EUROOPAN KOMISSIO
Bryssel 30.9.2015
COM(2015) 485 final
LISÄTALOUSARVIOESITYS nro 7
VUODEN 2015 YLEISEEN TALOUSARVIOON
Pakolaiskriisin hallinta: Euroopan muuttoliikeagendaan perustuvat välittömät taloudelliset toimenpiteet
EUROOPAN KOMISSIO
Bryssel 30.9.2015
COM(2015) 485 final
LISÄTALOUSARVIOESITYS nro 7
VUODEN 2015 YLEISEEN TALOUSARVIOON
Pakolaiskriisin hallinta: Euroopan muuttoliikeagendaan perustuvat välittömät taloudelliset toimenpiteet
Euroopan komissio ottaa huomioon
–Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 314 artiklan yhdessä Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 106 A artiklan kanssa,
–unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä 25 päivänä lokakuuta 2012 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 1 ja erityisesti sen 41 artiklan,
–17 päivänä joulukuuta 2014 hyväksytyn Euroopan unionin yleisen talousarvion varainhoitovuodeksi 2015 2 ,
–28 päivänä huhtikuuta 2015 hyväksytyn lisätalousarvion nro 1/2015 3 ,
–7 päivänä heinäkuuta 2015 hyväksytyn lisätalousarvion nro 2/2015 4 ,
–7 päivänä heinäkuuta 2015 hyväksytyn lisätalousarvion nro 3/2015 5 ,
–7 päivänä heinäkuuta 2015 hyväksytyn lisätalousarvion nro 4/2015 6 ,
–7 päivänä heinäkuuta 2015 hyväksytyn lisätalousarvion nro 5/2015 7 ,
–15 päivänä heinäkuuta 2015 hyväksytyn lisätalousarvioesityksen nro 6/2015 8 ,
ja esittää Euroopan parlamentille ja neuvostolle lisätalousarvioesityksen nro 7 vuoden 2015 talousarvioon.
MUUTOKSET PÄÄLUOKITTAISEEN TULO- JA MENOTAULUKKOON
Muutokset pääluokittaiseen tulo- ja menotaulukkoon ovat saatavilla Eur-Lexissä ( http://eur-lex.europa.eu/budget/www/index-fi.htm ). Muutosten englanninkielinen toisinto esitetään tiedoksi tämän asiakirjan budjettiteknisenä liitteenä.
SISÄLLYSLUETTELO
1. Johdanto
2. Pakolaiskriisin hallinta Euroopan muuttoliikeagendan mukaisesti
3. Ehdotettu rahoitus vuonna 2015
4. Tiivistelmätaulukko monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeittain
1.Johdanto
Komissio antoi 23. syyskuuta 2015 Euroopan parlamentille, Eurooppa-neuvostolle ja neuvostolle tiedonannon ”Pakolaiskriisin hallinta: Euroopan muuttoliikeagendaan perustuvat välittömät operatiiviset, taloudelliset ja lainsäädäntötoimenpiteet” 9 . Tiedonannossa esitetään ensisijaiset toimet, jotka on toteutettava seuraavien kuuden kuukauden aikana. Niihin kuuluvat myös vuoden 2015 talousarvioon sekä vuotta 2016 koskevaan talousarvioesitykseen tehtävät mukautukset.
Vuotta 2015 koskevan lisätalousarvioesityksen (LTE) nro 7 tarkoituksena on tehdä tarvittavat muutokset vuoden 2015 viimeisinä kuukausina toteutettavia välittömiä toimenpiteitä varten hyödyntäen mahdollisuudet määrärahojen uudelleenkohdentamiseen tässä vaiheessa vuotta ja rajoittamatta kuitenkaan muiden meno-ohjelmien täytäntöönpanoa. Tässä lisätalousarvioesityksessä
–lisätään turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta ja sisäisen turvallisuuden rahastosta annettavaa hätäapua yhteensä 100 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoina;
–lisätään henkilöstötaulukkoon sisältyvien virkojen/toimien määrää seuraavissa virastoissa niiden käytännön valmiuksien parantamiseksi: Frontex (+60 virkaa/toimea), Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto (EASO) (+30 virkaa/toimea) ja Europol (+30 virkaa/toimea). Tähän liittyvä palkkamenojen lisäys on kaikkien kolmen viraston osalta yhteensä 1,3 miljoonaa euroa maksusitoumus- ja maksumäärärahoina;
–osoitetaan lisärahoitusta Euroopan naapuruusvälineeseen (300 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoina), jotta Syyrian kriisin johdosta perustetun EU:n alueellisen erityisrahaston (Madad-rahasto) varat olisivat vähintään 500 miljoonaa euroa;
–lisätään humanitaarisen avun maksumäärärahoja 55,7 miljoonaa euroa kohdentamalla määrärahoja uudelleen. Lisäksi on tarkoitus esittää erillinen pyyntö maksusitoumusmäärärahojen siirtämiseksi hätäapuvarauksesta humanitaariseen apuun, jotta pakolaisten tarpeiden täyttämistä varten olisi käytettävissä 200 miljoonaa euroa humanitaarista apua.
