EUROOPAN KOMISSIO
Bryssel 9.6.2017
COM(2017) 298 final
KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE
rahoitusvälineiden markkinoista annetussa asetuksessa (MiFIR) säädetyistä kolmansien maiden keskuspankkeja ja muita yhteisöjä koskevista vapautuksista
1.JOHDANTO
Rahoitusvälineiden markkinoista annettu asetus, jäljempänä ’MiFIR’, ja rahoitusvälineiden markkinoista annettu direktiivi, jäljempänä ’MiFID 2’, julkaistiin Euroopan unionin virallisessa lehdessä 12. kesäkuuta 2014. Ne tulivat voimaan 2. heinäkuuta 2014, ja niitä aletaan soveltaa 3. tammikuuta 2018.
MiFID 2:lla/MiFIR:llä otetaan käyttöön markkinarakenne, jonka tarkoituksena on varmistaa, että kaupankäynti tapahtuu kaikissa soveltuvissa tapauksissa säännellyillä kauppapaikoilla ja että se on avointa, jotta hinnanmuodostus on tehokasta ja tasapuolista.
Tätä varten MiFIR:ssä säädetään, että kauppaa edeltävästä ja kaupan jälkeisestä avoimuusvaatimuksesta myönnetään vapautus muiden kuin oman pääoman ehtoisten rahoitusvälineiden osalta. Poikkeusta sovelletaan säänneltyihin markkinoihin, markkinoiden ylläpitäjiin ja sijoituspalveluyrityksiin silloin, kun liiketoimen vastapuolena on Euroopan keskuspankkijärjestelmän (EKPJ) jäsen, liiketoimi toteutetaan osana kyseisen EKPJ:n jäsenen lainsäädäntöön perustuvan valtuutuksen nojalla harjoittamaa raha-, valuutta- ja rahoitusvakauspolitiikkaa ja kyseinen jäsen on ennakolta ilmoittanut vastapuolelleen, että liiketoimeen sovelletaan vapautusta. Lisäksi MiFIR:llä valtuutetaan komissio ulottamaan vapautus koskemaan kolmansien maiden keskuspankkeja silloin, kun edellä mainitut edellytykset täyttyvät.
Tätä varten Euroopan komissio tilasi Centre for European Policy Studies ajatushautomolta (CEPS) ja Bolognan yliopistolta ulkopuolisen selvityksen markkinoiden väärinkäyttöasetuksessa ja rahoitusmarkkina-asetuksessa säädetyistä kolmansien maiden keskuspankkeja ja muita yhteisöjä koskevista vapautuksista (Study on exemptions for third-country central banks and other entities under the Market Abuse Regulation (MAR) and the Markets in Financial Instruments Regulation (MiFIR)), jäljempänä ’selvitys’. Selvitys perustui kyselylomakkeeseen ja tutkimustyöhön, ja siinä analysoitiin kauppaa edeltävää ja kaupan jälkeistä avoimuutta koskevia sääntöjä, joita sovelletaan kolmansien maiden keskuspankkien käydessä kauppaa arvopapereilla. Lisäksi tutkittiin, missä määrin kolmansien maiden keskuspankit käyvät kauppaa arvopapereilla Euroopan unionissa.
2.KERTOMUKSEN OIKEUSPERUSTA: MiFIR:N 1 ARTIKLAN 9 KOHTA
MiFIR:n 1 artiklan 6 kohdassa säädetään vapautuksesta kauppaa edeltävästä ja kaupan jälkeisestä avoimuusvaatimuksesta, kun liiketoimi täyttää seuraavat kolme edellytystä: vastapuolena on Euroopan keskuspankkijärjestelmän (EKPJ) jäsen, liiketoimi toteutetaan osana kyseisen EKPJ:n jäsenen lainsäädäntöön perustuvan valtuutuksen nojalla harjoittamaa raha-, valuutta- ja rahoitusvakauspolitiikkaa ja kyseinen jäsen on ennakolta ilmoittanut vastapuolelleen, että liiketoimeen sovelletaan vapautusta.
Lisäksi MiFIR:n 1 artiklan 9 kohdassa säädetään seuraavaa: ”Siirretään komissiolle valta antaa 50 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla 6 kohdan soveltamisala ulotetaan koskemaan muita keskuspankkeja.
Tätä tarkoitusta varten komissio antaa viimeistään 1 päivänä kesäkuuta 2015 Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen, jossa arvioidaan niiden liiketoimien kohtelua, joita toteuttavat kolmansien maiden keskuspankit, joihin tätä kohtaa sovellettaessa kuuluu Kansainvälinen järjestelypankki. Kertomukseen on sisällyttävä analyysi niiden lakisääteisistä tehtävistä ja kaupankäyntivolyymeistä unionissa. Kertomuksessa on
a) yksilöitävä asianomaisissa kolmansissa maissa sovellettavat säännökset ja määräykset keskuspankkien liiketoimia koskevien tietojen luovuttamisesta, mukaan lukien EKPJ:n jäsenten kyseisissä kolmansissa maissa toteuttamat liiketoimet, ja
b) arvioitava unionissa sovellettavien säännöksiin tai määräyksiin perustuvien tietojenluovuttamisvaatimusten mahdollisia vaikutuksia kolmansien maiden keskuspankkien liiketoimiin.
