10.12.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 442/160


KERTOMUS

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä viranomaisen vastaukset

(2014/C 442/18)

JOHDANTO

1.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (jäljempänä ”viranomainen”), perustettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 178/2002 (1). Parmassa sijaitsevan viranomaisen pääasiallisena tehtävänä on toimittaa elintarvikkeita ja elintarviketurvaa koskevan unionin lainsäädännön laatimisessa tarvittavaa tieteellistä tietoa ja kerätä ja analysoida tietoja, joiden avulla voidaan kartoittaa ja valvoa riskejä, sekä tiedottaa näistä riskeistä riippumattomasti (2).

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

2.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja viranomaisen valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

TARKASTUSLAUSUMA

3.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

a)

viranomaisen tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (3) ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta (4)31. joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

b)

tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

Toimivan johdon velvollisuus

4.

Toimiva johto vastaa viranomaisen tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (5).

a)

Viranomaisen tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti (6) sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Johtaja vahvistaa viranomaisen tilinpäätöksen sen jälkeen, kun viranomaisen tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan viranomaisen taloudellisesta asemasta.

b)

Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää vaikuttava ja tehokas sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin aiheettomasti maksetut tai käytetyt varat.

Tarkastajan velvollisuus

5.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (7) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko viranomaisen tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

6.

Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden tarkoituksenmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen.

7.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

Lausunto tilien luotettavuudesta

8.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viranomaisen taloudellinen asema 31. päivänä joulukuuta 2013 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein viranomaisen varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

9.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viranomaisen 31. päivänä joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

10.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi.

HUOMAUTUKSET SISÄISISTÄ KONTROLLEISTA

11.

Viranomainen suoritti vuosina 2012 ja 2013 sisäisen valvonnan järjestelmänsä itsearvioinnin, jonka mukaan suurin osa sisäisen valvonnan standardeista on pantu täytäntöön. Sisäisen valvonnan standardia 4 (henkilöstön arviointi ja kehitys) ja standardia 11 (asiakirjahallinto) ei kuitenkaan ole vielä pantu täytäntöön. Näiden standardien osalta olivat tarkastuksen aikaan vielä käynnissä korjaavat toimet.

12.

Viranomaisen vuotuisissa työohjelmissa ei anneta suunnitelluista hankinnoista ja avustuksista riittävän seikkaperäisiä tietoja, joita voitaisiin käyttää rahoituspäätösten tukena viranomaisen varainhoitoasetuksen soveltamissääntöjen 64 artiklassa tarkoitetulla tavalla. Hankintoja ja avustuksia kyettäisiin seuraamaan vaikuttavammin, jos vuotuisissa työohjelmissa annettaisiin riittävän seikkaperäiset tiedot.

AIEMPINA VUOSINA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

13.

Liitteessä I on yhteenveto korjaavista toimenpiteistä, jotka viranomainen on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen aiempina vuosina esittämien huomautusten perusteella.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Pietro RUSSON johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 16. syyskuuta 2014 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  EYVL L 31, 1.2.2002, s. 1.

(2)  Liitteessä II esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto viranomaisen vastuualueista ja toiminnasta.

(3)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(4)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(5)  Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1271/2013 (EUVL L 328, 7.12.2013, s. 42), 39 ja 50 artikla.

(6)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kuin se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards / International Financial Reporting Standards).

(7)  Asetus (EU) N:o 1271/2013, 107 artikla.


LIITE I

Aiempina vuosina esitettyjen huomautusten seuranta

Vuosi

Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

Korjaavan toimenpiteen tilanne

(Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei relevantti)

2011

Määrärahasiirtojen suuri osuus osoittaa, että viranomaisen talousarviosuunnittelu ja talousarvion täytäntöönpano on puutteellista. Tilanne on erittelyperiaatteen vastainen.

Toteutettu

2011

Viranomainen osti joulukuussa 2011 päätoimipaikakseen uuden kiinteistön 36,8 miljoonalla eurolla. Kyseinen määrä maksetaan neljässä erässä 25 vuoden aikana. Korkomaksujen määrä on 18,5 miljoonaa euroa. Tilintarkastustuomioistuin asettaa järjestelyn kyseenalaiseksi ja tiedustelee, olisivatko talousarvioviranomaiset pystyneet löytämään taloudellisimman vaihtoehdon, joka olisi moitteettoman varainhoidon periaatteen mukainen ja jonka avulla varmistettaisiin, että varainhoitoasetusta noudatetaan täysimääräisesti.

Ei relevantti (komissio ei suostunut antamaan lisärahoitusta koko lainan takaisinmaksamiseksi)

2011

Viranomaisen palvelukseenottomenettelyjen avoimuudessa on parantamisen varaa. Kirjallisten kokeiden ja haastatteluiden kysymykset vahvistettiin vasta sen jälkeen, kun valintalautakunta oli tutkinut hakemukset. Valintalautakunnan jäsenet eivät allekirjoittaneet ennen hakemusten arviointia luottamuksellisuutta koskevia vakuutuksia ja ilmoituksia, joissa vakuutettiin, että eturistiriitoja ei ole. Ne allekirjoitettiin vasta hakemusten arviointivaiheessa.

