10.12.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 442/332


KERTOMUS

sisämarkkinoilla toimivan yhdenmukaistamisviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä viraston vastaukset

(2014/C 442/39)

JOHDANTO

1.

Sisämarkkinoilla toimiva yhdenmukaistamisvirasto (jäljempänä ”virasto”), perustettiin neuvoston asetuksella (EY) N:o 40/94 (1), joka on kumottu ja korvattu asetuksella (EY) N:o 207/2009 (2). Alicantessa sijaitsevan viraston tehtävänä on tavaramerkkejä, piirustuksia ja malleja koskevan unionin lainsäädännön täytäntöönpano. Tarkoituksena on taata yrityksille yhtenäinen suoja koko EU:n alueella (3).

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

2.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja viraston valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

TARKASTUSLAUSUMA

3.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

a)

viraston tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (4) ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta (5)31. joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

b)

tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

Toimivan johdon velvollisuus

4.

Toimiva johto vastaa viraston tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (6).

a)

Viraston tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti (7) sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Pääjohtaja vahvistaa viraston tilinpäätöksen sen jälkeen, kun viraston tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan viraston taloudellisesta asemasta.

b)

Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää vaikuttava ja tehokas sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin aiheettomasti maksetut tai käytetyt varat.

Tarkastajan velvollisuus

5.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma viraston talousarviokomitealle tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (8). Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko viraston tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

6.

Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden tarkoituksenmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen.

7.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

Lausunto tilien luotettavuudesta

8.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston taloudellinen asema 31. päivänä joulukuuta 2013 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein viraston varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

9.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston 31. päivänä joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

10.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi.

HUOMAUTUKSET BUDJETTIHALLINNOSTA

11.

Aiemmilta varainhoitovuosilta siirrettyjen, peruuntuneiden määrärahojen määrä kasvoi 4,2 miljoonasta eurosta (13 prosenttia) 6,0 miljoonaan euroon (16 prosenttia) vuosina 2012–2013. Tämä johtui kumpanakin vuonna pääasiassa siitä, että jäsenvaltioiden kansallisten virastojen kanssa tehtyihin yhteistyösopimuksiin perustuvia korvattavia kuluja oli arvioitua vähemmän (1,9 miljoonaa euroa vuonna 2012 ja 3,8 miljoonaa euroa vuonna 2013). Tämä osoittaa, että kansallisista virastoilta on saatava vuoden päättyessä tarkemmat tiedot tosiasiallisesti aiheutuneista kuluista.

12.

Varainhoitovuoden 2013 sidottujen määrärahojen osuus kokonaismäärärahoista vaihteli eri osastoissa 98 ja 89 prosentin välillä, mikä osoittaa, että oikeudelliset sitoumukset tehtiin oikea-aikaisesti. Sidottuja määrärahoja siirrettiin suuri määrä vuodelle 2014 osastossa 2 (hallintomenot) ja osastossa 3: osaston 2 määrärahoista siirrettiin 23,9 miljoonaa euroa (28 prosenttia) ja osaston 3 määrärahoista 13,3 miljoonaa euroa (38 prosenttia). Osastossa 2 syynä olivat monivuotiset sopimukset, jotka liittyivät etenkin uuden rakennuksen rakentamiseen ja tietoteknisten välineiden kehittämiseen sekä palveluihin ja tavaroihin, jotka oli tilattu suunnitelmien mukaisesti vuonna 2013, mutta joita koskevat maksut oli määrä suorittaa vasta vuonna 2014. Osastossa 3 kyseiset määrärahasiirrot liittyivät lähinnä kansallisten virastojen kanssa tehtyihin yhteistyösopimuksiin, joita koskevat kuluilmoitukset kansallisten virastojen täytyy esittää vasta vuonna 2014. Lisäksi syynä olivat vuoden 2013 viimeisinä kuukausina tehdyt tavanomaiset käännöstilaukset, jotka on maksettava vasta vuonna 2014.

MUITA HUOMAUTUKSIA

13.

