Strasbourg 13.6.2017

COM(2017) 330 final

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA-NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

Kolmastoista kertomus sisäisistä siirroista ja uudelleensijoittamisesta



x0009


1Johdanto

Kolmannessatoista sisäisiä siirtoja ja uudelleensijoittamista koskevassa kertomuksessa esitetään kiireellisiä toimia, jotka on vielä toteutettava, jotta kaikki tällä hetkellä Italiassa ja Kreikassa olevat siirtokelpoiset henkilöt voidaan siirtää tulevina kuukausina ja jotta uudelleensijoittamistavoitteet voidaan täyttää.

Vuoden 2017 viiden ensimmäisen kuukauden aikana sisäisten siirtojen toteutustahti on nopeutunut merkittävästi. Tammikuusta lähtien lähes 10 300 henkilöä on siirretty sisäisesti. Määrä on yli viisinkertainen verrattuna samaan ajanjaksoon vuonna 2016, jolloin vain 1 600 henkilöä siirrettiin. Tämä johtuu siitä, että menettelyt saatiin täysin toimintakykyisiksi vuoden 2016 jälkipuoliskolla, enemmistö jäsenvaltioista antaa nykyisin säännöllisesti vastaanottolupauksia ja kaksi siirtävää jäsenvaltiota on panostanut koko ajan keskinäisen yhteistyön ja luottamuksen parantamiseen.

Tämän seurauksena toukokuussa 2017 Italiasta siirrettiin yli 1 000 henkilöä, mikä on tähän mennessä suurin määrä ja lähellä asetettuja kuukausitavoitteita. Italiasta on näin siirretty yhteensä 6 896 henkilöä. Italian on kuitenkin toteutettava lisää toimia, jotta kaikkien Italiassa jo olevien siirtokelpoisten henkilöjen henkilöllisyys saataisiin selvitettyä ja heidät rekisteröityä sekä uudet soveltuvat tulokkaat osoitettua nopeasti siirtojärjestelmän piiriin. Siirrettävien määrän odotetaan Kreikassa pysyvän vakaana (sisäisiä siirtoja varten on rekisteröity 27 208 henkilöä). Kuukaudessa siirrettyjen määrä on vakiintunut 1 300 henkilöön. Kreikasta on siirretty yhteensä 13 973 henkilöä. Noin 11 000 on vielä siirrettävä. Jäsenvaltiot ovat sopineet tätä varten erillisestä toimintasuunnitelmasta. Suunnitelman ja vastaanottolupausten nykytahdin perusteella onkin odotettavissa, että tavoite eli 3 000 siirtoa kuukaudessa saavutetaan heinäkuussa ja siirtojen määrä pysyy samana syyskuuhun.

Tähän mennessä on yhteensä siirretty jo yli 20 000 henkilöä. Vaikka useimmat jäsenvaltiot osallistuvat nyt järjestelmään oikeudenmukaisesti ja oikeasuhteisesti, Puola, Tšekki ja Unkari ovat rikkoneet oikeudellisia velvoitteitaan eivätkä ole antaneet vastaanottolupauksia tai toteuttaneet siirtoja Italiasta ja Kreikasta.

Sisäiset siirrot ovat edelleen keskeinen toimenpide, jolla lievennetään Kreikkaan ja Italiaan kohdistuvaa painetta ja jaetaan vastuu kansainvälistä suojelua selvästi tarvitsevista hakijoista. Jäsenvaltioiden ei pitäisi vähentää toimiaan, sillä sisäisten siirtojen nykytahti on edelleen riittämätön, jotta kaikki siirtokelpoiset henkilöt voitaisiin siirtää syyskuuhun 2017 mennessä. Jäsenvaltioiden oikeudelliset velvoitteet eivät kuitenkaan pysähdy siihen, sillä neuvoston päätöksiä sovelletaan 26. syyskuuta 2017 asti Italian ja Kreikan alueelle saapuviin henkilöihin. Sen vuoksi jäsenvaltioiden on jatkettava siirtomenettelyä siirtokelpoisten hakijoiden osalta vielä kohtuullisen ajan kyseisen määräajan jälkeen.

Heinäkuussa 2015 annettujen päätelmien mukainen 22 504 henkilön uudelleensijoittaminen etenee edelleen aikataulussa, sillä yli kaksi kolmasosaa sovitusta määrästä on jo uudelleensijoitettu.

2Sisäiset siirrot

Sisäisten siirtojen toteutustahti on edelleen kasvussa. Jos kaikki sisäisiä siirtoja vastaanottavat jäsenvaltiot lisäisivät toimiaan, komission asettamat tavoitteet saavutettaisiin. Näillä tavoitteilla pyritään varmistamaan, että kaikki Italiassa ja Kreikassa tällä hetkellä olevat siirtokelpoiset henkilöt siirretään tehokkaasti ja ajallaan ja että vältetään operatiiviset ja logistiset pullonkaulat, joita voi aiheutua, jos suurin osa jäljellä olevista siirroista toteutettaisiin vasta syyskuun viimeisinä viikkoina.

Lähes kaikki jäsenvaltiot ottavat nyt siirrettäviä henkilöitä vastaan Italiasta ja Kreikasta. Puola, Tšekki ja Unkari ovat ainoat jäsenvaltiot, jotka eivät ole muuttaneet kantaansa. Vastoin oikeudellisia velvoitteitaan 1 ne eivät ole edelleenkään antaneet vastaanottolupauksia eivätkä toteuttaneet siirtoja Italiasta ja Kreikasta. 

Puola ja Unkari ovat ainoat jäsenvaltiot, jotka eivät ole vastaanottaneet ensimmäistäkään siirrettävää henkilöä. Puola ei ole antanut yhtään vastaanottolupausta 16. joulukuuta 2015 jälkeen. Tšekki ei ole antanut uusia vastaanottolupauksia toukokuun 2016 jälkeen eikä ole ottanut vastaan yhtään siirrettävää henkilöä elokuun 2016 jälkeen.

Itävalta ei ole vielä vastaanottanut yhtään siirrettävää henkilöä, mutta se on äskettäin antanut vastaanottolupauksen, joka koskee 50 henkilön siirtoa Italiasta. Vastaanottolupaus onkin nyt muunnettava viipymättä toteutuneiksi siirroiksi.

