Bryssel 3.8.2015

COM(2015) 385 final

KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE

komission 33. vuosikertomus neuvostolle ja Euroopan parlamentille polkumyynnin ja tukien vastaisista EU:n toimista ja suojatoimenpiteistä (2014)

{SWD(2015) 149 final}


KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE

komission 33. vuosikertomus neuvostolle ja Euroopan parlamentille polkumyynnin ja tukien vastaisista EU:n toimista ja suojatoimenpiteistä (2014)

Johdanto

Tämä on polkumyynnin ja tukien vastaisia Euroopan unionin toimia ja suojatoimenpiteitä vuonna 2014 koskeva kertomus. Se esitetään Euroopan parlamentille ja neuvostolle seuraavien säännösten mukaisesti: polkumyynnillä muista kuin Euroopan yhteisön jäsenvaltioista tapahtuvalta tuonnilta suojautumisesta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1225/2009, jäljempänä ’polkumyynnin vastainen perusasetus’, 22 a artikla, muista kuin Euroopan yhteisön jäsenvaltioista tapahtuvalta tuetulta tuonnilta suojautumisesta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 597/2009, jäljempänä ’tukien vastainen perusasetus’, 33 a artikla ja tuontiin sovellettavasta yhteisestä järjestelmästä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2015/478 23 artikla.

Polkumyyntiä, tukia ja suojatoimenpiteitä koskevat komission tutkimukset tehdään edellä mainittujen neuvoston asetusten mukaisesti. Yksityiskohtainen katsaus voimassa olevaan lainsäädäntöön, terminologiaan ja menettelyihin esitetään oheisasiakirjana olevassa komission yksiköiden valmisteluasiakirjassa.

Tässä lyhyessä kertomuksessa esitetään yleiskatsaus vuoden 2014 merkittävimpiin tapahtumiin EU:ssa kaupan suojatoimenpiteiden alalla, ja kertomuksen oheisasiakirjana on edellisten vuosien tapaan komission yksiköiden valmisteluasiakirja yksityiskohtaisine liitteineen. Kertomus noudattelee komission yksiköiden valmisteluasiakirjan yleistä rakennetta ja kaikkia otsikoita, jotta yksityiskohtaisempia tietoja on helpompi etsiä.

Tämä kertomus ja komission yksiköiden valmisteluasiakirja ovat myös julkisesti saatavilla osoitteessa http://ec.europa.eu/trade/issues/respectrules/anti_dumping/legis/index_en.htm .

1.Yleiskatsaus polkumyyntiä, tukia ja suojatoimenpiteitä koskeviin tutkimuksiin ja toimenpiteisiin

1.1.Yleistä

Voimassa olevien toimenpiteiden ja käynnissä olevien tutkimusten määrä on pitkälti sama kuin vuonna 2013. Tapausten sisältö on kuitenkin muuttunut. Edelliseen vuoteen verrattuna toiminnalle oli vuonna 2014 tunnusomaista siirtyminen entistä enemmän uusiin tutkimuksiin ja tarkastelujen (erityisesti toimenpiteiden voimassaolon päättymistä koskevien tarkastelujen) määrän vähentyminen.

EU:ssa oli vuoden 2014 lopussa voimassa 81 polkumyynnin vastaista toimenpidettä ja 13 tukien vastaista toimenpidettä.

Vuonna 2014 polkumyynnin ja tukien vastaiset toimenpiteet koskivat 0,29:ää prosenttia kokonaistuonnista Euroopan unioniin.

Yksityiskohtainen kuvaus esitetään tämän kertomuksen oheisasiakirjana olevassa komission yksiköiden valmisteluasiakirjassa. Otsikoiden yhteyteen on merkitty viitteet valmisteluasiakirjan liitteisiin.

Jäljempänä olevissa kappaleissa esitettyjen, vireille pantuja ja päätökseen saatettuja tapauksia koskevien lukujen osalta on huomattava, että suurin osa vuonna 2014 päätökseen saatetuista tapauksista oli pantu vireille vuonna 2013, kun taas monista vuonna 2014 vireille pannuista tapauksista tehdään päätös vuonna 2015.

1.2.Uudet tutkimukset (ks. liitteet A–E ja N)

Vuonna 2014 pantiin vireille 16 uutta tutkimusta. Väliaikaiset tullit otettiin käyttöön 2 menettelyssä. Lopullisia tulleja päädyttiin asettamaan 3 tapauksessa. Ilman toimenpiteiden käyttöönottoa päätettiin 4 tutkimusta.

