16.12.2016   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 473/7


KERTOMUS

biopohjaisten teollisuudenalojen yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2015 sekä yhteisyrityksen vastaus

(2016/C 473/02)

SISÄLLYS

 

Kohta

Sivu

JOHDANTO

1–4

8

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

5

8

TARKASTUSLAUSUMA

6–13

8

Lausunto tilien luotettavuudesta

11

9

Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

12

10

HUOMAUTUKSET TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINNOSTA

14–20

10

Tilinpäätöksen esittäminen

14–16

10

Varainhoitovuoden 2015 talousarvion toteuttaminen

17–18

10

Yhteisyrityksen monivuotisen talousarvion toteuttaminen Horisontti 2020 -puiteohjelman yhteydessä

19–20

10

MUUT SEIKAT

21–24

11

Keskeiset kontrollit ja valvontajärjestelmät

21

11

Petostentorjuntastrategia

22–24

11

AIEMMIN ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

25–26

11

Seuranta ja raportointi hanketutkimustuloksista

25

11

Eturistiriidat

26

11

LIITE

12

JOHDANTO

1.

Biopohjaisten teollisuudenalojen yhteisyritys (BBI) perustettiin Brysseliin toukokuussa 2014 (1) kymmeneksi vuodeksi, ja se alkoi toimia itsenäisesti 26. lokakuuta 2015.

2.

Yhteisyrityksen tavoitteena on toteuttaa Euroopassa tutkimus- ja innovointitoimien ohjelma sellaisten uusiutuvien biologisten resurssien, joita voidaan käyttää biopohjaisten materiaalien valmistuksessa, saatavuuden kartoittamiseksi ja siten tukea kestävien biopohjaisten teollisuudenalojen arvoketjujen syntymistä (2). Nämä toimet olisi toteutettava sidosryhmien välisellä yhteistyöllä koko biopohjaisten teollisuudenalojen arvoketjun laajuudelta aina alkutuotannosta ja jalostusteollisuudesta tuotemerkkeihin, pk-yrityksiin, tutkimus- ja teknologiakeskuksiin sekä yliopistoihin.

3.

Yhteisyrityksen perustajaosakkaat ovat Euroopan unioni (EU), jota edustaa Euroopan komissio, ja teolliset kumppanit, joita edustaa biopohjaisten teollisuudenalojen yhteenliittymä (BIC).

4.

EU rahoittaa yhteisyrityksen tutkimustoimia ja hallintomenoja (3) tutkimuksen ja innovoinnin Horisontti 2020 -puiteohjelman (4) (2014–2020) talousarviosta enintään 975 miljoonalla eurolla. Yhteisyrityksen muiden osakkaiden rahoitusosuus on yhteisyrityksen (5) toiminnan aikana vähintään 2 730 miljoonaa euroa. Määrä sisältää vähintään 182,5 miljoonan euron käteissuoritukset, vähintään 1 755 miljoonan euron luontoissuoritukset täydentäviin toimiin (6) ja luontoissuoritukset yhteisyrityksen toimintaan (7).

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

5.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien testaamisen yhteisyrityksen tasolla ja valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien relevanttiin työhön perustuvaa evidenssiä ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

TARKASTUSLAUSUMA

6.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

a)

biopohjaisten teollisuudenalojen yhteisyrityksen tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (8) ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta (9)31. joulukuuta 2015 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

b)

tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

Toimivan johdon velvollisuus

7.

Toimiva johto vastaa komission delegoidun asetuksen (EU) N:o 110/2014 (10) 16 ja 22 artiklan mukaisesti yhteisyrityksen tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

a)

Yhteisyrityksen tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän (11) vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Toimitusjohtaja vahvistaa yhteisyrityksen tilinpäätöksen sen jälkeen, kun yhteisyrityksen tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan yhteisyrityksen taloudellisesta asemasta.

b)

Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää vaikuttava ja tehokas sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin aiheettomasti maksetut tai käytetyt varat.

Tarkastajan velvollisuus

8.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (12) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko yhteisyrityksen tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

9.

Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksesta tai virheestä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennainen virheellisyys tai tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden tarkoituksenmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen.

10.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

Lausunto tilien luotettavuudesta

11.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että yhteisyrityksen taloudellinen asema 31 päivänä joulukuuta 2015 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

12.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että 31 päivänä joulukuuta 2015 päättyneeltä vuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

13.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi.