Tässä lisätalousarvioesityksessä nro 7/2015 turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastoa, sisäisen turvallisuuden rahastoa ja humanitaarista apua varten pyydettävät lisämäärärahat katetaan osittain kohdentamalla uudelleen 70,5 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja ja 57,0 miljoonaa euroa maksumäärärahoja vuoden 2015 talousarviossa. Määrärahoja otetaan etenkin Euroopan unionin solidaarisuusrahastosta (33,7 miljoonaa euroa maksusitoumus- ja maksumäärärahoina), useista otsakkeen 2 budjettikohdista (24,8 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoina ja 19,8 miljoonaa euroa maksumäärärahoina) sekä 12,0 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoina ja 3,5 miljoonaa euroa maksumäärärahoina elintarvikkeita ja rehuja koskevasta ohjelmasta.
Uudelleenkohdentamisen lisäksi maksusitoumusmäärärahojen lisäys on tarkoitus kattaa hyödyntämällä otsakkeen 3 (Turvallisuus ja kansalaisuus) ja otsakkeen 4 (Globaali Eurooppa) menojen enimmäismääriin nähden jääviä, käyttämättä olevia liikkumavaroja. Otsakkeesta 3 on tarkoitus ottaa siinä jäljellä olevat 23,2 miljoonaa euroa ja otsakkeesta 4 kaikkiaan 300 miljoonaa euroa. Lisäksi on tarkoitus ottaa käyttöön 66,1 miljoonaa euroa joustovälineen varoja, joilla rahoitetaan turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastoon kuuluvia hätätoimenpiteitä otsakkeessa 3. Tämän lisätalousarvioesityksen ohella on tarkoitus esittää joustovälineen varojen käyttöönottoa koskeva ehdotus.
Tässä lisätalousarvioesityksessä ehdotettujen uusien toimenpiteiden aiheuttama maksusitoumusmäärärahojen nettolisäys vuoden 2015 talousarviossa on 330,7 miljoonaa euroa. Maksumäärärahojen määrä vuonna 2015 ei muutu, koska suuri osa maksuista on tarkoitus suorittaa vasta vuonna 2016.
Pakolaiskriisin hallintaa koskevassa tiedonannossa mainitut lisätarpeet verrattuna komission esittämään vuoden 2016 talousarvioesitykseen (TAE) on tarkoitus sisällyttää oikaisukirjelmään, joka tehdään lokakuun puolivälissä vuoden 2016 talousarvioesitykseen. Oikaisukirjelmään on tarkoitus sisällyttää myös maatalousmenoja koskevat päivitetyt arviot.
2. Pakolaiskriisin hallinta Euroopan muuttoliikeagendan mukaisesti
Tässä jaksossa käsitellään muuttoliikkeen alalla tähän mennessä esitettyjä uusia toimenpiteitä (erityisesti lisätalousarviossa nro 5/2015 10 mainitut toimet) sekä tänä vuonna vielä tarvittavia lisämäärärahoja, joita pyydetään tässä lisätalousarvioesityksessä sekä siihen liittyvässä ehdotuksessa joustovälineen varojen käyttöön ottamiseksi.
2.1 Otsake 3: Turvallisuus ja kansalaisuus
2.1.1 Lisätalousarvioesityksessä nro 5/2015 ehdotetut toimenpiteet
Komissio esitti 13. toukokuuta Euroopan muuttoliikeagendan 11 sekä siihen liittyvän lisätalousarvioesityksen nro 5/2015. Lisätalousarvio hyväksyttiin 7. heinäkuuta, ja sen avulla voitiin
kolminkertaistaa Välimerellä toteutettavien Frontexin operaatioiden määrärahat (Triton ja Poseidon, 26 miljoonaa euroa)
kaksinkertaistaa eniten turvapaikanhakijoita vastaanottaneille jäsenvaltioille turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta (25 miljoonaa euroa) ja sisäisen turvallisuuden rahastosta (5 miljoonaa euroa) annettava hätäapu
toteuttaa EU:n laajuinen uudelleensijoittamisjärjestelmä (25 miljoonaa euroa)
lisätä Pohjois-Afrikassa ja Afrikan sarvessa toteutettavien alueellisten kehitys- ja suojeluohjelmien määrärahoja (7 miljoonaa euroa)
lisätä EU:n kolmen vastuuviraston virkojen/toimien määrää ja niistä aiheutuvien henkilöstökulujen kattamiseen tarkoitettuja määrärahoja (16 virkaa/toimea Frontexille, 4 EASOlle ja 3 Europolille).
