Bryssel 2.5.2017

COM(2017) 256 final

2017/0086(COD)

Noudattamista koskeva paketti

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

tietoja, menettelyjä sekä neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluja tarjoavan yhteisen digitaalisen palveluväylän perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1024/2012 muuttamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

{SWD(2017) 211 final}
{SWD(2017) 212 final}
{SWD(2017) 213 final}
{SWD(2017) 214 final}


PERUSTELUT

1.EHDOTUKSEN TAUSTA

Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Sisämarkkinat ovat yksi Euroopan keskeisistä saavutuksista ja Euroopan unionin talouden kannalta keskeinen tekijä. Sisämarkkinoiden ansiosta ihmiset, tavarat, palvelut ja pääoma voivat liikkua vapaammin, ja ne luovat näin kansalaisille, työntekijöille, kuluttajille ja yrityksille uusia mahdollisuuksia, jotka puolestaan näkyvät uusina työpaikkoina ja kestävänä kasvuna Euroopassa. Eurooppa-neuvosto on toistuvasti tuonut esiin tarpeen saattaa valmiiksi sisämarkkinat. 1  

Syvempien ja oikeudenmukaisempien sisämarkkinoiden saavuttaminen onkin yksi Junckerin komission kymmenestä prioriteetista yhdessä digitaalisten sisämarkkinoiden kehittämisen kanssa. Tämä käsillä oleva aloite, jolla toteutetaan komission marraskuussa 2016 hyväksymässä sisämarkkinastrategiassa esitetty yksi keskeinen toimi, kokoaa nämä kaksi prioriteettia yhteen. Tavoitteena on hyödyntää täysimääräisesti kaikkia uusien digitaalisten välineiden tarjoamia etuja, jotta voidaan auttaa yrityksiä tarttumaan 500 miljoonan ihmisen muodostamien markkinoiden mahdollisuuksiin matkustaa, työskennellä ja opiskella missä tahansa EU-maassa.

Kansalaisten ja yritysten tiellä on edelleen merkittäviä esteitä, jos nämä haluavat muuttaa toiseen EU-maahan tai myydä tuotteita tai tarjota palveluja toisessa EU-maassa. Merkityksellisen, paikkansapitävän ja ymmärrettävän tiedon löytäminen verkosta sekä hallinnollisten menettelyjen hoitaminen verkon kautta on ratkaisevan tärkeää niille, jotka haluavat hyödyntää sisämarkkinoiden tarjoamia etuja. Se on kuitenkin usein edelleen monimutkaista, aikaavievää ja kallista – jos se on edes mahdollista.

Kansalaisten ja yritysten on noudatettava kansallisia sääntöjä aina matkustaessaan toiseen maahan tai työskennellessään, asuessaan tai harjoittaessaan liiketoimintaa toisessa maassa. Sen vuoksi on keskeisen tärkeää, että he saavat tietoa sovellettavista säännöistä, löytävät asianmukaiset neuvontapalvelut eivätkä kohtaa tarpeettomia esteitä asioidessaan kansallisten hallintoviranomaisten kanssa, jotta voidaan olla varmoja siitä, että he noudattavat asiaankuuluvia sääntöjä.

Vaikka oman maan kansalaisille olisikin tarjolla mahdollisuus käyttää sähköisiä menettelyjä, tämä ei useinkaan ole mahdollista muista jäsenvaltioista tuleville EU:n kansalaisille.

Yleisesti ottaen kaikki eurooppalaiset voivat saada merkittäviä etuja avoimesta, tehokkaasta ja osallistavasta julkishallinnosta, joka on suuntautunut kunnianhimoisesti sähköiseen hallintoon ja tarjoaa rajattomia, räätälöityjä, käyttäjäystävällisiä päästä päähän ulottuvia digitaalisia julkisia palveluja. Tällä on merkittävää vaikutusta kansalaisten elämään ja yritysten toimintaan sekä omassa maassa että valtioiden rajojen yli. Kansalaiset ja yritykset eivät kuitenkaan saa vielä täyttä etua digitaalipalveluista, joiden pitäisi olla saatavilla saumattomasti koko EU:ssa. Digitaaliteknologia olennaisena osana julkishallinnon nykyaikaistamista voi tarjota merkittäviä taloudellisia ja yhteiskunnallisia etuja kaikille Euroopan kansalaisille ja yhteiskunnalle kokonaisuudessaan.

Hallinnon digitalisaatiokehitys on keskeinen tekijä sisämarkkinoiden onnistumisen kannalta.

Yhteinen digitaalinen palveluväylä (Single Digital Gateway) vastaa näihin tarpeisiin. Sillä varmistetaan kaikkien EU:n kansalaisten ja yritysten mahdollisuus saada keskitetysti kaikkia tietoja, joita tarvitaan, kun käytetään oikeutta liikkuvuuteen EU:ssa. Palveluväylällä varmistetaan myös sähköisten menettelyjen hoitaminen syrjimättömästi (jos jokin hallinnollinen menettely on tietyn jäsenvaltion kansalaisten käytettävissä, sen olisi oltava myös muista jäsenvaltioista tulevien käyttäjien käytettävissä). Siinä myös velvoitetaan jäsenvaltiot luomaan täydet mahdollisuudet tärkeimpien ja yleisimpien hallinnollisten menettelyjen hoitamiseen sähköisesti. Aloitteessa kannustetaan voimakkaasti jäsenvaltioita omaksumaan kunnianhimoisia valtioiden rajat ylittäviä ja kansallisia sähköisen hallinnon strategioita, jotta EU:n kansalaiset ja yritykset voisivat hyödyntää täysimääräisesti käytettävissä olevaa uutta teknologiaa.

Digitalisaatio onkin parantanut merkittävästi mahdollisuuksia lyhentää aikaa ja alentaa kustannuksia, jotka liittyvät tiedon hankkimiseen ja hallinnollisten menettelyjen hoitamiseen. Kansalaiset ja kuluttajat odottavat tänä päivänä julkishallinnon tarjoavan yhtä helppokäyttöisiä ja intuitiivisia verkkoratkaisuja kuin ne, joita on tarjolla yksityissektorilla.

Nopeammat, edullisemmat ja käyttäjille paremmin suunnatut digitaaliset julkiset palvelut edistävät kilpailukykyä ja tekevät EU:sta houkuttelevamman paikan asumisen, työskentelyn ja investointien kannalta. Merkityksellisen, paikkansapitävän ja ymmärrettävän tiedon löytäminen verkosta sekä mahdollisuus hoitaa hallinnolliset menettelyt sähköisesti on ratkaisevan tärkeää sekä yksittäisten kansalaisten että yritysten kannalta.

Yritykset käyttävät yleisesti huomattavan osan henkilöresursseistaan toiminnan harjoittamiseen vaadittujen sovellettavien sääntöjen ja menettelyjen selvittämiseen. Suuret yritykset saattavat työllistää henkilöstöä, jonka tehtävänä on pelkästään kerätä tietoa ja hoitaa asiaankuuluvat menettelyt. Tämä saattaa muodostaa merkittävän esteen pk-yrityksille ja startup-yrityksille. Hiljattaisen tutkimuksen mukaan yritykset säästäisivät vuosittain 170 miljoonaa euroa, jos kahdeksan keskeistä menettelyä voitaisiin hoitaa täysin verkossa, myös valtioiden rajojen yli. Hiljattaisessa tutkimuksessa 2 todettiin, että jos verkossa olisi saatavilla korkealaatuista tietoa helposti, yritykset voisivat säästää vuosittain 11–55 miljardia euroa, kun otetaan huomioon yhdeksän aihetta, joista yritykset tavallisesti etsivät tietoa ennen kuin ne laajentavat toimintaansa toiseen valtioon. Tietojen keruusta aiheutuvat kustannukset 28:n jäsenvaltion sisämarkkinoilla kasvavat nopeasti. Ne vaikuttavat suhteettomasti pienempiin yrityksiin ja estävät niitä usein tutkimasta kotimarkkinoiden ulkopuolisia mahdollisuuksia.

Samoin kansalaisten on rajatylittävissä tilanteissa vaikeampi saada tarkkoja ja ajantasaisia tietoja käytännön aiheista, kuten siitä, miten voi rekisteröityä asukkaaksi, miten saa ammattipätevyytensä tunnustettua, miten voi ilmoittaa lapset kouluun, rekisteröidä auton tai saada eläkettä.

Yritykset ja kansalaiset myös odottavat saavansa ja niillä on oikeus saada tietoja, jotka ovat tarkkoja, kattavia ja ajantasaisia. Vastaukset on saatava nopeasti ja niiden on oltava toimivia, jotta ne olisivat hyödyllisiä. Lisäksi tietojen saaminen eri kielillä on erityisen tärkeää rajat ylittävässä toiminnassa.

Sovellettavia vaatimuksia koskevien selkeiden ja kattavien tietojen löytäminen on vasta ensimmäinen vaihe. Vaatimusten noudattamisen edellytyksenä on hallinnollisten menettelyjen hoitaminen. Keskeisten menettelyjen digitalisointi vähentää noudattamiseen liittyviä kustannuksia ja parantaa sovellettavien sääntöjen noudattamisastetta.

EU:n kansalaisten ja yritysten raportoimiin erityisiin käytännön esteisiin on puututtava. Nämä koskevat sähköisten menettelyjen käyttömahdollisuutta ja tietojen saantia toisesta jäsenvaltiosta. Joitakin esimerkkejä ovat tietojen ja lomakkeiden saatavuus vain yhdellä kielellä, vain kansallisia tietoja hyväksyvien lomakekenttien käyttö, vain kansallisten tunnistuskeinojen hyväksyminen ja maksujen tai korvausten hyväksyminen vain kansallisten maksujärjestelmien kautta.

Eräs merkittävä ja usein raportoitu este on menettelyn osana tarvittavan näytön toimittaminen valtioiden rajojen yli. Jäsenvaltiot vaativat usein sertifioituja (käännettyjä) ja oikeiksi todistettuja asiakirjoja tai tietoja, etenkin muilta kuin kotimaisilta hakijoilta. Jotkin jäsenvaltiot ovat jo panneet täytäntöön omia yhden kerran periaatteen mukaisia ratkaisuja, joissa tietoja vaihdetaan sisäisesti kansallisten perusrekisterien välillä, mutta digitalisointiprosessia ei ole vielä saatu päätökseen. Lisäksi tällainen tiedonvaihto ei tällä hetkellä ole mahdollista valtioiden rajojen yli.

Kuluttajista ja yrityksistä 92 prosentilla ei ole tietoa mistään Euroopan tason verkkopalveluista, joiden puoleen ongelmatapauksissa voisi kääntyä. Näiden palvelujen hyödyntäminen on vähäistä tällä hetkellä. Palvelut ovat hajanaisia ja vaihtelevan laatuisia, ja niistä puuttuu usein mekanismi käyttäjäpalautetta varten.

EU on jo toteuttanut useita toimia puuttuakseen näihin seikkoihin, joskin useimmiten alakohtaisesta näkökulmasta. Tällaisia ovat esimerkiksi keskitettyjen palvelupisteiden perustaminen palvelujen alalle (keskitetyt asiointipisteet), tavaroiden alalle (tuoteyhteyspisteet ja rakennusalan tuoteyhteyspisteet), ammattipätevyyksien alalle (ammattipätevyyden tunnustamiseen liittyvät tukikeskukset) ja kuluttaja-asioiden alalle (kuluttajakeskukset). Nämä palvelut eivät yleensä liity toisiinsa, ja niiden kapea erikoistumisala tarkoittaa sitä, että käyttäjät eivät ole niistä kovin tietoisia eivätkä ehkä löydä niitä tarpeen vaatiessa. Tämänhetkisestä tietojen, neuvontapalvelujen ja menettelyjen tarjonnasta kansalaisille ja yrityksille verkossa puuttuu selkeä keskittyminen käyttäjien tarpeisiin.

Kansalaiset, yritykset ja jäsenvaltiot ovat toistuvasti ja voimakkaasti tuoneet esiin, että edellä mainittuihin ongelmiin on tarpeen puuttua järjestelmällisellä ja tehokkaalla tavalla:

·Yrityspalveluja käsittelevän korkean tason työryhmän vuoden 2014 raportissa 3 , Euroopan parlamentin päätöslauselmissa ja komission eri tiedonannoissa on peräänkuulutettu kattavampaa ja käyttäjäystävällisempää tieto- ja tukipakettia, joka auttaisi yrityksiä navigoimaan sisämarkkinoilla. Ehdotuksissa on esitetty nykyisten foorumien ja yhteyspisteiden parannettuja versioita tai radikaalimmin kaikkien näiden yhdistämistä yhdeksi asiointipisteeksi.

·Maaliskuussa 2015 kokoontuneen kilpailukykyneuvoston sisämarkkinapolitiikkaa koskevissa päätelmissä kehotettiin ”tehostamaan ja järkeistämään sisämarkkinavälineitä [...], jotta yritysten ja kansalaisten tarpeisiin vastattaisiin paremmin niiden rajatylittävissä toiminnoissa”. Kehotus toistettiin helmikuussa 2016 kokoontuneessa kilpailukykyneuvostossa, joka lisäksi suhtautui myönteisesti ”ajatukseen yhdestä kaikenkattavasta portaalista (Single Digital Gateway), joka vastaisi etenkin aloittelevien yritysten tarpeisiin”.

·Komission vuonna 2015 annetussa digitaalisia sisämarkkinoita koskevassa strategiassa ja sisämarkkinastrategiassa ilmoitettiin aikeesta puuttua edellä mainittuihin seikkoihin digitaalisella palveluväylällä. Se on näyttävästi esillä myös sähköisen hallinnon toimintaohjelmassa 4 , jossa esitetään toimia julkisten palvelujen digitalisaatiokehityksen vauhdittamiseksi.

·Euroopan parlamentti kehotti tammikuussa 2016 kehittämään yhden kaikenkattavan portaalin yhdeksi ainoaksi digitaaliseksi päästä päähän -prosessiksi, joka mahdollistaisi yritysten perustamisen ja toiminnan kaikkialla EU:ssa ja joka ulottuisi yrityksen perustamisesta verkossa aina verkkotunnuksiin, sääntöjen noudattamista koskevien tietojen vaihtoon, sähköisen laskutuksen tunnustamiseen, veroilmoituksen tekemiseen, yksinkertaistettuun sähköiseen alv-järjestelmään sekä tuotteiden vaatimustenmukaisuutta, työntekijöiden lähettämistä, kuluttajien oikeuksia, kuluttaja- ja yritysverkostojen saatavuutta, ilmoitusmenettelyjä ja riitojenratkaisumekanismeja koskevien tietojen antamiseen verkossa.

·REFIT-foorumi (jossa on yritysten, työmarkkinaosapuolten, kansalaisyhteiskunnan ja jäsenvaltioiden edustajia) antoi kesäkuussa 2016 lausunnon, jossa suositeltiin perustamaan keskitetty palveluväylä, joka tarjoaa selkeitä tietoja ja koordinoituja palveluja yrityksille kaikissa jäsenvaltioissa ja auttaa yrityksiä toimimaan sisämarkkinoilla, ja määrittelemään yhteiset vähimmäislaatuvaatimukset digitaalisen palveluväylän kunkin portaalin sisältöä, toimintaa ja integrointitasoa varten.

·Euroopan unionin kansalaisuutta koskevassa vuoden 2017 katsauksessa, joka julkaistiin tammikuussa 2017, pidettiin digitaalista palveluväylää prioriteettina EU:n kansalaisuuden kannalta.

Tällä aloitteella vastataan näihin toimintakehotuksiin varsin kunnianhimoisesti. Sillä pyritään parantamaan merkittävällä tavalla sellaisten tietojen, neuvontapalvelujen ja menettelyjen saatavuutta, laatua ja käyttömahdollisuuksia verkossa, jotka ovat tärkeitä EU:n kansalaisille ja yrityksille varsinkin silloin, kun ne haluavat toimia ja muuttaa sisämarkkinoilla. Aloitteen pohjana on komission ja jäsenvaltioiden tiivis yhteistyö, jotta hankkeen eri vaatimusten vaiheittainen täytäntöönpano onnistuu tehokkaasti.

Komissio ja jäsenvaltiot ovat vastuussa sääntöihin, oikeuksiin ja velvollisuuksiin liittyvien tietojen tarjoamisesta tässä asetuksessa yksilöidyillä keskeisillä aloilla.

Lisäksi jäsenvaltioiden edellytetään tekevän joukosta keskeisiä menettelyjä sellaisia, että ne voidaan hoitaa täysin sähköisesti ja että ne ovat rajatylittävien EU-käyttäjien käytettävissä sovitussa aikataulussa. Näin kevennetään merkittävästi hallinnollista rasitetta ja poistetaan suhteettomat esteet, joita EU:n eri jäsenvaltioiden kansalaisilla ja yrityksillä on toisissa jäsenvaltioissa sovellettavien sääntöjen noudattamisessa.

Noudattamisen helpottamisesta on puolestaan etua viranomaisille tehostumisen ansiosta. Kattava siirtyminen sähköisesti hoidettaviin menettelyihin edistää julkishallinnon modernisointia ja saa aikaan merkittäviä kustannussäästöjä, kuten useat jäsenvaltiot ovat raportoineet kansallisten digitalisaatiohankkeidensa tuloksena 5 . Tämä vaatimus ei vaikuta millään tavalla voimassa oleviin aineellisiin sääntöihin ja vaatimuksiin vaan lisää niiden avoimuutta ja helpottaa kansallisen ja EU:n sääntöjen ja menettelyjen noudattamista.

Tietoihin, neuvontapalveluihin ja sähköisiin menettelyihin sovelletaan selkeitä ja operationaalisia laatuvaatimuksia. Kansalaisten ja yritysten saataville asetetaan tietoja kansallisen kielen tai kansallisten kielten lisäksi vähintään yhdellä muulla unionin virallisella kielellä. Käyttöön otetaan erityisiä mekanismeja, joilla varmistetaan, että digitaalinen palveluväylä suunnitellaan käyttäjäkeskeisesti. Tätä varten kerätään palautetta käyttäjiltä.

Digitaalisen palveluväylän tehokas täytäntöönpano varmistetaan perustamalla koordinointiryhmä, joka toimii komission ja jäsenvaltioiden välisen yhteistyön foorumina. Parantamalla käyttäjäkokemuksia merkittävästi aloite lisää huomattavasti kansalaisten ja yritysten luottamusta sisämarkkinoihin. Menettelyjen digitalisointi ja tarkkojen ja luotettavien tietojen tarjoaminen samoin kuin neuvontapalvelujen helpompi saatavuus jouhevoittavat valtioiden rajat ylittävää tiedonvaihtoa, tehostavat toimintaa ja vähentävät byrokratiaa ja edistävät näin uusien työmahdollisuuksien ja kasvun luomista.

Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

(a)Verkossa olevien tietojen saatavuus

Jo palveludirektiiviin 6 sisältyy sekä palvelun tarjoajien että vastaanottajien oikeus saada tietoja: esimerkiksi tiedot palvelun tarjoajiin sovellettavista vaatimuksista kaikissa jäsenvaltioissa on asetettava verkon kautta saataville keskitettyjen asiointipisteiden kautta. Palveludirektiivin nojalla laaditussa elektronisia keskitettyjä asiointipisteitä koskevassa peruskirjassa, jonka neuvosto vahvisti vuonna 2013, kannustettiin jäsenvaltioita omaksumaan käyttäjäkeskeinen lähestymistapa tietojen tarjoamiseen keskitettyjen asiointipisteiden kautta, jotta kaikki yrityksille tärkeisiin aloihin, kuten alv:hen, tuloveroon, sosiaaliturvaan ja työlakiin, liittyvät vaatimukset katetaan.

Sinun Eurooppasi, Euroopan oikeusportaali, alv-tietoportaali ja Euroopan työnvälitysverkosto (Eures) tarjoavat jo laajasti tietoa kansalaisten, yritysten, työntekijöiden ja kuluttajien oikeuksista ja velvollisuuksista sisämarkkinoilla ja oikeusalalla.

Tämä ehdotus pohjautuu näihin olemassa oleviin palveluihin: jäsenvaltioiden on tarjottava luotettavia, selkeitä ja ymmärrettäviä tietoja verkossa niiden lainkäyttöalueella voimassa olevista säännöistä ja vaatimuksista kansalaisille ja yrityksille, jotka haluavat hyödyntää sisämarkkinaoikeuksiaan. Sillä ei vaikuteta millään tavalla aineellisiin säännöksiin niillä aloilla, joilta tietoja on toimitettava, vaan siinä vain edellytetään, että jäsenvaltiot antavat täysin avoimesti tietoja sovellettavista säännöistä.

(b)Neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelujen saatavuus

EU-säädösten perusteella on perustettu erilaisia yhteyspisteitä ja ongelmanratkaisumekanismeja kansalaisten ja yritysten avuksi näiden käyttäessä oikeuksiaan sisämarkkinoilla. Tällä aloitteella puututaan näiden neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelujen tämänhetkiseen hajanaisuuteen ja niitä koskevaan tiedon puutteeseen helpottamalla niiden löytämistä ja saatavuutta ja varmistamalla, että kaikissa palveluväylän kautta saatavissa palveluissa noudatetaan tiettyjä vähimmäislaatuvaatimuksia.

(c)Verkossa olevien menettelyjen saatavuus

Palveludirektiivin mukaisesti jäsenvaltioiden on varmistettava, että kaikki palvelutoiminnan aloittamiseen ja harjoittamiseen liittyvät menettelyt ja muodollisuudet voidaan hoitaa sähköisesti asianomaisen keskitetyn asiointipisteen kautta tai asianomaisten toimivaltaisten viranomaisten kanssa (8 artikla). Ammattipätevyyksiä koskevassa direktiivissä 7 (57 a artikla) säädetään samasta velvollisuudesta direktiivin soveltamisalaan kuuluviin asioihin liittyvien vaatimusten, menettelyjen ja muodollisuuksien osalta.

Tällä ehdotuksella vahvistetaan jäsenvaltioissa näiden direktiivien tai muun asiaan liittyvän kansallisen tai EU-lainsäädännön nojalla jo perustettujen verkkomenettelyjen sisämarkkinaulottuvuutta edellyttämällä jäsenvaltioiden varmistavan, että myös muista jäsenvaltioista tulevilla kansalaisilla ja yrityskäyttäjillä on mahdollisuus käyttää näitä menettelyjä, ja säätämällä keskeisistä edellytyksistä, joilla varmistetaan tällainen rajatylittävä käyttömahdollisuus.

Tällä aloitteella edellytetään lisäksi jäsenvaltioiden varmistavan, että tässä asetuksessa yksilöidyt keskeiset menettelyt, joilla on yleistä merkitystä kansalaisille ja yrityksille, voidaan hoitaa täysin sähköisesti, myös silloin, kun kyseessä ovat rajatylittävät käyttäjät. Sillä myös varmistetaan, että käyttäjien pyynnöstä näyttöä voidaan vaihtaa sähköisesti eri jäsenvaltioiden asiaan liittyvien viranomaisten välillä.

Tällaisista menettelyistä liiketoiminnan rekisteröinti on erityisen merkityksellinen yritysten kannalta. Aloitteen ei kuitenkaan pitäisi käsittää menettelyjä, jotka johtavat yrityksen perustamiseen oikeushenkilönä. Kuten sisämarkkinastrategiassa 8 ja sähköisen hallinnon toimintaohjelmassa todettiin, komissio on sisällyttänyt vuoden 2017 työohjelmaansa 9 aloitteen, jolla on tarkoitus puuttua kattavalla tavalla digitaalisten ratkaisujen helpottamiseen koko yrityksen elinkaaren aikana. Näihin sisältyvät myös sähköiset menettelyt liiketoiminnan rekisteröimiseksi. Komissio on parhaillaan valmistelemassa yhtiöoikeuteen liittyvää aloitetta, ja tarkoituksena on, että asiaan liittyvät sähköiset menettelyt, linkitetään palveluväylään heti, kun ne on saatu luotua yhtiöoikeusaloitteen perusteella.

Asetuksessa edellytetään tiettyjen keskeisten menettelyjen osalta ”asiointitoimiston” täyttä digitalisointia (kansalaiset ja yritykset voivat olla yhteydessä kansallisiin hallintoviranomaisiin pelkästään verkossa täytettävän lomakkeen kautta). Se ei vaikuta ”taustajärjestelmän” (menettelyn seuraavat vaiheet kansallisten viranomaisten sisällä ja välillä) toimintaan eikä kansallisella tasolla vahvistetun menettelyn asiasisältöön eli eri vaiheisiin tai asiaan liittyvien kansallisten tai alemman tason viranomaisten toimivaltaan. Tarvittavat mukautukset, jotka on tehtävä tämän aloitteen vuoksi, liittyvät vain menettelyjen digitalisointiprosessiin ja menettelyjen käyttömahdollisuuteen liittyvien esteiden poistamiseen rajatylittäviltä käyttäjiltä.

Sähköisten menettelyjen käyttömahdollisuuden ja menettelyjen digitalisoinnin tukena on sähköistä tunnistamista koskeva asetus (eIDAS) 10 , jossa edellytetään, että jäsenvaltiot tunnustavat syyskuuhun 2018 mennessä muiden jäsenvaltioiden ilmoittamat sähköiset henkilökortit. Näin saadaan poistettua yksi tekijöistä, joka tällä hetkellä estää sähköisten menettelyjen käytön muissa jäsenvaltioissa.

Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

Tällä aloitteella edistetään digitaalisia sisämarkkinoita koskevan strategian tavoitetta, jonka mukaan julkishallintoa olisi nykyaikaistettava, rajatylittävä yhteentoimivuus saavutettava ja kansalaisyhteyksiä helpotettava. Nämä tuodaan esiin myös sähköisen hallinnon toimintasuunnitelmassa. Aloite on yhdenmukainen digitalisaatiokehitystä koskevan komission tavoitteen kanssa: parannetaan verkkonäkyvyyttä ja vältetään uusien portaalien ja yhteyspisteiden aiheuttamaa lisäpirstaloitumista. Se on yhdenmukainen myös eurooppalaisia yhteentoimivuusperiaatteita koskevien suositusten kanssa.

