Bryssel 25.4.2019

COM(2019) 214 final

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

maataloustukirahaston määrärahojen käytöstä


































Varojärjestelmä nro 1-3/2019


Sisällysluettelo

1.Maataloustukirahaston vuoden 2019 talousarviomenettely

2.Maataloustukirahaston käyttötarkoitukseensa sidotut tulot

3.Kuvaus maataloustukirahaston vuoden 2019 talousarvion alustavasta toteutumisesta

3.1.    Markkinatoimenpiteet    

3.1.1.    Menekinedistämistoimet    

3.1.2.    Hedelmät ja vihannekset    

3.1.3.    Viinialan tuotteet    

3.1.4.    Muut kasvituotteet/toimenpiteet    

3.1.5.    Maito ja maitotuotteet    

3.2.    Suorat tuet    

3.2.1.    Tuotannosta irrotetut suorat tuet    

3.2.2.    Muut suorat tuet    

4.Maataloustukirahaston käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen toteutuminen

5.Päätelmät

Liite 1:

Maataloustukirahaston määrärahojen alustava käyttö 31.1.2019 asti

1.Maataloustukirahaston vuoden 2019 talousarviomenettely

Euroopan parlamentti hyväksyi 12. joulukuuta 2018 unionin yleisen talousarvion vuodeksi 2019. Talousarvioon sisältyi Euroopan maatalouden tukirahaston (maataloustukirahasto) maksusitoumus- ja maksumäärärahojen osalta 43 192 miljoonaa euroa suoriin tukiin ja 43 116 miljoonaa euroa markkinoihin liittyviin menoihin.

Näiden määrärahatyyppien erisuuruiset määrät johtuvat jaksotettujen määrärahojen käytostä tiettyihin komission suoraan toteuttamiin toimenpiteisiin. Niissä on kyse lähinnä maataloustuotteiden menekinedistämistoimenpiteistä, toimintastrategiasta ja koordinointitoimenpiteistä.

2.Maataloustukirahaston käyttötarkoitukseensa sidotut tulot

Asetuksen (EU) N:o 1306/2013 43 artiklan säännösten mukaan tulot, jotka saadaan tilien tarkastamista ja hyväksymistä sekä sääntöjenmukaisuuden tarkastamista koskevien päätösten mukaisesti tehdyistä rahoitusoikaisuista ja todetuista sääntöjenvastaisuuksista, ovat maataloustukirahaston menojen rahoittamiseksi tarkoitettuja käyttötarkoitukseensa sidottuja tuloja.

Näiden säännösten mukaan käyttötarkoitukseensa sidotuilla tuloilla voidaan kattaa maataloustukirahaston mitä tahansa menoja. Jos osa tuloista jää varainhoitovuonna käyttämättä, kyseiset tulot siirretään automaattisesti seuraavaan varainhoitovuoteen. 1

Maataloustukirahaston vuoden 2019 talousarvio sisältää

·komission viimeisimmän arvion määrärahoista, jotka tarvitaan markkinatoimenpiteiden ja suorien tukien rahoittamiseksi,

·arviot käyttötarkoitukseensa sidotuista tuloista, jotka ennakoidaan kerättävän varainhoitovuoden kuluessa,

·ja edelliseltä varainhoitovuodelta siirretyt käyttämättä jääneet käyttötarkoitukseensa sidotut tulot.

Komissio otti maataloustukirahaston vuoden 2019 talousarviomäärärahoja koskevassa ehdotuksessaan huomioon käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen ennakoidun kokonaismäärän ja pyysi vuoden 2019 talousarvioon määrärahoja, joiden määrä on laskettu vähentämällä arvioidut käyttötarkoitukseensa sidotut tulot maataloustukirahastolle arvioitujen tarpeiden määrästä. Budjettivallan käyttäjä hyväksyi maataloustukirahaston talousarvion ja otti huomioon käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen ennakoidun määrän.