HUOMAUTUKSET TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINNOSTA

Tilinpäätöksen esittäminen

14.

Yhteisyrityksen muiden osakkaiden kuin unionin on raportoitava hallintoneuvostolle vuosittain 31. tammikuuta mennessä aiempina varainhoitovuosina antamiensa luontoissuoritusten arvosta (13). Osakkaiden luontoissuoritukset on kirjattava näiden tietojen pohjalta ja Euroopan komission yhteisyritykselle antamien ohjeiden mukaisesti yhteisyrityksen tileihin.

15.

Yhteisyritys ei ollut saanut tarvittavia raportteja osakkailtaan lopullisen tilinpäätöksen laatimisajankohtana. Tilinpäätökseen kirjattujen vuoden 2015 luontoissuoritusten kokonaismäärä perustuu tästä syystä arvioihin, jotka yhteisyritys on tehnyt osakkaille vuoden 2015 loppuun mennessä aiheutuneista kuluista (14).

16.

Yhteisyrityksen tilinpäätökseen ei sisälly talousarvion toteutumalaskelmaa eikä täsmäytystaulukkoa tuloslaskelmaan nähden. Talousarvion toteutumalaskelma on julkaistu yhteisyrityksen talousarvio- ja varainhallinnosta vuodelta 2015 (15) antamassa selvityksessä. Yhteisyritys ei ole esittänyt yhtä paljon tietoja kuin useimmat muut yhteisyritykset. Tämä osoittaa, että komission on tarpeen laatia selkeät ohjeet yhteisyritysten budjettiraportoinnista.

Varainhoitovuoden 2015 talousarvion toteuttaminen

17.

Käytettävissä olevaan varainhoitovuoden 2015 lopulliseen talousarvioon sisältyi 209,4 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja ja 21,1 miljoonaa euroa maksumäärärahoja. Maksusitoumusmäärärahojen käyttöaste oli 87 prosenttia ja maksumäärärahojen käyttöaste 89 prosenttia (16).

18.

Kaikki varainhoitovuoden 2015 operatiiviset maksusitoumukset (180,4 miljoonaa euroa) tehtiin kokonaistasolla, ja ne liittyivät kahteen vuoden 2015 ehdotuspyyntöön, joiden osalta sopimuksentekomenettelyt olivat kesken 31. joulukuuta 2015.

Yhteisyrityksen monivuotisen talousarvion toteuttaminen Horisontti 2020 -puiteohjelman yhteydessä

19.

EU rahoittaa operatiivisia ja hallinnollisia toimia kaikkiaan 975 miljoonalla eurolla. Tämän määrän osalta yhteisyritys oli 31. joulukuuta 2015 tehnyt operatiivisia maksusitoumuksia 230 miljoonan euron verran (23,6 prosenttia). Määrä sisältää 17,7 miljoonan euron ennakkomaksut, jotka komissio suoritti ennen kuin yhteisyrityksestä tuli taloudellisesti itsenäinen lokakuussa 2015. EU myönsi yhteisyrityksen hallinnollisiin menoihin käteissuorituksena 0,8 miljoonaa euroa.

20.

Muut osakkaat eivät ilmoittaneet yhteisyritykselle 31. joulukuuta 2015 mennessä kaikkiaan 975 miljoonan euron (17) arvoisista määristä, jotka ne osoittavat luontois- ja käteissuorituksina operatiivisiin toimiin. Yhteisyritys kirjasi varainhoitovuoden 2015 tileihin noin 3,5 miljoonan euron luontoissuoritukset ja 0,3 miljoonan euron käteissuoritukset (18) operatiivisia toimia varten. Muut osakkaat myönsivät yhteisyrityksen hallinnollisin menoihin 0,8 miljoonaa euroa.

MUUT SEIKAT

Keskeiset kontrollit ja valvontajärjestelmät

21.

Yhteisyritys on ottanut käyttöön rahoitusta ja operatiivista toimintaa koskeviin asiakirjatarkastuksiin perustuvat ennakkotarkastusmenettelyt. Lisäksi se laatii parhaillaan ohjelmaa jälkitarkastusten kohdistamiseksi avustusten saajiin vuonna 2017 (19). Nämä tarkastukset muodostavat keskeisen välineen, jonka avulla arvioidaan tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus, ja ne kattavat myös yhteisyrityksen muiden osakkaiden kuin EU:n käteis- ja luontoissuoritukset.