2.1.2 Lisätalousarvioesityksessä nro 7/2015 ehdotetut lisäykset
Hätätoimenpiteet
Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta (80 miljoonaa euroa) ja sisäisen turvallisuuden rahastosta (20 miljoonaa euroa) annettavaa hätäapua on heti lisättävä merkittävästi, jotta voidaan tukea niitä jäsenvaltioita, joihin on viime aikoina tullut eniten turvapaikanhakijoita, sekä edistää järjestelykeskuksiin (hotspot) perustuvan lähestymistavan täytäntöönpanoa. Esitetty 100 miljoonan euron lisäys on tarkoitus käyttää pääasiassa
vastaamaan Saksan, Kreikan, Kroatian ja Itävallan äskettäin esittämiin avunpyyntöihin sekä ennen vuoden loppua odotettavissa oleviin uusiin avunpyyntöihin myös muilta jäsenvaltioilta, joihin on tullut paljon turvapaikanhakijoita (erityisesti Kreikka, Unkari ja Bulgaria)
edistämään komission ja jäsenvaltioiden (ml. Italia ja Kreikka) koordinoitua lähestymistapaa organisoidun hätäavunpyyntöjärjestelmän kehittämiseksi, jotta voidaan ottaa käyttöön muuttoliikkeen hallinnan tukitiimejä ja toteuttaa uudelleensijoittamisjärjestelmä sekä vastata muuttajien määrän jatkuvasta kasvusta aiheutuviin haasteisiin.
Virastot
Muuttoliikkeen alalla toimivien EU:n virastojen on lisättävä valmiuksiaan, sillä niiltä edellytetään nyt huomattavasti enemmän käytännön toimia kuin alun perin suunniteltiin. Komissio esittää sen vuoksi, että EU:n kolmen vastuuviraston henkilöresursseja vahvistetaan osoittamalla niihin yhteensä 120 uutta henkilöstötaulukkoon sisältyvää virkaa/toimea seuraavasti:
Frontex: 60 uutta virkaa/-toimea, jotta virasto voi lisätä operatiivista toimintaa ja tehdä aiempaa laajempaa yhteistyötä EU:n muiden virastojen kanssa ihmiskauppaverkostojen hajottamiseksi ja uusien yhteyshenkilöiden lähettämiseksi kolmansiin maihin. Tämä pitää sisällään seuraavaa:
oLisätään yhteisiä palauttamisoperaatioita ja yhteistyötä palauttamiseen liittyvissä asioissa sekä lähetetään muuttoliikkeen hallinnan tukitiimeihin koordinoinnista vastaavia työntekijöitä alueilla, joilla on eniten turvapaikanhakijoita.
oLisätään viraston riskinarviointikapasiteettia kentällä (eniten pakolaisia vastaanottaneilla alueilla tehtävät operatiiviset analyysit, toimien hallinnointi, raportointi, koordinointi) sekä kolmansissa maissa.
oLisätään viraston valmiuksia ylläpitää ja tehostaa viestintäverkostoja Euroopan rajavalvontajärjestelmän (Eurosur) puitteissa, mukaan lukien yhteisten tarkkailuvälineiden koordinointi.
oLähetetään yhteyshenkilöitä Euroopan naapuruuspolitiikan piiriin kuuluviin kolmansiin maihin.
EASO: 30 uutta virkaa/-toimea, jotta voidaan ottaa käyttöön lisää EASOn tukitiimejä, jotka avustavat turvapaikkahakemusten keskitetyssä käsittelyssä suurimman paineen kohteena olevissa jäsenvaltioissa. Tämä pitää sisällään seuraavaa:
oTuetaan turvapaikkahakemusten keskitettyä käsittelyä Italiassa ja Kreikassa alueilla, joille on tullut eniten turvapaikanhakijoita, jotta voidaan rekisteröidä hakijat, selvittää heidän henkilöllisyytensä, ottaa sormenjäljet ja valmistella hakemukset.
oKoordinoidaan ja tuetaan 160 000 henkilön siirtämistä muihin jäsenvaltioihin hätätoimenpiteenä (esim. henkilöllisyyden selvittäminen, haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden tunnistaminen, ennen siirtoa tapahtuva tiedottaminen).
oTuetaan EU:n laajuista uudelleensijoittamisjärjestelmää (tiedonvälityskeskuksena toimiminen ja järjestelmällisen tiedonvaihdon edistäminen).
oHoidetaan tiedonvälityskeskuksen ominaisuudessa alkuperämaata koskevaa tiedotusta; tämä kattaa muun muassa tiedonvaihdon sekä alkuperämaita koskevien raporttien ja käytännön oppaiden kehittämisen.
