7.3.2019   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 86/8


Euroopan alueiden komitean lausunto aiheesta ”Vuoden 2018 laajentumispaketti”

(2019/C 86/02)

Esittelijä:

Franco IACOP (IT, PES), Friuli-Venezia Giulian aluevaltuuston jäsen

Viiteasiakirja:

Vuoden 2018 tiedonanto EU:n laajentumispolitiikasta

COM(2018) 450 final

POLIITTISET SUOSITUKSET

EUROOPAN ALUEIDEN KOMITEA

Johdanto

1.

panee kiinnostuneena merkille komission uuden sitoutumisen EU:n laajentumiseen. Se ilmenee paitsi tässä tarkasteltavassa tiedonannossa COM(2018) 450 final myös helmikuussa 2018 annetussa Länsi-Balkania käsittelevässä strategia-asiakirjassa (ks. AK:n lausunto COR 2018/00065) ja päätöksessä käynnistää nopeasti unionin säännöstön analyyttinen tarkastelu Albanian ja entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian kanssa sen jälkeen, kun neuvosto ilmaisi suhtautuvansa myönteisesti siihen, että neuvottelujen aloittamisesta tehdään päätös kesäkuussa 2019 Euroopan komission arviointikertomuksen perusteella, jos tarvittavaa edistystä on tapahtunut.

2.

korostaa, että laajentumisprosessin on edelleen oltava EU:n painopisteenä, ja on samaa mieltä komission kanssa siitä, että kyseisessä prosessissa on asetettava keskeiseen asemaan oikeusvaltioperiaate, oikeussuoja, perusoikeudet ja vähemmistöjen kunnioittaminen ja suojeleminen.

3.

muistuttaa, että paikallis- ja alueviranomaisten osallistaminen laajentumisprosessiin on välttämätöntä, ja kehottaa ehdokasmaita (Albania, entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, Montenegro, Serbia ja Turkki) sekä mahdollisia ehdokasmaita (Bosnia ja Hertsegovina ja Kosovo (*1)) vahvistamaan hallinnon hajauttamisstrategioitaan konkreettista toissijaisuutta silmällä pitäen.

4.

pitää myönteisenä sitä, että molemmat vuoden 2018 puheenjohtajavaltiot ovat sisällyttäneet puheenjohtajakautensa painopisteisiin Länsi-Balkanin. Komitea on tyytyväinen Sofian huippukokouksen järjestämiseen ja toivoo, että tilaisuudessa allekirjoitettu julistus johtaa pian konkreettisiin aloitteisiin.

5.

pahoittelee, että EU-jäsenyyteen tähtäävät uudistukset Länsi-Balkanilla ovat hidastuneet ja että tämä on johtanut epäilyn ja skeptisyyden yleistymiseen kansalaisten keskuudessa.

6.

pitää valitettavana, että Turkin tilanteen kehittyminen ennen ja jälkeen kesäkuun vaalien on jatkuvasti heikentänyt oikeusvaltiolle ominaisten arvojen ja periaatteiden kunnioittamista, ja toteaa, että Länsi-Balkanin maiden ja Turkin jäsenyysnäkymät ovatkin tätä nykyä varsin erilaiset.

7.

luottaa siihen, että komission uuden strategian Länsi-Balkanille (ja epäsuorasti myös Turkille) antama uusi sysäys voi käynnistää uudelleen koko prosessin.

8.

toivoo, että koheesioon (Interreg) ja laajentumiseen (IPA III) liittyvissä komission äskettäisissä lainsäädäntöehdotuksissa määritellyllä Euroopan alueellisen yhteistyön uudella dynamiikalla voidaan edistää jäsenvaltioiden sekä ehdokasmaiden ja mahdollisten ehdokasmaiden paikallis- ja alueviranomaisten tiivistä yhteistyötä.

9.

korostaa, että Kööpenhaminan kriteerien noudattamisen niiden laajimmassa merkityksessä on edelleen oltava peruslähtökohta arvioitaessa ehdokasmaiden soveltuvuutta EU:n jäsenvaltioiksi.

