18.11.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 410/12


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettu hakemuksen julkaiseminen

2014/C 410/07

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 (1) 51 artiklassa tarkoitetulla tavalla.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annettu

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006  (2)

”FRÄNKISCHER GRÜNKERN”

EY-N:o: DE-PDO-0005-01144–7.8.2013

SMM ( ) SAN ( X )

1.   Nimi

”Fränkischer Grünkern”

2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa

Saksa

3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus

3.1   Tuotelaji

Luokka 1.6: Hedelmät, vihannekset ja viljat sellaisenaan tai jalostettuina

3.2   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta

Fränkischer Grünkern on raakana korjattu ja kuivattu spelttivehnä (Triticum spelta). Speltti korjataan varhaisessa taikinatuleentumisasteessa. Sadonkorjuun jälkeen Fränkischer Grünkern kuivataan perinteisesti pyökkitulen päällä, jolloin siitä tulee hyvin säilyvää ja sen tyypillinen aromi kehittyy. Kaikki Grünkern-erät luokitellaan johonkin seuraavista kolmesta laatuluokasta: laatuluokka I sisältää vähintään 80 prosenttia, laatuluokka II vähintään 70 prosenttia ja laatuluokka III vähintään 60 prosenttia oliivinvihreitä jyviä. Maun ohella laatuvaatimuksiin kuuluvat oliivinvihreä väri, jyvien rakenne ja erien puhtaus, ts. ne eivät saa sisältää muita viljalajeja, hukkakauraa tai rikkaruohojen siemeniä. Kosteuspitoisuus on enintään 13 prosenttia.

3.3   Raaka-aineet (ainoastaan jalostetut tuotteet)

Fränkischer Grünkern on tuotettava yksinomaan Bauländer Spelz -lajikkeen speltistä.

3.4   Rehu (ainoastaan eläinperäiset tuotteet)

3.5   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella

Kaikkien Fränkischer Grünkernin viljely-, tuotanto- ja jalostusvaiheiden kylvöstä sadonkorjuuseen ja kuivaamiseen on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella.

3.6   Viipalointia, raastamista, pakkaamista jne. koskevat erityiset säännöt

3.7   Merkintöjä koskevat erityiset säännöt

Fränkischer Grünkern on kaikissa kaupan pitämisen vaiheissa voitava tunnistaa asianomaiseksi tuotteeksi, ja se on varustettava vastaavalla EU:n tunnuksella. Lisäksi etiketissä on oltava valmistajan nimi ja osoite. Vaihtoehtoisesti voidaan ilmoittaa tuottajaryhmän rekisteröintinumero.

4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus

Maantieteellinen alue käsittää Hohenlohen, Main-Tauberin ja Neckar-Odenwaldin piirikuntien maaseutualueet Baden-Württenbergissä sekä Miltenbergin ja Würzburgin piirikuntien maaseutualueet Baijerissa.

5.   Yhteys maantieteelliseen alkuperään

5.1   Maantieteellisen alueen erityisyys

Suuri osa viljelyalueesta sijaitsee Odenwaldin kuivalla sadekatvealueella, pääasiassa rinteillä ja vehnänviljelyyn toistaiseksi soveltumattomilla ohuen maakerroksen viljelyaloilla, joiden tuottavuusluku on 20/25 ja joita on osittain pidettävä luonnonhaitta-alueina. Maantieteellisen alueen maaperä on pääasiassa rapautunutta kalkkipitoista maata. Vuoden keskilämpötila on 8,4 °C ja vuotuinen sademäärä 770 mm. Alueen ohuessa, kivisessä maaperässä, joka ei enää sovellu talvivehnän viljelyyn, on jo pitkään viljelty spelttiä. Maantieteellisen alueen ytimen muodostava Badenin maatalousmaa on perinteisesti maailman merkittävintä speltin viljelyaluetta. Missään muualla ei ole vuosisatojen ajan viljelty yhtäjaksoisesti spelttiä Grünkernin tuotantoon, ja perinne on yhä säilynyt elossa. Sukupolvesta toiseen maantieteellisen alueen viljelijät ovat korjanneet epäsuotuisille sääoloille erityisen altista spelttiä maitotuleentumisasteessa puiden alta, peltojen reunoilta ja teiden varsilta ja kuivanneet sitä.

