10.1.2015   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 6/6


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettu hakemuksen julkaiseminen

(2015/C 6/06)

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 (1) 51 artiklassa tarkoitetulla tavalla.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annettu

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006  (2)

”TELEMEA DE IBĂNEŞTI”

EY-numero: RO-PDO-0005-01182–20.11.2013

SMM ( ) SAN ( X )

1.   Nimi

”Telemea de Ibăneşti”

2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa

Romania

3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus

3.1   Tuotetyyppi

Luokka 1.3. Juustot

3.2   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta

Telemea de Ibăneşti -juusto tuotetaan saostamalla paikallisten lehmien maitoa happokäymisen avulla.

Juustolla on kulutukseen saatettaessa oltava seuraavat ominaisuudet: palat, joiden pohja on neliön muotoinen, saavat painaa 0,3–1,0 kg, ja palat, joiden pohja on suorakaiteen muotoinen, 0,3–0,7 kg; sen on oltava tiivistä, rakenteeltaan yhtenäistä, pehmeää ja voimaista, helposti murtuvaa mutta ei hajoavaa; sen värin on oltava valkoinen tai kellertävä, massan yhtenäinen ja maun miellyttävä, hapanimelä, hieman suolainen ja kypsymisen mittaan voimistuva. Maku ja tuoksu ovat kevyet ja miellyttävät ja voimistuvat kypsymisen aikana. Vuorilaitumet antavat niille oman erityisarominsa. Kosteuspitoisuuden on oltava alle 62 prosenttia ja kuiva-aineen rasvapitoisuuden alle 38 prosenttia. Energiasisältö on 198 kcal/100 g, kalsiumpitoisuus (Ca) vähintään 400 mg/100 g ja magnesiumpitoisuus (Mg) 35 mg/100 g.

Telemea de Ibănești -juustoa voidaan valmistaa läpi vuoden.

Juustossa on markkinoille saatettaessa maininta ”proaspătă” (tuore) tai ”maturată” (kypsytetty). Tuoretta Telemea de Ibănești -juustoa voi syödä, kun valmistuksesta on kulunut 24 tuntia. Kypsytetyn juuston kypsytysaika on vähintään 20 päivää.

3.3   Raaka-aineet (ainoastaan jalostetut tuotteet)

Telemea de Ibănești -juusto on valmistettu sellaisten terveiden lehmien maidosta, jotka on kasvatettu ja jotka ovat laiduntaneet laajaperäisesti Gurghiu-joen laaksossa.

Juuston valmistuksessa käytettävä juoksute on mikrobipohjainen.

Juuston suolaamiseen käytetään Orşovan suolavesilähteestä uutettua suolalientä, jossa on kalsiumia 184,4 mg/l ja magnesiumia 94,6 mg/l (kun juomavedestä ja suolasta valmistetussa suolaliemessä, jonka suolapitoisuus on sama eli 21–23 %, kalsiumia on 88,2 mg/l ja magnesiumia 32,4 mg/l).

Suolavesi aiheuttaa osmoottiseen paineen nousun, hidastaa haitallisten mikro-organismien toimintaa tai estää sen kokonaan ja hillitsee juuston mikroflooraa bakteriostaattisesti. Näin juusto säilyy pitkään.

3.4   Rehu (ainoastaan eläinperäiset tuotteet)

Telemea de Ibănești -juustoa tehdään maidosta, jota tuottaville lehmille on syötetty ainoastaan Gurghiu-joen laaksossa sijaitsevalta rajatulta maantieteelliseltä alueelta saatavaa kuitupitoista rehua.

Keväisin ja kesäisin lehmät laiduntavat ja poikkeustapauksissa rehu syötetään niille sisätiloissa. Syksyllä ja talvella niille syötetään rajatulta maantieteelliseltä alueelta saatavaa heinää.

Lypsykarjalle ei anneta tiivisterehua. Laidunaikaa on vuodessa vähintään 6 kuukautta.

Maidon laatu johtuu sekä lypsykarjan laajaperäisestä laiduntamisesta että Gurghiun laakson tarjoaman rehun laadusta. Laidunalueita ja niittyjä lannoitetaan ainoastaan luonnollisesti (karjanlanta).

3.5   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella

Tällä maantieteellisellä alueella kasvatetaan ja lypsetään lehmät, kerätään suolavesi sekä valmistetaan, suolataan ja kypsytetään juusto.

