9.12.2015   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 409/46


KERTOMUS

Euroopan poliisiakatemian tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2014 sekä poliisiakatemian vastaus

(2015/C 409/06)

JOHDANTO

1.

Euroopan poliisiakatemia (jäljempänä ”poliisiakatemia”) perustettiin neuvoston päätöksellä 2000/820/YOS, joka kumottiin ja korvattiin vuonna 2005 neuvoston päätöksellä 2005/681/YOS (1). Budapestissä sijaitsevan poliisiakatemian tehtävänä on toimia verkostona, joka yhdistää jäsenvaltioiden poliisiviranomaisten koulutuksesta vastaavat kansalliset oppilaitokset, ja järjestää ylemmille poliisiviranomaisille yhteisiin vaatimuksiin perustuvia koulutusjaksoja (2). Komission tilinpitäjä on nimitetty Euroopan poliisiakatemian tilinpitäjäksi 1. huhtikuuta 2014 alkaen.

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

2.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja poliisiakatemian valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

TARKASTUSLAUSUMA

3.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

a)

poliisiakatemian tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (3) ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta (4)31. joulukuuta 2014 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

b)

tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

Toimivan johdon velvollisuus

4.

Toimiva johto vastaa akatemian tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (5).

a)

Poliisiakatemian tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen (6) mukaisesti sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Poliisiakatemia on siirtänyt nämä vastuualueet komission tilinpitäjälle palvelutasosopimuksella. Johtaja vahvistaa poliisiakatemian tilinpäätöksen sen jälkeen, kun komission tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan poliisiakatemian taloudellisesta asemasta.

b)

Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää vaikuttava ja tehokas sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin aiheettomasti maksetut tai käytetyt varat.

Tarkastajan velvollisuus

5.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (7) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko poliisiakatemian tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

6.

Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden tarkoituksenmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen. EU:n varainhoitoasetuksen 208 artiklan 4 kohdassa säädetyn mukaisesti (8) tilintarkastustuomioistuin ottaa tätä kertomusta ja tarkastuslausumaa laatiessaan huomioon riippumattoman ulkopuolisen tarkastajan poliisiakatemian tilien osalta suorittaman tarkastustyön.

7.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

Lausunto tilien luotettavuudesta

8.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että poliisiakatemian taloudellinen asema 31. päivänä joulukuuta 2014 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein poliisiakatemian varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

9.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että poliisiakatemian 31. päivänä joulukuuta 2014 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

10.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi.

HUOMAUTUKSET BUDJETTIHALLINNOSTA

11.

Vuodelta 2013 siirrettyjen sidottujen määrärahojen peruuntumisaste oli suuri (1 29  828 euroa eli 15 prosenttia). Tämä johtui lähinnä siitä, että Matrix-hanke peruuntui (15  090 euroa) ja että vuoden 2013 avustussopimusten perusteella korvattiin oletettua vähemmän kuluja (57  285 euroa). Matrix-hanke peruuntui jo toteutuksen alkuvaiheessa, koska se ei vastannut operatiivisia tarpeita. Tämä olisi voitu välttää, jos poliisiakatemia olisi analysoinut käyttäjät asianmukaisesti. Avustuskulujen yliarviointi merkitsee sitä, että poliisiakatemian edunsaajilta on saatava tarkempia tietoja.

12.

Seuraavalle varainhoitovuodelle siirrettyjen sidottujen määrärahojen osuus oli suuri osastossa 2 (hallintomenot): 3 83  940 euroa eli 59 prosenttia (vuonna 2013 siirrettiin 1 45  414 euroa eli 30 prosenttia määrärahoista). Tämä johtui suurelta osin siitä, että poliisiakatemian uusiin toimitiloihin oli tilattu suuri määrä kalusteita ja it-välineitä sekä niiden edellyttämät huoltopalvelut, mutta niitä ei ollut vielä toimitettu ja/tai maksettu vuoden 2014 viimeisellä neljänneksellä (poliisiakatemian muutto Budapestiin päättyi lokakuussa 2014).