Vuoden 2019 talousarviota laadittaessa komissio arvioi käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen määrän olevan 1 078 miljoonaa euroa seuraavasti:

·käyttötarkoitukseensa sidotuista tuloista varainhoitovuoden 2019 kuluessa saatavaksi määräksi arvioitiin 634 miljoonaa euroa (499 miljoonaa euroa sääntöjenmukaisuuden tarkastamista koskevien päätösten mukaisesti tehdyistä rahoitusoikaisuista ja 135 miljoonaa euroa sääntöjenvastaisuuksien perusteella);

·varainhoitovuodelta 2018 siirrettäväksi käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen määräksi arvioitiin 444 miljoonaa euroa.

Komissio jakoi nämä arvioidut 1 078 miljoonan euron tulot seuraaviin järjestelmiin:

·140 miljoonaa euroa hedelmä- ja vihannesalan tuottajaorganisaatioiden toimintarahastoihin ja

·938 miljoonaa euroa perustukijärjestelmään.

Hyväksyttyjen määrärahojen ja näihin järjestelmiin osoitettujen käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen summa jakautuu seuraavasti:

·849 miljoonaa euroa hedelmä- ja vihannesalan tuottajaorganisaatioiden toimintarahastoihin ja

·17 149 miljoonaa euroa perustukijärjestelmään.

Liitteessä, jossa esitetään vuoden 2019 talousarvion alustava toteutuminen, ei oteta hedelmä- ja vihannesalan sekä tuotannosta irrotettujen suorien tukien momenttien talousarviomäärärahoja koskevissa luvuissa huomioon edellä mainittuja käyttötarkoitukseensa sidottuja tuloja. Niiden mukaan hyväksytyt määrärahat ovat hedelmä- ja vihannesalaa koskevalla momentilla 715 miljoonaa euroa ja tuotannosta irrotettuja suoria tukia koskevalla momentilla 34 388 miljoonaa euroa.

Kun näiden momenttien käyttötarkoitukseensa sidotut tulot laskettiin mukaan, vuoden 2019 talousarviossa ennakoidut kokonaismäärärahat ovat hedelmä- ja vihannesalalla 855 miljoonaa euroa ja tuotannosta irrotettujen suorien tukien alalla 35 326 miljoonaa euroa.

3.Kuvaus maataloustukirahaston vuoden 2019 talousarvion alustavasta toteutumisesta

Tämän kertomuksen liitteessä esitetään talousarvion alustava toteutuminen 16. lokakuuta 2018 ja 31. tammikuuta 2019 välisenä aikana. Toteutumisen tasoa verrataan asetuksen (EU) N:o 1306/2013 28 artiklan mukaisesti käyttöönotettuun varojärjestelmään perustuvaan menoprofiiliin.

3.1.Markkinatoimenpiteet

Maatalousmarkkinoiden interventioihin osoitettujen määrärahojen käyttö oli 152 miljoonaa euroa odotettua vähäisempää. Suurin syy tähän on maataloustuotteiden menekinedistämistoimia koskevan budjettikohdan määrärahojen vähäisempi käyttö (ks. kohta 3.1.1).

3.1.1.Menekinedistämistoimet

Menoprofiilin mukaan usean jäsenvaltion ohjelmille varattuja määrärahoja koskeva rahoitussitoumus oli määrä tehdä tammikuussa. Tammikuun loppuun mennessä kokonaismäärästä oli kuitenkin sidottu vain osa, mikä selittää 112 miljoonan euron eron verrattuna profiiliin.

3.1.2.Hedelmät ja vihannekset

Tällä alalla toimeenpano etenee suunnitellusti ja ilmoitetut menot ovat 8 miljoonaa euroa edellä profiilia.

3.1.3.Viinialan tuotteet

Tämän budjettikohdan tähän mennessä ilmoitetut menot ovat 2 prosenttiyksikköä pienemmät kuin menoprofiilissa (eli -23 miljoonaa euroa).

Tämän pienen eron katsotaan olevan väliaikainen, ja budjetoidun määrän täytäntöönpano on odotettavissa vuoden loppupuolella.

3.1.4.Muut kasvituotteet/toimenpiteet

Ilmoitetut menot ovat 6 prosenttiyksikköä jäljessä profiilia (eli -14 miljoonaa euroa). POSEI-ohjelman (syrjäisimpiä alueita koskevien ohjelmien) maksut ovat odotettua vähäisemmät.

Myös tämän pienen eron katsotaan olevan väliaikainen, ja budjetoidun määrän täytäntöönpano on odotettavissa vuoden loppupuolella.