2.1    Kreikka: Sisäisiä siirtoja koskeva menettely on Kreikassa vakiintunut, mutta siirtoja on vielä nopeutettava merkittävästi, jotta kaikki siirtokelpoiset henkilöt saadaan siirrettyä

Kuten aiemmin on kerrottu, Kreikka on saattanut päätökseen rekisteröinnin (kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen jättämiseksi) kaikkien niiden hakijoiden osalta, jotka kuuluivat ennakkorekisteröinnin piiriin 2 , mukaan lukien sisäisten siirtojen piiriin kuuluvat henkilöt. Kesäkuun 9. päivään mennessä yhteensä 27 208 henkilöä oli jättänyt hakemuksensa sisäisten siirtojen järjestelmään. Hakijoista 13 973 henkilöä on jo siirretty, mutta 10 923 on vielä siirtämättä 3 . Vaikka siirtoa hakevia henkilöitä voidaan rekisteröidä järjestelmään lisää vielä ennen 26. syyskuuta 2017 ja vaikka jotkut hakijat voidaan sulkea pois siirtojärjestelmän piiristä, järjestelmään rekisteröityjen henkilöiden kokonaismäärän odotetaan pysyvän vakaana.

Sisäisten siirtojen toteutustahti: suunnitteluasiakirjat on viimeisteltävä ja pantava täytäntöön

Lähes kaikki jäsenvaltiot ovat nyt antaneet vastaanottolupauksia ja vastaanottavat siirtoja Kreikasta kuukausittain tai joka toinen kuukausi. Ainoastaan Tšekki, Puola, Unkari ja Itävalta eivät vielä täytä oikeudellisia velvoitteitaan. Malta on ottanut vastaan sille osoitetun henkilömäärän kokonaan 4 . Latvia ja Norja saavat niin ikään sitoumuksensa pian täytettyä. Liettua, Luxemburg, Portugali, Suomi ja Viro ovat edistyneet hyvin sitoumustensa täyttämisessä.

Huolimatta aiemmissa kertomuksissa esitetyistä toistuvista suosituksista ja lukuisista eri tasoilla käydyistä kahdenvälisistä keskusteluista, Slovakia jatkaa tiukan suosintapolitiikan noudattamista, mikä johtaa kohtuuttoman korkeaan hylkäysasteeseen. Tällainen suosintapolitiikka ei vastaa sisäisiä siirtoja koskevia neuvoston päätöksiä, jotka mahdollistavat hylkäämisen kansalliseen turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen liittyvien syiden perusteella. On erittäin tärkeää, että tästä suosintapolitiikasta luovutaan nyt. Kaikkien jäsenvaltioiden olisi vältettävä haavoittuvassa asemassa olevien hakijoiden poisjättämistä hyväksyttävien hakijoiden joukosta, sillä heidät on siirrettävä ensisijaisesti. Lisäksi on ratkaisevan tärkeää, että jäsenvaltiot luovat valmiuksia majoittaa erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia hakijoita. Kaikkien jäsenvaltioiden olisi oltava valmiita vastaanottamaan kaikentyyppisiä turvapaikanhakijoita (suurperheitä, yksinäisiä miehiä) ja oma osuutensa haavoittuvassa asemassa olevista hakijoista, mukaan luettuna ilman huoltajaa olevista alaikäisistä ja henkilöistä, joilla on vakavia terveysongelmia.

Viimeksi kuluneiden kuukausien aikana sisäisiä siirtoja on tehty 1 300 kuukaudessa. Tämä siirtojen toteutustahti ei vielä riitä siirtämään kaikkia siirtokelpoisia syyskuuhun 2017 mennessä. Komissio järjesti yhdessä Kreikan turvapaikkaviraston ja Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) kanssa erityiskokouksen logististen koordinointihaasteiden ratkaisemiseksi. Hyvänä esimerkkiratkaisuna käytettiin Ruotsin viranomaisten laatimaa suunnitteluasiakirjaa. Kahdenvälisiä kokouksia järjestettiin suuria kuukausittaisia vastaanottolupauksia antaneiden jäsenvaltioiden kanssa, ja niissä suunniteltiin siirtomenettelyn eri vaiheita. Suunnitteluasiakirjoista on sovittu Alankomaiden, Espanjan, Ranskan, Romanian, Ruotsin ja Saksan kanssa. Tämän suunnittelun ja kaikkien jäsenvaltioiden nykyisten kuukausittaisten vastaanottolupausten tahdin perusteella sisäisten siirtojen määrän odotetaan olevan 2 500 kesäkuussa ja 3 000 heinäkuussa, elokuussa ja syyskuussa. Jotta suunnitelmat saadaan toteutettua tuloksellisesti, kaikkien jäsenvaltioiden olisi toimittava rakentavassa hengessä siirtomenettelyn jokaisessa vaiheessa. Komissio on valmis edesauttamaan tätä prosessia. Jäsenvaltiot, joiden vastaanottokyky on rajallinen (Irlanti, Suomi ja Portugali), ovat työskennelleet ongelmien ratkaisemiseksi.

Ilman huoltajaa olevat alaikäiset: hyvä edistyminen jatkuu

Kreikasta oli 6. kesäkuuta mennessä siirretty 365 niistä 574:stä ilman huoltajaa olevasta alaikäisestä, jotka kuuluvat sisäisten siirtojen piiriin. Edellisen kertomuksen jälkeen useammat jäsenvaltiot ovat tarjonneet paikkoja näille haavoittuvassa asemassa oleville hakijoille. Jäsenvaltioita kannustetaan edelleen osoittamaan paikkoja, joita tarvitaan 5 rekisteröityjen ilman huoltajaa olevien alaikäisten siirtämistä varten.

Tarvittavat kiireelliset toimet:

·Puolan, Tšekin, Unkarin ja Itävallan olisi aloitettava välittömästi vastaanottolupausten antaminen ja siirtojen toteuttaminen Kreikasta oikeudellisten velvoitteidensa noudattamiseksi.

·Siirtojen suunnitteluasiakirjat olisi viimeisteltävä ja pantava täytäntöön. Jäsenvaltioiden, jotka eivät ole vielä niin tehneet, olisi noudatettava suunnitteluasiakirjat laatineiden esimerkkiä.

·Tässä viimeisessä toteutusvaiheessa jäsenvaltioiden olisi lisättävä hakemusten käsittelykapasiteettiaan, jotta voidaan varmistaa prosessin sujuvuus, välttää siirtomenettelyn viiveet ja tarvittaessa pyrkiä ratkaisemaan vastaanottokapasiteettiin liittyvät ongelmat myös kaikkein heikoimmassa asemassa olevien hakijoiden osalta.

