52014PC0668

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan kehitysrahaston (EKR) komitean työjärjestyksen hyväksymisestä /* COM/2014/0668 final - 2014/0310 (NLE) */


PERUSTELUT

Neuvostossa kokoontuneet jäsenvaltioiden hallitusten edustajat allekirjoittivat 24. ja 26. kesäkuuta 2013 sisäisen sopimuksen vuosia 2014–2020 koskevasta, monivuotiseen rahoituskehykseen perustuvasta Euroopan unionin avun rahoituksesta AKT–EU-kumppanuussopimuksen mukaisesti sekä rahoitustuen myöntämisestä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen neljännessä osassa tarkoitetuille merentakaisille maille ja alueille (jäljempänä ’sisäinen sopimus’).

Sen jälkeen kun ratifiointiprosessi oli saatettu päätökseen, sisäinen sopimus tuli voimaan XX[1] eli sitä päivää seuraavan toisen kuukauden ensimmäisenä päivänä, jona viimeinen jäsenvaltio oli ilmoittanut ratifioineensa sopimuksen.

Sisäisen sopimuksen 8 artiklan 5 kohdassa määrätään, että neuvosto hyväksyy EKR:n komitean työjärjestyksen yksimielisesti komission ehdotuksesta.

EKR:n komitean työjärjestysluonnoksessa, joka on sisällytetty ehdotukseen neuvoston päätöksestä, otetaan huomioon yhdennentoista EKR:n täytäntöönpanoasetuksen säännökset ja erityisesti sen 14 artikla sekä komission komiteamenettelyä koskevat yksinkertaistamis- ja yhdenmukaistamistoimet, mukaan lukien komission näiden toimien osana laatima työjärjestyksen malli[2].

Näin ollen komissio ehdottaa, että neuvosto hyväksyy liitteenä olevan päätöksen.

2014/0310 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

Euroopan kehitysrahaston (EKR) komitean työjärjestyksen hyväksymisestä

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon neuvostossa kokoontuneiden Euroopan unionin jäsenvaltioiden hallitusten edustajien sisäisen sopimuksen vuosia 2014–2020 koskevasta, monivuotiseen rahoituskehykseen perustuvasta Euroopan unionin avun rahoituksesta AKT–EU-kumppanuussopimuksen mukaisesti sekä rahoitustuen myöntämisestä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen neljännessä osassa tarkoitetuille merentakaisille maille ja alueille[3], jäljempänä ’sisäinen sopimus’,

ottaa huomioon neuvoston asetuksen XX[4] yhdennentoista Euroopan kehitysrahaston täytäntöönpanosta, jäljempänä ’yhdennentoista EKR:n täytäntöönpanoasetus’),

ottaa huomioon 25 päivänä marraskuuta 2013 annetun neuvoston päätöksen 2013/755/EU merentakaisten maiden ja alueiden assosiaatiosta Euroopan unioniin[5], jäljempänä ’päätös merentakaisten alueiden assosiaatiosta’,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Hyväksytään liitteenä oleva Euroopan kehitysrahaston komitean työjärjestys.

2 artikla

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä

                                                                       Neuvoston puolesta

                                                                       Puheenjohtaja

[1]               Lisätään päivämäärä, jona EKR:n yhdestoista sisäinen sopimus tulee voimaan.

[2]               Asetus 182/2011, 16. helmikuuta 2011 (EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13) ; työjärjestyksen malli (EUVL C 206, 12.7.2011, s. 11)

[3]               EUVL L 210, 6.8.2013, s. 1.

[4]               Lisätään viittaus yhdennentoista EKR:n täytäntöönpanoasetukseen.

[5]               EUVL L 344, 19.12.2013, s. 1.

LIITE

asiakirjaan

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Euroopan kehitysrahaston (EKR) komitean työjärjestyksen hyväksymisestä

EUROOPAN KEHITYSRAHASTON KOMITEAN TYÖJÄRJESTYS

1 artikla

Kokoonpano

Euroopan kehitysrahaston komitea, jäljempänä ’komitea’, muodostuu jäsenvaltioiden valtuuskunnista, jäljempänä ’valtuuskunnat’. Sen puheenjohtajana toimii komission edustaja.