Ehdotuksella myötävaikutetaan startup- ja scaleup-yrityksiä koskevan aloitteen täytäntöönpanoon. Kyseisellä aloitteella edistetään yritysten kasvua parantamalla liiketoimintaympäristöä ja vähentämällä byrokratiaa. Pk-yritykset ja etenkin ne, jotka toimivat valtioiden rajojen yli, saavat tiedonhakuun liittyvien kustannusten alenemisesta etua – jopa suhteellisesti enemmän kuin suuret yritykset. Ne saavat etua myös verkossa saatavilla olevien tietojen, neuvojen ja menettelyjen yhdenmukaisemmasta laadusta. Valtioiden rajojen yli toimivat yritykset saavat etua siitä, että niille tärkeät menettelyt ovat hoidettavissa sähköisesti. Lisäksi pk-yritysten on helpompi yksilöidä sisämarkkinoihin liittyviä menettelyjä ja päästä uusille EU-markkinoille. Helpommin saatavilla olevien neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelujen ja erityisen käyttäjäpalautevälineen ansiosta ne voivat tuoda esiin sääntöihin ja viranomaisiin liittyviä ongelmia helpolla ja intuitiivisella tavalla kaikilla EU:n kielillä.

Seuraavat EU:n tasoiset käynnissä tai suunnitteilla olevat aloitteet ovat tärkeitä digitaalisen palveluväylän kannalta, koska niiden avulla voidaan saavuttaa joko tiedonsaannin kattavuus tai menettelyjen digitalisointi:

·Eurooppalaiset yhteentoimivuusperiaatteet – niillä tuetaan julkishallintojen tiiviimpää yhteentoimivuutta kaikkialla Euroopassa ja liitetään näin julkiset palvelut tiiviimmin yhteen.

·Keskeisten julkisten palvelujen sanasto (Core Public Services Vocabulary, CPSV) – yhteinen tietomalli, jolla kuvataan keskeisiä liiketoimintatapahtumia ja julkisia palveluja. Jos jäsenvaltiot käyttävät sitä suunnitellessaan tai päivittäessään verkkosivustojaan, sisällön kääntäminen samoin kuin digitaalisen palveluväylän hakuvälineen kehittäminen helpottuvat, jolloin tiedot, menettelyt ja neuvontapalvelut on helpompi löytää.

·Kaupparekistereiden yhteenliittämisjärjestelmä (Business Registers Interconnection System, BRIS) 11 – sillä varmistetaan jäsenvaltioissa rekisteröityneitä yrityksiä koskevien tietojen saatavuus EU:n tasolla ja tietojen vaihto eri rekistereiden välillä (toiminnassa kesäkuuhun 2017 mennessä).

·EU:n maksukyvyttömyysrekisterien sähköinen yhteenliittäminen – sillä vahvistetaan (vuodesta 2019) valtioiden rajat ylittävien maksukyvyttömyysmenettelyjen tehokasta hallinnointia.

·Sähköinen eurooppalainen palvelukortti – tätä koskeva komission ehdotus hyväksyttiin tammikuussa 2017 12 . Siinä esitetään yksinkertaistettua sähköistä menettelyä tiettyjen yritys- ja rakennuspalvelujen tarjoajille, jotka haluavat tarjota palveluja toisessa jäsenvaltiossa. Menettelyssä keskeisellä sijalla on kotijäsenvaltion ja vastaanottavan jäsenvaltion viranomaisten välinen viestintä.

·Yhteinen eurooppalainen hankinta-asiakirja (ESPD) 13 – kyseessä on itse annettu vakuutus julkisiin hankintoihin liittyviä menettelyjä koskevien vaatimusten noudattamisesta. Sen sähköisellä versiolla on potentiaalia tulla keskeiseksi osatekijäksi yhden kerran periaatteen täytäntöönpanossa julkisissa hankinnoissa.

·Suunniteltu yhtiölakialoite, jolla helpotetaan digitaalisten ratkaisujen käyttöä yrityksen koko elinkaaren aikana (viitattu komission vuoden 2017 työohjelmassa).

·Suunniteltu keskitetyn alv-minipalvelupisteen laajentaminen.

·Osana sähköisen hallinnon toimintaohjelmaa toteutettavilla yhden kerran periaatetta koskevilla toimilla helpotetaan tietojen jakamista jäsenvaltioiden hallintoviranomaisten välillä. Ensimmäinen askel tähän suuntaan on liiketoimintatapauksia koskeva laajamittainen pilottihanke ja sen toteutettavuuden arviointi kansalaisten kannalta.

2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

Oikeusperusta

Tämän lainsäädännön lähentämistä koskevan ehdotuksen kannalta merkityksellisiä ovat SEUT-sopimuksen 21 artiklan 2 kohta, 48 artikla ja 114 artiklan 1 kohta. Sopimuksen 26 artiklan 2 kohdan mukaan sisämarkkinat käsittävät alueen, jolla ei ole sisäisiä rajoja ja jolla tavaroiden, henkilöiden, palvelujen ja pääoman vapaa liikkuvuus taataan perussopimusten määräysten mukaisesti. SEUT-sopimuksen 21 artiklan 2 kohdalla otetaan käyttöön oikeusperusta sellaisten sääntöjen antamista varten, joilla helpotetaan unionin kansalaisten 21 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen oikeuksien käyttämistä. Sen 48 artiklassa määrätään oikeusperustasta sosiaaliturva-alaa koskevien toimenpiteiden hyväksymiseksi; nämä ovat tarpeen työntekijöiden vapaan liikkuvuuden takaamiseksi. Sopimuksen 114 artiklassa määrätään oikeusperustasta 26 artiklassa määrättyjen tavoitteiden saavuttamiseksi, jollei perussopimuksissa toisin määrätä.

Tämän ehdotuksen tarkoituksena on helpottaa kansalaisten ja yritysten kannalta sellaisten tietojen, menettelyjen sekä neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelujen saatavuutta, joita tarvitaan sisämarkkinaoikeuksien käyttämiseksi. Tätä varten ehdotuksella perustetaan digitaalinen palveluväylä, jossa komissiolla ja toimivaltaisilla viranomaisilla on keskeinen rooli edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Aloitteella pyritään pelkästään poistamaan syrjintää ja keventämään hallinnollista lisärasitetta, joka kohdistuu kansalaisiin ja yrityksiin, jotka toimivat tai haluavat toimia toisessa jäsenvaltioissa täysin kansallisten sääntöjen ja menettelyjen mukaisesti. Sillä ei vaikuteta tällaisten sääntöjen tai menettelyjen asiasisältöön tai niihin liittyvään toimivaltaan.

Koska aloitteella on kolmitahoinen tarkoitus eikä sen komponentteja, jotka liittyvät kansalaisten vapaaseen liikkuvuuteen, sosiaaliturvaan ja sisämarkkinoiden saavuttamiseen ja niiden toiminnan varmistamiseen tietojen, menettelyjen sekä neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelujen tarjoamisen osalta, voida pitää pelkästään liitännäisinä, aloitteen olisi perustuttava SEUT-sopimuksen 21 artiklan 2 kohtaan, 48 artiklaan ja 114 artiklan 1 kohtaan.

Toissijaisuusperiaate

Ehdotuksen keskeisenä tavoitteena on parantaa sisämarkkinoiden toimintaa kaikkien EU:n kansalaisten ja yritysten kannalta. Sisämarkkinoiden alueella säännöt eivät ole täysin yhdenmukaistettuja. Perusperiaatteita ja niitä aloja lukuun ottamatta, joilla on sovittu täysin yhdenmukaistetuista säännöistä, kansalaisten ja yritysten on edelleen noudatettava kansallisia sääntöjä matkustaessaan, työskennellessään, asuessaan tai harjoittaessaan liiketoimintaa toisessa valtiossa. Sen vuoksi sisämarkkinoiden toiminnan kannalta on olennaisen tärkeää, että kansalaiset ja yritykset pystyvät löytämään helposti nämä muiden jäsenvaltioiden säännöt. Yhtä tärkeää on, että sääntöjen noudattamiseen tarvittavien menettelyjen hoitaminen ei aiheuta merkittävästi suurempaa sääntelyrasitetta ulkomaisille käyttäjille kotimaisiin käyttäjiin verrattuna.

Näitä tavoitteita ei voida riittävällä tavalla saavuttaa ilman EU:n tason toimia. Nykyisten tieto- ja neuvontapalvelujärjestelmien yhdenmukaisuus on puutteellista, koska näitä EU:n tason toimilla perustettuja järjestelmiä ei ole riittävästi liitetty toisiinsa eivätkä ne ole riittävän käyttäjäystävällisiä. Niistä puuttuu yhteinen lähestymistapa, jolla varmistettaisiin laatu vähimmäisvaatimusten kautta. Lainsäädäntöpuitteet edistävät synergiaa, mutta jäsenvaltiot eivät ole hyödyntäneet sitä riittävällä tavalla (sitovien velvoitteiden puuttuessa).

Kun otetaan huomioon sisämarkkinoiden kansainvälinen luonne ja tarve puuttua nykytilanteeseen valtioiden rajat ylittävässä yhteydessä, EU:n toimilla pystytään tehokkaimmin vähentämään kustannuksia, joita EU:n kansalaisille ja yrityksille aiheutuu niiden harjoittaessa rajatylittävää toimintaa.

Suhteellisuusperiaate

Tässä ehdotuksessa otetaan tasapuolisesti huomioon toisaalta tarve jättää kansallisten tietojen, kansallisten menettelyjen sekä neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelujen tarjoaminen jäsenvaltioiden vastuulle ja toisaalta tarve puuttua tekijöihin, jotka estävät kansalaisia ja yrityksiä käyttämästä sisämarkkinaoikeuksiaan.

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet eivät ylitä sitä, mikä on tarpeen yksilöityjen ongelmien ratkaisemiseksi ja tavoitteiden saavuttamiseksi. Alkuinvestointien kustannuksia, jotka liittyvät tiedonsaannin laajempaan kattavuuteen, käännöksiin tai sähköisesti hoidettavien menettelyjen käyttöönottoon, voidaan lievittää EU-varojen käytöllä. Nämä alkuvaiheen kustannukset kompensoituvat lisäksi yritysten ja kansallisten hallintoviranomaisten pitkällä aikavälillä saamilla säästöillä.

Tästä asetuksesta ei aiheudu mitään lisävelvoitteita kansalaisille ja yrityksille, sillä digitaalisen palveluväylän käyttö on täysin vapaaehtoista.

Toimintatavan valinta

Tämä asetus perustuu SEUT-sopimuksen 21 artiklan 2 kohtaan kansalaisten vapaata liikkuvuutta koskevien säännösten osalta, 48 artiklaan sosiaaliturvaan liittyvien tiettyjen menettelyjen digitalisointia koskevien säännösten osalta ja 114 artiklan 1 kohtaan kaikkien muiden säännösten osalta, joilla pyritään kohentamaan sisämarkkinoiden toimintaa parantamalla tietojen, neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelujen sekä sähköisten menettelyjen käyttömahdollisuuksia valtioiden rajojen yli. Näiden perussopimuksen määräysten pohjalta ehdotuksessa esitetään myös jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämistä siltä osin kuin on kyse valtioiden rajojen yli toimiville kansalaisille ja yrityksille tarjottavien palvelujen laadusta.

3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

Jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset

Digitaalisen palveluväylän kannalta merkityksellisten nykyisten puitteiden (sekä sääntely- että muiden puitteiden) jälkiarvioinnissa on tullut esiin useita ongelmia, jotka liittyvät yksittäisiin palveluihin sekä niiden vaikuttavuuden, tehokkuuden ja yhdenmukaisuuden puutteeseen kansalaisille ja yrityksille tarkoitettuna sisämarkkinapalvelujen pakettina.

Nykyisten palvelujen vaikuttavuutta heikentää niiden puutteellinen näkyvyys ja löydettävyys verkossa, yleisesti puutteellinen laatu ja näistä seuraava alikäyttö. Valtaosalla kuluttajista ja yrityksistä ei ole tietoa mistään verkossa olevista Euroopan tason neuvontapalveluista.

Käyttömahdollisuus valtioiden rajojen yli on edelleen vähäistä, koska kansallisen tason tiedot ovat usein vajavaisia tai saatavilla vain kansallisella kielellä, eivätkä ulkomaiset käyttäjät voi useinkaan hoitaa sähköisiä menettelyjä, jotka ovat kansallisten käyttäjien saatavilla. Lisäksi palvelujen laatu ja käyttäjäkeskeisyys vaihtelevat melkoisesti.

Sitovalla EU:n lainsäädännöllä perustettujen palvelujen laatuvaatimukset ovat osoittautuneet liian yleisiksi (keskitetyt asiointipisteet) tai niitä ei juurikaan ole (tuoteyhteyspisteet). Vapaaehtoisten täydentävien laatuvaatimusten (keskitettyjä asiointipisteitä koskeva peruskirja) onnistuminen on ollut vähäistä. Ei-sitovalla EU-lainsäädännöllä perustettujen ja komission hallinnoimien palvelujen osalta (SOLVIT, Sinun Eurooppasi) laatuvaatimuksista on sovittu, mutta niiden vapaaehtoisuuden vuoksi niitä noudattavat vain jotkin jäsenvaltiot, eivät kaikki. Tämän seurauksena ulkomaisten käyttäjien mahdollisuudet käyttää näitä palveluja ovat edelleen rajoitetut ja osittaiset.

EU:n tason neuvontapalveluja pidetään kustannustehokkaina, kun otetaan huomioon säästöt ja muut hyödyt, joita näistä palveluista aiheutuu yrityksille ja kansalaisille verrattuna paljon kalliimpiin vaihtoehtoisiin yksityisiin palveluihin. Yritysten osalta kansallisen tason neuvontapalvelujen (keskitetyt asiointipisteet, tuoteyhteyspisteet ja rakennusalan tuoteyhteyspisteet) vaikuttavuus on heikko. Lisäksi verkkosivustojen heikko laatu on syynä siihen, ettei neuvontapyyntöjen lukumäärää ole onnistuttu vähentämään antamalla etukäteen laadukkaampia tietoja verkossa. Tämä lisäisi kustannustehokkuutta. Jos yksittäisiä palveluja ”markkinoitaisiin” yhteisellä nimellä, niiden vaikuttavuutta olisi mahdollista lisätä ja löydettävyyttä verkossa helpottaa. Tämä voidaan saavuttaa paremmin EU:n tasolla.

Kaikki välineet, joita arvioitiin tässä yhteydessä, on perustettu EU:n tason toimilla, mutta ne eivät toimi kokonaisuutena. Vaikka oikeudellisilla puitteilla edistetään synergiaa, jäsenvaltiot eivät ole hyödyntäneet tätä riittävästi. Tämä johtuu etenkin siitä, ettei ole sitovia velvoitteita eikä yleistä EU:n jäsenvaltioiden hallintorakennetta, jolla arvioitaisiin kaikkien välineiden johdonmukaisuutta ja varmistettaisiin se.

Nykyisten palvelujen alisuoriutumisen taustalla on esimerkiksi hajanaisuuteen johtava hallintokeskeinen ”siiloajattelu”, julkisten palvelujen suunnittelu EU:n ja kansallisen tason hallinnossa vastaamaan enemmän omia kuin käyttäjien tarpeita, monia vuosia sitten suunniteltujen teknisten ratkaisujen jääminen jälkeen tekniikan kehityksestä ja tämänpäiväisistä hyvistä käytännöistä sekä muiden kuin oman maan käyttäjien laiminlyönti kansallisissa hallinnoissa.

Sidosryhmien kuuleminen

Digitaalista palveluväylää koskeva kuuleminen käynnistyi marraskuussa 2015 ja päättyi joulukuussa 2016. Siihen sisältyi asiaa käsittelevä sidosryhmien seminaari, julkinen verkkokuuleminen ja useita kahdenvälisiä keskusteluja sidosryhmien ja jäsenvaltioiden kanssa.

(a)Digitaalista palveluväylää käsittelevä seminaari, maaliskuu 2016

Seminaariin osallistui keskitettyjen asiointipisteiden, kauppakamarien ja kansallisten viranomaisten edustajia. Osallistujien mukaan tietojen, sähköisten menettelyjen ja neuvontapalvelujen saatavuuteen liittyy monia ongelmia. Ne vaikuttavat johtuvan aukoista lainsäädännössä, tietojen tai neuvonnan puutteesta sekä kansallisten ja paikallisten viranomaisten heikosti toteuttamasta täytäntöönpanosta.

Sähköisistä menettelyistä käydyssä keskustelussa osallistujat toivat esiin, että sähköisten menettelyjen hoitaminen valtioiden rajojen yli on erittäin vaikeaa. Vaikka joissakin jäsenvaltioissa onkin edistytty huimasti omille kansalaisille tarjottavan sähköisen hallinnon alalla, ulkomaisten sähköisten allekirjoitusten ja henkilökorttien hyväksyminen on edelleen erittäin vähäistä, minkä vuoksi ulkomaiset käyttäjät eivät pysty hyödyntämään sähköisiä menettelyjä.

(b)Julkinen verkkokuuleminen

Julkiseen verkkokuulemiseen saatiin 367 vastausta, joista 45 prosenttia tuli yrityksiltä, 45 prosenttia kansalaisilta ja 10 prosenttia viranomaisilta.

Kuulemisessa tuli esiin, että yritykset ja kansalaiset ovat erittäin yksimielisiä tärkeimmistä aiheista, jotka aloitteessa olisi katettava:

·tarve saada tietoja verkossa muiden jäsenvaltioiden säännöistä ja menettelyistä – 93 prosenttia yrityksistä ja 92 prosenttia kansalaisista piti tätä erittäin tärkeänä tai tärkeänä;

·sähköisten menettelyjen käyttömahdollisuus – 94 prosenttia yrityksistä ja 92 prosenttia kansalaisista piti tätä erittäin tärkeänä tai tärkeänä;

·neuvontaa pyynnöstä tarjoavien palvelujen käyttömahdollisuus – 88 prosenttia yrityksistä ja 87 prosenttia kansalaisista piti tätä erittäin tärkeänä tai tärkeänä.

(c)Näkemysten vaihto sidosryhmien ja jäsenvaltioiden kanssa

Sidosryhmien näkemyksiä selvitettiin useissa tapaamisissa ja tapahtumissa, mukaan luettuna kuuleminen aiheesta ”EU:n kansalaisuus käytännössä” maaliskuussa 2016, vuotuinen pk-yrityskokous Luxemburgissa marraskuussa 2015, keskustelut pk-yritysedustajien kanssa kesä- ja lokakuussa 2016 sekä kahdenväliset keskustelut useiden yrityksiä ja kuluttajia edustavien järjestöjen kanssa vuonna 2016; tällaisia järjestöjä ovat esimerkiksi Eurochambres, Eurocommerce, BusinessEurope, kansalliset kauppakamarit, CEA-PME ja Startup City Alliance Europe.

Useat liike-elämän järjestöt vahvistivat, että yritysten kannalta olisi erittäin hyödyllistä, jos kaikki tietovälineet verkossa yhdistettäisiin yhden hankkeen alle. Jotkin kannattivat lisäksi yhteisen tietoarkkitehtuurin kehittämistä kaikissa jäsenvaltioissa. Liike-elämän sidosryhmät toivat esiin, että tarjottavien tietojen on oltava riittäviä, jotta valtioiden rajat ylittävään toimintaan voidaan ryhtyä laillisesti, ja niihin pitäisi sisältyä tarkkojen teknisten tietojen lisäksi myös sääntelyvaatimukset, joita sovelletaan esimerkiksi testaukseen ja raportointiin. Useimmat liike-elämän sidosryhmät katsoivat, että kaikki menettelyt pitäisi voida hoitaa täysin verkon kautta. Näin vältettäisiin aika- ja raharesurssien hukkaa.

Jäsenvaltioita on kuultu palveludirektiiviä käsittelevässä asiantuntijaryhmässä (myös sen EUGO-verkostoa käsittelevässä alaryhmässä), vastavuoroista tunnustamista käsittelevässä komiteassa sekä kansallisten viranomaisten kanssa järjestetyissä kahdenvälisissä tapaamisissa. Jäsenvaltioista 17 on laatinut kannanoton, jossa esitetään digitaalisten palveluväylien (täysin toimivien sähköisen hallinnon portaalien) verkostoa. Sen tarkoituksena on auttaa yrityksiä käynnistämään toiminta, laajentamaan toimintaansa ja käymään kauppaa valtioiden rajojen yli tarjoamalla kaikki tiedot, joita tarvitaan jossakin jäsenvaltiossa toimimista varten. Ne kannattavat myös ajatusta, jonka mukaan yritysten olisi hoidettava vain yksi sähköinen prosessi voidakseen sijoittautua ja toimia missä tahansa EU:ssa.

Suurin osa jäsenvaltioista korostaa digitaalisen palveluväylän muodostavien verkkosivustojen laatua ja käyttäjäystävällisyyttä ja tukee ehdotusta laatumerkin käytöstä. Ne myös tukevat ajatusta, jonka mukaan tietojen olisi oltava käyttäjien saatavilla vähintään toisella yleisesti käytetyllä EU-kielellä. Jäsenvaltiot huomauttivat, että menettelyjen siirtäminen verkkoon edellyttää merkittäviä investointeja, mikä toisinaan hidastaa niiden hyväksymistä. Useimmat jäsenvaltiot haluaisivat, että vastuunjako kansallisen ja EU:n tason välillä olisi selvä, ja ne pitäisivät parempana sitä, että sisällön omistajuus ja hallinnointi olisi jäsenvaltioiden vastuulla. Useimmat jäsenvaltiot haluaisivat komission omaksuvan vahvan koordinointiroolin ja pyrkivän tavoitteiden määrittämiseen esimerkiksi päivitysten, sisällön ja hyödyllisyyden suhteen.

Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö

EU:n toimielinten tai sidosryhmien toteuttamat erilaiset tutkimukset ja kyselyt vuosina 2008–2017 ja asiantuntijoiden, jäsenvaltioiden ja muiden sidosryhmien kattava kuuleminen, mukaan luettuna asiaa käsittelevä seminaari, tarjoavat vankan asiantuntijapohjan.

Vaikutustenarviointi

Tämän aloitteen valmistelemiseksi toteutettiin vaikutustenarviointi. Uudelleen toimitetussa raportissa otetaan huomioon sääntelyntarkastelulautakunnan 20. tammikuuta 2017 antamassa alkuperäisessä kielteisessä lausunnossa esitetyt suositukset ja lautakunnan 7. maaliskuuta 2017 antamassa lopullisessa myönteisessä lausunnossaan esiin nostamat uudet näkökohdat.

Vaikutusten arvioinnissa tarkasteltiin seuraavia kolmea vaihtoehtoa:

·Vaihtoehto 1: kansallisesti keskitetyt yritysten ja kansalaisten portaalit, joissa on keskitetty tietorakenne kansallisen ja EU:n tason portaalien kautta mutta joissa sovelletaan muita kuin lainsäädäntötoimia sähköisesti hoidettavien menettelyjen käyttöönottoon. Tähän ei sisälly EU:n tasoista ratkaisua muista jäsenvaltioista tulevien asiakirjojen ja tietojen hyväksymistä varten. Kunkin jäsenvaltion olisi sulautettava yhteen kolme tärkeintä yritysten asiointipistettä (palvelujen ja tavaroiden osalta).

·Vaihtoehto 2: EU:n tasolla koordinoitu lähestymistapa, jossa jäsenvaltiot voivat vapaasti päättää, missä ne tarjoavat vaaditut tiedot verkon kautta. Niiden olisi vain ilmoitettava asianomaisten verkkosivustojen linkit komission keskusrekisteriin, josta yhteinen hakutoiminto poimisi ne ja esittäisi käyttäjälle vastauksena hakuun. Tämän osana kehitettäisiin neuvontapalveluhaku, joka ohjaisi käyttäjät oikeaan neuvontapalveluun. Hakutoiminto rajoittuisi palveluväylän sisältöön, ja se voitaisiin integroida EU:n ja kansallisen tason tietoportaaleihin ja verkkosivustoihin. Tässä vaihtoehdossa jäsenvaltioiden edellytettäisiin tekevän – sovitussa aikataulussa – tietyistä keskeisistä menettelyistä sellaisia, että yritykset ja kansalaiset voivat hoitaa ne täysin sähköisesti.

·Vaihtoehto 3: EU:n laajuinen täysin keskitetty lähestymistapa, jossa tarjotaan kaikki EU:n ja kansallisen tason tiedot EU:n tasoisen keskustietokannan kautta. Tässä vaihtoehdossa siirrettäisiin verkkoon samat 20 keskeistä menettelyä kuin vaihtoehdossa 2 mutta luotaisiin erityinen IT-väline, joka mahdollistaisi kotijäsenvaltion ja vastaanottavan jäsenvaltion viranomaisten taustajärjestelmiin liittyvän yhteistyön, jotta voidaan vastata ulkomaisten käyttäjien tarpeisiin (lähinnä näytön toimittamisen osalta). Tiedot ja menettelyt olisi helppo löytää keskustietokannasta. Yhteinen haku (sama kuin vaihtoehdossa 2) auttaisi neuvontapalvelun löytymisessä.

Vaihtoehtoa 1 pidettiin tehokkaana muttei kovin vaikuttavana ratkaisuna ottaen huomioon sen merkittävä haitta eli se, että jäsenvaltiot voivat päättää vapaaehtoisesti sähköisten menettelyjen käyttöönotosta ja että menettelyjä varten tarvittavan näytön rajatylittävää käyttöä koskevaan ongelmaan ei anneta yhteistä ratkaisua. Lisäksi puutteellista löydettävyyttä ei käsiteltäisi asianmukaisesti, koska kansallisten yritysportaalien hakutoiminto ei periaatteessa kattaisi hakuja kaikilla EU:n kielillä. Yhteisen laadunseurantavälineen puute tekisi myös laatuvaatimusten täytäntöönpanosta hankalampaa. Näistä syistä pääteltiin, että tämä vaihtoehto ei todennäköisesti täyttäisi käyttäjien tarpeita asianmukaisesti.

Vaihtoehto 3 selviytyisi selvästi parhaiten käyttäjien tarpeiden täyttämisestä. Sen täysin keskitetty lähestymistapa takaisi yhdenmukaistetun tietojen esittämistavan ja sen, että käyttäjät löytävät helposti etsimänsä tiedot. Yhdenmukaistetut EU:n laajuiset menettelyt olisivat lähtökohtaisesti rajatylittävien käyttäjien saatavilla täysimittaisesti. Koska jäsenvaltiot eivät juurikaan tue näin keskitettyä lähestymistapaa, tämä vaihtoehto ei ole toteutettavissa. Vaihtoehdon yleistä tehokkuutta ei myöskään pidetty kovin suurena, koska siinä yhdistyvät erittäin korkeat kustannukset ja merkittävä päällekkäisyys.