Jos kertomuksessa päädytään tulokseen, että 6 kohdassa säädetty vapautus on tarpeen sellaisten liiketoimien osalta, joissa on vastapuolena raha- ja valuuttapoliittisia ja rahoitusvakautta edistäviä toimenpiteitä toteuttava kolmannen maan keskuspankki, komissio antaa määräykset vapautuksen soveltamisesta kyseiseen kolmannen maan keskuspankkiin.”
3.TARKASTELLUT LAINKÄYTTÖALUEET
Tämä kertomus kattaa seuraavat maat: Australia, Brasilia, Kanada, Hongkongin erityishallintoalue, Intia, Japani, Meksiko, Singapore, Korean tasavalta, Sveitsi, Turkki ja Yhdysvallat. Lisäksi se kattaa Kansainvälisen järjestelypankin, jäljempänä ’BIS’, jota on MiFIR:n 1 artiklan 9 kohdan mukaisesti pidettävä kolmannen maan keskuspankkina kyseistä kohtaa sovellettaessa. Luetteloa saatetaan muuttaa ja siitä saatetaan poistaa maita tulevaisuudessa tehtävien arvioiden perusteella.
Lainkäyttöalueita olisi arvioitava kriteereillä, jotka perustuvat taloudellisiin indikaattoreihin, kyseisten maiden rahoitusalan ja unionin rahoitusalan keskinäisten yhteyksien laajuuteen ja tiiviyteen sekä kyseisen kolmannen maan lainsäädäntöympäristön vakauteen.
Arvioidessaan keskinäisten yhteyksien laajuutta ja tiiviyttä komissio käytti Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF), julkaisemaa luetteloa lainkäyttöalueista, jotka ovat rahoitusjärjestelmän kannalta merkittävien finanssilaitosten kotipaikkoja. IMF:n finanssialan arviointiohjelman (Financial Sector Assessment Program, FSAP) käyttäminen on näille finanssilaitoksille pakollista. IMF:n menetelmässä yhdistetään kunkin maan rahoitusalan koko ja keskinäiset yhteydet ja otetaan näin ollen huomioon rahoitusmarkkinaulottuvuus. IMF:n mukaan kyseisen maaryhmän osuus maailman rahoitusjärjestelmästä on lähes 90 prosenttia ja koko maailman taloudellisesta toiminnasta 80 prosenttia. Ryhmään kuuluu suurin osa G20-maista ja finanssimarkkinoiden vakauden valvontaryhmän (FSB) jäsenistä. Selvitys ei kata laitoksia, joiden kotipaikka on jossakin EU:n jäsenvaltiossa. Lainkäyttöalueiden valinnassa on tarkasteltu huomioon myös kahta muuta edellytystä. Ensinnäkin lainkäyttöalueesta voidaan tehdä 1 artiklan 9 kohdan mukaisen vapautuksen edellyttämä arviointi vain, jos se ei sisälly rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen vastaisen toimintaryhmän (FATF) laatimaan yhteistyöhaluttomien lainkäyttöalueiden luetteloon. Lisäksi maan on oltava allekirjoittanut kansainvälisen arvopaperimarkkinavalvojien yhteisön (IOSCO) monenkeskinen yhteistyöpöytäkirja.
4.YKSITTÄISTEN LAINKÄYTTÖALUEIDEN ARVIOINTI
MiFIR:n 1 artiklan 9 kohdassa annettuun valtuutukseen perustuva nimettyjen lainkäyttöalueiden analyysi perustuu kahteen pääedellytykseen, jotka olivat molemmat ratkaisevia komission suorittaman arvioinnin kannalta:
a.keskuspankkien liiketoimia koskevien tietojen luovuttamista koskevat säännökset: keskuspankkien liiketoimiin sovellettava markkinoiden avoimuutta koskeva järjestelmä, jäljempänä ’markkinoiden avoimuus’, ja/tai kyseisen keskuspankin operatiivisen kehyksen avoimuus, jäljempänä ’operatiivinen avoimuus’;
b.vapautuksen tarpeellisuus: niiden liiketoimien volyymi, jotka kyseinen keskuspankki on suorittanut EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa tai EU:ssa noteeratuilla rahoitusvälineillä.