Euroopan investointipankin, jäljempänä ’EIP’, tarkkailija osallistuu komitean istuntoihin EIP:tä koskevissa asioissa.

Neuvoston pääsihteeristön edustaja osallistuu komitean kokouksiin tarkkailijana.

2 artikla

Asian saattaminen komitean käsiteltäväksi

Asia saatetaan komitean käsiteltäväksi yhdennentoista EKR:n täytäntöönpanoasetuksessa[1], ja tarvittaessa merentakaisten alueiden assosiaatiosta tehdyssä päätöksessä säädetyissä tapauksissa ja säädettyjen menettelyjen mukaisesti. Merentakaisten alueiden assosiaatiosta tehdyllä päätöksellä[2] komitealle siirretyn toimivallan osalta komiteaa kutsutaan nimellä ’EKR–MMA-komitea’.

3 artikla

Koollekutsuminen

1.           Komitean kutsuu koolle sen puheenjohtaja joko omasta aloitteestaan tai komitean jäsenten yksinkertaisen enemmistön pyynnöstä.

2.           Komitea voi kutsua koolle yhteisiä kokouksia muiden komiteoiden kanssa asioissa, jotka liittyvät niiden vastuualueisiin.

4 artikla

Esityslista

1.           Puheenjohtaja laatii luonnoksen esityslistaksi ja antaa sen komitean hyväksyttäväksi.

2.           Esityslistassa erotetaan toisistaan

(a) (a) toimenpide-ehdotukset, jotka komission on määrä hyväksyä ja joista pyydetään komitean lausuntoa yhdennentoista EKR:n täytäntöönpanoasetuksen 14 artiklassa säädetyn menettelyn mukaisesti;

(b) (b) komitealle tiedoksi tai keskustelua varten joko puheenjohtajan aloitteesta tai komitean jäsenen kirjallisesta pyynnöstä toimitetut muut kysymykset.

3.           Valtuuskunta voi pyytää jonkin asian sisällyttämistä komitean kokousten esityslistalle. Näitä asioita koskevat tiedot voidaan antaa suullisesti.

4.           Esityslistalla on oltava edellisen kokouksen pöytäkirjan hyväksyminen.

5 artikla

Komitean jäsenille toimitettavat asiakirjat

1.           Puheenjohtaja toimittaa kokouskutsun, esityslistan ja ne toimenpide-ehdotukset, joista komitealta pyydetään lausuntoa, komitean jäsenille hyvissä ajoin ennen kokousta, ottaen huomioon asioiden kiireellisyyden ja monimutkaisuuden, ja viimeistään 21 kalenteripäivää ennen kokousta. Muut kokoukseen liittyvät asiakirjat, erityisesti toimenpide-ehdotusten liiteasiakirjat, on mahdollisuuksien mukaan toimitettava samassa määräajassa.

Kaikki asiakirjat on toimitettava 15 artiklan 2 ja 3 kohdan mukaisesti.

2.           Asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa puheenjohtaja voi omasta aloitteestaan tai komitean jäsenen pyynnöstä lyhentää 1 kohdassa tarkoitettua asiakirjojen toimittamisen määräaikaa. Poikkeuksellisen kiireellisiä tapauksia lukuun ottamatta määräajan on oltava vähintään seitsemän kalenteripäivää.

3.           Puheenjohtaja voi komitean jäsenen pyynnöstä tai omasta aloitteestaan asianmukaisesti perustelluissa äärimmäisen kiireellisissä poikkeustapauksissa (kun on kyse esimerkiksi vakavasta taloudellisesta, yhteiskunnallisesta tai poliittisesta tilanteesta, kohdemaassa tapahtuneesta luonnonkatastrofista, humanitaarisesta kriisistä tai muista olosuhteista, jotka edellyttävät erittäin nopeaa toimintaa) poiketa 1 ja 2 kohdassa tarkoitetuista määräajoista.

4.           Edellä olevia 2 ja 3 kohtaa ei sovelleta yhdennentoista EKR:n täytäntöönpanoasetuksen 7 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuihin strategia-asiakirjoihin ja monivuotisiin maa- ja alueohjelmiin eikä niiden mukauttamiseen soveltamisjakson puolivälissä ja lopussa suoritettavan tarkastelun seurauksena.