·Slovakiaa on pyydetty lähiviikkoina tarkistamaan sisäisen siirron hakijoihin sovellettua suosintapolitiikkaansa, jotta politiikka saadaan vastaamaan neuvoston päätöksiä ja jotta siirrot Kreikasta aloitetaan mahdollisimman pian.

2.2    Italia: lisätoimia tarvitaan, jotta voidaan varmistaa kaikkien sisäisten siirtojen piiriin kuuluvien hakijoiden siirrot Italiassa 

 

Sisäisesti siirrettävien maahantulijoiden henkilöllisyyden selvittäminen ja rekisteröinti: Italian on lisättävä toimiaan siirtoprosessin nopeuttamiseksi

Italia on tähän mennessä rekisteröinyt sisäisiä siirtoja varten noin 8 600 henkilöä, joista 6 896 on jo siirretty. Italian viranomaisten mukaan vielä on tarkoitus rekisteröidä noin 700 hakijaa. Lisäksi Italiaan on vuonna 2017 tullut tähän mennessä yli 2 500 eritrealaista, ja heidät olisi myös nopeasti rekisteröitävä sisäisiä siirtoja varten. Pelkästään vuonna 2016 Italiaan saapui noin 20 700 eritrealaista, ja sen vuoksi on selvää, että vain noin puolet heistä on tähän mennessä rekisteröity siirtojärjestelmää varten. Sen vuoksi on ratkaisevan tärkeää, että Italia selvittää pian kaikkien sen alueella oleskelevien, jäljellä olevien siirtokelpoisten hakijoiden henkilöllisyyden ja rekisteröi heidät siirtojärjestelmään mahdollisimman nopeasti. Jotta nämä hakijat saavutetaan, Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto (EASO) on valmis aloittamaan komission tuella kohdennetun tiedotuskampanjan (sosiaalinen media, EASOn esitteen laajempi jakelu, sisäisten siirtojen EASO-neuvontapuhelin, julisteet, EASOn liikkuvien tiimien aktiivinen osallistuminen), mikä mahdollistaa suuremman hakijamäärän rekisteröinnin siirtojärjestelmään. Italian olisi annettava tarvittavaa tukea tämän tiedotuskampanjan toteuttamiseksi ja tietoisuuden lisäämiseksi sisäisten siirtojen järjestelmästä paikallisviranomaisissa (Prefetture/Questure) ja vastaanottokeskuksissa.

 

On myös ratkaisevan tärkeää, että Italia vauhdittaa toimia, joilla se keskittää siirtomenettelyn (etenkin viimeiset vaiheet) muutamaan erityiseen keskukseen ja siirtää kaikki sisäisen siirron hakijat kymmenen päivää ennen lähtöä vastaanottokeskuksiin Roomaan tai sen lähelle. Nykyisen käytännön mukaan sisäisten siirtojen piiriin kuuluvat muuttajat levitetään Italian koko alueelle samalla, kun erityiset siirtokeskukset ovat monesti alikäytössä, koska niihin majoitetaan enemmistö sisäisten siirtojen piiriin kuulumattomiin kansalaisuuksiin kuuluvista hakijoista. Tämä vaikeuttaa siirtoprosessia ja luo logistisia ongelmia siirtomenettelyn viimeisessä vaiheessa erityisesti siirtoa edeltävien asianmukaisten terveystarkastusten järjestämisen osalta.

Sisäisten siirtojen toteutustahti: hyvää edistystä on jatkettava 

Italiassa sisäisten siirtojen toteutustahti on edelleen nopeutunut, ja kaikkien tällä hetkellä Italiassa olevien siirtokelpoisten hakijoiden siirtäminen on realistinen tavoite, kun otetaan huomioon, että jäsenvaltiot noudattavat yleensä komission asettamia tavoitteita.

Suomi ja Malta ovat pian vastaanottaneet koko osuutensa Italiasta 6 ja muut jäsenvaltiot (Alankomaat, Luxemburg ja Saksa) ovat edistyneet hyvin säännöllisten kuukausittaisten vastaanottolupausten ja toteutettujen siirtojen perusteella. Myös Kroatia ja Portugali ovat äskettäin alkaneet taas antaa uusia vastaanottolupauksia. Toisaalta Bulgaria, Irlanti, Puola, Slovakia, Tšekki, Unkari, Viro ja Itävalta ovat ainoat jäsenvaltiot, jotka eivät ole vastaanottaneet yhtään henkilöä Italiasta. Itävalta antoi ensimmäisen 50:tä henkilöä koskevan vastaanottolupauksensa Italialle toukokuussa, ja sen olisi varmistettava, että siirrot nyt käytännössä toteutetaan mahdollisimman lyhyessä ajassa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Italian olisi toimitettava nopeasti siirtopyyntöjä Itävallan lupausta vastaan.

Irlanti ja Viro eivät ole vastaanottaneet ketään Italiasta, koska Italia noudattaa tiukkaa politiikkaa, joka koskee siirron kohteena olevan jäsenvaltion toteuttamia turvallisuushaastatteluja. Bulgaria ja Slovakia eivät ole vastaanottaneet ketään Italiasta, koska ne noudattavat tiukkaa suosintapolitiikkaa (Bulgaria on haluton hyväksymään eritrealaisia, ja Slovakia päästää maahan ainoastaan yksinhuoltajina olevia naisia, joilla on lapsia, sekä henkilöitä, joilla on matkustusasiakirja). Tämän vuoksi Italian on lähes mahdotonta löytää näiden vaatimusten mukaisia hakijoita. Jotta kaikkien siirtokelpoisten hakijoiden sisäiset siirrot voidaan tulevina kuukausina varmistaa, olisi löydettävä ratkaisu vastaanottavien jäsenvaltioiden ylimääräisten turvallisuushaastattelujen järjestämiseen. Kypros, Latvia ja Ranska eivät ole antaneet Italialle vastaanottolupauksia yli kolmeen kuukauteen.

Kehittääkseen edelleen tiedotusta IOM järjestää 16. kesäkuuta erityisen koulutustilaisuuden yhteyshenkilöille Italiassa, jotta voidaan parantaa kulttuuriinperehdyttämiskoulutuksen tarjontaa. EASO on lisäksi saanut valmiiksi uuden videon, joka käsittelee sisäisiä siirtoja Portugaliin.

