16.12.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 452/58


KERTOMUS

SESAR-yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä yhteisyrityksen vastaukset

(2014/C 452/07)

SISÄLLYS

 

Kohta

Sivu

Johdanto

1–5

59

Tarkastuslausuman perustana olevat tiedot

6

59

Tarkastuslausuma

7–14

59

Lausunto tilien luotettavuudesta

12

60

Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

13

60

Huomautukset talousarvio- ja varainhallinnosta

15–18

61

Talousarvion toteuttaminen

15

61

Monenvälinen puitesopimus

16–18

61

Muut kysymykset

19–27

61

Oikeusperusta

19–20

61

Sisäisen tarkastuksen toiminto ja komission sisäisen tarkastuksen osasto

21

61

Seuranta ja raportointi tutkimustuloksista

22–23

61

Eturistiriidat

24

62

Komission toteuttama toinen väliarviointi

25–26

62

Aiemmin esitettyjen huomautusten seuranta

27

62

JOHDANTO

1.

Brysselissä sijaitseva SESAR-yhteisyritys perustettiin helmikuussa 2007 (1) hallinnoimaan SESAR-hankkeen (uuden sukupolven eurooppalainen ilmaliikenteen hallintajärjestelmä) teknologiaosiota.

2.

SESAR-hankkeen avulla pyritään nykyaikaistamaan Euroopan ilmaliikenteen hallintaa. Hanke jakautuu kolmeen eri vaiheeseen:

a)

Määrittelyvaihe (2004–2007), jonka johdosta vastasi Euroopan lennonvarmistusjärjestö (Eurocontrol) ja johon suunnattiin yhteisrahoitusta EU:n talousarviosta Euroopan laajuisia liikenneverkkoja koskevan ohjelman kautta. Toiminnan perusteella laadittiin eurooppalainen ilmaliikenteen hallinnan yleissuunnitelma (European ATM Master Plan), jossa määritetään uuden sukupolven ilmaliikenteen hallintajärjestelmien sisältö sekä kehittämistä ja käyttöönottoa koskevat suunnitelmat.

b)

Kaksiosainen kehitysvaihe (ensimmäinen osa: vuosia 2008–2016 koskeva kehitysvaihe, jota rahoitetaan ohjelmakauden 2008–2013 puitteissa; toinen osa: vuosia 2017–2024 koskeva kehitysvaihe, jota rahoitetaan ohjelmakauden 2014–2020 puitteissa). Vaiheiden hallinnoinnista vastaa SESAR-yhteisyritys, ja niiden aikana laaditaan uusia teknologisia järjestelmiä, osia ja toimintamenettelyjä eurooppalaisen ilmaliikenteen hallinnan yleissuunnitelman mukaisesti.

c)

Käyttöönottovaihe (2014–2024), jota johtavat teollisuus ja sidosryhmät. Tavoitteena on tuottaa ja toteuttaa laajalti uusi ilmaliikenteen hallinnan infrastruktuuri.

3.

Yhteisyritys suunniteltiin julkisen ja yksityisen sektorin yhteishankkeeksi. Yhteisyrityksen perustajaosakkaita ovat Euroopan unioni, jota edustaa Euroopan komissio, ja Euroopan lennonvarmistusjärjestö (Eurocontrol), jota edustaa sen virasto. Kiinnostuksenilmaisupyynnön perusteella yhteisyrityksen osakkaiksi valittiin 15 julkista ja yksityistä lennonvarmistusalan yritystä. Niihin lukeutuu esimerkiksi ilma-alusten valmistajia, maalaitteiden ja ilmailuteollisuuden laitevalmistajia, lennonvarmistuspalvelujen tarjoajia sekä lentokenttäviranomaisia.

4.