Europol: 30 uutta virkaa/-toimea, jotta voidaan vahvistaa viraston roolia ihmiskauppaverkostojen hajottamista koskevien Eurooppa-neuvoston päätelmien täytäntöönpanossa sekä tehostaa edelleen toimia, joiden tarkoituksena on havaita ja poistaa internetsisältö, jolla ihmiskauppiaat houkuttelevat muuttajia ja turvapaikanhakijoita. Tämä pitää sisällään seuraavaa:
oOsoitetaan lisää resursseja, jotta EU voi tehostaa ja laajentaa tukeaan komission toimille eniten turvapaikanhakijoita vastaanottaneilla alueilla. Kreikassa on tarkoitus hyödyntää EU:n liikkuvaa tutkintatiimiä (EMIST), joka auttaa ihmissalakuljettajaverkostojen hajottamiseen tähtäävissä tutkimuksissa. Tämä Europolin asiantuntijoiden ja analyytikkojen muodostama uusi erityisryhmä kerää tietoa ja tulee paikalle, kun uusia muuttajaryhmiä saapuu niille viidelle Kreikan saarelle, joille on viime aikoina tullut eniten turvapaikanhakijoita. Se hyödyntää työssään alueen hallintoviranomaisten toimittamia sekä kansallisista ja kansainvälisistä tutkimuksista saatavia tietoja.
oPerustetaan Europolin yhteyteen ihmisten salakuljetusta tutkiva eurooppalainen keskus (European Migrant Smuggling Centre, EMSC), joka tukee EU:n liikkuvia tutkintatiimejä. Keskus tukee niitä jäsenvaltioita, joissa on eniten turvapaikanhakijoita, kouluttamalla EMIST:n henkilöstöä ja antamalla käyttöön työntekijöitä, välineistöä ja asiantuntemusta. Se parantaa Europolin yleisiä tukivalmiuksia analyysien, operatiivisten kokousten ja yhteisen toiminnan aloilla. Lisäksi keskus laatii EU:n laajuisen yleiskatsauksen ihmissalakuljettajien toiminnasta lainvalvonnan näkökulmasta ja huolehtii kansallisten keskusten koordinoinnista. Lisäksi se tarjoaa asiantuntemusta siitä, miten ihmissalakuljettajat hyödyntävät sosiaalisia verkostoja, sekä antaa taloudellista tutkinta-apua.
oLisätään liikkuvien tutkintatiimien ja tutkintakeskuksen yhteistyön avulla tiedustelu- ja operatiivisen tiedon tarjontaa, josta on hyötyä poliisin ja rajavartioston toiminnassa paikan päällä.
Näiden kolmen viraston uusien työntekijöiden palkkaamiseen tarvittava määrärahojen lisäys (1,3 miljoonaa euroa) on laskettu kuukauden työssäoloajan keskimääräisten kustannusten perusteella vuonna 2015.
2.2 Otsake 4: Globaali Eurooppa
Syyrian konflikti jatkuu viidettä vuotta, ja sen seurauksena 7,6 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa, 12,2 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua ja 4 miljoonaa syyrialaista on paennut naapurimaihin. Syyrialaispakolaisten suuri määrä naapurimaissa, erityisesti Libanonissa ja Jordaniassa, kuormittaa kyseisten maiden infrastruktuuria ja uhkaa niiden haurasta vakautta. Samaan aikaan kun pakolaisten ja sisäisesti siirtymään joutuneiden ihmisten humanitaariset ja pitkäaikaiset tarpeet kasvavat jatkuvasti, kansainvälisen rahoituksen määrä on laskusuunnassa. YK:n Syyrian pakolaiskriisiä varten pyytämistä varoista oli syyskuussa 2015 saatu kokoon vain 40 prosenttia. Sen vuoksi elintarvikeapua ja muita keskeisiä palveluja on ollut pakko leikata. Tämä tilanne sekä kriisin pitkittyminen ja kotiinpaluutoiveiden heikkeneminen ovat saaneet tuhannet syyrialaiset lähtemään kohti Eurooppaa toiveenaan löytää pitkäaikainen asuinpaikka. Toistaiseksi Eurooppaan on saapunut yli 330 000 syyrialaispakolaista, ja määrän arvioidaan kasvavan ennen vuoden 2015 loppua.
Dramaattisen tilanteen ratkaisemiseksi komissio ehdottaa, että Euroopan naapuruusvälineeseen osoitetaan 300 miljoonaa euroa lisää maksusitoumusmäärärahoja. Näiden lisämäärärahojen avulla voidaan kasvattaa Syyrian kriisin johdosta perustetun EU:n alueellisen erityisrahaston (Madad-rahasto) varoja. Madad-rahasto on joustava ja tehokas väline syyrialaispakolaisten tukemiseen. Rahastosta on tarkoitus tukea hankkeita useilla aloilla, kuten perusinfrastruktuuri (vesi, sanitaatio, hygienia ja jätehuolto), palvelujen saanti, terveydenhuolto, koulutus ja elinkeinotoiminnan tukeminen. Hankkeita toteutetaan useiden kumppaneiden, kuten YK:n virastojen, jäsenvaltioiden virastojen, viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Koska ensimmäiset maksut tulevat maksettaviksi viiveellä, vastaavia maksumäärärahoja on tarkoitus pyytää vuoden 2016 talousarvioesitykseen tehtävällä oikaisukirjelmällä.