5.           Jos komitealle toimitetaan toimenpide-ehdotuksia suullista käsittelyä varten, valtuuskuntien on ilmoitettava kirjallisesti komitean sihteeristölle vähintään kolme arkipäivää ennen kokousajankohtaa niistä toimenpiteistä, joista valtuuskunnat pystyvät sopimaan ilman neuvotteluja sekä niistä toimenpiteistä, joista niiden mielestä olisi neuvoteltava kokouksessa.

Valtuuskuntien on myös esitettävä mahdolliset lisätietoja koskevat huomautukset ja pyynnöt kirjallisesti samassa määräajassa.

Komissio antaa lisätietoja ja vastaa esitettyihin huomautuksiin mahdollisuuksien mukaan kirjallisesti ja viimeistään päivää ennen komitean kokousta.

6.           Asianmukaisesti perustelluissa erittäin kiireellisissä tapauksissa komissio voi myös soveltaa yhdennentoista EKR:n täytäntöönpanoasetuksen 14 artiklan 4 kohdassa vahvistettua menettelyä. Tällaisissa tapauksissa puheenjohtaja toimittaa toimenpiteet viimeistään 14 päivän kuluttua niiden hyväksymisestä komitealle sen lausunnon saamiseksi.

6 artikla

Ohjelma-asiakirjojen toimittaminen yhteiseen parlamentaariseen edustajakokoukseen

Komission sihteeristö toimittaa yhdennentoista EKR:n täytäntöönpanoasetuksen 7 artiklan 1 kohdan mukaisesti ohjelma-asiakirjat samanaikaisesti tiedoksi yhteiselle parlamentaariselle edustajakokoukselle ja komitean valtuuskunnille.

7 artikla

Komitean lausunnot

1.           Kun komitealta pyydetään lausuntoa, se käsittelee asiaa yhdennentoista EKR:n täytäntöönpanoasetuksen 14 artiklan 3 ja 4 kohdassa asetetuin edellytyksin ja sisäisen sopimuksen 8 artiklan 2 ja 3 kohdassa määrätyn menettelyn mukaisesti.

2.           Jollei yksikään komitean jäsenistä vastusta, puheenjohtaja voi ilman virallista äänestystä todeta, että komitea on antanut toimenpide-ehdotuksesta yksimielisesti puoltavan lausunnon.

3.           Jos suullista käsittelyä käytettäessä toimenpide-ehdotusta muutetaan olennaisesti tai siihen lisätään uusia asiatietoja kokouksen aikana, puheenjohtaja voi omasta aloitteestaan tai jäsenvaltion pyynnöstä siirtää jotakin esityslistan kohtaa koskevan äänestyksen kokouksen loppuun tai myöhempään kokoukseen.

4.           Jos puheenjohtaja ei 3 kohdassa tarkoitetussa tilanteessa päätä yhden tai useamman valtuuskunnan pyynnöstä huolimatta siirtää äänestystä, valtuuskunta voi esittää varauman, joka voidaan poistaa viimeistään kolmen työpäivän kuluttua kokousta seuraavasta päivästä alkaen. Komitean lausunto merkitään lopulliseksi kyseisen määräajan päätyttyä. Komissio ilmoittaa muille jäsenvaltioille niiden jäsenvaltioiden lopullisesta kannasta, joiden valtuuskunnat ovat esittäneet varauman komitealle.

5.           Valtuuskunnan pyynnöstä äänestystä voidaan lykätä, jos johonkin esityslistan kohtaan liittyviä asiakirjoja ei ole toimitettu jäsenille 5 artiklan 1 ja 2 kohdassa säädetyssä määräajassa. Tässä tapauksessa puheenjohtaja voi pidentää kuulemista enintään seuraavan kokoukseen loppuun. Tarvittaessa voidaan noudattaa tämän työjärjestyksen 11 artiklassa tarkoitettua kirjallista menettelyä.

Komitea voi kuitenkin puheenjohtajan ehdotuksesta tai komitean jäsenen pyynnöstä päättää jäsentensä yksinkertaisella enemmistöllä pitää asian esityslistalla, mikäli asian kiireellisyys sitä edellyttää.