SESAR-hankkeen kehitysvaiheen talousarvio on 2,1 miljardia euroa, josta EU, Eurocontrol ja toimiin osallistuvat julkiset ja yksityiset yhteistyökumppanit vastaavat samansuuruisilla osuuksilla. EU:n osuus rahoitetaan seitsemännestä tutkimuksen ja kehittämisen puiteohjelmasta ja Euroopan laajuisia liikenneverkkoja koskevasta ohjelmasta. Noin 90 prosenttia Eurocontrolin ja muiden osallistujien rahoitusosuuksista perustuu luontoissuorituksiin.

5.

SESAR-yhteisyritys alkoi toimia itsenäisesti 10. elokuuta 2007.

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

6.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien testaamisen yhteisyrityksen tasolla ja valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

TARKASTUSLAUSUMA

7.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

a)

SESAR-yhteisyrityksen tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (2) ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta (3)31. joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

b)

tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

Toimivan johdon velvollisuus

8.

Toimiva johto vastaa komission delegoidun asetuksen (EU) N:o 1271/2013 (4) 39 ja 50 artiklan mukaisesti yhteisyrityksen tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

a)

Yhteisyrityksen tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän (5) vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Johtaja vahvistaa yhteisyrityksen tilinpäätöksen sen jälkeen, kun yhteisyrityksen tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan yhteisyrityksen taloudellisesta asemasta.

b)

Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää vaikuttava ja tehokas sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin aiheettomasti maksetut tai käytetyt varat.

Tarkastajan velvollisuus

9.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (6) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko yhteisyrityksen tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

10.

Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden tarkoituksenmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen.

11.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä jäljempänä esitettävien lausuntojen perustaksi.

Lausunto tilien luotettavuudesta

12.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että yhteisyrityksen taloudellinen asema 31. päivänä joulukuuta 2013 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

13.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että 31. päivänä joulukuuta 2013 päättyneeltä vuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

14.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi.

HUOMAUTUKSET TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINNOSTA

Talousarvion toteuttaminen

15.

Hallintoneuvoston hyväksymään vuoden 2013 lopulliseen talousarvioon sisältyi 64,3 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja ja 105,4 miljoonaa euroa maksumäärärahoja. Maksusitoumusmäärärahojen käyttöaste oli 99,6 prosenttia ja maksumäärärahojen käyttöaste 94,7 prosenttia.

Monenvälinen puitesopimus

16.

SESAR-yhteisyrityksen kehitysvaihe koostui 31. joulukuuta 2013 (Eurocontrol mukaan lukien) yhteensä 16 osakkaan työstä, joka liittyi ohjelmatoimiin. Mukana oli yli 100 yksityisen ja julkisen sektorin osallistujaa ja alihankkijaa. Kolmannen monenvälisen puitesopimuksen nojalla rahoitetuista 358:sta SESAR-ohjelman hankkeesta 333 hankkeen (93 prosenttia) kohdalla täytäntöönpano oli käynnissä tai saatu päätökseen.

17.

Kolmannen monenvälisen puitesopimuksen nojalla Euroopan unionin ja Eurocontrolin maksettavana oli 595 miljoonan euron suuruinen rahoitusosuus muille 15 osakkaalle. Määrästä oli 31. joulukuuta 2013 mennessä sidottu 100 prosenttia ja maksettu 55 prosenttia (316 miljoonaa euroa). Jäljelle jäävä 45 prosenttia (279 miljoonaa euroa) on määrä maksaa 31. joulukuuta 2016 mennessä.

18.

Yhteisyritys teki vuonna 2013 neljännen monenvälisen puitesopimuksensa, joka tuli voimaan 1. tammikuuta 2014. Puitesopimus tehtiin yhteisyrityksen kolmen viimeisen toimintavuoden ajaksi (7).

MUUT KYSYMYKSET

Oikeusperusta

19.

SESAR-yhteisyrityksen hallintoneuvosto hyväksyi 13. joulukuuta 2013 yhteisymmärryksessä komission kanssa väliaikaisesti sovellettavat yhteisyrityksen varainhoitoa koskevat säännökset ohjelmakaudelle 2014–2020. Säännökset perustuvat Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 208 artiklassa tarkoitettuja elimiä koskevasta varainhoidon puiteasetuksesta 30 päivänä syyskuuta 2013 annettuun komission delegoituun asetukseen (EU) N:o 1271/2013. Säännökset tulivat voimaan 1. tammikuuta 2014.