1.3.Tarkastelua koskevat tutkimukset

Tarkasteluihin liittyvät tutkimukset muodostavat edelleen huomattavan osan kaupan suojakeinoista vastaavien komission yksiköiden työstä. Tilastotiedot vuosilta 2010–2014 esitetään komission yksiköiden valmisteluasiakirjan taulukossa 2.

1.3.1.Toimenpiteiden voimassaolon päättymistä koskevat tarkastelut (ks. liite F)

Polkumyynnin vastaisen asetuksen 11 artiklan 2 kohdassa ja tukien vastaisen asetuksen 18 artiklassa säädetään, että toimenpiteiden voimassaolo päättyy viisi vuotta niiden käyttöönoton jälkeen, ellei toimenpiteiden voimassaolon päättymistä koskeva tarkastelu osoita, että ne olisi pidettävä voimassa alkuperäisessä muodossaan. Vuonna 2014 kahden toimenpiteen voimassaolo päättyi automaattisesti niiden viiden vuoden soveltamisajan päätyttyä.

Lisäksi vuonna 2014 pantiin vireille 10 toimenpiteiden voimassaolon päättymistä koskevaa tarkastelua. Kahdeksan tarkastelua päätettiin vahvistamalla tulli vielä viiden vuoden ajaksi. Neljä tarkastelua päätettiin toimenpiteiden lakkauttamiseen.

1.3.2.Välivaiheen tarkastelut (ks. liite G)

Polkumyynnin vastaisen asetuksen 11 artiklan 3 kohdassa ja tukien vastaisen asetuksen 19 artiklassa säädetään mahdollisuudesta tarkastella toimenpiteitä uudelleen niiden voimassaoloaikana. Tarkastelut voidaan rajoittaa polkumyynnin tai tukien taikka vahingon tarkasteluun.

Vuonna 2014 aloitettiin kaikkiaan viisi välivaiheen tarkastelua. Viisi välivaiheen tarkastelua päätettiin vahvistamalla tulli tai muuttamalla sitä. Kaksi välivaiheen tarkastelua päätettiin toimenpiteiden lakkauttamiseen.

1.3.3.Muut välivaiheen tarkastelut (ks. liite H)

Kyseisenä aikana saatettiin päätökseen kolme muuta tarkastelua, jotka eivät kuulu polkumyynnin vastaisen asetuksen 11 artiklan 3 kohdan eivätkä tukien vastaisen asetuksen 19 artiklan soveltamisalaan. Tällaisia tarkasteluja ei pantu vireille.

1.3.4.Uuden viejän tarkastelut (ks. liite I)

Polkumyynnin vastaisen asetuksen 11 artiklan 4 kohdassa ja tukien vastaisen asetuksen 20 artiklassa säädetään ”uutta viejää” koskevista tarkasteluista ja ”nopeutetuista” tarkasteluista, joiden avulla voidaan määrittää yksilöllinen polkumyyntimarginaali tai yksilöllinen tasoitustulli sellaisille kyseisessä viejämaassa sijaitseville uusille viejille, jotka eivät vieneet tuotetta tutkimusajanjakson aikana. Näiden viejien on osoitettava, että ne ovat todellisia uusia viejiä ja että ne ovat tosiasiallisesti aloittaneet viennin Euroopan unioniin tutkimusajanjakson jälkeen. Tällöin niille voidaan määrittää yksilöllinen tulli, joka on yleensä pienempi kuin koko maata koskeva tulli.

Vuonna 2014 pantiin vireille kaksi uuden viejän tarkastelua ja saatiin päätökseen kolme tällaista tarkastelua.

1.3.5.Absorptiotutkimukset (ks. liite J)

Jos on olemassa riittävä näyttö siitä, että vientihinnat ovat alkuperäisen tutkimusajanjakson jälkeen ja joko ennen toimenpiteiden käyttöönottoa tai sen jälkeen laskeneet taikka että kyseisen Euroopan unioniin tuodun tuotteen jälleenmyyntihinnat tai myöhemmät myyntihinnat eivät ole muuttuneet tai eivät ole muuttuneet riittävästi, voidaan käynnistää erityinen ”absorptiotutkimus”. Sillä selvitetään, onko toimenpiteellä ollut vaikutusta edellä mainittuihin hintoihin. Tällaisten alempien vientihintojen ottamiseksi huomioon voidaan polkumyyntimarginaalit laskea uudelleen ja tullia korottaa. Mahdollisuudesta absorptiotutkimuksen tekemiseen säädetään polkumyynnin vastaisen asetuksen 12 artiklassa ja tukien vastaisen asetuksen 19 artiklan 3 kohdassa.