6.           Vuosittaisten tai monivuotisten toimintaohjelmien tarkastelun yhteydessä valtuuskunta voi pyytää hankkeen tai ohjelman poistamista vuosittaisesta toimintaohjelmasta. Jos valtuuskunta hyväksyy pyynnön sisäisen sopimuksen 8 artiklan 3 kohdassa, yhdessä sen 8 artiklan 2 kohdan kanssa säädetyllä määrävähemmistöllä, komissio hyväksyy toimintaohjelman ilman kyseistä hanketta tai ohjelmaa.  Jos komissio haluaa komitean valtuuskuntien näkemyksistä huolimatta jatkaa toimintaohjelmasta poistettua hanketta tai ohjelmaa, se on annetava myöhemmin uudelleen komitean tarkasteltavaksi toimintaohjelman ulkopuolella yksittäisenä toimenpiteenä, jonka komissio hyväksyy yhdennentoista EKR:n täytäntöönpanoasetuksen 14 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

8 artikla

Näkemysten vaihto

1.           Jokainen valtuuskunta voi milloin tahansa pyytää komissiota antamaan komitealle tietoja ja vaihtamaan näkemyksiä asioista, jotka liittyvät yhdennentoista EKR:n täytäntöönpanoasetuksen 14 artiklan 2 kohdassa määriteltyihin tehtäviin. Kaikista arvioinneista, myös suosituksista ja seurantatoimista, voidaan keskustella EKR:n komiteassa jäsenvaltion pyynnöstä yhdennentoista EKR:n täytäntöönpanoasetuksen 18 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

2.           Valtuuskunnat voivat tällaisten keskustelujen perusteella laatia suosituksia, jotka komissio ottaa huomioon. Komitean pöytäkirjaan on kirjattava kaikki esitetyt ehdotukset. Ehdotus, jonka valtuuskunnat hyväksyvät sisäisen sopimuksen 8 artiklan 3 kohdassa, yhdessä sen 8 artiklan 2 kohdan kanssa, tarkoitetulla määräenemmistöllä, kirjataan suositukseksi.

9 artikla

Edustajat ja päätösvaltaisuus

1.           Kutakin valtuuskuntaa pidetään yhtenä komitean jäsenenä. Kukin jäsenvaltio päättää valtuuskuntansa kokoonpanosta ja ilmoittaa siitä puheenjohtajalle.

2.           Puheenjohtajan suostumuksella valtuuskuntiin voi liittyä valtiosta riippumattomia asiantuntijoita kyseisen jäsenvaltion kustannuksella.

Puheenjohtajalle on ilmoitettava seuraavat tiedot kohtuullisen ajan kuluessa ja viimeistään viisi kalenteripäivää ennen komitean kokouspäivää:

(a) kunkin valtuuskunnan kokoonpano, paitsi jos se on jo puheenjohtajan tiedossa;

(b) valtuuskuntiin liittyneiden asiantuntijoiden nimet ja asemat sekä syyt heidän läsnäoloonsa.

Jos puheenjohtaja ei ennen komitean kokousta vastusta asiantuntijan osallistumista, lupa katsotaan myönnetyksi.

3.           Valtuuskunta voi tarvittaessa edustaa enintään yhtä muuta jäsenvaltiota. Edustettavan valtuuskunnan tulee ilmoittaa asiasta komitean puheenjohtajalle kirjallisesti viimeistään ennen kokouksen alkua.

4.           Komitean päätösvaltaisuuden edellytyksenä oleva jäsenmäärä on sama kuin lausunnon antamiselle yhdennentoista EKR:n täytäntöönpanoasetuksen 14 artiklan 3 ja 4 kohdassa asetettu määräenemmistö.

10 artikla

Kolmannet osapuolet ja asiantuntijat

1.           EU:hun liittyvien maiden edustajat kutsutaan komitean kokouksiin liittymissopimuksen allekirjoituspäivästä alkaen.