Näin ollen parhaana pidettiin vaihtoehtoa 2, koska se tarjoaa riittävät takeet täytäntöönpanolle kattavuutta ja laadunvalvontaa koskevan yhteisen käyttäjäpalautevälineen käytön ansiosta. Valitulla vaihtoehdolla pystytään todennäköisimmin saavuttamaan tavoitteet tehokkaasti ja oikeasuhteisesti niin, että samalla maksimoidaan sidosryhmille koituvat hyödyt. Komission ja jäsenvaltioiden on työskenneltävä erittäin tiiviisti yhdessä, jotta vaihtoehdon kaikki eri vaatimukset saadaan pantua vaiheittain tehokkaasti täytäntöön.

Sääntelyn toimivuus ja yksinkertaistaminen

Asetuksella helpotetaan yritysten, myös pk-yritysten, pääsyä sisämarkkinoille alentamalla merkittävästi liiketoimikustannuksia, joita aiheutuu palvelujen tarjoamisesta tai tavaroiden myymisestä toiseen jäsenvaltioon. Helpompi pääsy sisämarkkinoille johtaa suurempiin mittakaava- ja kattavuusetuihin ja vahvistaa näin kilpailukykyä ja kustannustehokkuutta yritystasolla. Ehdotuksella vastataan myös REFIT-foorumin hiljattaiseen pyyntöön, jossa suositeltiin perustamaan yhteyspiste, joka tarjoaa selkeitä tietoja ja koordinoituja palveluja yrityksille kaikissa jäsenvaltioissa, ja määrittelemään yhteiset vähimmäislaatuvaatimukset digitaalisen palveluväylän kunkin portaalin sisältöä, toimintaa ja integrointitasoa varten.

Perusoikeudet

Tässä ehdotuksessa noudatetaan ja edistetään perusoikeuskirjaan kirjattuja oikeuksia, etenkin oikeutta liikkua ja oleskella vapaasti jäsenvaltioiden alueella (45 artikla), opiskella (14 artikla) ja hakea työtä, tehdä työtä, sijoittautua tai tarjota palveluja missä tahansa jäsenvaltiossa (15 artikla). Asetuksella puututaan myös toisen jäsenvaltion kansalaisten syrjintään, myös välilliseen syrjintään, verrattuna oman maan kansalaisiin, koska sen pohjalta toteutetaan toimenpiteitä, jotta palveluväylän kautta käytettävissä olevat tiedot olisivat saatavilla muullakin kuin kansallisella kielellä ja jotta sähköiset menettelyt asetettaisiin muistakin jäsenvaltioista tulevien käyttäjien saataville (perusoikeuskirjan 21 artiklan 2 kohta ja SEUT-sopimuksen 18 artikla).

4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Asetuksen täytäntöönpanokustannukset olisivat 109 miljoonaa euroa alkuinvestointikustannuksina ja noin 8 miljoonaa euroa vuosittaisina käyttökustannuksina yhteensä kaikkien jäsenvaltioiden ja komission osalta. Alkuinvestointikustannukset korvautuisivat osittain vuodessa rajatylittävien yritysten säästöinä ilman ylimääräisiä käännös- ja sertifiointimaksuja ja konsulttikustannuksia, jotka ovat arviolta 86 miljoonaa euroa. Maissa, joissa on vähiten verkon kautta hoidettavia menettelyjä, jäljellä olevien menettelyjen digitalisoinnista aiheutuisi 6,6 miljoonan euron kustannukset. Vertailun vuoksi voidaan todeta, että nämä kustannukset ovat noin 2–4 prosenttia vuosien 2014–2020 ERI-rahastojen rahoituksesta, joka on osoitettu sähköiseen hallintoon.

5.LISÄTIEDOT

Toteuttamissuunnitelmat, seuranta, arviointi ja raportointijärjestelyt

Jäsenvaltioille ehdotetaan toteuttamissuunnitelmaa, jossa esitetään toteutettavat toimet yksityiskohtaisesti, jotta varmistetaan digitaalisen palveluväylän käyttöönotto ajoissa. Asetuksessa todetaan, että digitaalisen palveluväylän toiminnasta ja todetuista sisämarkkinaesteistä esitetään arviointikertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle kaksi vuotta asetuksen hyväksymisestä ja kahden vuoden välein sen jälkeen. Arviointi on suunniteltu tehtäväksi viisi vuotta asetuksen voimaantulon jälkeen. Digitaalista palveluväylää käsittelevä koordinointiryhmä, joka on keskeinen koordinointielin digitaalisen palveluväylän hallintorakenteessa, avustaa komissiota palveluväylän suorituskyvyn ja asetuksen soveltamistilanteen seurannassa

Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset

Ehdotetun asetuksen 1 artiklassa vahvistetaan sen kohde.

2 artiklassa perustetaan digitaalinen palveluväylä ja määritellään sen soveltamisala. Siinä selvennetään, että palveluväylä antaa tietoa sisämarkkinoihin liittyvistä oikeuksista, velvollisuuksista ja säännöistä, joita sovelletaan palveluväylän käyttäjiin asetuksen liitteessä I luetelluilla aloilla, ja että se tarjoaa käyttäjille tietoja ja linkkejä liitteessä I luetelluilla aloilla vahvistettuihin menettelyihin sekä tarjoaa tietoa ja mahdollisuuden käyttää neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluja, jotka auttavat käyttäjiä ymmärtämään tietoja tai noudattamaan asianomaisia menettelyjä, esimerkiksi niitä, jotka on lueteltu tämän asetuksen liitteessä III ja joita tarkoitetaan 6 artiklassa.

3 artikla sisältää asetuksessa käytettävät määritelmät.

4 artiklassa vahvistetaan jäsenvaltioiden ja komission velvollisuudet suhteessa tietojen tarjoamiseen.

5 artiklassa vahvistetaan syrjimättömyyden periaate sähköisten menettelyjen suhteen edellyttämällä, että jäsenvaltiot saattavat nykyiset sähköiset menettelyt muiden jäsenvaltioiden käyttäjien saataville. Siinä myös edellytetään jäsenvaltioiden varmistavan, että asetuksen liitteessä II luetellut 13 menettelyä voidaan hoitaa täysin verkossa, ja selvennetään ’täysin sähköisesti hoidettavan menettelyn’ käsitettä.

6 artiklassa annetaan jäsenvaltioille mahdollisuus laajentaa neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelujen tarjoamista sisällyttämällä palveluväylään yksityisten tai osittain yksityisten tahojen tarjoamat palvelut, joskin vain tietyin edellytyksin.

7–9 artiklassa täsmennetään tietojen tarjoamiseen liittyvät laatuvaatimukset ja selitetään menettelyt ja neuvontapalvelut, joihin palveluväylä linkittyy.

10 artiklassa vahvistetaan sähköisiin menettelyihin liittyvät yleiset laatuvaatimukset.

11 artiklassa selvennetään edellytykset, jotka sähköisten menettelyjen on täytettävä, jotta ne ovat muidenkin kuin kansallisten käyttäjien käytettävissä, esimerkiksi ohjeiden saatavuus muullakin kuin kansallisella kielellä, kielto käyttää kansallisia tietoformaatteja, sähköisen henkilökortin, allekirjoituksen ja leiman hyväksyminen sekä sähköisessä muodossa olevan näytön saatavuus. Tässä artiklassa säädetään sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmän (IMI) käytöstä näytön aitouden todentamiseksi.

12 artiklassa säädetään mekanismista näytön sähköistä vaihtoa varten käyttäjän nimenomaisesta pyynnöstä. Siinä annetaan komissiolle valta täsmentää tällaisen mekanismin tekniset toiminnot.

13 artiklassa täsmennetään neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluihin liittyvät laatuvaatimukset.

14 artiklassa perustetaan mekanismi niiden tietojen, menettelyjen ja neuvontapalvelujen laadun seurantaa varten, joihin palveluväylä linkittyy. Siinä myös esitetään toimenpiteet, joita komissio voi toteuttaa laatuongelmiin puuttumiseksi.

15–18 artiklassa täsmennetään tekniset ratkaisut, jotka mahdollistavat palveluväylän toiminnan, ja selitetään komission ja jäsenvaltioiden vastuualueet.

19 ja 20 artiklassa käsitellään palveluväylän nimeä ja vahvistetaan puitteet toimen koordinoidulle edistämiselle.

21–23 artiklassa säädetään tilastotietojen ja käyttäjäpalautteen keruusta ja edellytetään, että komissio luo käyttäjäystävällisen välineen, jotta palveluväylän käyttäjät voivat tuoda esiin tekijöitä, jotka estävät niiden sisämarkkinaoikeuksien käyttämistä.

24 artiklassa edellytetään, että jäsenvaltiot nimittävät kansalliset koordinaattorit ja antavat niiden hoidettavaksi palveluväylään liittyviä erityisiä vastuualueita.

25 artiklalla perustetaan palveluväylän koordinointiryhmä.

26 artiklassa selvennetään palveluväylän koordinointiryhmän tehtäviä.

27 artiklassa säädetään vuotuisesta työohjelmasta välineenä, jolla tuetaan tämän asetuksen täytäntöönpanoa.

28 artiklassa käsitellään kustannuksia, jotka liittyvät palveluväylän kehittämiseen, ylläpitoon ja edistämiseen sekä tietojen kääntämiseen kansallisilla verkkosivustoilla.

29 artiklassa täsmennetään vaatimukset, jotka liittyvät henkilötietojen käsittelyyn tämän asetuksen puitteissa.

30 artiklassa säädetään yksityiskohtaisista säännöistä palveluväylän sekä unionin lainsäädännöllä perustettujen tieto- ja neuvontaverkostojen välistä yhteistyötä varten.

31 artiklassa selitetään tämän asetuksen ja muiden unionin säädösten välistä suhdetta.

32 artiklassa mahdollistetaan sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmän (IMI) käyttö tätä asetusta sovellettaessa.

33 artiklassa pyydetään komissiota raportoimaan säännöllisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle palveluväylän ja sisämarkkinoiden toiminnasta.

34 artiklalla säännellään komissiolle 21 artiklan nojalla annetun toimivallan harjoittamista.

35 artiklalla perustetaan komitologiamenettelyn mukainen komitea, ja se liittyy täytäntöönpanovaltaan, joka tällä asetuksella annetaan komissiolle.

36 artiklassa säädetään sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmää koskevan asetuksen (EU) N:o 1024/2012 muuttamisesta.

37 artikla koskee asetuksen voimaantuloa ja soveltamista.

Liitteessä I luetellaan tiedot, jotka ovat merkityksellisiä kansalaisille ja yrityksille, jotka käyttävät 2 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettuja sisämarkkinaoikeuksiaan.

Liitteessä II esitetään luettelo menettelyistä, jotka käyttäjien pitäisi pystyä hoitamaan täysin sähköisesti 5 artiklan 2 kohdassa säädetyn mukaisesti.

Liitteessä III luetellaan neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelut, jotka pitäisi olla saatavilla palveluväylän kautta 2 artiklan 2 kohdan c alakohdassa säädetyn mukaisesti.

2017/0086 (COD)

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

tietoja, menettelyjä sekä neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluja tarjoavan yhteisen digitaalisen palveluväylän perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1024/2012 muuttamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 21 artiklan 2 kohdan, 48 artiklan sekä 114 artiklan 1 kohdan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen, kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon 14 ,

ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon 15 ,

ovat kuulleet Euroopan tietosuojavaltuutettua,

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä

sekä katsovat seuraavaa:

(1)Sisämarkkinat ovat yksi Euroopan konkreettisimmista saavutuksista. Mahdollistamalla ihmisten, tavaroiden, palvelujen ja pääoman vapaan liikkumisen ne tarjoavat uusia mahdollisuuksia kansalaisille ja yrityksille. Tämä asetus on yksi sisämarkkinastrategian 16 keskeisistä toimista, ja sen tavoitteena on vapauttaa sisämarkkinoiden täysi potentiaali helpottamalla kansalaisten ja yritysten mahdollisuuksia liikkua EU:n sisällä ja käydä kauppaa, sijoittautua ja laajentaa liiketoimintaa valtioiden rajojen yli.

(2)Digitaalisia sisämarkkinoita koskevassa tiedonannossa 17 tunnustetaan internetin ja digitaaliteknologian rooli siinä, miten se muuttaa tapaamme elää ja työskennellä edistämällä valtavia innovointi-, kasvu- ja työllisyysmahdollisuuksia. Tiedonannossa todetaan, että kansalaisten ja yritysten tarpeisiin omassa maassa ja valtioiden rajojen yli voitaisiin vastata paremmin laajentamalla ja integroimalla olemassa olevia eurooppalaisia portaaleja, verkostoja, palveluja ja järjestelmiä ja yhdistämällä ne digitaaliseksi palveluväyläksi. EU:n sähköisen hallinnon toimintaohjelmassa vuosiksi 2016–2020 18 esitetään digitaalinen palveluväylä yhtenä vuonna 2017 toteutettavista toimista. Euroopan unionin kansalaisuutta koskevassa vuoden 2017 katsauksessa 19 pidettiin digitaalista palveluväylää prioriteettina EU:n kansalaisuuteen liittyvien oikeuksien kannalta.

(3)Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat toistuvasti pyytäneet kattavampaa ja käyttäjäystävällisempää tieto- ja neuvontapakettia, joka auttaisi yrityksiä navigoimaan sisämarkkinoilla ja vahvistaisi ja järkeistäisi sisämarkkinavälineitä niin, että vastattaisiin paremmin kansalaisten ja yritysten tarpeisiin niiden valtioiden rajat ylittävän toiminnan osalta.

(4)Tällä asetuksella vastataan näihin pyyntöihin tarjoamalla kansalaisille ja yrityksille helppo pääsy tietoihin, menettelyihin sekä neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluihin, joita ne tarvitsevat käyttääkseen oikeuksiaan sisämarkkinoilla. Tällä asetuksella perustetaan digitaalinen palveluväylä, jossa komissiolla ja toimivaltaisilla viranomaisilla on keskeinen rooli, jotta nämä tavoitteet saavutetaan.

(5)Tässä asetuksessa luetellaan tiedot, jotka ovat merkityksellisiä kansalaisten ja yritysten kannalta näiden käyttäessä oikeuksiaan sisämarkkinoilla, ja siinä olisi edellytettävä, että jäsenvaltiot ja komissio varmistavat, että näitä aloja koskevat tiedot katetaan kokonaisuudessaan kansallisilla ja unionin tason verkkosivustoilla ja portaaleilla. Näissä tiedoissa ei pitäisi pelkästään selittää kansalaisia ja yrityksiä koskevia sääntöjä ja velvollisuuksia vaan myös menettelyjä, jotka on hoidettava näiden sääntöjen ja velvollisuuksien noudattamiseksi. Tiedoissa olisi myös kuvattava neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluja, joiden puoleen kansalaiset ja yritykset voivat kääntyä, jos niillä on ongelmia tietojen ymmärtämisessä, tietojen soveltamisessa omaan tilanteeseensa tai menettelyn hoitamisessa.

(6)Koska aloitteella on kolmitahoinen tarkoitus, jolla tähdätään sellaisiin kansalaisiin ja yrityksiin kohdistuvan hallinnollisen rasitteen keventämiseen, jotka toimivat tai haluavat toimia toisessa jäsenvaltiossa kansallisten sääntöjen ja menettelyjen mukaisesti, syrjinnän poistamiseen sekä sisämarkkinoiden toiminnan varmistamiseen tietojen, menettelyjen sekä neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelujen tarjoamisen osalta ja koska sen komponentit kattavat kansalaisten vapaan liikkuvuuden ja sosiaaliturvan, joita ei voida pitää pelkästään liitännäisinä, aloitteen olisi perustuttava SEUT-sopimuksen 21 artiklan 2 kohtaan, 48 artiklaan ja 114 artiklan 1 kohtaan.

(7)Jotta unionin kansalaiset ja yritykset voisivat käyttää oikeuttaan vapaaseen liikkuvuuteen sisämarkkinoilla, unionin olisi hyväksyttävä erityisiä toimenpiteitä, jotka antavat kansalaisille ja yrityksille mahdollisuuden saada helposti kattavia ja luotettavia tietoja unionin lainsäädännön mukaisista oikeuksistaan ja tietoja sovellettavista kansallisista säännöistä ja menettelyistä, joita niiden on noudatettava muuttaessaan muuhun kuin kotijäsenvaltioonsa tai asuessaan tai opiskellessaan taikka sijoittautuessaan tai harjoittaessaan liiketoimintaa muussa kuin kotijäsenvaltiossaan. Kansallisella tasolla tarjottavien tietojen olisi koskettava unionin lainsäädännön kansallisten täytäntöönpanosääntöjen lisäksi myös muita kansallisia sääntöjä, joita sovelletaan yhtä lailla oman maan ja muiden jäsenvaltioiden kansalaisiin ja yrityksiin.

(8)On selvää, että muiden jäsenvaltioiden kansalaiset ja yritykset, jäljempänä ’käyttäjät’, voivat olla epäedullisemmassa asemassa käytettyjen eri kielten vuoksi ja sen vuoksi, että kansalliset säännöt ja hallinnolliset järjestelmät ovat niille vieraita ja että ne ovat maantieteellisesti etäällä näiden jäsenvaltioiden viranomaisista. Tehokkain tapa vähentää sisämarkkinoiden esteitä on antaa rajatylittäville käyttäjille mahdollisuus saada tietoja verkon kautta kielellä, jota käyttäjät ymmärtävät, ja hoitaa kansallisten sääntöjen mukaiset menettelyt täysin sähköisesti sekä tarjota apua, jos säännöt ja menettelyt eivät ole riittävän selkeitä tai jos oikeuksien käyttämiseen liittyy esteitä.

(9)Useilla unionin säädöksillä on pyritty tarjoamaan ratkaisuja luomalla alakohtaisia keskitettyjä palvelupisteitä, esimerkiksi palveludirektiivillä 20 perustetut keskitetyt asiointipisteet tarjoamaan palvelujen tarjoamisen kannalta merkityksellisiä tietoja ja neuvontapalveluja sekä mahdollisuus hoitaa niihin liittyviä menettelyjä sähköisesti, tuotekohtaisten teknisten sääntöjen saamista varten perustetut tuoteyhteyspisteet 21 ja rakennusalan tuoteyhteyspisteet 22 sekä toiseen valtioon muuttavien ammatinharjoittajien avuksi perustetut ammattipätevyyden tunnustamiseen liittyvät tukikeskukset 23 . Lisäksi on perustettu Euroopan kuluttajakeskusten kaltaisia verkostoja edistämään tietämystä unionin kuluttajien oikeuksista ja avustamaan sellaisten valitusten ratkaisemisessa, jotka liittyvät toisessa jäsenvaltiossa matkan yhteydessä suoritettuihin ostoihin tai verkko-ostoihin. Solvit-palvelulla 24 pyritään tarjoamaan nopeita, toimivia ja epävirallisia ratkaisuja yksityishenkilöille ja yrityksille, jos viranomaiset epäävät heidän oikeutensa sisämarkkinoilla. On myös perustettu useita tietoportaaleja, kuten sisämarkkinoihin liittyvä Sinun Eurooppasi ja oikeusasioihin liittyvä Euroopan oikeusportaali, jotka tarjoavat käyttäjille tietoa unionin ja jäsenvaltioiden säännöistä.

(10)Näiden säädösten alakohtaisen luonteen vuoksi tämänhetkiset sähköiset tieto- ja neuvontapalvelut samoin kuin sähköisesti hoidettavaksi tarkoitetut menettelyt kansalaisille ja yrityksille ovat erittäin hajanaisia. Sähköisesti saatavilla olevat tiedot ja menettelyt ovat epäyhtenäisiä, palvelujen laatu on puutteellinen eikä tiedoista ja neuvontapalveluista olla tietoisia. Muilla kuin kansallisilla käyttäjillä on myös ongelmia löytää ja käyttää näitä palveluja, ja tämä on edelleen merkittävä este.

(11)Tällä asetuksella olisi perustettava yhteyspiste, jonka kautta kansalaisten ja yritysten pitäisi pystyä saamaan tietoja säännöistä ja vaatimuksista, joita niiden on noudatettava unionin ja/tai kansallisen lainsäädännön mukaisesti. Sillä olisi yksinkertaistettava ja tehostettava kansalaisten ja yritysten yhteydenpitoa unionin tai kansallisella tasolla perustettuihin neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluihin. Palveluväylällä pitäisi myös helpottaa menettelyjen esteetöntä hoitamista. Sen vuoksi tässä asetuksessa pitäisi edellyttää, että jäsenvaltiot antavat käyttäjille mahdollisuuden hoitaa täysin sähköisesti tietyt menettelyt, jotka ovat keskeisen tärkeitä suurimmalle osalle valtioiden rajojen yli liikkuvia kansalaisia ja yrityksiä, niin ettei vaikuteta millään tavalla näillä aloilla unionin ja/tai kansallisen lainsäädännön nojalla voimassa oleviin aineellisiin vaatimuksiin. Tähän liittyen asetuksella pitäisi tukea yhden kerran periaatetta, kun kyseessä on näytön vaihtaminen eri jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten välillä.

(12)Palveluväylän olisi oltava käyttäjäkeskeinen ja -ystävällinen, ja sen olisi annettava kansalaisille ja yrityksille mahdollisuus toimia vuorovaikutuksessa kansallisen ja unionin tason hallinnon kanssa ja antaa niille palautetta sekä yhteyspisteen kautta tarjotuista palveluista että sisämarkkinoiden toimivuudesta kokemustensa mukaan. Palautevälineen pitäisi antaa käyttäjälle mahdollisuus tuoda esiin havaittuja ongelmia, puutteita ja tarpeita ja kannustaa näin palvelujen laadun jatkuvaan parantamiseen.

(13)Palveluväylän onnistuminen riippuu komission ja jäsenvaltioiden yhteisestä ponnistuksesta. Palveluväylään olisi sisällytettävä yhteinen käyttöliittymä, joka integroidaan nykyiseen Sinun Eurooppasi -portaaliin ja jota komissio hallinnoi. Yhteisen käyttöliittymän olisi tarjottava linkkejä tietoihin, menettelyihin ja neuvonta- tai ongelmanratkaisupalveluihin, jotka ovat saatavilla portaaleilla, joita jäsenvaltioiden toimivaltaiset viranomaiset ja komissio hallinnoivat. Palveluväylän käytön helpottamiseksi käyttöliittymän olisi oltava saatavilla kaikilla virallisilla unionin kielillä. Palveluväylän toimintaa olisi tuettava komission ja jäsenvaltioiden yhdessä kehittämillä teknisillä välineillä.

(14)Palveludirektiivin nojalla laaditussa elektronisia keskitettyjä asiointipisteitä koskevassa peruskirjassa 25 jäsenvaltiot sitoutuvat vapaaehtoisesti käyttäjäkeskeiseen lähestymistapaan toimitettaessa tietoja elektronisten keskitettyjen asiointipisteiden kautta, jotta voidaan kattaa yritysten kannalta erityisen tärkeä alat, kuten alv:hen, tuloveroihin, sosiaaliturvaan ja työlakiin liittyvät vaatimukset. Peruskirjan perusteella ja Sinun Eurooppasi -portaalista saatujen kokemusten perusteella tiedoissa olisi myös kuvattava neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluja, joiden puoleen kansalaiset ja yritykset voivat kääntyä, jos niillä on ongelmia tietojen ymmärtämisessä, tietojen soveltamisessa omaan tilanteeseensa tai menettelyn hoitamisessa.

(15)Tällä asetuksella olisi vahvistettava sähköisten menettelyjen sisämarkkinaulottuvuutta soveltamalla yleistä syrjimättömyyden periaatetta myös suhteessa siihen, miten kansalaiset tai yritykset pääsevät hyödyntämään kansallisen tai unionin lainsäädännön perusteella kansallisella tasolla jo perustettuja sähköisiä menettelyjä. Myös sellaisten käyttäjien, jotka eivät asu tai ole sijoittautuneena jäsenvaltiossa, pitäisi päästä hoitamaan menettelyjä sähköisesti ilman esteitä, joista esimerkkeinä ovat lomakekentät, jotka edellyttävät kansallista puhelin- tai postinumeroa, maksujen suorittaminen vain järjestelmillä, joissa ei hyväksytä valtioiden rajojen ylittäviä maksuja, selitysten puuttuminen muulla kuin maan kielellä tai kielillä sekä se, että sähköistä näyttöä toisessa jäsenvaltiossa sijaitsevilta viranomaisilta ei ole mahdollista toimittaa eikä toisessa jäsenvaltiossa myönnettyä sähköistä tunnistautumisvälinettä ole mahdollista hyväksyä.

(16)Tämän asetuksen olisi pohjauduttava sähköistä tunnistamista koskevaan asetukseen (eIDAS) 26 , jossa säädetään ehdoista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot tunnustavat toisen jäsenvaltion ilmoitetun sähköisen tunnistamisjärjestelmän piiriin kuuluvat tietyt luonnollisten henkilöiden ja oikeushenkilöiden sähköisen tunnistautumisen menetelmät. Kyseisen asetuksen soveltamispäivästä asti pitäisi olla mahdollista, että käyttäjät voivat käyttää sähköisiä tunnistautumis- ja todentamiskeinojaan voidakseen toimia valtioiden rajojen yli ja asioida sähköisesti toimivaltaisten viranomaisten kanssa.

(17)Useissa alakohtaisissa unionin säädöksissä, kuten palveludirektiivissä 27 , ammattipätevyyksiä koskevassa direktiivissä 28 ja julkisia hankintoja koskevissa direktiiveissä 29 edellytetään, että menettelyistä tehdään täysin sähköisiä. Tällä asetuksella pitäisi lisätä tämä edellytys koskemaan useita kansalaisten ja yritysten kannalta keskeisiä menettelyjä, jotta niistä tehtäisiin täysin sähköisiä.

(18)Jotta kansalaiset ja yritykset voisivat hyödyntää suoraan sisämarkkinoiden tarjoamia etuja ilman tarpeetonta hallinnollista lisärasitetta, tässä asetuksessa olisi edellytettävä rajatylittävien käyttäjien kannalta tiettyjen keskeisten menettelyjen, jotka luetellaan tämän asetuksen liitteessä II, käyttöliittymän täyttä digitalisointia ja säädettävä kriteereistä, joiden perusteella menettelyn voidaan katsoa olevan täysin sähköisesti käytettävissä. Yritysten kannalta yksi tällainen erityisen merkityksellinen menettely on liiketoiminnan rekisteröinti. Tämän ei pitäisi kuitenkaan käsittää menettelyjä, joiden tuloksena yrityksestä tulee oikeushenkilö, koska tällaiset menettelyt edellyttävät kattavaa lähestymistapaa, jolla pyritään helpottamaan digitaalisia ratkaisuja koko yrityksen elinkaaren ajan. Kun yritys sijoittautuu toiseen jäsenvaltioon, sen on rekisteröidyttävä sosiaaliturvajärjestelmään ja vakuutusjärjestelmään voidakseen rekisteröidä työntekijänsä ja suorittaa maksuja molempiin järjestelmiin. Nämä menettelyt ovat yhteisiä kaikille millä tahansa talouden alalla toimiville yrityksille, minkä vuoksi on aiheellista edellyttää, että nämä kaksi rekisteröintimenettelyä voitaisiin hoitaa sähköisesti.