Näiden kahden edellytyksen täyttymistä pidettiin välttämättömänä arviointia varten, koska ne kattavat MiFIR:n 1 artiklan 9 kohdassa säädetyt tekijät. ’Markkinoiden avoimuus’ liittyy yksittäisiä arvopapereita koskevaan, liiketoimikohtaiseen avoimuuteen, ja ’operatiivinen avoimuus’ puolestaan kunkin keskuspankin toimintaa säänteleviin laajempiin avoimuussäännöksiin. Kun otetaan huomioon MiFIR:n tavoitteet ja soveltamisala, sen arvioimiseksi, onko kolmansien maiden keskuspankeille aiheellista myöntää vapautus, pidettiin tämän vuoksi tarpeellisena analysoida sääntelyvaatimukset, jotka koskevat liiketoimiin liittyvää markkinoiden avoimuutta ja operatiivisesta kehyksestä johtuvaa avoimuutta, MiFIR:n 1 artiklan 9 kohdan a alakohdan mukaisesti. Lisäksi oli tärkeää selvittää MiFIR:n 1 artiklan 9 kohdan b alakohdan mukaisesti kyseisen kolmannen maan ja EU:n välisten liiketoimien volyymi, koska se kuvastaa unionin lakisääteisten tietojenluovuttamisvaatimusten mahdollisia vaikutuksia kyseisen kolmannen maan keskuspankin liiketoimiin.
MiFIR:n mukaisten vaatimusten ja tavoitteiden vuoksi on lisäksi otettu huomioon seuraavat kriteerit:
i) Onko olemassa ilmoitusmenettely, jota noudattaen kolmannen maan keskuspankki ilmoittaa EU:hun sijoittautuneelle vastapuolelleen, että liiketoimeen sovelletaan vapautusta?
ii) Pystyykö kolmannen maan keskuspankki erottamaan toisistaan liiketoimet, jotka toteutetaan osana MiFIR:ssä määriteltyä keskeistä politiikkaa, ja liiketoimet, jotka toteutetaan pelkästään sijoitustarkoituksessa?
iii) Myönnetäänkö kolmansien maiden keskuspankeille vastaava vapautus tarkasteltavalla oikeudenkäyttöalueella?
Edellä mainitut lisäkriteerit arvioitiin MiFIR:n vaatimusten ja tavoitteiden huomioon ottamiseksi. MiFIR:n 1 artiklan 6 kohdan mukaista vapautusta ei etenkään voida myöntää keskuspankeille, kun ne toteuttavat liiketoimia pelkästään sijoitustarkoituksessa. Tätä varten selvityksessä tutkittiin, erottavatko kolmansien maiden keskuspankit toisistaan lakisääteisistä syistä toteutettavat ja sijoitustarkoituksessa toteutettavat liiketoimet. Lisäksi selvitettiin, onko kolmansien maiden keskuspankeilla käytössä ilmoitusmenettelyä vapautettuja liiketoimia varten tai harkitsevatko ne edes tällaisen menettelyn käyttöönottoa EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa käytävää kauppaa varten. Tällainen menettely lisää avoimuutta, ja siksi siitä säädetään MiFIR:ssä. Kolmansien maiden kauppapaikoilla kauppaa käyville keskuspankeille myönnettävä lakisääteinen vapautus puolestaan voi vaikuttaa vapautuksen aiheellisuutta koskevaan kustannustehokkuusanalyysiin.
Arvioituaan nämä kriteerit komissio tuli siihen tulokseen, että kolmansien maiden keskuspankkien on erotettava toisistaan lakisääteisiä ja sijoitustarkoituksia varten toteutettavat liiketoimet, koska muuten edellytykset 1 artiklan 9 kohdan mukaisen vapautuksen myöntämiselle eivät täyty. Ilmoitusmenettelyn puuttumista tämän kertomuksen laatimishetkellä ei lisäpohdinnan jälkeen sen sijaan pidetty niin olennaisena, että se estäisi 1 artiklan 9 kohdan mukaisen vapautuksen myöntämisen. Lainkäyttöalueet, joilla ei vielä ole tällaisia menettelyjä, ovat näet ilmoittaneet olevansa valmiit ottamaan sellaisen käyttöön, kun MiFIR-järjestelmä on toiminnassa. Lakisääteisen vapautuksen myöntämistä kolmansien maiden kauppapaikoilla kauppaa käyville keskuspankeille arvioiduilla lainkäyttöalueilla ei myöskään pidetty vapautuksen myöntämisen välttämättömänä edellytyksenä, koska sitä ei nimenomaisesti vaadita MiFIR:n 1 artiklan 9 kohdassa.
Liite 1 sisältää yleiskatsauksen arvioinnista. Ottaen huomioon edellä mainittujen lainkäyttöalueiden markkinoiden avoimuutta ja/tai operatiivista avoimuutta sääntelevät kehykset komissio on tullut siihen tulokseen, että kyseisillä lainkäyttöalueilla on riittävän avoimuuden mahdollistavat sääntelykehykset. Lisäksi näiltä lainkäyttöalueilta peräisin oleva kaupankäyntitoiminta EU:ssa on riittävää, jotta kauppaa edeltävästä ja kaupan jälkeisestä avoimuusvaatimuksesta myönnettävän vapautuksen ulottaminen näille lainkäyttöalueille on perusteltavissa. Komissio on myös todennut, että oli asianmukaista myöntää vapautus BIS:lle, jonka kykyä toteuttaa tärkeitä yleishyödyllisiä tehtäviään ja avustaa kansainvälistä keskuspankkiyhteisöä ei pitäisi vaarantaa. Toisin kuin keskuspankit, BIS mainitaan erikseen yhteisönä, joka voidaan sisällyttää vapautuksen piiriin tarvittaessa. Tämä päätelmä tehtiin laadullisen arvioinnin perusteella toisin kuin keskuspankkeja koskeva päätelmä.