Virastolla on toiminnan jatkuvuus- ja kriisinhallintasuunnitelma, jossa edellytetään, että päivystävä henkilöstö pystyy jatkuvasti huolehtimaan 25 toiminnosta. Viraston talousarviokomitea hyväksyy vuosittain määrärahat päivystyskorvauksia varten, mutta vuonna 2013 maksettu määrä (4 02  458 euroa) on huomattavasti suurempi kuin muiden sellaisten virastojen, joiden on oltava jatkuvasti toimintakykyisiä, maksama määrä.

AIEMPINA VUOSINA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

14.

Liitteessä I on yhteenveto korjaavista toimenpiteistä, jotka virasto on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen aiempina vuosina esittämien huomautusten perusteella.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Milan Martin CVIKLIN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 8. heinäkuuta 2014 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  EYVL L 11, 14.1.1994, s. 1.

(2)  EUVL L 78, 24.3.2009, s. 1.

(3)  Liitteessä II esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto viraston vastuualueista ja toiminnasta.

(4)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(5)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(6)  Sisämarkkinoilla toimivan yhdenmukaistamisviraston talousarviokomitean asetus N:o CB-3-09, 38 ja 43 artikla.

(7)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kuin se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

(8)  Sisämarkkinoilla toimivan yhdenmukaistamisviraston talousarviokomitean asetus N:o CB-3-09, 91–95 artikla.


LIITE I

Aiempina vuosina esitettyjen huomautusten seuranta

Vuosi

Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

Korjaavan toimenpiteen tilanne

(Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei relevantti)

2011

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi useita puutteita vuoden 2011 palvelutasosopimuksessa, jonka virasto oli tehnyt Euroopan unionin elinten käännöskeskuksen kanssa. Virasto allekirjoitti sopimuksen 20. kesäkuuta 2011, ja 10 artiklan mukaan sopimus oli voimassa 1. tammikuuta 2011 alkaen. Sopimuksen täytäntöönpano alkoi näin ollen ennen sopimuksen allekirjoittamista. Käännöskeskuksen pyynnöstä virasto suoritti korvauksena 1,8 miljoonan euron maksun (1). Maksu myös hyväksyttiin, vaikka talousarviositoumus ja saatavilla olevat määrärahat puuttuivat (2).

Ei relevantti

2011

Viraston on aihetta parantaa käyttöomaisuuden hallintaa. Kirjanpitomenettelyt ja kuluja koskevat tiedot eivät olleet luotettavia viraston kehittämän aineettoman käyttöomaisuuden osalta.

Toteutettu

2011

Viraston käteisvarat olivat 31. joulukuuta 2011 yhteensä 520 miljoonaa euroa (495 miljoonaa euroa vuonna 2010). Talousarviokomitean vuonna 2010 vahvistamien käteisvarojen hoidon toimintaperiaatteiden mukaisesti käteisvarat pidettiin yhdeksässä pankissa viidessä jäsenvaltiossa.

Toteutettu

Tilintarkastustuomioistuin havaitsi kuitenkin, että käteisvarojen osuus oli edelleen suuri.

2012

Varainhoitovuodelta 2011 varainhoitovuodelle 2012 siirretyistä sidotuista määrärahoista (31,9 miljoonaa euroa) peruuntui 4,16 miljoonaa euroa (13 prosenttia) vuonna 2012. Tästä määrästä 1,93 miljoonaa euroa liittyi jäsenvaltioiden kanssa tehtyihin yhteistyösopimuksiin, joihin ei käytetty koko niihin osoitettua määrää.

Ei relevantti

2012

Sidottujen määrärahojen osuus oli kaikkiaan 93 prosenttia vuonna 2012, mikä osoittaa, että sitoumukset tehtiin oikea-aikaisesti. Varainhoitovuodelle 2013 siirrettiin kuitenkin suuri määrä sidottuja määrärahoja eli 36,7 miljoonaa euroa (19 prosenttia sidottujen määrärahojen kokonaismäärästä). Tästä määrästä 21,7 miljoonaa euroa liittyy osastoon 2 (hallintomenot) ja 14,1 miljoonaa euroa osastoon 3 (toimintamenot). Pääsyynä seuraavalle varainhoitovuodelle siirrettyjen määrärahojen suureen osuuteen oli se, että vuonna 2012 toimitettuja tavaroita ja palveluja koskevia laskuja saatiin viiveellä. Etenkin osastossa 2 seuraavalle varainhoitovuodelle siirrettyjen määrärahojen suuri osuus johtui myös useista monivuotisista sopimuksista, jotka koskevat viraston uuden rakennuksen rakentamista (6,09 miljoonaa euroa) ja tietotekniikan kehittämiseen liittyviä hankintoja (7,67 miljoonaa euroa). Osastossa 3 siirrot seuraavalle varainhoitovuodelle suurelta osin liittyivät jäsenvaltioiden kanssa tehtyihin yhteistyösopimuksiin, joita koskevien menoilmoitusten määräaika oli vasta vuonna 2013 (8,13 miljoonaa euroa). Lisäksi vuoden 2012 viimeisinä kuukausina tilattiin käännöspalveluja (5,43 miljoonaa euroa), jotka oli määrä maksaa vasta vuonna 2013.