(19)Kun otetaan huomioon teknisen kehityksen nykytila, joissakin tapauksissa voi edelleen olla tarpeen, että menettelyn käyttäjä asioi henkilökohtaisesti toimivaltaisen viranomaisen luona osana sähköistä menettelyä, etenkin kun kyseessä on biometrisiä tietoja sisältävän passin tai henkilökortin hakeminen tai uusiminen. Kaikki poikkeukset olisi rajattava tilanteisiin, joissa ei ole käytettävissä digitaalista teknologiaa, jotta saavutettaisiin menettelyn päämäärä.

(20)Tällä asetuksella ei pitäisi puuttua kansallisten viranomaisten toimivaltaan menettelyn eri vaiheissa, mukaan luettuna menettelyyn liittyvät digitaaliset tai muut työvaiheet toimivaltaisten viranomaisten sisäisesti ja välisesti.

(21)Tällä asetuksella ei pitäisi vaikuttaa sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamista koskeviin sääntöihin, jotka on vahvistettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 883/2004 30 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 987/2009 31 , joissa määritellään vakuutettujen ja sosiaaliturvalaitosten oikeudet ja velvollisuudet sekä sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisen alalla sovellettavat menettelyt.

(22)Kansallisella ja unionin tasolla on perustettu useita verkostoja ja palveluja avustamaan kansalaisia ja yrityksiä niiden rajatylittävässä toiminnassa. On tärkeää, että nämä palvelut, mukaan luettuna Euroopan kuluttajakeskukset, Sinun Eurooppasi -neuvonta, SOLVIT-verkosto, teollis- ja tekijänoikeuksien neuvontapalvelu, Europe Direct -tiedotuspisteet ja Yritys-Eurooppa-verkosto, muodostavat osan digitaalisesta palveluväylästä, jotta varmistetaan, että kaikki potentiaaliset käyttäjät löytävät nämä palvelut. Tämän asetuksen liitteessä III luetellut palvelut on perustettu sitovilla unionin säädöksillä ja muut toimivat vapaaehtoisuuden pohjalta. Ensin mainituissa palveluissa olisi noudatettava tässä asetuksessa säädettyjä laatuvaatimuksia ja jälkimmäisissä olisi mahdollisuus noudattaa laatuvaatimuksia, jos ne haluavat, että niiden palvelut asetetaan saataville palveluväylän kautta.

(23)Lisäksi jäsenvaltiot ja komissio voivat päättää lisätä palveluväylään tässä asetuksessa vahvistetuin edellytyksin muita kansallisia neuvonta- tai ongelmanratkaisupalveluja, joita tarjoavat toimivaltaiset viranomaiset tai yksityiset tai osittain yksityiset tahot. Periaatteessa toimivaltaisten viranomaisten pitäisi olla vastuussa kansalaisten ja yritysten neuvonnasta, kun kyseessä ovat sovellettavia sääntöjä ja menettelyjä koskevat kysymykset, joihin sähköiset palvelut eivät voi täysin vastata. Jos kuitenkin kyseessä on erittäin erikoistunut ala ja jos yksityisten tai osittain yksityisten tahojen tarjoama palvelu vastaa käyttäjien tarpeeseen, jäsenvaltiot voivat ehdottaa komissiolle, että tällaiset palvelut sisällytetään palveluväylään, kunhan ne täyttävät kaikki asetuksessa vahvistetut edellytykset eivätkä ole päällekkäisiä siihen jo sisältyvien neuvonta- tai ongelmanratkaisupalvelujen kanssa.

(24)Jotta käyttäjät pystyisivät löytämään asianmukaisen palvelun, tässä asetuksessa olisi säädettävä välineestä, joka ohjaa käyttäjät automaattisesti oikeaan palveluun.

(25)Yhteisen digitaalisen palveluväylän onnistumisen kannalta on olennaista noudattaa tiettyjä laatuvaatimusten vähimmäismäärää, jotta voidaan varmistaa, että tietojen tai palvelujen tarjoaminen on luotettavaa, koska muutoin koko palveluväylän luotettavuus vaarantuisi vakavasti. Tietojen saatavuutta rajatylittävien käyttäjien kannalta voidaan parantaa merkittävästi, jos tiedot ovat saatavilla jäsenvaltion kansallisen kielen lisäksi myös vähintään yhdellä muulla EU:n virallisella kielellä. Kansalliselta kieleltä tai kieliltä tälle muulle unionin viralliselle kielelle tehdyssä käännöksessä olisi tultava tarkasti esiin kansallisella kielellä tai kielillä tarjottujen tietojen sisältö.

(26)Tässä asetuksessa olisi myös mahdollistettava käyttäjien sähköisessä muodossa toimittaman tiedon todentaminen, jos myöntävä toimivaltainen viranomainen on toimittanut nämä tiedot ilman sähköistä leimaa tai sertifiointia ja jos teknistä välinettä, joka mahdollistaa näytön suoran vaihdon eri jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten välillä, ei ole vielä käytettävissä. Asetuksessa olisi säädettävä tällaisia tapauksia varten jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten välisestä toimivasta hallinnollisen yhteistyön mekanismista, joka perustuu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 1024/2012 32 perustettuun sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmään, jäljempänä ’IMI’. Jotta unionin toimielimet, laitokset tai virastot voisivat olla IMI-järjestelmän toimijoita, asetusta (EU) N:o 1024/2012 olisi muutettava.

(27)Toimivaltaisten viranomaisten tarjoamat sähköiset palvelut ovat ratkaisevan tärkeitä, jotta voidaan parantaa kansalaisille ja yrityksille tarjottavien palvelujen laatua. Jäsenvaltioiden julkishallinnossa edellytetään yhä harvemmin kansalaisten ja yritysten toimittavan samat tiedot useaan kertaan vaan pyritään käyttämään tietoja uudelleen, ja tätä samaa käytäntöä olisi edistettävä ylimääräisen rasitteen vähentämiseksi, kun kyseessä ovat käyttäjät, jotka hoitavat menettelyjä muissa jäsenvaltioissa.

(28) Sähköisten menettelyjen käytön helpottamiseksi tässä asetuksessa olisi säädettävä yhden kerran periaatteen mukaisesti perustasta kansalaisten ja yritysten pyynnöstä tapahtuvaa eri jäsenvaltioiden asianomaisten toimivaltaisten viranomaisten välistä suoraa näytön vaihtoa varten. Yhden kerran periaate tarkoittaa sitä, että kansalaisten ja yritysten tarvitsisi toimittaa samat tiedot viranomaisille näytön rajatylittävää vaihtoa varten vain kerran.

(29)Suojatun teknisen järjestelmän, joka olisi perustettava tämän asetuksen mukaisen näytön vaihdon mahdollistamiseksi, olisi myös annettava pyytävälle toimivaltaiselle viranomaiselle varmuus siitä, että näytön on toimittanut oikea myöntävä viranomainen.

(30)Tällainen järjestelmä pitäisi olla käytettävissä muiden sellaisten järjestelmien lisäksi, jotka tarjoavat mekanismin viranomaisten väliselle yhteistyölle, kuten IMI tai [sähköinen palvelukortti], eikä se saisi vaikuttaa muihin järjestelmiin, mukaan luettuna asetuksen EY) N:o 987/2009 4 artiklassa säädetty järjestelmä, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä (EU) 2014/24 33 säädetty yhteinen eurooppalainen hankinta-asiakirja, kansallisten rekisterien yhteenliittäminen, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2009/101/EY 34 säädetty keskus-, kauppa- ja yhtiörekisterien yhteenliittäminen sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2015/848 35 säädetty maksukyvyttömyysrekisterien yhteenliittäminen.

(31)Jotta voidaan varmistaa yhdenmukaiset edellytykset näytön vaihdon mahdollistavan teknisen järjestelmän täytäntöönpanolle, komissiolle olisi annettava täytäntöönpanovalta täsmentää tekniset eritelmät järjestelmälle, jolla käsitellään käyttäjien näytönvaihtopyyntöä ja tällaisen näytön siirtämistä, sekä tarvittavat toimenpiteet, joilla varmistetaan tietojen siirron koskemattomuus ja luottamuksellisuus. Tätä valtaa olisi käytettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 182/2011 36 mukaisesti.

(32)Laatuvaatimusten noudattamisen olisi oltava toimivaltaisten viranomaisten ja komission vastuulla niiden tietojen, menettelyjen ja palvelujen osalta, joista ne vastaavat. Kansallisten koordinaattoreiden ja komission olisi valvottava laatuvaatimusten noudattamista kansallisella ja unionin tasolla ja puututtava esiin tuleviin ongelmiin. Tällä asetuksella olisi annettava komissiolle laaja valikoima keinoja puuttua palveluväylän kautta tarjottavien palvelujen laadun heikkenemiseen ottaen huomioon heikkenemisen vakavuus ja jatkuvuus; tähän sisältyy myös palveluväylän koordinointiryhmän ottaminen mukaan toimiin. Tämän ei pitäisi vaikuttaa komission yleiseen vastuuseen, joka koskee tämän asetuksen noudattamisen seurantaa.

(33)Tässä asetuksessa olisi täsmennettävä palveluväylän toimintaa tukevien teknisten välineiden, etenkin yhteisen käyttöliittymän, linkkirekisterin ja yhteisen neuvontapalveluhaun, keskeiset toiminnot. Palveluväylää tukevien teknisten ratkaisujen yhdenmukaisten täytäntöönpanoedellytysten varmistamiseksi komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovalta täsmentää kunkin jäsenvaltioiden ja komission vastuulle kuuluvien tietojen, menettelyjen ja neuvonta- tai ongelmanratkaisupalvelujen organisaatio, rakenne ja merkinnät käyttöliittymää sovellettaessa. Tätä valtaa olisi käytettävä asetuksen (EU) N:o 182/2011 mukaisesti. Tällä asetuksella olisi myös jaettava selvästi näiden välineiden kehittämiseen, saatavuuteen, ylläpitoon ja turvallisuuteen liittyvät vastuualueet komission ja jäsenvaltioiden välillä.

(34)Palveluväylään sisällytettävien tietojen, menettelyjen ja neuvonta- tai ongelmanratkaisupalvelujen eri alojen täyden potentiaalin kehittämiseksi olisi parannettava merkittävästi kohdeyleisön tietämystä niiden olemassaolosta ja toiminnasta. Kun käyttäjien tarvitsemat tiedot, menettelyt sekä neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelut sisällytetään palveluväylään, niiden löytämisen pitäisi olla huomattavasti helpompaa, vaikka käyttäjät eivät ennalta tuntisikaan niitä. Lisäksi tarvitaan koordinoituja edistämistoimia, joilla varmistetaan, että unionin kansalaiset ja yritykset saavat tietoa palveluväylän olemassaolosta ja sen tarjoamista hyödyistä. Vaikuttavuuden maksimoimiseksi koordinointiryhmän olisi koordinoitava edistämistoimia ja jäsenvaltioiden olisi mukautettava edistämistoimiaan niin, että digitaaliseen palveluväylään viitataan kaikissa asiaan liittyvissä yhteyksissä yhteisellä nimityksellä; palveluväylä voidaan myös nivoa kansallisiin aloitteisiin.

(35)Jotta saataisiin riittävästi tietoa digitaalisen palveluväylän toimivuuden mittaamista varten, tässä asetuksessa säädetään puitteista yhteisten eritelmien vahvistamiseksi palveluväylän kautta tarjottavien eri tietojen, menettelyjen ja palvelujen käyttöön liittyvää tietojen keruuta ja analysointia varten. Rekisteröitävien tietojen tarkkojen luokkien ja tietojen kirjaamis- ja vaihtomenetelmän vahvistamiseksi komissiolle olisi siirrettävä perussopimuksen 290 artiklan mukaisesti valta hyväksyä säädöksiä. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaiset kuulemiset, myös asiantuntijatasolla, ja että nämä kuulemiset toteutetaan paremmasta lainsäädännöstä 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehdyssä toimielinten välisessä sopimuksessa 37 vahvistettujen periaatteiden mukaisesti. Jotta voitaisiin erityisesti varmistaa tasavertainen osallistuminen delegoitujen säädösten valmisteluun, Euroopan parlamentille ja neuvostolle toimitetaan kaikki asiakirjat samaan aikaan kuin jäsenvaltioiden asiantuntijoille, ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asiantuntijoilla on järjestelmällisesti oikeus osallistua komission asiantuntijaryhmien kokouksiin, joissa valmistellaan delegoituja säädöksiä.

(36)Tilastojen kirjaamis- ja vaihtomenetelmiä koskevien yhdenmukaisten sääntöjen vahvistamiseksi komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä täytäntöönpanosäädöksiä. Tätä valtaa olisi käytettävä asetuksen (EU) N:o 182/2011 mukaisesti.

(37)Palveluväylän kautta saatavien tietojen, menettelyjen ja neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelujen laatua olisi seurattava pääasiallisesti käyttäjäpalautevälineellä, joka pyytää käyttäjiä arvioimaan käyttämiensä tietojen, menettelyjen ja neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelujen kattavuutta ja laatua. Palaute kerätään yhteisellä välineellä, joka pitäisi olla komission, toimivaltaisten viranomaisten ja kansallisten koordinaattoreiden käytettävissä. Asetuksen yhdenmukaisten täytäntöönpanoedellytysten varmistamiseksi komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovalta käyttäjäpalautevälineen toimintojen ja käyttäjäpalautteen keräämiseen ja jakamiseen liittyvien yksityiskohtaisten sääntöjen osalta. Tätä valtaa olisi käytettävä asetuksen (EU) N:o 182/2011 mukaisesti.

(38)Tämän asetuksen olisi myös annettava käyttäjille mahdollisuus tuoda esiin vapaaehtoisesti ja nimettömästi palveluväylään sisältyvän sisämarkkinoiden palautevälineen kautta ongelmia ja vaikeuksia, joita niillä on ollut sisämarkkinaoikeuksien käyttämisessä. Tämän välineen olisi katsottava vain täydentävän valituksenkäsittelymekanismeja, koska sillä ei voida tarjota räätälöityä vastausta käyttäjille. Saadut tiedot olisi yhdistettävä neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluista saatuihin tietoihin tapauksista, joita ne ovat käsitelleet, jotta saataisiin yleiskatsaus sisämarkkinoista käyttäjien kannalta ja voitaisiin yksilöidä ongelma-alueita mahdollisia tulevia toimia varten sisämarkkinoiden toiminnan parantamiseksi.

(39)Olisi perustettava kansallisista koordinaattoreista koostuva koordinointiryhmä, jonka puheenjohtajana toimii komissio ja jonka tehtävänä on asetuksen soveltamisen helpottaminen erityisesti vaihtamalla hyviä toimintatapoja ja tekemällä yhteistyötä, jotta tämän asetuksen mukaisesti vaaditut tiedot esitettäisiin johdonmukaisemmin. Ryhmän työssä olisi noudatettava vuotuisessa työohjelmassa asetettuja tavoitteita.

(40)Jos tässä asetuksessa säädettyihin toimenpiteisiin liittyy henkilötietojen käsittelyä, se olisi tehtävä henkilötietojen suojasta annetun unionin lainsäädännön mukaisesti, etenkin [direktiivin 95/46/EY 38 ], [Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/679 39 ] sekä [Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 45/2001 korvaavan uuden asetuksen] mukaisesti.

(41)Tämän asetuksen tavoitteena on varmistaa, että käyttäjillä, jotka toimivat muissa jäsenvaltioissa, on mahdollisuus käyttää verkon kautta kattavia, luotettavia ja ymmärrettäviä unionin ja kansallisen tason tietoja oikeuksista, säännöistä ja velvollisuuksista, sähköisiä menettelyjä, jotka voidaan hoitaa täysin valtioiden rajojen yli, sekä neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluja. Koska tätä ei voida riittävästi saavuttaa pelkästään jäsenvaltioiden toimin, unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionin perussopimuksen 5 artiklassa määrätyn toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

(42)Jotta jäsenvaltiot ja komissio voisivat kehittää ja panna täytäntöön välineet, jotka ovat tarpeen tämän asetuksen täytäntöönpanoa varten, tiettyjä sen säännöksiä olisi sovellettava kaksi vuotta voimaantulopäivän jälkeen.

(43)Tässä asetuksessa kunnioitetaan erityisesti Euroopan unionin perusoikeuskirjassa tunnustettuja perusoikeuksia ja noudatetaan siinä tunnustettuja periaatteita, ja se olisi pantava täytäntöön näiden oikeuksien ja periaatteiden mukaisesti.

(44)Euroopan tietosuojavaltuutettua on kuultu asetuksen [(EY) N:o 45/2001 28 artiklan 2 kohdan] [uusi Euroopan tietosuojavaltuutettua koskeva asetus] mukaisesti, ja hän on antanut lausunnon [...],

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

I luku
Yleiset säännökset

1 artikla
Kohde

1.Tällä asetuksella

a)vahvistetaan säännöt yhteisen digitaalisen palveluväylän perustamista ja toimintaa varten, jotta voidaan tarjota unionin sisämarkkinalainsäädännöstä johtuvia, SEUT-sopimuksen 26 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuja oikeuksiaan käyttäville tai mahdollisesti käyttäville kansalaisille ja yrityksille näihin kansalaisiin ja yrityksiin sovellettaviin unionin ja kansallisen tason sääntöihin liittyviä helposti käytettäviä korkealaatuisia ja kattavia tietoja, tehokkaita neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluja sekä toimivia menettelyjä;

b)helpotetaan menettelyjen hoitamista muista jäsenvaltioista tulevien käyttäjien kannalta ja tuetaan yhden kerran periaatteen täytäntöönpanoa;

c)vahvistetaan säännöt sisämarkkinoilla esiintyviä esteitä koskevaan raportointiin käyttäjäpalautteen ja palveluväylän kattamista palveluista saatavien tilastotietojen keruun perusteella.

2 artikla
Yhteisen digitaalisen palveluväylän perustaminen

1.Komissio ja toimivaltaiset viranomaiset perustavat yhteisen digitaalisen palveluväylän, jäljempänä ’palveluväylä’, tämän asetuksen mukaisesti. Palveluväylä muodostuu yhteisestä käyttöliittymästä, joka on integroitu yhdeksi komission hallinnoimaksi portaaliksi ja josta on linkit asianomaisille kansallisille ja unionin verkkosivustoille.

2.Palveluväylän kautta saa

a)tietoja unionin ja kansallisen tason lainsäädännössä säädetyistä oikeuksista, velvollisuuksista ja säännöistä, joita sovelletaan käyttäjiin, jotka käyttävät tai aikovat käyttää unionin sisämarkkinalainsäädännöstä johtuvia oikeuksiaan liitteessä I luetelluilla aloilla;

b)tietoja unionin tai kansallisella tasolla vahvistetuista menettelyistä ja linkkejä näihin menettelyihin, jotta edellä mainittujen oikeuksien käyttäminen ja velvollisuuksien ja sääntöjen noudattaminen on mahdollista;

c)tietoja neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluista ja linkkejä näihin palveluihin, joille kansalaiset ja yritykset voivat esittää kysymyksiä tai ongelmia, jotka liittyvät a ja b alakohdassa tarkoitettuihin, liitteessä III lueteltuihin ja 6 artiklassa tarkoitettuihin oikeuksiin, velvollisuuksiin tai menettelyihin.

3.Edellä 1 kohdassa tarkoitetun yhteisen käyttöliittymän, jäljempänä ’yhteinen käyttöliittymä’, on oltava käytettävissä kaikilla unionin virallisilla kielillä.

3 artikla
Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan

1)’käyttäjällä’ kaikkia, jotka ovat unionin kansalaisia, jäsenvaltiossa oleskelevia luonnollisia henkilöitä tai oikeushenkilöitä, joiden rekisteröity kotipaikka on jossakin jäsenvaltiossa, ja jotka käyttävät 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuja tietoja, menettelyjä tai neuvonta- tai ongelmanratkaisupalveluja palveluväylän kautta;

2)’menettelyllä’ peräkkäisiä toimia, jotka käyttäjien on toteutettava täyttääkseen vaatimukset tai saadakseen toimivaltaiselta viranomaiselta päätöksen voidakseen käyttää 2 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettuja oikeuksiaan;

3)’toimivaltaisella viranomaisella’ jäsenvaltion keskus-, alue- tai paikallistason elintä tai viranomaista, joka on erityisesti vastuussa tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvista tiedoista, menettelyistä tai neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluista;

4)’näytöllä’ käytetystä viestintätavasta riippumatta asiakirjoja ja tietoja, mukaan luettuna teksti tai ääni- tai kuvatallenne tai audiovisuaalinen tallenne, jotka toimivaltainen viranomainen on antanut tosiseikkojen tai sen todistamiseksi, että 2 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitettuja menettelyjä koskevia vaatimuksia on noudatettu.

II luku
Palveluväylän palvelut

4 artikla
Tietojen saantimahdollisuus

1.Jäsenvaltioiden on varmistettava, että käyttäjät saavat helposti sähköisesti käyttöönsä jäsenvaltioiden verkkosivustoilta seuraavat:

a)tiedot 2 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitetuista oikeuksista, velvollisuuksista ja säännöistä, jotka johtuvat kansallisesta lainsäädännöstä;

b)tiedot 2 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetuista menettelyistä, jotka on vahvistettu kansallisella tasolla;

c)tiedot 2 artiklan 2 kohdan c alakohdassa tarkoitetuista neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluista, jotka tarjotaan kansallisella tasolla.

2.Komissio varmistaa, että käyttäjät saavat helposti sähköisesti käyttöönsä 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitetulta yhteiseltä palveluväylältä seuraavat:

a)tiedot 2 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitetuista oikeuksista, velvollisuuksista ja säännöistä, jotka johtuvat unionin lainsäädännöstä;

b)tiedot 2 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetuista menettelyistä, jotka on vahvistettu unionin tasolla;

c) tiedot 2 artiklan 2 kohdan c alakohdassa tarkoitetuista neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluista, jotka tarjotaan unionin tasolla.

5 artikla
Menettelyjen käyttömahdollisuus

1.Jäsenvaltioiden on varmistettava, että jos kyseisen jäsenvaltion käyttäjät voivat hoitaa 2 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetun kansallisella tasolla vahvistetun menettelyn sähköisesti, se on myös muiden jäsenvaltioiden käyttäjien saatavilla ja ne voivat hoitaa sen syrjimättömällä tavalla.

2.Jäsenvaltioiden on varmistettava, että käyttäjät voivat hoitaa liitteessä II luetellut menettelyt täysin sähköisesti.

3.Edellä 2 kohdassa tarkoitettuja menettelyjä pidetään täysin sähköisesti hoidettavina, jos tunnistautuminen, tietojen ja näytön toimittaminen, allekirjoitus ja lopullinen toimittaminen voidaan tehdä sähköisesti etäältä yhden viestintäkanavan kautta ja jos myös menettelyn tulos toimitetaan sähköisesti.

4.Jos 2 kohdassa tarkoitetun tietyn menettelyn tavoitetta ei voida saavuttaa ilman, että käyttäjän edellytetään asioivan henkilökohtaisesti toimivaltaisen viranomaisen luona menettelyn jossakin vaiheessa, jäsenvaltioiden on rajoitettava tällainen fyysinen läsnäolo siihen, mikä on ehdottoman välttämätöntä ja puolueettomasti perusteltua, ja varmistettava, että menettelyn muut vaiheet voidaan hoitaa täysin sähköisesti. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava tällaisista poikkeuksista komissiolle.

5.Tämä asetus ei vaikuta minkään unionin tai kansallisessa lainsäädännössä säädetyn menettelyn asiasisältöön tai tällaisen menettelyn kautta myönnettyihin oikeuksiin tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvilla aloilla.

6.Mikään tässä artiklassa ei saa estää jäsenvaltioita tarjoamasta käyttäjille muita mahdollisuuksia hoitaa 2 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitettuja menettelyjä muutoin kuin verkon kautta.

6 artikla
Neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelujen käyttömahdollisuudet

1.Jäsenvaltioiden ja komission on varmistettava, että käyttäjät saavat helposti sähköisesti käyttöönsä 2 artiklan 2 kohdan c alakohdassa tarkoitetut neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelut.

2.Kansalliset koordinaattorit ja komissio voivat tarjota linkkejä toimivaltaisten viranomaisten, komission tai unionin toimielinten, laitosten ja virastojen tarjoamiin muihin kuin liitteessä III lueteltuihin neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluihin 16 artiklan 2 ja 3 kohdan mukaisesti, jos tällaiset palvelut täyttävät 9 ja 13 artiklassa säädetyt laatuvaatimukset.

3.Kansalliset koordinaattorit voivat ehdottaa komissiolle, että palveluväylään sisällytetään linkit yksityisten tai osittain yksityisten tahojen tarjoamiin neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluihin, jos se on tarpeen käyttäjien tarpeiden täyttämiseksi ja jos näiden tahojen tarjoamat palvelut täyttävät seuraavat edellytykset:

a)palvelu tarjoaa tietoa tai neuvontaa tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvilla aloilla ja sen soveltamisalaan kuuluvia tarkoituksia varten ja täydentää palveluväylään jo sisältyviä palveluja;

b)palvelu tarjotaan maksutta tai mikroyritysten tai kansalaisten kannalta kohtuullisella hinnalla;

c)palvelu täyttää 9 ja 13 artiklassa vahvistetut vaatimukset.

4.Jos kansallinen koordinaattori on ehdottanut linkin sisällyttämistä palveluväylään 3 kohdan mukaisesti ja toimittaa tämän linkin 16 artiklan 3 kohdan mukaisesti, komissio arvioi, täyttyvätkö kyseisessä kohdassa säädetyt edellytykset, ja jos edellytykset täyttyvät, se aktivoi linkin.

