Tiivistelmä
|
Vaikutustenarviointi 470–790 MHz:n taajuusalueen käytöstä unionissa
|
A. Toimien tarve
|
Miksi? Mikä on ongelma?
|
Langattomiin yhteyksiin tarvitaan asianmukaisia taajuuksia. Erityisesti videosisällön lisäämä mobiililiikenteen kasvu kohdistaa paineita taajuusalueisiin, joita nykyisin on saatavilla langatonta laajakaistaa varten. Tähän liittyen Kansainvälisessä televiestintäliitossa (ITU) on keskusteltu mahdollisuudesta käyttää alle 1 GHz:n taajuuksia. ITU sallii 694–790 (eli niin sanotun 700:n) MHz:n taajuusalueen käytön langattomalle laajakaistalle. Lisäksi Pohjois-Amerikan maat suunnittelevat käyttävänsä tähän tarkoitukseen 470–694 (eli ns. alle 700:n) MHz:n taajuusaluetta. Koska koko UHF-kaistaa (470–790 MHz) käyttävät nykyisin EU:ssa digitaaliset maanpäälliset televisiolähetykset (DTT) sekä ohjelma- ja tapahtumatuotannon audiolaitteet, näille halutuille taajuuksille on päällekkäistä kysyntää.
EU:n tasolla yhdenmukaistetut, erityisesti alle 1 GHz:n taajuusalueet langattomalle laajakaistalle ovat tärkeitä Euroopan digitaalistrategiassa asetettujen unionin tietoliikenneyhteystavoitteiden kannalta. EU-maat kannattavat unionin koordinoitua lähestymistapaa langattomien laajakaistapalvelujen tarjoamiseen 700 MHz:n taajuusalueella, mutta ajoituksen suhteen niiden näkemykset eroavat toisistaan, koska eri maiden DTT-tarpeet ovat hyvin erilaisia. Nämä näkemyserot voivat hidastaa EU:n yhteystavoitteiden saavuttamiseksi tarvittavien kehittyneiden verkkojen käyttöönottoa sekä aiheuttaa interferenssiä EU-maiden välisillä raja-alueilla.
|
Mihin aloitteella pyritään?
|
Digitaaliset sisämarkkinat ovat yksi komission kymmenestä poliittisesta painopisteestä, ja niiden toteuttaminen edellyttää yleisesti saatavilla olevia nopeita langattomia yhteyksiä. Tämä voidaan tarjota kustannustehokkaasti kaikille EU:n kansalaisille kiinteillä ja langattomilla verkoilla, jotka ovat molemmat yhtä välttämättömiä. EU:n laajuiset nopeat tietoliikenneyhteydet mahdollistavat innovatiivisten palvelujen kehittämisen audiovisuaalialan ja matkaviestinnän markkinoilla. Lisäksi ne muodostavat perustan uusille palveluille – kuten autojen liittämiselle verkkoon – jotka tarvitsevat EU:n laajuista kattavuutta ja kapasiteettia.
Komissio esittää UHF-kaistan käyttöä koskevan EU-strategian, jonka tavoitteena on kyseisen taajuusalueen tehokas käyttö sopeutumiseksi kehittyviin televisio- ja viestintämarkkinoihin siten, että voidaan samalla säilyttää audiovisuaalialan eurooppalainen toimintamalli ja nykyiset julkisen palvelun ilmaislähetykset.
|
Mikä on EU-tason toiminnasta saatava lisäarvo?
|
EU:n koordinoidusta toiminnasta on seuraavia etuja kansallisen tai alueellisen tason toimiin verrattuna:
se mahdollistaa vuoteen 2020 mennessä EU:n laajuiset yhteydet 30 Mb/s:n nopeudella, mikä puolestaan edistää innovointia nykyisten palvelujen alalla ja tarjoaa perustan uusien yleisesti kattavia yhteyksiä tarvitsevien palvelujen kehittämiselle;
se auttaa välttämään langattoman laajakaistan ja DTT:n välistä interferenssiä;
se tuottaa mittakaavaetuja 700 MHz:n taajuusaluetta käyttävien laitteiden lähes maailmanlaajuisilla markkinoilla.
|
B. Ratkaisut
|
Mitä lainsäädännöllisiä ja muunlaisia toimintavaihtoehtoja on harkittu? Onko jokin vaihtoehto asetettu etusijalle? Miksi?
|
Seuraavia neljää vaihtoehtoa harkittiin:
1 — Ei EU:n toimia: EU-maat päättävät itsenäisesti 700 MHz:n taajuusalueen jakamisesta ja valtuutuksista (DTT ja/tai langaton laajakaista), saatavilla olevista taajuuksista ja asiaa koskevista teknisistä ja saatavuutta koskevista edellytyksistä.
