10.12.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 442/1


Yhteenveto EU:n virastoja ja muita elimiä koskevien tilintarkastustuomioistuimen vuotuisten tarkastusten tuloksista: varainhoitovuosi 2013

(2014/C 442/01)

SISÄLLYS

 

Kohta

Sivu

Johdanto

1–5

2

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuslausuntojen perustana olevat tiedot

6

2

Tarkastustulokset

7–20

2

Lausunto tilien luotettavuudesta

7–8

2

Lausunnot tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

9–11

3

Huomautukset, jotka eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaisiksi

12–20

3

Huomautukset tilien luotettavuudesta

14

4

Huomautukset toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

15

4

Huomautukset sisäisistä kontrolleista

16

4

Huomautukset talousarvion toteuttamisesta

17–18

4

Muita huomautuksia

19

4

Aiempina vuosina esitettyjen huomautusten seuranta

20

4

Johtopäätökset

21–23

4

LIITE I –

Virastojen tulot (talousarvioon otetut tulot, vahvistetut saamiset ja toteutuneet tulot) ja henkilöstötaulukot

6

LIITE II –

Tilintarkastustuomioistuimen vuonna 2013 esittämät huomautukset; huomautukset eivät aseta sen lausuntoa kyseenalaiseksi

11

LIITE III –

Vuosia 2011 ja 2012 koskevien avoinna olevien huomautusten seuranta; huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi

15

JOHDANTO

1.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan mukaisesti 32 erillisviraston (1), kuuden toimeenpanoviraston, Euratomin hankintakeskuksen (Euratom), Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) ja Europolin eläkerahaston (jäljempänä ”virastot”) tilinpäätökset (2)31. joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden. Tarkastetuista virastoista, niiden talousarvioista ja henkilöstöstä esitetään lisätietoja liitteessä I.

2.

Yhteenvedossa esitetään pääpiirteittäin tulokset, jotka tilintarkastustuomioistuin on saanut EU:n virastoja koskevista vuotuisista tarkastuksistaan varainhoitovuoden 2013 osalta. Sen tarkoituksena on auttaa lukijaa analysoimaan ja vertaamaan tilintarkastustuomioistuimen laatimia 41:tä kertomusta virastojen vuoden 2013 tilinpäätöksistä. Erityisvuosikertomukset sisältävät sekä tilintarkastustuomioistuimen lausunnot ja huomautukset että virastojen vastaukset. Yhteenveto ei ole tarkastuskertomus eikä lausunto.

3.

Erillisvirastoilla on keskeinen asema EU:n toimintapolitiikkojen täytäntöönpanossa. Ne huolehtivat esimerkiksi teknisistä, tieteellisistä, operatiivisista ja/tai sääntelyyn liittyvistä tehtävistä. Erillisvirastojen tehtävänä on varmistaa, että komissio voi keskittyä toimintapolitiikkojen määrittelyyn. Virastojen tehtävänä on myös tehostaa EU:n ja kansallisten viranomaisten välistä yhteistyötä kokoamalla teknistä ja erityisalojen asiantuntemusta kummaltakin taholta. Erillisvirastoja on eri puolilla EU:ta. Toimeenpanovirastot avustavat komissiota unionin meno-ohjelmien täytäntöönpanossa. Toimeenpanovirastot on perustettu määräajaksi, ja ne sijaitsevat samassa paikassa kuin komissio.

4.

Virastojen vuoden 2013 talousarvio oli noin kaksi miljardia euroa (2012: 1,6 miljardia euroa). Sen osuus EU:n yleisestä talousarviosta oli noin 1,4 prosenttia (2012: 1,2 prosenttia). Tästä määrästä noin miljardi euroa on Euroopan komissiolta saatua tukea ja loput ovat virastoille suoritetuista maksuista ja muista lähteistä saatua tuloa. Virastot työllistävät noin 6  500 (2012: 6  100) vakinaista ja määräaikaista toimihenkilöä. Niiden osuus EU:n yleisessä talousarviossa (henkilöstötaulukossa) vahvistetusta EU:n toimihenkilöiden kokonaismäärästä on 14 prosenttia (2012: 13 prosenttia). Lisäksi virastoissa työskentelee noin 2  900 muuta henkilöä (sopimussuhteisia toimihenkilöitä ja työkomennuksella olevia kansallisia asiantuntijoita).