III luku
Laatuvaatimukset

1 jakso
Oikeuksia, velvollisuuksia ja sääntöjä, menettelyjä ja neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluja koskeviin tietoihin liittyvät laatuvaatimukset

7 artikla
Oikeuksia, velvollisuuksia ja sääntöjä koskevien tietojen laatu

1.Toimivaltaisten viranomaisten ja komission on varmistettava, että jos ne ovat 4 artiklan mukaisesti vastuussa 2 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettujen tietojen saannista, kyseiset tiedot täyttävät seuraavat vaatimukset:

a)ne ovat kattavia, paikkansapitäviä ja sisältävät tiedot, jotka käyttäjien on tiedettävä voidakseen käyttää oikeuksiaan noudattaen täysin sovellettavia sääntöjä ja velvollisuuksia;

b)ne sisältävät viitteet, linkit säädöksiin, tekniset eritelmät ja suuntaviivat tarpeen mukaan;

c)ne sisältävät sen tahon nimen, joka on vastuussa tietojen sisällöstä;

d)ne sisältävät yhteystiedot ja linkit mahdollisiin asiankuuluviin neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluihin;

e)ne sisältävät julkaisupäivän ja tietojen viimeisimmän päivityspäivän;

f)ne ovat hyvin jäsenneltyjä ja esitetty niin, että käyttäjät löytävät nopeasti tarvitsemansa tiedot;

g)ne pidetään ajan tasalla;

h)ne on kirjoitettu selvästi ja yksinkertaisesti ja mukautettu kohdekäyttäjien tarpeisiin.

2.Toimivaltaisten viranomaisten on tarjottava tiedot kansallisen kielen tai tapauksen mukaan kansallisten kielten lisäksi vähintään yhdellä muulla unionin virallisella kielellä.

8 artikla
Menettelyjä koskevien tietojen laatu

1.Toimivaltaisten viranomaisten ja komission on varmistettava 4 artiklan noudattamista varten, että käyttäjien saatavilla on – ennen menettelyn käynnistämistä varten tarvittavaa tunnistautumista – selkeät ja käyttäjäystävälliset selitykset 2 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitettujen menettelyjen seuraavista tekijöistä:

a)menettelyn eri vaiheet;

b)menettelyssä hyväksytyt todentamis-, tunnistautumis- ja allekirjoitustavat;

c)toimitettavaksi vaaditun näytön tyyppi ja muoto;

d)käytettävissä olevat muutoksenhaku- tai valituskeinot, jos toimivaltaisen viranomaisen kanssa syntyy kiistaa menettelyn tuloksesta;

e)tarvittaessa sovellettava maksu ja sähköinen maksumenetelmä;

f)menettelyn hoitamiseen vaadittu arvioitu aika ja mahdollisesti sovellettavat määräajat;

g)kieli tai tapauksen mukaan kielet, joilla menettely voidaan hoitaa.

2.Jos 1 kohdassa tarkoitetut selitykset on jo asetettu kansallisten käyttäjien saataville, niitä voidaan käyttää uudelleen tämän asetuksen soveltamiseksi, kunhan selityksiin sisältyy tarvittaessa tietoa, joka liittyy muiden kuin kansallisten käyttäjien tilanteeseen.

3.Toimivaltaisten viranomaisten on tarjottava 1 kohdassa tarkoitetut selitykset kansallisen kielen tai tapauksen mukaan kansallisten kielten lisäksi vähintään yhdellä muulla unionin virallisella kielellä.

9 artikla
Neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluja koskevien tietojen laatu

1.Toimivaltaisten viranomaisten ja komission on varmistettava 4 artiklan noudattamista varten, että käyttäjien saatavilla on – ennen 2 artiklan 2 kohdan c alakohdassa tarkoitetun palvelun pyytämistä – selkeät ja käyttäjäystävälliset selitykset seuraavista:

a)tarjotun palvelun tyyppi, tarkoitus ja odotetut tulokset;

b)palvelusta vastaavan tahon nimi ja yhteystiedot;

c)tarvittaessa sovellettava maksut ja sähköinen maksumenetelmä;

d)palvelun toimittamiseen vaadittu arvioitu aika tai keskimääräinen vastausaika;

e)kieli tai tapauksen mukaan kielet, joilla pyyntö voidaan toimittaa ja joita voidaan käyttää myöhemmässä yhteydenpidossa.

2.Toimivaltaisten viranomaisten on tarjottava 1 kohdassa tarkoitetut selitykset kansallisen kielen tai tapauksen mukaan kansallisten kielten lisäksi vähintään yhdellä muulla unionin virallisella kielellä.

2 jakso
Sähköisiin menettelyihin liittyvät vaatimukset

10 artikla
Sähköisiin menettelyihin liittyvät laatuvaatimukset

Toimivaltaisten viranomaisten on varmistettava, että seuraavat vaatimukset täyttyvät 5 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen, niiden vastuulla olevien menettelyjen osalta:

a)toimivaltaisiin viranomaisiin sovellettavia määräaikoja menettelyn aikana noudatetaan;

b)jos sovellettavia määräaikoja ei noudateta, käyttäjille ilmoitetaan etukäteen tämän syistä ja annetaan uusi määräaika.

11 artikla
Sähköisten menettelyjen käyttömahdollisuus valtioiden rajojen yli

1.Toimivaltaisten viranomaisten on varmistettava, että jos 5 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja menettelyjä tarjotaan sähköisesti, vähintään seuraavat vaatimukset täyttyvät:

a)käyttäjät saavat ohjeet menettelyn hoitamiseksi kansallisen kielen tai tapauksen mukaan kansallisten kielten lisäksi vähintään yhdellä muulla unionin virallisella kielellä.

b)lomakkeen täyttämistä ei estetä lomakekentillä, jotka hyväksyvät tietoja vain tietyssä kansallisessa muodossa;

c)käyttäjät pystyvät tunnistautumaan sekä allekirjoittamaan ja todistamaan oikeiksi asiakirjoja käyttämällä sähköisiä tunnistus- ja todentamiskeinoja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 910/2014 säädetyn mukaisesti, jos tunnistautumista ja allekirjoitusta vaaditaan;

d)käyttäjät pystyvät toimittamaan näyttöä sovellettavien vaatimusten noudattamisesta sähköisessä muodossa;

e)jos menettelyn hoitaminen edellyttää maksua, käyttäjät pystyvät suorittamaan maksut sähköisesti valtioiden rajat ylittävän maksupalvelun kautta, mukaan luettuna vähintään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 260/2012 40 säädetyt tilisiirrot ja suoraveloitukset.

2.Jos toimivaltaiset viranomaiset hyväksyvät kansallisten käyttäjien osalta digitalisoidut kopiot muista kuin sähköisistä henkilöllisyyden todentamisasiakirjoista, kuten henkilöllisyystodistukset tai passit, niiden on hyväksyttävä tällaiset digitalisoidut kopiot myös muista jäsenvaltioista tulevilta käyttäjiltä.

3.Toimivaltaisten viranomaisten on tehtävä yhteistyötä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 1024/2012 perustetun sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmän (IMI) kautta, jos se on tarpeen käyttäjien niille sähköisen menettelyn yhteydessä sähköisessä muodossa toimittaman näytön aitouden todentamiseksi.

12 artikla
Näytön vaihto valtioiden rajojen yli toimivaltaisten viranomaisten välillä

1.Komissio perustaa yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa liitteessä II lueteltujen sähköisiin menettelyihin ja direktiiveissä 2005/36/EY, 2006/123/EY, 2014/24/EU ja 2014/25/EU säädettyihin menettelyihin liittyvän näytön vaihtoa varten teknisen järjestelmän eri jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten välistä näytön sähköistä vaihtoa varten, jäljempänä ’tekninen järjestelmä’.

2.Teknisen järjestelmän on täytettävä seuraavat vaatimukset:

a)sen on mahdollistettava vaihdettavaa näyttöä koskevien pyyntöjen käsittely;

b)sen on mahdollistettava näytön siirtäminen toimivaltaisten viranomaisten välillä;

c)sen on mahdollistettava, että vastaanottava toimivaltainen viranomainen pystyy käsittelemään näyttöä;

d)sen on varmistettava näytön luottamuksellisuus ja koskemattomuus;

e)sen on varmistettava, että käyttäjällä on mahdollisuus tarkastella vaihdettavaa näyttöä.

3.Jäsenvaltioiden on sisällytettävä tekninen järjestelmä osaksi 1 kohdassa tarkoitettuja menettelyjä.

4.Edellä 1 kohdassa tarkoitetuista sähköisistä menettelyistä vastaavien toimivaltaisten viranomaisten on käyttäjän nimenomaisesta pyynnöstä pyydettävä näyttö suoraan teknisen järjestelmän kautta näytön antavilta muiden jäsenvaltioiden toimivaltaisilta viranomaisilta. Näytön antavien viranomaisten on 2 kohdan d alakohdan nojalla asetettava tällainen näyttö saataville saman järjestelmän kautta.

5.Jos toimivaltaiset viranomaiset antavat näytön sähköisessä muodossa 1 kohdassa tarkoitettuja menettelyjä varten omassa jäsenvaltiossaan, niiden on asetettava tällainen näyttö myös muiden jäsenvaltioiden näyttöä pyytävien toimivaltaisten viranomaisten saataville teknisen järjestelmän kautta.

6.Toimivaltaisen viranomaisen saataville asettama näyttö on rajoitettava tiukasti siihen, mitä on pyydetty, ja vastaanottava viranomainen saa käyttää sitä vain sitä menettelyä varten, jonka osana näyttö vaihdettiin.

7.Komissio hyväksyy täytäntöönpanosäädöksiä tämän artiklan täytäntöönpanoa varten tarvittavan teknisen järjestelmän eritelmien vahvistamiseksi. Täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 34 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

8.Edellä 3–6 kohtaa ei sovelleta unionin tasolla perustettuihin menettelyihin, joissa säädetään erilaisesta näytönvaihtomekanismista, paitsi jos 1 kohdassa tarkoitettu tekninen järjestelmä sisällytetään näihin menettelyihin niiden unionin säädösten sääntöjen mukaisesti, joilla ne on perustettu.

3 jakso
Neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluihin liittyvät laatuvaatimukset

13 artikla
Neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluihin liittyvät laatuvaatimukset

Toimivaltaisten viranomaisten ja komission on varmistettava, että liitteessä III luetellut palvelut ja palvelut, jotka on sisällytetty palveluväylään 6 artiklan 2, 3 ja 4 kohdan mukaisesti, ovat seuraavien laatuvaatimusten mukaisia:

a)toimivaltaisiin viranomaisiin sovellettavia määräaikoja palvelun aikana noudatetaan;

b)jos sovellettavia määräaikoja ei noudateta, käyttäjille ilmoitetaan etukäteen tämän syistä ja annetaan uusi määräaika;

c)jos palvelun tarjoaminen edellyttää maksua, käyttäjät pystyvät suorittamaan maksut sähköisesti valtioiden rajat ylittävän maksupalvelun kautta, mukaan luettuna vähintään asetuksessa (EU) N:o 260/2012 säädetyt tilisiirrot ja suoraveloitukset.

4 jakso
Laadunvalvonta

14 artikla
Laadunvalvonta

1.Kansallisten koordinaattoreiden ja komission on valvottava, että palveluväylän kautta saatavilla olevat tiedot, menettelyt ja neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelut, joista ne ovat vastuussa, ovat 7–11 ja 13 artiklassa säädettyjen laatuvaatimusten mukaisia. Valvonta on tehtävä 22 artiklan mukaisesti kerättyjen tietojen perusteella.

2.Jos toimivaltaisten viranomaisten tarjoamien 1 kohdassa tarkoitettujen palvelujen laatu heikkenee, komissio voi toteuttaa seuraavia toimenpiteitä heikkenemisen vakavuuden ja jatkuvuuden perusteella:

a)ilmoittaa asiasta kansalliselle koordinaattorille ja vaatia korjaavia toimia;

b)ottaa laadun heikkenemisen esiin koordinointiryhmän keskusteluissa;

c)lähettää suosituksia sisältävän kirjeen jäsenvaltiolle;

d)kytkeä väliaikaisesti tiedot, menettelyn tai neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelun irti palveluväylästä.

3.Jos neuvonta- tai ongelmanratkaisupalvelu, johon tarjotaan linkki 6 artiklan 2 kohdan mukaisesti, jättää johdonmukaisesti noudattamatta 13 artiklassa säädettyjä vaatimuksia tai ei enää vastaa käyttäjien tarpeisiin 22 artiklan mukaisesti kerättyjen tietojen perusteella, komissio voi kytkeä sen irti palveluväylästä.

IV luku
Tekniset ratkaisut

15 artikla
Yhteinen käyttöliittymä

1.Komissio tarjoaa yhteisen käyttöliittymän palveluväylän moitteettoman toiminnan varmistamiseksi.

2.Yhteisestä käyttöliittymästä on oltava mahdollisuus käyttää tietoja, menettelyjä ja neuvonta- tai ongelmanratkaisupalveluja asianomaisille kansallisen ja unionin tason verkkosivustoille ohjaavilla linkeillä, jotka tarjotaan 16 artiklassa tarkoitetun linkkirekisterin kautta.

3.Jäsenvaltioiden ja komission on varmistettava 4 artiklassa säädettyjen tehtäviensä ja vastuualojensa mukaisesti, että tietojen, menettelyjen ja neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelujen organisointi, rakenne ja merkinnät ovat sellaisia, että parannetaan niiden löydettävyyttä käyttöliittymän kautta.

4.Komissio voi hyväksyä täytäntöönpanosäädöksiä, joissa säädetään tietojen, menettelyjen ja neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelujen yksityiskohtaisesta organisoinnista, rakenteesta ja merkinnöistä, jotta mahdollistetaan yhteisen käyttöliittymän moitteeton toiminta. Täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 35 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

16 artikla
Linkkirekisteri

1.Komission on perustettava 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuihin tietoihin, menettelyihin ja neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluihin ohjaavien linkkien sähköinen rekisteri, joka mahdollistaa näiden palvelujen ja palveluväylän yhteisen käyttöliittymän välisen yhteyden, ja pidettävä tätä rekisteriä yllä.

2.Komission on tarjottava sähköisessä rekisterissä linkit tietoihin, menettelyihin ja neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluihin, jotka ovat saatavilla unionin tasolla hallinnoiduilla verkkosivustoilla, ja kaikki niiden myöhemmät päivitykset.

3.Kansallisten koordinaattoreiden on tarjottava sähköisessä rekisterissä linkit tietoihin, menettelyihin ja neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluihin, jotka ovat saatavilla toimivaltaisten viranomaisten tai 6 artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen yksityisten tai osittain yksityisten tahojen tasolla hallinnoiduilla verkkosivustoilla, ja kaikki niiden myöhemmät päivitykset.

Tarjotessaan linkit neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluihin kansallisten koordinaattoreiden on ilmoitettava, mitkä näistä palveluista ovat 6 artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen yksityisten tai osittain yksityisten tahojen tarjoamia.

4.Komissio asettaa rekisteriin sisältyvät linkit julkisesti saataville.

5.Komission ja kansallisten koordinaattoreiden on varmistettava, että palveluväylän kautta tarjottaviin tietoihin, menettelyihin ja neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluihin ei sisälly mitään tarpeetonta osittaistakaan päällekkäisyyttä, joka voisi hämmentää käyttäjiä.

6.Jos 4 artiklassa tarkoitettujen tietojen saataville asettamisesta säädetään muissa unionin lainsäädännön säädöksissä, kansalliset koordinaattorit ja komissio voivat tarjota linkkejä näihin tietoihin kyseisen artiklan vaatimusten noudattamiseksi.

17 artikla
Yhteinen neuvontapalveluhaku

1.Helpottaakseen liitteessä III lueteltujen ja 6 artiklan 2 ja 3 kohdassa tarkoitettujen neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelujen saatavuutta toimivaltaisten viranomaisten ja komission on varmistettava, että käyttäjät voivat käyttää näitä palveluja yhteisen neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelujen haun kautta, jäljempänä ’yhteinen neuvontapalveluhaku’, joka on saatavilla palveluväylän kautta.

2.Komissio kehittää yhteisen neuvontapalveluhaun ja hallinnoi sitä sekä päättää rakenteesta ja muodosta, jossa neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelujen kuvaukset ja yhteystiedot on toimitettava, jotta mahdollistetaan yhteisen neuvontapalveluhaun moitteeton toiminta.

3.Kansallisten koordinaattoreiden on toimitettava 2 kohdassa tarkoitetut kuvaukset ja yhteystiedot komissiolle.

18 artikla
Palveluväylää tukeviin tietoteknisiin sovelluksiin liittyvä vastuu

1.Komissio on vastuussa seuraavien tietoteknisten sovellusten ja verkkosivustojen kehittämisestä, saatavuudesta, ylläpidosta, turvallisuudesta ja hoitamisesta:

a)2 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu yhteinen palveluväylä;

b)15 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu yhteinen käyttöliittymä;

c)16 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu linkkirekisteri;

d)17 artiklassa tarkoitettu yhteinen neuvontapalveluhaku;

e)22 artiklan 1 kohdassa ja 23 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetut käyttäjäpalautevälineet.

2.Toimivaltaiset viranomaiset ovat vastuussa hallinnoimiinsa ja yhteiseen käyttöliittymään linkitettyihin verkkosivustoihin liittyvien tietoteknisten sovellusten kehittämisestä, saatavuudesta, ylläpidosta ja turvallisuudesta.


V luku
Tunnettuuden edistäminen

19 artikla
Nimi ja laatumerkki

1.Komissio päättää nimen ja logon, jolla palveluväylä tunnetaan ja jolla sitä tehdään tunnetummaksi kansalaisten keskuudessa, tiiviissä yhteistyössä palveluväylän koordinointiryhmän kanssa viimeistään tämän asetuksen soveltamispäivään mennessä.

2.Palveluväylän nimi toimii myös laatumerkkinä, jota voivat käyttää tähän tarkoitukseen ainoastaan 16 artiklassa tarkoitettuun rekisteriin sisällytetyt tiedottavat verkkosivustot ja neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelut osoituksena III luvussa tarkoitettujen laatuvaatimusten noudattamisesta.

20 artikla
Tunnettuuden edistäminen

1.Toimivaltaisten viranomaisten ja komission on edistettävä tietämystä palveluväylästä ja sen käyttöä kansalaisten ja yritysten parissa ja varmistettava palveluväylän ja sen palvelujen saavutettavuus ja näkyvyys kansalaisten käytettävissä olevilla hakukoneilla.

2.Toimivaltaisten viranomaisten ja komission on koordinoitava 1 kohdassa tarkoitetut edistämistoimet ja viitattava palveluväylään käyttämällä sen logoa ja nimeä tällaisissa toimissa yhdessä muiden markkinointinimien kanssa tapauksen mukaan.

3.Toimivaltaisten viranomaisten ja komission on varmistettava, että palveluväylä on helposti löydettävissä toisiinsa liittyvien portaalien kautta, joista ne ovat vastuussa, ja että kaikille asiaan liittyville verkkosivustoille sisällytetään selvät linkit palveluväylään.

4.Kansallisten koordinaattoreiden on edistettävä palveluväylän tunnettuutta kansallisten viranomaisten keskuudessa.

VI luku
Käyttäjäpalautteen ja -tilastojen keruu

21 artikla
Käyttäjätilastot

1.Toimivaltaisten viranomaisten ja komission on varmistettava, että käyttäjien käynneistä palveluväylällä ja verkkosivuilla, joihin palveluväylältä on linkit, kerätään tilastoja, jotta voidaan parantaa palveluväylän toimintaa.

2.Toimivaltaisten viranomaisten ja komission on kirjattava ja vaihdettava aggregoidusti tietoja neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelupyyntöjen lukumäärästä, alkuperästä ja aiheesta ja vastausajasta.

3.Annetaan komissiolle valta hyväksyä delegoituja säädöksiä 34 artiklan mukaisesti 2 kohdan mukaisesti kirjattavien tietojen yksityiskohtaisista luokista niiden tietojen, menettelyjen ja neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelujen osalta, joihin palveluväylältä on linkit.

4.Komissio hyväksyy täytäntöönpanosäädöksiä, joissa säädetään tällaisten tilastojen kirjaamis- ja vaihtomenetelmästä. Täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 35 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

22 artikla
Käyttäjäpalaute palveluväylän palveluista

1.Jotta voidaan kerätä suoraan tietoa käyttäjien tyytyväisyydestä palveluväylän tarjoamiin palveluihin, komissio tarjoaa käyttäjille palveluväylän kautta käyttäjäystävällisen välineen, jonka kautta he voivat välittömästi käytettyään jotakin 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua palvelua esittää nimettömästi kommentteja palveluväylän kautta tarjottujen palvelujen ja yhteisen käyttöliittymän laadusta ja käytettävyydestä.

2.Toimivaltaisten viranomaisten ja komission on sisällytettävä asianmukainen linkki tähän välineeseen kaikille verkkosivustoille, jotka ovat osa palveluväylää. Toimivaltaisten viranomaisten on tehtävä yhteistyötä komission kanssa ja sisällytettävä tämä väline verkkosivustoille, joista ne ovat vastuussa.

3.Komissiolla ja kansallisilla koordinaattoreilla on oltava suora pääsy välineen kautta kerättyyn käyttäjäpalautteeseen, jotta voidaan puuttua esiin tuotuihin mahdollisiin ongelmiin.

4.Poiketen siitä, mitä 2 kohdassa säädetään, toimivaltaisten viranomaisten ei edellytetä sisällyttävän 1 kohdassa tarkoitettua käyttäjäpalautevälinettä verkkosivustoille, jotka on linkitetty palveluväylään, jos näillä verkkosivustoilla on käytettävissä palvelun laadun seuraamiseksi käyttäjäpalautemekanismi, jossa on samanlaiset toiminnot kuin 1 kohdassa tarkoitetulla välineellä. Toimivaltaisten viranomaisten on kerättävä käyttäjäpalautevälineen kautta saatu käyttäjäpalaute ja jaettava se komission ja muiden jäsenvaltioiden kansallisten koordinaattoreiden kanssa.

5.Komissio hyväksyy täytäntöönpanosäädöksiä, joissa annetaan käyttäjäpalautteen keruuta ja jakamista koskevat säännöt. Täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 35 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

23 artikla
Sisämarkkinoiden toiminnasta raportoiminen

1.Komissio

a)tarjoaa palveluväylän käyttäjille käyttäjäystävällisen välineen, jolla he voivat tuoda nimettömästi esiin esteet, joita he ovat kohdanneet käyttäessään sisämarkkinaoikeuksiaan;

b)kerää tietoa neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluista niihin esitettyjen pyyntöjen aiheesta ja annetuista vastauksista.

2.Komissio julkaisee nimettömässä muodossa verkossa katsauksen ongelmiin, jotka ovat tulleet esiin 1 kohdan mukaisesti kerättyjen tietojen perusteella.

3.Jäsenvaltiot ja komissio analysoivat ja tutkivat esiin tuotuja ongelmia ja käsittelevät niitä mahdollisuuksien mukaan asianmukaisin tavoin.

VII luku
Palveluväylän hallinto

24 artikla
Kansalliset koordinaattorit

1.Kunkin jäsenvaltion on nimitettävä kansallinen koordinaattori. Edellä 6, 14, 16, 17, 20 ja 22 artiklan mukaisten velvollisuuksiensa lisäksi kansalliset koordinaattorit

a)toimivat kansallisena yhteyspisteenä kaikissa palveluväylään liittyvissä asioissa;

b)vastaavat yhteydenpidosta komissioon kaikissa palveluväylään liittyvissä asioissa;

c)edistävät 7–13 artiklan yhdenmukaista soveltamista kansallisten viranomaisten parissa;

d)varmistavat 14 artiklan 2 kohdan c alakohdassa tarkoitettujen suositusten asianmukaisen täytäntöönpanon.

2.Kunkin jäsenvaltion on ilmoitettava muille jäsenvaltiolle ja komissiolle kansallisen koordinaattorinsa nimi ja yhteystiedot.

25 artikla
Koordinointiryhmä

Perustetaan koordinointiryhmä, jäljempänä ’palveluväylän koordinointiryhmä’. Se koostuu kansallisista koordinaattoreista ja sen puheenjohtajana toimii komission edustaja. Se vahvistaa työjärjestyksensä. Komissio huolehtii sihteeristötehtävistä.

26 artikla
Palveluväylän koordinointiryhmän tehtävät

1.Palveluväylän koordinointiryhmä tukee palveluväylän täytäntöönpanoa. Erityisesti se

a)helpottaa parhaiden toimintatapojen vaihtoa ja säännöllistä päivittämistä;

b)keskustelee tietojen esittämiseen liittyvistä parannuksista liitteessä I luetelluilla aloilla;

c)keskustelee vuotuisen työohjelman luonnoksesta;

d)avustaa komissiota vuotuisen työohjelman toteuttamisen seurannassa;

e)avustaa komissiota 7–11 ja 13 artiklassa esitettyjen vaatimusten noudattamisen seurannassa;

f)tiedottaa 5 artiklan 2 kohdan täytäntöönpanosta;

g)antaa lausuntoja ja suosittelee toimia toimivaltaisille viranomaisille ja komissiolle, jotta vältetään tai poistetaan palveluväylän kautta saatavilla olevien palvelujen tarpeeton päällekkäisyys;

h)antaa lausuntoja menettelyistä tai organisatorisista toimenpiteistä, jotta voidaan puuttua tehokkaasti käyttäjien esiin tuomiin mahdollisiin ongelmiin palvelujen laadussa, tai esittää ehdotuksia laadun parantamiseksi;

i)keskustelee palveluväylän kautta tarjottavien palvelujen laatuvaatimuksiin liittyvistä aiheista;

j)avustaa komissiota 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen palvelujen organisoinnissa, rakenteessa ja esittämisessä yhteisessä käyttöliittymässä;

k)helpottaa koordinoitujen edistämistoimien kehittämistä ja toteuttamista;

l)tekee yhteistyötä tieto-, neuvonta tai ongelmanratkaisupalvelujen tai -verkostojen hallintoelinten kanssa.

2.Komissio voi kuulla koordinointiryhmää mistä tahansa tämän asetuksen soveltamiseen liittyvästä seikasta.

27 artikla
Vuotuinen työohjelma

1.Komissio hyväksyy vuotuisen työohjelman, jossa täsmennetään erityisesti

a)toimet tietojen esittämistavan toteuttamiseksi liitteessä I luetelluilla aloilla;

b)vaaditut toimet, joilla varmistetaan 5 ja 11 artiklan noudattaminen;

c)vaaditut toimet, joilla varmistetaan 7–10 artiklassa esitettyjen vaatimusten johdonmukainen noudattaminen;

d)toiminta, joka liittyy palveluväylän edistämiseen 20 artiklan mukaisesti.

2.Laatiessaan vuotuisen työohjelman luonnosta komissio ottaa huomioon 22 artiklan mukaisesti kerätyn käyttäjäpalautteen. Ennen vuotuisen työohjelman hyväksymistä komissio toimittaa luonnoksen koordinointiryhmälle keskusteltavaksi.