Ilman huoltajaa olevien alaikäisten siirrot on aloitettu, mutta lisätoimia tarvitaan vielä

Raportointikaudella kaksi ilman huoltajaa olevaa alaikäistä siirrettiin Italiasta Norjaan. Näin Italiasta on siirretty yhteensä viisi ilman huoltajaa olevaa alaikäistä, mukaan lukien yksi vanhemmistaan erossa oleva lapsi. Tämä erityinen siirto voitiin toteuttaa onnistuneesti paikallistason lisääntyneen yhteistyön ansiosta. Useita muita hakemuksia tutkitaan parhaillaan.

Kuten kahdennessatoista kertomuksessa todettiin, Italian olisi nyt hyödynnettävä näistä ensimmäisistä siirroista saatuja kokemuksia ja vakiinnutettava menettelyt, jotta kaikille siirtokelpoisille ilman huoltajaa oleville alaikäisille tarjottaisiin mahdollisuutta sisäisiin siirtoihin, jos se on heidän etunsa mukaista. Komissio järjesti 1. kesäkuuta kokouksen kaikkien toimijoiden kanssa, jotta prosessia voitaisiin yksinkertaistaa edelleen. Jäsenvaltioiden olisi puolestaan jatkettava paikkojen varaamista vastaanottolupauksissaan ilman huoltajaa oleville alaikäisille ja annettava Italian viranomaisille tarkkoja tietoja maassa alaikäisille suunnitelluista vastaanottojärjestelyistä. Koska menettelyt voivat olla pidempiä kuin aikuisten kohdalla, jäsenvaltioita kannustetaan säilyttämään alaikäisten paikkoja saatavilla pidemmän ajan (eli vahvistamalla uudelleen myöhemmissä vastaanottolupauksissa alaikäisille tarkoitettujen paikkojen saatavuus).

Tarvittavat kiireelliset toimet:

·Puolan, Tšekin ja Unkarin olisi aloitettava välittömästi vastanottolupausten antaminen ja sisäiset siirrot oikeudellisten velvoitteidensa noudattamiseksi.

·Bulgariaa ja Slovakiaa pyydetään lähiviikkoina tarkistamaan sisäisiin siirtohakemuksiin sovellettua suosintapolitiikkaansa, jotta se saadaan vastaamaan neuvoston päätöksiä ja jotta siirrot Italiasta aloitetaan mahdollisimman pian.

·Italiaa kehotetaan tulevina viikkoina esittämään yhteisesti hyväksyttävissä oleva ratkaisu niiden ylimääräisten turvallisuushaastattelujen järjestämiseen, joita eräät jäsenvaltiot ovat pyytäneet arvioidakseen turvallisuuteen liittyviä riskejä neuvoston päätösten mukaisesti.

·Italian olisi kiireellisesti nopeutettava siirtokelpoisten hakijoiden rekisteröintiä, tehtävä EASOn kanssa yhteistyötä tiedotuskampanjan toteuttamiseksi ja vauhditettava toimiaan siirtomenettelyn keskittämiseksi erityisesti viimeisissä vaiheissa.

·Kaikkien muiden jäsenvaltioiden olisi jatkettava vastaanottolupausten antamista ja siirtoja Italiasta kuukausittain suhteessa niiden sitoumuksiin, lisättävä hakemusten käsittelykapasiteettiaan, vältettävä liian rajoittavaa suosimista, rajoitettava siirtomenettelyä viivästyttäviä vaatimuksia ja asetettava etusijalle haavoittuvassa asemassa olevat hakijat, erityisesti ilman huoltajaa olevat alaikäiset.

3Uudelleensijoittaminen

Edistymistä 20. heinäkuuta 2015 annettujen päätelmien täytäntöönpanossa on edelleen nähtävissä, sillä sovituista 22 504 henkilöstä on uudelleensijoitettu jo yli kaksi kolmasosaa. Järjestelyn perusteella on 12. toukokuuta 2017 jälkeen uudelleensijoitettu 256 henkilöä. Koska useat suurten vastaanottokiintiöiden jäsenvaltiot ovat täyttäneet päätelmien mukaiset sitoumuksensa ja panostaneet 18. maaliskuuta 2016 annetun EU:n ja Turkin julkilausuman täytäntöönpanoon, viimeisimmät uudelleensijoitukset on toteutettu Turkista. Uudelleensijoittaminen myös Jordaniasta ja Libanonista jatkuu pienemmässä mittakaavassa.

Tilanne oli 9. kesäkuuta 2017 se, että 16 419 henkilöä oli uudelleensijoitettu 21 valtioon (Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Islanti, Italia, Itävalta, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Norja, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Viro ja Yhdistynyt kuningaskunta). Seitsemän jäsenvaltiota (Alankomaat, Irlanti, Ruotsi, Saksa, Suomi, Viro ja Yhdistynyt kuningaskunta) sekä kolme assosioitunutta maata (Islanti, Liechtenstein ja Sveitsi) on jo täyttänyt lupauksensa. Vaikka uudelleensijoittamiseen osallistuu nyt useampia jäsenvaltioita kuin aikaisempina vuosina, kymmeneen jäsenvaltioon ei ole uudelleensijoitettu vielä ketään tämän järjestelmän puitteissa 7 . Vähä vähältä käy kyseenalaisemmaksi, voivatko ne jäsenvaltiot, joiden antamien lupausten ja todellisen täytäntöönpanon välillä on leveä kuilu, lunastaa sitoumuksensa.

Päätelmien täytäntöönpano käsittää jäsenvaltioiden toimet Turkissa olevien syyrialaisten uudelleensijoittamiseksi EU:n ja Turkin julkilausuman nojalla. Turkista on uudelleensijoitettu 4. huhtikuuta 2016 jälkeen 6 254 syyrialaista EU:n ja Turkin julkilausuman nojalla. Edellisen raportointikauden jälkeen tämän järjestelyn puitteissa on uudelleensijoitettu 559 syyrialaista. Jäljellä olevat vastaanottolupaukset kattavat 24 461 henkilöä. Tähän mennessä henkilöitä on uudelleensijoitettu EU:n ja Turkin julkilausuman nojalla Alankomaihin, Belgiaan, Espanjaan, Italiaan, Itävaltaan, Latviaan, Liettuaan, Luxemburgiin, Portugaliin, Ranskaan, Romaniaan, Ruotsiin, Saksaan, Suomeen ja Viroon. Lisäksi Norjaan on tähän mennessä uudelleensijoitettu 563 syyrialaista Turkista 4. huhtikuuta 2016 jälkeen.

