Bryssel 14.8.2017

COM(2017) 425 final

2017/0191(NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta Yhdistyneiden kansakuntien Euroopan talouskomission maatalouden laatustandardeja käsittelevässä työryhmässä (UNECE-WP.7) hyväksyttäviin hedelmien ja vihannesten laatustandardeja koskeviin ehdotuksiin


PERUSTELUT

Yhdistyneiden kansakuntien Euroopan talouskomission (UNECE) standardeja laaditaan maatalouden laatustandardeja koskevan Geneven yhteisymmärryksen 1 mukaisesti maatalouden laatustandardien työryhmässä (WP.7).

UNECEn maatalouden laatustandardeja hyväksyessään työryhmä noudattaa tehtävänkuvaustaan 2 ja työmenettelyjään 3 . Ehdotukset hedelmien ja vihannesten UNECE-laatustandardeiksi valmistellaan tuoreiden hedelmien ja vihannesten standardoinnin erityisjaostossa sekä kuivien ja kuivattujen tuotteiden standardoinnin erityisjaostossa. Ehdotukset joko hyväksytään yksimielisesti työryhmässä tai lähetetään takaisin erityisjaostojen käsiteltäviksi. Tämä toistuu vuosittain.

Kaikki Yhdistyneiden kansakuntien tai sen erityisjärjestöjen jäsenet voivat osallistua UNECEn maatalouden laatustandardeja koskevaan työskentelyyn. Euroopan unionin jäsenvaltiot osallistuvat tähän työhön säännöllisesti. Euroopan unioni on tarkkailijana työryhmässä UNECE WP.7 ja sen tuoreiden hedelmien ja vihannesten sekä kuivien ja kuivattujen tuotteiden standardeja käsittelevissä erityisjaostoissa.

Unionin tasolla saa asetuksen (EU) N:o 1308/2013 4 75 artiklan 1 kohdan ja 76 artiklan 1 kohdan mukaan pitää kaupan hedelmä- ja vihannesalan tuotteita, jotka on tarkoitettu myytäväksi tuoreina kuluttajille, vain jos ne ovat laadultaan aitoja, virheettömiä ja myyntikelpoisia ja jos alkuperämaa on ilmoitettu.

Asetuksen (EU) N:o 1308/2013 75 artiklan 2 kohdan mukaan komissiolle siirretään valta vahvistaa hedelmä- ja vihannesalan kaupan pitämisen vaatimuksia delegoidulla säädöksellä. Komission täytäntöönpanoasetuksella (EU) N:o 543/2011 5 vahvistetaan erityiset kaupan pitämisen vaatimukset tietyille hedelmä- ja vihannesalan tuotteille. Nämä kaupan pitämisen erityisvaatimukset perustuvat kyseisten tuotteiden UNECE-laatustandardeihin.

Komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 543/2011 3 artiklan 1 kohdassa säädetään, että tuotteita, joihin ei sovelleta EU:n erityisvaatimuksia, pidetään kaupan pitämisen yleisvaatimusten mukaisina, jos ne ovat UNECEn hyväksymän sovellettavan standardin mukaisia. Komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 543/2011 6 johdantokappaleen mukaan tietyille tuotteille vahvistettujen kaupan pitämisen erityisvaatimusten olisi vastattava UNECEn standardien mukaisia vaatimuksia.

UNECEn standardeissa määritellään vähimmäislaatutasot, jotka tarjoavat yhteisen pohjan hyvien kauppatapojen edistämiselle, kaupan teknisten esteiden ehkäisemiselle ja markkinoiden avoimuuden lisäämiselle. Ne edistävät laadukkaiden maataloustuotteiden kestävää kaupan pitämistä, pitävät huonolaatuiset maataloustuotteet poissa markkinoilta ja suojaavat kuluttajien etuja. Näin ollen ne edistävät osaltaan hedelmä- ja vihannesstandardien kansainvälistä yhdenmukaistamista ja tarjoavat puitteet oikeudenmukaisen kilpailun varmistamiselle hedelmien ja vihannesten kaupassa.UNECEn standardeja laaditaan Maailman kauppajärjestön (WTO) kaupan teknisiä esteitä koskevan sopimuksen 6 noudattamiseksi.