VIII luku
Loppusäännökset

28 artikla
Kustannukset

1.Euroopan unionin yleisestä talousarviosta katetaan seuraavat:

a)tämän asetuksen täytäntöönpanoa unionin tasolla tukevien tietoteknisten välineiden kehittäminen ja ylläpito;

b)palveluväylän edistäminen unionin tasolla;

c)2 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettujen tietojen ja 11 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettujen menettelyjen hoitamista varten tarkoitettujen ohjeiden tietyn jäsenvaltiokohtaisen enimmäismäärän kääntäminen jollekin muulle unionin viralliselle kielelle kuin kyseisen maan kielelle.

2.Kansallisiin verkkoportaaleihin, tiedotusfoorumeihin, neuvontapalveluihin ja jäsenvaltion tasolla vahvistettuihin menettelyihin liittyvät kustannukset katetaan asianomaisten jäsenvaltioiden talousarviosta, ellei unionin lainsäädännössä toisin säädetä.

29 artikla
Henkilötietojen suoja

Toimivaltaisten viranomaisten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä tämän asetuksen puitteissa on noudatettava [direktiiviä 95/46/EY] [Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EU) 2016/679]. Komission suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä tämän asetuksen puitteissa on noudatettava asetuksen (EU) 00/0000 [asetuksen 45/2001 korvaava uusi asetus] säännöksiä.

30 artikla
Yhteistyö muiden tieto- ja neuvontaverkostojen kanssa

1.Komissio päättää, mitkä olemassa olevat epäviralliset hallintojärjestelyt jonkin liitteessä III luetellun neuvonta- tai ongelmanratkaisupalvelun tai jonkin liitteen I kattaman tietojen alan osalta sisällytetään palveluväylän koordinointiryhmään.

2.Jos tieto- ja neuvontapalvelu tai -verkosto on perustettu sitovalla unionin säädöksellä jollakin liitteen I kattamalla tietojen alalla, komissio koordinoi palveluväylän koordinointiryhmän ja tällaisten palvelujen tai verkostojen hallintoelinten työtä, jotta saadaan synergiaetuja ja vältetään päällekkäisyys.

31 artikla
Suhde muihin unionin oikeuden säännöksiin

Jos tämän asetuksen säännökset ovat ristiriidassa jonkin toisen unionin säädöksen säännösten kanssa, joilla säännellään tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvan aiheen erityisiä näkökohtia, kyseisen toisen unionin säädöksen säännökset ovat ensisijaisia.

32 artikla
Sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmä

1.Edellä 11 artiklan 4 kohdan soveltamiseksi käytetään asetuksella (EU) N:o 1024/2012 perustettua sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmää.

2.Komissio voi päättää käyttää sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmää linkkien sähköisenä rekisterinä 16 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

33 artikla
Kertomukset ja uudelleentarkastelu

Komissio tarkastelee asetuksen soveltamista neljän vuoden kuluttua asetuksen voimaantulosta ja joka toinen vuosi sen jälkeen ja toimittaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle arviointikertomuksen palveluväylän ja sisämarkkinoiden toiminnasta 21, 22 ja 23 artiklan mukaisesti kerättyjen tilastotietojen ja palautteen perusteella. Tarkastelussa arvioidaan erityisesti asetuksen 12 artiklan soveltamisalaa ottaen huomioon teknologian, markkinoiden ja lainsäädännön kehitys siltä osin kuin on kyse näytön vaihtamisesta toimivaltaisten viranomaisten välillä.

34 artikla
Siirretyn säädösvallan käyttäminen

1.Komissiolle siirrettyä valtaa antaa delegoituja säädöksiä koskevat tässä artiklassa säädetyt edellytykset.

2.Siirretään komissiolle [...] päivästä [...]kuuta [...] viiden vuoden ajaksi 21 artiklan 3 kohdassa tarkoitettu valta antaa delegoituja säädöksiä. Komissio laatii siirrettyä säädösvaltaa koskevan kertomuksen viimeistään yhdeksän kuukautta ennen tämän viiden vuoden kauden päättymistä. Säädösvallan siirtoa jatketaan ilman eri toimenpiteitä samanpituisiksi kausiksi, jollei Euroopan parlamentti tai neuvosto vastusta tällaista jatkamista viimeistään kolme kuukautta ennen kunkin kauden päättymistä.

3.Euroopan parlamentti tai neuvosto voi milloin tahansa peruuttaa 21 artiklan 3 kohdassa tarkoitetun säädösvallan siirron. Peruuttamispäätöksellä lopetetaan tuossa päätöksessä mainittu säädösvallan siirto. Peruuttaminen tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona sitä koskeva päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai jonakin myöhempänä, kyseisessä päätöksessä mainittuna päivänä. Peruuttamispäätös ei vaikuta jo voimassa olevien delegoitujen säädösten pätevyyteen.

4.Heti kun komissio on antanut delegoidun säädöksen, komissio antaa sen tiedoksi yhtäaikaisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

5.Edellä olevan 21 artiklan 3 kohdan nojalla annettu delegoitu säädös tulee voimaan ainoastaan, jos Euroopan parlamentti tai neuvosto ei ole kahden kuukauden kuluessa siitä, kun asianomainen säädös on annettu tiedoksi Euroopan parlamentille ja neuvostolle, ilmaissut vastustavansa sitä tai jos sekä Euroopan parlamentti että neuvosto ovat ennen mainitun määräajan päättymistä ilmoittaneet komissiolle, että ne eivät vastusta säädöstä. Euroopan parlamentin tai neuvoston aloitteesta tätä määräaikaa jatketaan kahdella kuukaudella.

35 artikla
Komiteamenettely

1.Komissiota avustaa komitea. Tämä komitea on asetuksessa (EU) N:o 182/2011 tarkoitettu komitea.

2.Kun viitataan tähän kohtaan, sovelletaan asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklaa.

36 artikla
Asetuksen (EU) N:o 1024/2012 muuttaminen

Muutetaan asetus (EU) N:o 1024/2012 seuraavasti:

1)    Korvataan 1 artikla seuraavasti:

”1 artikla
Kohde

Tässä asetuksessa vahvistetaan säännöt, jotka koskevat sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmän, jäljempänä ’IMI’, käyttöä seuraavien toimijoiden, jäljempänä ’IMI-toimijat’, välisessä hallinnollisessa yhteistyössä, mukaan luettuna henkilötietojen käsittely:

a)    jäsenvaltioiden toimivaltaiset viranomaiset;

b)    jäsenvaltioiden toimivaltaiset viranomaiset ja komissio;

c)    jäsenvaltioiden toimivaltaiset viranomaiset, komissio sekä unionin elimet, laitokset ja virastot.”

2)    Korvataan 3 artiklan 1 kohta seuraavasti:

”1. IMIä käytetään tietojen, mukaan luettuna henkilötietojen, vaihtamiseen IMI-toimijoiden kesken sekä kyseisten tietojen käsittelyyn jompaakumpaa seuraavaa tarkoitusta varten:

a)    hallinnollinen yhteistyö, jota edellytetään liitteessä lueteltujen säädösten mukaisesti;

b)    hallinnollinen yhteistyö, joka on 4 artiklan mukaisesti toteutetun pilottihankkeen kohteena.”

3)    Muutetaan 5 artiklan toinen kohta seuraavasti:

a) Korvataan a alakohta seuraavasti:

”a) ’IMIllä’ komission käyttöön asettamaa sähköistä työvälinettä, jolla helpotetaan hallinnollista yhteistyötä jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten välillä sekä jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten, komission ja unionin elinten, laitosten ja virastojen kesken;”;

b) Korvataan b alakohta seuraavasti:

”b) ’hallinnollisella yhteistyöllä’ IMI-toimijoiden välistä yhteistoimintaa, joka perustuu tietojenvaihtoon ja -käsittelyyn unionin lainsäädännön soveltamisen parantamiseksi;”;

c) Poistetaan g alakohta.

4)    Lisätään 8 artiklan 1 kohtaan alakohta seuraavasti:

”f) koordinoinnin varmistaminen unionin elinten, laitosten ja virastojen kanssa ja sen varmistaminen, että niillä on pääsy IMI-järjestelmään.”;

5)    Korvataan 9 artiklan 4 kohta seuraavasti:

”4. Jäsenvaltioiden, komission ja unionin muiden elinten, laitosten ja virastojen on otettava käyttöön asianmukaiset keinot sen varmistamiseksi, että IMI-käyttäjät saavat IMIssä käsiteltäviä henkilötietoja vain silloin, kun ne todella tarvitsevat niitä, ja vain sillä sisämarkkina-alueella tai -alueilla, jolle tai joille niille on myönnetty tiedonsaantioikeudet 3 kohdan mukaisesti.”;

6)    Muutetaan 21 artikla seuraavasti:

a)    Korvataan 2 kohta seuraavasti:

”2. Euroopan tietosuojavaltuutetun vastuulla on seurata ja varmistaa, että tämän asetuksen säännöksiä sovelletaan, kun komissio tai muut unionin elimet, laitokset ja virastot IMI-toimijoina käsittelevät henkilötietoja. [Asetuksen (EU) 201Y/XX] 58 ja 59 artiklassa tarkoitettuja tehtäviä ja toimivaltaa sovelletaan vastaavasti.”;

b)    Korvataan 3 kohta seuraavasti:

”3. Kansalliset valvontaviranomaiset ja Euroopan tietosuojavaltuutettu tekevät toimivaltuuksiensa puitteissa yhteistyötä sen varmistamiseksi, että IMIä ja sitä, miten IMI-toimijat käyttävät sitä, valvotaan koordinoidusti [asetuksen (EU) 201Y/XX] 62 artiklan mukaisesti.”;

c)    Poistetaan 4 kohta.

7)    Poistetaan 29 artiklan 1 kohta.

(8)    Lisätään liitteeseen 12 kohta seuraavasti:

”12. Euroopan parlamentin ja neuvoston [asetus (EU) 201Y/XX] tietoja, menettelyjä sekä neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluja tarjoavan yhteisen digitaalisen palveluväylän perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1024/2012 muuttamisesta, [11 artiklan 4 kohta].”

37 artikla
Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Asetuksen 2 ja 4–11 artiklaa, 12 artiklan 1–6 ja 8 kohtaa, 13 ja 14 artiklaa, 15 artiklan 1–3 kohtaa, 16 ja 17 artiklaa, 21 artiklan 1 ja 2 kohtaa, 22 artiklan 1–4 kohtaa ja 23 artiklaa sovelletaan [kaksi vuotta asetuksen voimaantulosta] lähtien.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä

Euroopan parlamentin puolesta    Neuvoston puolesta

Puhemies    Puheenjohtaja

SÄÄDÖSEHDOTUKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS

1.PERUSTIEDOT EHDOTUKSESTA/ALOITTEESTA

1.1.Ehdotuksen/aloitteen nimi

1.2.Toimintalohko(t) toimintoperusteisessa johtamis- ja budjetointijärjestelmässä (ABM/ABB)

1.3.Ehdotuksen/aloitteen luonne

1.4.Tavoite (Tavoitteet)

1.5.Ehdotuksen/aloitteen perustelut

1.6.Toiminnan ja sen rahoitusvaikutusten kesto

1.7.Hallinnointitapa (Hallinnointitavat)

2.HALLINNOINTI

2.1.Seuranta- ja raportointisäännöt

2.2.Hallinnointi- ja valvontajärjestelmä

2.3.Toimenpiteet petosten ja sääntöjenvastaisuuksien ehkäisemiseksi

3.EHDOTUKSEN/ALOITTEEN ARVIOIDUT RAHOITUSVAIKUTUKSET

3.1.Kyseeseen tulevat monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeet ja menopuolen budjettikohdat

3.2.Arvioidut vaikutukset menoihin 

3.2.1.Yhteenveto arvioiduista vaikutuksista menoihin

3.2.2.Arvioidut vaikutukset toimintamäärärahoihin

3.2.3.Arvioidut vaikutukset hallintomäärärahoihin

3.2.4.Yhteensopivuus nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen kanssa

3.2.5.Ulkopuolisten tahojen rahoitusosuudet

3.3.Arvioidut vaikutukset tuloihin

SÄÄDÖSEHDOTUKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS

1.PERUSTIEDOT EHDOTUKSESTA/ALOITTEESTA

1.1.Ehdotuksen/aloitteen nimi

Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi tietoja, menettelyjä sekä neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluja tarjoavan yhteisen digitaalisen palveluväylän perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1024/2012 muuttamisesta

1.2.Toimintalohko(t) toimintoperusteisessa johtamis- ja budjetointijärjestelmässä (ABM/ABB) 41  

Osasto 02: Sisämarkkinat, teollisuus, yrittäjyys ja pk-yritykset

Toiminto 02 02: Yritysten kilpailukyky ja pienet ja keskisuuret yritykset

Toiminto 02 03: Tavaroiden ja palveluiden sisämarkkinat

1.3.Ehdotuksen/aloitteen luonne

 Ehdotus/aloite liittyy uuteen toimeen 

Ehdotus/aloite liittyy uuteen toimeen, joka perustuu pilottihankkeeseen tai valmistelutoimeen 42 . 

Ehdotus/aloite liittyy käynnissä olevan toimen jatkamiseen. 

Ehdotus/aloite liittyy toimeen, joka on suunnattu uudelleen.

1.4.Tavoite (Tavoitteet)

1.4.1.Komission monivuotinen strateginen tavoite (monivuotiset strategiset tavoitteet), jonka (joiden) saavuttamista ehdotus/aloite tukee

Toukokuussa 2015 annetussa komission tiedonannossa Digitaalisten sisämarkkinoiden strategia Euroopalle ehdotettiin digitaalista palveluväylää kaikkien tarvittavien tiedotus-, neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelujen laajentamiseksi, parantamiseksi ja järkeistämiseksi, jotta voidaan toimia tehokkaasti valtioiden rajojen yli ja antaa käyttäjille mahdollisuus hoitaa yleisimmät kansalliset menettelyt sähköisesti.

Myös lokakuussa 2015 julkaistussa sisämarkkinastrategiassa esitettiin digitaalista palveluväylää keinona vastata startup-yritysten erityisvaatimuksiin.

Sekä kilpailukykyneuvosto (maaliskuussa 2015 ja helmikuussa 2016 annetuissa päätelmissään) että Euroopan parlamentti (tammikuussa 2016) suhtautuivat myönteisesti käsitteeseen.

Yleisenä poliittisena tavoitteena on helpottaa sisämarkkinoiden tehokasta toimintaa vähentämällä tai poistamalla tekijöitä, jotka edelleen estävät rajatylittävää liiketoimintaa ja kansalaisten liikkuvuutta. Kun autetaan kansalaisia, pk-yrityksiä ja startup-yrityksiä hyötymään sisämarkkinoista, edistetään kilpailukykyä, työllisyyttä ja kasvua.

Ehdotuksella pyritään poistamaan tekijöitä, jotka estävät tietojen tarjoamisen, sähköisten menettelyjen käyttömahdollisuudet sekä neuvontapalvelujen käytön valtioiden rajojen yli ja sähköisesti. Sillä vähennetään tiedonkeruuseen ja hallinnollisiin menettelyihin liittyviä liiketoimintakustannuksia ja kannustetaan näin kansalaisia ja yrityksiä käyttämään sisämarkkinaoikeuksiaan.

1.4.2.Erityistavoite (erityistavoitteet) sekä toiminto (toiminnot) toimintoperusteisessa johtamis- ja budjetointijärjestelmässä

Erityistavoite nro

Digitaalisella palveluväylällä pyritään varmistamaan erityisesti seuraavat:

- asetetaan sähköisesti saataville tiedot EU-oikeuksista ja kansallisista säännöistä ja menettelyistä, joita kansalaiset ja yritykset tarvitsevat voidakseen käyttää sisämarkkinaoikeuksiaan;

- vahvistetaan vähimmäislaatuvaatimukset, jotka tiedotus- ja neuvontapalvelujen ja menettelyjen on täytettävä;

- asetetaan keskeiset kansalliset menettelyt sähköisesti käytettäväksi;

- asetetaan tiedot ja menettelyt täysin rajatylittävien käyttäjien saataville;

- lisätään tietämystä tarjottavista palveluista ja helpotetaan tiedotus- ja neuvontapalvelujen löytämistä ja parannetaan niiden koordinointia;

- kerätään ja analysoidaan järjestelmällisesti kansalaisilta ja yrityksiltä saatua palautetta, jotta voidaan parantaa palvelujen laatua ja havaita sisämarkkinaesteitä.

Toiminto (toiminnot) toimintoperusteisessa johtamis- ja budjetointijärjestelmässä

Luku 02 02: Yritysten kilpailukyky ja pienet ja keskisuuret yritykset

Luku 02 03: Tavaroiden ja palveluiden sisämarkkinat

1.4.3.Odotettavissa olevat tulokset ja vaikutukset

Selvitys siitä, miten ehdotuksella/aloitteella on tarkoitus vaikuttaa edunsaajien/kohderyhmän tilanteeseen

Digitaalisen palveluväylän odotetaan

- vähentävän hallinnollista rasitetta, joka kohdistuu kansalaisiin ja yrityksiin, jotka haluavat käyttää sisämarkkinaoikeuksiaan rajaylittävän toiminnan tai kansalaisten vapaan liikkuvuuden puitteissa. Helpottamalla tietojen, menettelyjen ja neuvontapalvelujen saatavuutta aloitteella säästetään kansalaisten ja yritysten aikaa ja rahaa.

- parantavan palvelujen laatua kansalaisten ja yritysten kannalta.

- vähentävän menettelyjen hoitamiseen liittyviä jäsenvaltioiden hallinnollisia kustannuksia ja parantavan kansallisten sääntöjen noudattamista.

1.4.4.Tulos- ja vaikutusindikaattorit

Selvitys siitä, millaisin indikaattorein ehdotuksen/aloitteen toteuttamista seurataan

Seuraavaa indikaattorijoukkoa on harkittu:

- niiden yritysten ja kansalaisten prosenttiosuus, jotka ilmoittavat löytäneensä etsimänsä tiedot;

- suuntaukset kuukausittaisten käyttäjien keskimäärässä;

- niiden yritysten ja kansalaisten prosenttiosuus, jotka ilmoittavat löytäneensä helposti etsimänsä tiedot;

- niiden yritysten ja kansalaisten prosenttiosuus, jotka ilmoittavat olevansa tyytyväisiä laatuun (kriteerien perusteella);

- niiden yritysten ja kansalaisten prosenttiosuus, jotka ilmoittavat pystyneensä hoitamaan saatavilla olevat menettelyt täysin sähköisesti;

- niiden rajatylittävien yritysten ja kansalaisten prosenttiosuus, jotka ilmoittavat pystyneensä hoitamaan saatavilla olevat menettelyt täysin sähköisesti;

- niiden sisämarkkinoiden esteitä koskevien tietojen käytettävyys, jotka on saatu käyttäjäpalautevälineestä ja neuvontapalveluista, sekä näistä laadittujen raporttien laatu.

1.5.Ehdotuksen/aloitteen perustelut

1.5.1.Tarpeet, joihin ehdotuksella/aloitteella vastataan lyhyellä tai pitkällä aikavälillä

Ehdotuksella pyritään keventämään kansalaisiin ja yrityksiin kohdistuvaa hallinnollista rasitetta

- helpottamalla sellaisten tietojen saantia, jotka koskevat sisämarkkinoiden alalla annetuista unionin säädöksistä johtuvia oikeuksia, velvollisuuksia ja sääntöjä;

- helpottamalla sellaisten neuvontapalvelujen käyttömahdollisuuksia, jotka täydentävät sähköisesti tarjottavia tietoja;

- helpottamalla menettelyjen käyttömahdollisuuksia digitalisoinnin kautta ja helpottamalla niiden käytettävyyttä valtioiden rajojen yli;

- vahvistamalla vähimmäislaatuvaatimukset tiedotus-, neuvonta- ja ongelmanratkaisupalvelujen ja menettelyjen osalta ja varmistamalla näiden vaatimusten täytäntöönpanon keräämällä käyttäjäpalautetta ja tilastotietoja.

1.5.2.EU:n osallistumisesta saatava lisäarvo

Digitaalisen palveluväylän päätavoitteena on parantaa sisämarkkinoiden toimintaa sekä kansalaisten että yritysten kannalta ja lisätä näin pk-yrityksten kilpailukykyä.

Tätä tavoitetta ei voida riittävällä tavalla saavuttaa ilman EU:n tason toimia. Nykyisten tieto- ja neuvontapalvelujärjestelmien yhdenmukaisuus on puutteellista, koska näitä EU:n tason toimilla perustettuja järjestelmiä ei ole riittävästi liitetty toisiinsa eivätkä ne ole riittävän käyttäjäystävällisiä. Niistä puuttuu yhteinen lähestymistapa, jolla varmistettaisiin laatu vähimmäislaatuvaatimusten kautta. Lainsäädäntöpuitteet edistävät synergiaa, mutta jäsenvaltiot eivät ole hyödyntäneet sitä riittävällä tavalla (sitovien velvoitteiden puuttuessa).

Lisäksi jäsenvaltioiden tähänastiset yksittäiset toimet ovat johtaneet merkittäviin lähestymistapaeroihin, jotka aiheuttavat lisäkustannuksia yrityksille, etenkin pk-yrityksille, rajaylittävissä tilanteissa eivätkä kannusta niitä laajentamaan toimintaansa kansainvälisesti.

Digitaalisesta palveluväylästä saatava EU:n tasoinen lisäarvo on se, että sillä vähennetään hajanaisuutta ulottamalla jo monilla aloilla vahvistetut hyvät toimintatavat kattavaksi palvelupaketiksi, joka tarjotaan EU:n kansalaisille ja yrityksille.

1.5.3.Vastaavista toimista saadut kokemukset

Sekä Euroopan että jäsenvaltioiden tasolle on viime vuosikymmenien aikana perustettu erilaisia portaaleja ja yhteyspisteitä, joilla on pyritty vastaamaan näihin tarpeisiin. Tietyillä sektoreilla on käynnissä tai suunnitteilla useita EU-aloitteita, joilla autetaan ulkomaisia käyttäjiä hyödyntämään sähköisiä menettelyjä. Näihin kuuluvat mm. seuraavat: palveludirektiivillä perustetut keskitetyt asiointipisteet tarjoamaan palvelujen tarjoamisen kannalta merkityksellisiä tietoja ja neuvontapalveluja sekä mahdollisuus hoitaa niihin liittyviä menettelyjä sähköisesti; tuotekohtaisten teknisten sääntöjen saamista varten perustetut tuoteyhteyspisteet ja rakennusalan tuoteyhteyspisteet; toiseen valtioon muuttavien ammatinharjoittajien avuksi perustetut ammattipätevyyden tunnustamiseen liittyvät tukikeskukset. Verkostot, kuten Euroopan kuluttajakeskukset, jotka edistävät EU:n kuluttajien oikeuksien ymmärtämistä ja avustavat verkoston toisessa maassa (matkan aikana tai verkon kautta) tehtyihin ostoksiin liittyvien kiistojen ratkaisussa, sekä SOLVIT, jolla tarjotaan nopeita, tehokkaita ja epävirallisia ratkaisuja yksittäisille kansalaisille ja yrityksille, jos viranomaiset kiistävät heidän EU-oikeutensa sisämarkkinoilla. EU:n tasolla on perustettu useita tietoportaaleja, kuten Sinun Eurooppasi tai Euroopan oikeusportaali, jotka antavat tietoja EU:n ja kansallisen tason säännöistä.

Näistä pyrkimyksistä huolimatta nykyinen tarjonta on kansalaisten ja yritysten kannalta erittäin hajanainen. Merkittäviä ongelmia ovat edelleen verkossa olevien tietojen ja menettelyjen puutteellinen saatavuus, palvelujen heikko laatu, tietämättömyys tietojen ja palvelujen sähköisestä saatavuudesta, vaikea löydettävyys ja se, että muut kuin kansalliset käyttäjät eivät pysty käyttämään palveluja.

1.5.4.Yhteensopivuus muiden kyseeseen tulevien välineiden kanssa ja mahdolliset synergiaedut

Digitaalinen palveluväylä on osa sähköisen hallinnon toimintasuunnitelmaa, johon sisältyy myös muita toimia, joilla edistetään digitaalisen palveluväylän onnistumista, kuten yhden kerran periaate.

Ehdotus on yhdenmukainen digitalisaatiokehitystä koskevan komission tavoitteen kanssa: parannetaan verkkonäkyvyyttä ja vältetään uusien portaalien ja yhteyspisteiden aiheuttamaa lisäpirstaloitumista.

Myös asiakirjojen julkista saamista koskeva asetus on merkityksellinen tässä yhteydessä, koska siinä edellytetään jäsenvaltioiden hyväksyvän tiettyjä asiakirjoja kansalaisilta ilman lisätodentamista ja kääntämistä vuoden 2018 loppuun mennessä.

Muita digitaalista palveluväylää täydentäviä ja sen kannalta merkityksellisiä toimia ovat sähköisten henkilökorttien ja allekirjoitusten käyttöönotto sähköistä tunnistamista koskevalla asetuksella (eIDAS), Euroopan oikeusportaali (mukaan luettuna kaupparekistereiden yhteenliittämisjärjestelmä BRIS), alv-tietoportaali, maksukyvyttömyysrekisterien sähköinen yhteenliittäminen sekä suunnitteilla oleva yhtiöoikeusaloite, jolla helpotettaisiin digitaalisia ratkaisuja yrityksen koko elinkaaren aikana. Palveluväylä on yhdenmukainen myös eurooppalaisia yhteentoimivuusperiaatteita koskevan tarkistuksen kanssa.

Digitaalinen palveluväylä on täysin yhteensopiva näiden aloitteiden kanssa, joilla pyritään parantamaan tietojen tarjoamista sähköisesti tai digitalisoituja menettelyjä sekä EU:n että jäsenvaltioiden tasolla.

1.6.Toiminnan ja sen rahoitusvaikutusten kesto

◻ Ehdotuksen/aloitteen mukaisen toiminnan kesto on rajattu. 

   Ehdotuksen/aloitteen mukainen toiminta alkaa [PP/KK]VVVV ja päättyy [PP/KK]VVVV.

   Rahoitusvaikutukset alkavat vuonna VVVV ja päättyvät vuonna VVVV.

⌧ Ehdotuksen/aloitteen mukaisen toiminnan kestoa ei ole rajattu.

Käynnistysvaihe alkaa vuonna 2018 ja päättyy vuonna 2020,

minkä jälkeen toteutus täydessä laajuudessa.