5.

Virastoihin liittyvä taloudellinen riski on suhteellisen alhainen EU:n koko talousarvioon verrattuna, mutta unionin maineen menettämisen näkökulmasta riski on kuitenkin suuri: virastot ovat varsin näkyviä jäsenvaltioissa ja ne voivat vaikuttaa merkittävästi toimintapolitiikkojen laatimiseen, päätöksentekoon sekä ohjelmien täytäntöönpanoon aloilla, jotka ovat äärimmäisen tärkeitä Euroopan unionin kansalaisille. Näitä aloja ovat mm. terveys, turvallisuus, turvajärjestelyt, vapaus ja oikeus.

TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN TARKASTUSLAUSUNTOJEN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

6.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja virastojen sisäisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset. Vuotta 2013 koskevassa tarkastuksessa painotettiin edellä mainittujen erityisriskien arvioimiseksi avustuksia koskevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta (asianomaisten 11 viraston osalta, ks. liite II) ja niihin liittyviä sisäisiä kontrolleja. Palvelukseenottomenettelyjen tarkastuksessa keskityttiin aiempina vuosina tehtyjen havaintojen seurantaan.

TARKASTUSTULOKSET

Lausunto tilien luotettavuudesta

7.

Kaikkien virastojen taloudellinen asema 31. päivänä joulukuuta 2013 sekä niiden toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty niiden tilinpäätöksissä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein voimassa olevien varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

8.

Asettamatta kyseenalaiseksi eu-LISAsta antamaansa lausuntoa tilintarkastustuomioistuin kiinnittää huomiota tiettyjä seikkoja painottavassa kappaleessaan (3) siihen, miten Schengenin tietojärjestelmä (SIS II), viisumitietojärjestelmä (VIS) ja EURODAC (-järjestelmät) on arvostettu viraston tilinpäätöksessä. Näiden järjestelmien operatiivinen hallinnointi siirrettiin komissiolta viraston päätehtäväksi toukokuussa 2013 muun kuin vaihtotransaktion avulla. Järjestelmien kehittämisestä aiheutuvien kulujen kokonaismäärästä ei ole luotettavia ja täydellisiä tietoja, joten järjestelmät on kirjattu viraston tileihin komission kirjanpitoon sisältyvän nettokirjanpitoarvon mukaan; kirjauksia päivitetään vuoden päättyessä. Nettokirjanpitoarvot liittyvät lähinnä tietokonelaitteisiin ja valmiina ostettavien ohjelmistojen osiin, eikä niihin sisälly ohjelmistojen kehityskuluja.

Lausunnot tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

9.

Tilintarkastustuomioistuin totesi viime vuoden tapaan, että 31. päivänä joulukuuta 2013 päättyneeltä vuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset kaikkien virastojen osalta lukuun ottamatta Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituuttia (EIT) ja Euroopan unionin jäsenvaltioiden operatiivisesta ulkorajayhteistyöstä huolehtivaa virastoa (Frontex).

10.

Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin osalta annettiin varauman sisältävä lausunto (4). Instituutin ennakko- ja jälkitarkastukset ovat parantuneet. Tästä huolimatta avustuksia koskevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden sekä hankintojen osalta havaittu virhetaso oli olennainen mutta ei laajalle ulottuva.

11.

Tilintarkastustuomioistuin antoi varauman sisältävän lausunnon myös Euroopan unionin jäsenvaltioiden operatiivisesta ulkorajayhteistyöstä huolehtivan viraston (Frontex) osalta. Avustuksia koskevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta ei ole edelleenkään riittävästi tarkastusevidenssiä. Avustussopimuksiin on kesäkuusta 2013 alkaen kohdistettu aiempaa perusteellisempia ennakkotarkastuksia, mutta suurin osa vuoden 2013 toimista perustui ennen tätä ajankohtaa tehtyihin avustussopimuksiin. Mahdolliset vaikutukset ovat olennaisia mutta eivät enää laajalle ulottuvia, kuten ne olivat viime vuonna (5).

Huomautukset, jotka eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaisiksi

12.