Euroopan naapuruusvälineen määrärahoihin ehdotetun lisäyksen ohella komissio ehdottaa 23. syyskuuta antamansa tiedonannon mukaisesti, että humanitaarisesta avusta vuonna 2015 vielä käyttämättä olevat 200 miljoonaa euroa osoitetaan kotiseudultaan konfliktin takia siirtymään joutuneiden ihmisten kiireellisimpien humanitaaristen tarpeiden kattamiseen. Komissio pyytää tätä varten erikseen 175 miljoonan euron (maksusitoumusmäärärahoina) siirtämistä (DEC 32/2015) hätäapuvarauksesta. Tämä siirto sekä humanitaarisen avun toimintavarauksesta otettavat 10 miljoonan euron maksusitoumusmäärärahat ja viimeksi ehdotettu 15 miljoonan euron siirto hätäapuvarauksesta (DEC 28/2015) lisäävät humanitaariseen apuun käytettävissä olevia maksusitoumusmäärärahoja yhteensä 200 miljoonaa euroa. Humanitaarista apua varten tarvitaan vuonna 2015 yhteensä 70 miljoonaa euroa maksumäärärahoja. Määrä saadaan kohdentamalla uudelleen 55,7 miljoonaa euroa varauksista sekä jaksottamattomien menojen budjettikohdista tämän lisätalousarvioesityksen mukaisesti (ks. 3 jakso jäljempänä), ja loput 14,3 miljoonaa euroa esitetään siirrettäväksi erillisellä määrärahasiirrolla hätäapuvarauksesta. Kyseisillä 70 miljoonan euron maksumäärärahoilla on tarkoitus kattaa 40 prosenttia ennakkomaksuista, jotka suoritetaan kumppanivirastoille vuonna 2015. Loput maksuista suoritetaan vuonna 2016.
3. Ehdotettu rahoitus vuonna 2015
Tässä jaksossa esitetään, miten edellä kuvatut vuotta 2015 koskevat lisätoimenpiteet on tarkoitus rahoittaa uudelleenkohdentamisen, otsakkeissa 3 ja 4 jäljellä olevien liikkumavarojen sekä joustovälineen varojen käyttöönoton avulla.
3.1 Otsake 3: Turvallisuus ja kansalaisuus
Edellä mainittujen toimenpiteiden rahoittamiseen tarvittava maksusitoumusmäärärahojen lisäys on yhteensä 101,3 miljoonaa euroa, josta hätäavun osuus on 100 miljoonaa euroa ja kolmen viraston lisähenkilöstön osuus 1,3 miljoonaa euroa. Maksumäärärahoja tarvitaan kattamaan pelkästään kolmen viraston lisähenkilöstöstä aiheutuvat kulut, sillä turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta ja sisäisen turvallisuuden rahastosta rahoitettaviin lisätoimiin liittyviä maksumäärärahoja on tarkoitus pyytää oikaisukirjelmässä vuoden 2016 talousarvioesitykseen.
Seuraavassa taulukossa esitetään maksusitoumus- ja maksumäärärahojen pyydettyjen lisäysten jakautuminen viiteen otsakkeen 3 budjettikohtaan:
Budjettikohta |
Nimi |
MSM |
MM |
18 02 01 01 |
Tuki rajaturvallisuuden ylläpitämiseen ja yhteiseen viisumipolitiikkaan laillisen matkustamisen helpottamiseksi |
20 000 000 |
- |
18 02 03 |
Euroopan unionin jäsenvaltioiden operatiivisesta ulkorajayhteistyöstä huolehtiva virasto (Frontex) |
650 000 |
650 000 |
18 02 04 |
Euroopan poliisivirasto – Europol |
325 000 |
325 000 |
18 03 01 01 |
Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän vahvistaminen ja kehittäminen sekä jäsenvaltioiden välisen yhteisvastuullisuuden ja vastuunjaon lisääminen |
80 000 000 |
- |
18 03 02 |
Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto |
325 000 |
325 000 |
Yhteensä |
101 300 000 |
1 300 000 |
Tämän asiakirjan budjettiteknisessä liitteessä esitetään kyseisten kolmen viraston henkilöstötaulukkoihin otettavien lisävirkojen/-toimien jakautuminen tehtäväryhmittäin ja palkkaluokittain.