20.

Komissio antaa SESAR-yhteisyrityksen varainhoitoa koskevista säännöksistä lausuntoja ja päätöksiä, jotka koskevat etenkin rahoitukseen edellisellä ohjelmakaudella sovellettujen poikkeuksien jatkamista.

Sisäisen tarkastuksen toiminto ja komission sisäisen tarkastuksen osasto

21.

Sisäisen tarkastuksen toimialan (IAS) / sisäisen tarkastuksen yksikön (IAC) yhteisyritystä varten vuosille 2012–2014 laatiman koordinoidun strategisen tarkastussuunnitelman mukaisesti sisäisen tarkastuksen toimiala kohdisti avustusten hallinnointihankkeisiin sovellettavaan päättämismenettelyyn rajoitetun tarkastuksen (8) ja suoritti tietotekniikkaa koskevan riskinarvioinnin. Sisäisen tarkastuksen yksikkö suoritti puolestaan hankintojen ja sopimusten hallinnointia koskevan säännönmukaisuuden tarkastuksen (9) ja tarkasti suoriteperusteisen kirjanpidon (ABAC) Workflow-moduulin käyttöoikeudet vuoden 2013 osalta.

Seuranta ja raportointi tutkimustuloksista

22.

SESAR-yhteisyritys jatkoi vuonna 2013 tutkimustulosten seurantaan ja raportointiin liittyvien toimintaperiaatteidensa täytäntöönpanoa julkaisemalla 31. toukokuuta 2013 toimintakertomuksen seurannasta, jota se on kohdistanut kaikkina vuotta 2013 edeltävinä varainhoitovuosina teollis- ja tekijänoikeuksia koskevien määräysten täytäntöönpanoon. Yhteisyrityksen hallintoneuvosto hyväksyi lisäksi 30. lokakuuta 2013 tulosaineistosta kootun listan ja siihen liittyvän omistussuhteita koskevan tilanne-erittelyn kaikilta vuotta 2013 edeltäviltä varainhoitovuosilta.

23.

Lisäksi SESAR-yhteisyritys levitti tutkimuksen tulosaineistoa asettamalla yksityiskohtaiset tulos- ja prosessitiedot relevanttien sidosryhmien saataville ekstranetiin. Se julkaisi myös vuotta 2013 koskevan tulosyhteenvedon vuoden 2013 toimintakertomuksessaan.

Eturistiriidat

24.

SESAR-yhteisyritys on ottanut käyttöön toimia, joiden tarkoituksena on ehkäistä eturistiriidat yhteisyrityksen kolmen keskeisen sidosryhmän osalta: hallintoneuvoston jäsenet, työntekijät ja asiantuntijat. Eturistiriidat on dokumentoitu asianmukaisesti perusteellisen kirjallisen menettelyn avulla. Tiedot saatettiin ajan tasalle vuonna 2012.

Komission toteuttama toinen väliarviointi  (10)

25.

Komissio teki toisen väliarviointinsa lokakuun 2013 ja maaliskuun 2014 välisenä aikana. Siinä yhteisyritystä arvioitiin asetuksen täytäntöönpanon, työmenetelmien, saavutettujen tulosten sekä yleisen taloudellisen tilanteen osalta.

26.

Väliarvioinnissa esitetään kaksi keskeistä suositusta. Ensimmäinen suositus koskee tarvetta kiinnittää enemmän huomiota jäsenvaltioiden tieto- ja tiedotustarpeisiin, jotka poikkeavat yhteisyrityksen osakkaiden luonteeltaan teknisemmistä tarpeista (11). Toinen suositus liittyy tarpeeseen jatkaa toimia, joiden avulla pyritään parantamaan yhteisyrityksen (vuotuisessa työohjelmassa määritettyjen) vuotuisten tavoitteiden toteutumisastetta, joka kasvoi noin 60 prosentista 82 prosenttiin vuosien 2010 ja 2012 välisenä aikana.