Vuonna 2014 pantiin vireille kaksi absorptiotutkimusta muttei saatettu päätökseen yhtään absorptiotutkimusta.

1.3.6.Kiertämistä koskevat tutkimukset (ks. liite K)

Polkumyynnin vastaisen asetuksen 13 artiklassa ja tukien vastaisen asetuksen 23 artiklassa säädetään mahdollisuudesta aloittaa tutkimukset uudelleen, jos esitetään näyttöä siitä, että toimenpiteitä kierretään.

Vuonna 2014 pantiin vireille kolme tällaista tutkimusta. Päätökseen saatiin yksi kiertämistä koskeva tutkimus, jossa toimenpiteitä laajennettiin.

1.4.Suojatoimenpidetutkimukset (ks. liite L)

Vuoden 2014 aikana EU ei ottanut käyttöön mitään suojatoimenpiteitä.

2.Polkumyynnin ja tukien vastaisten toimenpiteiden soveltaminen

2.1.Toimenpiteiden seuranta

Voimassa oleviin toimenpiteisiin kohdistuvissa seurantatoimissa keskityttiin neljään tärkeimpään seikkaan: 1) petosten estäminen; 2) kauppavirtojen ja markkinoiden muutosten seuraaminen; 3) toiminnan tehostaminen soveltuvin keinoin ja 4) sääntöjenvastaisiin käytäntöihin puuttuminen. Näiden toimien ansiosta komissio pystyi toimimaan ennakoivasti yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa ja varmistamaan kaupan suojatoimenpiteiden moitteettoman soveltamisen Euroopan unionissa.

2.2.Sitoumusten valvonta (ks. liitteet M ja Q)

Sitoumusten valvonta kuuluu soveltamistoimiin, sillä sitoumukset ovat yksi polkumyynnin ja tukien vastaisten toimenpiteiden muoto. Komissio hyväksyy ne, jos se on vakuuttunut siitä, että polkumyynnin tai tukien aiheuttama vahinko voidaan poistaa niiden avulla tehokkaasti.

Vuoden 2014 alussa sitoumuksia oli voimassa 134. Vuonna 2014 sitoumukset muuttuivat seuraavasti: Yhden yrityksen sitoumus peruttiin, koska todettiin, että sitä oli rikottu. Kahden yrityksen sitoumukset peruttiin, koska olosuhteet muuttuivat sitoumusten täytäntöönpanon aikana. Yhden yrityksen sitoumuksen voimassaolo päättyi, ja yhden yrityksen sitoumuksen kumosi unionin tuomioistuin. Uusia sitoumuksia ei hyväksytty. Vuoden 2014 lopussa voimassa oli näin ollen yhteensä 129 sitoumusta.

3.Palautukset

Polkumyynnin vastaisen asetuksen 11 artiklan 8 kohdan ja tukien vastaisen asetuksen 21 artiklan 1 kohdan mukaisesti tuoja voi pyytää kannettujen tullien palautusta, jos osoitetaan, että polkumyynti- tai tukimarginaali on poistettu tai että sitä on alennettu voimassa olevaa tullia alemmalle tasolle.

Vuonna 2014 jätettiin 42 uutta palautushakemusta. Vuoden 2014 lopussa oli käynnissä 13 palautusta koskevaa tutkimusta, jotka kattoivat 31 pyyntöä. Vuonna 2014 komission päätöksiä hyväksyttiin 31 kappaletta: niistä 20:ssa myönnettiin osittainen palautus ja 11:ssä hylättiin palautuspyyntö. Kymmenen pyyntöä peruutettiin.

4.Kaupan suojakeinojen nykyaikaistaminen

Komissio antoi huhtikuussa 2013 lainsäädäntöehdotuksen ja tiedonannon, ja nyt asia on vireillä tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä Euroopan parlamentissa ja neuvostossa. Parlamentti hyväksyi huhtikuussa 2014 äänestyksessä lainsäädäntöpäätöslauselman ja päätti näin ensimmäisen käsittelynsä. Tuossa vaiheessa komissio otti huomioon myös neljää aihetta koskevat suuntaviivaluonnokset, jotka on tarkoitus hyväksyä lainsäädäntöprosessin myöhemmässä vaiheessa.

