15.2.2019   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 62/118


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi veroyhteistyötä koskevan Fiscalis-ohjelman perustamisesta”

(COM(2018) 443 final – 2018/0233 (COD))

(2019/C 62/19)

Esittelijä:

Krister ANDERSSON

Lausuntopyyntö

Euroopan parlamentti, 14.6.2018

Euroopan unionin neuvosto, 4.7.2018

Oikeusperusta

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 114 ja 304 artikla

 

 

Vastaava eritysjaosto

”talous- ja rahaliitto, taloudellinen ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus”

Hyväksyminen erityisjaostossa

3.10.2018

Hyväksyminen täysistunnossa

17.10.2018

Täysistunnon nro

538

Äänestystulos

(puolesta / vastaan / pidättyi äänestämästä)

194/2/0

1.   Päätelmät ja suositukset

1.1

ETSK kannattaa komission ehdotusta asetukseksi uudesta Fiscalis-ohjelmasta. Kansalliset veroviranomaiset kärsivät edelleen riittämättömästä kapasiteetista ja puutteellisesta yhteistyöstä, ja ETSK on samaa mieltä tarpeesta parantaa kiireellisesti veropolitiikan toimintaa ja hallinnollista yhteistyötä sekä tukea veroviranomaisia.

1.2

ETSK yhtyy näkemykseen, jonka mukaan tehokkaampi yhteistyö veroviranomaisten välillä on tärkeää sisämarkkinoiden johdonmukaisuudelle ja toimivuudelle, ja katsoo, että tällainen tiivis yhteistyö ja koordinointi voidaan toteuttaa ainoastaan unionin tasolla.

1.3

ETSK on huolissaan siitä, että ehdotetut 270 miljoonan euron määrärahat eivät välttämättä riitä, sillä komission ehdottama ohjelma on hyvin laaja-alainen ja digitalisaatio etenee nopeasti. ETSK suosittaakin väliarvioinnin tekemistä rahoituksen riittävyydestä.

1.4

ETSK katsoo, että digitaalisen kehityksen huomioon ottaminen on tärkeää, ja on tyytyväinen komission tavoitteeseen koordinoida eurooppalaisia sähköisiä järjestelmiä muiden asiaankuuluvien sähköiseen viranomaisasiointiin liittyvien toimien kanssa unionin tasolla.

1.5

ETSK kannustaa komissiota suunnittelemaan yhdessä jäsenvaltioiden kanssa sisämarkkinoiden toimivuuden parantamiseksi veroviranomaisille suunnatun yhteisen peruskoulutuskurssin. ETSK katsoo, että yhteisen koulutuksen pohjalta voitaisiin mahdollisesti tulevaisuudessa perustaa veroviranomaisille tarkoitettu EU:n vero-opisto.

1.6

ETSK panee merkille, että nykyisestä ohjelmasta tehdyn arvioinnin mukaan menestyksekkäimpiä välineitä ovat olleet yhteiset tarkastukset, hankeryhmät, työvierailut ja asiantuntijaryhmät tietoteknisessä yhteistoiminnassa. Komitea kehottaakin komissiota nostamaan nämä toimet etusijalle uudessa Fiscalis-ohjelmassa.

1.7

ETSK kannattaa monivuotisiin työohjelmiin siirtymistä sekä komission että jäsenvaltioiden hallinnollisen rasituksen vähentämiseksi.

1.8

ETSK:n mielestä olisi tärkeää, että kansalaisyhteiskunta osallistuisi laajana rintamana aktiivisesti Fiscalis-ohjelmaan.

2.   Johdanto ja taustaa

2.1

Komissio on julkaissut seuraavaa monivuotista rahoituskehystä 2021–2027 (1) koskevan 2. toukokuuta 2017 hyväksytyn pakettinsa osana ehdotuksen uudeksi rahoitussitoumukseksi Fiscalis-ohjelmalle.

2.2

Komission ehdotus koskee Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 1286/2013 perustetun, parhaillaan toteutettavan Fiscalis 2020 -ohjelman jatkamista. Ohjelmaa toteuttaa komissio yhteistyössä jäsenvaltioiden ja assosioituneiden maiden kanssa.