2.           Puheenjohtaja voi omasta aloitteestaan tai komitean jäsenen pyynnöstä päättää muiden kolmansien osapuolten edustajien tai asiantuntijoiden kuulemisesta yksittäisten asiakohtien osalta. Jäsenvaltioiden yksinkertainen enemmistö voi kuitenkin vastustaa heidän osallistumistaan kokoukseen.

3.           Edellä 1 ja 2 kohdassa sekä 9 artiklan 2 kohdassa tarkoitetut kolmansien osapuolten edustajat ja asiantuntijat eivät ole läsnä komitean äänestyksissä eivätkä osallistu niihin.

11 artikla

Kirjallinen menettely

1.           Asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa puheenjohtaja voi hankkia komitean lausunnon kirjallista menettelyä noudattaen. Puheenjohtaja lähettää komitean jäsenille toimenpide-ehdotuksen ja asettaa määräajan lausunnon antamiselle asian kiireellisyyden mukaan.

Valtuuskunnilla on ehdotuksen lähettämisestä alkaen periaatteessa 21 kalenteripäivää aikaa ottaa siihen kantaa. Komitean valtuuskunnan, joka ei ole tiedonannossa asetetussa määräajassa ilmaissut vastustavansa ehdotusta tai haluavansa pidättyä ilmaisemasta kantaansa, katsotaan hyväksyvän ehdotuksen.

Kiireellisissä ja äärimmäisen kiireellisissä tapauksissa sovelletaan 5 artiklan 2 ja 3 kohdassa tarkoitettuja määräaikoja. Komission on perusteltava kiireellisyys ja äärimmäinen kiireellisyys kirjallisesti asianmukaisella tavalla.

2.           Jos kuitenkin komitean jäsen pyytää, että toimenpide-ehdotusta käsitellään komitean kokouksessa, kirjallinen menettely päätetään tuloksettomana ja toimenpideluonnoksen käsittely lykätään komitean seuraavaan kokoukseen.

3.           Puheenjohtaja ilmoittaa komitean jäsenille kirjallisen menettelyn tuloksesta viipymättä ja viimeistään 14 kalenteripäivän kuluessa määräajan päättymisestä.

12 artikla

Sihteeristö

Komitean sihteerintehtävistä huolehtii komissio.

13 artikla

Kokousten pöytäkirjat ja niiden yhteenvedot

Kustakin kokouksesta laaditaan puheenjohtajan vastuulla pöytäkirja, joka sisältää lausunnot toimenpide-ehdotuksista sekä kokouksessa esitetyt kannanotot. Pöytäkirja toimitetaan komitean jäsenille viipymättä ja viimeistään kuukauden kuluttua kokouksesta.

Valtuuskunnat esittävät mahdolliset huomautuksensa puheenjohtajalle kirjallisesti. Niistä ilmoitetaan komitealle. Jos huomautukset aiheuttavat erimielisyyttä, komitea keskustelee ehdotetuista muutoksista. Jos erimielisyyteen ei löydetä ratkaisua, muutosehdotus lisätään pöytäkirjan liitteeksi.

14 artikla

Läsnäololuettelo

1.           Puheenjohtaja laatii jokaisessa kokouksessa läsnäololuettelon, jossa mainitaan, mitä viranomaisia tai elimiä osallistujat edustavat. Läsnäololuettelo jaetaan osallistujille kokouksen aikana.

2.           Valtuuskunnan, jonka osallistuminen komitean työhön voisi johtaa eturistiriitaan jonkin tietyn esityslistan asiakohdan osalta, on kokouksen alussa ilmoitettava asiasta puheenjohtajalle. Myös jäsenvaltioiden nimittämien henkilöiden, asiantuntijoiden, jotka puheenjohtaja on valtuuttanut osallistumaan kokoukseen 9 artiklan 2 kohdan ja 10 artiklan 2 kohdan mukaisesti, ja kolmansien osapuolten edustajien, jotka on kutsuttu kokoukseen 10 artiklan mukaisesti, on kunkin kokouksen alussa ilmoitettava puheenjohtajalle esityslistan kohtiin liittyvistä mahdollisista eturistiriidoista.

Mikäli eturistiriitoja kuitenkin ilmenee, kyseisen henkilön on puheenjohtajan pyynnöstä pidättäydyttävä osallistumasta kyseisten esityslistan kohtien käsittelyyn.

