20.7.2016   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 264/73


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle julkisia hankintoja koskevista säännöistä nykyisessä turvapaikkakriisissä”

(COM(2015) 454 final)

(2016/C 264/08)

Esittelijä:

Erik SVENSSON

Euroopan komissio päätti 14. lokakuuta 2015 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 304 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta

”Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle julkisia hankintoja koskevista säännöistä nykyisessä turvapaikkakriisissä”

(COM(2015) 454 final).

Asian valmistelusta vastannut ”yhtenäismarkkinat, tuotanto ja kulutus” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 13. huhtikuuta 2016.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 27.–28. huhtikuuta 2016 pitämässään 516. täysistunnossa (huhtikuun 27 päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 220 ääntä puolesta ja 1 vastaan 9:n pidättyessä äänestämästä.

1.   Päätelmät ja suositukset

1.1

ETSK panee merkille asioita selkiyttävän komission tiedonannon – joka ei sisällä muutoksia – olosuhteissa, missä hankintaviranomaisiin kohdistuu erittäin suuri paine, kun näiden odotetaan ratkaisevan kiireellisesti tilanteita, joita pakolais- ja turvapaikkakriisi on jättänyt jälkeensä.

1.2

ETSK toivoo, että sekä voimassa olevat että uudet direktiivit voivat tarjota riittävän liikkumavaran käsittelyn nopeuttamiseen antamalla mahdollisuuden lyhentää määräaikoja tarjousten jättämiseen voimakkaasti, ja kun pystytään tekemään suoria sopimuksia.

1.3

ETSK painottaa kuitenkin, että on tärkeää

osoittaa suurta avoimuutta sekä dokumentoida menettelyt erityisen huolellisesti

olla hyödyntämättä lainsäädännön joustavuutta epäasianmukaisella tavalla

yrittää tehdä sopimuksia sellaisten ratkaisujen hankkimisesta, jotka helpottavat seuraavassa vaiheessa tapahtuvaa kotoutumista ja lisäavun antamista

myöntää lyhyellä aikavälillä sopimuksia, jotka tähtäävät akuutin tilanteen ratkaisemiseen.

1.4

Voittoa tavoittelemattoman sektorin merkitystä viranomaisten toteuttamien julkisten hankintojen täydentäjänä ei voi yliarvioida. Monet maat ovat mainitun sektorin panosten ansiosta kyenneet auttamaan ja tukemaan merkittävästi suurempaa määrää ihmisiä kuin muussa tapauksessa olisi ollut mahdollista.

1.5

ETSK pitää tärkeänä, että vähennetään byrokraattisia prosesseja, jotka johtavat hankintamenettelyjen pitkittymiseen – vaikka säännöt sallisivat ripeämmän toiminnan.

1.6

Uusien ja kasvavien uhkakuvien takia tulee hankintaviranomaisten harkita mahdollisuutta tehdä turva- ja vakuutusratkaisuja koskevia hankintoja erikseen.

1.7

ETSK huomauttaa, että samankaltaiset ongelmat koskevat saapuvia pakolaisia, jotka ovat päättäneet olla hakematta turvapaikkaa ja jotka hekin tarvitsevat välitöntä hoivaa, hoitoa ja turvaa.

1.8

ETSK korostaa, että turvapaikka- ja pakolaiskriisiin liittyen tehtävien julkisten hankintojen yhteydessä pitää harkita myös muita palveluja, jotka valmistavat tulevaan kotoutumiseen ja helpottavat sitä.

1.9

ETSK kehottaa ja suosittaa, että komissio selkiyttää tarkasteltavana olevaa tiedonantoa myös syntyneeseen pakolaiskriisiin liittyvien julkisten hankintojen osalta tai että julkistetaan vielä uusi tiedonanto, joka käsittelee pakolaiskriisin vuoksi tehtäviä julkisia hankintoja.

2.   Komission asiakirjan pääsisältö

2.1

Äkillinen, nopeasti lisääntyvä turvapaikanhakijoiden tulva aiheuttaa Euroopan unionille lukuisia haasteita. Jäsenvaltioiden on erityisesti tyydytettävä riittävällä ja nopealla tavalla turvapaikanhakijoiden kaikkein välittömimmät tarpeet (asunnot, tavarahankinnat ja palvelut). Direktiivissä 2004/18/EY (1) (johon jäljempänä viitataan puhuttaessa ”direktiivistä”) ja uusimmassa julkisia hankintoja koskevassa direktiivissä 2014/24/EU (2) vahvistetaan EU:n julkisia hankintoja koskevat säännöt, jotka sisältävät kaikki kyseisten tarpeiden tyydyttämiseksi tarvittavat välineet.