3.2 Otsake 4: Globaali Eurooppa
Seuraavassa taulukossa esitetään tässä lisätalousarvioesityksessä pyydettyjen maksusitoumus- ja maksumäärärahojen lisäysten jakautuminen otsakkeessa 4:
Budjettikohta |
Nimi |
MSM |
MM |
21 03 01 03 |
Välimeren maat – Luottamuksen lisääminen, turvallisuus sekä konfliktien ehkäiseminen ja ratkaiseminen |
300 000 000 |
- |
23 02 01 |
Nopean, tehokkaan ja tarpeisiin perustuvan humanitaarisen avun ja elintarvikeavun toimittaminen |
- |
55 736 000 |
Yhteensä |
300 000 000 |
55 736 000 |
3.3 Uudelleenkohdentaminen, liikkumavarojen hyödyntäminen ja joustovälineen käyttöönotto
Komissio on tarkastellut huolellisesti mahdollisuuksia maksusitoumus- ja maksumäärärahojen kohdentamiseen uudelleen vuoden 2015 talousarvion sisällä. Komissio havaitsi, että määrärahoja voidaan kohdentaa uudelleen seuraavissa budjettikohdissa.
3.3.1 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto (maaseuturahasto) ja Euroopan maatalouden tukirahasto (maataloustukirahasto)
Jäsenvaltiot eivät ole esittäneet 31. heinäkuuta 2015 päättyneessä hakupyynnössä maaseuturahastoa koskevia hakemuksia, joissa pyydetään teknisen avun järjestelyyn sisältyvää, monella alueella annettavaa tukea. Lisäksi eurooppalaiseen maaseudun kehittämisverkostoon (ENRD) sisältyvää arvioinnin tukipalvelua varten tarvitaan arvioitua vähemmän maksusitoumusmäärärahoja.
Maataloustukirahaston osalta useita vuodeksi 2015 alun perin suunniteltuja tarkastuskäyntejä on lykätty, ja ulkoista viestintää koskevaan suunnitelmaan sisältyviä toimenpiteitä on toteutettu suunniteltua vähemmän.
Sen vuoksi maksusitoumusmäärärahoja voidaan kohdentaa uudelleen 7,4 miljoonaa euroa ja maksumäärärahoja 0,9 miljoonaa euroa.
Budjettikohta |
Nimi |
MSM |
MM |
05 04 60 02 |
Operatiivinen tekninen apu |
–6 500 000 |
|
05 08 06 |
Yhteistä maatalouspolitiikkaa koskevat tiedotustoimet |
–100 000 |
–100 000 |
05 08 09 |
Euroopan maatalouden tukirahasto (maataloustukirahasto) – Operatiivinen tekninen apu |
–800 000 |
–800 000 |
Yhteensä |
–7 400 000 |
–900 000 |
3.3.2 Euroopan meri- ja kalatalousrahasto (EMKR)
Oikeusperustan myöhäinen hyväksyminen on viivästyttänyt suoraan hallinnoitavien EMKR:n operatiivisten menojen toteuttamista.
Koska useat toimet, kuten neuvoa-antavien toimikuntien perustaminen, sopimusten allekirjoittaminen ja konferenssien ja muiden tapahtumien järjestäminen, ovat viivästyneet tai niiden kestoa on pidennetty, suoraan hallinnoitavia jaksotettuja menoja koskevista budjettikohdista voidaan ottaa 1,7 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja.
Samoista syistä hallinnollisen ja teknisen avun määrärahoja (budjettikohta 11 01 04 01) sekä pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaavan toimeenpanoviraston rahoitusosuutta (budjettikohta 11 01 06 01) voidaan pienentää. Kumpikin budjettikohta koskee jaksottamattomia menoja, ja niistä voidaan ottaa 0,3 miljoonaa euroa maksusitoumus- ja maksumäärärahoina.
Budjettikohta |
Nimi |
MSM |
MM |
11 01 04 01 |
Meri- ja kalastusasioiden toimintalohkon tukimenot – Muu kuin operatiivinen hallinnollinen ja tekninen apu |
–207 000 |
–207 000 |
11 01 06 01 |
Pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanovirasto — Rahoitusosuus Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta |
–92 000 |
–92 000 |
11 06 61 |
Unionin yhdennetyn meripolitiikan kehittämisen ja täytäntöönpanon edistäminen |
–200 000 |
|
11 06 62 01 |
Tieteellinen neuvonta ja tietämys |
–630 000 |
|
11 06 62 04 |
Hallinto ja viestintä |
–482 000 |
|
11 06 62 05 |
Markkinatietous |
–399 000 |
|
Yhteensä |
–2 010 000 |
–299 000 |
3.3.3 Kestävää kalastusta koskevat kumppanuussopimukset
Kestävää kalastusta koskeviin kumppanuussopimuksiin liittyvien neuvottelujen etenemistä koskevan perusteellisen analyysin sekä sopimusten mahdollisia voimaantulopäiviä koskevan arvioinnin perusteella voidaan varauksesta ottaa 13,7 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoina ja 18,6 miljoonaa euroa maksumäärärahoina, jotka voidaan kohdentaa uudelleen.