Nykyaikaistaminen on tärkeää sidosryhmien kannalta, sillä se on keino mukauttaa kaupan suojakeinot nykyiseen liiketoimintaympäristöön. Nykypäivän kaupankäyntiympäristö on hyvin erilainen kuin yli 20 vuotta sitten silloin, kun saatiin päätökseen Uruguayn kierros ja tehtiin viimeiset merkittävät muutokset maailmanlaajuisiin kaupan suojakeinoja koskeviin sääntöihin. Tämän vuoksi on tarpeen parantaa EU:n nykyistä kaupan suojakeinojen järjestelmää kaikkia sidosryhmiä hyödyttävällä tavalla.

Nykyaikaistamisen tavoitteena on tehdä välineistä entistä tehokkaampia ja vaikuttavampia. Kaupan suojakeinoilla on tarkoitus löytää käytännön ratkaisuja sidosryhmien kohtaamiin todellisiin ongelmiin, sillä näin saadaan suojakeinot entistä paremmin saataville ja toimenpiteet entistä paremmin kohdennetuiksi vastauksiksi tiettyihin EU:n kauppakumppaneiden harjoittamiin epäterveisiin kaupan käytäntöihin. Hankkeen muita tärkeitä tekijöitä ovat avoimuuden lisääntyminen ja erityisen huomion kiinnittäminen pk-yrityksiin. Samalla huolehditaan siitä, että etujen tasapaino säilyy keskeisessä asemassa.

5.Maanlaajuinen markkinatalousasema

Nykyisenä käytäntönä on se, että maata voidaan pitää polkumyyntitutkimuksessa markkinatalousmaana, jos se täyttää viisi kriteeriä, jotka on esitetty tämän kertomuksen oheisasiakirjana olevassa komission yksiköiden valmisteluasiakirjassa. Kuusi maata on pyytänyt maanlaajuista markkinatalousasemaa. Ne ovat Kiina, Vietnam, Armenia, Kazakstan, Mongolia ja Valko-Venäjä.

Vietnam ja Kazakstan esittivät vuonna 2014 lisätietoja pyyntöjensä tueksi. Esitetyt tiedot tarkistettiin kyseisen vuoden aikana markkinatalousasemaa käsittelevän työryhmän kokouksissa, joissa oli edustajia kummankin maan asiaankuuluvista ministeriöistä. Tämä sekä muut riippumattomista lähteistä saadut tiedot muodostivat perustan komission toteuttamille maakohtaisten arvioiden päivityksille, joita tehtiin vuoden 2014 loppuun saakka.

Huhtikuussa 2014 komission yksiköt esittivät Mongolialle raportin, jossa arvioitiin sen edistymistä markkinatalousaseman suhteen ja jossa viidennen kriteerin katsottiin täyttyneen. Raportissa todettiin myös, että vaikka muiden kriteerien osalta oli tapahtunut jonkin verran edistymistä, se ei riittänyt täyttämään yhtäkään jäljellä olevista neljästä kriteeristä.

Kiinan kanssa ei ole käyty markkinatalousasemaa koskevia neuvotteluja vuoden 2008 jälkeen. Komissio oli vuonna 2014 edelleen halukas keskustelemaan Kiinan lisäedistymisestä kohti markkinatalousasemaa ja toivoi, että Kiinan viranomaiset jatkaisivat sitoutumistaan hankkeeseen ja toimittaisivat tarvittavat tiedot markkinatalousasemaa koskevaa komission analyysiä varten. 

Armenia aktivoi vuonna 2014 uudelleen sitoutumisensa markkinatalousasemaa koskevaan prosessiin toimittamalla joitakin päivitettyjä tietoja talouden kehityksestä sekä vastauksia vuonna 2010 lähetettyihin kysymyksiin. Asiakirja-aineiston arviointi jatkui näiden uusien tietojen pohjalta. Valko-Venäjän osalta kaikki tätä kysymystä koskeva työ on ollut keskeytyksissä vuodesta 2010 lähtien maan poliittisen tilanteen vuoksi.

