9.12.2015   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 409/151


KERTOMUS

kalastuksenvalvontaviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2014 sekä viraston vastaus

(2015/C 409/17)

JOHDANTO

1.

Euroopan kalastuksenvalvontavirasto (jäljempänä ”virasto”) perustettiin neuvoston asetuksella (EY) N:o 768/2005 (1). Vigossa sijaitsevan viraston päätehtävänä on järjestää jäsenvaltioiden kalastuksen valvonta- ja tarkastustoimien koordinointi ja varmistaa näin, että yhteisen kalastuspolitiikan sääntöjä noudatetaan tehokkaasti ja yhdenmukaisesti (2).

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

2.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastusmenetelmät, tapahtumien suoran testaamisen ja viraston valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

TARKASTUSLAUSUMA

3.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

a)

viraston tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (3) ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta (4)31. joulukuuta 2014 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

b)

tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

Toimivan johdon velvollisuus

4.

Toimiva johto vastaa viraston tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (5).

a)

Viraston tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen (6) mukaisesti sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Pääjohtaja vahvistaa viraston tilinpäätöksen sen jälkeen, kun viraston tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan viraston taloudellisesta asemasta.

b)

Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää vaikuttava ja tehokas sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin aiheettomasti maksetut tai käytetyt varat.

Tarkastajan velvollisuus

5.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (7) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko viraston tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

6.

Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden tarkoituksenmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen. EU:n varainhoitoasetuksen 208 artiklan 4 kohdassa säädetyn mukaisesti (8) tilintarkastustuomioistuin ottaa tätä kertomusta ja tarkastuslausumaa laatiessaan huomioon riippumattoman ulkopuolisen tarkastajan viraston tilien osalta suorittaman tarkastustyön.

7.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

Lausunto tilien luotettavuudesta

8.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston taloudellinen asema 31 päivänä joulukuuta 2014 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein viraston varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

9.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston 31 päivänä joulukuuta 2014 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

EDELLISENÄ VUONNA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

10.

Liitteessä I on yhteenveto korjaavista toimenpiteistä, jotka virasto on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen edellisenä vuonna esittämien huomautusten perusteella.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Milan Martin CVIKLIN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 8. syyskuuta 2015 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  EUVL L 128, 21.5.2005, s. 1.

(2)  Liitteessä II esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto viraston vastuualueista ja toiminnasta.

(3)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(4)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(5)  Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1271/2013 (EUVL L 328, 7.12.2013, s. 42), 39 ja 50 artikla.

(6)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kuin se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

(7)  Asetus (EU) N:o 1271/2013, 107 artikla.

(8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 966/2012 (EUVL L 298, 26.10.2012, s. 1).


LIITE I

Edellisenä vuonna esitettyjen huomautusten seuranta

Vuosi

Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

Korjaavan toimenpiteen tilanne

(Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei relevantti)

2013

Sidottujen määrärahojen osuus oli vuonna 2013 kaikkiaan 99 prosenttia, mikä osoittaa, että sitoumukset tehtiin oikea-aikaisesti. Varainhoitovuodelle 2014 siirrettiin kuitenkin suuri määrä sidottuja määrärahoja: 4 98  592 euroa (38 prosenttia) osastossa 2 (hallintomenot) ja 7 34  301 euroa (43 prosenttia) osastossa 3 (toimintamenot).

Ei relevantti

2013

Osaston 3 suunniteltujen määrärahasiirtojen suureen määrään oli merkittävänä syynä viraston huomattava työmäärä, joka liittyi vuonna 2013 käynnistettyihin tai käynnissä olleisiin lukuisiin tietotekniikkahankkeisiin.

Ei relevantti


LIITE II

Euroopan kalastuksenvalvontavirasto (Vigo)

Vastuualueet ja toiminta

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(SEUT, 43 artikla)

Euroopan parlamentti ja neuvosto säätävät tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen ja talous- ja sosiaalikomiteaa kuultuaan 40 artiklan 1 kohdassa tarkoitetusta yhteisestä maatalouden markkinajärjestelystä sekä muista yhteisen maatalouspolitiikan ja yhteisen kalastuspolitiikan tavoitteiden toteuttamisessa tarvittavista säännöksistä.

Viraston toimivaltuudet

(Neuvoston asetus (EY) N:o 768/2005, muutettu asetuksella (EY) N:o 1224/2009)

Tavoitteet

Asetuksella perustetaan Euroopan kalastuksenvalvontavirasto, jonka tavoitteena on järjestää jäsenvaltioiden kalastuksen valvonta- ja tarkastustoimien koordinointi ja auttaa jäsenvaltioita tekemään yhteistyötä yhteisen kalastuspolitiikan sääntöjen noudattamiseksi sen tehokkaan ja yhdenmukaisen soveltamisen varmistamiseksi.