Petostentorjuntastrategia

22.

Yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten 12 artiklan mukaan yhteisyrityksen talousarvion toteuttamisessa on sovellettava vaikuttavaa ja tehokasta sisäistä valvontaa, johon sisältyy myös petosten ja sääntöjenvastaisuuksien ehkäisy, havaitseminen, korjaaminen ja seuranta.

23.

Komissio vahvisti petostentorjuntastrategian kesäkuussa 2011, minkä jälkeen ensimmäinen yhteinen tutkimusalan petostentorjuntastrategia vahvistettiin heinäkuussa 2012. Sitä päivitettiin maaliskuussa 2015, jotta voitiin ottaa huomioon Horisontti 2020 -puiteohjelmasta aiheutuvat muutokset (20). Tutkimusalan petostentorjuntastrategiaan sisältyy toimintasuunnitelma, joka on tarkoitettu tutkimusalan yhteisyritysten toteutettavaksi.

24.

Yhteisyrityksessä on jo käytössä sisäisen valvonnan menettelyt, joiden avulla on tarkoitus saada kohtuullinen varmuus siitä, että petokset ja sääntöjenvastaisuudet kyetään ehkäisemään ja havaitsemaan (maksujen ennakkotarkastukset, eturistiriitoja koskevat periaatteet ja suunnitellut jälkitarkastukset avustusten lopullisten saajien luona). Yhteisyritys toteuttaa toimintasuunnitelmaan kuuluvia toimenpiteitä sovitun aikataulun mukaisesti (esimerkiksi hyödyntää komission tietokantoja yksilöidäkseen tuen ulkopuolelle jätettävät organisaatiot ja mahdolliset rahoituksen päällekkäisyydet (21)).

AIEMMIN ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

Seuranta ja raportointi hanketutkimustuloksista

25.

Yhteisyritys esitti vuotuisessa toimintakertomuksessaan Horisontti 2020 -puiteohjelman sääntöjen (22) mukaisesti tietoja erityisistä tutkimustuloksia mittaavista indikaattoreista (suorituskykyindikaattorit ja monialaisiin kysymyksiin liittyvät seurantaindikaattorit) (23). Vuodelta 2015 annettiin kuitenkin vain erittäin vähän yksityiskohtaisia tietoja, sillä yhteisyrityksen ensimmäisten hankkeiden toteutus oli vasta alkanut.

Eturistiriidat

26.

Komissio julkaisi heinäkuussa 2015 yhteisyrityksille ohjeet eturistiriitoja koskevista säännöistä. Ohjeiden yhteydessä julkaistiin eturistiriidattomuudesta annettavan ilmoituksen yleismalli, joka yhteisyrityksen olisi otettava käyttöön menettelyissään.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Baudilio TOMÉ MUGURUZAN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 18 päivänä lokakuuta 2016 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Klaus-Heiner LEHNE

presidentti


(1)  Neuvoston asetus (EU) N:o 560/2014, annettu 6 päivänä toukokuuta 2014, biopohjaisten teollisuudenalojen yhteisyrityksen perustamisesta (EUVL L 169, 7.6.2014, s. 130).

(2)  Liitteessä esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto yhteisyrityksen vastuualueista, toiminnasta ja resursseista.

(3)  Yhteisyrityksen hallintomenot ovat enintään 58,5 miljoonaa euroa, ja ne katetaan rahoitusosuuksilla, jotka jaetaan tasan vuosittain unionin ja muiden osakkaiden kuin unionin kesken.

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1291/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmasta ”Horisontti 2020” (2014–2020) ja päätöksen N:o 1982/2006/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 104).

(5)  Asetus (EU) N:o 560/2014, 4 artiklan 1 kohta.

(6)  Asetuksen (EU) N:o 560/2014 4 artiklan 2 kohdan b alakohdan mukaan täydentävät toimet ovat luontoissuorituksia toimiin, jotka eivät kuulu yhteisyrityksen työsuunnitelmaan eivätkä sen talousarvioon mutta joilla tuetaan BBI-aloitteen tavoitteita. Asetuksen 4 artiklan 4 kohdan mukaisesti riippumaton ulkoinen tilintarkastaja varmentaa täydentävien toimien kustannukset, joita yhteisyritys tai unionin elin eivät tarkasta.