6.Tiedotus- ja viestintätoimet / kahdenvälinen yhteydenpito

6.1.Pienet ja keskisuuret yritykset

Osallistuminen kaupan suojakeinoja koskeviin tutkimuksiin voi olla haasteellista pk-yrityksille niiden koon ja resurssipulan vuoksi. Jotta pk-yritykset selviäisivät helpommin kaupan suojakeinoja koskevien tutkimusten monitahoisista ongelmista, perustettiin joulukuussa 2004 pk-yrityksiä varten tällaisia kysymyksiä käsittelevä yhteyspiste (Trade Defence Helpdesk). Vuonna 2014 yhteyspiste jatkoi tietopyyntöjen käsittelyä. Pyynnöt vaihtelivat tapauskohtaisista tiedusteluista yleisluonteisempiin kaupan suojakeinoja koskeviin tiedusteluihin, joissa käsiteltiin sekä menettelyn muotoa että asiakysymyksiä. Myös kaupan suojakeinoja käsittelevällä verkkosivustolla korostetaan pk-yritysten merkitystä kaupan suojakeinomenettelyissä ja annetaan käytännön neuvoja ja apua.

6.2.Kahdenvälinen yhteydenpito/tiedotustoiminta – teollisuus ja kolmannet maat

Tärkeän osan kaupan suojakeinoista vastaavien komission yksiköiden työstä muodostaa kaupan suojakeinoja koskevasta lainsäädännöstä, menettelyistä ja käytännöstä tiedottaminen.

Komissio järjesti vuonna 2014 kaksi kolmansien maiden virkamiehille tarkoitettua seminaaria, jotka koskivat EU:n kaupan suojakeinoihin liittyvää politiikkaa ja käytäntöä. Joidenkin kolmansien maiden, kuten Kiinan, Korean, Japanin, Australian, Vietnamin ja Marokon, kanssa oli jonkin verran muuta kahdenvälistä yhteydenpitoa, joka koski erilaisia kaupan suojakeinoihin liittyviä aiheita. 

EU:n teollisuuden ja elinkeinoelämän järjestöjen edustajille järjestettiin helmikuussa 2014 seminaari, jossa eri sidosryhmät keskustelivat EU:n kaupan suojakeinoja koskevan politiikan ja käytännön eri näkökohdista. Mukana oli edustajia sekä tuottajien että tuojien järjestöistä samoin kuin jakelualalta. Lisäksi vuonna 2014 järjestettiin useita kokouksia keskeisten eurooppalaisten sidosryhmien järjestöjen kanssa (esimerkiksi Business Europe).

7.Kuulemismenettelystä vastaava neuvonantaja

Kuulemismenettelystä vastaavan neuvonantajan ensisijainen tehtävä on turvata menettelyssä osallisena olevien osapuolten puolustautumisoikeudet ja näin auttaa varmistamaan, että säännöt pannaan kauppaan liittyvissä menettelyissä täytäntöön puolueettomasti ja avoimesti.  Kuulemismenettelystä vastaavan neuvonantajan tehtävät ja valtuudet on vahvistettu virallisesti Euroopan komission puheenjohtajan päätöksessä. Näin turvataan asianmukainen prosessi kauppaan liittyvissä menettelyissä ja toiminnan puolueettomuus. Kuulemismenettelystä vastaava neuvonantaja kuuluu hallinnollisesti kauppapolitiikasta vastaavan komissaarin alaisuuteen. Kuulemismenettelystä vastaavan neuvonantajan toimintaa ei enää käsitellä tässä kertomuksessa vaan siitä on saatavilla erillinen kertomus seuraavassa osoitteessa:

http://ec.europa.eu/trade/trade-policy-and-you/contacts/hearing-officer/

8.Tuomioistuinvalvonta: unionin tuomioistuimen ja unionin yleisen tuomioistuimen tuomiot (ks. liite S)

Unionin yleinen tuomioistuin ja unionin tuomioistuin antoivat vuonna 2014 yhteensä 28 tuomiota, jotka liittyivät polkumyynnin tai tukien vastaisiin menettelyihin. Unionin tuomioistuimen tuomioista viidessä oli kyse muutoksenhausta unionin yleisen tuomioistuimen ratkaisuihin ja neljässä oli kyse ennakkoratkaisusta.

Vuonna 2014 pantiin vireille 37 uutta asiaa. Näistä 28 pantiin vireille unionin yleisessä tuomioistuimessa ja 9 unionin tuomioistuimessa.