Toteutettu

2012

Viranomaisen tilinpitäjän antama kirjanpitojärjestelmien hyväksyntä kattaa ABAC- ja SAP-järjestelmät mutta ei paikallisia järjestelmiä tai keskus- ja paikallisten järjestelmien välillä tapahtuvan tiedonvaihdon luotettavuutta. Tämä aiheuttaa kirjanpitotietojen luotettavuuteen liittyvän riskin.

Toteutettu

2012

Ulkoisen konsultin vuonna 2012 ja komission sisäisen tarkastuksen osaston helmikuussa 2013 suorittamien korkean tason riskienarviointien yhteydessä ilmeni joukko mahdollisia kriittisiä riskejä viranomaisen sisäisten kontrollien toiminnassa, erityisesti tiedonhallinnan, toiminnan jatkuvuuden ja tietoturvallisuuden alalla. Viranomainen käynnisti tämän perusteella vuonna 2012 sisäisen valvonnan järjestelmänsä laajan itsearvioinnin. Prosessi jatkuu edelleen, ja korjaavat toimenpiteet on määrä toteuttaa vuonna 2013.

Kesken

2012

Sidottujen määrärahojen kokonaistaso oli 99 prosenttia. Sidottuja määrärahoja siirrettiin kuitenkin paljon seuraavalle varainhoitovuodelle osastossa 2 (hallintomenot), jossa siirto oli 2,3 miljoonaa euroa eli 22 prosenttia osaston määrärahoista, ja osastossa 3 (toimintamenot), jossa siirrettiin 5,6 miljoonaa euroa eli 30 prosenttia osaston määrärahoista. Osastossa 2 tehtiin 1,1 miljoonan euron siirrot viranomaisen hallintosuunnitelman mukaisesti tai ne liittyivät maksuihin, jotka lykkääntyivät viranomaisesta riippumattomista syistä. Osastossa 3 tehtiin 2,1 miljoonan euron siirrot viranomaisen hallintosuunnitelman mukaisesti ja 0,83 miljoonan euron siirrot johtuivat viranomaisesta riippumattomista syistä.

Ei relevantti


LIITE II

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (Parma)

Vastuualueet ja toiminta

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

Tietojen kerääminen

yhteinen maatalouspolitiikka (SEUT:n 38 artikla)

sisämarkkinoiden toiminta (SEUT:n 114 artikla)

kansanterveys (SEUT:n 168 artikla)

yhteinen kauppapolitiikka (SEUT:n 206 artikla).

Viranomaisen toimivaltuudet

(Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002)

Tavoitteet

antaa tieteellisiä lausuntoja sekä tieteellistä ja teknistä tukea lainsäädännön ja politiikkojen tarpeisiin aloilla, joilla on välitön tai välillinen vaikutus elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuuteen

tuottaa riippumatonta tietoa elintarvikkeiden turvallisuusriskeistä

myötävaikuttaa ihmisten elämän ja terveyden korkeatasoiseen suojeluun

koota ja analysoida tietoa riskien hahmottamiseksi ja seuraamiseksi.

Tehtävät

tuottaa tieteellisiä lausuntoja ja tutkimuksia

edistää yhdenmukaisia riskinarviointimenetelmiä

avustaa komissiota

etsiä ja analysoida tieteellisiä ja teknisiä tietoja ja tehdä niistä yhteenveto

havaita ja kuvata kehittymässä olevia riskejä

perustaa samoilla aloilla toimivien organisaatioiden verkosto

antaa tieteellistä ja teknistä tukea kriisinhallinnassa

parantaa kansainvälistä yhteistyötä

antaa luotettavaa, objektiivista ja ymmärrettävää tietoa yleisölle ja asianomaisille osapuolille

osallistua komission nopeaan hälytysjärjestelmään.

Hallinto

Johtokunta

Kokoonpano

14 neuvoston (yhteistyössä Euroopan parlamentin ja komission kanssa) nimittämää jäsentä ja yksi komission edustaja.

Tehtävät

Vahvistaa työohjelma ja talousarvio sekä varmistaa niiden toteuttaminen.

Toiminnanjohtaja

Johtokunta nimittää toiminnanjohtajan komission ehdottaman hakijaluettelon perusteella Euroopan parlamentin järjestämän kuulemisen jälkeen.

Neuvoa-antava ryhmä

Kokoonpano

Yksi edustaja kustakin jäsenvaltiosta.

Tehtävät

Avustaa toiminnanjohtajaa.

Tiedekomitea ja tiedelautakunnat

Laativat viranomaisen tieteelliset lausunnot.

Ulkoinen tarkastus

Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Sisäinen tarkastus

Viranomaisen sisäisen tarkastuksen yksikkö.

Euroopan komission sisäisen tarkastuksen osasto.

Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta.