(7)  Yhteisyrityksen toimintaan tarkoitettujen luontoissuoritusten määrä riippuu muiden saatujen rahoitusosuuksien määristä.

(8)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman, yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(9)  Sisältää selvityksen talousarvion toteuttamisesta, yhteenvedon budjettiperiaatteista ja muut liitetiedot.

(10)  EUVL L 38, 7.2.2014, s. 2.

(11)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kuin se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

(12)  Delegoitu asetus (EU) N:o 110/2014, 47 artikla.

(13)  Asetus (EU) N:o 560/2014, 4 artiklan 3 ja 4 kohta.

(14)  Luontoissuoritusten määrän on arvioitu olevan 3,5 miljoonaa euroa. Yhteisyritys laski luontoissuorituksia koskevan arvionsa tarkimpien käytettävissä olevien tietojen perusteella. Määrä ei kuitenkaan ole riippumattomien ulkoisten tarkastajien todentama (asetus (EU) N:o 560/2014, 4 artiklan 4 kohta) eikä yhteisyrityksen toimitusjohtajan hyväksymä.

(15)  Talous- ja varainhallintoa koskeva kertomus varainhoitovuodelta 2015, s. 17.

(16)  Varainhoitovuoden 2015 tilinpäätöksessä maksujen toteutumisasteeksi ilmoitetaan vain kaksi prosenttia, koska huomioon on otettu ainoastaan yhteisyrityksen taloudellisesti itsenäinen jakso. Koko varainhoitovuoden 2015 ajalta maksujen toteutumisaste on kuitenkin 89 prosenttia. Yhteisyrityksen selvitykseen talousarvio- ja varainhallinnosta sisältyvässä 3. luvussa annetaan yksityiskohtainen kuvaus talousarvion toteuttamisesta.

(17)  Luontoissuorituksina 792,5 miljoonaa euroa ja käteissuorituksina 182,5 miljoonaa euroa.

(18)  Muiden osakkaiden kuin unionin rahoitusosuus operatiivisiin toimiin asetuksen (EU) N:o 560/2014 liitteessä olevan 12 artiklan 3 kohdan a alakohdan ja 4 kohdan mukaisesti.

(19)  Yhteisyrityksen toimintakertomus vuodelta 2015, s. 40. Horisontti 2020 -puiteohjelman hankkeisiin liittyvästä tarkastustavasta määrätään puiteohjelmaan sovellettavassa tutkimusalan yhteisessä jälkitarkastusstrategiassa. Yhteisyrityksen Horisontti 2020 -puiteohjelman mukaisesti rahoittamiin hankkeisiin aletaan kohdistaa jälkitarkastuksia vuonna 2017.

(20)  Muun muassa yhteisen tukikeskuksen, keskitetyn tarkastusyksikön ja EU:n tutkimusalan elinten yhdenmukaistettujen liiketoimintaprosessien perustaminen.

(21)  Tässä yhteydessä arvioidaan myös muiden kuin EU-lähteiden käyttöä päällekkäisen rahoituksen välttämiseksi.

(22)  Asetus (EU) N:o 1291/2013, 31 artikla, ja neuvoston päätös 2013/743/EU (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 965), liite II.

(23)  Yhteisyrityksen vuotuinen toimintakertomus, osuus 1.3.1, ss. 8–16 ja liite 12, ss. 47–58.


LIITE

Biopohjaisten teollisuudenalojen yhteisyritys (Bryssel)

Vastuualueet ja toiminta

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus, 187 ja 188 artikla)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1291/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmasta ”Horisontti 2020” (2014–2020) – ja erityisesti päätöksen 2013/743/EU III osa. Jotta Horisontti 2020 -puiteohjelmalla olisi suurempi vaikutus tutkimukseen ja innovointiin, Horisontti 2020 -puiteohjelman ja yksityisen sektorin rahoitusta olisi yhdistettävä julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksissa keskeisillä aloilla, joilla tutkimus ja innovointi voivat edistää unionin laajempia kilpailukykytavoitteita, lisätä yksityistä investointia ja auttaa vastaamaan yhteiskunnallisiin haasteisiin.