AIEMPINA VUOSINA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

13.

Liitteessä I on yhteenveto korjaavista toimenpiteistä, jotka poliisiakatemia on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen aiempina vuosina esittämien huomautusten perusteella.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Milan Martin CVIKLIN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 8. syyskuuta 2015 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  EUVL L 256, 1.10.2005, s. 63.

(2)  Liitteessä II esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto poliisiakatemian vastuualueista ja toiminnasta.

(3)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(4)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(5)  Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1271/2013 (EUVL L 328, 7.12.2013, s. 42), 39 ja 50 artikla.

(6)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kuin se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards / International Financial Reporting Standards).

(7)  Asetus (EU) N:o 1271/2013, 107 artikla.

(8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 966/2012 (EUVL L 298, 26.10.2012, s. 1).


LIITE I

Aiempina vuosina esitettyjen huomautusten seuranta

Vuosi

Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

Korjaavan toimenpiteen tilanne

(Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei relevantti)

2011

Määrärahasiirtojen suuri osuus osoittaa, että poliisiakatemian talousarviosuunnittelu on puutteellista. Tilanne on erittelyperiaatteen vastainen.

Toteutettu

2011

Poliisiakatemia toimii Bramshillissä Yhdistyneen kuningaskunnan poliisivoimien kehittämisestä vastaavan viraston (National Policing Improvement Agency, NPIA) tiloissa. NPIA on määrä lakkauttaa vuoden 2012 lopulla eikä ole selvää, kuinka kauan poliisiakatemia voi jatkaa toimintaansa nykyisissä tiloissa.

Toteutettu

2012

Varainhoitovuodelta 2011 siirretyistä sidotuista määrärahoista (1,7 miljoonaa euroa) peruuntui 0,7 miljoonaa euroa (41,2 prosenttia) vuonna 2012. Syynä oli lähinnä se, että vuoden 2011 avustussopimusten perusteella korvattiin oletettua vähemmän kuluja (0,44 miljoonaa euroa eli 62 prosenttia peruuntuneista siirretyistä määrärahoista).

Kesken

2012

Vuonna 2012 poliisiakatemia teki 37 määrärahasiirtoa (yhteensä miljoona euroa), joista 36 oli talousarvion osastojen sisäisiä.

Toteutettu

2012

Poliisiakatemian tulevaisuudesta on käyty keskustelua jo useiden vuosien ajan, mikä on saanut aikaan epävarmuutta ja haittaa edelleenkin poliisiakatemian toimintaa ja toiminnan suunnittelua.

Toteutettu

2013

Varainhoitovuodelta 2012 siirretyistä sidotuista määrärahoista (1,7 miljoonaa euroa) peruuntui 0,3 miljoonaa euroa (17,6 prosenttia) vuonna 2013. Syynä oli lähinnä se, että vuoden 2012 avustussopimuksilla korvattiin oletettua vähemmän kuluja (0,21 miljoonaa euroa eli 70 prosenttia peruuntuneista siirretyistä määrärahoista). Tämä osoittaa, että edunsaajilta on saatava vuoden päättyessä tarkemmat tiedot tosiasiallisesti aiheutuneista kuluista.

Kesken

2013

Varainhoitovuoden 2013 sidottujen määrärahojen osuus vaihteli eri osastoissa 92 prosentista 95 prosenttiin. Tämä osoittaa, että oikeudelliset sitoumukset tehtiin oikea-aikaisesti. Varainhoitovuodelle 2014 siirrettyjen sidottujen määrärahojen osuus (1 45  410 euroa eli 30,5 prosenttia) oli suurempi osastossa 2 (hallintomenot), mutta tämä johtuu lähinnä tapahtumista, joihin poliisiakatemia ei voi vaikuttaa. Esimerkkinä voidaan mainita suunnitelmien mukaisesti vuonna 2013 tilatut ja vastaanotetut palvelut ja tuotteet, jotka maksetaan vuonna 2014.