Aiemmin esitettyjen huomautusten seuranta

27.

Ennakkotarkastuksia koskevat parannukset on pantu täytäntöön.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Milan Martin CVIKLIN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 21. lokakuuta 2014 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  Neuvoston asetus (EY) N:o 219/2007, annettu 27 päivänä helmikuuta 2007, yhteisyrityksen perustamisesta uuden sukupolven eurooppalaisen ilmaliikenteen hallintajärjestelmän (SESAR) kehittämiseksi (EUVL L 64, 2.3.2007, s. 1), sellaisena kuin se on muutettuna neuvoston asetuksella (EY) N:o 1361/2008 (EUVL L 352, 31.12.2008, s. 12).

(2)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(3)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää yhteenvedon budjettiperiaatteista ja muut liitetiedot.

(4)  EUVL L 328, 7.12.2013, s. 42.

(5)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kuin se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards / International Financial Reporting Standards).

(6)  Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1271/2013, 107 artikla.

(7)  Neljännen monenvälisen puitesopimuksen yhteydessä i) vähennetään hankkeiden lukumäärä 250:een lähinnä yhdistämällä hankkeita hankehallinnoinnin tehostamista silmällä pitäen, ja ii) ohjataan 38 miljoonaa euroa uusien operatiivisten toimien rahoittamiseen; kyseessä olevien aloitteiden käynnistämiseen käytetään lähinnä rahoitusta, jota vapautuu jo toteutettavana olevien operatiivisten toimien yhteydessä saavutettujen säästöjen myötä.

(8)  Loppukertomuksessa, joka julkaistiin 21. lokakuuta 2013, tuotiin esille, että olisi tarpeen saada näyttöä perusteellisista teknisistä tarkastuksista, joiden yhteydessä pyritään saamaan varmuus kaikkien mahdollisten lähteiden avulla. Kertomuksessa todettiin myös, että yhteisyritys tarvitsee johdonmukaisen asiakirjahallintajärjestelmän.

(9)  Loppukertomuksessa, joka julkaistiin 7. elokuuta 2013, pantiin merkille, että tehtävä- ja vastuualueita ja toimivaltuuksien rajoituksia koskevaa ohjeistusta on parannettava ja on hyväksyttävä tuloksellisuuden määrittämistä ja tulostietojen tallentamista koskeva menettely.

(10)  SESAR-yhteisyritystä koskeva toinen väliarviointi (kesäkuu 2014).

(11)  Perustuu kyselytutkimukseen, joka kohdistettiin yhtenäisen ilmatilan komiteassa toimiviin jäsenvaltioiden edustajiin. Komitea perustettiin tukemaan Euroopan komissiota (liikenteen ja liikkumisen pääosastoa) yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan toteuttamisessa.


LIITE

SESAR-yhteisyritys (Bryssel)

Vastuualueet ja toiminta

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus, 187 ja 188 artikla)

Seitsemännestä puiteohjelmasta 18 päivänä joulukuuta 2006 tehdyssä Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksessä N:o 1982/2006/EY määrätään unionin osallistumisesta yhteisten teknologia-aloitteiden muodossa pitkällä aikavälillä toimivien julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyökumppanuuksien perustamiseen. Kumppanuudet voitaisiin toteuttaa perussopimuksen 187 artiklassa tarkoitettuina yhteisyrityksinä.

Neuvoston asetus (EY) N:o 219/2007 SESAR-yhteisyrityksen perustamisesta, sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1361/2008 (EUVL L 352, 31.12.2008).