1.7.Hallinnointitapa (Hallinnointitavat) 43  

Suora hallinnointi, jonka komissio toteuttaa käyttämällä

yksiköitään, myös unionin edustustoissa olevaa henkilöstöään

   toimeenpanovirastoja

hallinnointi yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa

Välillinen hallinnointi, jossa täytäntöönpanotehtäviä on siirretty:

kolmansille maille tai niiden nimeämille elimille

kansainvälisille järjestöille ja niiden erityisjärjestöille (tarkennettava)

Euroopan investointipankille tai Euroopan investointirahastolle

varainhoitoasetuksen 208 ja 209 artiklassa tarkoitetuille elimille

julkisoikeudellisille yhteisöille

sellaisille julkisen palvelun tehtäviä hoitaville yksityisoikeudellisille elimille, jotka antavat riittävät rahoitustakuut

sellaisille jäsenvaltion yksityisoikeuden mukaisille elimille, joille on annettu tehtäväksi julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuden täytäntöönpano ja jotka antavat riittävät rahoitustakuut

henkilöille, joille on annettu tehtäväksi toteuttaa SEU-sopimuksen V osaston mukaisia yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan erityistoimia ja jotka nimetään asiaa koskevassa perussäädöksessä.

Jos käytetään useampaa kuin yhtä hallinnointitapaa, huomautuksille varatussa kohdassa olisi annettava lisätietoja.

2.HALLINNOINTI

2.1.Seuranta- ja raportointisäännöt

Ilmoitetaan sovellettavat aikavälit ja edellytykset.

Komissio toimittaa viimeistään kahden vuoden kuluttua asetuksen voimaantulosta ja joka toinen vuosi sen jälkeen Euroopan parlamentille ja neuvostolle arviointikertomuksen palveluväylän toiminnasta kerättyjen tilastotietojen ja palautteen perusteella.

2.2.Hallinnointi- ja valvontajärjestelmä

2.2.1.Todetut riskit

Digitaalisen palveluväylän menestyksekkään täytäntöönpanon pääasiallisena riskinä on se, että jäsenvaltiot, jotka ovat tällä hetkellä jäljessä (tietojen ja menettelyjen saatavuus sähköisesti, etenkin ulkomaiden kansalaisten osalta) eivät pysty kirimään eroa umpeen riittävän nopeasti. Suunnitellun hallintorakenteen, joka perustuu jäsenvaltioiden ja komission erittäin tiiviiseen yhteistyöhön, ja mahdollisuuden hyödyntää ERI-rahastojen rahoitusta pitäisi kuitenkin auttaa siinä, että kaikki jäsenvaltiot saadaan samalle viivalle.

Toinen näkökohta on, että digitaalisen palveluväylän väline näytön vaihtamista varten perustuu IMI-järjestelmän toimintoihin ja muihin teknisiin keinoihin. IMIn yleinen riskikehys, mukaan lukien operatiiviset riskit, on yksilöity asetuksen (EU) N:o 1024/2012 (”IMI-asetus”) yhteydessä. Komissio on IMI-järjestelmävastaava ja vastuussa sen päivittäisestä toiminnasta, ylläpidosta ja kehittämisestä. Järjestelmän on kehittänyt ja sitä isännöi sisäinen toimittaja, millä varmistetaan toiminnan jatkuvuus. Muihin teknisiin keinoihin liittyvät riskit ovat vähäiset sen ansiosta, että IMI-järjestelmän toimintoja voidaan käyttää siihen asti, että asianmukaiset tekniset keinot ovat käytettävissä.

Myös tietosuojakysymyksiin liittyy riskejä, mutta nämä katetaan henkilötietojen suojaa koskevalla 29 artiklalla.

2.2.2.Tiedot käyttöön otetusta sisäisen valvonnan järjestelmästä.

Muiden 2.2.1 kohdassa mainittujen yleisten riskien ehkäisemiseksi komissio tarjoaa kaikille sidosryhmille (eli jäsenvaltioiden viranomaisille, ammattielimille jne.) tukea (esim. koordinointiryhmän kokoukset, työpajat) ja edistää aktiivisesti uuden järjestelmän käyttöönottoa ja käyttöä. Jäsenvaltioilta edellytetään myös ehdotetusta välineestä saatavan hyödyn esille tuomista.

Digitaalisen palveluväylän operationaaliset näkökohdat hoitaa komissio, joka varmistaa korkeatasoisen seurannan ja valvonnan. Säännölliset kokoukset ja raportointivälineet helpottavat tietotekniikan ylläpito- ja kehitystyön tarkkaa seurantaa.

Lisäksi Euroopan tietosuojavaltuutettu varmistaa, että komission suorittama henkilötietojen käsittely tapahtuu sovellettavien sääntöjen mukaisesti. Kansalliset tietosuojaviranomaiset valvovat jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten harjoittamaa henkilötietojen käsittelyä.

2.2.3.Arvio tarkastusten kustannustehokkuudesta ja odotettavissa olevasta virheriskin tasosta

Yleisiä riskejä käsitellään asianmukaisilla toimenpiteillä, myös tarjoamalla apua ja tietoja niille, joita asia koskee.

2.3.Toimenpiteet petosten ja sääntöjenvastaisuuksien ehkäisemiseksi

Ilmoitetaan käytössä olevat ja suunnitellut torjunta- ja suojatoimenpiteet

Petosten, korruption ja muun laittoman toiminnan torjumiseksi digitaaliseen palveluväylään sovelletaan rajoituksitta komission toimintaan tavanomaisesti sovellettavia säännöksiä, kuten Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) tutkimuksista 11 päivänä syyskuuta 2013 annettua Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EU, EURATOM) N:o 883/2013.

3.EHDOTUKSEN/ALOITTEEN ARVIOIDUT RAHOITUSVAIKUTUKSET

3.1.Kyseeseen tulevat monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeet ja menopuolen budjettikohdat

·Talousarviossa jo olevat budjettikohdat

Monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeiden ja budjettikohtien mukaisessa järjestyksessä

Monivuotisen rahoituskehyksen otsake

Budjettikohta

Määrärahalaji

Rahoitusosuudet

Numero ja nimike

JM/EI-JM 44

EFTA-mailta 45

ehdokasmailta 46

kolmansilta mailta

Varainhoitoasetuksen 21 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetut rahoitusosuudet

1A

02 02 01

Yrittäjyyden edistäminen sekä unionin yritysten kilpailukyvyn ja markkinoille pääsyn parantaminen

Jaks.

KYLLÄ

KYLLÄ

KYLLÄ

EI

1A

02 03 01

Tavaroiden ja palvelujen sisämarkkinoiden toiminta ja kehittäminen

Jaks.

KYLLÄ

EI

EI

EI

1A

02 03 04

Sisämarkkinoiden hallintovälineet

Jaks.

KYLLÄ

EI

EI

EI

3.2.Arvioidut vaikutukset menoihin

3.2.1.Yhteenveto arvioiduista vaikutuksista menoihin

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

Monivuotisen rahoituskehyksen otsake

1A

Kasvua ja työllisyyttä edistävä kilpailukyky

PO GROW

2018

2019

2020

2021

2022 ja sen jälkeen

YHTEENSÄ

• Toimintamäärärahat

02 02 01

Sitoumukset

(1)

615 000

150 000

710 000

1 475 000

Maksut

(2)

615 000

150 000

710 000

1 475 000

02 03 01

Sitoumukset

(1)

710 000

710 000

Maksut

(2)

710 000

710 000

02 03 04

Sitoumukset

(1)

3 920 000

1 420 000

5 340 000

Maksut

(2)

3 920 000

1 420 000

5 340 000

Tiettyjen ohjelmien määrärahoista katettavat hallintomäärärahat 47  

0

0

0

0

0

0

PO GROW:n määrärahat
YHTEENSÄ

Sitoumukset

=1+1a +3

615 000

150 000

1 420 000

3 920 000

1 420 000

7 525 000

Maksut

=2+2a

+3

615 000

150 000

1 420 000

3 920 000

1 420 000

7 525 000



Toimintamäärärahat YHTEENSÄ

Sitoumukset

(4)

615 000

150 000

1 420 000

3 920 000

1 420 000

7 525 000

Maksut

(5)

615 000

150 000

1 420 000

3 920 000

1 420 000

7 525 000

• Tiettyjen ohjelmien määrärahoista katettavat hallintomäärärahat YHTEENSÄ

(6)

0

0

0

0

0

0

Monivuotisen rahoituskehyksen
OTSAKKEESEEN 1A kuuluvat määrärahat
YHTEENSÄ

Sitoumukset

=4+ 6

615 000

150 000

1 420 000

3 920 000

1 420 000

7 525 000

Maksut

=5+ 6

615 000

150 000

1 420 000

3 920 000

1 420 000

7 525 000



Monivuotisen rahoituskehyksen otsake

5

”Hallintomenot”

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

2018

2019

2020

2021

2022 ja sen jälkeen

YHTEENSÄ

PO GROW

• Henkilöresurssit

69 000

690 000

828 000

690 000

759 000

3 036 000

• Muut hallintomenot

16 300

91 600

240 600

90 600

30 600

469 700

YHTEENSÄ PO GROW

Määrärahat

85 300

781 600

1 068 600

780 600

789 600

3 505 700

Monivuotisen rahoituskehyksen
OTSAKKEESEEN 5 kuuluvat määrärahat
YHTEENSÄ

(Sitoumukset yhteensä = maksut yhteensä)

85 300

781 600

1 068 600

780 600

789 600

3 505 700

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

2018

2019

2020

2021

2022 ja sen jälkeen

YHTEENSÄ

Monivuotisen rahoituskehyksen
OTSAKKEISIIN 1–5 kuuluvat määrärahat
YHTEENSÄ

Sitoumukset

700 300

931 600

2 488 600

4 700 600

2 209 600

11 030 700

Maksut

700 300

931 600

2 488 600

4 700 600

2 209 600

11 030 700




3.2.2.Arvioidut vaikutukset toimintamäärärahoihin

   Ehdotus/aloite ei edellytä toimintamäärärahoja.

⌧ Ehdotus/aloite edellyttää toimintamäärärahoja seuraavasti:

Maksusitoumusmäärärahat, milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

Tavoitteet ja tuotokset

2018

2019

2020

2021

2022 ja sen jälkeen

YHTEENSÄ

TUOTOKSET

Tyyppi 48

Keskimäär. Kustannukset

Lukumäärä

Kustannus

Lukumäärä

Kustannus

Lukumäärä

Kustannus

Lukumäärä

Kustannus

Lukumäärä

Kustannus

Lukumäärä yhteensä

Kustannukset yhteensä

ERITYISTAVOITE 1 49

Asetetaan tietoja saataville sähköisesti

Välisumma erityistavoite 1

0

ERITYISTAVOITE 2

Asetetaan vähimmäislaatuvaatimukset, jotka tiedotus- ja neuvontapalvelujen ja menettelyjen on täytettävä

Välisumma erityistavoite 2

0

ERITYISTAVOITE 3

Asetetaan keskeiset kansalliset menettelyt sähköisesti käytettäväksi

Välisumma erityistavoite 3

0

ERITYISTAVOITE 4

Asetetaan tiedot ja menettelyt täysin rajatylittävien käyttäjien saataville

- tuotos

Tiedot ja menettelyt asetetaan saataville englanniksi

1 000 000

500 000

500 000

2 000 000

- tuotos

Yhteinen käyttöliittymä asiakirjojen ja tiedon rajatylittävää käyttöä varten

1 000 000

1 000 000

Välisumma erityistavoite 4

3 000 000

ERITYISTAVOITE 5

Lisätään tietämystä tarjottavista palveluista ja helpotetaan tiedotus- ja neuvontapalvelujen löytämistä ja parannetaan niiden koordinointia

- tuotos

Yhteinen hakuväline ja neuvontahaku

500 000

420 000

420 000

420 000

1 760 000

- tuotos

Yhteinen linkkirekisteri

75 000

75 000

- tuotos

Koordinoidut edistämistoimet

2 000 000

500 000

2 500 000

Välisumma erityistavoite 5

4 335 000

ERITYISTAVOITE 6

Kerätään ja analysoidaan järjestelmällisesti kansalaisilta ja yrityksiltä saatua palautetta, jotta voidaan parantaa palvelujen laatua ja havaita sisämarkkinaesteitä

- tuotos

Laatuvaatimukset ja yhteinen käyttäjäpalauteväline, joita käytetään linkitettyjen portaalien osalta

40 000

40 000

- tuotos

Sisämarkkinoiden esteitä käsittelevän käyttäjäpalautevälineen kehittäminen

150 000

150 000

Välisumma erityistavoite 6

190 000

KUSTANNUKSET YHTEENSÄ

615 000

150 000

1 420 000

3 920 000

1 420 000

7 525 000

3.2.3.Arvioidut vaikutukset hallintomäärärahoihin

3.2.3.1.Yhteenveto

   Ehdotus/aloite ei edellytä hallintomäärärahoja.

   Ehdotus/aloite edellyttää hallintomäärärahoja seuraavasti:

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

2018

2019

2020

2021

2022 ja sen jälkeen

YHTEENSÄ

Monivuotisen rahoituskehyksen
OTSAKE 5

Henkilöresurssit

69 000

690 000

828 000

690 000

759 000

3 036 000

Muut hallintomenot

16 300

91 600

240 600

90 600

30 600

469 700

Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKE 5, välisumma

Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 5 50 sisältymättömät

Henkilöresurssit

Muut hallintomenot

Monivuotisen rahoituskehyksen
OTSAKKEESEEN 5 sisältymättömät,
välisumma

0

YHTEENSÄ

85 300

781 600

1 068 600

780 600

789 600

3 505 700

Henkilöresursseja ja muita hallintomenoja koskeva määrärahatarve katetaan toimen hallinnointiin jo osoitetuilla pääosaston määrärahoilla ja/tai pääosastossa toteutettujen uudelleenjärjestelyjen tuloksena saaduilla määrärahoilla sekä tarvittaessa sellaisilla lisäresursseilla, jotka toimea hallinnoiva pääosasto voi saada käyttöönsä vuotuisessa määrärahojen jakomenettelyssä talousarvion puitteissa.

3.2.3.2.Henkilöresurssien arvioitu tarve

   Ehdotus/aloite ei edellytä henkilöresursseja.

   Ehdotus/aloite edellyttää henkilöresursseja seuraavasti:

Arvio kokoaikaiseksi henkilöstöksi muutettuna

2018

2019

2020

2021

2022 ja sen jälkeen

 Henkilöstötaulukkoon sisältyvät virat/toimet (virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt)

XX 01 01 01 (päätoimipaikka ja komission edustustot EU:ssa)

0,5

5

6

5

5,5

XX 01 01 02 (edustustot EU:n ulkopuolella)

XX 01 05 01 (epäsuora tutkimustoiminta)

10 01 05 01 (suora tutkimustoiminta)

 Ulkopuolinen henkilöstö (kokoaikaiseksi muutettuna) 51

XX 01 02 01 (kokonaismäärärahoista katettavat sopimussuhteiset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat ja vuokrahenkilöstö)

XX 01 02 02 (sopimussuhteiset ja paikalliset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat, vuokrahenkilöstö ja nuoremmat asiantuntijat EU:n ulkopuolisissa edustustoissa)

XX 01 04 yy  52

- päätoimipaikassa

- EU:n ulkopuolisissa edustustoissa

XX 01 05 02 (epäsuora tutkimustoiminta: sopimussuhteiset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat ja vuokrahenkilöstö)

10 01 05 02 (suora tutkimustoiminta: sopimussuhteiset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat ja vuokrahenkilöstö)

Muu budjettikohta (mikä?)

YHTEENSÄ

0,5

5

6

5

5,5

XX viittaa kyseessä olevaan toimintalohkoon eli talousarvion osastoon.

Henkilöresurssien tarve katetaan toimen hallinnointiin jo osoitetulla pääosaston henkilöstöllä ja/tai pääosastossa toteutettujen henkilöstön uudelleenjärjestelyjen tuloksena saadulla henkilöstöllä sekä tarvittaessa sellaisilla lisäresursseilla, jotka toimea hallinnoiva pääosasto voi saada käyttöönsä vuotuisessa määrärahojen jakomenettelyssä talousarvion puitteissa.

Kuvaus henkilöstön tehtävistä:

Virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt

- vuoden 2018 jälkipuolisko:

1 kokoaikainen – valmistelutyö IMI-järjestelmän käyttämiseksi (linkkirekisterin kehittäminen ja IMI-järjestelmän käyttö jäsenvaltioiden viranomaisten välisessä yhteistyössä näytön aitouden ja pätevyyden todentamiseksi)

- 2019:

1 kokoaikainen – IMI-järjestelmän käyttö jäsenvaltioiden viranomaisten välisessä yhteistyössä näytön aitouden ja pätevyyden todentamiseksi

2 kokoaikaista – laadun valvonta

2 kokoaikaista – digitaalisen palveluväylän hallinnointi

- 2020:

1 kokoaikainen – IMI-järjestelmän käyttö jäsenvaltioiden viranomaisten välisessä yhteistyössä näytön aitouden ja pätevyyden todentamiseksi

2 kokoaikaista – laadun valvonta

1 kokoaikainen – palautetulosten analysointi ja julkaiseminen

2 kokoaikaista – digitaalisen palveluväylän hallinnointi

- 2021:

1 kokoaikainen – IMI-järjestelmän käyttö jäsenvaltioiden viranomaisten välisessä yhteistyössä näytön aitouden ja pätevyyden todentamiseksi

1 kokoaikainen – laadun valvonta

1 kokoaikainen – palautetulosten analysointi ja julkaiseminen

2 kokoaikaista – digitaalisen palveluväylän hallinnointi

2022 ja sen jälkeen:

1 kokoaikainen – IMI-järjestelmän käyttö jäsenvaltioiden viranomaisten välisessä yhteistyössä näytön aitouden ja pätevyyden todentamiseksi

0,5 kokoaikaista – muiden teknisten keinojen käyttö näytön vaihtamiseen jäsenvaltioiden viranomaisten välillä

1 kokoaikainen – laadun valvonta

1 kokoaikainen – palautetulosten analysointi ja julkaiseminen

2 kokoaikaista – digitaalisen palveluväylän hallinnointi

Ulkopuolinen henkilöstö

3.2.4.Yhteensopivuus nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen kanssa

   Ehdotus/aloite on nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen mukainen. Kaudella 31. joulukuuta 2020 jälkeen määrää pidetään vahvistettuna, jos se on johdonmukainen kyseisellä kaudella voimassa olevan monivuotisen rahoituskehyksen kanssa.

   Ehdotus/aloite edellyttää monivuotisen rahoituskehyksen asianomaisen otsakkeen rahoitussuunnitelman muuttamista.

   Ehdotus/aloite edellyttää joustovälineen varojen käyttöön ottamista tai monivuotisen rahoituskehyksen tarkistamista.

3.2.5.Ulkopuolisten tahojen rahoitusosuudet

⌧ Ehdotuksen/aloitteen rahoittamiseen ei osallistu ulkopuolisia tahoja.

◻ Ehdotuksen/aloitteen rahoittamiseen osallistuu ulkopuolisia tahoja seuraavasti (arvio):

3.3.Arvioidut vaikutukset tuloihin

   Ehdotuksella/aloitteella ei ole vaikutuksia tuloihin.

   Ehdotuksella/aloitteella on vaikutuksia tuloihin seuraavasti:

vaikutukset omiin varoihin

vaikutukset sekalaisiin tuloihin

SÄÄDÖKSEEN LIITTYVÄN RAHOITUSSELVITYKSEN LIITE

Ehdotuksen/aloitteen nimi:

Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus tietoja, menettelyjä sekä neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluja tarjoavan yhteisen digitaalisen palveluväylän perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1024/2012 muuttamisesta

1.TARVITTAVIEN HENKILÖRESURSSIEN MÄÄRÄ JA KUSTANNUKSET

2.MUISTA HALLINTOMENOISTA AIHEUTUVAT KUSTANNUKSET

3.LASKENTAMENETELMÄT KUSTANNUSTEN ARVIOIMISEKSI

3.1.Henkilöresurssit

3.2.Muut hallintomenot

Tämä liite on liitettävä säädökseen liittyvään rahoitusselvitykseen komission yksiköiden lausuntokierroksen alkaessa.

Tietotaulukoita käytetään säädökseen liittyvän rahoitusselvityksen taulukoiden lähteinä. Ne on tarkoitettu vain komission sisäiseen käyttöön.

1.Tarvittavien henkilöresurssien kustannukset

   Ehdotus/aloite ei edellytä henkilöresursseja.

   Ehdotus/aloite edellyttää henkilöresursseja seuraavasti:

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

Monivuotisen rahoituskehyksen
OTSAKE 5

2018

2019

2020

2021

2022 ja sen jälkeen

YHTEENSÄ

Kokoaikainen

Määrärahat

Kokoaikainen

Määrärahat

Kokoaikainen

Määrärahat

Kokoaikainen

Määrärahat

Kokoaikainen

Määrärahat

Kokoaikainen

Määrärahat

 Henkilöstötaulukkoon sisältyvät virat/toimet (virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt)

·XX 01 01 01 (päätoimipaikka ja komission edustustot EU:ssa)

AD

0,5

69 000

5

690 000

6

828 000

5

690 000

5,5

759 000

22

3 036 000

AST

·XX 01 01 02 (edustustot EU:n ulkopuolella)

AD

AST

 Ulkopuolinen henkilöstö 53

·XX 01 02 01 (’kokonaismäärärahat’)

AC

END

INT

·XX 01 02 02 (edustustot EU:n ulkopuolella)

AC

AL

END

INT

JED

·Muu budjettikohta (mikä?)

·Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKE 5, välisumma

0,5

69 000

5

690 000

6

828 000

5

690 000

5,5

759 000

22

3 036 000

XX viittaa kyseessä olevaan toimintalohkoon eli talousarvion osastoon.

Henkilöresurssien tarve katetaan toimen hallinnointiin jo osoitetulla pääosaston henkilöstöllä ja/tai pääosastossa toteutettujen henkilöstön uudelleenjärjestelyjen tuloksena saadulla henkilöstöllä sekä tarvittaessa sellaisilla lisäresursseilla, jotka toimea hallinnoiva pääosasto voi saada käyttöönsä vuotuisessa määrärahojen jakomenettelyssä talousarvion puitteissa.

Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 5 sisältymättömät

2018

2019

2020

2021

2022 ja sen jälkeen

YHTEENSÄ

Kokoaikainen

Määrärahat

Kokoaikainen

Määrärahat

Kokoaikainen

Määrärahat

Kokoaikainen

Määrärahat

Kokoaikainen

Määrärahat

Kokoaikainen

Määrärahat

 Henkilöstötaulukkoon sisältyvät virat/toimet (virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt)

·10 01 05 02 (suora tutkimustoiminta)

AD

AST

·XX 01 05 01 (epäsuora tutkimustoiminta)

AD

AST

 Ulkopuolinen henkilöstö 54

·XX 01 04 yy Toimintamäärärahoista katettavan ulkopuolisen henkilöstön enimmäismäärä (entiset BA-budjettikohdat).

·päätoimipaikassa

AC

END

INT

·edustustot EU:n ulkopuolella

AC

AL

END

INT

JED

·XX 01 05 02 (epäsuora tutkimustoiminta)

AC

END

INT

·10 01 05 02 (suora tutkimustoiminta)

AC

END

INT

·Muu budjettikohta (mikä?)

·Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 5 sisältymättömät, välisumma

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

·XX viittaa kyseessä olevaan toimintalohkoon eli talousarvion osastoon. YHTEENSÄ

0,5

69 000

5

690 000

6

828 000

5

690 000

5,5

759 000

22

3 036 000

Henkilöresurssien tarve katetaan toimen hallinnointiin jo osoitetulla pääosaston henkilöstöllä ja/tai pääosastossa toteutettujen henkilöstön uudelleenjärjestelyjen tuloksena saadulla henkilöstöllä sekä tarvittaessa sellaisilla lisäresursseilla, jotka toimea hallinnoiva pääosasto voi saada käyttöönsä vuotuisessa määrärahojen jakomenettelyssä talousarvion puitteissa.

2.Muista hallintomenoista aiheutuvat kustannukset

   Ehdotus/aloite ei edellytä hallintomäärärahoja.

   Ehdotus/aloite edellyttää hallintomäärärahoja seuraavasti:

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

2018

2019

2020

2021

2022 ja sen jälkeen

YHTEENSÄ

·Monivuotisen rahoituskehyksen
OTSAKE 5

·    Päätoimipaikassa:

·XX 01 02 11 01 – Virkamatka- ja edustuskulut

·XX 01 02 11 02 – Konferenssi- ja kokouskulut

16 300

31 600

180 600

30 600

30 600

289 700

·XX 01 02 11 03 – Komiteoiden kokoukset 55

60 000

60 000

60 000

180 000

·XX 01 02 11 04 – Selvitykset ja kuulemiset

·XX 01 02 11 05 – Tieto- ja hallintajärjestelmät

·XX 01 03 01 – TVT-laitteet ja palvelut 56

·Muu budjettikohta (ilmoitetaan tarvittaessa)

·    Edustustot EU:n ulkopuolella

·XX 01 02 12 01 – Virkamatkat, konferenssit ja edustuskulut

·XX 01 02 12 02 – Henkilöstön täydennyskoulutus

·XX 01 03 02 01 – Hankinta, vuokraus ja niihin liittyvät kulut

·XX 01 03 02 02 – Laitteisto, kalusto, tarvikkeet ja palvelut

·Monivuotisen rahoituskehyksen
OTSAKE 5, välisumma

16 300

91 600

240 600

90 600

30 600

469 700

XX viittaa kyseessä olevaan toimintalohkoon eli talousarvion osastoon.



milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

2018

2019

2020

2021

2022 ja sen jälkeen

YHTEENSÄ

Monivuotisen rahoituskehyksen
OTSAKKEESEEN 5 sisältymättömät

XX 01 04 yy – Teknisen ja hallinnollisen tuen menot (ulkopuolista henkilöstöä lukuun ottamatta) toimintamäärärahoista (entiset BA-budjettikohdat)

- päätoimipaikassa

- edustustoissa EU:n ulkopuolella

XX 01 05 03 – Muut epäsuoran tutkimustoiminnan hallintomenot

10 01 05 03 - Muut suoran tutkimustoiminnan hallintomenot

Muu budjettikohta (ilmoitetaan tarvittaessa)

Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 5 sisältymättömät, välisumma

0

XX viittaa kyseessä olevaan toimintalohkoon eli talousarvion osastoon.

Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKE 5 JA OTSAKKEESEEN 5 sisältymättömät

YHTEENSÄ

16 300

91 600

240 600

90 600

30 600

469 700

Hallintomäärärahojen tarve katetaan toimen hallinnointiin jo osoitetuilla määrärahoilla ja/tai siirroilla sekä tarvittaessa sellaisilla lisäresursseilla, jotka toimea hallinnoiva pääosasto voi saada käyttöönsä vuotuisessa määrärahojen jakomenettelyssä talousarvion puitteissa.