Jäljempänä on lyhyt tiivistelmä edellä mainittujen kriteerien analyysista valittujen maiden osalta. Yksityiskohtaiseen kuvaukseen ja perusteelliseen analyysiin voi tutustua CEPS:n selvityksessä.
Australian keskuspankki (Reserve Bank of Australia, RBA)
Pääkriteerit
Kaupankäynnin avoimuutta koskevia säännöksiä ei sovelleta muihin kuin oman pääoman ehtoisiin rahoitusvälineisiin. Operatiivinen avoimuus: sähköisen uutispalvelunsa kautta RBA antaa tietoa tase-eristään, ilmoittaa päivittäisistä avomarkkinaoperaatioistaan ja antaa joitakin yhteenvetotietoja liiketoimistaan niiden toteuttamisen jälkeen.
RBA:n kaupankäyntivolyymi EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa tai EU:ssa noteeratuilla rahoitusvälineillä on suuri.
Lisäkriteerit
Ulkomaisille keskuspankeille myönnetään vapautus avoimuusvaatimuksista.
RBA:n katsotaan pystyvän erottamaan toisistaan osana politiikkaa toteutettavat ja muussa tarkoituksessa (esimerkiksi sijoitustarkoituksessa) toteutettavat liiketoimet.
Vaikka RBA:lla ei ole menettelyä, jota noudattaen vastapuolille ilmoitettaisiin EU:hun sijoittautuneiden, finanssialalla toimivien vastapuolien kanssa käytävään kauppaan sovellettavasta vapautuksesta, se on ilmoittanut olevansa valmis ottamaan sellaisen käyttöön, kun MiFIR-järjestelmä on toiminnassa.
Brasilian keskuspankki (Central Bank of Brazil, BCB)
Pääkriteerit
Rahoitusvälineillä käytävän kaupan avoimuutta koskevia pakottavia säännöksiä sovelletaan joihinkin muihin kuin oman pääoman ehtoisiin rahoitusvälineisiin, esimerkiksi debentuureihin, yritystodistuksiin ja johdannaisiin. Markkinoiden avoimuussäännöksistä on vapautettu lähinnä valtion joukkovelkakirjalainat ja rahoituslaitosten takaamat vaihdantakelpoiset rahoitusvälineet. Operatiivinen avoimuus: kansallinen keskuspankki ilmoittaa avomarkkinaoperaatioiden yksityiskohdat tietojärjestelmässään Sisbacenissa ja verkkosivustollaan, jolla se myös kertoo valuutta- ja muiden huutokauppojen tuloksista.
BCB:n kaupankäyntivolyymi EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa tai EU:ssa noteeratuilla rahoitusvälineillä on suuri.
Lisäkriteerit
Ulkomaisille keskuspankeille ei myönnetä vapautusta avoimuusvaatimuksista.
BCB pystyy erottamaan osana politiikkaa toteutettavat liiketoimet muussa tarkoituksessa (etenkin sijoitustarkoituksessa) toteutettavista liiketoimista, joiden merkitys on hyvin vähäinen.
BCB:llä on myös käytössä menettely, jota noudattaen vastapuolille ilmoitetaan finanssialalla toimivien, EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa käytävään kauppaan sovellettavasta vapautuksesta.
Kanadan keskuspankki (Bank of Canada, BoC)
Pääkriteerit
Markkinoiden avoimuus: Rahoitusvälineillä käytävän kaupan avoimuutta koskevia pakottavia säännöksiä sovelletaan joihinkin muihin kuin oman pääoman ehtoisiin rahoitusvälineisiin, esimerkiksi joukkovelkakirjoihin, yritystodistuksiin ja johdannaisiin. Valtion joukkovelkakirjalainoihin ja ulkomaisiin arvopapereihin sovelletaan nimenomaista vapautusta. Operatiivista avoimuutta koskeviin toimenpiteisiin kuuluu ennakkotietojen julkaiseminen taseenhallintaa varten toteutetuista määräaikaisista repo-operaatioista. Yhteenvedot näiden liiketoimien tuloksista julkaistaan myös kansallisen keskuspankin verkkosivustolla.
BoC:n kaupankäyntivolyymi EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa tai EU:ssa noteeratuilla rahoitusvälineillä on suuri.
Lisäkriteerit
Ulkomaisille keskuspankeille myönnetään vapautus avoimuusvaatimuksista.
BoC pystyy erottamaan toisistaan osana politiikkaa toteutettavat ja muussa tarkoituksessa (etenkin sijoitustarkoituksessa) toteutettavat liiketoimet.