2 — 700 MHz:n taajuusalueen koordinoitu osoittaminen ja valtuuttaminen. Tämä sisältäisi seuraavat:
määräaika taajuusalueen käyttöön antamiselle ja raja-alueiden koordinoinnille;
700 MHz:n taajuusalueen lupia koskevien kattavuusvaatimusten edistäminen;
alle 700 MHz:n taajuusalueen varaaminen DTT:lle ja ohjelma- ja tapahtumatuotannon audiolaitteille.
Vuoteen 2025 mennessä on tarkoitus tehdä markkinoista EU:n tason arvio, jossa tarkastellaan uudelleen alle 700 MHz:n taajuusaluetta koskevia sääntöjä.
3 — 700 MHz:n taajuusalueen koordinoitu osoittaminen ja valtuuttaminen (kuten vaihtoehdossa 2) ja alle 700 MHz:n taajuusalueen koordinoitu osoittaminen ainoastaan laskevan siirtotien käyttöön sillä edellytyksellä, että turvataan audiovisuaalisten mediapalvelujen, myös maksuttoman jakelun, tarjonta suurelle yleisölle sekä ohjelma- ja tapahtumatuotannon audiolaitteiden käyttö, jos niille on kansallista kysyntää.
Vuoteen 2025 mennessä on tarkoitus tehdä markkinoista EU:n tason arvio, jossa tarkastellaan uudelleen alle 700 MHz:n taajuusaluetta koskevia sääntöjä.
4 — Koko UHF-kaistan koordinoitu osoittaminen ja valtuuttaminen langattomiin laajakaistapalveluihin vuoteen 2020 mennessä.
Parhaana pidetään vaihtoehtoa 3, sillä se tarjoaa tasapainoisen ja joustavan ratkaisun digitaalitalouden, audiovisuaalialan eurooppalaisen toimintamallin ja kansalaisten eduksi.
|
Kuka kannattaa mitäkin vaihtoehtoa?
|
Yleisradio- ja viestintäsektori kannattaa Lamyn raporttia, johon parhaana pidetty vaihtoehto 3 perustuu. Raportissa suositetaan 700 MHz:n taajuusalueen koordinoitua osoittamista ja valtuuttamista sekä alle 700 MHz:n taajuusalueen osalta joustavaa lähestymistapaa. Sen mukaan perinteinen yleisradiotoiminta voi olla rinnakkaista langattomille laajakaistapalveluille, jos on kyse vain laskevan siirtotien toiminnoista.
EU:n jäsenvaltioiden edustajat radiotaajuuspolitiikkaa käsittelevässä ryhmässä ovat antaneet lausunnon, jossa ne kannattavat EU:n koordinoitua lähestymistapaa 700 MHz:n taajuusalueen uudelleen osoittamiseen. Tämä käsittää seuraavat:
- yhdenmukaistetut tekniset edellytykset langattoman laajakaistan käytölle 700 MHz:n taajuusalueella;
- yhteinen määräaika 700 MHz:n taajuusalueen vapauttamiselle; ja
- alle 700 MHz:n taajuusalueen joustava käyttö.
Kummastakin asiakirjasta toteutettiin julkiset kuulemiset, joissa vastaajat ilmoittivat kannattavansa EU-tason koordinointia.
|
C. Parhaaksi arvioidun vaihtoehdon vaikutukset
|
Onko parhaaksi arvioidusta vaihtoehdosta etuja (muitakin kuin pääasialliset edut)?
|
Vaihtoehto 3 edistää seuraavia:
lisää EU:n tasolla yhdenmukaistettuja taajuuksia langattomalle laajakaistalle radiotaajuuspoliittisen ohjelman tavoitteiden mukaisesti;
digitaalisten sisämarkkinoiden yhteystavoitteiden ja Euroopan digitaalistrategian laajakaistatavoitteiden saavuttaminen;
UHF-kaistan käytön hajanaisuuden vähentäminen sekä langattoman laajakaista ja DTT:n välisen interferenssin ehkäiseminen;
innovointi ja markkinoiden mukauttaminen kohti tehokkaampaa teknologiaa;
mukautuminen uusiin audiovisuaalisen tarjonnan kulutustapoihin turvaamalla nykyisen ilmaislähetyksiin perustuvan mallin säilyminen;
EU-maille lisää joustavuutta alle 700 MHz:n taajuusalueen avaamisessa muuhun kuin DTT:n ja ohjelma- ja tapahtumatuotannon audiolaitteiden käyttöön mahdollisuuksien mukaan ja siten, että turvataan näiden käyttötarkoitusten säilyminen;
EU:n vahvempi asema kansainvälisissä neuvotteluissa alle 700 MHz:n taajuusalueen käytöstä tulevaisuudessa.
