23.12.2016   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 482/157


P7_TA(2014)0003

Äänestyssäännöt ja mietintöjen sisältö hyväksyntämenettelyssä

Euroopan parlamentin päätös 14. tammikuuta 2014 hyväksyntämenettelyä koskevan Euroopan parlamentin työjärjestyksen 81 artiklan muuttamisesta (2012/2124(REG))

(2016/C 482/26)

Euroopan parlamentti, joka

ottaa huomioon valiokuntien puheenjohtajakokouksen puheenjohtajan 9. joulukuuta 2011 päivätyn kirjeen,

ottaa huomioon työjärjestyksen 211 ja 212 artiklan,

ottaa huomioon perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunnan mietinnön (A7-0412/2013),

1.

päättää muuttaa työjärjestystä jäljempänä esitetyllä tavalla;

2.

palauttaa mieliin, että kyseiset muutokset tulevat voimaan seuraavan istuntojakson ensimmäisenä päivänä ja niitä sovelletaan niihin hyväksyntämenettelyihin, joissa asiasta vastaava valiokunta ei ole vielä antanut suositusta;

3.

kehottaa puhemiestä välittämään tämän päätöksen tiedoksi neuvostolle ja komissiolle.

Tarkistus 1

Euroopan parlamentin työjärjestys

50 artikla – tulkinta – 2 kohta

Nykyinen teksti

Tarkistus

Kun tarkastellaan kansainvälisiä sopimuksia 90 artiklan mukaisesti, tässä artiklassa tarkoitettua valiokuntien yhteistyömenettelyä ei voida soveltaa 81 artiklan mukaisen hyväksyntämenettelyn yhteydessä.

Tässä artiklassa tarkoitettua valiokuntien yhteistyömenettelyä ei voida soveltaa asiasta vastaavan valiokunnan 81 artiklan mukaisesti hyväksymän suosituksen yhteydessä.

Tarkistus 2

Euroopan parlamentin työjärjestys

81 artikla – 1 kohta – 1 alakohta

Nykyinen teksti

Tarkistus

Jos parlamenttia pyydetään antamaan hyväksyntä ehdotetulle säädökselle, se tekee päätöksen asiasta vastaavan valiokunnan suosituksen pohjalta , jossa ehdotetaan joko säädöksen hyväksymistä tai hylkäämistä.

Jos parlamenttia pyydetään antamaan hyväksyntä ehdotetulle säädökselle, se ottaa päätöstä tehdessään huomioon asiasta vastaavan valiokunnan suosituksen, jossa ehdotetaan joko säädöksen hyväksymistä tai hylkäämistä. Suositus sisältää johdanto-osan viitteitä mutta ei johdanto-osan kappaleita. Se voi sisältää lyhyet perustelut, joiden laatimisesta vastaa esittelijä ja joista ei äänestetä. Edellä olevaa 52 artiklan 1 kohtaa sovelletaan soveltuvin osin. Valiokunnassa esitetyt tarkistukset voidaan ottaa käsiteltäväksi vain, jos niissä esitetään päinvastaista kantaa kuin esittelijän ehdottamassa suosituksessa.

Tarkistus 3

Euroopan parlamentin työjärjestys

81 artikla – 1 kohta – 1 a alakohta (uusi)

Nykyinen teksti

Tarkistus

 

Asiasta vastaava valiokunta voi jättää käsiteltäväksi päätöslauselmaesityksen, joka ei liity lainsäädäntöön. Päätöslauselman laatimiseen voi osallistua muita valiokuntia; tällöin sovelletaan 188 artiklan 3 kohtaa yhdessä 49, 50 tai 51 artiklan kanssa.

Tarkistus 4

Euroopan parlamentin työjärjestys

81 artikla – 1 kohta – 2 alakohta

Nykyinen teksti

Tarkistus

Parlamentti ilmaisee kantansa kyseisestä säädöksestä, joka Euroopan unionista tehdyn sopimuksen tai Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen mukaan edellyttää parlamentin hyväksyntää, yhdessä äänestyksessä; tarkistuksia ei voida jättää käsiteltäväksi. Hyväksynnän antamiseen vaaditaan Euroopan unionista tehdyn sopimuksen tai Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen siinä artiklassa määrätty enemmistö, joka on ehdotetun säädöksen oikeusperusta.