10.

vahvistaa täyden valmiutensa toimia yhteistyössä unionin muiden toimielinten kanssa tukeakseen jäsenyyteen valmistautumista ja tulevaa jäsenyyttä ehdokasmaissa ja mahdollisissa ehdokasmaissa.

11.

toivoo, että Strasbourgissa 27. maaliskuuta 2018 allekirjoitettu AK:n ja Euroopan neuvoston paikallis- ja aluehallintoasiain kongressin uusi yhteistyösopimus vahvistaa kyseisten kahden elimen yhteistyötä ja mahdollistaa synergioiden lisäämisen ja päällekkäisyyksien välttämisen.

12.

panee merkille, että tehokkaimpia tukimuotoja, joita voidaan toteuttaa julkishallinnon tasolla, on vertaisryhmien välinen vaihtotoiminta. Komitea toteaa lisäksi, että monilla jäsenvaltioiden paikallis- ja alueviranomaisilla on EU:n säännöstön täytäntöönpanoon liittyviä toimivaltuuksia ja kokemusten jakaminen niistä ehdokasmaiden ja mahdollisten ehdokasmaiden paikallis- ja alueviranomaisten kanssa saattaa olla hyödyllistä.

13.

muistuttaa, että EU-jäsenyyttä tavoittelevissa maissa koko yhteiskunnan on osallistuttava aktiivisesti arvojen perusteelliseen uudistamiseen ja että tässä yhteydessä paikallis- ja alueviranomaisilla on keskeinen rooli, sillä ihmiset ovat päivittäin yhteydessä niihin.

14.

painottaa, että vain paikallis- ja alueviranomaiset kykenevät kansalaisiin ylläpitämiensä suorien yhteyksien ansiosta antamaan tehokkaasti tietoa EU-jäsenyyden eduista sekä kertomaan hyödystä ja tuesta, jota EU tarjoaa kaikille Euroopan kansalaisille myös ehdokasmaissa ja mahdollisissa ehdokasmaissa.

15.

toteaakin pahoitellen, ettei tässä tarkasteltavassa laajentumispakettia käsittelevässä kannanotossa viitata nimenomaisesti paikallis- ja alueviranomaisten tilanteeseen vaan mainitaan ainoastaan sivumennen tarve saavuttaa asianmukainen tasapaino keskus-, alue- ja paikallishallinnon välillä.

Toiveita, ehdotuksia ja suosituksia

16.

toivoo, että Länsi-Balkanin maiden hallitukset käynnistävät uudelleen lähentymisen EU:hun ja ymmärtävät realistisessa aikataulussa tapahtuvien tärkeiden kehityskulkujen myönteiset merkit. Komitea toivoo myös, että alueen kansalaiset ilmaisevat uudella päättäväisyydellä vastustavansa kansallismielisyyttä, radikalisoitumista ja sisäänpäin kääntynyttä identiteettipolitiikkaa sekä antavansa tukensa Eurooppa-aatteelle.

17.

toivoo, että Turkki lopettaa hätätilatoimet ja jatkaa lähentymistä EU:hun poistamalla oikeusvaltioperiaatteen ja perusoikeuksien kunnioittamista uhanneet toimet ja palauttamatta demokraattisten voimien tasapainon kaikilla tasoilla: keskus-, alue- ja paikallistasolla.

18.

kehottaa kaikkia ehdokasmaita ja mahdollisia ehdokasmaita jatkamaan päättäväisesti hallintouudistuksia ja pyrkimään aktiivisesti realistisiin ja samalla kunnianhimoisiin hallinnon hajauttamistavoitteisiin asettamalla paikallis- ja alueviranomaisten käyttöön asianmukaiset määrärahat.

19.

muistuttaa, että on tuettava ehdokasmaiden ja mahdollisten ehdokasmaiden talouskasvua ja elintason parantamista sekä varmistettava, että vaikutukset tuntuvat paikallistasolla.