Ei relevantti

2013

Poliisiakatemian rekrytointimenettelyt eivät vielä ole täysin avoimet. Valintalautakuntien jäsenille ei ole annettu riittävän selkeitä ohjeita valintakriteerien johdonmukaiseen arviointiin. Työkokemusta koskevat vaatimukset eivät aina ole poliisiakatemian henkilöstösääntöjen täytäntöönpanosäännösten mukaisia. Rekrytointia ei ole dokumentoitu kattavasti.

Kesken (ohjeet ovat käytössä mutta ne eivät ole riittävän yksityiskohtaiset)


LIITE II

Euroopan poliisiakatemia (Budapest)

Vastuualueet ja toiminta

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus, 87 artikla)

Lainsäädännön lähentäminen

”1.

Unioni toteuttaa jäsenvaltioiden kaikkien toimivaltaisten viranomaisten, kuten poliisi- ja tulliviranomaisten sekä rikosten ehkäisemiseen, paljastamiseen ja tutkintaan erikoistuneiden muiden lainvalvontaviranomaisten välisen poliisiyhteistyön.

2.

Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen tavoitteiden saavuttamiseksi Euroopan parlamentti ja neuvosto voivat tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen säätää toimenpiteistä, jotka koskevat:

[...]

 

b)

henkilöstön koulutuksen tukemista sekä henkilöstövaihtoa, välineistöä ja yhteistyötä rikosten selvittämistä koskevan tutkimuksen osalta;”

[...].

Poliisiakatemian toimivaltuudet

(neuvoston päätös 2005/681/YOS)

Tavoitteet

Poliisiakatemian tarkoituksena on avustaa jäsenvaltioiden ylempien poliisiviranomaisten koulutuksessa optimoimalla poliisiakatemiaan kuuluvien koulutuslaitosten välinen yhteistyö. Se tukee ja kehittää eurooppalaista tapaa käsitellä tärkeimpiä jäsenvaltioissa esiintyviä, erityisesti rajat ylittäviä ongelmia rikollisuuden torjunnan, rikollisuuden ehkäisemisen sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpidon alalla.

Tehtävät

Lisätä tietämystä muiden jäsenvaltioiden kansallisista poliisijärjestelmistä ja -rakenteista sekä rajatylittävästä poliisiyhteistyöstä Euroopan unionissa

parantaa tietämystä kansainvälisistä ja Euroopan unionin välineistä erityisesti seuraavilla aloilla:

a)

Euroopan unionin toimielimet, niiden toiminta ja tehtävät sekä Euroopan unionin päätöksentekomenettelyt ja säädökset, erityisesti niiden vaikutukset lainvalvontaa koskevaan yhteistyöhön

b)

Europolin tavoitteet, rakenne ja toiminta sekä mahdollisuudet lisätä mahdollisimman paljon Europolin ja jäsenvaltioiden lainvalvontayksiköiden välistä yhteistyötä järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa

c)

Eurojustin tavoitteet, rakenne ja toiminta

tarjota asianmukaista koulutusta demokratian takeiden kunnioittamisen edistämiseksi kiinnittäen erityistä huomiota puolustuksen oikeuksiin.

Hallinto

Hallintoneuvosto

Kokoonpano

Yksi valtuuskunta kustakin jäsenvaltiosta.

Kullakin valtuuskunnalla on yksi ääni. Euroopan komission ja Euroopan unionin neuvoston pääsihteeristön sekä Europolin edustajia pyydetään osallistumaan kokouksiin tarkkailijoina ilman äänioikeutta.

Johtaja

Hallintoneuvosto nimittää johtajan, joka vastaa poliisiakatemian hallinnosta. Hallintoneuvosto voi myös erottaa johtajan.

Ulkoinen tarkastus

Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Sisäinen tarkastus

Euroopan komission sisäisen tarkastuksen osasto.

Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta.

Poliisiakatemian resurssit vuonna 2014 (2013)

Talousarvio

8,8(8,4) miljoonaa euroa

Henkilöstö

Vuoden 2014 henkilöstötaulukossa oli 27 (28) väliaikaista toimihenkilöä.