Yhteisyrityksen toimivaltuudet

(Neuvoston asetus (EY) N:o 219/2007, sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1361/2008)

Tavoitteet

Yhteisyrityksen tarkoituksena on varmistaa Euroopan ilmaliikenteen hallintajärjestelmän uudenaikaistaminen koordinoimalla ja keskittämällä kaikkea asiaankuuluvaa tutkimus- ja kehitystoimintaa unionissa. Se vastaa ATM-yleissuunnitelman täytäntöönpanosta ja erityisesti seuraavista tehtävistä:

SESAR-hankkeen kehitysvaiheen toimien organisointi ja koordinointi Eurocontrolin hallinnoiman hankkeen määrittelyvaiheen tuloksena laadittavan ATM-yleissuunnitelman mukaisesti yhdistämällä julkiselta ja yksityiseltä sektorilta saatava rahoitus ja hallinnoimalla sitä yhden rakenteen puitteissa,

tarvittavan rahoituksen varmistaminen ATM-yleissuunnitelman mukaisia SESAR-hankkeen kehitysvaiheen toimia varten,

Euroopan ilmaliikenteen hallinnan alan sidosryhmien osallistumisen varmistaminen, mukaan lukien erityisesti lennonvarmistuspalvelujen tarjoajat, ilmatilan käyttäjät, toimialajärjestöt, lentoasemat ja laitevalmistajat sekä asiaan liittyvät tieteelliset laitokset tai asiaan liittyvä tiedeyhteisö,

yhteisyrityksen alaisuudessa toteutettavan teknisen tutkimus-, kehitys-, validointi- ja selvitystyön organisointi, välttäen tällaisten toimien pirstoutumista,

sellaisten toimien valvonta, jotka liittyvät niiden yhteisten tuotteiden kehittämiseen, jotka on asianmukaisesti määritelty ATM-yleissuunnitelmassa, ja tarvittaessa erityisten tarjouspyyntöjen järjestäminen.

Hallinto

(Neuvoston asetus (EY) N:o 219/2007, sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1361/2008)

Hallintoneuvosto

Hallintoneuvoston tehtävänä on

a)

hyväksyä ATM-yleissuunnitelma, jonka neuvosto vahvistaa SESAR-asetuksen 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitetulla tavalla, ja hyväksyä mahdolliset ehdotukset sen muuttamiseksi;

b)

antaa suuntaviivat ja tehdä päätökset, joita tarvitaan SESAR-hankkeen kehitysvaiheen toteuttamiseksi, ja valvoa yleisesti hankkeen täytäntöönpanoa;

c)

hyväksyä 16 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut yhteisyrityksen kokonaistoimintasuunnitelma ja vuotuiset toimintasuunnitelmat sekä vuotuinen talousarvio, mukaan lukien henkilöstötaulukko;

d)

antaa lupa neuvotteluille ja päättää uusien osakkaiden liittymisestä ja siihen liittyvistä 1 artiklan 3 kohdassa tarkoitetuista sopimuksista;

e)

valvoa sopimusten täytäntöönpanoa osakkaiden ja yhteisyrityksen välillä;

f)

nimittää pääjohtaja ja vapauttaa tämä tehtävistään ja hyväksyä organisaatiorakenne ja valvoa pääjohtajan suoriutumista tehtävistään;

g)

päättää osakkaiden rahoitusosuuksien määristä ja maksutavoista ja luontoissuoritusten arvioinnista;

h)

hyväksyä yhteisyrityksen varainhoitoa koskevat säännöt;

i)

hyväksyä vuosittainen tilinpäätös ja tase;

j)

hyväksyä SESAR-hankkeen kehitysvaiheen edistymistä ja sen taloudellista tilannetta koskeva 16 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu vuosikertomus;

k)

päättää komissiolle tehtävistä ehdotuksista, jotka koskevat yhteisyrityksen toiminnan jatkamista tai lakkauttamista;

l)

laatia yhteisyrityksen omistamia aineellisia ja aineettomia hyödykkeitä koskevien oikeuksien myöntämistä ja tällaisten hyödykkeiden siirtämistä koskevat menettelyt;

m)