3.6   Viipalointia, raastamista, pakkaamista jne. koskevat erityiset säännöt

Telemea de Ibăneşti-juuston palat tyhjiöpakataan heti suolaamisen jälkeen. Palat voidaan pakata heti suolaamisen jälkeen myös astioihin, joissa ne upotetaan suolaveteen. Näin säilytetään juuston yhtaikaa makea ja suolainen maku sekä sille tyypillinen rakenne ja vältetään kuivuminen ja palojen rikkoontuminen.

3.7   Merkintöjä koskevat erityiset säännöt

Telemea de Ibăneşti-juustoa pidetään kaupan suuntaissärmiön tai kuution muotoisina paloina. Pakkauksessa on etiketti, jossa on nimitys ”Telemea de Ibăneşti – Denumire de Origine Protejată”.

4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus

Juustoa tuotetaan alueella, johon kuuluvat kolmen Mureşin maakuntaan kuuluvan, Gurghiun laaksossa sijaitsevan kunnan eli Gurghiun, Hodacin ja Ibăneştin alueet.

5.   Yhteys maantieteelliseen alkuperään

5.1   Maantieteellisen alueen erityisyys

Telemea de Ibăneşti -juustoa tuotetaan Gurghiu-joen laaksossa. Alueella on erityinen, eläinten ja varsinkin lypsylehmien kasvatukseen hyvin soveltuva kasvisto, suolavesilähteitä, joiden vettä paikalliset asukkaat käyttävät maitotuotteiden, lihan ja vihannesten säilyttämiseen, ja ennen kaikkea väestö, joka on säilyttänyt vanhat ruoka- ja käsiteollisuusperinteensä.

Gurghiun laaksossa vallitsee korkeammalla sijaitsevilla alueilla kostea ja viileä vuoristoilmasto ja tasankoalueella lauhkea mannerilmasto. Alueen kasviston rikkaus ja monimuotoisuus johtuu tästä ilmastosta.

Alueella ei ole saastuttajia, mistä on todisteena laakson runsas kasvisto (1 194 lajia) sekä kotoperäisten, uhanalaisten, haavoittuvien tai harvinaisten lajien suhteellisen suuri määrä.

Laakson vaihteleva pinnanmuoto on lypsylehmien kasvatuksen ja telemea-juuston valmistuksen kannalta edullinen. Alueelta saadaan lypsykarjalle kesäaikaan riittävästi luonnonravintoa ja talviaikaan heinää.

Laakson pohjoisosassa sijaitsevat Sânioara-, Osoiul- ja Orungii-vuoret sekä Orşovan laakson altaassa sijaitsevat Isticeu- ja Măgura-vuoret kuuluvat Karpaattien alaosan kumpuilevaan antikliiniin, joka on muodostunut mioseenisen kauden kerrostumista ja jossa esiintyy paikoittain suolakiteytymiä.

Paikalla toimi Rooman valtakunnan aikana useita suolakaivoksia. Näistä yhden romahdettua syntyi suolavesijärvi Jabeniţa, jossa sijaitsee suolavesikylpylä.

Alueen pohjavesi ei kelpaa juotavaksi, sillä sen suolapitoisuus ylittää sallitut rajat poikkeuksellisen selvästi (anioni Cl– 665,23 mg/l ja kationit Na+ ja K+ 420,5 mg/l).

Lypsylehmien ravinnossa ei käytetä lainkaan rehutiivisteitä, jotka lisäisivät maidon happamuutta. Näin pyritään saamaan puhdasta ja hyvänmakuista maitoa, jonka tuoksu ja maku muodostuvat Gurghiun laaksolle tyypillisten kasvien vaikutuksesta.

Telemea de Ibăneşti -juusto on tullut tunnetuksi maustaan ja säilyvyydestään, minkä ansiosta sen paikallinen valmistusmenetelmä on säilynyt sukupolvelta toiselle.

5.2   Tuotteen erityisyys

”Telemea de Ibăneşti” tarkoittaa juustoa, joka on massaltaan pehmeä tai puolikova ja maultaan miellyttävä ja hieman suolainen. Tämä maku on peräisin Gurghiun laaksossa laiduntavien lehmien maidosta.

Juuston rakenne sekä korkea kalsium- ja magnesiumpitoisuus johtuvat suolaamismenetelmästä ja säilömisestä Orşovan suolavesilähteestä uutettuun suolaliemeen, joka poikkeaa ominaisuuksiltaan selvästi juomavettä ja suolaa sekoittamalla valmistetusta suolaliemestä.

