Bryssel 6.10.2015

COM(2015) 483 final

2015/0234(NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

Maailman kauppajärjestön ministerikokouksessa esitettävästä Euroopan unionin kannasta siltä osin kuin on kyse sähköisiin siirtoihin sovellettavia tulleja koskevan moratorion sekä ilman sopimusrikkomusta tehtäviä ja muista tilanteista johtuvia valituksia koskevan moratorion voimassaolon jatkamisesta


PERUSTELUT

1.EHDOTUKSEN TAUSTA

Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Tämän ehdotuksen tavoitteena on mahdollistaa se, että unioni liittyy Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa konsensukseen kahden päätöksen hyväksymisestä WTO:n ministerikokouksessa: 1) sähköisiin siirtoihin sovellettavia tulleja koskeva moratorio, jäljempänä ’sähköisen kaupankäynnin moratorio’, sekä 2) GATT 1994 -sopimuksen XXIII 1 artiklan b ja c kohdan (ilman sopimusrikkomusta tehtävät ja muista tilanteista johtuvat valitukset) soveltaminen riitojen ratkaisuun teollis- ja tekijänoikeuksien kauppaan liittyvistä näkökohdista tehdyn sopimuksen, jäljempänä ’TRIPS-sopimus’, puitteissa. 

Unioni on aina kannattanut sähköisen kaupankäynnin moratorion voimassaolon jatkamista, sillä sähköinen kaupankäynti on palvelu eikä siihen siksi pitäisi soveltaa tulleja. Lisäksi moratorio tarjoaa merkittäviä taloudellisia hyötyjä unionin yrityksille.

TRIPS-sopimuksessa määrätään moratoriosta, joka on voimassa viiden vuoden ajan sen voimaantulosta vuonna 1995 ja jossa on kyse ilman sopimusrikkomusta tehtäviä ja muista tilanteista johtuvia valituksia koskevan XXIII artiklan 1 kohdan b ja c alakohdan soveltamisesta riitoja koskeviin neuvotteluihin ja niiden ratkaisuun TRIPS-sopimuksen puitteissa (TRIPS-sopimuksen 64 artiklan 2 kohta). Kyseisenä aikana ei saavutettu TRIPS-sopimuksen 64 artiklan 3 kohdan mukaista konsensusta ilman sopimusrikkomusta tehtävien ja muista tilanteista johtuvien valitusten soveltamisalasta ja yksityiskohtaisista säännöistä.

Alkuperäisen viisivuotiskauden päätyttyä WTO:n ministerikokous on toistuvasti pidentänyt poikkeuksen voimassaoloaikaa yksimielisellä päätöksellä TRIPS-sopimuksen 64 artiklan 3 kohdan mukaisesti ja se on pidentänyt sitä myös seuraavaan kokoukseensa saakka. Viimeisin 11. joulukuuta 2013 päätetty pidennys kestää vuonna 2015 pidettävään ministerikokoukseen saakka. WTO:n ministerikokous kehotti TRIPS-neuvostoa jatkamaan GATT 1994 -sopimuksen XXIII artiklan 1 kohdan b ja c alakohdassa tarkoitettujen valitusten soveltamisalan ja yksityiskohtaisten sääntöjen tutkimista ja antamaan suosituksia seuraavassa istunnossa. Päätöksissä todetaan myös, että tällä välin jäsenet eivät tee tällaisia valituksia TRIPS-sopimuksen puitteissa.

Tähän mennessä soveltamisalasta ja yksityiskohtaisista säännöistä ei ole saavutettu konsensusta.

Ehdotuksen mukaan neuvosto valtuuttaa komission esittämään WTO:ssa Euroopan unionin puolesta unionin kannan liittymisestä konsensukseen, joka koskee sähköisen kaupankäynnin moratorion voimassaolon jatkamista toistaiseksi (tai kussakin ministerikokouksessa, jossa sähköisen kaupankäynnin moratoriota esitetään hyväksyttäväksi) sekä ilman sopimusrikkomusta tehtäviä ja muista tilanteista johtuvia valituksia TRIPS-sopimuksen puitteissa koskevan moratorion voimassaolon jatkamista kunnes WTO:n ministerikokous tekee päätöksen ilman sopimusrikkomusta tehtävien valitusten soveltamisalasta ja yksityiskohtaisista säännöistä.

Johdonmukaisuus suhteessa tällä politiikan alalla voimassa oleviin säännöksiin ja muuhun unionin politiikkaan

Aloite on kaikilta osin johdonmukainen suhteessa voimassa oleviin politiikkaa koskeviin säännöksiin. Samanlaisia päätöksiä on valmisteltu aiempia WTO:n ministerikokouksia varten, viimeksi vuonna 2013 pidettyä WTO:n 9. ministerikokousta varten.