BoC:llä ei ole menettelyä, jota noudattaen vastapuolille ilmoitettaisiin finanssialalla toimivien, EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa käytävään kauppaan sovellettavasta vapautuksesta, mutta se on valmis ottamaan sellaisen käyttöön, kun MiFIR-järjestelmä on toiminnassa.
Kiinan keskuspankki (Peoples' Bank of China, PBoC)
Pääkriteerit
PBoC:llä ei ole avoimuusvaatimuksia, jotka koskisivat muita kuin oman pääoman ehtoisia rahoitusvälineitä, eikä markkinaosapuolten odoteta luovuttavan ja raportoivan tietoja liiketoimistaan. Operatiivinen avoimuus saavutetaan julkaisemalla ilmoituksia avomarkkinaoperaatioista ja lyhytaikaisten likviditeettioperaatioiden tuloksista.
Euroopan komissio ei toistaiseksi ole saanut tietoja PBoC:n kaupankäynnistä EU:n rahoitusmarkkinoilla ja EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa. Vapautuksen myöntämisen taloudellista perustetta ei näin ollen ole vielä voitu arvioida.
Lisäkriteerit
Koska PBoC täyttää vain yhden kolmesta pääkriteeristä, CEPS on erityisesti painottanut seuraavia kolmea lisäkriteeriä:
- ulkomaisille keskuspankeille ei myönnetä yleistä vapautusta avoimuusvaatimuksista,
- ei ole osoitettu, että PBoC pystyy erottamaan toisistaan sijoitustarkoituksessa ja osana politiikkaa toteutettavat liiketoimet,
- PBoC:llä ei ole ilmoitettu olevan menettelyä, jota noudattaen EU:hun sijoittautuneille vastapuolille ilmoitettaisiin, ettei liiketoimiin sovelleta avoimuusvaatimuksia.
Koska tiedot PBoC:n liiketoimista EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa tai EU:ssa noteeratuilla rahoitusvälineillä puuttuvat, CEPS ei ole vielä pystynyt päättelemään, onko MiFIR:n 1 artiklan 9 kohdan mukaisen vapautuksen myöntäminen PBoC:lle aiheellista ja tarpeellista.
Hongkongin rahapoliittinen viranomainen (Hong Kong Monetary Authority, HKMA)
Pääkriteerit
Hongkongissa ei sovelleta avoimuusvaatimuksia muilla kuin oman pääoman ehtoisilla rahoitusvälineillä käytävään kauppaan. Operatiivinen avoimuus: Hongkongin keskuspankki julkaisee tietoja taseensa yleisistä eristä sekä valuuttavarantonsa muutoksista, mutta ei liiketoimista sinänsä. Se kuitenkin julkaisee yksityiskohtaiset tiedot valuuttarahaston velkasitoumusten (Exchange Fund Bills and Notes) liikkeeseenlaskuista.
HKMA:n kaupankäyntivolyymi EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa tai EU:ssa noteeratuilla rahoitusvälineillä on suuri.
Lisäkriteerit
Ulkomaisille keskuspankeille ei myönnetä vapautusta avoimuusvaatimuksista.
HKMA pystyy erottamaan osana politiikkaa toteutettavat liiketoimet pelkästään sijoitustarkoituksessa toteutettavista liiketoimista, joiden merkitys on hyvin vähäinen.
HKMA:lla on myös käytössä menettely, jota noudattaen vastapuolille ilmoitetaan finanssialalla toimivien, EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa käytävään kauppaan sovellettavasta vapautuksesta.
Intian keskuspankki (Reserve Bank of India, RBI)
Pääkriteerit
Muilla kuin oman pääoman ehtoisilla rahoitusvälineillä toteutettavat OTC-liiketoimet (jotka suoritetaan yleensä puhelimitse) julkaistaan RIB:n sähköisen kaupankäyntipaikan (Negotiated Dealing System) jälkimarkkinamoduulissa. Tiedot arvopapereiden kauppahinnoista ovat saatavana RBI:n ja Clearing Corporation of India Ltd.:n (CCIL) verkkosivustoilla. Operatiivinen avoimuus: RBI julkaisee huutokauppakalenterin ja antaa etukäteistietoja avomarkkinaoperaatioistaan ja likviditeetti-instrumenteistaan, joiden tuloksista se myös julkaisee jälkikäteen yhteenvedon. Lisäksi se julkaisee viikoittain tilastotietoja avomarkkinaoperaatioistaan ja kuukausitiedotteessaan tietoja valuuttapolitiikastaan (valuuttakaupoista ei julkaista liiketoimikohtaisia tietoja).
RBI:n kaupankäyntivolyymi EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa tai EU:ssa noteeratuilla rahoitusvälineillä on vähäinen.
Lisäkriteerit
RBI ei raportoi ulkomaisten keskuspankkien valuuttakaupoista, eikä ulkomaisten keskuspankkien kanssa toteutetuista liiketoimista ole ylipäätään velvoitetta antaa tietoja. RBI pystyy erottamaan osana politiikkaa toteutettavat liiketoimet pelkästään sijoitustarkoituksessa toteutettavista liiketoimista, joiden merkitys on hyvin vähäinen.