Asettamatta lausuntojaan kyseenalaiseksi tilintarkastustuomioistuin esitti yhteensä 97 (2012: 123) huomautusta 35 viraston osalta. Huomautuksissa painotettiin tärkeitä seikkoja ja ilmoitettiin, missä kohdin olisi parantamisen varaa. Huomautukset koskivat tilien luotettavuutta, toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta, sisäisiä kontrolleja, talousarvion toteuttamista ja muita seikkoja, kuten moitteetonta varainhoitoa. Palvelukseenottomenettelyjä on tarkastettu yksityiskohtaisesti useina vuosina, joten vuotta 2013 koskeva tarkastus oli aiempina vuosina alalla tehtyjen havaintojen seurantaa (tämän takia huomautuksia oli aiempaa vähemmän) (6).

Kaavio 1 –

Huomautusten määrä aiheittain

Image

Lähde: Erityiskertomukset virastojen tilinpäätöksistä varainhoitovuodelta 2013.

13.

Katsaus kunkin viraston osalta esitettyihin huomautuksiin esitetään liitteessä II. Seuraavissa kohdissa esitetään yhteenveto useimmin esitetyistä huomautuksista.

Huomautukset tilien luotettavuudesta

14.

Tilintarkastustuomioistuimen esittämät neljä huomautusta liittyvät neljään virastoon. Ne koskevat siirtyvien erien puutteellista kirjaamista, tilinpäätösten liitetietojen täydellisyyttä, käyttöomaisuuden kirjaamista kirjanpitoon ja tavarantoimittajilta saatujen ilmoitusten ja niitä vastaavan kirjanpidon täsmäyttämistä vuoden päättyessä. (Viime vuonna esitetyistä seitsemästä huomautuksesta viisi liittyi kirjanpitojärjestelmiin, joita ei ollut hyväksytty; virastojen tilinpitäjät ovat ne sittemmin hyväksyneet.)

Huomautukset toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

15.

Tilintarkastustuomioistuimen esittämät seitsemän huomautusta liittyvät seitsemään virastoon. Kuusi huomautuksista koskee hankintamenettelyjä, joissa ilmeni puutteita seuraavilla osa-alueilla: ulkoistamismenettelyjen avoimuus, hankintailmoituksen ja tarjouseritelmän välinen johdonmukaisuus, tukikelpoisuus-/valintakriteerien johdonmukainen soveltaminen ja puitesopimusten jatkaminen. Hankintamenettelyistä esitettiin viime vuonna saman verran huomautuksia.

Huomautukset sisäisistä kontrolleista

16.

Tilintarkastustuomioistuimen esittämät 17 huomautusta (2012: 34) liittyvät kymmeneen virastoon (2012: 22). Neljä tapausta (2012: viisi) liittyy sisäisen valvonnan standardien täytäntöönpanossa ilmenneisiin puutteisiin; standardeja ei joko ollut vuoden päättyessä hyväksytty tai ne oli hyväksytty mutta pantu täytäntöön vain osittain, tai korjaavat toimet olivat vielä kesken. Myös myönteistä kehitystä on tapahtunut, sillä tilintarkastustuomioistuin esitti aiempaa vähemmän huomautuksia käyttöomaisuuden hallinnoinnista (seitsemän vuonna 2012 ja kaksi vuonna 2013) ja avustusten hallinnoinnista (viisi vuonna 2012 ja kaksi vuonna 2013).

Huomautukset talousarvion toteuttamisesta

17.

Yleisimmin tällä alalla annetaan huomautuksia siitä syystä, että sidottuja määrärahoja on siirretty seuraavalle varainhoitovuodelle suuri määrä. Tämänkaltaiset huomautukset koskivat 24:ää virastoa (2012: 26). Siirtojen suuren määrän katsotaan yleensä olevan vastoin talousarvion vuotuisperiaatetta, ja se voi olla osoitus talousarvion suunnittelu- ja toteutuspuutteista. Tästä huolimatta yleensä syynä ovat tekijät, joihin virastot eivät voi (osaksi) vaikuttaa (esim. laskuja tai kuluilmoituksia ei saada vuoden loppuun mennessä). Siirtojen suurta määrää voidaan myös perustella tukitoimenpiteiden, hankintamenettelyjen tai hankkeiden monivuotisuudella.

18.