2.3

Komission ehdotuksen tavoitteena on tehdä seuraavia yksinkertaistuksia ja mukautuksia: 1) kertakorvausten ja yksikkökustannusten laajempi käyttö, 2) toimien typologian yksinkertaistaminen ja vähentäminen joustavuuden lisäämiseksi, 3) yhteisille osille ja kansallisille osille annettavat uudet määritelmät, jotka vastaavat paremmin tietoteknisten hankkeiden todellisuutta, sekä niiden piirteiden yhtenäistäminen ja 4) mahdollisuus hyväksyä monivuotisia työohjelmia komiteamenettelystä aiheutuvien jokavuotisten hallinnollisten rasitusten välttämiseksi.

2.4

Myös ohjelman soveltamisalaa muutettaisiin, ja se avattaisiin jäsenvaltioiden lisäksi liittymisprosessissa oleville maille, ehdokasmaille, mahdollisille ehdokkaille, Euroopan naapuruuspolitiikan piiriin kuuluville maille sekä kolmansille maille tiettyjen ehtojen täyttyessä.

2.5

Komissio ehdottaa Fiscalis-ohjelman vuosien 2021–2027 määrärahoiksi 270 miljoonaa euroa, kun ne vuosina 2014–2020 ovat olleet 223,2 miljoonaa euroa. Lisäksi valtaosa talousarviosta käytettäisiin tietoteknisten valmiuksien kehittämiseen tähtääviin toimiin.

2.6

Ohjelman yleisenä tavoitteena on tukea veroviranomaisia ja verotusta sisämarkkinoiden toiminnan ja unionin kilpailukyvyn edistämiseksi sekä unionin ja sen jäsenvaltioiden taloudellisten etujen suojaamiseksi.

2.7

Komissio uskoo, että ohjelma tukee veropolitiikkaa ja veroviranomaisia hallinnollisten ja tietoteknisten valmiuksien kehittämisen ja operatiivisen yhteistyön kautta. Se tarjoaa näin nopeasti ja yhteistyötä tehden ratkaisuja uusiin ongelmiin, joita ovat esim. veropetokset, veronkierto, verovilppi, digitalisaatio ja uudet liiketoimintamallit, ja samalla estää aiheuttamasta tarpeetonta hallinnollista rasitetta kansalaisille ja yrityksille rajat ylittävissä liiketoimissa.

3.   Yleistä

3.1

ETSK kannattaa komission ehdotusta asetukseksi uudesta Fiscalis-ohjelmasta. Kansalliset veroviranomaiset kärsivät edelleen riittämättömästä kapasiteetista ja puutteellisesta yhteistyöstä sekä EU:ssa että kolmansissa maissa, ja ETSK on samaa mieltä tarpeesta parantaa kiireellisesti veropolitiikan toimintaa ja hallinnollista yhteistyötä sekä tukea veroviranomaisia.

3.2

ETSK yhtyy näkemykseen, jonka mukaan tehokkaampi yhteistyö veroviranomaisten välillä on tärkeää sisämarkkinoiden johdonmukaisuudelle ja toimivuudelle, ja katsoo, että tällainen tiivis yhteistyö ja koordinointi voidaan toteuttaa ainoastaan unionin tasolla. ETSK katsoo myös, että unionin kehys todennäköisesti nostaa osallistumisastetta ja parantaa siten sisämarkkinoiden potentiaalia ja kilpailukykyä.

3.3

ETSK on samaa mieltä siitä, että unionitason lähestymistapa, jossa uutena suuntauksena on kansallisten veroviranomaisten tukeminen, voisi auttaa torjumaan veropetoksia, veronkiertoa, verovilppiä ja samalla estää aiheuttamasta tarpeetonta hallinnollista rasitetta kansalaisille ja yrityksille rajat ylittävissä liiketoimissa. ETSK yhtyy näkemykseen, että se myös parantaa sisämarkkinoiden toimivuutta, edistää unionin kilpailukykyä ja suojaa unionin ja sen jäsenvaltioiden taloudellisia etuja.

3.4

ETSK on huolissaan siitä, että ehdotetut 270 miljoonan euron määrärahat eivät välttämättä riitä, sillä komission ehdottama ohjelma on hyvin laaja-alainen ja digitalisaatio etenee nopeasti. ETSK suosittaakin väliarvioinnin tekemistä rahoituksen riittävyydestä.

3.5

ETSK katsoo, että digitaalisen kehityksen huomioon ottaminen on tärkeää, ja on tyytyväinen komission tavoitteeseen koordinoida eurooppalaisia sähköisiä järjestelmiä muiden asiaankuuluvien sähköiseen viranomaisasiointiin liittyvien toimien kanssa unionin tasolla.