Ehdotusten hyväksymistä UNECEn WP.7-työryhmässä edeltää standardoinnin erityisjaostoissa käytävä hedelmä- ja vihannesalan asiantuntijoiden välinen laaja keskustelu, johon jäsenvaltioiden asiantuntijat osallistuvat.

Ehdotusten hyväksymistä työryhmässä olisi sen vuoksi kannatettava, jos voidaan varmistaa, että ne ovat unionin lainsäädännön ja erityisesti asetuksen (EU) N:o 1308/2013 sekä unionin maatalouspoliittisten etujen ja tavoitteiden mukaisia. Jos komissiolla on huolenaiheita, joita ei ole käsitelty standardoinnin erityisjaostoissa tai jos uutta tieteellistä tai teknistä tietoa tulee saataville, olisi lisäksi varmistettava, että kyseisistä huolenaiheista keskustellaan asianmukaisesti ennen kuin UNECE WP.7 tekee asiasta päätöksen. Jos riittävä määrä jäsenvaltioita vastustaa ehdotusta, UNECE-WP.7:ään osallistuvien jäsenvaltioiden on lykättävä päätöksen tekemistä sekä varmistettava, että se palautetaan käsiteltäväksi standardoinnin erityisjaostoihin tai erikoistuneisiin työryhmiin, jos huolenaiheisiin on ensin löydettävä ratkaisu.

1.EHDOTUKSEN TAUSTA

Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

UNECEn standardeissa määritellään vähimmäislaatutasot, jotka tarjoavat yhteisen pohjan hyvien kauppatapojen edistämiselle, kaupan teknisten esteiden ehkäisemiselle ja markkinoiden avoimuuden lisäämiselle. Ne edistävät laadukkaiden maataloustuotteiden kestävää kaupan pitämistä, pitävät huonolaatuiset maataloustuotteet poissa markkinoilta ja suojaavat kuluttajien etuja. Näin ollen ne edistävät osaltaan hedelmä- ja vihannesstandardien kansainvälistä yhdenmukaistamista ja tarjoavat puitteet oikeudenmukaisen kilpailun varmistamiselle hedelmien ja vihannesten kaupassa. UNECEn standardeja laaditaan Maailman kauppajärjestön (WTO) kaupan teknisiä esteitä koskevan sopimuksen tavoitteiden noudattamiseksi.

Kuten edellä esitetystä käy ilmi, hedelmiä ja vihanneksia koskevilla UNECEn laatustandardeilla on vaikutusta unionin lainsäädäntöön. Sen vuoksi olisi vahvistettava unionin kanta Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan mukaisesti. Tämän ehdotuksen tarkoituksena on tällaisen unionin kannan vahvistaminen määriteltyjen edellytysten ja menettelyjen mukaisesti.

UNECE-laatustandardien uudelleentarkastelu ja hyväksyminen on jatkuva prosessi, jolla varmistetaan, että annetut standardit ovat ajan tasalla ja vastaavat nykyistä tieteellistä ja teknistä tietämystä. Sen vuoksi on tarpeen vahvistaa menettely, jolla unionin kanta tähän asiaan voidaan vahvistaa määräämättömäksi ajaksi. Koordinaatiokokouksia olisi pidettävä vuosittain ennen UNECE-laatustandardien hyväksymistä tai uudelleentarkastelua.

Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

Ehdotus on yhdenmukainen hedelmien ja vihannesten kaupan pitämisen vaatimuksia koskevan lainsäädännön kanssa, josta säädetään asetuksen (EU) N:o 1308/2013 75 ja 76 artiklassa sekä komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU) N:o 543/2011. Sillä varmistetaan edellä tarkoitettujen UNECEn laatustandardien hyväksymistä koskevan unionin kannan asianmukainen vahvistaminen.

 Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

Unionin kanta vahvistetaan samalla tavoin useissa kansainvälisissä organisaatioissa, joiden laatimat standardit vaikuttavat unionin lainsäädäntöön. Tällaisia ovat varsinkin Kansainvälisen viinijärjestön standardit.

2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

Oikeusperusta

SEUT-sopimuksen 43 artikla ja 218 artiklan 9 kohta.

Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

Ei sovelleta.

Suhteellisuusperiaate

Ei sovelleta.

Toimintatavan valinta

Muita sääntelytapoja ei ole käytettävissä tähän aloitteeseen.

3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

Jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset

Ei sovelleta.

Sidosryhmien kuuleminen

Ei sovelleta

Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö

Ei sovelleta.