Vaikka RBI:llä ei ole menettelyä, jota noudattaen vastapuolille ilmoitettaisiin finanssialalla toimivien, EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa käytävään kauppaan sovellettavasta vapautuksesta, se on valmis ottamaan sellaisen käyttöön, kun MiFIR-järjestelmä on toiminnassa.
Japanin keskuspankki (Bank of Japan, BoJ)
Pääkriteerit
Markkinoiden avoimuutta koskeviin pakottaviin säännöksiin kuuluu OTC-johdannaisia koskevia joitakin raportointivaatimuksia, mutta markkinoiden ylläpitäjien on toimitettava tiedot vain ministeriöön ja kauppatietorekisteriin: niistä ei tarvitse tiedottaa yleisölle. Itsesääntelyelimet ovat kuitenkin asettaneet erityisiä vaatimuksia, jotka koskevat muiden kuin oman pääoman ehtoisten rahoitusvälineiden viitehintojen julkaisemista. Operatiivinen avoimuus: BoJ ei julkaise etukäteistietoja. Sen sijaan se julkaisee yhteenvetotiedot huutokauppojen tuloksista kunkin liiketoimen toteutumisen jälkeen.
BoJ:n kaupankäyntivolyymi EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa tai EU:ssa noteeratuilla rahoitusvälineillä on vähäinen.
Lisäkriteerit
Ulkomaisille keskuspankeille myönnetään vapautus avoimuusvaatimuksista yleisen salassapitolausekkeen nojalla. Lauseketta sovelletaan, jos tietojen luovuttaminen vahingoittaisi suhteita kolmansiin maihin.
BoJ pystyy erottamaan osana politiikkaa toteutettavat liiketoimet pelkästään sijoitustarkoituksessa toteutettavista liiketoimista, joiden merkitys on hyvin vähäinen.
Vaikka BoJ:llä ei ole menettelyä, jota noudattaen vastapuolille ilmoitettaisiin finanssialalla toimivien, EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa käytävään kauppaan sovellettavasta vapautuksesta, se on valmis ottamaan sellaisen käyttöön, kun MiFIR-järjestelmä on toiminnassa.
Meksikon keskuspankki (Bank of Mexico, Banxico)
Pääkriteerit
Banxicolla ei ole pakottavia säännöksiä, jotka edellyttäisivät muilla kuin oman pääoman ehtoisilla rahoitusvälineillä käytävän kaupan avoimuutta. Itsesääntelyyn perustuvat säännöt sisältävät kuitenkin hintatarjousvelvoitteita. Operatiivinen avoimuus: Banxico julkaisee ennen huutokauppoja tiedotteessaan tärkeimmät tiedot, esimerkiksi operaatioiden arvioidun määrän ja tyypin.
Banxicon kaupankäyntivolyymi EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa tai EU:ssa noteeratuilla rahoitusvälineillä on vähäinen.
Lisäkriteerit
Ulkomaisille keskuspankeille ei myönnetä vapautusta avoimuusvaatimuksista. Banxico pystyy erottamaan osana politiikkaa toteutettavat liiketoimet pelkästään sijoitustarkoituksessa toteutettavista liiketoimista, joiden merkitys on hyvin vähäinen.
Banxicolla on myös käytössä menettely, jota noudattaen vastapuolille ilmoitetaan finanssialalla toimivien, EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa käytävään kauppaan sovellettavasta vapautuksesta.
Singaporen rahaviranomainen (Monetary Authority of Singapore, MAS)
Pääkriteerit
Markkinoiden avoimuus: MAS on arvopapereita ja futuureja koskevan lain (Securities and Futures Act) mukaisesti julkaissut markkinoiden sääntelyä koskevat ohjeet (Guidelines on the Regulation of Markets), joissa määrätään sekä kauppaa edeltävien (parhaat osto- ja myyntihinnat) että kaupan jälkeisten tietojen (toteutetut liiketoimet) ilmoittamisen pakollisuudesta. Näitä sääntöjä ja ohjeita sovelletaan pörsseihin ja hyväksyttyihin markkinoiden ylläpitäjiin, ei välittäjiin. Operatiivinen avoimuus: MAS ilmoittaa markkinaosapuolille huutokauppojen ehdot ja tulokset.
MAS:n kaupankäyntivolyymi EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa tai EU:ssa julkisesti noteeratuilla rahoitusvälineillä on suuri.
Lisäkriteerit
Ulkomaisten keskuspankkien toteuttamat kotimaiset liiketoimet eivät ole vapautettuja avoimuusvaatimuksista. MAS pystyy erottamaan osana politiikkaa toteutettavat liiketoimet pelkästään sijoitustarkoituksessa toteutettavista liiketoimista, joiden merkitys on hyvin vähäinen.
MAS:llä ei ole menettelyä, jota noudattaen vastapuolille ilmoitettaisiin finanssialalla toimivien, EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa käytävään kauppaan sovellettavasta vapautuksesta, mutta se on valmis ottamaan sellaisen käyttöön, kun MiFIR-järjestelmä on toiminnassa.
