 39 195 022 000 euroa.

7.Kuten edellä on esitetty, oikeudellisesti tarkasteltuna kaikki perussopimusten ja pöytäkirjojen viittaukset Yhdistyneeseen kuningaskuntaan vanhentuvat automaattisesti eroamispäivänä, joten perussäännön nimenomainen muuttaminen ei ole tässä mielessä tarpeen. Perussopimusten ja pöytäkirjojen tekstit saatetaan joka tapauksessa vastaamaan uutta tilannetta siten, että niihin tehdään virallinen muutos SEU-sopimuksen 48 artiklan nojalla. Sen myötä poistetaan vanhentuneet määräykset ja tehdään niistä johtuvat mukautukset. Ehdotetut muutokset voidaan kuitenkin hyväksyä Euroopan investointipankin hallintoon tehtävien muutosten yhteydessä (ks. jäljempänä III ja IV jakso). Tätä muutosta voidaan näin ollen tukea selkeyden vuoksi.

8.Euroopan investointipankki ehdottaa myös, että samassa artiklassa mainittua merkityn pääoman kokonaismäärää olisi vähennettävä vastaavasti, jollei ennen eroamispäivää päätetä ”jäljelle jäävien jäsenvaltioiden” merkitsemän pääoman korottamisesta. Komissio ymmärtää, että jälkimmäisen päätöksen hyväksyisi Euroopan investointipankin valtuusto perussääntönsä 4 artiklan 3 kohdan mukaisesti.

9.Komissio voi tukea tämän ehdotuksen tavoitetta, mutta haluaa kiinnittää huomiota seuraaviin oikeudellisiin näkökohtiin. Pöytäkirjassa N:o 5 olevan 4 artiklan 1 kohdassa mainittu Euroopan investointipankin pääoma on kyseisessä määräyksessä lueteltujen jäsenvaltioiden osuuksien yhteenlaskettu kokonaismäärä. Jos neuvosto vain poistaa viittauksen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, sen on myös alennettava kokonaispääomaa vastaavasti. Neuvosto ei voi ottaa päätöksessään huomioon Euroopan investointipankin mahdollista päätöstä pääoman korottamisesta ja siitä seuraavaa pääoman uutta jakautumista jäsenvaltioiden välillä. Tämän vuoksi neuvoston päätöksessä olisi mainittava Yhdistyneen kuningaskunnan eroamisesta seuraava (vähentynyt) kokonaispääoma. Euroopan investointipankin valtuuston rinnakkaisella päätöksellä voidaan korottaa pääomaa (ja määritellä sen jakautuminen jäsenvaltioittain), mutta se on erillinen päätös.

III.    Hallintoneuvoston uusien varajäsenten nimittäminen

10.Euroopan investointipankki ehdottaa hallintoneuvoston varajäsenten lukumäärän lisäämistä 18:sta 31:teen. Saksalla, Ranskalla ja Italialla on kullakin jo kaksi varajäsentä ja määrä säilyy ennallaan. Niillä jäsenvaltioilla tai jäsenvaltioiden ryhmillä, joilla on aiemmin ollut vähemmän varajäseniä kuin osakkaita, on muutoksen jälkeen yhtä monta varajäsentä kuin osakastakin. Komissio säilyttää yhden varajäsenen.

11.Varajäsenten suurempi määrä antaa Euroopan investointipankille mahdollisuuden hyödyntää laajempaa kokemusta hallintoneuvostotasolla, erityisesti kun otetaan huomioon aikomus hyödyntää varajäseniä paremmin hallintoneuvoston päätöksentekoprosessissa ja varsinkin rahoitusehdotusten analysoinnissa. Komissio tukee tätä ehdotusta.

IV.    Määräenemmistöpäätösten käytön laajentaminen yksinkertaisen enemmistön käytön sijaan

12.Lisäksi Euroopan investointipankki ehdottaa määräenemmistöpäätösten soveltamisalan laajentamista kolmella tärkeällä alalla, joilla edellytetään tällä hetkellä yksinkertaista enemmistöä. Nämä alat ovat seuraavat:

I)toimintasuunnitelmaa koskevat päätökset (perussäännön 9 artiklan 1 kohta)

II)hallituksen jäsenten nimittämistä koskevat valtuuston päätökset ja vastaavat hallintoneuvoston ehdotukset (perussäännön 11 artiklan 1 kohdan ensimmäinen alakohta)

III)Euroopan investointipankin työjärjestystä koskevat päätökset (perussäännön 7 artiklan 3 kohdan h alakohta).

13.Komissio kannattaa tavoitteita, joihin tällä perussäännön muutosehdotuksella pyritään.

V. Johdanto-osan kappaleet

14.Jos johdanto-osan 8, 9 ja 10 kappaleet sisällytetään neuvoston päätökseen, niissä ei selitetä eikä perustella päätöksen artiklaosaa. Sen sijaan niissä käsitellään kysymyksiä, jotka eivät edellytä muutoksia Euroopan investointipankin perussääntöön. Komissio katsoo, että näitä johdanto-osan kappaleita olisi muutettava hieman, jotta voidaan tehdä selväksi, että ne eivät liity mihinkään tiettyyn artiklaan.

VI. Päätelmät

Edellä esitetyn perusteella komissio antaa puoltavan lausunnon ehdotetuista muutoksista Euroopan investointipankin perussääntöön edellyttäen, että tässä lausunnossa esitetyt näkökohdat otetaan huomioon.