20.

toteaa, että muuttajavirtojen hallitseminen edellyttää yhteistyötä Euroopan raja- ja merivartioviraston kanssa. Komitea muistuttaa, että EU:n käyttöön asettama tuki Länsi-Balkanin maille ja Turkille muuttajavirtojen hallinnoimiseksi on ulotettava myös paikallis- ja alueviranomaisiin, jotka vastaavat päivittäin vastaanotto- ja tukitoiminnasta.

21.

panee merkille, ettei yksikään neuvotteluluku koske hallinnon hajauttamista, julkishallinnon uudistusta tai hallintouudistusta. Komitea kehottaakin komissiota sisällyttämään nämä aiheet kaikkiin hallinnon hajauttamiseen liittyviä EU:n säännöstön lukuja käsitteleviin kahdenvälisiin kokouksiin ja tekemään selväksi ehdokasmaille ja mahdollisille ehdokasmaille, että paikallis- ja alueviranomaiset on otettava mukaan jäsenyyden valmisteluprosessiin.

22.

kehottaa komissiota ottamaan käyttöön tilapäisiä operatiivisia järjestelyjä, jotka mahdollistavat TAIEX-ohjelman käytön ja Twinning-toiminnan jäsenvaltioiden sekä ehdokasmaiden ja mahdollisten ehdokasmaiden paikallis- ja alueviranomaisten välisessä yhteistyössä.

23.

kehottaa komissiota harkitsemaan aiempien laajentumisten yhteydessä käytettyjen paikallishallinnon välineen ja alueellisen koulutusohjelman uudelleen käynnistämistä.

24.

kehottaa komissiota kokeilemaan Sigma-ohjelmaa ehdokasmaiden paikallis- ja alueyhteisöissä, jotta voidaan määritellä EU:n säännöstön soveltamiseen tähtääviä paikallisyhteisöjen hallinnonuudistusmalleja.

25.

kehottaa komissiota toteuttaman erityisesti monietnisillä alueilla kulttuuri- ja urheilualoitteita, joihin paikallisväestö ja etenkin nuoret voivat osallistua suoraan, ja edistämään näin integraatiota ja identiteettien vastavuoroista tunnustamista.

26.

kehottaa komissiota seuraamaan Länsi-Balkanin ehdokasmaiden ja mahdollisten ehdokasmaiden julkisten edustajien suhtautumista sukupuolten tasa-arvoon sekä etnisten ja kielellisten vähemmistöjen ja hlbti+-yhteisön kunnioittamiseen. Euroopan unioni on esimerkki suvaitsevaisuudesta koko maailmassa, ja uskomme, että jokaisen tulevan jäsenvaltion on annettava vakaa poliittinen tuki niille demokraattisille arvoille, jotka liittyvät ihmisten kunnioittamiseen puolustettaessa vapautta ja tasa-arvoa.

27.

kehottaa komissiota käymään vuoropuhelua ja käynnistämään yhteisiä aloitteita myös Berliiniin prosessin hengessä sellaisten organisaatioiden kanssa, jotka tuntevat ehdokasmaiden ja mahdollisten ehdokasmaiden paikallis- ja alueviranomaisten tilanteen ja joiden kanssa nämä ovat jo kokeilleet yhteistyömuotoja. Tällaisia organisaatioita ovat etenkin Kaakkois-Euroopan paikallisviranomaisten järjestöjen verkko (NALAS), Euroopan paikallisdemokratiakeskusten liitto (ALDA), Keski-Euroopan aloite (CEI) ja alueellinen yhteistyöneuvosto (RCC).

28.

kehottaa lisäksi painokkaasti komissiota antamaan laajentumisprosessin edistymistä käsittelevissä tulevissa kertomuksissaan enemmän huomiota ja tilaa paikallis- ja alueviranomaisten tilanteen arvioinnille ja arvioimaan hallintouudistuksen edistymistä tai sen puutetta samalla tavoin kuin keskusviranomaisten kohdalla.

Erityishuomioita ehdokasmaista ja mahdollisista ehdokasmaista

Montenegro

29.

on tyytyväinen Montenegron saavuttamiin merkittäviin tuloksiin euroatlanttisella tiellä.