Lisäksi oli määrärahat 10 (10) sopimussuhteisen toimihenkilön toimelle.

Jäsenvaltioista oli poliisiakatemiassa työkomennuksella yhteensä 5,5(5) kansallista asiantuntijaa vuoden aikana.

Tuotteet ja palvelut vuonna 2014 (2013)

Kurssit, seminaarit ja konferenssit

Poliisiakatemia toteutti tiloissaan kaikkiaan 71 (72) tapahtumaa (kurssia, seminaaria ja konferenssia). Tapahtumien arvioinnin perusteella arvioitiin, että 94 prosenttia (94 prosenttia) on poliisiakatemian toimintaan ja koulutuksen oppimistuloksiin yleisesti ottaen erittäin tyytyväisiä.

Poliisiakatemia ylitti suunnitellut tavoitteet keräämällä yhteen 2  098(2  251) lainvalvontaviranomaisten edustajaa ja 710 (707) kouluttajaa 34 (42) maasta (EU:n jäsenvaltioista ja kolmansista maista) sekä 24:stä (21:stä) EU:n ja kansainvälisestä elimestä.

Osallistumisaste (osallistujamäärä suhteessa paikkojen määrään) pysyi suurena: 108 prosenttia (116 prosenttia). Tämä osoittaa, että poliisiakatemian tarjoaman koulutuksen kysyntä on poikkeuksellisen suuri. Poliisiakatemia järjesti itse 11 (19) tapahtumaa verkoston tukemiseksi ja käynnisti avustusten hakuprosessin vuodelle 2014. Hallintoneuvosto lisäsi toimintaluetteloon kuusi ylimääräistä kurssia marraskuussa. Kurssit toteutetaan helmikuun 2015 puolivälissä. Niistä raportoidaan vuoden 2015 tilastoissa.

Ulkosuhteet

Vuonna 2014 poliisiakatemia jatkoi tuloksekasta yhteistyötään ehdokasvaltioiden, mahdollisten ehdokasvaltioiden ja Euroopan naapuruuspolitiikkaan osallistuvien maiden ja itäisen kumppanuuden maiden sekä strategisten yhteistyökumppaneiden, oikeus- ja sisäasioiden alan virastojen ja EU:n toimielinten (Euroopan ulkosuhdehallinto mukaan lukien) kanssa.

Vuonna 2014 poliisiakatemia päätti neuvottelut kahdesta työjärjestelystä; Bosnia ja Hertsegovinan työjärjestely allekirjoitettiin joulukuussa 2014 ja entistä Jugoslavian tasavaltaa Makedoniaa koskeva työjärjestely on melkein kirjeenvaihtovaiheessa.

Poliisiakatemia kehitti koulutusmatriisin, josta käy ilmi oikeus- ja sisäasioiden alan virastojen verkoston järjestämän koulutustoiminnan tilanne. Tällä pyrittiin parantamaan koordinointia ja mahdollisia synergioita lainvalvontaviranomaisten koulutuskehyksen mukaisesti.

Poliisiakatemia tuki vuonna 2014 seitsemää EU:n jäsenvaltioiden tai kansainvälisten järjestöjen toteuttamaa valmiuksien kehittämishanketta, joiden aiheita olivat mm. verkko-opiskelumenetelmät, lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjuntakoulutus, siviilikriisinhallinta ja muut tärkeät poliisialan aiheet.

Koulutuskäsikirjojen ja (yhteisten) koulutusohjelmien kehittäminen

Vuonna 2014 päivitettiin kahta yhteistä koulutusohjelmaa, joista yksi (rahanpesu) hyväksyttiin elokuussa 2014 kolmen muun vuonna 2013 päivitetyn yhteisen koulutusohjelman kanssa (terrorismin torjunta, huumausainekauppa ja Eurojust). Toinen vuonna 2014 päivitetyistä yhteisistä koulutusohjelmista (ihmiskauppa) saatiin valmiiksi lokakuun lopussa. Se toimitettiin hallintoneuvostolle hyväksyttäväksi kirjallisena menettelynä tammikuussa 2015. Vuoden 2014 lopussa poliisiakatemia oli hyväksynyt yhteensä yhdeksän yhteistä koulutusohjelmaa.