Ei relevantti


(1)  Sopimuksessa asetettiin vähimmäisarvoksi 16,3 miljoonaa euroa. Vuonna 2011 toimitettujen palvelujen yhteisarvo oli 14,5 miljoonaa euroa.

(2)  Maksu suoritettiin vuoden 2012 talousarviosta.


LIITE II

Sisämarkkinoilla toimiva yhdenmukaistamisvirasto (Alicante)

Vastuualueet ja toiminta

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus, 36 ja 56 artikla)

Tavaroiden vapaa liikkuvuus

Teollisen ja kaupallisen omaisuuden suojelemiseen tarkoitetut kiellot tai rajoitukset eivät saa olla keino mielivaltaiseen syrjintään taikka jäsenvaltioiden välisen kaupan peiteltyyn rajoittamiseen.

[…] kielletään rajoitukset, jotka koskevat muuhun unionin valtioon kuin palvelujen vastaanottajan valtioon sijoittautuneen jäsenvaltion kansalaisen vapautta tarjota palveluja unionissa. [...]

Viraston toimivaltuudet

(Neuvoston asetus (EY) N:o 207/2009)

(Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 386/2012)

Tavoitteet

Tavaramerkkejä, piirustuksia ja malleja koskevan yhteisön lainsäädännön täytäntöönpano, niin että yritykset voivat saada niille yhtenäisen suojan koko EU:n alueella.

Keskustelun, tutkimuksen, koulutuksen, viestinnän, kehittyneiden tietoteknisten tukivälineiden edistäminen sekä teollis- ja tekijänoikeuskysymyksiin liittyvien parhaiden käytäntöjen levittäminen.

Tehtävät

vastaanottaa ja käsitellä rekisteröintihakemuksia

tarkastaa rekisteriin merkitsemistä koskevat edellytykset sekä yhdenmukaisuus unionin lainsäädännön kanssa

tarkastaa jäsenvaltioiden teollisoikeuksia käsittelevissä virastoissa, onko aikaisempi kansallinen tavaramerkki olemassa

julkaista hakemukset

tarkastaa kolmansien osapuolten mahdollisesti esittämät väitteet

rekisteröidä tai hylätä hakemukset

tarkastaa oikeuksien menettämistä koskevat vaatimukset ja mitättömyysvaatimukset

käsitellä päätöksistä tehdyt valitukset

parantaa ymmärtämystä aineettomien teollis- ja tekijänoikeuksien arvosta

parantaa ymmärtämystä teollis- ja tekijänoikeuksien loukkauksien laajuudesta ja vaikutuksista

lisätä tietämystä parhaista julkisen ja yksityisen sektorin käytännöistä, joilla teollis- ja tekijänoikeuksia suojellaan

auttaa osaltaan lisäämään kansalaisten tietoisuutta teollis- ja tekijänoikeuksien loukkausten vaikutuksista

kehittää teollis- ja tekijänoikeuksien täytäntöönpanoon osallistuvien henkilöiden asiantuntemusta

lisätä tietämystä teknisistä välineistä, joilla ehkäistään ennalta ja ratkaistaan teollis- ja tekijänoikeuksien loukkauksia, mukaan luettuina seuranta- ja jäljitysjärjestelmät, joiden avulla aidot tuotteet voidaan erottaa väärennetyistä

tarjota mekanismeja, joiden avulla voidaan parantaa teollis- ja tekijänoikeuksien täytäntöönpanoon liittyvien tietojen vaihtoa verkossa tällaisten oikeuksien parissa toimivien jäsenvaltioiden viranomaisten välillä sekä edistää yhteistyötä näiden viranomaisten kanssa ja niiden välillä

edistää jäsenvaltioita kuullen kansainvälistä yhteistyötä kolmansien maiden teollis- ja tekijänoikeusvirastojen kanssa, jotta voidaan laatia strategioita ja kehittää tekniikkoja, taitoja ja välineitä, joilla teollis- ja tekijänoikeuksia voidaan panna täytäntöön.