Vaikutustenarviointi

Ei sovelleta.

Sääntelyn toimivuus ja yksinkertaistaminen

Ei sovelleta.

Perusoikeudet

Ehdotuksella ei ole vaikutusta perusoikeuksiin.

4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Ehdotuksella ei ole talousarviovaikutuksia.

5.LISÄTIEDOT

Täytäntöönpanosuunnitelmat, seuranta, arviointi ja raportointijärjestelyt

Euroopan komissio osallistuu neuvoston toimivaltaisen työryhmän kokoukseen, joka pidetään tarvittaessa kunakin vuonna ennen UNECE-WP.7:n kokousta.

Selittävät asiakirjat (direktiivien osalta)

Ei sovelleta.

2017/0191 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta Yhdistyneiden kansakuntien Euroopan talouskomission maatalouden laatustandardeja käsittelevässä työryhmässä (UNECE-WP.7) hyväksyttäviin hedelmien ja vihannesten laatustandardeja koskeviin ehdotuksiin

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 43 artiklan yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)Yhdistyneiden kansakuntien Euroopan talouskomission maatalouden laatustandardeja käsittelevä työryhmä (UNECE-WP.7) tutkii ja hyväksyy ehdotukset, joilla vahvistetaan hedelmille ja vihanneksille uusia UNECE-laatustandardeja tai muutetaan olemassa olevia UNECE-laatustandardeja. Ehdotukset valmistellaan UNECEn standardoinnin erityisjaostoissa. UNECE-WP.7 hyväksyy ehdotukset osallistuvien jäsenten yksimielisellä päätöksellä.

(2)Hedelmien ja vihannesten UNECE-laatustandardit edistävät osaltaan hedelmä- ja vihannesstandardien kansainvälistä yhdenmukaistamista ja tarjoavat puitteet oikeudenmukaisen kilpailun varmistamiselle hedelmien ja vihannesten kaupassa.

(3)Unioni on tarkkailijana UNECE-WP.7:ssä ja standardoinnin erityisjaostossa. Unionin jäsenvaltiot ovat UNECEn jäseniä ja osallistuvat UNECE-WP.7:n ja standardoinnin erityisjaostojen työskentelyyn. Jäsenvaltiot ovat UNECE-WP.7:n osallistujina oikeutettuja osallistumaan UNECE-WP.7:n maatalouden laatustandardien hyväksymistä koskevaan päätöksentekoon.

(4)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 7 75 artiklan 1 kohdan ja 76 artiklan 1 kohdan mukaan hedelmä- ja vihannesalan tuotteita, jotka on tarkoitettu myytäväksi tuoreina kuluttajille, saa pitää kaupan ainoastaan, jos ne ovat laadultaan aitoja, virheettömiä ja myyntikelpoisia ja jos alkuperämaa on ilmoitettu.

(5)Asetuksen (EU) N:o 1308/2013 75 artiklan 2 kohdalla siirretään komissiolle valta vahvistaa hedelmä- ja vihannesalan kaupan pitämisen vaatimuksia delegoidulla säädöksellä. Komission täytäntöönpanoasetuksella (EU) N:o 543/2011 8 vahvistetaan erityiset kaupan pitämisen vaatimukset tietyille hedelmä- ja vihannesalan tuotteille. Nämä kaupan pitämisen erityisvaatimukset perustuvat kyseisten tuotteiden UNECE-laatustandardeihin.

(6)Täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 543/2011 3 artiklan 1 kohdan mukaan hedelmien ja vihannesten, joihin ei sovelleta kaupan pitämisen erityisvaatimuksia, on oltava kyseisen täytäntöönpanoasetuksen liitteessä I olevassa A osassa esitetyn kaupan pitämisen yleisvaatimuksen mukaisia. UNECEn hyväksymän sovellettavan kaupan pitämisen standardin mukaisia tuotteita pidetään kyseisen kaupan pitämisen yleisvaatimuksen mukaisina.

(7)Koska UNECEn maatalouden laatustandardit vaikuttavat unionin lainsäädäntöön, on tarpeen vahvistaa UNECE-WP.7:ssä unionin puolesta esitettävä kanta kyseisiin laatustandardeihin.