30.

panee merkille, että tarvitaan huomattavia ponnisteluja, jotta vahvistetaan oikeusvaltioperiaatetta ja demokraattisia instituutioita, ja että on pyrittävä palaamaan kaikkien poliittisten voimien täyteen edustukseen parlamentissa.

31.

on huolissaan sananvapauden tilanteesta ja erityisesti lukuisista tapauksista, joissa toimittajat ovat joutuneet pelottelun ja väkivallan kohteiksi.

32.

on tyytyväinen uusiin säännöksiin, joiden tarkoituksena on ottaa niin keskus- kuin alue- ja paikallishallinnon tasoilla käyttöön ansioihin perustuvat palvelukseenottokriteerit, ja on ilahtunut siitä, että lähes kaikki kunnat ovat antaneet eettiset säännöt omia virkamiehiään ja vaaleilla valittuja paikallistason edustajia varten.

33.

kehottaa arvioimaan aluesuunnittelua ja rakentamista käsittelevän uuden lain täytäntöönpanon vaikutusta paikallistasolla, sillä laki muuttaa maankäytön sääntelyä koskevaa toimivaltajakoa.

Serbia

34.

panee tyytyväisenä merkille, että komissio on – kuten Montenegronkin kohdalla – ilmoittanut vuoden 2025 mahdolliseksi, vaikkakin kunnianhimoiseksi, EU:hun liittymisen ajankohdaksi.

35.

korostaa, että kyseisen tavoitteen saavuttaminen edellyttää erityistä sitoutumista ja valtavia ponnisteluja etenkin oikeusvaltioperiaatteen vahvistamiseksi ja suhteiden normalisoimiseksi Kosovon kanssa.

36.

on tyytyväinen siihen, että hallituksen johtoon on nimetty maan historiassa ensimmäistä kertaa nainen, mutta toteaa, ettei parlamentti ole vielä hyväksynyt sukupuolten tasa-arvoa käsittelevää lakia ja että tarvitaan vielä merkittäviä toimia romanien, hlbti-henkilöiden, vammaisten ja heikossa sosiaalisessa asemassa olevien ryhmien tilanteen parantamiseksi.

37.

panee merkille Serbian sitoumuksen hallinnoida alueensa kautta kulkevia muuttajavirtoja.

38.

korostaa, että korruption torjunta on edelleen yksi maan tärkeimmistä tehtävistä ja että uusi laki korruption torjuntavirastosta on annettava pikimmiten. Lisäksi on kiinnitettävä huomiota korruption ennalta ehkäisyyn paikallis- ja alueviranomaisten tasolla.

39.

panee huolestuneena merkille, että paikallis- ja alueviranomaisten hallinnolliset valmiudet ovat puutteelliset ja että kyseisten viranomaisten käyttöön asetetut henkilöresurssit ja määrärahat eivät aina riitä tehtävien suorittamiseen. Komitea on sitä vastoin tyytyväinen siihen, että vuoden 2017 lopulla annettiin laki palkoista paikallis- ja alueyhteisöissä.

40.

kehottaa Serbiaa panemaan täytäntöön Voivodinan autonomisen alueen rahoitusta koskevat perustuslakisäännökset ja hyväksymään mahdollisimman pian asianomaisen lainsäädännön. Komitea kehottaa myös maan hallitusta kunnioittamaan vaaleilla valittujen paikallistason edustajien riippumattomuutta näiden poliittisesta vakaumuksesta huolimatta.

41.

muistuttaa roolista, joka valtiovallasta riippumattomilla organisaatioilla voi olla myös paikallistasolla, ja kehottaa määrittelemään nopeasti julkisen rahoituksen saamisen kriteerit, jotta varmistetaan sen tehokkuus ja avoimuus. Komitea toivoo, että taataan pysyvä sananvapaus ja että viranomaiset tuomitsevat ja tukahduttavat viipymättä toimittajiin kohdistuvat pelottelut ja uhkailut.