Hallinto

Hallintoneuvosto

Kokoonpano

yksi edustaja kustakin jäsenvaltiosta ja yksi komission edustaja sekä heidän sijaisensa.

Tehtävät

neuvoa pääjohtajaa viraston toimialaan liittyvissä asioissa

laatia ehdokasluettelot (125 artikla) pääjohtajan, varapääjohtajien sekä valituslautakuntien puheenjohtajien ja jäsenien valintaa varten.

Pääjohtaja

neuvosto nimittää viraston pääjohtajan hallintoneuvoston laatiman, enintään kolmen ehdokkaan luettelon perusteella.

Talousarviokomitea

Kokoonpano

yksi edustaja kustakin jäsenvaltiosta ja yksi komission edustaja sekä heidän sijaisensa.

Tehtävät

vahvistaa talousarvion ja varainhoitoasetuksen, myöntää pääjohtajalle talousarvion toteuttamista koskevan vastuuvapauden ja hinnoittelee tutkimusraportit.

Hakemuksiin liittyvät päätökset

Päätöksiä tekevät:

a)

tutkijat

b)

väiteosastot

c)

tavaramerkkien hallinto- ja oikeudellisten kysymysten osasto

d)

mitättömyysosastot

e)

valituslautakunnat.

Ulkoinen tarkastus

Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Viraston talousarviokomitea.

Viraston resurssit vuonna 2013 (2012)

Talousarvio

418 (429) miljoonaa euroa

Henkilöstö 31. joulukuuta 2013

Henkilöstötaulukossa 861 (775) tointa, joista täytettyjä: 731 (680) + 171 (138) muuta tointa (ylimääräiset toimihenkilöt, työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat, paikallinen henkilöstö ja vuokratyövoima, erityisneuvonantajat)

Henkilöstö yhteensä: 902 (818)

Tuotteet ja palvelut vuonna 2013 (2012)

Tavaramerkit

Hakemusten määrä: 1 14  421(1 07  924)

Rekisteröintien määrä: 98  092(95  645)

Vastaanotetut väitteet: 17  006(16  634)

Valituslautakunnille esitetyt valitukset: 2  602(2  339)

Valitukset, joiden käsittely on kesken: 2  361(2  352)

Piirustukset ja mallit

Vastaanotetut piirustukset ja mallit: 95  429(92  175)

Rekisteröidyt piirustukset ja mallit: 84  056(78  658)

Lähde: Viraston toimittama liite.


VIRASTON VASTAUKSET

Kohta 11:

Virasto valmistelee paraikaa yhdessä kansallisten virastojen kanssa toimenpiteitä peruuntuneiden määrärahojen suuren osuuden vähentämiseksi. Kuuden kuukauden välein annettava toteutusta käsittelevä väliraportti on otettu koekäyttöön. Nämä pilottivaiheen toimenpiteet on tarkoitus laajentaa merkittäviksi viraston ja kansallisten virastojen välisiksi hankkeiksi, kunhan osallistuminen pilottihankkeisiin ensin laajentuu. Virasto aikoo myös tarkastella, onko mahdollista tehdä muutoksia kansallisten virastojen kanssa tehtyihin sopimuksiin (vuodelle 2015), jotta voitaisiin vähentää tarpeettomia siirtoja.

Kohta 12:

Erityisesti osaston III mutta myös osaston II määrärahasiirtojen suuren osuuden vähentämiseen tähtäävien edellä mainittujen toimenpiteiden lisäksi virasto kehittää yhdessä käännöskeskuksen kanssa (CDT) järjestelmää, jonka tarkoituksena on loppuvuoden määrärahasiirtojen määrän vähentäminen. Lisäksi viraston päärakennuksen lisärakentaminen ja tietoteknisten välineiden kehittäminen puolustavat osaston II määrärahasiirtojen suurta osuutta, kuten tilintarkastustuomioistuin toteaa.