vahvistaa ATM-yleissuunnitelman toteuttamiseksi tarvittavien sopimusten tekemistä koskevat säännöt ja menettelyt, mukaan lukien erityiset eturistiriitoja koskevat menettelyt;

n)

päättää ehdotuksista, jotka toimitetaan komissiolle yhtiöjärjestyksen muuttamiseksi 24 artiklan mukaisesti;

o)

käyttää muuta sellaista toimivaltaa ja vastata kaikista muista sellaisista tehtävistä, mukaan lukien täydentävien elinten perustaminen, joita SESAR-hankkeen kehitysvaihe edellyttää;

p)

hyväksyä järjestelyt 8 artiklan täytäntöönpanoa varten.

Pääjohtaja

Pääjohtaja hoitaa tehtävänsä täysin itsenäisesti hänelle annetun toimivallan puitteissa.

Sisäinen tarkastus

Euroopan komission sisäinen tarkastaja.

Ulkoinen tarkastus

Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti, Eurooppa-neuvosto ja yhteisyrityksen hallintoneuvosto.

Yhteisyrityksen resurssit vuonna 2013

SESAR-yhteisyrityksen vuoden 2013 tilinpäätös

Talousarvio

8 4 1 41  537 euroa sitoumuksiin

10 5 4 86  020 euroa maksuihin

Henkilöstö 31. joulukuuta 2013

Varainhoitovuoden 2013 toimintatalousarvion henkilöstötaulukko sisälsi 39 tilapäisen toimihenkilön ja kolme työkomennuksella olevan kansallisen asiantuntijan tointa eli yhteensä 42 tointa, joista 41 oli täytettynä vuoden 2013 lopussa (kuten myös vuonna 2012):

ulkopuolelta palvelukseen otettu tilapäinen henkilöstö: 30

yhteisyrityksen osakkaiden asetuksen (EY) N:o 219/2007 8 artiklan mukaisesti siirtämä henkilöstö: 6

sopimussuhteiset toimihenkilöt: 3

työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat: 2.

Tehtävät jakaantuivat seuraavasti:

Operatiiviset tehtävät: 26

Hallinnolliset ja avustavat tehtävät: 14

Sekalaiset tehtävät: 1

Toiminta ja palvelut vuonna 2013

Ks. yhteisyrityksen toimintakertomus vuodelta 2013 (http://www.sesarju.eu/)

Lähde: SESAR-yhteisyrityksen toimittamat tiedot.


YHTEISYRITYKSEN VASTAUKSET

Kohdassa 26 todetaan, että komission toista väliarviointia koskeva kertomus sisältää kaksi keskeistä suositusta. Tarjotakseen lukijoille laajemman asiayhteyden ja ottaakseen huomioon päätelmän koko laajuudessaan SJU toteaa myös, että toisessa väliarvioinnissa mainitaan SJU:n saavuttamien tulosten osalta myös, että ”SJU on saavuttanut useimmat keskipitkän aikavälin tavoitteet SESAR-ohjelman puitteissa. Vuosittaisten työohjelmien tähtäimessä olleet tulokset paranivat tarkastelukauden aikana. SJU on suorittanut asianmukaisia toimia parantaakseen vuosittaisten tavoitteiden saavuttamista. Lisäksi suositellaan, että SJU edelleenkin pyrkii parantamaan sille asetettujen päämäärien saavuttamisen osuutta (ks. lopullisen raportin luku 8. Päätelmät / III SJU:n saavuttamat tulokset).”

Toisessa väliarvioinnissa todetaan lisäksi, että ”yleensä ottaen SJU suoriutui sille arviointikauden (2010– 2012) aikana annetuista tehtävistä tehokkaasti auttaen siten osaltaan SESAR-ohjelman toteuttamisessa. Arvion mukaan SJU toimii toimintaansa määräävien sääntöjen ja menettelyjen mukaisesti. SJU on osoittautunut rakenteeksi, joka pystyy sopeutumaan erityistarpeisiin.” (Ks. lopullisen raportin luku 8. Päätelmät / V Yleispäätelmä)