3.6

ETSK panee merkille, että nykyisestä ohjelmasta tehdyn arvioinnin mukaan menestyksekkäimpiä välineitä ovat olleet yhteiset tarkastukset, hankeryhmät, työvierailut ja asiantuntijaryhmät tietoteknisessä yhteistoiminnassa. ETSK toivoisikin, että näille toimille annetaan etusija uudessa Fiscalis-ohjelmassa.

3.7

ETSK kannustaa komissiota suunnittelemaan yhdessä jäsenvaltioiden kanssa sisämarkkinoiden toimivuuden parantamiseksi veroviranomaisille suunnatun yhteisen peruskoulutuskurssin. ETSK katsoo, että yhteisen koulutuksen pohjalta voitaisiin mahdollisesti tulevaisuudessa perustaa veroviranomaisille tarkoitettu EU:n vero-opisto.

3.8

ETSK kannattaa monivuotisiin työohjelmiin siirtymistä sisämarkkinoiden tehostamiseksi ja sekä komission että jäsenvaltioiden hallinnollisen rasituksen vähentämiseksi.

3.9

ETSK toteaa, että tiedonvaihto rajoittuu tällä hetkellä vain tietojen lähettämiseen eikä kata niiden käsittelyä. ETSK katsoo, että tiedonvaihdon käsittelytoimintaa on kehitettävä edelleen jäsenvaltioiden välisen syvällisen ja toimivan yhteistyön luomiseksi tietoteknisten valmiuksien lisäämisen kautta.

3.10

ETSK:n mielestä olisi tärkeää, että kansalaisyhteiskunta osallistuisi laajana rintamana aktiivisesti Fiscalis-ohjelmaan, sitoutuisi siihen ja seuraisi edistystä ohjelman kaikissa kehitysvaiheissa.

3.11

ETSK panee merkille ohjelman uutuuden ja kannattaa sitä: kyse on suoraviivaisemmasta ja helpommasta mekanismista, jolla muokataan tai laajennetaan eurooppalaista sähköistä järjestelmää ohjelmaan assosioitumattomien kolmansien maiden ja kansainvälisten järjestöjen kanssa tehtävää yhteistyötä silmällä pitäen.

3.12

ETSK on tyytyväinen siihen, että ohjelma on johdonmukainen muiden sellaisten EU:n toimintaohjelmaehdotusten kanssa, joilla tähdätään samankaltaisiin tavoitteisiin eli petosten torjumiseen, hallinnon tehostamiseen ja sisämarkkinoiden toimivuutta parantavien toimenpiteiden tukemiseen.

3.13

ETSK kannattaa sitä, että valtaosa ehdotetusta talousarviosta käytetään tietoteknisten valmiuksien kehittämiseen tähtääviin toimiin. ETSK hyväksyy myös, että tietotekniseksi rakennemalliksi on valittu malli, jossa yhdistetään yhteisiä osia ja kansallisia osia, täysin keskitetyn mallin sijaan. Eurooppalainen sähköinen malli, joka perustuu kansallisiin etusijaisuuksiin, vaatimuksiin ja rajoituksiin, helpottaa yhteentoimivuuden ja yhteenliitettävyyden parantamista sisämarkkinoilla oikeasuhteisella tavalla.

3.14

ETSK korostaa, että komission ehdottama vastuunjako komission ja jäsenvaltioiden välillä on tärkeä periaate eurooppalaisten sähköisten järjestelmien yhteisessä kehittämisessä ja käyttämisessä. Se auttaa löytämään asianmukaisen ratkaisun, jolla varmistetaan kokonaisvaltaisempi EU-näkemys mutta jossa samalla otetaan huomioon se, mikä on kussakin jäsenvaltiossa käyttökelpoista ja toimivaa, ja johtaa näin toivottavasti parhaaseen mahdolliseen yhteistyöhön osallistujien välillä.

3.15

Tehokkaammasta hallinnosta eivät hyödy ainoastaan veroviranomaiset. ETSK uskoo, että suotuisampi verotusympäristö tukisi myös EU:n elinkeinoelämää ja vauhdittaisi kasvua. Sääntöjen noudattamisesta aiheutuvien kustannusten ja hallinnollisten rasitusten vähentyessä yritykset voivat keskittyä päätehtäväänsä. Tämä luo kasvua ja työpaikkoja.

Bryssel 17. lokakuuta 2018.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Luca JAHIER


(1)  COM(2018) 321 final