Viranomaisen resurssit vuonna 2013 (2012)

Talousarvio

78,1 (78,3) miljoonaa euroa, josta Euroopan unionin tukea 100 prosenttia (100 %).

Henkilöstö 31. joulukuuta 2013

Henkilöstötaulukossa 351 (355) toimea, joista täytetty:

väliaikaiset toimihenkilöt ja virkamiehet: 328 (342)

muu henkilöstö (sopimussuhteiset toimihenkilöt ja työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat): 120 (124).

Henkilöstö yhteensä (määrään sisältyy kolme työtarjousta, jotka olivat hyväksyttävänä 31.12.2013): 448 (466) henkilöstön jäsentä, joiden osalta tehtävät jakautuvat seuraavasti:

operatiiviset tehtävät: 332 (345)  (1)

hallinnolliset tehtävät: 116 (121)

Tuotteet ja palvelut vuonna 2013 (2012)

Tieteelliset tuotokset ja taustajulkaisut vuonna 2013

Toiminta 1: Tieteelliset lausunnot, neuvonta ja riskinarviointiin sovellettavat lähestymistavat

tiedekomitean ja tiedelautakunnan antamat ohjeet: 2 (4)

tiedekomitean ja tiedelautakunnan antamat lausunnot: 44 (46)

viranomaisen tieteelliset raportit: 12 (9)

viranomaisen antamat lausumat: 2 (2)

tiedekomitean ja tiedelautakunnan antamat lausumat: 2 (4)

Toimintaan 1 liittyvät tieteelliset tuotokset yhteensä = 62 (65)

Toiminta 2: Tuotteisiin, erilaisiin aineisiin ja hyväksyntää edellyttäviin väitteisiin liittyvät arvioinnit

torjunta-aineisiin liittyviä vertaisarviointeja (Pesticides Peer Review) koskevat päätelmät: 45 (60)

viranomaisen antama neuvonta: 2 (0)

tiedekomitean ja tiedelautakunnan antamat ohjeet: 3 (7)

tiedekomitean ja tiedelautakunnan antamat lausunnot: 203 (241)

viranomaisen tieteelliset raportit: 0 (1)

tiedekomitean ja tiedelautakunnan antamat lausumat: 8 (7)

viranomaisen antamat lausumat: 6 (4)

Toimintaan 2 liittyvät tieteelliset tuotokset yhteensä = 267 (320)

Toiminta 3: Tietojen kerääminen, tieteellinen yhteistyö ja verkostoituminen

viranomaisen antama neuvonta: 2 (1)

viranomaisen antamat lausumat: 0 (4)

perustellut lausunnot: 113 (114)

viranomaisen tieteelliset raportit: 7 (12)

Toimintaan 3 liittyvät tieteelliset tuotokset yhteensä = 122 (131)

Taustajulkaisut

tapahtumaraportit: 11 (11)

ulkoiset tieteelliset raportit: 74 (74)

tekniset raportit: 70 (77)

Taustajulkaisut yhteensä = 155 (162)

Tuotokset yhteensä = 606 (678)

tieteelliset lausunnot, joista tiedotettu: 7 % (9,5 %)

julkiset konsultoinnit: 56 (39)

käynnit internetsivustolla: 4,7 (4,4) miljoonaa

Highlights-julkaisun tilaajat: 31  912(30  309)

esillä tiedotusvälineissä: 11  820(9  194)

mediakyselyt: 625 (893)

lehdistötiedotteet: 16 (25)

uutiset internetsivustolla: 54 (60)

haastattelut: 95 (111)


(1)  Kokoaikavastaavuus laskettiin vuonna 2013 Euroopan komission soveltaman menetelmän avulla; vuoden 2012 tiedot laskettiin vertailun vuoksi uudelleen.

Lähde: Viranomaisen toimittama liite.


VIRANOMAISEN VASTAUKSET

11.

Viranomaisen vuosina 2012 ja 2013 suorittaman sisäisen valvonnan järjestelmää koskevan itsearvioinnin tulokset osoittavat, että suurin osa sisäisen valvonnan standardeista täyttyy. Tämä ei kuitenkaan vielä koske standardia ICS 4 (henkilöstön arviointi ja kehitys) eikä standardia ICS 11 (asiakirjahallinto). Näiden osalta korjaavat toimet ovat vielä käynnissä.

12.

EFSA on tyytyväinen tilintarkastustuomioistuimen huomautukseen, joka heijastaa vuoden 2014 budjettijakson aikana toteutettavaa kehitystä. EFSA on jo julkaissut työohjelmassaan seikkaperäisempiä tietoja tieteeseen liittyvistä hankinnoista ja avustuksista ja kaikista muista hankinnoista, kuten niistä, jotka koskevat viestintäohjelmaa tai operatiivista tukea. Olemme luottavaisia sen suhteen, että vuoden 2013 käytäntö, jota tilintarkastustuomioistuin edellä kommentoi, ylittää tavoitteena olevat vaatimukset ja vastaa näin EFSAn pyrkimyksiä jatkuvasti parantaa tiedotuksen avoimuutta.