52014PC0201

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Libanonin tasavallan välisestä assosiaatiosta tehtyyn Euro–Välimeri-sopimukseen liitettävän pöytäkirjan, joka koskee Euroopan unionin ja Libanonin tasavallan puitesopimusta Libanonin tasavallan osallistumista unionin ohjelmiin säätelevistä yleisistä periaatteista, tekemisestä /* COM/2014/0201 final - 2014/0110 (NLE) */


PERUSTELUT

Tiettyjen Euroopan unionin ohjelmien ja virastojen avaaminen asteittain Euroopan naapuruuspolitiikan (ENP) kumppanimaille on yksi monista toimenpiteistä, joilla ENP:n avulla tuetaan uudistuksia, nykyaikaistamista ja siirtymävaihetta unionin naapurialueilla. Asiaa käsitellään kattavammin joulukuussa 2006 annetussa komission tiedonannossa yleisestä toimintamallista Euroopan naapuruuspolitiikan piiriin kuuluvien maiden osallistumiselle yhteisön virastojen ja ohjelmien toimintaan[1].

Neuvosto hyväksyi toimintamallin 5. maaliskuuta 2007 annetuissa päätelmissään[2].

Tiedonannon ja neuvoston päätelmien pohjalta neuvosto antoi komissiolle 18. kesäkuuta 2007 ohjeet Algerian, Armenian, Azerbaidžanin, Egyptin, Georgian, Israelin, Jordanian, Libanonin, Marokon, Moldovan, palestiinalaishallinnon, Tunisian ja Ukrainan kanssa tehtävien puitesopimusten neuvottelemista varten. Puitesopimuksissa esitetään yleiset periaatteet näiden maiden osallistumiselle yhteisön ohjelmiin[3].

Kesäkuussa 2007 kokoontunut Eurooppa-neuvosto[4] vahvisti uudelleen Euroopan naapuruuspolitiikan äärimmäisen suuren merkityksen. Se hyväksyi 18. ja 19. kesäkuuta 2007 pidetylle neuvoston kokoukselle toimitetun puheenjohtajan tilannekatsauksen[5] sekä sitä koskevat neuvoston päätelmät[6]. Katsauksessa muistutettiin, että neuvosto antaa ohjeet lisäpöytäkirjojen neuvottelemista varten.

Komission ja Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan yhteisessä tiedonannossa ”Uusi strategia muutostilassa olevia naapurimaita varten”[7], jota neuvosto tuki 20. kesäkuuta 2011 antamissaan päätelmissä, korostettiin EU:n pyrkimystä helpottaa kumppanimaiden osallistumista EU:n ohjelmiin.

Tähän mennessä pöytäkirjat on allekirjoitettu Armenian[8], Georgian[9], Israelin[10], Jordanian[11], Moldovan[12], Marokon[13] ja Ukrainan[14] kanssa.

Joulukuussa 2013 Libanonin tasavalta ilmaisi kiinnostuksensa osallistua moniin Euroopan naapuruuspolitiikan kumppanimaille avoinna oleviin ohjelmiin. Libanonin tasavallan kanssa neuvotellun pöytäkirjan teksti on liitteenä.

Seuraavassa on komission ehdotus neuvoston päätökseksi pöytäkirjan tekemisestä. Pöytäkirja sisältää puitesopimuksen yleisistä periaatteista, joilla säädellään Libanonin osallistumista unionin ohjelmiin. Se sisältää vakiomääräyksiä, joita on tarkoitus soveltaa kaikkiin muihinkin Euroopan naapuruuspolitiikan kumppanimaihin, joiden kanssa tehdään vastaava pöytäkirja.

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 218 artiklan 6 kohdan a alakohdan mukaisesti neuvosto voi tehdä pöytäkirjan vasta kun se on saanut Euroopan parlamentin hyväksynnän.

Komissio esittää samanaikaisesti ehdotuksen neuvoston päätökseksi pöytäkirjan allekirjoittamisesta ja väliaikaisesta soveltamisesta.

Neuvostoa pyydetään hyväksymään seuraava päätösehdotus.

2014/0110 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Libanonin tasavallan välisestä assosiaatiosta tehtyyn Euro–Välimeri-sopimukseen liitettävän pöytäkirjan, joka koskee Euroopan unionin ja Libanonin tasavallan puitesopimusta Libanonin tasavallan osallistumista unionin ohjelmiin säätelevistä yleisistä periaatteista, tekemisestä

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 212 artiklan yhdessä sen 218 artiklan 6 kohdan a alakohdan ja 7 kohdan kanssa,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

ottaa huomioon Euroopan parlamentin hyväksynnän,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)       Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Libanonin tasavallan välisestä assosiaatiosta tehtyyn Euro–Välimeri-sopimukseen liitettävä pöytäkirja, joka koskee Euroopan unionin ja Libanonin tasavallan puitesopimusta Libanonin tasavallan osallistumista unionin ohjelmiin säätelevistä yleisistä periaatteista, jäljempänä ’pöytäkirja’, allekirjoitettiin unionin puolesta ... päivänä ... kuuta ...