Fränkischer Grünkernin valmistus maitotuleentumisasteessa olevasta speltistä vaatii paljon vaivaa ja työtä. Se edellyttää suurta asiantuntemusta, hyvin paljon käsityötä ja äärimmäistä tarkkuutta, minkä vuoksi se on mahdollista ainoastaan perinteisiä menetelmiä käyttävillä pientiloilla. Perinteinen tapa kuivata tuote pyökkitulen päällä on säilynyt näihin päiviin saakka. Sato kuivataan johtamalla sen läpi 120–150 °C:seen kuumennettua ilmaa. Tällöin on tärkeää, että jalopuun savu pääsee virtaamaan kunnolla jyvien läpi antaen tuotteelle näin sen perinteisen maun. Perinteisiä käsikäyttöisiä rei’itetystä pellistä valmistettuja uuneja käytetään enää harvoin. Walldürn-Altheimin pikkukaupungin etelälaidalla Neckar-Odenwaldin piirikunnassa peltotien varressa sijaitseva useamman Fränkischer Grünkern -uunin muodostama kokonaisuus on suojeltu kohde, joka kertoo Fränkischer Grünkernin taannoisesta merkityksestä paikallisväestölle. Kuivausprosessi ei nykyisinkään riipu pelkästään oikean lämpötilan valinnasta, vaan se vaatii myös tiettyä sormituntumaa ja riittävää kokemusta. Paikallisväestön Fränkischer Grünkernin viljelyyn ja valmistukseen liittyvä tekninen osaaminen on siirtynyt sukupolvelta toiselle.

Etelä-Saksa on myös Fränkischer Grünkernin perinteisintä markkina-aluetta. Varhaisimmat Fränkischer Grünkerniä koskevat historialliset maininnat löytyvät 1600-luvun varastokirjanpidosta ja kylien tai kaupunkien vero- ja maksuluetteloista. Jo 1700-luvun puolivälistä lähtien Fränkischer Grünkerniä viljeltiin ja pidettiin kaupan maantieteellisellä alueella ”vihreänä viljana” (gröner Kern), ja 1800-luvun puolivälistä lähtien kaupankäynti muuttui yhä ammattimaisemmaksi. Tuotantoa edistivät alueen juutalaiskauppiaiden lisäksi myös kasvaneet markkinat. Fränkischer Grünkernin kaupallista menestystä edistivät merkittävällä tavalla alueelle asettautuneet yritysasiakkaat, kuten läheiseen Heilbronnin kaupunkiin perustettu Knorr, joka on käyttänyt Fränkischer Grünkern -jauhoa jo 1870-luvulta lähtien.

5.2   Tuotteen erityisyys

Fränkischer Grünkern erottuu tasaisen lasimaisen rakenteensa, värinsä sekä voimakkaan mausteisen pyökkipuuhun vivahtavan makunsa ja pähkinäisen arominsa ansiosta. Fränkischer Grünkernin kapeissa jyvissä on kova gluteenikuori, joka kuivaamisen myötä saa aikaan pähkinäisen aromin. Bauländer Spelz -lajikkeen käyttö tuli vuonna 1960 pakolliseksi Fränkischer Grünkernin tuottajayhdistyksen jäsenille, koska se on aromiltaan paras ja sen jyvien lasimaisuus on korkein. Lajike hyväksyttiin vuonna 1958, joten se on yksi vanhimmista hyväksytyistä spelttilajikkeista. Tieteellisten tutkimusten mukaan kyseinen maantieteelliseltä alueelta peräisin oleva ja siellä laajalle levinnyt lajike soveltuu erityisen hyvin Fränkischer Grünkernin tuotantoon, koska sen jyvien ulkokuori ja rakenne ovat kiinteät, mikä on suotuisa ominaisuus herkän taikinatuleentumisasteen kannalta kuivausprosessin aikana. Kestävä ja vähään tyytyvä lajike on sopeutunut ihanteellisesti paikallisiin kasvu- ja ilmasto-olosuhteisiin ja tuottaa myös tällä viljelyominaisuuksiltaan epäsuotuisalla maantieteellisellä alueella kohtuullisen sadon ilman kalliita viljelyyn liittyviä erityistoimenpiteitä. Kansallisen viljantutkimuslaitoksen tekemät tieteelliset tutkimukset lajikkeen, sadonkorjuuajankohdan ja kuivauksen vaikutuksesta Fränkischer Grünkernin laatuominaisuuksiin osoittavat, että Bauländer Spelz -lajike soveltuu sekä tasaisen lasimaisen rakenteen ja värin edellyttämän kuivausprosessin että aromaattisen maun ja saannon kannalta muita lajikkeita paremmin Fränkischer Grünkernin tuotantoon yksilöidyllä maantieteellisellä alueella (Zwingelberg & Münzing: ”Grünkern – Einfluss von Sorte, Erntezeitpunkt und Darre auf die Qualitätseigenschaften”, 1991, s. 21). Lisäksi tämä kotoperäinen lajike tuottaa erittäin tiiviitä jyviä, joiden tuhatjyväpaino on yleensä keskimääräistä alhaisempi, mikä on suotuisaa tasaisen kuivumisen ja yhtenäisen lasimaisen rakenteen ja värin kehittymisen kannalta; tämä on osoittautunut toteen myös saannon osalta Fränkischer Grünkernin tuotannossa.