Neuvoston asetus (EU) N:o 560/2014, annettu 6 päivänä toukokuuta 2014, biopohjaisten teollisuudenalojen yhteisyrityksen perustamisesta.

Yhteisyrityksen toimivaltuudet

(neuvoston asetus (EU) N:o 560/2014)

Tehtävä: toteuttaa teollisuudenalojen yhteenliittymän laatima strateginen innovointi- ja tutkimuslinjaus Horisontti 2020 -puiteohjelman sääntöjen mukaisesti

Yhteisyritys järjestää ehdotuspyyntömenettelyjä tutkimus-, demonstrointi- ja käyttöönottotoimien tukemista varten. Toimien avulla mahdollistetaan sidosryhmien välinen yhteistyö koko biopohjaisten teollisuudenalojen arvoketjun laajuudelta aina biomassan alkutuotannosta ja jalostusteollisuudesta loppukäyttöön asti.

Yhteisyritys huolehtii erityisesti seuraavista tehtävistä:

vuotuisen työsuunnitelman laatimisen edellyttämä koordinointi

osallistuminen strategisen innovointi- ja tutkimuslinjauksen sekä keskeisten tulosindikaattoreiden arviointiin

ehdotuspyyntöjen hallinnointi

hankkeiden arviointi

avustussopimuksia koskeva prosessi

hankkeiden koko elinkaaren hallinnointi

viestintä, tulostenlevitys ja sidosryhmiin liittyvä hallinnointi

tuki toimintapolitiikan kehittämiselle

Tavoitteet: kehittää eurooppalainen kestävä ja kilpailukykyinen biopohjainen teollisuus, joka perustuu biomassan kestävällä tavalla hankkiviin kehittyneisiin biojalostamoihin

1.

demonstroida uusia tekniikoita, joissa hyödynnetään eurooppalaista biomassaa: uusia kemiallisia rakenneosia, uusia materiaaleja ja uusia kulutushyödykkeitä eurooppalaisesta biomassasta

2.

kehittää liiketoimintamalleja, jotka yhdistävät talouden toimijat koko arvoketjussa

3.

perustaa edelläkävijöinä toimivia biojalostamoita, joissa teknologioita ja liiketoimintamalleja käytetään

Hallinto

Yhteisyrityksen hallintoelimet ovat i) hallintoneuvosto, ii) toimitusjohtaja, iii) tiedekomitea, iv) valtioiden edustajien ryhmä.

i)

Hallintoneuvoston kokoonpano on seuraava: viisi komission edustajaa unionin puolesta; ja viisi muiden osakkaiden kuin unionin edustajaa, joista vähintään yhden olisi oltava pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritykset) edustaja. Hallintoneuvostolla on yleinen vastuu yhteisyrityksen strategisista suuntauksista ja toiminnasta, ja se valvoo yhteisyrityksen toimien toteuttamista.

ii)

Toimitusjohtaja vastaa yhteisyrityksen päivittäisestä johtamisesta hallintoneuvoston päätösten mukaisesti. Toimitusjohtaja on yhteisyrityksen laillinen edustaja, ja hän vastaa toiminnastaan hallintoneuvostolle. Toimitusjohtajaa tukee ohjelmatoimisto, joka koostuu yhteisyrityksen henkilöstöstä.

iii)

ja iv) Tieteellinen komitea ja valtioiden edustajien ryhmä ovat yhteisyrityksen neuvoa-antavia elimiä.

Yhteisyrityksen resurssit vuonna 2015

Talousarvio

209 422 797 euroa sitoumuksiin

21 075 192 euroa maksuihin

Henkilöstö 31. joulukuuta 2015

Henkilöstötaulukossa on 22 tointa (väliaikaisia ja sopimussuhteisia toimia), joista oli täytettynä 13 tointa. Tehtävät jakautuvat seuraavasti: operatiiviset tehtävät (7); hallinnolliset tehtävät (2); sekalaiset tehtävät (4).

Toiminta ja palvelut vuonna 2015

Ks. yhteisyrityksen vuotuinen toimintakertomus osoitteessa www.bbi-europe.eu.

Lähde: Biopohjaisten teollisuudenalojen yhteisyrityksen toimittamat tiedot.


YHTEISYRITYKSEN VASTAUS

Yhteisyritys on ottanut tilintarkastustuomioistuimen kertomuksen huomioon.