EU:n ja Turkin julkilausuman nojalla henkilöitä uudelleensijoittavat jäsenvaltiot valmistelevat uusia operaatioita, joihin ovat kuuluneet muun muassa käynnit Turkissa haastattelemassa uudelleensijoitettaviksi haluavia henkilöitä. Romania on noudattanut aikaisempaa ilmoitustaan uudelleensijoitettavien henkilöiden vastaanottamisen pikaisesta aloittamisesta ja vastaanottaa 11 syyrialaista. EU:n Ankaran-edustusto on korostanut UNHCR:lle, että uusia ehdokkaita on tärkeää esitellä myös pienempiä vastaanottolupauksia antaneille jäsenvaltioille.

Niistä jäsenvaltioista, jotka eivät vielä ole vastaanottaneet Turkista uudelleensijoitettavia henkilöitä 8 , Malta valmistelee käyntiään Turkkiin ja Kypros on nyt virallisesti ilmoittanut UNHCR:lle olevansa valmis vastaanottamaan viisi uudelleensijoitettavaa henkilöä EU:n ja Turkin julkilausuman nojalla. On kuitenkin myös jäsenvaltioita, jotka ovat saaneet UNCHR:ltä asiakirjat jo kesällä 2016 mutta jotka eivät ole sen jälkeen toteuttaneet mitään toimia (Bulgaria ja Tšekki). Niitä kannustetaankin toimimaan nopeasti.

EU:n Ankaran edustusto on jatkanut Turkin maahanmuuton hallintayksikön kanssa pidettäviä viikoittaisia kokouksia, joiden tavoitteena on tukea EU:n ja Turkin julkilausuman nojalla toteutettavaa uudelleensijoittamista ja keskustella käynnissä olevista operaatioista. Edustusto tapaa viikoittain myös jäsenvaltioiden sekä UNHCR:n ja IOM:n edustajia. Kokouksissa vertaillaan tilastotietoja ja keskustellaan ajankohtaisesta operatiivisesta tilanteesta.

Edellisissä kertomuksissa yksilöityjen puutteiden korjaamiseksi ja niissä annetun suosituksen noudattamiseksi EU:n edustusto esitti jäsenvaltioille tarkistetun version UNHCR:n käyttämästä kysymyksiä ja vastauksia -asiakirjasta. Näin pyritään varmistamaan, että syyrialaisille hakijoille tiedotetaan kattavasti vastaanotto-olosuhteista sekä kulttuurisista, yhteiskunnallisista ja oikeudellisista normeista EU:n jäsenvaltioissa. Sekä UNHCR että jäsenvaltioiden enemmistö on hyväksynyt asiakirjan tarkistetun version, ja 13 jäsenvaltiota on jo lähettänyt päivitetyt versiot kysymyksiä ja vastauksia -asiakirjastaan.

Samalla kun Turkkia koskevia nykyisiä uudelleensijoittamissitoumuksia pannaan täytäntöön, neuvottelut vapaaehtoisen humanitaarisen maahanpääsyn järjestelmää koskevista menettelyohjeista osallistuvien valtioiden ja Turkin kanssa etenevät. Tavoitteena on päästä niistä sopimukseen mahdollisimman pian.

Suositukset:

·Niiden jäsenvaltioiden, jotka eivät ole vielä vastaanottaneet uudelleensijoitettavia henkilöitä voimassa olevien EU:n tason järjestelyjen puitteissa (Bulgaria, Kreikka, Kroatia, Kypros, Malta, Puola, Slovakia ja Slovenia), ja niiden, jotka eivät ole edistyneet ja ovat yhä kaukana tavoitteistaan (Portugali, Tanska ja Tšekki), olisi välittömästi tehostettava toimiaan täyttääkseen 20. heinäkuuta 2015 annettujen päätelmien mukaiset sitoumuksensa.

·Bulgarian ja Tšekin, jotka jo kesällä 2016 saivat asiakirjoja UNHCR:ltä EU:n ja Turkin julkilausuman nojalla, olisi tehostettava toimiaan saattaakseen uudelleensijoittamisprosessin loppuun mahdollisimman pian.

·EU:n ja Turkin julkilausuman mukaisesti uudelleensijoitettaville syyrialaisille tarkoitettujen uudelleensijoitusmaita koskevien tietojen antamista olisi tehostettava siten, että jäsenvaltiot päivittäisivät UNHCR:n käyttämän tarkistetun kysymyksiä ja vastauksia -asiakirjan, jotta hakijat voisivat tehdä tietoon perustuvan päätöksen ja jotta vähennettäisiin niiden henkilöiden määrää, jotka keskeyttävät uudelleensijoittamismenettelyn sen myöhemmissä vaiheissa.

4Tulevat toimet

EU:n valtion- tai hallitusten päämiehet ovat toistuvasti todenneet, että Euroopan muuttoliiketilanne edellyttää kiireellisiä toimenpiteitä, ja vaatineet lisätoimia sisäisten siirtojen nopeuttamiseksi. Sisäisten siirtojen järjestelmä on keskeinen tapa osoittaa solidaarisuutta Kreikalle ja Italialle ja varmistaa, että vastuu jakautuu tasapuolisesti.

Italiassa ja Kreikassa olevien, sisäisten siirtojen piiriin kuuluvien henkilöiden lukumäärää koskevien tietojen perusteella kaikki siirtokelpoiset hakijat pitäisi pystyä siirtämään syyskuuhun 2017 mennessä. Tämän pitäisi olla yhteinen tavoitteemme, jonka saavuttamiseen kaikkien jäsenvaltioiden olisi osallistuttava oikeudenmukaisesti ja oikeassa suhteessa. Tavoitteen saavuttamiseksi jäsenvaltioiden olisikin toteutettava kiireellisesti tarvittavat lisätoimet, kuten tässä kertomuksessa todetaan. Komissio jatkaa jäsenvaltioiden auttamista näiden tehostettujen toimien koordinoinnissa.