2.2

Tällä tiedonannolla ei oteta käyttöön uusia oikeudellisia sääntöjä. Se sisältää komission tulkintoja säännöistä, jotka käsittävät i) sopimuksia, jotka koskevat infrastruktuuria (eli asuntoja), joita voidaan asettaa saataville joko vuokraamalla olemassa olevia rakennuksia, jotka eivät vaadi suuria muutoksia (eli rakennusurakoita), taikka rakentamalla uusia tai remontoimalla nykyisiä rakennuksia, 5 186 000 euron kynnysarvoon; ii) tavaranhankintasopimuksia (telttoja, kontteja, vaatteita, huopia, sänkyjä, ruokaa jne.) 135 000 euron (aiemmin 134 000 euroa) tai 209 000 euron (aiemmin 207 000 euroa) kynnysarvoon hankintaviranomaisen luonteesta riippuen; iii) palveluhankintasopimuksia (kuten siivous-, terveys, ateria- ja turvallisuuspalveluja) samoin kynnysarvoin kuin tavaranhankintasopimusten kohdalla. Direktiivi on kokonaisuudessaan sovellettavissa kaikkiin palveluihin, mutta ns. kevennettyä menettelyä (sosiaalipalveluihin ja muihin erityisiin palveluihin liittyvä erikoissäännöstö) koskevat nimenomaiset hankintasäännöt. Kyseisten palvelujen osalta kynnysarvoksi on määritetty 750 000 euroa.

2.3

Kun sopimus kuuluu direktiivin soveltamisalaan, hankintaviranomainen voi tehdä sopimuksen noudattaen joko avointa tai rajoitettua menettelyä. Avoimessa menettelyssä vähimmäismääräaika tarjousten jättämiselle on 52 päivää, mutta tätä määräaikaa voidaan lyhentää 40 päivään, kun käytetään sähköisiä apuvälineitä. Rajoitetussa menettelyssä yleinen määräaika osallistumishakemuksen jättämiselle on 37 päivää, ja tarjous on jätettävä 40 päivän kuluessa siitä, kun hankintaviranomainen on kutsunut toimijan jättämään tarjouksen.

Direktiivissä säädetään mahdollisuudesta lyhentää yleisiä määräaikoja ajanpuutteen vuoksi huomattavasti käyttämällä a) ns. nopeutettua rajoitettua menettelyä, jossa osallistumista koskevan pyynnön jättämisen määräaika on 15 päivää ja tarjousten jättämisen määräaika 10 päivää, tai b) tekemällä hankintasopimuksia noudattaen neuvottelumenettelyä, jossa ei julkaista hankintailmoitusta, mikä mahdollistaa sopimusten myöntämisen turvapaikanhakijoiden tarpeiden täyttämiseksi kaikkein kiireellisimmissä tapauksissa.

2.4

Hankintaviranomaisten on arvioitava tapauskohtaisesti, minkä menettelyn nämä valitsevat turvapaikanhakijoiden välittömien tarpeiden (asunnot, tavarahankinnat tai palvelut) tyydyttämiseen tähtäävien sopimusten tekemiseksi.

3.   Yleistä

3.1

ETSK panee merkille komission tiedonannon ja on samaa mieltä komission esittämästä yleisarviosta: jäsenvaltioiden täytyy pystyä täyttämään turvapaikanhakijoiden perustarpeet nopeasti.

3.1.1

ETSK toteaa, että tarkasteltavana oleva tiedonanto ei sisällä muutoksia, vaan siinä esitetään hyödyllisiä tarkennuksia ja selvityksiä.

3.2

ETSK pitää varsin hyvänä ja tarkoituksenmukaisena seikkana sitä, että komissio tarkentaa tässä vaiheessa käsitystään nykyisten säännösten asianmukaisuudesta, koska useat maat ovat – vaikka vaihtelevassa määrin – vastaanottaneet enemmän turvapaikanhakijoita kuin milloinkaan aikaisemmin, ja kun hankintaviranomaisiin – niin valtion- kuin aluehallinnossa – kohdistuu kova paine.