Parlamentti tekee päätöksen kyseisestä säädöksestä, joka Euroopan unionista tehdyn sopimuksen tai Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen mukaan edellyttää parlamentin hyväksyntää, yhdessä hyväksyntää koskevassa äänestyksessä riippumatta siitä, suositteleeko asiasta vastaava valiokunta säädöksen hyväksymistä vai hylkäämistä ; tarkistuksia ei voida jättää käsiteltäväksi. Hyväksynnän antamiseen vaaditaan Euroopan unionista tehdyn sopimuksen tai Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen siinä artiklassa määrätty enemmistö, joka on ehdotetun säädöksen oikeusperusta , tai annettujen äänten enemmistö, jos kyseisessä artiklassa ei määrätä enemmistöstä . Jos vaadittua enemmistöä ei saavuteta, ehdotettu säädös katsotaan hylätyksi.

Tarkistus 5

Euroopan parlamentin työjärjestys

81 artikla – 2 kohta

Nykyinen teksti

Tarkistus

2.   Liittymissopimuksiin sovelletaan 74 c artiklaa, kansainvälisiin sopimuksiin 90 artiklaa ja sen toteamiseen, että jäsenvaltio on vakavasti ja jatkuvasti rikkonut yhteisiä periaatteita, sovelletaan 74 e artiklaa. Tiiviimmän yhteistyön menettelyn alalla, jota tavallinen lainsäätämisjärjestys koskee, sovelletaan työjärjestyksen 74 g artiklaa.

2.    Lisäksi kansainvälisiin sopimuksiin sovelletaan 90 artiklaa, liittymissopimuksiin sovelletaan 74 c artiklaa, sen toteamiseen, että jäsenvaltio on vakavasti ja jatkuvasti rikkonut perustavanlaatuisia periaatteita, sovelletaan 74 e artiklaa , parlamentin kokoonpanoon sovelletaan 74 f artiklaa, jäsenvaltioiden tiiviimmän yhteistyön aloittamiseen sovelletaan 74 g artiklaa ja monivuotisen rahoituskehyksen vahvistamiseen sovelletaan 75 artiklaa .

Tarkistus 6

Euroopan parlamentin työjärjestys

81 artikla – 3 kohta

Nykyinen teksti

Tarkistus

3.   Kun lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävä säädösehdotus tai suunniteltu kansainvälinen sopimus edellyttää parlamentin hyväksyntää, asiasta vastaava valiokunta voi menettelyn saattamiseksi myönteiseen tulokseen esittää parlamentille väliaikaisen mietinnön ehdotuksesta ja siihen sisältyvän päätöslauselmaesityksen, jossa tehdään suosituksia ehdotetun säädöksen muuttamisesta tai täytäntöönpanosta.

3.   Kun ehdotus lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi tai suunniteltu kansainvälinen sopimus edellyttää parlamentin hyväksyntää, asiasta vastaava valiokunta voi esittää parlamentille väliaikaisen mietinnön ja siihen sisältyvän päätöslauselmaesityksen, jossa tehdään suosituksia ehdotetun lainsäätämisjärjestyksessä annettavan säädöksen tai suunnitellun kansainvälisen sopimuksen muuttamisesta tai täytäntöönpanosta.

Tarkistus 7

Euroopan parlamentin työjärjestys

81 artikla – 3 a kohta – 1 alakohta (uusi)

Nykyinen teksti

Tarkistus

 

3 a.     Asiasta vastaava valiokunta käsittelee hyväksyntää koskevan pyynnön ilman aiheetonta viivytystä. Jos asiasta vastaava valiokunta päättää, ettei se anna suositusta, tai jos se ei ole antanut suositusta kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hyväksyntää koskeva pyyntö on lähetetty sille, puheenjohtajakokous voi joko ottaa asian seuraavan istuntojakson esityslistalle käsiteltäväksi tai asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa päättää jatkaa kuuden kuukauden määräaikaa.

Tarkistus 8

Euroopan parlamentin työjärjestys

81 artikla – 3 a kohta – 2 alakohta (uusi)

Nykyinen teksti

Tarkistus

 

Kun suunniteltu kansainvälinen sopimus edellyttää parlamentin hyväksyntää parlamenttia pyydetään antamaan, se voi päättää asiasta vastaavan valiokunnan suosituksen perusteella keskeyttää hyväksyntämenettelyn enintään vuoden ajaksi.