Komission yksiköiden valmisteluasiakirjan liitteessä S esitetään luettelo vuoden 2014 lopussa unionin yleisessä tuomioistuimessa ja unionin tuomioistuimessa edelleen vireillä olleista polkumyyntiin tai tukiin liittyvistä tapauksista.

9.Toiminta Maailman kauppajärjestössä (WTO)

9.1.Polkumyyntiä, tukia ja suojatoimenpiteitä koskevien riitojen ratkaiseminen 

WTO:lla on käytössään järjestelmällinen menettely WTO-sopimusten soveltamista koskevien riitojen ratkaisemiseksi WTO:n jäsenten välillä.

Vuonna 2014 muodostettiin kaksi paneelia, joista toinen käsitteli rasva-alkoholien tuontiin Indonesiasta liittyviä polkumyynnin vastaisia toimenpiteitä (DS442) ja toinen Argentiinasta tulevan biodieselin osalta käyttöön otettuja polkumyynnin vastaisia toimenpiteitä (DS473). Asiassa DS397 (noudattamismenettelyt WTO-riidassa, joka liittyy tiettyjen Kiinasta peräisin olevien rauta- ja teräskiinnittimien tuonnissa sovellettaviin lopullisiin polkumyynnin vastaisiin EU-toimenpiteisiin), varsinainen kokous asianomaisten välillä ja kolmansien osapuolten kanssa järjestettiin marraskuussa 2014. Lisäksi EU kävi neuvotteluja Venäjän kanssa kustannusten oikaisuun sovellettavista menetelmistä ja tietyistä polkumyynnin vastaisista toimenpiteistä – paneeli muodostettiin 22. heinäkuuta 2014 (DS474) – sekä Indonesian kanssa biodieseliä koskevista polkumyynnin vastaisista toimenpiteistä (DS480) ja Pakistanin kanssa PET:n tuontia koskevista tasoitustoimenpiteistä (DS486).

9.2.Muut WTO-toimet 

Säännöistä neuvottelevalla ryhmällä ei ollut neuvottelutoimintaa vuonna 2014. Ryhmän puheenjohtaja, suurlähettiläs Wayne McCook, järjesti avoimia kuulemisia WTO-jäsenyyden osalta 16. joulukuuta 2014 keskustellakseen mahdollisista keinoista edistyä sääntöjen alalla vuonna 2015, mukaan lukien arviointi-istunnon järjestäminen ja mahdollinen avoimuuteen liittyvä työ.

Tekninen ryhmä, joka on neuvottelevan ryhmän alaryhmä, kokoontui kyseisen vuoden aikana kahdesti. Ryhmä keskusteli useista seikoista, jotka liittyvät polkumyynnin vastaisten tutkimusten käytännön toteutukseen, muun muassa toimenpiteiden voimassaolon päättymistä koskeviin tarkasteluihin, hintasitoumuksiin ja tarkasteltavana olevaan tuotteeseen.

Lisäksi komission yksiköt osallistuivat polkumyyntikomitean, tuki- ja tasoitustullikomitean sekä suojalausekekomitean tavanomaiseen työhön. Komiteat kokoontuivat kahdesti komitean erityisistuntoihin tarkastelemaan ilmoituksia, myös EU:n uusia ja täydellisiä tukia koskevaa ilmoitusta vuodelta 2013.

10.Päätelmät

Vuodelle 2014 oli ominaista uusien tutkimusten vireillepanon kasvu ja toimenpiteiden voimassaolon päättymistä koskevien tarkastelujen vähentyminen. Aiempien vuosien tapaan tämä kuvastaa tehtyjen ja alustavan näytön tukemien valitusten tyyppiä. Edellisten vuosien suuntaus jatkui suojatoimenpiteiden osalta, sillä EU ei toteuttanut yhtäkään tällaista toimenpidettä.

Työtä jatkettiin kaupan suojakeinojen nykyaikaistamista koskevan ehdotuksen tiimoilta: parlamentti hyväksyi huhtikuussa 2014 äänestyksessä lainsäädäntöpäätöslauselman ja päätti ensimmäisen käsittelynsä, ja neuvoston kanssa käytiin keskusteluja.

Kaupan suojakeinoista vastaavat komission yksiköt jatkoivat myös tiedotustoimiaan, jotka on suunnattu kolmansien maiden viranomaisille, unionin teollisuudelle ja tuojille.