Seitsemässä tapauksessa (2012: yhdeksässä) havaittiin, että edellisiltä varainhoitovuosilta siirrettyjä määrärahoja peruuntui suuri määrä. Peruuntumiset osoittavat, että siirretyt määrärahat oli sidottu yliarvioitujen tarpeiden perusteella tai että ne eivät olleet muutoin perusteltuja.

Muita huomautuksia

19.

Lisäksi esitettiin 22 muuta huomautusta (2012: 27), jotka liittyivät 15 eri virastoon (2012: 20). Kuudessa niistä oli kyse siitä, että virastojen isäntävaltioiden kanssa ei ollut tehty toimipaikkasopimuksia. Moitteettomaan varainhoitoon liittyvistä puutteista esitettiin 11 huomautusta, jotka koskivat mm. seuraavia seikkoja:

maksettujen päivystyskorvausten taso

virastojen toimiminen useassa eri toimipaikassa (jopa saman jäsenvaltion sisällä): on todennäköistä, että hallinnollisia kuluja voitaisiin vähentää, jos koko henkilöstö keskitettäisiin yhteen paikkaan

kassavarat olivat useissa virastoissa suuremmat kuin toiminnan kannalta oli perusteltua (yhteensä 506 miljoonaa euroa).

Aiempina vuosina esitettyjen huomautusten seuranta

20.

Liitteestä III käy ilmi seuraavaa: vuoden 2012 lopussa oli avoinna 192 huomautusta; vuonna 2013 korjaavat toimet oli toteutettu 94 tapauksessa ja ne olivat kesken 47 tapauksessa ja tekemättä viidessä tapauksessa (korjaavia toimia ei vaadittu 46 huomautuksessa, jotka liittyivät lähinnä talousarviomäärärahojen siirtoihin seuraavalle varainhoitovuodelle).

JOHTOPÄÄTÖKSET

21.

Kaikki virastot laativat tilinpäätöksensä voimassa olevien varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

22.

Tilintarkastustuomioistuin totesi, että tilien perustana olevat toimet olivat lailliset ja asianmukaiset kaikissa virastoissa kahta lukuun ottamatta. Varauman sisältävä lausunto annettiin Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) ja Euroopan unionin jäsenvaltioiden operatiivisesta ulkorajayhteistyöstä huolehtivan viraston (Frontex) osalta (lähinnä avustuksia koskevien toimien takia).

23.

Virastot paransivat edelleen menettelyjään toteuttamalla korjaavia toimia tilintarkastustuomioistuimen aiempina vuosina esittämien huomautusten perusteella. Tästä huolimatta parantamisen varaa on vielä huomattavan paljon, mistä on osoituksena se, että vuoden 2013 osalta esitettiin suuri määrä huomautuksia.


(1)  Komissio myönsi Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alan laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaavalle eurooppalaiselle virastolle (eu-LISA) taloudellisen riippumattomuuden 22. toukokuuta 2013, ja tilintarkastustuomioistuin tarkasti sen ensimmäistä kertaa vuonna 2013.

(2)  Tilinpäätös ja talousarvion toteuttamista koskevat selvitykset.

(3)  Tiettyjä seikkoja painottavaa kappaletta käytetään, jotta lukija saadaan kiinnittämään huomiota seikkaan, joka ei ole kirjanpidossa olennaisesti virheellinen mutta siinä määrin merkittävä, että se on perustavanlaatuinen käyttäjien tileistä saaman käsityksen kannalta.

(4)  Tilintarkastustuomioistuin antaa varaumia sisältävän lausunnon, kun tarkastaja on hankkinut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä ja toteaa, että virheellisyydet tai tapaukset, joissa ei ole noudatettu säädöksiä tai määräyksiä, ovat tilinpäätöksen tai tilien perustana olevien toimien kannalta olennaisia mutta eivät laajalle ulottuvia (ks. kohta 10). Lisäksi tilintarkastustuomioistuin antaa varauman sisältävän lausunnon, kun tarkastaja ei pysty hankkimaan lausuntonsa perustaksi tarpeellista määrää tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä ja evidenssin puuttumisen mahdolliset vaikutukset tilinpäätökseen tai tilien perustana oleviin toimiin ovat olennaisia mutta eivät laajalle ulottuvia (ks. kohta 11).

(5)  Tilintarkastustuomioistuin jätti antamatta lausunnon varainhoitovuodelta 2012.