Lisäksi eräiden kansainvälisten järjestöjen pyytämät maksut ovat olleet arvioitua pienemmät, minkä vuoksi momentilta 11 03 02 voidaan ottaa 1,7 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoina.
Budjettikohta |
Nimi |
MSM |
MM |
11 03 02 |
Kestävän kehityksen edistäminen kalastuksenhoidon ja meriasioiden hallinnon yhteydessä yhteisen kalastuspolitiikan tavoitteiden mukaisesti (pakolliset rahoitusosuudet kansainvälisille elimille) |
–1 720 000 |
|
40 02 41 |
Varaus kestävää kalastusta koskevia kumppanuussopimuksia varten |
–13 711 765 |
–18 611 765 |
Yhteensä |
–15 431 765 |
–18 611 765 |
3.3.4 Elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuus, eläinten terveys ja hyvinvointi sekä kasvien terveys
Momentilta 17 04 02 ”Kasveille haitallisten organismien ajoissa tapahtuvan havaitsemisen ja niiden hävittämisen varmistaminen” voidaan ottaa 2,4 miljoonaa maksusitoumusmäärärahoina. Tämä johtuu siitä, että jäsenvaltiot ovat pyytäneet ennakoitua vähemmän määrärahoja toimenpiteisiin, joilla ehkäistään Xylella fastidiosa bakteerin aiheuttamia vahinkoja.
Lisäksi momentilta 17 04 04 ”Eläinten ja kasvien terveyteen liittyviä kiireellisiä toimenpiteitä koskeva rahasto” voidaan ottaa 9,6 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoina ja 3,5 miljoonaa euroa maksumäärärahoina. Tämä rahasto kattaa unionin rahoitusosuuden vakavien ja tarttuvien eläintautien nopeaa hävittämistä sekä kasvintuhoojien ja kasvitautien torjuntaa varten. Koska eläinten ja kasvien terveystilanne on ollut vuonna 2015 suotuisa, jäsenvaltioiden määrärahapyynnöt ovat olleet arvioitua pienemmät.
Budjettikohta |
Nimi |
MSM |
MM |
17 04 02 |
Kasveille haitallisten organismien ajoissa tapahtuvan havaitsemisen ja niiden hävittämisen varmistaminen |
–2 400 000 |
- |
17 04 04 |
Eläinten ja kasvien terveyteen liittyviä kiireellisiä toimenpiteitä koskeva rahasto |
–9 600 000 |
–3 500 000 |
Yhteensä |
–12 000 000 |
–3 500 000 |
3.3.5 Euroopan unionin solidaarisuusrahasto
Tällä hetkellä käsiteltävänä ei ole lainkaan hakemuksia, jotka koskisivat tuen saamista Euroopan unionin solidaarisuusrahastosta (EUSR). Ottaen huomioon tämänhetkiset tiedot luonnonkatastrofeista sekä odottamattomien, vuonna 2015 vielä mahdollisesti esitettävien hakemusten käsittelyajan, solidaarisuusrahastoon ennakkomaksuja varten vuodeksi 2015 varatuista määrärahoista voidaan ottaa vielä käyttämättä olevat 33,7 miljoonaa euroa maksusitoumus- ja maksumäärärahoina.
Budjettikohta |
Nimi |
MSM |
MM |
13 06 01 |
Apu jäsenvaltioille sellaisen suuren luonnonkatastrofin yhteydessä, jolla on vakavia vaikutuksia elinoloihin, luonnonympäristöön tai talouselämään |
–33 725 235 |
–33 725 235 |
Yhteensä |
–33 725 235 |
–33 725 235 |
Otettuaan huomioon kaikki edellä esitetyt mahdollisuudet määrärahojen uudelleenkohdentamiseen sekä tarvittavat määrärahojen lisäykset komissio esittää, että joustovälineestä otetaan 66,1 miljoonaa euroa otsakkeessa 3 (Kansalaisuus ja turvallisuus) sen jälkeen kun jäljellä oleva liikkumavara (23,2 miljoonaa euroa) on käytetty kokonaan, jotta voidaan rahoittaa turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastoon ja sisäisen turvallisuuden rahastoon kuuluvia hätätoimenpiteitä. Joustovälineen käyttöönotosta on tarkoitus tehdä erillinen ehdotus.
Otsakkeen 4 (Globaali Eurooppa) menojen enimmäismäärään nähden jäävä liikkumavara riittää kattamaan Euroopan naapuruusvälinettä varten tarvittavan maksusitoumusmäärärahojen lisäyksen.