Oppimisen hallintajärjestelmän Kouluttajien tuki -osan alle avattiin uusi osio yhteisiä koulutusohjelmia varten. Tämän on tarkoitus toimia koulutuspanoksen ja -materiaalin lähteenä yhteiseen koulutusohjelmaan sisältyviä aiheita varten. Tähän mennessä on ladattu seuraavat kuusi yhteistä koulutusohjelmaa: CC05A Terrorismin torjunta, CC05D Poliisin etiikka ja lahjomattomuus, CC06A Perheväkivalta, CC06B Rahanpesu, CC07A Siviilikriisinhallinta ja CC07B Huumausainekauppa.

CC05C Europol ja CC06C Ihmiskauppa ladataan internetiin heti kun ne on saatu valmiiksi ja hyväksytty; CC13A Eurojust ladataan tammikuussa.

SIRENE-kouluttajien käsikirja on päivitetty. Jakelu alkaa vuoden 2015 alussa sen jälkeen kun se on painettu julkaisutoimistossa.

Tutkimus ja tiede

Laadittiin ja julkaistiin internetsivustolla ja paperiversiona kaksi uutta eurooppalaista tutkimusta ja tiedettä koskevaa poliisiakatemian tiedotetta, European Science and Research Bulletin (nrot 10 ja 11).

Luennoitsijat, kouluttajat ja tutkijat käsittävään poliisiakatemian tietokantaan rekisteröityjen asiantuntijoiden määrä kasvoi ja oli 293 vuoden 2014 loppuun mennessä.

Tutkimusta ja tiedettä käsittelevät kansalliset yhteyshenkilöt toimittivat kansalliset täytäntöönpanosuunnitelmansa.

Poliisiakatemia antoi poliisiakatemian sähköisen verkoston (e-Net) käyttäjille oikeuden tutustua yhdeksän vertaisarvioidun ammatillisen ja akateemisen poliisitieteen alan lehden sisältöön.

Eurooppalainen poliisivaihto-ohjelma

Poliisiakatemian eurooppalaisessa poliisivaihto-ohjelmassa 2014 oli kuusi osa-aluetta:

Poliisiviranomaisille tarkoitettu yleinen osuus

Komentajille tarkoitettu osuus

Kouluttajille tarkoitettu osuus

Tutkijoille tarkoitettu osuus

Viranomaisten välistä yhteistyötä koskeva osuus

Euroopan naapuruuspolitiikkaan osallistuville maille ja Länsi-Balkanin maille tarkoitettu osuus.

Vaihto-ohjelmaan sisältyi aiheita, jotka liittyivät Tukholman ohjelman painopistealoihin, EU:n toimintapoliittiseen sykliin ja jäsenvaltioiden toivomuksiin. Vaihdot olivat kahdenvälisiä ja kestivät kuusi päivää / viisi yötä.

Vaihdossa oli yhteensä 312 (444) osallistujaa kaikista EU:n jäsenvaltioista, ehdokasmaista, Euroopan naapuruuspolitiikkaan osallistuvista maista ja Länsi-Balkanin maista. Osallistujamäärä ylitti vuotuisen tavoitteen. Poliisiakatemian rahoittama ohjelmabudjetti oli vähän yli 3 55  000 euroa (6 00  000 euroa), ja käyttöaste oli yli 85 prosenttia (95 prosenttia).

Palautteenkeruu on edelleen kesken, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että yleinen tyytyväisyysaste oli noin 91 prosenttia (98 prosenttia).