|
Onko parhaaksi arvioidusta vaihtoehdosta kustannuksia (muitakin kuin pääasialliset kustannukset)?
|
DTT-lähetysten tarjoajat (julkiset ja yksityiset) ja ohjelma- ja tapahtumatuotannon audiolaitteiden käyttäjät menettävät vielä osan UHF-taajuusalueesta (jo uudelleen osoitetun 800 MHz:n taajuusalueen lisäksi). Siirtyminen alle 700 MHz:n taajuusalueelle aiheuttaa kustannuksia, jotka liittyvät lähetysverkkojen uudelleen konfigurointiin. DTT-verkko-operaattoreiden on päivitettävä laitteensa lyhyessä ajassa tehokkaimpaan mahdolliseen taajuusteknologiaan, jos ne haluavat säilyttää ohjelmien nykyisen moninaisuuden ja laadun tai parantaa niitä. DTT-palvelun jatkumiseksi kuluttajat joutuvat säätämään laitteitaan uudelleen tai hankkimaan uusia laitteita (digisovittimia ja joissakin tapauksissa uuden antennin).
|
Mitkä ovat vaikutukset yrityksiin, muun muassa pk-yrityksiin ja mikroyrityksiin?
|
Valtaosa kulttuurin ja luovan alan yrityksistä on pk-yrityksiä. Suurimmat vaikutukset kohdistuvat ohjelma- ja tapahtumatuotannon audiolaitteiden käyttäjiin, joilla olisi käytettävissään huomattavasti vähemmän niin sanottuja valkoisia alueita ohjelmien ja tapahtumien tuottamiseen ja tallentamiseen. Toisaalta monet pk-yritykset, joiden toiminnalla on yhteyksiä langattoman laajakaistan alaan, hyötyisivät taajuuksien paremmasta saatavuudesta ja siten liiketoimintamahdollisuuksien paranemisesta.
Komissio on varmistanut vuonna 2014 annetulla täytäntöönpanopäätöksellä, että ohjelma- ja tapahtumatuotannon audiolaitteille on saatavilla tietty taajuusalueiden perustaso. Lisäksi komissio pyytää radiotaajuuspolitiikkaa käsittelevältä ryhmältä lausuntoa ohjelma- ja tapahtumatuotannon palvelujen EU-strategiasta. Vaihtoehdossa 3 EU-maat voivat päättää antavansa osan 700 MHz:n taajuusalueesta (enintään 25 MHz niin sanotussa keskiaukossa) ohjelma- ja tapahtumatuotannon käyttöön.
|
Kohdistuuko kansallisiin talousarvioihin ja viranomaisiin merkittäviä vaikutuksia?
|
Kansallisten viranomaisten tapauksessa kustannukset ja hyödyt riippuvat sovellettavasta kansallisesta sääntelykehyksestä eli siitä, mitkä ovat mahdollisuudet ja ehdot lupien peruuttamiseen, uusimiseen ja muuttamiseen ja/tai millaisia ovat muut hallinnolliset kustannukset. Joidenkin EU-maiden pitää peruuttaa tai muuttaa nykyisiä lupia 700 MHz:n taajuusalueella, jotta siirtymä tällä taajuusalueella mobiililaajakaistapalveluihin olisi mahdollinen. Huutokaupoista olisi mahdollista saada julkisia tuloja, mutta loppukäyttäjien laitteiden päivittämiseen mahdollisesti suunnattavan julkisen tuen toimenpiteisiin voidaan tarvita varoja kansallisesta talousarviosta.
|
Onko muita merkittäviä vaikutuksia?
|
Ei.
|
D. Seuranta
|
Milloin toimintapolitiikkaa tarkastellaan uudelleen?
|
Komissio toteuttaa markkinoiden kehittymisestä alle 700 MHz:n taajuusalueen käytössä EU:n tason arvion vuoteen 2025 mennessä. Tässä yhteydessä sääntelyä voidaan muuttaa, jos se on tarpeen.
|