(6)  Vuonna 2013 tilintarkastustuomioistuin esitti kolme palvelukseenottoon liittyvää huomautusta (2012: 17).


LIITE I

Virastojen tulot (talousarvioon otetut tulot, vahvistetut saamiset ja toteutuneet tulot) ja henkilöstötaulukot

 

2013

2012

Virasto

Vastuupääosasto

Toimintalohko

Talousarvioon otetut tulot (2)

(miljoonaa euroa)

Muutos talousarvioon otettuihin tuloihin

2013 vs. 2012

Vahvistetut saamiset (2)

(miljoonaa euroa)

Toteutuneet tulot (2)

(miljoonaa euroa)

Henkilöstötaulukko (3)

Henkilöstötaulukon muutokset

2013 vs. 2012

Talousarvioon otetut tulot (4)

(miljoonaa euroa)

Vahvistetut saamiset (4)

(miljoonaa euroa)

Toteutuneet tulot (4)

(miljoonaa euroa)

Henkilöstötaulukko (3)

Erillisvirastot

 

 

 

 

 

 

 

 

Euroopan lääkevirasto – EMA

SANCO

Terveys- ja kuluttaja-asiat

252

14 %

269

240

611

4 %

222

254

224

590

Sisämarkkinoiden harmonisointivirasto – OHIM

MARKT

Sisämarkkinat ja palvelut

418

-3 %

189

189

861

11 %

429

176

176

775

Euroopan lentoturvallisuusviranomainen – EASA

MOVE

Liikenne ja liikkuminen

151

1 %

125

125

692

9 %

150

116

115

634

Euroopan operatiivisesta ulkorajayhteistyöstä huolehtiva virasto – FRONTEX

HOME

Sisäasiat

94

4 %

92

92

153

7 %

90

76

76

143

Euroopan poliisivirasto – EUROPOL

HOME

Sisäasiat

83

-1 %

83

83

457

0 %

84

83

83

457

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen – EFSA

SANCO

Terveys- ja kuluttaja-asiat

76

-1 %

76

76

351

-1 %

77

77

77

355

Euroopan meriturvallisuusvirasto – EMSA

MOVE

Liikenne ja liikkuminen

57

-3 %

58

56

213

0 %

59

54

53

213

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus – ECDC

SANCO

Terveys- ja kuluttaja-asiat

58

0 %

59

59

198

-1 %

58

58

58

200

Euroopan unionin elinten käännöskeskus – CDT

DGT

Kääntäminen

52

8 %

54

50

206

-6 %

48

49

45

220

Euroopan ympäristökeskus – EEA

ENV

Ympäristö

49

17 %

63

63

138

1 %

42

52

51

136

Euroopan oikeudellinen yhteistyön yksikkö – EUROJUST

JUST

Oikeusasiat

32

-3 %

32

32

213

0 %

33

33

33

213

Euroopan kemikaalivirasto – ECHA

ENTR

Yritys- ja teollisuustoiminta

99

200 %

98

98

503

7 %

33

35

35

470

Euroopan rautatievirasto – ERA

MOVE

Liikenne ja liikkuminen

26

0 %

26

26

143

-1 %

26

26

26

144

Euroopan unionin perusoikeusvirasto – FRA

JUST

Oikeusasiat

22

5 %

22

22

78

4 %

21

21

21

75

Euroopan pankkiviranomainen – EBA

MARKT

Sisämarkkinat ja palvelut

26

24 %

26

26

93

37 %

21

19

19

68

Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö – EUROFOUND

EMPL

Sisämarkkinat ja palvelut

21

0 %

21

21

101

0 %

21

21

21

101

Euroopan koulutussäätiö – ETF

EAC

Koulutus ja kulttuuri

20

-5 %

22

22

96

0 %

21

20

20

96

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen – ESMA

MARKT

Sisämarkkinat ja palvelut

28

40 %

30

30

121

61 %

20

19

19

75

Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskus – CEDEFOP

EAC

Koulutus ja kulttuuri

19

0 %

18

18

100

-1 %

19

20

20

101

Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomainen – EIOPA

MARKT

Sisämarkkinat ja palvelut

19

19 %

18

18

80

16 %

16

14

14

69

Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus – EMCDDA

HOME

Sisäasiat

16

0 %

16

16

84