Sähköinen verkosto (e-Net)

Vuonna 2013 esiintyneiden ongelmien jälkeen palvelu ei ole keskeytynyt tai keskeytykset ovat olleet vähäisiä vuonna 2014. Vuonna 2014 käynnistettiin sähköisen verkoston käyttäjien hallinnoinnin arviointia ja päivitystä koskeva hanke, jonka tarkoituksena oli yksilöidä poistettaviksi tilit, joita ei käytetty tai jotka olivat viallisia, parantaa sähköisen verkoston rekisteröinnin työnkulkua ja päivittää käyttäjien hallintavälineet jäsenvaltioissa ja kumppaniorganisaatioissa sekä poliisiakatemiassa toimivia sähköisen verkoston hallinnoijia varten.

Vuonna 2014 sähköisessä verkostossa oleva oppimisen hallintajärjestelmä päivitettiin turvallisempaan Moodle 2.7 -oppimisympäristöön sopivaksi. Kyseiseen oppimisen hallintajärjestelmän versioon sisältyy Moodle HQ:n antama pitkän aikavälin tuki toukokuuhun 2017 saakka.

Verkko-opiskelu

Vuonna 2014 navigointia oppimisen hallintajärjestelmän verkkomoduuleihin parannettiin uudella graafisella käyttöliittymällä. Sähköisen verkon käyttäjien oli niin ollen helpompi löytää moduulit, joita he halusivat käyttää.

Poliisiakatemia tuki Erasmus-hanketta (E-Campus Policing Europe), jonka tarkoituksena on rajatylittävää poliisiyhteistyötä koskevien oppimistehtävien kehittäminen ja toimittaminen. Hankkeen tuloksena on moduuli, joka käsittää oppimistehtäviä, räätälöidyn käyttöliittymän ja verkkotuen poliisiakatemian oppimisen hallintajärjestelmän kurssina. Moduuli on tarkoitettu poliisi- ja lainvalvonta-alan kouluttajille. Moduuli tuli kaikkien sähköisen verkoston käyttäjien saataville syyskuussa.

Poliisiakatemia tuki kolmen verkkomoduulin kehittämistä rikosten ehkäisyä ja torjuntaa koskevan erityisohjelman (ISEC) hankkeesta (Developing e-Learning Modules on Cross-Border Police Cooperation Tools for Police Education). Moduulit suunniteltiin seuraavista aiheista: takaa-ajo, sekapartiot sekä datan- ja tiedonvaihto. Tähän mennessä on saatavilla 23 (19) verkkomoduulia.

Vuonna 2014 päivitettiin kolmea poliisiakatemian verkkomoduulia: vakavaa ja järjestäytynyttä rikollisuutta koskeva EU:n toimintapoliittinen sykli, verkkoseminaarit kouluttajille ja oppimisen hallintajärjestelmän tuki poliisiakatemian tiloissa vuonna 2014 järjestettäville tapahtumille.

Vuonna 2014 verkko-opintomoduuleihin tutustui yhteensä 2  513(1  994) yksittäistä käyttäjää. Lisäksi järjestettiin 54 (31) verkkoseminaaria, joihin osallistui 5  399(3  562) henkilöä. Resurssit käsittävä verkkoseminaarin osa houkutteli eniten käyttäjiä vuonna 2014.

Vuonna 2014 verkkoyhteisöille oli avoinna 14 foorumia, joissa 2  588 (2  063) samanmielistä ammattilaista eri poliisiasioiden ja poliisikoulutuksen aloilta jakoi tietämystään ja asiantuntemustaan ja oppi toisiltaan.

Lähde: Poliisiakatemian toimittama liite.


POLIISIAKATEMIAN VASTAUS

11.

Poliisiakatemia ottaa huomioon tilintarkastustuomioistuimen huomautukset. Poliisiakatemian viime vuosina käyttöön ottamat toimenpiteet vähentävät huomattavasti määrärahojen siirtoja seuraavalle vuodelle ja peruutuksia. Poliisiakatemia on sitoutunut tehostamaan ja ylläpitämään yhä paremmin varainhoitoasetuksessa säädetyn talousarvion vuotuisuusperiaatteen noudattamista.