3.Laskentamenetelmät kustannusten arvioimiseksi

3.1.Henkilöresurssit

Tässä osassa esitetään laskentamenetelmä tarpeelliseksi arvioitujen henkilöresurssien laskemiseksi (arvioitu työkuormitus, mukaan lukien erityistehtävät (Sysper 2 -tehtäväalueet), henkilöstöryhmät ja vastaavat keskimääräiset kustannukset)

·Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKE 5

·Huom. Tiedot kunkin henkilöstöryhmän keskimääräisistä kustannuksista ovat saatavilla budjettipääosaston verkkosivustolla osoitteessa

· https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/pre/legalbasis/Pages/pre-040-020_preparation.aspx

· Virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt

·- vuoden 2018 jälkipuolisko:

·1 kokoaikainen – valmistelutyö IMI-järjestelmän käyttämiseksi (linkkirekisterin kehittäminen ja IMI-järjestelmän käyttö jäsenvaltioiden viranomaisten välisessä yhteistyössä näytön aitouden ja pätevyyden todentamiseksi)

·- 2019:

·1 kokoaikainen – IMI-järjestelmän käyttö jäsenvaltioiden viranomaisten välisessä yhteistyössä näytön aitouden ja pätevyyden todentamiseksi

·2 kokoaikaista – laadun valvonta

·2 kokoaikaista – digitaalisen palveluväylän hallinnointi

·

·- 2020:

·1 kokoaikainen – IMI-järjestelmän käyttö jäsenvaltioiden viranomaisten välisessä yhteistyössä näytön aitouden ja pätevyyden todentamiseksi

·2 kokoaikaista – laadun valvonta

·1 kokoaikainen – palautetulosten analysointi ja julkaiseminen

·2 kokoaikaista – digitaalisen palveluväylän hallinnointi

·

·- 2021:

·1 kokoaikainen – IMI-järjestelmän käyttö jäsenvaltioiden viranomaisten välisessä yhteistyössä näytön aitouden ja pätevyyden todentamiseksi

·1 kokoaikainen – laadun valvonta

·1 kokoaikainen – palautetulosten analysointi ja julkaiseminen

·2 kokoaikaista – digitaalisen palveluväylän hallinnointi

·

·2022 ja sen jälkeen:

·1 kokoaikainen – IMI-järjestelmän käyttö jäsenvaltioiden viranomaisten välisessä yhteistyössä näytön aitouden ja pätevyyden todentamiseksi

·0,5 kokoaikaista – muiden teknisten keinojen käyttö näytön vaihtamiseen jäsenvaltioiden viranomaisten välillä

·1 kokoaikainen – laadun valvonta

·1 kokoaikainen – palautetulosten analysointi ja julkaiseminen

·2 kokoaikaista – digitaalisen palveluväylän hallinnointi

·

·

· Ulkopuolinen henkilöstö

·

·

·Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 5 sisältymättömät

· Vain tutkimusmenoista rahoitettavat toimet

·

·

· Ulkopuolinen henkilöstö

·

·

3.2.Muut hallintomenot

Yksityiskohtaiset tiedot laskentamenetelmästä jokaisen budjettikohdan osalta

ja etenkin taustaoletukset (kokousten määrä vuodessa, keskimääräiset kustannukset jne.)

Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKE 5

- Sidosryhmien työpajat, joissa valmistellaan digitaalisen palveluväylän kehittämistä 2 000 euroa (2 työpajaa vuonna 2018, 2 työpajaa vuonna 2019)

- Digitaalisen palveluväylän käynnistyskonferenssi: 150 000 euroa (2020)

- Komiteoiden kokoukset (30 000 euroa/kokous): kaksi vuodessa 2019–2021

- Digitaalisen palveluväylän koordinointiryhmän vuosikokous (15 300 euroa/kokous): kaksi vuodessa vuoden 2018 puolivälistä lähtien

Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 5 sisältymättömät

(1) Ks. esimerkiksi päätelmät, 9.3.2017.
(2) Study on information and assistance needs of businesses operating cross-border within the EU, loppuraportti, huhtikuu 2017.
(3) Final Report of the High Level Group on Business Services, huhtikuu 2014.
(4) Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle EU:n sähköisen hallinnon toimintaohjelma 2016–2020 – Hallinnon digitalisaatiokehityksen vauhdittaminen (COM(2016) 179 final).
(5) Ks. vaikutustenarvioinnin 6.2.3 luku.
(6) Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2006/123/EY, annettu 12 päivänä joulukuuta 2006, palveluista sisämarkkinoilla (EUVL L 376, 27.12.2006, s. 36).
(7) Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2005/36/EY, annettu 7 päivänä syyskuuta 2005, ammattipätevyyden tunnustamisesta (EUVL L 255, 30.9.2005, s. 22).
(8) Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Sisämarkkinoiden päivitys: enemmän mahdollisuuksia kansalaisille ja yrityksille (COM(2015) 550 final, 28.10.2015).
(9) https://ec.europa.eu/commission/work-programme-2017_en
(10) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 910/2014, annettu 23 päivänä heinäkuuta 2014, sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisiin transaktioihin liittyvistä luottamuspalveluista sisämarkkinoilla ja direktiivin 1999/93/EY kumoamisesta (EUVL L 257, 28.8.2014, s. 73).
(11) Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2012/17/EU, annettu 13 päivänä kesäkuuta 2012, neuvoston direktiivin 89/666/ETY sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivien 2005/56/EY ja 2009/101/EY muuttamisesta keskus-, kauppa- ja yhtiörekistereiden yhteenliittämisen osalta (EUVL L 156, 16.6.2012, s. 1).
(12) http://ec.europa.eu/DocsRoom/documents/20813.
(13) Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2016/7, annettu 5 päivänä tammikuuta 2016, yhteisen eurooppalaisen hankinta-asiakirjan vakiolomakkeen vahvistamisesta (EUVL L 3, 6.1.2016, s. 16).
(14) EUVL C […], […], s. […].
(15) EUVL C […], […], s. […].
(16) Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Sisämarkkinoiden päivitys: enemmän mahdollisuuksia kansalaisille ja yrityksille (COM(2015) 550 final, 28.10.2015).
(17) Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Digitaalisten sisämarkkinoiden strategia Euroopalle (COM(2015) 192 final, 6.5.2015).
(18) Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle EU:n sähköisen hallinnon toimintaohjelma 2016–2020 – Hallinnon digitalisaatiokehityksen vauhdittaminen (COM(2016) 179 final).
(19) Kansalaisten oikeuksista vahvempia demokraattisen muutoksen unionissa – Katsaus Euroopan unionin kansalaisuuteen vuonna 2017 (COM(2017) 30/2 final, 24.1.2017).
(20) Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2006/123/EY, annettu 12 päivänä joulukuuta 2006, palveluista sisämarkkinoilla (EUVL L 376, 27.12.2006, s. 36).
(21) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 764/2008, annettu 9 päivänä heinäkuuta 2008, tiettyjen kansallisten teknisten määräysten soveltamista toisessa jäsenvaltiossa laillisesti kaupan pidettyihin tuotteisiin koskevista menettelyistä sekä päätöksen N:o 3052/95/EY kumoamisesta (EUVL L 218, 13.8.2008, s. 21).
(22) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 305/2011, annettu 9 päivänä maaliskuuta 2011, rakennustuotteiden kaupan pitämistä koskevien ehtojen yhdenmukaistamisesta ja neuvoston direktiivin 89/106/ETY kumoamisesta (EUVL L 88, 4.4.2011, s. 5).
(23) Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2005/36/EY, annettu 7 päivänä syyskuuta 2005, ammattipätevyyden tunnustamisesta (EUVL L 255, 30.9.2005, s. 22).
(24) Komission suositus 2013/461/EU, annettu 17 päivänä syyskuuta 2013, SOLVIT-ongelmanratkaisuverkkoa koskevista periaatteista (EUVL L 249, 19.9.2013, s. 10).
(25) Neuvosto vahvisti peruskirjan vuonna 2013.
(26) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 910/2014, annettu 23 päivänä heinäkuuta 2014, sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisiin transaktioihin liittyvistä luottamuspalveluista sisämarkkinoilla ja direktiivin 1999/93/EY kumoamisesta (EUVL L 257, 28.8.2014, s. 73).
(27) Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2006/123/EY, annettu 12 päivänä joulukuuta 2006, palveluista sisämarkkinoilla (EUVL L 376, 27.12.2006, s. 36).
(28) Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2005/36/EY, annettu 7 päivänä syyskuuta 2005, ammattipätevyyden tunnustamisesta (EUVL L 255, 30.9.2005, s. 22).
(29) Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/24/EU, annettu 26 päivänä helmikuuta 2014, julkisista hankinnoista ja direktiivin 2004/18/EY kumoamisesta (EUVL L 94, 28.3.2014, s. 65) ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/25/EU, annettu 26 päivänä helmikuuta 2014, vesi- ja energiahuollon sekä liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista ja direktiivin 2004/17/EY kumoamisesta (EUVL L 94, 28.3.2014, s. 243).
(30) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 883/2004, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2004, sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta (EUVL L 166, 30.4.2004, s. 1).
(31) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) No 987/2009, annettu 16 päivänä syyskuuta 2009, sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 883/2004 täytäntöönpanomenettelystä (EUVL L 284, 30.10.2009, s. 1).
(32) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1024/2012, annettu 25 päivänä lokakuuta 2012, hallinnollisesta yhteistyöstä sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmässä ja komission päätöksen 2008/49/EY kumoamisesta (IMI-asetus) (EUVL L 316, 14.11.2012, s. 1).
(33) Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/24/EU, annettu 26 päivänä helmikuuta 2014, julkisista hankinnoista ja direktiivin 2004/18/EY kumoamisesta (EUVL L 94, 28.3.2014, s. 65).
(34) Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/101/EY, annettu 16 päivänä syyskuuta 2009, niiden takeiden yhteensovittamisesta samanveroisiksi, joita jäsenvaltioissa vaaditaan perustamissopimuksen 48 artiklan toisessa kohdassa tarkoitetuilta yhtiöiltä niiden jäsenten sekä ulkopuolisten etujen suojaamiseksi (EUVL L 258, 1.10.2009, s. 11).
(35) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2015/848, annettu 20 päivänä toukokuuta 2015, maksukyvyttömyysmenettelyistä (EUVL L 141, 5.6.2015, s. 19).
(36) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 182/2011, annettu 16 päivänä helmikuuta 2011, yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä (EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13).
(37) Euroopan parlamentin, Euroopan unionin neuvoston ja Euroopan komission välillä tehty toimielinten sopimus paremmasta lainsäädännöstä (EUVL L 123, 12.5.2016, s. 1).
(38) Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 95/46/EY, annettu 24 päivänä lokakuuta 1995, yksilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta (EYVL L 281, 23.11.1995, s. 31).
(39) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/679, annettu 27 päivänä huhtikuuta 2016, luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja direktiivin 95/46/EY kumoamisesta (yleinen tietosuoja-asetus) (EUVL L 119, 4.5.2016, s. 1).
(40) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 260/2012, annettu 14 päivänä maaliskuuta 2012, euromääräisiä tilisiirtoja ja suoraveloituksia koskevista teknisistä ja liiketoimintaa koskevista vaatimuksista sekä asetuksen (EY) N:o 924/2009 muuttamisesta (EUVL L 94, 30.3.2012, s. 22).
(41) ABM: toimintoperusteinen johtaminen; ABB: toimintoperusteinen budjetointi.
(42) Sellaisina kuin nämä on määritelty varainhoitoasetuksen 54 artiklan 2 kohdan a ja b alakohdassa.
(43) Kuvaukset eri hallinnointitavoista ja viittaukset varainhoitoasetukseen ovat saatavilla budjettipääosaston verkkosivuilla osoitteessa http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html
(44) JM = jaksotetut määrärahat / EI-JM = Jaksottamattomat määrärahat.
(45) EFTA: Euroopan vapaakauppaliitto.
(46) Ehdokasmaat ja soveltuvin osin Länsi-Balkanin mahdolliset ehdokasmaat.
(47) Tekninen ja/tai hallinnollinen apu sekä EU:n ohjelmien ja/tai toimien toteuttamiseen liittyvät tukimenot (entiset BA-budjettikohdat), epäsuora ja suora tutkimustoiminta.
(48) Tuotokset ovat tuloksena olevia tuotteita ja palveluita (esim. rahoitettujen opiskelijavaihtojen määrä tai rakennetut tiekilometrit).
(49) Kuten kuvattu kohdassa 1.4.2 ”Erityistavoitteet”.
(50) Tekninen ja/tai hallinnollinen apu sekä EU:n ohjelmien ja/tai toimien toteuttamiseen liittyvät tukimenot (entiset BA-budjettikohdat), epäsuora ja suora tutkimustoiminta.
(51) Sopimussuhteiset toimihenkilöt, paikalliset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat, vuokrahenkilöstö, nuoremmat asiantuntijat EU:n ulkopuolisissa edustustoissa.
(52) Toimintamäärärahoista katettavan ulkopuolisen henkilöstön enimmäismäärä (entiset BA-budjettikohdat).
(53) AC = sopimussuhteiset toimihenkilöt, AL = paikalliset toimihenkilöt, END = kansalliset asiantuntijat, INT = vuokrahenkilöstö, JED = nuoremmat asiantuntijat EU:n ulkopuolisissa edustustoissa.
(54) AC = sopimussuhteiset toimihenkilöt, AL = paikalliset toimihenkilöt, END = kansalliset asiantuntijat, INT = vuokrahenkilöstö, JED = nuoremmat asiantuntijat EU:n ulkopuolisissa edustustoissa.
(55) Ilmoitetaan, millaisesta komiteasta on kysymys ja mihin ryhmään se kuuluu.
(56) TVT: Tieto- ja viestintäteknologia: on konsultoitava DIGIT-pääosastoa.

Bryssel 2.5.2017

COM(2017) 256 final

Noudattamista koskeva paketti

LIITTEET

asiakirjaan

EHDOTUS EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI

tietoja, menettelyjä sekä neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluja tarjoavan yhteisen digitaalisen palveluväylän perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1024/2012 muuttamisesta

{SWD(2017) 211 final}
{SWD(2017) 212 final}
{SWD(2017) 213 final}
{SWD(2017) 214 final}


LIITTEET

asiakirjaan

EHDOTUS EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI

tietoja, menettelyjä sekä neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluja tarjoavan yhteisen digitaalisen palveluväylän perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1024/2012 muuttamisesta

LIITE I
Luettelo tiedoista, jotka ovat merkityksellisiä kansalaisille ja yrityksille, jotka käyttävät 2 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettuja sisämarkkinaoikeuksiaan

Kansalaisiin liittyvät tietojen alat:

Ala

TIEDOT OIKEUKSISTA, VELVOLLISUUKSISTA JA SÄÄNNÖISTÄ

Matkustaminen unionissa

·asiakirjat, jotka vaaditaan unionin kansalaisilta, heidän perheenjäseniltään, jotka eivät ole unionin kansalaisia, yksin matkustavilta alaikäisiltä, muilta kuin unionin kansalaisilta, kun matkustetaan valtioiden rajojen yli unionin sisällä (henkilökortti, viisumi, passi)

·lentokoneella, junalla, laivalla ja bussilla unioniin ja unionista matkustavien oikeudet ja velvollisuudet sekä matkapaketteja tai yhdistettyjä matkajärjestelyjä ostavien oikeudet ja velvollisuudet

·liikuntarajoitteisten henkilöiden avustaminen matkustettaessa unioniin ja unionista

·eläinten, kasvien, alkoholin, tupakan, savukkeiden ja muiden tavaroiden kuljettaminen matkustettaessa unioniin

·puhelut, sähköisten viestien lähettäminen ja vastaanottaminen ja sähköisen datan käyttö unionin sisällä

Työskentely ja eläkkeellejääminen unionissa

·työnhaku toisessa jäsenvaltiossa

·työn vastaanottaminen toisessa jäsenvaltiossa

·ammattipätevyyden tunnustaminen toisessa jäsenvaltiossa työskentelyä varten

·verotus toisessa jäsenvaltiossa

·työehdot (mukaan luettuna työaika, palkallinen loma, lomaoikeudet sekä ylityötä, terveystarkastuksia, työsopimuksen päättämistä, erottamista ja irtisanomista koskevat oikeudet ja velvollisuudet)

·yhdenvertainen kohtelu (säännöt syrjintää vastaan työpaikalla, naisten ja miesten yhdenvertainen palkka, määräaikaisilla/vakituisilla työsopimuksilla työskentelevien yhdenvertainen palkka)

·terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät velvollisuudet erityyppisessä toiminnassa

·sosiaaliturvaoikeudet ja -velvollisuudet unionissa, mukaan luettuna eläkkeen saamiseen liittyvät

Ajoneuvot unionissa

·moottoriajoneuvon vieminen tilapäisesti tai pysyvästi toiseen jäsenvaltioon

·ajokortin hankkiminen ja uusiminen

·pakollisen ajoneuvovakuutuksen hankkiminen

·moottoriajoneuvon ostaminen ja myyminen toisessa jäsenvaltiossa

·moottoriajoneuvon vuokraaminen

·kansalliset liikennesäännöt ja kuljettajia koskevat vaatimukset

Oleskelu toisessa jäsenvaltiossa

·muuttaminen tilapäisesti tai pysyvästi toiseen jäsenvaltioon

·osallistuminen kuntavaaleihin ja Euroopan parlamentin vaaleihin

·oleskelukortteja koskevat vaatimukset unionin kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä osalta, mukaan luettuna perheenjäsenet, jotka eivät ole unionin kansalaisia

Koulutus tai harjoittelu toisessa jäsenvaltiossa

·koulun käyminen toisessa jäsenvaltiossa

·korkeakoulussa opiskelu toisessa jäsenvaltiossa

·vapaaehtoistoiminta toisessa jäsenvaltiossa

·harjoittelun suorittaminen toisessa jäsenvaltiossa

·tutkimuksen tekeminen toisessa jäsenvaltiossa osana koulutusohjelmaa

Terveydenhuolto

·sairaanhoidon saaminen toisessa jäsenvaltiossa

·reseptilääkkeiden ostaminen muussa jäsenvaltiossa kuin siinä, jossa resepti kirjoitettiin (sähköisesti tai henkilökohtaisesti)

Perheisiin rajatylittävästi sovellettavat oikeudet, velvollisuudet ja säännöt

· lasten syntymä, alaikäisten huoltajuus, vanhempien vastuu, lasten elatusvelvollisuus rajatylittävässä perhetilanteessa

·pariskuntana eläminen, kun kyseessä ovat eri kansallisuudet (avioliito, asumusero, avioero, aviovarallisuuteen liittyvät oikeudet, avopuolisoiden oikeudet)

·perimysoikeus toisessa jäsenvaltiossa

Kuluttajat rajatylittävissä tilanteissa

·tavaroiden ja palveluiden, myös rahoituspalveluiden, ostaminen toisesta jäsenvaltiosta (sähköisesti tai henkilökohtaisesti)

·pankkitilin hankkiminen toisessa jäsenvaltiossa

·yleishyödyllisten palvelujen hankkiminen, kuten kaasu, sähkö, vesi, televiestintä ja internet

·maksut, myös tilisiirrot, viiveet rajatylittävissä maksuissa

·kuluttajien oikeudet ja takuut ostettaessa tavaroita ja palveluita

Yrityksiin liittyvät tietojen alat:

Ala

TIEDOT OIKEUKSISTA, VELVOLLISUUKSISTA JA SÄÄNNÖISTÄ

Liiketoiminnan aloittaminen, hoitaminen ja lopettaminen

·yrityksen rekisteröinti (liiketoiminnan harjoittamisen rekisteröintimenettelyt ja oikeudellinen muoto)

·teollis- ja tekijänoikeudet (patentin hakeminen, tuotemerkin, piirustuksen tai muotoilun rekisteröinti, kopiointiluvan hankkiminen)

·kaupallisten käytäntöjen oikeudenmukaisuus ja avoimuus, mukaan luettuna tavaroiden ja palveluiden myymiseen liittyvät kuluttajien oikeudet ja takuut

·sähköisten mahdollisuuksien tarjoaminen rajatylittäviin maksuihin myytäessä tavaroita ja palveluita verkossa

·sopimusoikeudesta johtuvat oikeudet ja velvollisuudet, mukaan luettuna viivästyskorot

·maksukyvyttömyysmenettelyt ja yritysten asettaminen selvitystilaan

·luottovakuutus

·yritysten yhteenliittymät tai yrityksen myyminen

Henkilöstö

·työehdot (mukaan luettuna työaika, palkallinen loma, lomaoikeudet sekä ylityötä, terveystarkastuksia, työsopimuksen päättämistä, erottamista ja irtisanomista koskevat oikeudet ja velvollisuudet)

·sosiaaliturvaoikeudet ja -velvollisuudet unionissa (rekisteröityminen työnantajaksi, työntekijöiden rekisteröinti, työntekijän työsopimuksen päättymisestä ilmoittaminen, sosiaaliturvamaksujen maksaminen, eläkkeisiin liittyvät oikeudet ja velvollisuudet)

·työntekijöiden työllistäminen muissa jäsenvaltioissa (työntekijöiden lähettäminen, palvelujen tarjoamisen vapautta koskevat säännöt, työntekijöiden asuinpaikkavaatimukset)

·yhdenvertainen kohtelu (säännöt syrjintää vastaan työpaikalla, naisten ja miesten yhdenvertainen palkka, määräaikaisilla/vakituisilla työsopimuksilla työskentelevien yhdenvertainen palkka)

·henkilöstön edustusta koskevat säännöt

Verot

·alv: tiedot yleisistä säännöistä, korkokannoista ja vapautuksista, alv-rekisteröinti ja alv:n maksaminen, palautuksen saaminen

·valmisteverot: tiedot yleisistä säännöistä, korkokannoista ja vapautuksista

·muut verot: maksaminen, korkokannat

Tavarat

·CE-merkinnän hankkiminen

· sovellettavien vaatimusten kartoittaminen, tekniset eritelmät ja tuotteiden sertifiointi

·sellaisten tuotteiden vastavuoroinen tunnustaminen, joihin ei sovelleta unionin eritelmiä

·vaarallisten kemikaalien luokittelua, merkintöjä ja pakkauksia koskevat vaatimukset

·etämyynti ja muualla kuin elinkeinonharjoittajan toimitiloissa tapahtuva myynti: kuluttajille ennalta annettavat tiedot, sopimuksen kirjallinen vahvistus, sopimuksen peruuttaminen, tavaroiden toimittaminen, muut erityiset velvollisuudet

·vialliset tuotteet: kuluttajien oikeudet ja takuut, myynnin jälkeinen vastuu, vahinkoa kärsineen osapuolen muutoksenhakukeinot

·sertifiointi, merkit (EMAS, energiamerkit, ekologinen suunnittelu, EU-ympäristömerkki)

·kierrätys ja jätehuolto

Palvelut

·lisenssien tai lupien hankkiminen liiketoiminnan aloittamiseksi

·viranomaisille tehtävä ilmoitus rajatylittävästä toiminnasta

·ammattipätevyyden tunnustaminen

Liiketoiminnan rahoittaminen

·rahoitusmahdollisuudet unionin tasolla, mukaan luettuna unionin rahoitusohjelmat ja liiketoimintatuet

·rahoitusmahdollisuudet kansallisella tasolla

·yrittäjille suunnatut aloitteet (esim. uusille yrittäjille suunnatut vaihdot, mentorointiohjelmat)

Julkiset hankinnat

·osallistuminen julkisiin tarjouskilpailuihin: säännöt ja menettelyt

·tarjouksen jättäminen sähköisesti julkiseen tarjouskilpailuun

·tarjouskilpailuun liittyvistä säännönvastaisuuksista raportointi

Työterveys ja työturvallisuus

·terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät velvollisuudet erityyppisessä toiminnassa, mukaan luettuna riskien ehkäisy, tiedottaminen ja koulutus

LIITE II
5 artiklan 2 kohdassa tarkoitetut menettelyt

Tapahtuma

Menettely

Odotettu tuotos

Syntymä

Syntymätodistuksen pyytäminen

Syntymätodistus

Opiskelu

Opintotuen hakeminen julkiselta laitokselta

Tukihakemusta koskeva päätös

Työskentely

Rekisteröityminen sosiaaliturvaetuuksia varten

Vastaanottoilmoitus

Tutkintotodistuksen tunnustamisen pyytäminen

Tunnustamispyyntöä koskeva päätös

Muutto

Osoitteenmuutoksen rekisteröinti

Uuden osoitteen rekisteröintivahvistus

Henkilökortin tai passin hakeminen tai uusiminen

Henkilökortin tai passin myöntäminen tai uusiminen

Moottoriajoneuvon rekisteröinti

Rekisteröintitodistus

Eläkkeellejäänti

Eläke- ja varhaiseläke-etuuksien hakeminen julkisesta tai osittain julkisesta järjestelmästä

Eläke- tai varhaiseläke-etuushakemusta koskeva päätös

Liiketoiminnan aloittaminen

Liiketoiminnan yleinen rekisteröinti, poisluettuna menettelyt, jotka koskevat yrityksen perustamista SEUT-sopimuksen 54 artiklan toisen kohdan mukaisesti

Vahvistus kaikkien liiketoiminnan aloittamiseksi tarvittavien vaiheiden suorittamisesta

Työnantajan (luonnollisen henkilön) rekisteröinti julkiseen tai osittain julkiseen eläke- ja vakuutusjärjestelmään

Sosiaaliturvanumero

Työntekijän rekisteröinti julkiseen tai osittain julkiseen eläke- ja vakuutusjärjestelmään

Sosiaaliturvanumero

Liiketoiminnan harjoittaminen

Sosiaaliturvajärjestelmälle ilmoittaminen työntekijän työsopimuksen päättymisestä

Ilmoituksen vastaanottovahvistus

Työntekijöiden sosiaaliturvamaksujen maksaminen

Kuitti tai muu vahvistus työntekijöiden sosiaaliturvamaksujen maksamisesta

LIITE III
Luettelo 2 artiklan 2 kohdan c alakohdassa tarkoitetuista neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluista

(1)Keskitetyt asiointipisteet

(2)Tuoteyhteyspisteet

(3)Rakennusalan tuoteyhteyspisteet

(4)Ammattipätevyyden tunnustamiseen liittyvät tukikeskukset

(5)Terveysalan yhteyspisteet

(6)EURES

(7)Verkkopohjainen riidanratkaisu