0 %

16

16

16

84

Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto – EU-OSHA

EMPL

Sisämarkkinat ja palvelut

15

0 %

16

16

44

0 %

15

15

15

44

Yhteisön kasvilajikevirasto – CPVO

SANCO

Terveys- ja kuluttaja-asiat

14

8 %

13

13

48

4 %

13

13

13

46

Euroopan GNSS-virasto – GSA

ENTR

Yritys- ja teollisuustoiminta

14

8 %

54

54

77

75 %

13

21

21

44

Euroopan kalastuksenvalvontavirasto – EFCA

MARE

Meri- ja kalastusasiat

9

-10 %

9

9

54

0 %

10

10

10

54

Euroopan tasa-arvoinstituutti – EIGE

JUST

Oikeusasiat

7

-13 %

8

8

30

0 %

8

8

8

30

Euroopan poliisiakatemia – CEPOL

HOME

Sisäasiat

8

0 %

9

9

28

0 %

8

9

9

28

Euroopan unionin verkko- ja tietoturvavirasto – ENISA

CONNECT

Viestintäverkot, sisällöt ja teknologia

10

25 %

10

9

47

0 %

8

8

8

47

Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyövirasto – ACER

ENER

Energia

12

71 %

12

12

49

14 %

7

7

7

43

Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto – EASO

HOME

Sisäasiat

11

57 %

10

10

45

18 %

7

2

2

38

Euroopan sähköisen viestinnän sääntelyviranomaisten yhteistyöelimen virasto – BEREC

CONNECT

Viestintäverkot, sisällöt ja teknologia

4

33 %

4

4

16

0 %

3

3

3

16

Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alan laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaava eurooppalainen virasto – eu-LISA

HOME

Sisäasiat

34

 

19

19

120

taloudellisesti riippumaton vuodesta 2013

ei sovelleta

ei sovelleta

ei sovelleta

ei sovelleta

Toimeenpanovirastot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirasto – EACEA

EAC

Koulutus ja kulttuuri

51

2 %

52

52

105

2 %

50

50

50

103

Tutkimuksen toimeenpanovirasto – REA

RTD

Tutkimus ja innovointi

47

2 %

47

47

140

9 %

46

47

47

128

Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanovirasto – ERCEA

RTD

Tutkimus ja innovointi

40

3 %

40

40

100

0 %

39

39

39

100

Kilpailukyvyn ja innovoinnin toimeenpanovirasto – EACI

ENER

Energia

16

0 %

16

16

37

0 %

16

17

17

37

Euroopan laajuisen liikenneverkon toimeenpanovirasto – TEN-TEA

MOVE

Liikenne ja liikkuminen

10

0 %

10

10

33

0 %

10

10

10

33

Terveys- ja kuluttaja-asioiden toimeenpanovirasto – EAHC

SANCO

Terveys- ja kuluttaja-asiat

7

0 %

7

7

12

0 %

7

7

7

12

Muut elimet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti – EIT

EAC

Koulutus ja kulttuuri

99

27 %

97

97

34

21 %

78

77

77

28

Euratomin hankintakeskus1EURATOM  (1)

ENER & RTD

Energia sekä tutkimus ja innovointi

0,1

0 %

0,1

0,1

25

0 %

0,1

0,1

0,1

25

Europolin eläkerahasto – EPF

HOME

Europolin hallintomenot

ei sovelleta

 

ei sovelleta

ei sovelleta

ei sovelleta

 

ei sovelleta

ei sovelleta

ei sovelleta

ei sovelleta

Yhteensä

 

 

2  026

10 %

1  830

1  794

6  536

8 %

1  844

1  582

1  545

6  075

 

 

2013

2012

 

Komission tuen osuus virastojen tuloista:

 

51,9 %

64,0 %

 

Virastojen talousarvioon otetut tulot EU:n yleiseen talousarvioon verrattuna:

 

1,4 %

1,4 %

 

Virastojen henkilöstötaulukko EU:n yleisen talousarvion kokonaismäärään verrattuna:

 

14,0 %

13,1 %


(1)  Euratomin hankintakeskus ei ole osa konsolidoitua EU:n tilinpäätöstä.

(2)  EU:n vuoden 2013 alustavan konsolidoidun tilinpäätöksen mukaisesti.