(8)Tuoreiden hedelmien ja vihannesten standardoinnin erityisjaostossa sekä kuivien ja kuivattujen tuotteiden standardoinnin erityisjaostossa laadittavista laatustandardiehdotuksista keskustellaan laajasti hedelmä- ja vihannesalan tieteellisten ja teknisten asiantuntijoiden kesken. Sen vuoksi jäsenvaltioiden olisi kannatettava unionin puolesta näitä ehdotuksia, jos ne ovat unionin edun mukaisia eivätkä ole ristiriidassa EU:n lainsäädännön ja erityisesti asetuksen (EU) N:o 1308/2013 kanssa, sekä niin pitkään kuin tätä varten vahvistettua menettelyä on noudatettu.

(9)Jos komissiolla on huolenaiheita, joita ei ole käsitelty standardoinnin erityisjaostoissa tai jos uutta tieteellistä tai teknistä tietoa tulee saataville ennen UNECE-WP.7:n kokousta tai sen aikana, ehdotuksen hyväksymistä olisi lykättävä ja ehdotus olisi palautettava standardoinnin erityisjaostoihin käsiteltäväksi siihen asti, kun tällaisista huolenaiheista tai uusista tiedoista on keskusteltu asianmukaisesti.

(10)Jos ehdotusta vastustavien jäsenvaltioiden määrä on riittävä muodostamaan määrävähemmistön perussopimuksen 238 artiklan 3 kohdan a alakohdan mukaisesti, UNECE-WP.7:n kokoukseen osallistuvien jäsenvaltioiden olisi lykättävä päätöksen tekemistä ja jatkettava asian käsittelyä erityisistunnoissa tai työryhmissä.

(11)Tarvittavan jouston sallimiseksi UNECE-WP.7:n kokousta edeltävissä keskusteluissa sekä itse kokouksessa, jäsenvaltioille, jotka ovat ilmoittaneet asiasta komissiolle, olisi annettava lupa hyväksyä ehdotuksiin muutoksia, jos ne eivät vaikuta ehdotusten sisältöön,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Jos UNECE-WP.7:ää pyydetään laatimaan uusia UNECE-laatustandardeja hedelmille ja vihanneksille tai muuttamaan olemassa olevia hedelmien ja vihannesten UNECE-laatustandardeja, UNECE-WP.7:ään osallistuville jäsenvaltioille, jotka toimivat yhdessä Euroopan unionin puolesta, olisi annettava valtuudet suostua tuoreiden hedelmien ja vihannesten standardoinnin erityisjaoston sekä kuivien ja kuivattujen tuotteiden standardoinnin erityisjaoston valmistelemiin ehdotuksiin uusiksi hedelmien ja vihannesten UNECE-laatustandardeiksi tai olemassa olevien hedelmien ja vihannesten UNECE-laatustandardien muuttamiseksi, edellyttäen että noudatetaan 2 artiklassa säädettyä menettelyä ja seuraavat edellytykset täyttyvät:

(a)uudet hedelmien ja vihannesten laatustandardit tai hedelmien ja vihannesten olemassa olevien laatustandardien muutokset ovat unionin edun mukaisia ja edistävät unionin maatalouspolitiikan tavoitteita, ja

(b)hedelmien ja vihannesten uudet laatustandardit tai hedelmien ja vihannesten olemassa olevien laatustandardien muutokset eivät ole ristiriidassa unionin lainsäädännön ja etenkään asetuksen (EU) N:o 1308/2013 kanssa eivätkä rajoita komission oikeutta hyväksyä unionin sääntöjä delegoidulla asetuksella, erityisesti kyseisen asetuksen 75 artiklassa tarkoitettujen hedelmien ja vihannesten kaupan pitämisen vaatimusten osalta.

2 artikla

1.    Jotta voidaan määritellä EU:n kanta ja se, miten jäsenvaltioiden on sitä noudatettava 1 artiklan a alakohdassa tarkoitetuissa asioissa, on pidettävä neuvoston toimivaltaisen työryhmän kokous riittävän ajoissa ennen UNECE-WP.7:n kokousta.