2.OIKEUSPERUSTA SEKÄ TOISSIJAISUUS- JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

Silloin kun kansainvälisellä sopimuksella perustetun elimen on annettava säädöksiä, joilla on oikeusvaikutuksia, neuvosto tekee päätöksen unionin puolesta esitettävien kantojen vahvistamisesta komission tai unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ehdotuksesta Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan mukaisesti. Moratorioiden voimassaolon jatkaminen kuuluu tämän määräyksen soveltamisalaan, sillä päätöksen tekee elin (WTO:n ministerikokous), joka on perustettu kansainvälisellä sopimuksella, joka vaikuttaa EU:n oikeuksiin ja velvoitteisiin.

Sähköistä kaupankäyntiä koskeva suunniteltu moratorio koskee seikkoja, jotka kuuluvat yhteisen kauppapolitiikan piiriin (SEUT-sopimuksen 207 artikla) ja erityisesti palvelukaupan yleissopimuksen mukaisten velvoitteiden piiriin. Ilman sopimuksen rikkomista tapahtuvaa ja muista tilanteista johtuvaa etujen mitätöimistä tai loukkaamista koskevia valituksia koskeva suunniteltu moratorio liittyy puolestaan seikkoihin, jotka kuuluvat yhteisen kauppapolitiikan piiriin, erityisesti TRIPS-sopimuksen mukaisten velvoitteiden piiriin.

3.EHDOTUKSEN SOVELTAMISALA

Euroopan parlamentille tiedotetaan välittömästi ja täysimääräisesti Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 218 artiklan 10 kohdan mukaisesti.

2015/0234 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

Maailman kauppajärjestön ministerikokouksessa esitettävästä Euroopan unionin kannasta siltä osin kuin on kyse sähköisiin siirtoihin sovellettavia tulleja koskevan moratorion sekä ilman sopimusrikkomusta tehtäviä ja muista tilanteista johtuvia valituksia koskevan moratorion voimassaolon jatkamisesta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 207 artiklan 4 kohdan yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)Maailman kauppajärjestön (WTO) ministerikokouksessa vuonna 1998 hyväksyttiin julistuksen muodossa sähköisiin siirtoihin sovellettavia tulleja koskeva moratorio, jäljempänä ’sähköisen kaupankäynnin moratorio’, jonka puitteissa WTO:n jäsenet jatkavat nykyistä käytäntöään olla perimättä tulleja sähköisistä siirroista. Tällä hetkellä moratorio on muodoltaan WTO:n ministerikokouksen päätös, joka on uusittu kahden vuoden välein vuodesta 1998.

(2)Ilman sopimusrikkomusta tehtäviä ja muista tilanteista johtuvia valituksia koskevan moratorion voimassaoloa on toistuvasti jatkettu WTO:n ministerikokouksessa sen jälkeen, kun tällaisten valitusten soveltamisalaa ja yksityiskohtaisia sääntöjä koskevan päätöksen tekemiselle TRIPS-sopimuksen 64 artiklan 3 kohdassa asetettu viiden vuoden määräaika umpeutui.

(3)Moratorioiden voimassaoloa jatkettiin viimeksi joulukuussa 2013 pidetyssä WTO:n ministerikokouksessa vuoteen 2015. Niiden voimassaoloa olisi jatkettava edelleen tai niistä olisi tehtävä pysyviä tulevassa WTO:n ministerikokouksessa, jos asiasta päästään yksimielisyyteen meneillään olevissa tai tulevissa keskusteluissa.

(4)On unionin edun mukaista kannattaa sähköisen kaupankäynnin moratorion jatkamista toistaiseksi sekä ilman sopimusrikkomusta tehtäviä ja muista tilanteista johtuvia valituksia koskevan moratorion voimassaolon jatkamista siihen saakka, kun ministerikokous hyväksyy TRIPS-neuvoston suositukset kyseisten valitusten soveltamisalasta ja yksityiskohtaisista säännöistä TRIPS-sopimuksen 64 artiklan 3 kohdan mukaisesti,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Maailman kauppajärjestön ministerikokouksessa (WTO) esitettävänä unionin kantana on kannattaa sähköisiin siirtoihin sovellettavia tulleja koskevan moratorion (’sähköisen kaupankäynnin moratorion’) sekä GATT-sopimuksen XXIII artiklan 1 kohdan b ja c alakohdassa tarkoitettuja valituksia (ilman sopimusrikkomusta tehtäviä ja muista tilanteista johtuvia valituksia) koskevan moratorion voimassaolon jatkamista siihen saakka, kun ministerikokous tekee päätöksen ilman sopimusrikkomusta tehtävien ja muista tilanteista johtuvien valitusten soveltamisalasta ja yksityiskohtaisista säännöistä.

2 artikla

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

Tehty Brysselissä

   Neuvoston puolesta

   Puheenjohtaja