(2)       Pöytäkirjan tarkoituksena on määritellä varainhoito- ja tekniset säännöt, jotta Libanonin tasavalta voisi osallistua tiettyihin EU:n ohjelmiin. Pöytäkirjassa määritelty horisontaalinen kehys on taloudellinen, varainhoidollinen ja tekninen yhteistyöväline, jonka nojalla Libanonin tasavalta voi saada Euroopan unionilta teknistä apua ja erityisesti rahoitustukea Euroopan unionin ohjelmista riippuen. Kehystä sovelletaan vain niihin unionin ohjelmiin, joihin asianomaiset perustamisasiakirjat antavat Libanonin tasavallalle mahdollisuuden osallistua. Pöytäkirjan tekeminen ei sen vuoksi anna mahdollisuutta ohjelmien taustalla olevien ja niiden käynnistysvaiheessa noudatettavien alakohtaisten politiikkojen mukaisten valtuuksien harjoittamiseen.

(3)       Pöytäkirja olisi hyväksyttävä Euroopan unionin puolesta,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Hyväksytään unionin puolesta Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Libanonin tasavallan välisestä assosiaatiosta tehtyyn Euro–Välimeri-sopimukseen liitettävä pöytäkirja, joka koskee Euroopan unionin ja Libanonin tasavallan puitesopimusta Libanonin tasavallan osallistumista unionin ohjelmiin säätelevistä yleisistä periaatteista, jäljempänä ’pöytäkirja’[15].

2 artikla

Neuvoston puheenjohtaja nimeää henkilön, jolla on valtuudet tehdä Euroopan unionin puolesta pöytäkirjan 10 artiklassa määrätty ilmoitus[16], jolla ilmaistaan Euroopan unionin suostumus tulla pöytäkirjan sitomaksi.

Pöytäkirjan voimaantulopäivä julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

3 artikla

Komissio valtuutetaan määrittämään unionin puolesta Libanonin kuhunkin ohjelmaan osallistumista koskevat yksityiskohtaiset säännöt ja ehdot, muun muassa maksettava rahoitusosuus. Komissio tiedottaa asiasta toimivaltaiselle neuvoston työryhmälle.

4 artikla

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

Tehty Brysselissä

                                                                       Neuvoston puolesta

                                                                       Puheenjohtaja

[1]               KOM(2006) 724 lopullinen, 4.12.2006.

[2]               Yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvoston päätelmät, 5.3.2007.

[3]               Neuvoston päätös (rajoitettu jakelu), jolla komissio valtuutetaan neuvottelemaan pöytäkirjat […], asiakirja 10412/07.

[4]               Puheenjohtajan päätelmät, Bryssel 21. ja 22. kesäkuuta 2007, asiakirja 11177/07.

[5]               Euroopan naapuruuspolitiikan lujittaminen – puheenjohtajavaltion tilannekatsaus, asiakirja 10874/07.

[6]               Euroopan naapuruuspolitiikan lujittaminen – neuvoston päätelmät (yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvosto), 18.6.2007, asiakirja 11016/07.

[7]               KOM(2011) 303 lopullinen, 25.5.2011.

[8]               [täydennetään EUVL-viitteellä julkaisun jälkeen].

[9]               [täydennetään EUVL-viitteellä julkaisun jälkeen].

[10]             EUVL L 129, 17.5.2008, s. 39.

[11]             [täydennetään EUVL-viitteellä julkaisun jälkeen].

[12]             EUVL L 14, 19.1.2011, s. 5; EUVL L 131, 18.5.2011, s. 1; tullut voimaan 1.5.2011.

[13]             EUVL L 273, 19.10.2010, s. 1; EUVL L 90, 28.3.2012, s. 1; tullut voimaan 1.10.2012.

[14]             EUVL L 18, 21.1.2011, s. 1; EUVL L 133, 20.5.2011, s. 1; tullut voimaan 1.11.2011.

[15]             Pöytäkirja on julkaistu […] yhdessä sen allekirjoittamista koskevan päätöksen kanssa.

[16]             Neuvoston pääsihteeristö julkaisee pöytäkirjan voimaantulopäivän Euroopan unionin virallisessa lehdessä.