(3)  Ainoastaan vakinaiset ja väliaikaiset EU:n toimihenkilöt (AD ja AST) henkilöstötaulukon mukaisesti. Lisäksi EU:n virastoissa työskentelee noin 2  880 henkilöä väliaikaisella sopimuksella tai työkomennussopimuksella.

(4)  EU:n lopullisen konsolidoidun tilinpäätöksen 2012 mukaisesti (tietoja on mukautettu OHIMin osalta).


LIITE II

Tilintarkastustuomioistuimen vuonna 2013 esittämät huomautukset; huomautukset eivät aseta sen lausuntoa kyseenalaiseksi

 

Huomautusten kokonaismäärä

Tilien luotettavuus

Toimien laillisuus/asianmukaisuus

Sisäiset kontrollit

Talousarvion toteuttaminen

Muut huomautukset

Puutteita hankintamenettelyissä

Muu

Sisäisen valvonnan järjestelmää ei pantu täytäntöön kaikilta osin

Käyttöomaisuuteen/ inventaarioon kohdistuvat kontrollit puutteellisia

Avustuksiin kohdistuvat kontrollit puutteellisia

Muu

Suuri määrä siirtoja seuraavalle varainhoitovuodelle

Suuri määrä määrärahasiirtoja

Suuri määrä peruuntuneita vuodelle 2012 siirrettyjä määrärahoja

Riittämättömät sitoumukset

Muu

Palvelukseenotto

Moitteeton varainhoito

Ei toimipaikkasopimusta isäntävaltion kanssa

Muu

1

ACER – Ljubljana

3

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

X

 

X

 

 

2

BEREC – Riika

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

X

 

 

3

CdT – Luxemburg

4

 

X

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

X

X

 

4

CEDEFOP – Thessaloniki  (1)

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

CEPOL – Bramshill  (1)

3

 

 

 

 

 

 

 

X

 

X

 

 

X

 

 

 

6

EFCA – Vigo

1

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

7

CPVO – Angers

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

8

EACEA – Bryssel

1

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

9

EACI – Bryssel

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

10

EAHC – Luxemburg

3

 

 

 

 

 

 

 

X

 

X

X

 

 

 

 

 

11

EASA – Köln

3

 

X

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

X

 

12

EASO – Valletta  (1)

6

X

 

 

X

 

 

X

X

 

 

 

X

X

 

 

 

13

EBA – Lontoo

2

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

 

14

ECDC – Tukholma  (1)

4

 

X

 

 

 

 

 

X

 

X

X

 

 

 

 

 

15

ECHA – Helsinki

2

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

X

16

EEA – Kööpenhamina  (1)

1

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

EFSA – Parma  (1)

3

 

 

 

X

 

X

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

EIGE – Vilna

1

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

19

EIOPA – Frankfurt

4

 

 

 

X

 

 

XX

X

 

 

 

 

 

 

 

 

20

EIT – Budapest  (1)

4

 

 

X

 

 

 

 

X

 

X

X

 

 

 

 

 

21

EMA – Lontoo

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

EMCDDA – Lissabon  (1)

1

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

EMSA – Lissabon

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

ENISA – Heraklion

4

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

X

 

 

XX

 

 

25

ERA – Valenciennes

5

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

X

X

X

X

26

ERCEA – Bryssel

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

ESMA – Pariisi

4

 

 

 

 

 

 

 

X

X

 

 

 

 

XX

 

 

28

ETF – Torino

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

29

EU-LISA – Tallinna

8

 

 

 

X

X

 

 

 

 

 

 

XXXX

 

X

X

 

30

EU-OSHA – Bilbao

1

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

31

EURATOM – Luxemburg

2

X

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32

EUROFOUND – Dublin

4

X

 

 

 

X

 

 

X

 

 

 

 

 

 

X

 

33

EUROJUST – Haag  (1)

2

 

 

 

 

 

 

 

X

X

 

 

 

 

 

 

 

34

EUROPOL – Haag

2

 

X

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

35

EPF – Haag

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

36

FRA – Wien

1

 

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

37

FRONTEX – Varsova  (1)

5

X

 

 

 

 

 

 

X

X

 

 

X

 

 

X

 

38

GSA – Praha  (1)

2

 

X

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

 

 

39

OHIM – Alicante

3

 

 

 

 

 

 

 

X

 