Etelä-Korean keskuspankki (Bank of Korea, BoK)
Pääkriteerit
Pakottavissa säännöksissä ei aseteta avoimuusvaatimuksia muille kuin oman pääoman ehtoisille rahoitusvälineille. Itsesääntelyyn perustuvat markkinasäännöt sisältävät kuitenkin avoimuusvelvoitteita, jotka koskevat niiden muiden kuin oman pääoman ehtoisten rahoitusvälineiden viitehintoja, joilla BoK yleensä käy kauppaa. Operatiivinen avoimuus: BoK julkaisee yhteenvetotietoja tase-eristään. Valuuttahallinnan osalta BoK julkaisee yhteenvetotietoja ulkomaisen omaisuutensa investointierästä.
BoK:n kaupankäyntivolyymi EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa tai EU:ssa julkisesti noteeratuilla rahoitusvälineillä on suuri.
Lisäkriteerit
Ulkomaisten keskuspankkien toteuttamat kotimaiset liiketoimet eivät ole vapautettuja avoimuusvaatimuksista.
BoK pystyy erottamaan osana politiikkaa toteutettavat liiketoimet pelkästään sijoitustarkoituksessa toteutettavista liiketoimista, joiden merkitys on hyvin vähäinen.
BoK:lla ei ole menettelyä, jota noudattaen EU:hun sijoittautuneille vastapuolille ilmoitettaisiin finanssialalla toimivien, EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa käytävään kauppaan sovellettavasta vapautuksesta, mutta se on valmis ottamaan sellaisen käyttöön, kun MiFIR-järjestelmä on toiminnassa.
Sveitsin keskuspankki (Swiss National Bank, SNB)
Pääkriteerit
Markkinoiden avoimuus: Muihin kuin oman pääoman ehtoisiin rahoitusvälineisiin sovelletaan avoimuusvaatimuksia. Pankkien välisillä markkinoilla toteutettavia repo-operaatioita varten on myös käytettävissä SIX Repo järjestelmä, jonka kautta SNB toteuttaa suuren osan operaatioistaan ja johon sovelletaan kauppaa edeltäviä ja kaupan jälkeisiä avoimuusvaatimuksia. Operatiivinen avoimuus: SNB julkaisee avomarkkinaoperaatioitaan ja maksuvalmiusjärjestelmäänsä koskevat tiedot.
SNB:n kaupankäyntivolyymi EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa tai EU:ssa julkisesti noteeratuilla rahoitusvälineillä on suuri.
Lisäkriteerit
Ulkomaisten keskuspankkien toteuttamat kotimaiset liiketoimet eivät ole vapautettuja avoimuusvaatimuksista, mutta asiasta keskustellaan parhaillaan. Lisäksi SNB pystyy erottamaan osana politiikkaa toteutettavat liiketoimet pelkästään sijoitustarkoituksessa toteutettavista liiketoimista, joiden merkitys on hyvin vähäinen.
SNB:llä ei ole menettelyä, jota noudattaen vastapuolille ilmoitettaisiin finanssialalla toimivien, EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa käytävään kauppaan sovellettavasta vapautuksesta, mutta se on valmis ottamaan sellaisen käyttöön, kun MiFIR-järjestelmä on toiminnassa.
Turkin tasavallan keskuspankki (Central Bank of the Republic of Turkey, CBRT)
Pääkriteerit
Turkissa pakottaviin säännöksiin ja itsesääntelyyn perustuviin sääntöihin sisältyy avoimuusvaatimuksia, jotka koskevat muita kuin oman pääoman ehtoisia rahoitusvälineitä (OTC-johdannaisia lukuun ottamatta). CBRT on Borsa Istanbulin (Istanbulin pörssi) jäsen, ja Borsa Istanbul julkaisee sen – kuten muidenkin jäsentensä – tällä kauppapaikalla muilla kuin oman pääoman ehtoisilla rahoitusvälineillä käymän kaupan volyymit. Operatiivinen avoimuus: CBRT julkaisee yhteenvetotiedot avomarkkinaoperaatioistaan, esimerkiksi huutokauppojen ja tarjousten välityksellä toteutetuista takaisinosto- ja takaisinmyyntioperaatioistaan, sekä huutokauppojen ja tarjousten välityksellä toteutetuista suorista ostoistaan ja valtion velkasitoumuksista (liquidity bills). Borsa Istanbul julkaisee CBRT:n sen kauppapaikalla käymän kaupan volyymit. CBRT julkaisee tietoja varantojenhallintatoiminnastaan vuosikertomuksessaan (tietoja normisalkusta ja yleisiä tietoja sijoitussalkun koostumuksesta) ja joissakin kuukausiraporteissaan.
CBRT:n kaupankäyntivolyymi EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa tai EU:ssa noteeratuilla rahoitusvälineillä on suuri.