Tehtävät

koordinoida jäsenvaltioiden suorittamia valvonta- ja tarkastustoimia, jotka liittyvät EU:n valvonta- ja tarkastusvelvollisuuksiin

koordinoida asianomaisten jäsenvaltioiden tämän asetuksen mukaisesti yhteen kokoamien kansallisten valvonta- ja tarkastusresurssien käyttö

auttaa jäsenvaltioita toimittamaan kalastustoimia ja valvonta- ja tarkastustoimia koskevia tietoja komissiolle ja kolmansille osapuolille

auttaa toimivaltaansa kuuluvissa asioissa jäsenvaltioita täyttämään yhteisen kalastuspolitiikan sääntöjen mukaiset tehtävänsä ja velvollisuutensa

auttaa jäsenvaltioita ja komissiota yhdenmukaistamaan yhteisen kalastuspolitiikan soveltamista kaikkialla EU:ssa

edistää jäsenvaltioiden ja komission valvonta- ja tarkastustekniikoiden tutkimusta ja kehittämistä koskevaa työtä

edistää tarkastajakoulutuksen koordinointia ja jäsenvaltioiden välistä kokemusten vaihtoa

koordinoida laittoman, ilmoittamattoman ja sääntelemättömän kalastuksen torjuntatoimia EU:n sääntöjen mukaisesti

auttaa yhteisen kalastuspolitiikan valvontajärjestelmän yhdenmukaisessa täytäntöönpanossa, mukaan luettuna erityisesti

i)

jäsenvaltioiden valvontatoimien operatiivisen koordinoinnin järjestäminen yksittäisten valvonta- ja tarkastusohjelmien, laitonta, ilmoittamatonta ja sääntelemätöntä kalastusta (LIS-kalastus) koskevien valvontaohjelmien sekä kansainvälisten valvonta- ja tarkastusohjelmien täytäntöön panemiseksi

ii)

viraston tehtävien suorittamiseksi tarvittavat tarkastukset.

On syytä huomata, että muiden toimivaltuuksien ohessa kalastuksenvalvontaviraston perustamisesta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1224/2009 muuttamisen jälkeen

1.

viraston harjoittama toiminnan koordinointi kattaa kaikkien yhteisen kalastuspolitiikan alaan kuuluvien toimien valvonnan

2.

viraston virkamies voidaan määrätä kansainvälisille vesille unionin tarkastajaksi

3.

virasto voi hankkia, vuokrata tai tilata yhteiskäyttösuunnitelmien täytäntöönpanoa varten tarvittavat laitteet.

4.

viraston on tarvittaessa

a)

laadittava yhdenmukaistettuja tarkastusstandardeja koskevia käsikirjoja

b)

laadittava ohjeaineistoa, joka kuvastaa parhaita toimintatapoja yhteisen kalastuspolitiikan alalla, valvontaviranomaisten koulutus mukaan luettuna, ja päivitettävä sitä säännöllisesti

c)

annettava komissiolle sen tehtäviensä hoidossa tarvitsemaa teknistä ja hallinnollista tukea

5.

virasto helpottaa jäsenvaltioiden keskinäistä sekä jäsenvaltioiden ja komission välistä yhteistyötä yhdenmukaistettujen valvontastandardien ja oikeusmenettelyjen alan parhaiden toimintatapojen kehittämisessä; tällöin se ottaa asianmukaisesti huomioon yksittäisten jäsenvaltioiden erilaiset oikeusjärjestelmät ja noudattaa EU:n lainsäädäntöä ja kansainvälisesti hyväksyttyjä standardeja

6.

virasto perustaa komission tekemän ilmoituksen saatuaan tai omasta aloitteestaan hätäyksikön, jos havaitaan tilanne, joka muodostaa suoran, välillisen tai mahdollisen vakavan riskin yhteiselle kalastuspolitiikalle, ja riskiä ei voida käytettävissä olevin keinoin ehkäistä, poistaa tai pienentää taikka hallita asianmukaisella tavalla

7.

viraston on edistettävä Euroopan unionin yhdennetyn meripolitiikan täytäntöönpanoa ja erityisesti tehtävä muiden elinten kanssa hallinnollisia sopimuksia asetuksen (EY) N:o 768/2005 soveltamisalaan kuuluvissa asioissa hallintoneuvoston hyväksynnän saatuaan.

(Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1380/2013)

Tällä asetuksella hyväksyttiin uusi yhteinen kalastuspolitiikka. Viraston osalta säädetään seuraavaa:

unioni tekee muun muassa Euroopan kalastuksenvalvontavirastossa yhteistyötä kolmansien maiden sekä kalastusalan kansainvälisten järjestöjen, myös alueellisten kalastuksenhoitojärjestöjen, kanssa tehostaakseen toimenpiteiden noudattamista, erityisesti torjuakseen LIS-kalastusta ja varmistaakseen, että tällaisten kansainvälisten järjestöjen hyväksymiä toimenpiteitä noudatetaan tarkasti

yhteisen kalastuspolitiikan valvonnan ja täytäntöönpanon perustana ja sisältönä on erityisesti jäsenvaltioiden, komission ja viraston välinen yhteistyö ja koordinointi

virasto saa osallistua sääntöjen noudattamista tarkkailevan asiantuntijaryhmän kokouksiin tarkkailijana.

(Neuvoston asetus (EY) N:o 13862007)

Tällä asetuksella virasto valtuutetaan koordinoimaan EU:n valvonta- ja tarkastustoimia NAFO-sääntelyalueella ja laatimaan yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa suunnitelma, joka koskee EU:n osallistumista kansainväliseen tarkastus- ja valvontaohjelmaan (41 artikla).

(Komission täytäntöönpanoasetus (EY) N:o 433/2012)

Tällä asetuksella annetaan virastolle Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 1236/2010 mukaisesti ja Koillis-Atlantin kalastuskomission (NEAFC) sääntelyalueen kalastustoimintaan liittyen seuraavat tehtävät:

koordinoida EU:n valvonta- ja tarkastustoimia alueella

laatia jäsenvaltioiden kanssa yhteistyössä suunnitelma EU:n osallistumiselle kansainväliseen järjestelmään

vastaanottaa ja laatia raportteja tarkastuksista ja rikkomistapauksista NEAFC-alueella.

(Komission päätös 2009/988/EU)

Komissio nimesi tällä päätöksellä viraston hoitamaan tiettyjä LIS-kalastusta koskevan asetuksen mukaisia tehtäviä. Tehtävät ovat seuraavat:

toimittaa lippuvaltio(i)lle ja kopiona komissiolle sekä tarvittaessa alueellisille kalastuksenhoitojärjestöille ilmoitukset tapauksista, joissa kolmannen maan alukselta on evätty lupa purkamiseen tai jälleenlaivaamiseen asetuksen (EY) N:o 1005/2008 11 artiklan 3 kohdan mukaisesti

suorittaa komission pyynnöstä paikalla tehtäviä tarkastuksia joko yksin tai yhteistyössä komission kanssa sen varmistamiseksi, että kolmansien maiden kanssa sovitut yhteistyöjärjestelyt on tosiasiallisesti toteutettu asetuksen (EY) N:o 1005/2008 20 artiklan 4 kohdan toisen alakohdan c alakohdan mukaisesti

toimittaa jäsenvaltioiden komissiolle antamat sellaiset lisätiedot, jotka ovat Euroopan unionin LIS-alusluettelon laatimisen kannalta merkityksellisiä, edelleen jäsenvaltioille ja lippuvaltioille sekä kopiona komissiolle asetuksen (EY) N:o 1005/2008 25 artiklan 2 kohdan mukaisesti

toimittaa havaintoilmoitukset kaikille jäsenvaltioille ja kopiona komissiolle sekä tarvittaessa asianomaisen alueellisen kalastuksenhoitojärjestön pääsihteerille asetuksen (EY) N:o 1005/2008 48 artiklan 4 kohdan mukaisesti

toimittaa asianomaisen alueellisen kalastuksenhoitojärjestön pääsihteerille ja kopiona komissiolle tiedot, jotka jäsenvaltio on toimittanut saatuaan alueellisen kalastuksenhoitojärjestön sopimuspuolelta kalastusalustaan koskevan havaintoilmoituksen, asetuksen (EY) N:o 1005/2008 48 artiklan 5 kohdan mukaisesti.

Hallinto

Hallintoneuvosto

Kokoonpano

Yksi edustaja kustakin jäsenvaltiosta ja kuusi komission edustajaa.

Hallintoneuvoston tehtävänä on muun muassa

hyväksyä viraston talousarvio ja henkilöstötaulukko, monivuotinen ja vuotuinen työohjelma, vuosikertomus sekä monivuotinen henkilöstöpolitiikkaa koskeva suunnitelma; Antaa lausunto tilinpäätöksestä.

Pääjohtaja

Hallintoneuvosto nimittää vähintään kahden ehdokkaan joukosta komission ehdottaman luettelon perusteella.

Ulkoinen tarkastus

Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Sisäinen valvonta

Euroopan komission sisäisen tarkastuksen osasto.

Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta.