Neuvoston päätösten mukaisten sisäisten siirtojen toteuttaminen on myös oikeudellinen velvoite. Kuukausittaisen raportointinsa ja säännöllisen yhteistyön avulla komissio on tukenut jäsenvaltioiden pyrkimyksiä osallistua tähän järjestelyyn oikeudenmukaisesti ja oikeasuhteisesti. Useimmat jäsenvaltiot ovat osoittaneet, että myös suuria ihmismääriä on mahdollista siirtää lyhyessä ajassa, jos niin halutaan ja jos sen eteen työskennellään määrätietoisesti. Näiden yhteisten toimien tuloksena sisäiset siirrot ovat lisääntyneet selvästi. Tätä olisi jatkettava sen varmistamiseksi, että kaikki siirtokelpoiset henkilöt voidaan siirtää nopeasti tässä viimeisessä vaiheessa.

Viime kuukausien aikana komissio on myös toistuvasti muistuttanut jäsenvaltioita neuvoston päätöksistä johtuvista oikeudellisista velvoitteista. Se on kehottanut niitä jäsenvaltioita, jotka eivät ole vielä antaneet vastaanottolupauksia ja toteuttaneet sisäisiä siirtoja Kreikasta ja Italiasta, tekemään niin viipymättä. Syyskuun 2017 lähestyessä näillä jäsenvaltioilla on enää vähän aikaa noudattaa velvoitteitaan ja antaa oikeudenmukainen ja oikeasuhteinen panoksensa.

Toistuvista kehotuksista huolimatta Puola, Tšekki ja Unkari eivät ole vielä valitettavasti toteuttaneet tarvittavia toimia ja rikkovat näin neuvoston päätöksistä ja toisille jäsenvaltioille annetuista sitoumuksista johtuvia oikeudellisia velvoitteitaan. Kuten edellisessä sisäisiä siirtoja ja uudelleensijoittamista koskevassa kertomuksessa todettiin, komissio on päättänyt näistä syistä käynnistää rikkomusmenettelyt näitä kolmea jäsenvaltiota vastaan.

Jäsenvaltioiden olisi samaan aikaan noudatettava myös uudelleensijoittamista koskevia sitoumuksiaan. Erityisesti niiden jäsenvaltioiden, jotka eivät ole vastaanottaneet vielä lainkaan uudelleensijoitettavia henkilöitä tai jotka eivät ole saavuttaneet tavoitteitaan, olisi tehostettava toimiaan.

(1)

     Slovakia ja Unkari ovat Puolan tukemana kiistäneet sisäisiä siirtoja koskevan neuvoston toisen päätöksen laillisuuden. Kumoamiskanteella ei kuitenkaan ole lykkäävää vaikutusta. Asiat käsiteltiin Euroopan unionin tuomioistuimen suullisessa käsittelyssä 10. toukokuuta.

(2)

     Jotta Kreikan viranomaisia voidaan auttaa edelleen suunnittelussa ja lisätuen tarjoamisessa, komissio kehottaa Kreikan viranomaisia myös selvittämään mantereella ja saarilla oleskelevien muuttajien kokonaismäärän.

(3)

     Sisäisten siirtojen piiriin kuuluvien joukossa oli 2 312 hakijaa, joita siirtoja vastaanottavat jäsenvaltiot eivät hyväksyneet sisäisten siirtojen järjestelmään tai jotka siirrettiin Dublin-menettelyn tai Kreikan kansallisen menettelyn piiriin (esimerkiksi sen vuoksi, että Kreikka hylkäsi siirtojärjestelmään pääsyn hallinnollisista syistä tai Kreikan poliisiviranomaisten turvatarkastuksissa paljastui järjestelmään pääsyn estäviä seikkoja) tai jotka joissain harvoissa tapauksissa olivat menehtyneet.

(4)

     Lukuun ottamatta erityisosuutta jäljellä olevista 54 000 henkilöstä.

(5)

     Vaikka periaatteessa tarvitaan ainoastaan 24 vastaanottolupausta lisää, uusia lisätarpeita saattaa syntyä, jos joitakin muille jäsenvaltioille Dublin-järjestelmän perusteella lähetettyjä, ilman huoltajaa olevien alaikäisten siirtämistä koskevia pyyntöjä hylätään.

(6)

     Lukuun ottamatta erityisosuutta jäljellä olevista 54 000 henkilöstä.

(7)

     Tähän jäsenvaltioiden ryhmään kuuluvat Luxemburg ja Romania, vaikka molemmat jäsenvaltiot ovat jo uudelleensijoittaneet syyrialaisia Turkista EU:n ja Turkin julkilausuman nojalla.

(8)

   Bulgaria, Irlanti, Kreikka, Kroatia, Kypros, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Tanska, Tšekki, Unkari ja Yhdistynyt kuningaskunta.


Strasbourg 13.6.2017

COM(2017) 330 final

LIITE

asiakirjaan

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA-NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

Kolmastoista kertomus sisäisistä siirroista ja uudelleensijoittamisesta


Liite 1: Siirrot Kreikasta 9. kesäkuuta 2017 mennessä

Jäsenvaltio

Viralliset vastaanottolupaukset 1

Toteutetut siirrot

Neuvoston päätöksiin perustuvat oikeudelliset sitoumukset 2

Itävalta 3

1 491

Belgia

790

502

2 415

Bulgaria

570

47

831

Kroatia

90

36

594

Kypros

145

55

181

Tšekki

30

12

1 655

Viro

332

130

204

Suomi

1 349

987

1 299

Ranska

4 970

3 148

12 599

Saksa

4 740

2 943

17 209

Unkari

988

Islanti

Irlanti

943

459

240

Latvia

363

290

295

Liechtenstein

10

10

Liettua

670

290

420

Luxemburg

260

216

309

Malta

117

90

78

Alankomaat

1 550

1 295

3 797

Norja

685

533

Puola

65

4 321

Portugali

1 630

1 075

1 778

Romania

1 222

589

2 572

Slovakia

50

16

652

Slovenia

205

164

349

Espanja

1 275

742

6 647

Ruotsi 4

2 378

2 378

Sveitsi

630

344

YHTEENSÄ

25 069

13 973

63 302

(1)

Toimitettu DubliNet-verkon kautta neuvoston päätöksen 5 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

(2)

Ei sisällä noin 8 000 henkilön määrää, joka on vielä osoittamatta ensimmäisen neuvoston päätöksen mukaisesti, eikä osuuksia 54 000 henkilön tavoitteesta.