Virasto ottaa käyttöön toimenpiteitä, joiden avulla se voi paremmin valvoa määrärahojen vuosittaisten siirtojen määrää.

Kohta 13:

Kasainvälisten laatustandardien (ISO 27001) vaatimusten ja viraston budjettikomitean hyväksymien sisäisen tarkastuksen standardien (ICS 10) mukaisesti virasto on ottanut käyttöön toiminnan jatkuvuussuunnitelman (BCP). Tämä otetaan huomioon myös vuonna 2013 annetussa varainhoidon puiteasetuksessa.

Vuoden 2006 marraskuussa viraston hallintoelimille – hallintoneuvosto ja budjettikomitea – tiedotettiin OHIM:n strategiasta. Ne antoivat tukensa sen kolmeen tasoon perustuvaan skenaarioon (Taso 0: kriisinhallintaryhmä; Taso1: tietotekniikka- ja logistiikkaryhmät, toipumiskoordinointiryhmä sekä globaalin viestinnän ryhmä; Taso 2: toipumisen parissa toimivat ryhmät). Henkilöstösäännöissä määrätään päivystystä tekeville työntekijöille maksettavasta korvauksesta. Korvausten vaikutukset talousarvioon otetaan huomioon erityisessä budjettikohdassa, jota päivitetään (organisaation tarpeiden mukaan) ja joka hyväksytetään osana vuotuista talousarviota.

Toiminnan jatkuvuussuunnitelma, joka laadittiin seikkaperäisen vaikutustutkimuksen perusteella ja ulkoisten konsulttien avustuksella, kattaa KAIKKI viraston toiminnot.

Virastolla on 25 toimintoa, jotka vaativat jatkuvaa päivystystä, ja vuonna 2013 niistä aiheutuvat kulut olivat yhteensä 4 02  458 euroa. Syyt, joiden takia toiminnan jatkuvuussuunnitelman toteutettiin näin vankkarakenteisena, ovat seuraavat:

Viraston on sidosryhmiinsä nähden vahvasti läsnä ja esillä, ja sen on voitava varmistaa viikon jokaisena päivänä ja päivän jokaisena tuntina (24/7) sähköisen liiketoiminnan palvelut ja välittömät vastaukset käyttäjilleen. IT-järjestelmän yhteyksissä tapahtuvilla katkoilla on vakavia vaikutuksia toiminnan jatkuvuudelle. Siten toiminnan jatkuvuus on tärkeää koko virastolle ja se koskee kaikkia osastoja (mikä näkyy yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa ja seurantakeskuksen palautteena, vuorovaikutuksena Brysselin toimiston kanssa, etätöissä olevan henkilöstön tukena, maksujen keräämisen toimivuuden varmistamisena (tätä varten virastossa on käytössä automatisoitu IT-järjestelmä) ja lopuksi hankintahenkilöstön mukana olona, koska sille on määritetty keskeinen rooli (kaikkien taloustiedostojen hallinta), jos järjestelmä kaatuu. Toimittajiemme koosta ja kansainvälisestä taustasta johtuen virallisten asiakirjojen määrä on erittäin suuri ja äärimmäisen riippuvainen tietotekniikasta.

Nämä syyt osoittavat käsittääksemme erot suhteessa muihin virastoihin.

Virasto on jo kahdesti perustamisestaan lähtien ottanut käyttöön päivystysvuorot, viimeksi uuden verkkosivustonsa käyttöönoton yhteydessä.

Päivystyksestä maksetut korvaukset vuonna 2013 olivat alle 0,5 prosenttia kokonaismenoista osastossa I. Nämä menot ovat myös vähemmän kuin yhdestä työpäivästä viraston verkkopalvelujen kautta saatavat tulot.

Virasto ottaa huomioon tilintarkastustuomioistuimen tekemän huomautuksen vuosittaisissa prosessiensa, menettelyjensä ja ohjelmiensa tarkistuksissa, joiden tavoitteena on toiminnan jatkuva parantaminen.

Kohta 14.

Virasto panee merkille, että tilintarkastustuomioistuin katsoo kaikki viime vuoden huomautukset toteutetuiksi tai sellaisiksi, jotka eivät tarvitse toimenpiteitä.