Turkki

42.

toteaa, että Turkki on EU:n tärkeä kumppani, mutta huomauttaa, että yksilönvapauksien tiukat rajoitukset sekä kymmenien tuhansien ihmisten kiinniotot ja pidätykset ja virkamiesten massairtisanomiset ovat ristiriidassa EU:n perusarvojen ja -periaatteiden ja etenkin Euroopan perusoikeuskirjan kanssa.

43.

muistuttaa, että Venetsian komissio on etenkin vallanjaon osalta tuominnut äskettäin voimaan tulleet perustuslakimuutokset presidenttivaltaisen järjestelmän käyttöön ottamiseksi. Komitea muistuttaa myös, että kaikilta ehdokasmailta odotetaan, että ne noudattavat korkeimpia mahdollisia standardeja demokratian, oikeusvaltioperiaatteen ja perusvapauksien kunnioittamisessa sekä takaavat oikeuslaitoksen riippumattomuuden ja toimivuuden.

44.

on vakavasti huolissaan yli sadan demokraattisesti valitun pormestarin virasta poistamisesta pakkokeinoin ja monissa tapauksissa pidättämisestä ja korvaamisesta viranomaisten toimesta hallituksen uskotuilla miehillä sekä useiden muiden kaupunkien pormestareihin kohdistetusta painostuksesta jättää tehtävänsä.

45.

toivoo, että vuoden 2019 maaliskuuhun mennessä pidettävissä paikallisvaaleissa kunnioitetaan täysin demokraattisia periaatteita ja että ne tarjoavat tilaisuuden palauttaa paikallisviranomaisten demokraattinen edustavuus.

46.

panee merkille Turkin toimet alueellaan oleskelevien pakolaisten ja kotiseudultaan lähteneiden tukemiseksi ja korostaa EU:n taloudellista sitoumusta kyseisten toimien kustannusten keventämiseksi. Komitea toivoo, että asianmukainen osa EU:n myöntämistä varoista kohdennetaan paikallis- ja alueviranomaisille, jotka huolehtivat suoraan pakolaisten ja kotiseudultaan lähteneiden hallinnoinnista.

47.

pitää valitettavana, että Turkki ei edelleenkään noudata EU:n kanssa tehdyn assosiaatiosopimuksen lisäpöytäkirjan määräyksiä eikä tunnusta Kyproksen tasavaltaa. Komitea kannustaa ratkaisemaan Kyproksen ongelman oikeudenmukaisella, kokonaisvaltaisella ja kestävällä tavalla YK:n turvallisuusneuvoston asianomaisten päätöslauselmien ja EU:n säännöstön mukaisesti. Se kehottaa Turkkia sitoutumaan ja antamaan panoksensa tällaiseen ratkaisuun sekä suhtautuu myönteisesti aikaansaatuun edistymiseen kumpaakin osapuolta tyydyttävän ratkaisun etsimisessä ja on hyvillään YK:n pyrkimyksistä neuvotteluiden uudelleenkäynnistämiseksi.

48.

kehottaa Turkkia sitoutumaan yksiselitteisesti pitämään yllä hyviä naapuruussuhteita kaikkiin naapurimaihin. Komitea korostaa tarvetta kunnioittaa kaikkien jäsenvaltioiden oikeutta tehdä kahdenvälisiä sopimuksia ja oikeutta etsiä ja hyödyntää luonnonvaroja EU:n säännöstön ja kansainvälisen oikeuden mukaisesti. Komitea korostaa myös tarvetta kunnioittaa jäsenvaltioiden täysivaltaisuutta ja täysivaltaisia oikeuksia niiden talousvyöhykkeellä, aluevesillä ja ilmatilassa.

49.

kehottaa Turkkia aloittamaan joukkojensa vetämisen Kyproksesta ja siirtämään Famagustan suljetun alueen YK:n alaisuuteen YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 550 (1984) mukaisesti. Komitea korostaa, että tällaiset luottamusta lisäävät toimenpiteet tarjoaisivat molemmille yhteisöille mahdollisuuden taloudelliseen, sosiaaliseen ja alueelliseen kasvuun. Lisäksi se toteaa, että paikallisyhteisöjen kansalaisyhteiskuntien välinen vuoropuhelu voi edistää sopuun pääsemistä.