5.3   Syy-seuraussuhde, joka yhdistää maantieteellisen alueen seuraaviin: tuotteen laatu tai ominaisuudet (kun kyseessä SAN) tai tuotteen erityislaatu, maine tai muut ominaisuudet (kun kyseessä SMM)

Fränkischer Grünkernin laatu ja tyypilliset ominaisuudet johtuvat pääasiassa alkuperäalueen maantieteellisistä oloista sekä luonnollisista ja inhimillisistä tekijöistä. Maantieteellisen alueen maaperäolosuhteiden ja ilmaston yhteisvaikutus sekä Bauländer Spelz -lajike saavat aikaan tuotteen ainutkertaiset erityisominaisuudet.

Paikallinen osaaminen sekä Fränkischer Grünkernin vuosisatainen tuotanto-, jalostus- ja valmistusperinne ja erityisesti taito korjata sato ja jalostaa se tilalla auttavat tuomaan esiin tuotteelle ominaiset tunnustetut aistinvaraiset ominaisuudet. Alueen viljelijöiden kulinaarisen kulttuuriperinnön säilyttämiseksi Slow Food foundation for biodiversity lisäsi vuonna 2010 Fränkischer Grünkernin kansainvälisten Slow Food Presidio -hankkeiden joukkoon.

Fränkischer Grünkern on sekä alkuperäalueellaan että sen ulkopuolella arvostettua gourmet-ruokaa. Sen merkityksestä alueen keittiölle kertovat lukuisat sukupolvelta toiselle siirtyneet valmistusohjeet, joista vanhin on peräisin vuodelta 1821. Tuote tunnetaan lisänimellä ”Baulandin kulta”, ja monet sen ympärille rakentuvat tapahtumat, kuten vuodesta 1978 Kupprichhausenissa järjestetty Fränkische Grünkernfest tai noin 100 kilometrin pituinen Fränkischer Grünkern -pyöräilyreitti, rikastuttavat alueen kulttuurielämää.

Sekä luonnolliset että inhimilliset tekijät, kuten sadonkorjuuajankohta ja kuivausprosessi, vaikuttavat tuotteen ominaisuuksiin tavalla, joka ei olisi mahdollista muualla. Maantieteellisen alueen erityiset ilmasto- ja maaperäolosuhteet yhdessä paikallisen Bauländer Spelz -lajikkeen ja maantieteellisellä alueella kehitetyn Fränkischer Grünkernin kuivausmenetelmän kanssa mahdollistavat näin korkealaatuisen tuotannon ja kannattavan liiketoiminnan kehittymisen tällä muutoin luonnonhaitoista kärsivällä alueella sekä inhimillisten taitojen mukauttamisen maantieteellisiin olosuhteisiin.

Eritelmän julkaisutiedot

[Asetuksen (EY) N:o 510/2006 (3) 5 artiklan 7 kohta]

https://register.dpma.de/DPMAregister/geo/detail.pdfdownload/40685


(1)  EUVL L 343, 14.12.2012, s. 1.

(2)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12. Korvattu asetuksella (EU) N:o 1151/2012.

(3)  Katso alaviite 2.