Lisäkriteerit
Ulkomaisten keskuspankkien toteuttamat kotimaiset liiketoimet eivät ole vapautettuja avoimuusvaatimuksista. CBRT kykenee erottamaan osana politiikkaa toteutettavat liiketoimet pelkästään sijoitustarkoituksessa toteutettavista liiketoimista, joiden merkitys on hyvin vähäinen.
CBRT:llä ei ole menettelyä, jota noudattaen EU:hun sijoittautuneille vastapuolille ilmoitettaisiin finanssialalla toimivien, EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa käytävään kauppaan sovellettavasta vapautuksesta, mutta se on valmis ottamaan sellaisen käyttöön, kun MiFIR-järjestelmä on toiminnassa.
Yhdysvaltain keskuspankki (United States Federal Reserve System – Federal Reserve Bank of New York, FRBNY)
Pääkriteerit
Itsesääntelyyn perustuvat Yhdysvaltain säännöt sisältävät muita kuin oman pääoman ehtoisia rahoitusvälineitä koskevat laajat avoimuusvaatimukset (rahoitusmarkkinoiden itsesääntelyelimen (Financial Industry Regulatory Authority, FINRA) kehittämä Trade Reporting and Compliance Engine väline). Avoimuusvaatimukset eivät koske valtion velkakirjoja (tosin Yhdysvaltain valtion velkapapereilla sekä Yhdysvaltain virastojen debentuureilla ja Yhdysvaltain dollarin määräisillä omaisuus- ja lainavakuudellisilla arvopapereilla kauppaa käyviin henkilöihin sovelletaan lakisääteisiä position raportointivaatimuksia). Operatiivinen avoimuus: FRBNY julkaisee laajoja tietoja operaatioistaan sekä ennen että jälkeen niiden toteuttamisen.
FRBNY:n kaupankäyntivolyymi EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa tai EU:ssa noteeratuilla rahoitusvälineillä on vähäinen.
Lisäkriteerit
Ulkomaisten keskuspankkien toteuttamat liiketoimet eivät lähtökohtaisesti ole vapautettuja avoimuusvaatimuksista. Nämä pankit voivat kuitenkin luottaa siihen, että avoimuusvaatimukset eivät koske valtion velkakirjoja tai valuuttamääräisiä arvopapereita. Ulkomaisten keskuspankkien kanssa toteutettavat OTC-johdannaiskaupat eivät välttämättä ole vapautettuja avoimuusvaatimuksista (toisin kuin OTC-johdannaiskaupat, joissa vastapuolena on Yhdysvaltain viranomainen).
FRBNY kykenee erottamaan osana politiikkaa toteutettavat liiketoimet pelkästään sijoitustarkoituksessa toteutettavista liiketoimista, joiden merkitys on hyvin vähäinen.
FRBNY:llä ei ole käytössä menettelyä, jota noudattaen EU:hun sijoittautuneille vastapuolille ilmoitettaisiin finanssialalla toimivien, EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa käytävään kauppaan sovellettavasta vapautuksesta.
Kansainvälinen järjestelypankki (Bank for International Settlements, BIS)
Pääkriteerit
Vaikka BIS on sijoittautunut Sveitsiin, sen liiketoimiin ei sovelleta Sveitsin markkinoiden avoimuussäännöstöä. Operatiivinen avoimuus: BIS julkaisee yhteenvetotietoja. Sen vastapuolina on keskuspankkeja, rahaviranomaisia ja kansainvälisiä julkisia instituutioita.
BIS:n kaupankäyntivolyymi EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa tai EU:ssa noteeratuilla rahoitusvälineillä on suuri.
Lisäkriteerit
BIS:lle ei myönnetä ulkomaisia keskuspankkeja koskevaa vapautusta, koska sen liiketoimiin ei sovelleta Sveitsin lakia.
BIS kykenee erottamaan osana politiikkaa toteutettavat liiketoimet pelkästään sijoitustarkoituksessa toteutettavista liiketoimista, joiden merkitys on hyvin vähäinen.
BIS:llä ei ole menettelyä, jota noudattaen vastapuolille ilmoitettaisiin finanssialalla toimivien, EU:hun sijoittautuneiden vastapuolien kanssa käytävään kauppaan sovellettavasta vapautuksesta, mutta se on valmis ottamaan sellaisen käyttöön, kun MiFIR-järjestelmä on toiminnassa.
5.PÄÄTELMÄT
Komissio päättelee saatujen tietojen perusteella, että on asianmukaista myöntää MiFIR:n 1 artiklan 9 kohdan mukaisesti vapautus kauppaa edeltävistä ja kaupan jälkeisistä avoimuusvaatimuksista tämän kertomuksen liitteenä olevassa luettelossa mainituille kolmansien maiden keskuspankeille.
Tämä päätelmä ei estä tekemästä tulevaisuudessa mahdollisesti muutoksia kolmansien maiden keskuspankkien esittämien todisteiden, kolmansien maiden lainsäädännön muutosten tai olosuhteiden muutosten perusteella. Nämä saattavat synnyttää tarpeen tarkistaa luetteloa kolmansien maiden keskuspankeista, joihin sovelletaan vapautusta.