(3)

     Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2016/408, annettu 10 päivänä maaliskuuta 2016, Italian ja Kreikan hyväksi toteutettavien kansainvälistä suojelua koskevien väliaikaisten toimenpiteiden käyttöön ottamisesta annetun päätöksen (EU) 2015/1601 mukaisten sisäisten siirtojen väliaikaisesta keskeyttämisestä 30 prosentin osalta Itävallalle osoitetusta hakijoiden määrästä.

(4)

     Neuvoston päätös (EU) 2016/946, annettu 9 päivänä kesäkuuta 2016, Ruotsin hyväksi toteutettavien kansainvälistä suojelua koskevien väliaikaisten toimenpiteiden käyttöön ottamisesta Italian ja Kreikan hyväksi toteutettavien kansainvälistä suojelua koskevien väliaikaisten toimenpiteiden käyttöön ottamisesta annetun päätöksen (EU) 2015/1523 9 artiklan ja päätöksen (EU) 2015/1601 9 artiklan mukaisesti.


Strasbourg 13.6.2017

COM(2017) 330 final

LIITE

asiakirjaan

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA-NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

Kolmastoista kertomus sisäisistä siirroista ja uudelleensijoittamisesta


Liite 2: Siirrot Italiasta 9. kesäkuuta 2017 mennessä

Jäsenvaltio

Viralliset vastaanottolupaukset 1

Toteutetut siirrot

Neuvoston päätöksiin perustuvat oikeudelliset sitoumukset 2

Itävalta 3

 50

462

Belgia

340

121

1 397

Bulgaria

140

471

Kroatia

46

18

374

Kypros

45

34

139

Tšekki

20

1 036

Viro

8

125

Suomi

779

653

779

Ranska

970

330

7 115

Saksa

4 510

2 715

10 327

Unkari

 

306

Islanti

 

Irlanti

20

360

Latvia

105

27

186

Liechtenstein

Liettua

140

17

251

Luxemburg

160

110

248

Malta

47

47

53

Alankomaat

725

612

2 150

Norja

815

812

Puola

35

1 861

Portugali

588

299

1 173

Romania

800

45

1 608

Slovakia

 

250

Slovenia

75

35

218

Espanja

225

144

2 676

Ruotsi 4

1 399

228

1 388

Sveitsi

900

649

YHTEENSÄ

12 942

6 896

34 953

(1)

     Toimitettu DubliNet-verkon kautta neuvoston päätöksen 5 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

(2)

   Ei sisällä noin 8 000 henkilön määrää, joka on vielä osoittamatta ensimmäisen neuvoston päätöksen mukaisesti, eikä osuuksia 54 000 henkilön tavoitteesta.

(3)

     Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2016/408, annettu 10 päivänä maaliskuuta 2016, Italian ja Kreikan hyväksi toteutettavien kansainvälistä suojelua koskevien väliaikaisten toimenpiteiden käyttöön ottamisesta annetun päätöksen (EU) 2015/1601 mukaisten sisäisten siirtojen väliaikaisesta keskeyttämisestä 30 prosentin osalta Itävallalle osoitetusta hakijoiden määrästä.

(4)

     Neuvoston päätös (EU) 2016/946, annettu 9 päivänä kesäkuuta 2016, Ruotsin hyväksi toteutettavien kansainvälistä suojelua koskevien väliaikaisten toimenpiteiden käyttöön ottamisesta Italian ja Kreikan hyväksi toteutettavien kansainvälistä suojelua koskevien väliaikaisten toimenpiteiden käyttöön ottamisesta annetun päätöksen (EU) 2015/1523 9 artiklan ja päätöksen (EU) 2015/1601 9 artiklan mukaisesti.


Strasbourg 13.6.2017

COM(2017) 330 final

LIITE

asiakirjaan

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA-NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

Kolmastoista kertomus sisäisistä siirroista ja uudelleensijoittamisesta


Liite 3: Siirrot Italiasta ja Kreikasta 9. kesäkuuta 2017 mennessä

Jäsenvaltio

Toteutetut siirrot Italiasta

Toteutetut siirrot Kreikasta

Toteutetut siirrot yhteensä

Neuvoston päätöksiin perustuvat oikeudelliset sitoumukset 1

Itävalta 2

1 953

Belgia

121

502

623

3 812

Bulgaria

47

47

1 302

Kroatia

18

36

54

968

Kypros

34

55

89

320

Tšekki

12

12

2 691

Viro

130

130

329

Suomi

653

987

1 640

2 078

Ranska

330

3 148

3 478

19 714

Saksa

2 715

2 943

5 658

27 536

Unkari

1 294

Islanti

Irlanti

459

459

600

Latvia

27

290

317

481

Liechtenstein

0

10

10

Liettua

17

290

307

671

Luxemburg

110

216

326

557

Malta

47

90

137

131

Alankomaat

612

1 295

1 907

5 947

Norja

812

533

1 345

Puola

6 182

Portugali

299

1 075

1 374

2 951

Romania

45

589

634

4 180

Slovakia

16

16

902

Slovenia

35

164

199

567

Espanja

144

742

886

9 323

Ruotsi 3

228

228

3 766

Sveitsi

649

344

993

YHTEENSÄ

6 896

13 973

20 869

98 255

   

(1)

     Ei sisällä noin 8 000 henkilön määrää, joka on vielä osoittamatta ensimmäisen neuvoston päätöksen mukaisesti, eikä osuuksia 54 000 henkilön tavoitteesta.

(2)

     Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2016/408, annettu 10 päivänä maaliskuuta 2016, Italian ja Kreikan hyväksi toteutettavien kansainvälistä suojelua koskevien väliaikaisten toimenpiteiden käyttöön ottamisesta annetun päätöksen (EU) 2015/1601 mukaisten sisäisten siirtojen väliaikaisesta keskeyttämisestä 30 prosentin osalta Itävallalle osoitetusta hakijoiden määrästä.

(3)

     Neuvoston päätös (EU) 2016/946, annettu 9 päivänä kesäkuuta 2016, Ruotsin hyväksi toteutettavien kansainvälistä suojelua koskevien väliaikaisten toimenpiteiden käyttöön ottamisesta Italian ja Kreikan hyväksi toteutettavien kansainvälistä suojelua koskevien väliaikaisten toimenpiteiden käyttöön ottamisesta annetun päätöksen (EU) 2015/1523 9 artiklan ja päätöksen (EU) 2015/1601 9 artiklan mukaisesti.