Viraston resurssit vuonna 2014 (2013)

Lopullinen talousarvio

Talousarvion kokonaismäärä 2014: 9,22(9,22) miljoonaa euroa

osasto 1 – 6,35(6,33) miljoonaa euroa

osasto 2 – 1,16(1,18) miljoonaa euroa

osasto 3 – 1,71(1,71) miljoonaa euroa

Henkilöstö 31. joulukuuta 2014

Henkilöstötaulukossa 53 (54) väliaikaisen toimihenkilön tointa, joista täytettyjä 52 (52  (1))

+ 5 (5) sopimussuhteisen toimihenkilön tointa, joista täytettyjä 4 (5)

+ 4 (4) työkomennuksella olevan kansallisen asiantuntijan tointa, joista täytettyjä 2 (3)

Henkilöstö yhteensä työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat mukaan lukien: 62 (63) tointa, joista täytettyjä 58 (60  (1) )

Tuotteet ja palvelut vuonna 2014 (2013)

Toimien koordinointi

Yhteiskäyttösuunnitelman (JPD) täytäntöönpano seuraavissa tapauksissa:

Pohjanmeren, Skagerrakin, Kattegatin ja Englannin kanaalin itäosien sekä läntisten vesialueiden (Länsi-Skotlanti ja Irlanninmeri) turskan-, merianturan- ja punakampelanpyynti

turskan, lohen, sillin ja silakan sekä kilohailin pyynti Itämerellä

sinilevätonnikalan pyynti Välimerellä ja Itä-Atlantilla, miekkakalan pyynti Välimerellä ja pienten pelagisten lajien pyynti Adrianmerellä

säänneltyjen lajien kalastus Luoteis-Atlantin kalastusjärjestön (NAFO) alueella ja Koillis-Atlantin kalastuskomission (NEAFC) alueella

pelagisten lajien pyynti Euroopan unionin läntisillä vesialueilla.

Kansallisten valvontaohjelmien tukeminen Mustallamerellä.

Tuki purkamisvelvoitteen soveltamisen valmistelemiselle (tammikuusta 2015 alkaen): Itämeri, Pohjanmeri, läntiset vesialueet ja Välimeri.

Menetelmien laatiminen noudattamisasteen ja valvontatoimenpiteiden kulujen arvioimiseksi.

Apu komissiolle ja jäsenvaltioille näiden suhteissa alueellisiin kalastusjärjestöihin kuten NAFO, NEAFC, ICCAT ja GFCM.

Yhteiskäyttösuunnitelmien konsolidointi siten, että edistetään alueellista lähestymistapaa.

Toimintaedellytysten kehittäminen

Ydinopetuksen kehittäminen ja ylläpito.

Koulutusta koskevan internetpohjaisen yhteistyöfoorumin kehittäminen ja ylläpito.

Jäsenvaltioiden kansallisten koulutusohjelmien tukeminen.

Koulutuksen järjestäminen kouluttajille ja unionin tarkastajien kouluttaminen ennen ensimmäistä komennusta.

Seurantaan käytettävien tietotekniikkavalmiuksien toiminta, ylläpito, tehostaminen ja kehittäminen: alusten satelliittiseurantajärjestelmä (VMS), sähköinen raportointijärjestelmä (ERS), sähköiset tarkastusraportit (EIR), ydinopetuksen kehittämisen yhteistyöfoorumi (DCCDP), Fishnet-yhteistyöalusta sekä JADE (suunnittelu- ja tilastojärjestelmä).

EU:n yhdennetyn meripolitiikan yhteydessä: Integrated Maritime Picture -hankkeelle (kalastuksenvalvontaviraston MARSURV -yksikkö) annettu tuki yhteiskäyttösuunnitelman koordinoinnissa, tuki erilaisille H2020 -hankkeille liittyen uusien merivalvontateknologioiden arviointiin ja osallistuminen relevantteihin EU:n hankkeisiin yhteisen tietojenvaihtoympäristön puitteissa.

Työpajat ja seminaarit, joissa vaihdettiin parhaita käytäntöjä jäsenvaltioiden kesken ja pyrittiin näin torjumaan laittomaan, ilmoittamattomaan ja sääntelemättömään kalastukseen perustuvaa tuontia.

Täydennyskoulutus unionin tarkastajille (jotka osallistuvat LIS-kalastuksen torjuntaan) (parhaita käytäntöjä koskeva tiedonvaihto, kertauskurssit jne.) sekä EU:n ulkopuolelta tuleville tarkastajille Euroopan komission pyynnöstä annettava koulutus.

(Tarkemmat tiedot viraston vuoden 2014 työohjelmassa.)


(1)  Henkilöstön rekrytointia varten tehdyt työtarjoukset (kolme tarjousta) on laskettu mukaan suluissa olevaan vuoden 2013 lukuun (tilanne 31.1.2014).

Lähde: Viraston toimittama liite.


VIRASTON VASTAUS

Virasto ottaa huomioon tilintarkastustuomioistuimen kertomuksen.