3.1.5.Maito ja maitotuotteet 

Poikkeaminen menoprofiilista johtuu jäsenvaltioiden ilmoittamista rasvattoman maitojauheen myynnissä saaduista voitoista (kirjanpitoarvoon verrattuna).

3.2.Suorat tuet 

Suoria tukia koskevien määrärahojen käyttö ylitti kulutusprofiilin 1 347 miljoonalla eurolla (eli +3,4 prosenttiyksiköllä).

3.2.1.Tuotannosta irrotetut suorat tuet

Ilmoitetut menot ovat 1 359 miljoonaa euroa eli 4 prosenttiyksikköä edellä profiilia. Viljelijöille luonnonhaitta-alueilla myönnettävät tuet ovat profiilin mukaiset, ja muiden viiden ohjelman menot ovat edellä menoprofiilia. Suurin osa menojen nopeammasta toteutumisesta johtuu perustukijärjestelmästä (+977 miljoonaa euroa) ja tuesta ilmaston ja ympäristön kannalta suotuisiin maatalouskäytäntöihin (+278 miljoonaa euroa).

3.2.2.Muut suorat tuet

Tämän budjettikohdan ilmoitetut menot ovat profiilin mukaiset.

4.Maataloustukirahaston käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen toteutuminen

Liitteessä oleva taulukko osoittaa, että vuoden 2019 tammikuun lopussa oli kerätty 195 miljoonaa euroa käyttötarkoitukseensa sidottuja tuloja. Kyse oli seuraavista:

·tilien hyväksymistä ja tarkastamista ja sääntöjenmukaisuustarkastuksia koskevien päätösten perusteella tehdyistä oikaisuista saadut tulot olivat 146 miljoonaa euroa, ja lisätuloja ennakoidaan saatavan varainhoitovuoden loppuun mennessä,

·sääntöjenvastaisuuksien perusteella saadut tulot olivat 48 miljoonaa euroa, ja tästäkin ennakoidaan saatavan lisätuloja varainhoitovuoden loppuun mennessä, ja

·maidon lisämaksusta vielä saadut tulot olivat 0,8 miljoonaa euroa.

Vuodelta 2018 vuodelle 2019 siirretty käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen määrä oli lopulta 449 miljoonaa euroa, mikä on 4,8 miljoonaa euroa enemmän kuin vuoden 2019 talousarvion hyväksymisen yhteydessä ennakoitiin.

Maataloustukirahaston menoihin 31. tammikuuta 2019 käytettävissä olevien käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen kokonaismäärä oli siis 644 miljoonaa euroa, ja varainhoitovuoden aikana ennakoidaan kerättävän lisätuloja.

5.Päätelmät

Maataloustukirahaston vuoden 2019 talousarviomäärärahojen alustava toteutuminen 31. tammikuuta 2019 asti ulottuvalla ajanjaksolla osoittaa, että jäsenvaltioille maksetut kuukausikorvaukset ylittivät lasketun kulutusprofiilin mukaisen tason 1 183 miljoonalla eurolla.

Käytettävissä olevien käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen määrä on jo 644 miljoonaa euroa, ja varainhoitovuoden aikana ennakoidaan kerättävän lisätuloja.

Tässä vaiheessa komissio odottaa hyväksyttyjen määrärahojen sekä varainhoitovuoden loppuun mennessä käytettävissä olevien käyttötarkoitukseensa sidottujen tulojen riittävän kattamaan kaikki menot.

(1)

   Unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 12 artiklan 4 kohdan b alakohdassa säädetään, että määrärahat, jotka vastaavat sisäisiä käyttötarkoitukseensa sidottuja tuloja, voidaan siirtää yksinomaan seuraavalle varainhoitovuodelle. Sen vuoksi kyseiset käyttötarkoitukseensa sidotut tulot käytetään moitteettoman varainhoidon varmistamiseksi yleensä ensiksi, ennen asianomaisen budjettikohdan hyväksyttyjä määrärahoja.


Bryssel 25.4.2019

COM(2019) 214 final

LIITE

asiakirjaan

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

maataloustukirahaston määrärahojen käytöstä

Varojärjestelmä nro 1-3/2019