50.

muistuttaa, että Turkki on ollut ehdokasmaa vuodesta 1999 ja että liittymisneuvottelut käynnistettiin vuonna 2005. Komitea toteaa, että maan lähentyminen EU:hun on viime vuosina heikentynyt ja että oikeusvaltioperiaatteen ja perusoikeuksien ja -vapauksien noudattamisessa on havaittu vakavia suunnanmuutoksia. Komitea katsoo, että Turkin on nyt arvioitava, aikooko se jatkaa ja miten vuonna 1987 jäsenyyshakemuksella valittuun suuntaan.

Albania

51.

on tyytyväinen neuvoston kesäkuussa 2018 antamiin päätelmiin ja kehottaa Albaniaa tehostamaan toimiaan, jotta neuvosto voi ottaa kesäkuussa 2019 päätöksessään myönteisen kannan liittymisneuvottelujen aloittamiseen.

52.

korostaa, että maan on vahvistettava edelleen oikeusvaltioperiaatetta etenkin viiden keskeisen painopisteen alalla (julkishallinnon uudistus, oikeuslaitos, korruption torjunta, järjestäytyneen rikollisuuden torjunta sekä ihmisoikeuksien, myös vähemmistöjen oikeuksien edistäminen ja kunnioittaminen sekä omistusoikeudet).

53.

panee tyytyväisenä merkille tuomarien ja syyttäjien uudelleenarvioinnin, joka on jo tuottanut konkreettisia tuloksia.

54.

panee merkille poliittisen enemmistön ja opposition osoittaman kyvyn varmistaa vuoden 2017 vaalien asianmukainen sujuminen mutta korostaa OECD:n vielä havaitsemia puutteita. Komitea toivoo, että vaalilakiin tehdään asianmukaiset korjaukset vuoden 2019 paikallisvaaleja silmällä pitäen.

55.

arvostaa paikallis- ja alueviranomaisia koskevan lainsäädännön uudistamispyrkimyksiä mutta pahoittelee, että kyseiset viranomaiset eivät useinkaan noudata ansioon perustuvia valintamenetelmiä ja että yleisesti ottaen julkisia tehtäviä koskevaa lakia ei sovelleta asianmukaisesti paikallistasolla.

56.

pitää perusoikeuksien osalta valitettavana viivästyksiä uuden oikeusasiamiehen keskeisen henkilöstön nimittämisessä, kun samaan aikaan ei ole päästy eroon verikostoon ja totuttuihin tapoihin liittyvistä käytänteistä eikä kohtuuttoman yleisestä perheväkivallasta.

57.

luottaa siihen, että maa jatkaa keskeisiin painopisteisiin liittyviä uudistuksia ja tarttuu tarmokkaasti tuleviin haasteisiin, alkaen unionin säännöstön analyyttisesta tarkastelusta.

Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia

58.

on tyytyväinen neuvoston kesäkuussa 2018 antamiin päätelmiin ja kehottaa entistä Jugoslavian tasavaltaa Makedoniaa tehostamaan toimiaan, jotta neuvosto voi ottaa kesäkuussa 2019 päätöksessään myönteisen kannan liittymisneuvottelujen aloittamiseen.

59.

kiittää Pržinon sopimuksen ja vuoden 2016 lopulla pidettyjen vaalien jälkeen tehtäväänsä astuneen uuden hallituksen poliittista rohkeutta, sillä se on onnistunut pääsemään yhteisymmärrykseen Kreikan kanssa maan virallisesta nimestä. Komitea toivoo, että tarvittava perustuslakiuudistus saadaan päätökseen nopeasti.

60.

on tyytyväinen myös avoimeen suhtautumiseen muiden alueen maiden ja etenkin Bulgarian kanssa käytävää vuoropuhelua kohtaan.

61.

panee tyytyväisenä merkille lokakuussa 2017 järjestetyt paikallisvaalit ja sen, että äänestys sujui yleisesti ottaen asianmukaisesti.