Strasbourg 13.6.2017

COM(2017) 330 final

LIITE

asiakirjaan

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA-NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

Kolmastoista kertomus sisäisistä siirroista ja uudelleensijoittamisesta


Liite 4: Uudelleensijoittamista koskeva tilanne 12. toukokuuta 2017
(20. heinäkuuta 2015 annettujen päätelmien ja Turkin kanssa sovitun 1:1-järjestelyn (sovellettu 4. huhtikuuta 2016 alkaen) puitteissa)

Jäsenvaltio /
assosioitunut valtio

20. heinäkuuta 2015 sovitun järjestelmän mukaisesti tehdyt vastaanottolupaukset

20. heinäkuuta 2015 sovitun järjestelmän ja Turkin kanssa sovitun 1:1-järjestelyn mukaisesti uudelleensijoitetut henkilöt

Kolmannet maat, joista uudelleensijoitetut henkilöt ovat saapuneet

Itävalta

1 900

1 730

Libanon: 886; Jordania: 609; Turkki: 234 (joista 57 henkilöä 1:1-järjestelyn puitteissa); Irak: 1

Belgia

1 100

892

Libanon: 448; Turkki: 311 henkilöä 1:1-järjestelyn puitteissa (20.7. sovitun järjestelmän puitteissa 242 ja sen ulkopuolella 69 1 ); Turkki: 8; Jordania: 170; Egypti: 24;

Bulgaria

50

0

Kroatia

150

0

Kypros

69

0

Tšekki

400

52

Libanon: 32; Jordania: 20

Tanska

1 000

481

Libanon, Uganda

Viro

20

20

Turkki: 20 henkilöä 1:1-järjestelyn puitteissa

Suomi

293

293 2

Turkki: 504 henkilöä 3 1:1-järjestelyn puitteissa, 20.7. sovitun järjestelmän ulkopuolella; Libanon: 282; Egypti: 7; Jordania: 4

Ranska

2 375

1 664

Turkki: 803 henkilöä 1:1-järjestelyn puitteissa (20.7. sovitun järjestelmän puitteissa 228 ja sen ulkopuolella 575 4 ); Libanon: 834; Jordania: 478; Irak: 8; muut: 116

Saksa

1 600

1 600

Turkki: 2 270 henkilöä 1:1-järjestelyn puitteissa (20.7. sovitun järjestelmän puitteissa 1 600 ja sen ulkopuolella 670)

Kreikka

354

0

Unkari

Islanti

50

50 5

Libanon

Irlanti

520

520 6

Libanon

Italia

1 989

1 006

Libanon: 596; Turkki: 257 henkilöä 1:1-järjestelyn puitteissa; Jordania: 53; Syyria: 52; Sudan: 48

Latvia

50

10

Turkki: 10 henkilöä 1:1-järjestelyn puitteissa

Liechtenstein

20

20

Turkki

Liettua

70

25

Turkki: 25 henkilöä 1:1-järjestelyn puitteissa

Luxemburg

30

0 7

Turkki: 98 henkilöä 1:1-järjestelyn puitteissa (20.7. sovitun järjestelmän ulkopuolella)

Malta

14

0

Alankomaat

1 000

1 000

Turkki: 1 411 henkilöä 1:1-järjestelyn puitteissa (20.7. sovitun järjestelmän puitteissa 556 ja sen ulkopuolella 855 ); Turkki 7; Libanon: 341; Kenia: 70; Etiopia: 8; Jordania: 7; Libya: 4; Israel: 2; Irak, Marokko, Egypti, Saudi-Arabia, Syyria: 1

Norja

3 500

3 416

Libanon: 2 619; Turkki: 540; Jordania: 257

Puola

900

0

Portugali

191

12

Turkki: 12 henkilöä 1:1-järjestelyn puitteissa

Romania

80

0

Turkki: 11 henkilöä 1:1-järjestelyn puitteissa (20.7. sovitun järjestelmän ulkopuolella)

Slovakia

100

0

Slovenia

20

0

Espanja

1 449

418

Libanon: 232; Turkki: 186 henkilöä 1:1-järjestelyn puitteissa

Ruotsi

491

491

Turkki: 279 henkilöä 1:1-järjestelyn puitteissa (joista 20.7. sovitun järjestelmän puitteissa 269); Sudan: 124; Kenia: 80; Libanon: 8; Irak: 8; Egypti: 1; Jordania: 1 

Sveitsi

519

519

Libanon: 431; Syyria: 88

Yhdistynyt kuningaskunta

2 200

2 200

Jordania, Libanon, Turkki, Egypti, Irak ym.

YHTEENSÄ

22 504

16 419

 

Turkista uudelleensijoitettiin 1:1-järjestelyn puitteissa yhteensä 6 254 henkilöä, joista 3 462 uudelleensijoitettiin 20.7.2015 sovitun järjestelmän kautta

(1)

Turkista 20.7. sovitun järjestelmän ulkopuolella uudelleensijoitetut 69 syyrialaista lasketaan neuvoston päätöksen (EU) 2016/1754 mukaisesti.

(2)

Tähän määrään ei sisälly 504 Turkista 1:1-järjestelyn puitteissa uudelleensijoitettua syyrialaista.

(3)

 Turkista 1:1-järjestelyn puitteissa uudelleensijoitetuista 504 syyrialaisesta 11 on uudelleensijoitettu kansallisen ohjelman mukaisesti ja 493 henkilöä lasketaan

neuvoston päätöksen (EU) 2016/1754 mukaisesti.

(4)

Turkista 20.7.2015 sovitun järjestelmän ulkopuolella uudelleensijoitetut 575 syyrialaista lasketaan neuvoston päätöksen (EU) 2016/1754 mukaisesti.

(5)

Islanti on uudelleensijoittanut yhteensä 97 henkilöä, kaikki Libanonista.

(6)

Irlanti otti lisäksi samalla ajanjaksolla Libanonista 259 kansainvälisen suojelun tarpeessa olevaa henkilöä osana kansallista uudelleensijoittamisohjelmaansa.

(7)

Toistaiseksi ketään ei ole uudelleensijoitettu 20.7.2015 annettujen päätelmien mukaisesti, mutta 98 syyrialaista on uudelleensijoitettu osana Luxemburgin kansallista ohjelmaa 1:1-järjestelyn puitteissa, ja heidät lasketaan neuvoston päätöksen (EU) 2016/1754 mukaisesti.