2.    Poiketen siitä, mitä 1 artiklassa säädetään, jos komissio ilmoittaa 1 kohdassa tarkoitetussa neuvoston toimivaltaisen työryhmän kokouksessa erityisen huolenaiheen, joka liittyy tuoreiden hedelmien ja vihannesten standardoinnin erityisjaoston tai kuivien ja kuivattujen tuotteiden standardoinnin erityisjaoston ehdotukseen ja jos kyseisestä huolenaiheesta ei ole keskusteltu asianomaisessa erityisjaostossa, osallistuvien jäsenvaltioiden on pyydettävä, että päätöstä kyseisestä ehdotuksesta UNECE-WP.7:ssä lykätään siihen asti, kun huolenaiheesta on keskusteltu asianmukaisesti standardoinnin erityisjaostossa.

3.    Poiketen siitä, mitä 1 artiklassa säädetään, jos 1 kohdassa tarkoitetun kokouksen jälkeen mutta ennen UNECE-WP.7:n kokousta tai sen aikana saatu uusi tieteellinen tai tekninen tieto on omiaan vaikuttamaan tuoreiden hedelmien ja vihannesten standardoinnin erityisjaoston tai kuivien ja kuivattujen tuotteiden standardoinnin erityisjaoston ehdotukseen, UNECE-WP.7:ään osallistuvien jäsenvaltioiden on pyydettävä, että päätöstä kyseisestä ehdotuksesta UNECE-WP.7:ssä lykätään siihen asti, kun ehdotuksesta on keskusteltu standardoinnin erityisjaostoissa kyseisen uuden tieteellisen tai teknisen tiedon pohjalta.

4.    Poiketen siitä, mitä 1 artiklassa säädetään, jos 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetussa neuvoston toimivaltaisessa työryhmässä ehdotusta uusiksi hedelmien ja vihannesten UNECE-laatustandardeiksi tai olemassa olevien hedelmien ja vihannesten UNECE-laatustandardien muuttamiseksi vastustavien jäsenvaltioiden määrä on riittävä muodostamaan määrävähemmistön perussopimuksen 238 artiklan 3 kohdan a alakohdan mukaisesti, UNECE-WP.7:ään osallistuvien jäsenvaltioiden on lykättävä päätöstä ja jatkettava keskusteluja tuoreiden hedelmien ja vihannesten standardoinnin erityisjaostossa tai kuivien ja kuivattujen tuotteiden standardoinnin erityisjaostossa taikka asiaa varten perustetussa työryhmässä.

3 artikla

UNECE-WP.7:ään osallistuvat jäsenvaltiot, jotka toimivat yhdessä Euroopan unionin puolesta ja ovat ilmoittaneet asiasta komissiolle, voivat hyväksyä UNECE-WP.7:ssä hedelmien ja vihannesten laatustandardeja koskeviin ehdotuksiin vähäisiä muutoksia, jotka eivät muuta ehdotusten sisältöä.

4 artikla

Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä

   Neuvoston puolesta

   Puheenjohtaja

(1) http://www.unece.org/fileadmin/DAM/trade/agr/AboutUs/GenevaUnderstanding_E.pdf
(2) Maatalouden laatustandardeja käsittelevän UNECEN työryhmän tehtävänkuvaus: http://www.unece.org/fileadmin/DAM/trade/agr/AboutUs/ToR_eng.doc
(3) Maatalouden laatustandardeja käsittelevän UNECEN työryhmän työmenettelyt, jotka työryhmä hyväksyi vuonna 2010 ja joita muutettiin vuonna 2012: http://www.unece.org/fileadmin/DAM/trade/agr/AboutUs/WorkingProcedures_2012_e.doc
(4) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1308/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 922/72, (ETY) N:o 234/79, (EY) N:o 1037/2001 ja (EY) N:o 1234/2007 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 671).
(5) Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 543/2011, annettu 7 päivänä kesäkuuta 2011, neuvoston asetuksen (EY) N:o 1234/2007 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä hedelmä- ja vihannesalan sekä hedelmä- ja vihannesjalostealan osalta (EUVL L 157, 15.6.2011, s. 1).
(6) Kaupan teknisiä esteitä koskeva sopimus: https://www.wto.org/english/docs_e/legal_e/17-tbt_e.htm
(7) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1308/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 922/72, (ETY) N:o 234/79, (EY) N:o 1037/2001 ja (EY) N:o 1234/2007 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 671).
(8) Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 543/2011, annettu 7 päivänä kesäkuuta 2011, neuvoston asetuksen (EY) N:o 1234/2007 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä hedelmä- ja vihannesalan sekä hedelmä- ja vihannesjalostealan osalta (EUVL L 157, 15.6.2011, s. 1).