4.Tiivistelmätaulukko monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeittain
Otsake |
Talousarvio 2015 |
LTE nro 7/2015 |
Talousarvio 2015 |
||||
(ml. LT:t nro 1–5 & LTE nro 6/2015) |
(ml. LT:t nro 1–5 & LTE:t nro 6 ja 7/2015) |
||||||
MSM |
MM |
MSM |
MM |
MSM |
MM |
||
1. |
Älykäs ja osallistava kasvu |
77 954 679 684 |
66 853 308 910 |
|
|
77 954 679 684 |
66 853 308 910 |
josta joustoväline |
83 285 595 |
|
|
|
83 285 595 |
|
|
Enimmäismäärä |
77 986 000 000 |
|
|
|
77 986 000 000 |
|
|
Liikkumavara |
114 605 911 |
|
|
|
114 605 911 |
|
|
1 a |
Kasvua ja työllisyyttä edistävä kilpailukyky |
17 551 688 425 |
15 728 578 894 |
|
|
17 551 688 425 |
15 728 578 894 |
Enimmäismäärä |
17 666 000 000 |
|
|
|
17 666 000 000 |
|
|
Liikkumavara |
114 311 575 |
|
|
|
114 311 575 |
|
|
1 b |
Taloudellinen, sosiaalinen ja alueellinen koheesio |
60 402 991 259 |
51 124 730 016 |
|
|
60 402 991 259 |
51 124 730 016 |
josta joustoväline |
83 285 595 |
|
|
|
83 285 595 |
|
|
Enimmäismäärä |
60 320 000 000 |
|
|
|
60 320 000 000 |
|
|
Liikkumavara |
294 336 |
|
|
|
294 336 |
|
|
2. |
Kestävä kasvu: luonnonvarat |
63 901 960 185 |
55 998 594 804 |
–24 841 765 |
–19 810 765 |
63 877 118 420 |
55 978 784 039 |
Enimmäismäärä |
64 692 000 000 |
|
|
|
64 692 000 000 |
|
|
Liikkumavara |
790 039 815 |
|
|
|
814 881 580 |
|
|
josta: Euroopan maatalouden tukirahasto – Markkinoihin liittyvät menot ja suorat tuet |
43 455 780 762 |
43 447 624 585 |
|
|
43 455 780 762 |
43 447 624 585 |
|
Alaenimmäismäärä |
44 313 000 000 |
|
|
|
44 313 000 000 |
|
|
Maataloustukirahaston ja maaseuturahaston välillä siirretty nettomäärä |
123 215 000 |
|
|
|
123 215 000 |
|
|
Liikkumavara |
734 004 238 |
|
|
|
734 004 238 |
|
|
3. |
Turvallisuus ja kansalaisuus |
2 432 848 847 |
1 929 165 795 |
89 300 000 |
–2 200 000 |
2 522 148 847 |
1 926 965 795 |
josta joustoväline |
|
|
66 148 847 |
|
66 148 847 |
|
|
Enimmäismäärä |
2 456 000 000 |
|
|
|
2 456 000 000 |
|
|
Liikkumavara |
23 151 153 |
|
|
|
|
|
|
4. |
Globaali Eurooppa |
8 410 899 029 |
7 422 489 907 |
300 000 000 |
55 736 000 |
8 710 899 029 |
7 478 225 907 |
Enimmäismäärä |
8 749 000 000 |
|
|
|
8 749 000 000 |
|
|
Liikkumavara |
338 100 971 |
|
|
|
38 100 971 |
|
|
5. |
Hallinto |
8 660 469 063 |
8 658 756 179 |
|
|
8 660 469 063 |
8 658 756 179 |
Enimmäismäärä |
9 076 000 000 |
|
|
|
9 076 000 000 |
|
|
Liikkumavara |
415 530 937 |
|
|
|
415 530 937 |
|
|
josta toimielinten hallintomenot |
6 941 188 663 |
6 939 475 779 |
|
|
6 941 188 663 |
6 939 475 779 |
|
Alaenimmäismäärä |
7 056 000 000 |
|
|
|
7 056 000 000 |
|
|
Liikkumavara |
114 811 337 |
|
|
|
114 811 337 |
|
|
6. |
Korvaukset |
|
|
|
|
|
|
Enimmäismäärä |
|
|
|
|
|
|
|
Liikkumavara |
|
|
|
|
|
|
|
Yhteensä |
161 360 856 808 |
140 862 315 595 |
364 458 235 |
33 725 235 |
161 725 315 043 |
140 896 040 830 |
|
josta joustoväline |
83 285 595 |
11 315 595 |
66 148 847 |
|
149 434 442 |
11 315 595 |
|
Enimmäismäärä |
162 959 000 000 |
142 007 000 000 |
|
|
162 959 000 000 |
142 007 000 000 |
|
Liikkumavara |
1 681 428 787 |
1 156 000 000 |
|
|
1 383 119 399 |
1 122 274 765 |
|
|
Muut erityisrahoitusvälineet |
581 870 850 |
418 230 818 |
–33 725 235 |
–33 725 235 |
548 145 615 |
384 505 583 |
Kaikki yhteensä |
161 942 727 658 |
141 280 546 413 |
330 733 000 |
|
162 273 460 658 |
141 280 546 413 |