62.

muistuttaa, että vuonna 2001 tehtyyn Ohridin puitesopimukseen sisältyy hallinnon hajauttamisprosessi, jota ei kuitenkaan ole sopimuksen jälkeisinä vuosina pantu kokonaan täytäntöön. Komitea onkin tyytyväinen päätökseen lisätä paikallis- ja alueviranomaisille myönnettyjä määrärahoja, jotta voidaan varmistaa parempi palvelutarjonta kansalaisille.

63.

panee merkille, että vaikka etnisten ryhmien väliset suhteet vaikuttavat vähemmän jännittyneiltä kuin vielä lähimenneisyydessä, Ohridin puitesopimuksen asianomaiset määräykset on pantava täytäntöön kokonaan.

64.

luottaa siihen, että maa jatkaa EU:hun liittymiseen tähtääviä uudistuksia ja tarttuu tarmokkaasti tuleviin haasteisiin, alkaen unionin säännöstön analyyttisesta tarkastelusta.

Bosnia ja Hertsegovina

65.

on tyytyväinen siihen, että helmikuussa 2018 maa esitti lopulta komissiolle vastaukset kyselyyn.

66.

panee kuitenkin merkille, että kaiken kaikkiaan ei ole edistytty merkittävästi niiden uudistusten toteuttamisessa, joita tarvitaan maan kehityksen vauhdittamiseksi ja sen lähentymiseksi EU:hun.

67.

on pahoillaan ja huolissaan poliittisten johtajien kyvyttömyydestä saavuttaa uutta vaalilakia koskeva yhteisymmärrys ennen kansallisten vaalien pitämistä sekä Mostarin kunnan jatkuvaan pattitilanteeseen liittyvästä pitkäaikaisesta ongelmasta.

68.

muistuttaa tarpeesta selventää entiteettien, kantonien ja kuntien toimivaltajakoa, jotta voidaan välttää konflikteja ja edistää yhteistyötä.

69.

panee merkille maan ponnistelut terrorismin ja radikalisoitumisen torjumiseksi ja kehottaa jatkamaan toimia näiden ilmiöiden ennalta ehkäisemiseksi ja estämiseksi. Komitea korostaa, että on tärkeää ottaa paikallisviranomaiset mukaan tilanteen seurantaan sekä entisten radikalisoituneiden taistelijoiden yhteiskuntaan sopeutumisen helpottamiseen.

Kosovo

70.

toteaa, että sisäisistä ja ulkoisista vaikeuksista huolimatta EU:n edistämä vuoropuhelu Serbian kanssa jatkuu teknisellä ja poliittisella tasolla, mutta korostaa tarvetta vakuuttuneempaan ja päättäväisempään sitoutumiseen.

71.

on tyytyväinen siihen, että komissio katsoo kaikki viisumivapaudelle asetetut edellytykset täytetyiksi.

72.

on tyytyväinen vuoden 2017 lopulla asianmukaisesti pidettyihin paikallisvaaleihin ja yli 200 pormestarin nimeämiseen koko Kosovon alueella.

73.

toteaa, että poliittisten voimien välisissä suhteissa on tullut esiin muotoja ja sävyjä, jotka eivät aina ole olleet hyväksyttäviä, ja kehottaa kaikkia osapuolia säilyttämään arvovaltansa ja varmistamaan demokraattisten instituutioiden toiminnan.

74.

kehottaa viranomaisia toimimaan sen puolesta, että vakautus- ja assosiaatiosopimus pannaan täytäntöön käytännössä, sillä se hyödyttäisi kansalaisia ja edistäisi lähentymistä EU:hun.

Bryssel 6. joulukuuta 2018.

Euroopan alueiden komitean puheenjohtaja

Karl-Heinz LAMBERTZ


(*1)  Tämä nimitys ei vaikuta Kosovon asemaa koskeviin kantoihin, ja se on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244 (1999) ja Kansainvälisen tuomioistuimen Kosovon itsenäisyysjulistuksesta antaman lausunnon mukainen.