X

 

 

 

X

 

 

40

REA – Bryssel

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

41

TEN-TEA – Bryssel

3

 

 

 

 

 

 

XX

X

 

 

 

 

 

 

 

 

Yhteensä:

97

4

6

1

4

2

2

9

24

3

7

6

7

3

11

6

2

Kaikki yhteensä:

4

7

17

47

22

 

 

4 %

7 %

18 %

48 %

23 %


(1)  Avustusten hallinnointi


LIITE III

Vuosia 2011 ja 2012 koskevien avoinna olevien huomautusten seuranta; huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi

 

 

Yhteensä

Toteutettu

Kesken

Tekemättä

Ei relevantti

 

Erillisvirastot

 

 

 

 

 

1

Euroopan lääkevirasto – EMA

8

4

1

 

3

2

Sisämarkkinoiden harmonisointivirasto – OHIM

5

2

 

 

3

3

Euroopan lentoturvallisuusviranomainen – EASA

5

3

 

 

2

4

Euroopan operatiivisesta ulkorajayhteistyöstä huolehtiva virasto – FRONTEX

10

4

6

 

 

5

Euroopan poliisivirasto – EUROPOL

14

10

1

 

3

6

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen – EFSA

6

3

1

 

2

7

Euroopan meriturvallisuusvirasto – EMSA

6

3

2

 

1

8

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus – ECDC

3

 

1

 

2

9

Euroopan unionin elinten käännöskeskus – CDT

2

 

2

 

 

10

Euroopan ympäristökeskus – EEA

1

 

1

 

 

11

Euroopan oikeudellinen yhteistyön yksikkö – EUROJUST

4

2

1

 

1

12

Euroopan kemikaalivirasto – ECHA

4

2

 

 

2

13

Euroopan rautatievirasto – ERA

6

3

3

 

 

14

Euroopan unionin perusoikeusvirasto – FRA

3

2

 

 

1

15

Euroopan pankkiviranomainen – EBA

7

5

1

 

1

16

Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö – EUROFOUND

0

 

 

 

 

17

Euroopan koulutussäätiö – ETF

1

 

 

 

1

18

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen – ESMA

13

4

6

0

3

19

Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskus – CEDEFOP

5

4

 

 

1

20

Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomainen – EIOPA

6

4

 

1

1

21

Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus – EMCDDA

6

2

4

0

 

22

Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto – EU-OSHA

4

3

1

 

 

23

Yhteisön kasvilajikevirasto – CPVO

3

1

2

 

 

24

Euroopan GNSS-virasto – GSA

3

2

 

 

1

25

Euroopan kalastuksenvalvontavirasto – EFCA

3

2

 

 

1

26

Euroopan tasa-arvoinstituutti – EIGE

4

2

2

 

 

27

Euroopan poliisiakatemia – CEPOL

10

2

4

1

3

28

Euroopan unionin verkko- ja tietoturvavirasto – ENISA

2

1

1

 

 

29

Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyövirasto – ACER

7

5

2

 

 

30

Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto – EASO

12

2

1

1

8

31

Euroopan sähköisen viestinnän sääntelyviranomaisten yhteistyöelimen virasto – BEREC

14

11

3

 

 

32

Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alan laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaava eurooppalainen virasto – eu-LISA  (1)

 

 

 

 

 

 

Toimeenpanovirastot

 

 

 

 

 

33

Koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirasto – EACEA

1

 

 

 

1

34

Tutkimuksen toimeenpanovirasto – REA

2

1

 

 

1

35

Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanovirasto – ERCEA

0

 

 

 

 

36

Kilpailukyvyn ja innovoinnin toimeenpanovirasto – EACI

2

2

 

 

 

37

Euroopan laajuisen liikenneverkon toimeenpanovirasto – TEN-TEA

1

 

 

 

1

38

Terveys- ja kuluttaja-asioiden toimeenpanovirasto – EAHC

3

 

 

 

3

 

Muut elimet

 

 

 

 

 

39

Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti – EIT

3

2

1

 

 

40

Euratomin hankintakeskus – EURATOM

2

1

 

1

 

41

Europolin eläkerahasto – EPF

1

 

 

1

 

Yhteensä

192

94

47

5

46


(1)  Virasto tarkastettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2013, joten huomautuksia ei ole vuodelta 2012.