3.3

ETSK jakaa komission tiedonannossaan ilmaiseman käsityksen, että voimassa olevan direktiivin 2004/18/EY sekä viimeisimmän direktiivin 2014/24/EU säännökset, jotka on saatettava osaksi jäsenvaltioiden lainsäädäntöä viimeistään 18. huhtikuuta 2016, antavat pääosin riittävät mahdollisuudet selviytyä syntyneen turvapaikkatilanteen aiheuttamasta lukumäärien kasvusta ja aikataulujen kiristymisestä.

3.3.1

On tavattoman tärkeää, että julkisia hankintoja koskevat säännöt eivät aseta estettä syntyneestä tilanteesta selviytymiselle ja turvapaikkalainsäädännössä säädetyn suojelun tarjoamiselle. Riski tämän suhteen on ilmeisin asumisen, terveydenhoidon sekä turvallisuus- ja ateriapalvelujen aloilla.

3.3.2

ETSK toivoo, että uudet direktiivit – ja näin ollen myös uudet jäsenvaltiokohtaiset säännöt – voivat tarjota riittävän liikkumavaran käsittelyn nopeuttamiseen antamalla mahdollisuuden lyhentää tarjousten jättämistä koskevia määräaikoja voimakkaasti.

3.3.3

On lisäksi mahdollista tehdä suoria sopimuksia myös silloin, kun raja-arvot ylittyvät, jos pystytään osoittamaan tapauksen olevan erityisen kiireellinen.

3.4

ETSK kuitenkin huomauttaa, että on äärimmäisen tärkeää noudattaa suurta avoimuutta ja dokumentoida menettelyt erityisen huolellisesti, kun sovelletaan nopeutettua menettelyä tai tehdään suoria sopimuksia.

3.4.1

Jotta julkisia hankintoja koskeva lainsäädäntö nauttisi jatkossakin niin yritysten kuin ammattijärjestöjen sekä kansalaisyhteiskunnan muiden tahojen tukea, on perustavan tärkeää, ettei yksikään osapuolista – oli kyse sitten viranomaisista tai toimittajatahoista – hyödynnä lainsäädännön joustavuutta epäasianmukaisella tavalla. Sen vuoksi on hyvin tärkeää, että helpotetaan mahdollisten tarkastusten tekemistä menettelyn ollessa vielä käynnissä. Voidaan harkita jälkitarkastusten (ex-post) ottamista vakiokäytännöksi, jotta asianmukainen soveltaminen pystytään varmistamaan.

3.4.2

On tärkeää korostaa, että – myös kiireellisissä tilanteissa – yritetään hankkia ratkaisuja, jotka helpottavat seuraavassa vaiheessa tapahtuvaa kotoutumista ja lisäavun antamista. Tämä koskee sitäkin suuremmassa määrin haavoittuvassa asemassa olevia ryhmiä, kuten ilman huoltajaa olevia lapsia, raskaana olevia naisia ja vammaisia.

3.5

On syytä korostaa, että senkaltaisissa akuuteissa tilanteissa, joita eräissä EU-maissa koetaan turvapaikkakriisin vuoksi, on aina tietynlainen riski siitä, että niin hankintaviranomaiset kuin toimittajatahot etsivät ”oikoteitä”.

3.6

On tärkeää, että sopimukset, jotka myönnetään akuuttiin tilanteeseen (accelerated restricted procedure tai negotiated procedure without publication) viitaten, ovat tarjolla lyhytkestoisina, jotta voidaan ryhtyä soveltamaan normaalimenettelyjä niin pian kuin mahdollista.

4.   Erityistä

4.1

On tärkeää korostaa, että voittoa tavoittelematon sektori on antanut suurenmoisen panoksen, joka täydentää viranomaisten tekemiä julkisia hankintoja. Tällä on ollut aivan ratkaiseva merkitys Saksan ja Ruotsin kaltaisissa maissa, jotka ovat ottaneet vastaan eniten turvapaikanhakijoita. Ilman voittoa tavoittelemattoman sektorin osuutta emme olisi selviytyneet niistä lukumääristä, joista nyt on ollut kysymys.

4.1.1

Nythän annetaan mahdollisuuksia suorien sopimusten tekemiseen myös niille toimijoille, joiden olisi muutoin ollut vaikeampi saada hankintasopimuksia (esim. voittoa tavoittelemattomat organisaatiot).

4.2

Vaikka säännöstö mahdollistaisi nopean käsittelyn, viranomaiset käyttävät (aivan liian) monissa tapauksissa turhan paljon aikaa. Niiden byrokraattiset prosessit saattavat aiheuttaa hankintamenettelyjen pitkittymistä.