15 artikla

Kirjeenvaihto

1.           Komiteaa koskeva kirjeenvaihto lähetetään komissioon komitean sihteeristölle osoitettuna.

2.           Sihteeristön kautta valtuuskunnille osoitettu kirjeenvaihto lähetetään myös asianomaisen jäsenvaltion pysyvään edustustoon nopeimmalla ja luotettavimmalla sähköisellä menetelmällä. Jos pysyvä edustusto ilmoittaa komissiolle komiteoiden työhön liittyvää kirjeenvaihtoa varten sähköisen keskusosoitteen, kyseistä osoitetta käytetään kirjeenvaihdossa. Kirjeenvaihto voidaan tämän lisäksi osoittaa suoraan henkilöille, jotka jäsenvaltiot ovat nimittäneet edustajikseen komiteassa.

3.           Poikkeustapauksia lukuun ottamatta komission ja komitean jäsenten välisen kirjeenvaihdon on tapahduttava käytettävissä olevia tietotekniikan välineitä käyttäen.

16 artikla

Oikeus tutustua asiakirjoihin ja luottamuksellisuus

1.           Komitean asiakirjoihin tutustumista koskevat pyynnöt käsitellään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1049/2001 mukaisesti[3]. Komissio tekee kyseisiin asiakirjoihin tutustumista koskevista pyynnöistä päätöksen työjärjestyksensä mukaisesti, sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä 2001/937/EY, EHTY, Euratom[4]. Jos pyyntö on osoitettu jollekin jäsenvaltiolle, kyseinen jäsenvaltio soveltaa asetuksen (EY) N:o 1049/2001 5 artiklaa.

2.           Asioiden käsittely komiteassa on luottamuksellista.

3.           Komitean jäsenille, asiantuntijoille ja kolmansien osapuolten edustajille toimitetut asiakirjat ovat luottamuksellisia, paitsi jos niihin tutustumiseen on annettu oikeus 1 kohdan mukaisesti tai komissio on muulla tavalla julkistanut ne.

4.           Komitean jäsenten, asiantuntijoiden ja kolmansien osapuolten edustajien on noudatettava tämän artiklan mukaisia asiakirjojen luottamuksellisuutta koskevia velvoitteita. Puheenjohtaja varmistaa, että asiantuntijat ja kolmansien osapuolten edustajat ovat tietoisia heitä koskevista asiakirjojen luottamuksellisuutta koskevista vaatimuksista.

17 artikla

Henkilötietojen suoja

Henkilötietoja käsitellään komiteassa ja sen työryhmissä yksilöiden suojelusta yhteisön toimielinten ja -elinten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 45/2001[5] mukaisesti, ja tästä vastaa puheenjohtaja, joka toimii kyseisen asetuksen 2 artiklan d alakohdassa tarkoitettuna rekisterinpitäjänä.

18 artikla

Toimintamenot

1.           Komissio ottaa vastattavakseen komitean toimintamenot, mukaan lukien yhden osallistujan matkakulut jäsenvaltiota kohden.

Myönnettyjen määrärahojen salliessa ja niiden asettamissa rajoissa komissio vastaa pyydettäessä valtuuskunnan kahden jäsenen matkakuluista.

2.           Komissio asettaa komitean käyttöön sen toimintaan tarvittavat tilat ja aineelliset välineet.

[1]               Lisätään viittaus yhdennentoista Euroopan kehitysrahaston täytäntöönpanoa koskeviin neuvoston asetuksiin, EUVL (...).

[2]               Neuvoston päätös 2013/755/EU, annettu 25 päivänä marraskuuta 2013, merentakaisten maiden ja alueiden assosiaatiosta Euroopan unioniin (MMA-assosiaatiopäätös) (EUVL L 344, 19.12.2013, s. 1).

[3]               Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1049/2001, annettu 30 päivänä toukokuuta 2001, Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission asiakirjojen saamisesta yleisön tutustuttavaksi (EYVL L 145, 31.5.2001, s. 43).

[4]               EYVL L 345, 29.12.2001, s. 94.

[5]               EYVL L 8, 12.1.2001, s. 1.