Telemea de Ibăneşti -juustoa koskevien tutkimusten mukaan Orşovan suolavesilähteestä uutettuun suolaliemeen säilötyssä juustossa on kalsiumia 540 mg/100 g ja magnesiumia 50 mg/100 g, kun taas juomavedestä ja suolasta valmistettuun suolaliemeen säilötyssä juustossa on kalsiumia 380 mg/100 g ja magnesiumia 32 mg/100 g. Tämän vuoksi Telemea de Ibăneşti -juustossa on erityisiä ominaisuuksia juomavedestä ja suolasta valmistettuun suolaliemeen säilöttyyn juustoon verrattuna.

5.3   Syy-seuraussuhde, joka yhdistää maantieteellisen alueen seuraaviin: tuotteen laatu tai ominaisuudet (kun kyseessä SAN) tai tuotteen erityislaatu, maine tai muut ominaisuudet (kun kyseessä SMM)

Tuotteen ja tuotantoalueen välinen yhteys perustuu erityisesti Gurghiun laakson pitkään erityisperinteeseen lypsykarjan kasvattamisessa ja Telemea de Ibăneşti -juuston valmistuksessa ja suolaamisessa.

Lypsykarjalle syötetään runsasta ja monipuolista ravintoa, jotta saadaan maitoa, jonka aistinvaraiset ominaisuudet antavat tuotetulle juustolle omintakeisen, saman luokan muista tuotteista poikkeavan maun, tuoksun ja aromin.

Paikallisten asukkaiden erityistaidot ja kokemus sekä alueelle tyypillinen tapa liuossuolata juusto Orşovan suolavesilähteestä uutetulla suolaliemellä ovat merkkejä siitä, että tuote on alueelle tyypillinen.

Telemea de Ibăneşti -juuston vanhoihin edelleen käytössä oleviin valmistusmenetelmiin kuuluvat myös nopea (alle tunnin) saostaminen lisäämällä hapatteita sekä juustouman hienontaminen muruiksi. Juuston valmistamiseen käytetään edelleen perinteisiä työvälineitä, esimerkiksi ”harpuksi” (harfă) kutsuttua juustouman leikkaamisvälinettä ja käsin käytettävää puulautaa (dogul de lemn), joka on valmistettu puusta erityisesti juustouman sekoittamista varten, jotta juustouma ei liimautuisi sekoitusastian seinämiin.

Liuossuolaamalla saadaan aikaan pysyvä tasapaino suolaliemen ja juuston liukenevien ainesosien välille, kun natrium-, kalsium- ja magnesiumionit ja juuston ionit vaihtuvat. Suolaliemeen vapautuu liukoista typpeä, rasvoja, laktoosia ja mineraalisuoloja, jolloin juuston proteiiniaines osittain liukenee ja muuttuu. Tämä vaikuttaa juuston rakenteeseen sekä proteiinien liukoisuuteen ja koostumukseen, ja juustoon tulee natrium-, kalsium- ja magnesiumioneita.

Toisinaan suolan imeytyessä liuossuolaamisen yhteydessä vesipitoisuus lisääntyy juuston ja suolaliemen interferenssin vuoksi, erityisesti jos suolaliemi on laimeaa eikä sisällä kalsiumia ja magnesiumia. Tällöin pehmeään kuoreen syntyy vaurioita ja juusto turpoaa. Tätä ilmiötä ei synny käytettäessä Orşovan suolavesilähteestä uutettua suolalientä, koska se on hyvin kalsium- ja magnesiumpitoista.

Toinen Orşovan suolavesilähteestä uutetun suolaliemen etu on se, että sitä käytettäessä juuston vesipitoisuus laskee hitaammin, jolloin suolapitoisuus on pienempi.

Orşovan alueen lähteistä kerätyn suolaveden ansiosta Telemea de Ibăneşti -juuston suolaamis- ja säilytysmenetelmät ovat myös luonnonmukaisia. Suolavesilähteiden vesi on tavallista kalsium- ja magnesiumpitoisempaa.

Jo hyvin kaukaisista ajoista asti lypsylehmiä on kasvatettu perhetiloilla, ja maidonjalostus on ollut tärkeä elinkeino. Historiallisia todisteita siitä, että Telemea de Ibăneşti -juusto on ollut osa alueen ruokaperinnettä, on olemassa jopa 1600-luvulta.

Eritelmän julkaisutiedot

(asetuksen (EY) N:o 510/2006 (3) 5 artiklan 7 kohta)

(http://www.madr.ro/docs/ind-alimentara/produse-traditionale/caiet-de-sarcini-telemea-ibanesti.pdf)


(1)  EUVL L 343, 14.12.2012, s. 1.

(2)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12. Korvattu asetuksella (EU) N:o 1151/2012.

(3)  Katso alaviite 2.