4.3

On aiheellista esittää konkreettinen esimerkki, joka on peräisin siitä EU-maasta, joka on (yhdessä Saksan kanssa) ottanut vastaan kokoonsa nähden eniten turvapaikanhakijoita, etupäässä Syyriasta.

4.3.1

Ruotsin hallitus toimitti vuoden 2015 marraskuun aikana selvityksen siitä, onko syytä tehdä lakimuutos, jotta pystytään selviämään syntyneestä äärimmäisen vaikeasta turvapaikkatilanteesta.

4.3.2

Ruotsin hankintaviranomaisen vastaus oli, että EU:n direktiivissä säädetyt hankintasäännöt sekä sallivat riittävän nopean toiminnan erityisen kiireellisissä tapauksissa että mahdollistavat yleisen edun ottamisen huomioon sekä huolellisen harkinnan eri intressien välillä.

4.4

ETSK katsoo, että jotta hankintaviranomaiset pystyisivät toiminnassaan varmistamaan sekä laadun että riittävän nopeuden, niiden täytyy suorittaa markkinoiden kartoitus, jossa yksilöidään mahdolliset ja käytettävissä olevat toimittajatahot sekä odotettavissa oleva kustannusrakenne, ennen kuin tilanne kriisiytyy.

4.5

ETSK pitää tähdellisenä, etteivät hankintaviranomaiset lykkää sopimusajankohtia vaan että asiassa toimitaan olosuhteiden vaatimalla ripeydellä.

4.6

Kokemus on osoittanut, että turvaamis- ja vakuutuspalvelut ovat kallistuneet oleellisesti (jopa kolminkertaistuneet hinnaltaan) uhkakuvan ja todellisten tapahtumien johdosta.

4.7

Jotta kyetään vähentämään hankintatilanteen epävarmuustekijöitä ja kasvattamaan mahdollisten ratkaisujen valikoimaa, tulee hankintaviranomaisten harkita turvallisuusjärjestelyiden sekä vakuutusratkaisujen hankkimista erillisinä.

5.   Kommentteja ja huomioita näkökohdista, joita ei käsitellä komission tiedonannossa

5.1

ETSK huomauttaa, että samankaltaiset ongelmat koskevat saapuvia pakolaisia, jotka ovat päättäneet olla hakematta turvapaikkaa. Hekin tarvitsevat välitöntä hoivaa, hoitoa ja turvaa sekä inhimillisten perustarpeiden tyydyttämistä.

5.2

ETSK katsoo, että hankittaessa asuntoja, hoivaa ja palveluja niin turvapaikanhakijoille kuin muille pakolaisille täytyy lisäksi harkita palveluja, jotka valmistavat/helpottavat elämää ja mahdollista tulevaa kotoutumista. Asiaankuuluvia palveluja tässä yhteydessä ovat kieltenopetus ja parhaassa tapauksessa ammattiin valmentaminen.

5.2.1

Jo nyt on olemassa konkreettisia esimerkkejä hankinnoista, jotka koskevat kieltenopetusta, ajo-opetusta, ja mikä yhtä tärkeää, voittoa tavoittelemattoman sektorin, kirkon ja yhdistyskentän toimintoja.

5.3

Maissa, missä rahoitustilanne on heikko ja missä vaarana on, että viranomaiset jättävät hankkimansa palvelut maksamatta, on hyvin tärkeää, että maksut todella hoidetaan.

5.4

ETSK katsoo lisäksi, että on hyvin tärkeää, että komissio tarkentaa puheena olevaa tiedonantoa laajempien näkymien osalta, joko käsittelemällä myös sekä turvapaikka- että pakolaiskriisin johdosta tehtäviä julkisia hankintoja tai julkaisemalla vielä uuden tiedonannon, joka käsittelee pakolaiskriisin vuoksi tehtäviä julkisia hankintoja.

Bryssel 27. huhtikuuta 2016.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Georges DASSIS


(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2004/18/EY, annettu 31 päivänä maaliskuuta 2004, julkisia rakennusurakoita sekä julkisia tavara- ja palveluhankintoja koskevien sopimusten tekomenettelyjen yhteensovittamisesta (EUVL L 134, 30.4.2004, s. 114); ETSK:n lausunto (EUVL C 193, 10.7.2001, s. 7).

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/24/EU, annettu 26 päivänä helmikuuta 2014, julkisista hankinnoista ja direktiivin 2004/18/EY kumoamisesta (EUVL L 94, 28.3.2014, s. 65); ETSK:n lausunto (EUVL C 191, 29.6.2012, s. 84).